Jatkuva hienoinen hengenahdistus?

Anonyymi

Kestänyt kohta vuoden, on välillä poissa eikä sinänsä haittaa elämää. On vain ärsyttävää. Hengitys ei vingu eikä rohise eikä varsinaista hapen loppumisen tunnetta ole eikä vaikuta nukkumiseen. Tuntuu vain hienoinen ahdistus/ärsytys aamusta iltaan. Lääkäri kuunteli keuhkot ja passitti spirometriaan, arvot ok, ei astmaa. Harrastan lenkkeilyä, sykemittarin antama maksimaalinen hapenottokyky on 46-48, mikä on viisikymppiselle miehelle oikein hyvä arvo. Vuosi sitten aika puolimaratonilla oli 2:08, nyt 1:57 eli kovin nopeasti etenevästä keuhkosairaudesta tuskin on kyse. Eli mistä voi johtua?

8

<50

  Vastaukset

  • No mitä väliä mistä johtuu jos kerran kaikki on kunnossa ja loistavasti!?
   Lakkaa tarkkailemasta itseäsi ja keskity elämään.

  • Esim. stressi voi saada tuntumaan siltä, etä henkeä ahdistaa
   vaikkei oikeasti ahdistakaan. Se voi olla psyykkinen tunne.

  • Stressi mainittiinkin, että se voi olla syynä.
   Toinen mahdollisesti, että on lieveä tietsen syndrooma tai jotain lievää pölyallergiaa mikä ärsyttää keuhkoja. Noita kahta on vaikea lääkärinkään todeta, ellei ne aiheuta enemmän ongelmia. Ja senkin jälkeen ei ole erityisemmin apuja.
   Pilatesista tai vesijumpasta voisi olla hyötyä, koska juokseminen ei kauheasti avaa ja tue yläselän, niskan sekä rinnan alueen lihaksistoa yms.

   Pelkästään syvä jäykkyys niillä aluella saattaa helpostikin vaikuttaa hengitykseen ja ärsyttää jopa kurkkuun asti. Yhdentyyppinen tärähtelevä urheilu vielä lisää sitä jäykkyyttä ja oireilua. Henk.koht. en voi ollenkaan sen takia ja tietzen takia harrastaa juoksemista juuri tuon takia.

   • Pallea on hyvin mielenkiintoinen lihas. Yhteen lihakseen on saatu mahdutettua kolme eri tehtävää: hengitys, keskivartalon tuki ja sulkijalihas. Se pystyy toimimaan täysin tiedostamattamme (vrt. sydänlihas), mutta pystymme myös vaikuttamaan sen toimintaan tahdonalaisesti (vrt. hauis).

    os esimerkiksi kyykkäämme tai juoksemme liikaa huonolla tekniikalla, voi seurauksena olla erilaisia kipuja tai kiristyksiä. Jos pallea puolestaan ei tee hommiaan kunnolla ja täten hengitys ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, joutuvat muun muassa apuhengityslihaksemme jatkuvasti ylitöihin. Tämä näkyy monesti niskan ja hartiaseudun turhina kiristyksinä.

    https://optimovejkl.com/2018/10/19/pallea-unohdettu-vatsalihas/


   • Anonyymi kirjoitti:

    Pallea on hyvin mielenkiintoinen lihas. Yhteen lihakseen on saatu mahdutettua kolme eri tehtävää: hengitys, keskivartalon tuki ja sulkijalihas. Se pystyy toimimaan täysin tiedostamattamme (vrt. sydänlihas), mutta pystymme myös vaikuttamaan sen toimintaan tahdonalaisesti (vrt. hauis).

    os esimerkiksi kyykkäämme tai juoksemme liikaa huonolla tekniikalla, voi seurauksena olla erilaisia kipuja tai kiristyksiä. Jos pallea puolestaan ei tee hommiaan kunnolla ja täten hengitys ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, joutuvat muun muassa apuhengityslihaksemme jatkuvasti ylitöihin. Tämä näkyy monesti niskan ja hartiaseudun turhina kiristyksinä.

    https://optimovejkl.com/2018/10/19/pallea-unohdettu-vatsalihas/

    Olen laulaja, joten pallean hallinta ja sen kuntoa on hyvä. Tekniikoita on tullut harjoiteltua kaiken puolin. Ei se silti muuta sitä, että yksipuolinen liikunta ja se, että jättää niskan/yläkropan kunnon erikseen huomiotta tulee aiheuttamaan ongelmia. Hyvin yleinen ongelma, varsinkin näin tietokone aikana.
    Itselläni vielä vaikuttaa liikuntavaihtoehtoihin ja muotoihin se tietzen syndrooma, joten joitain asioita en pysty koskaan harrastamaan. Mutta oli tietzen syndroomaa tai ei; liian moni laiminlyö yläkropan tukilihakset yms. ja toinen yleinen laiminlyöty alue on lantion syvät lihakset.


  • Entäs sisäilma, onko kunnossa kotona ja työpaikalla? Ilman suodattimet puhdistettu talossa?

  • COP

  • Urheilijoillakin voi olla sepelvaltimotautia. Sepelvaltimot saattavat mennä lähes tukkoon ennen ensimmäisiä oireita. Eli kannattaisiko käydä kardiologilla?

   Taisit olla mies? Seuraavaksi olisin ehdottanut matalia ferritiiniarvoja. Se olisi todennäköisempää vuotavalla naisella. Siinäkin oireet voivat olla hyvin epämääräisiä.

   Entä ylikunto? Et anna itsesi koskaan kunnolla levätä ja palautua? Kroppa viestittää, että kaikki ei ole kondiksessa?

   Närästys eli refluksitauti? Sekään ei ole aina selkeä, ja vatsaoireet saattavat tuntua ahdistuksena.

   Allergiaa tai muuta herkitystymistä? Nyt talvetkin ovat niin leutoja, että homeita on varmasti ilmassa runsaasti lumettomina talvinakin.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Latvala yrittää iskeä Sara Sieppiä!

   JM Latvala selvästi nyt Saran perässä. On käynyt kommentoimassa Saran kuvia niin ettei oikein voi käsittää väärin et mistä on kyse. Tää olis kyllä hy
   Kotimaiset julkkisjuorut
   239
   11102
  2. Sofian työt selitettynä

   Täällä on niin paljon näitä ”Sofia ei käy töissä” aloituksia niin selvennettäköön nyt mitä ne Sofian työt on. Sofia tekee ns. vaikuttajamarkkinointi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   228
   5461
  3. Vuosittainen ajoneuvovero kolminkertaistumassa

   Tulisi keskimäärin 500 euroa lisää veroa auton vuosittaiseen käyttömaksuun. https://www.is.fi/autot/art-2000006674458.html
   Maailman menoa
   258
   2866