Aihe

Ei tarvitse kuulua liittoon, että saa ansiosidonnaisen.

Anonyymi

Liiton miehet ovat käyttäneet vääristelyä yrittäessään houkutella ihmisiä liittymään ammattiliittoon. On vale, että ansiosidonnaisen takia pitää olla liiton jäsen.

Ansiosidonnaista maksetaan kaikille, jotka ovat työttömyyskassan jäseniä. Ei siis liiton jäseniä, vaan työttömyyskassan jäseniä. Työttömyyskassa maksaa ansiosidonnaisen, ei ammattiliitto.

Työttömyyskassojen jäsenmaksut ovat eri suuria riippuen kassasta, Ensi vuonna esimerkiksi yleisen työttömyyskassan (YTK) jäsenyys maksaa vähän yli 100 euroa, kuljetusalan työttömyyskassan jäsenyys yli 200 euroa.

Ansiosidonnainen rahoitetaan valtaosin valtion budjetista, pieni osa rahoituksesta kerätään työttömyyskassan jäsenmaksun kautta.

Kaikkien työntekijöiden pitää maksaa työttömyysvakuutusmaksua, joka peritään suoraan palkasta automaattisesti. On herännyt voimakas keskustelu siitä, miksi ylipäätään pitää kuulua työttömyyskassaan vaikka kuitenkin maksaa tytöttömyysvakuutusmaksun ja ansiosidonnainen rahoitetaan valtion budjetista.

Työttömyyskassan jäsen saa ansiosidonnaisen, joka on esimerkiksi 1500 euroa kuussa ja toinen saman palkan omaava vain 750 euroa peruspäivärahaa. Molemmat ovat maksaneet työttömyysvakuutusmaksun, mutta toinen kuuluu työttömyyskassaan ja toinen ei. Olisiko oikeudenmukaista, että ansiosidonnainen maksetaan kaikille, koska kuitenkin kaikki maksavat työttömyysvakuutusmaksun ja suurin osa ansiosidonnaisesta korvataan valtion budjetista, ei kassan jäsenmaksulla.

Nykyjärjestelmä on tehoton. koska eri kassat ovat byrokraattisia. Osa työttömyyskasson jäsenmaksuista kuluu muualle kuin työttömien hyväksi. Kela voisi hoitaa myös ansiosidonnaisen, koska se hoitaa myös muut sosiaalietuudet ja niiden työttömyysetuudet, jos ei kuulu työttömyyskassaan.

Ammatiyhdistysliike on voimakkaasti vastustanut uudistuksia, vaikka oikeustaju sanoo muuta.

Ansiosidonnaisen saa nykyisin, jos kuuluu työttömyyskassaan. Ammattiliiton jäsenyys ei ole ansiosidonnaisen maksuperuste, vaan työttömyyskassan jäsenyys.

14

61

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Työnantajat ovat erittäin hyvin järjestäytyneitä ja sopivat palkatkin mitä maksetaan, eli paskat liksat ovat siksi arkipäivää kuten vuokrafirmojen käyttökin sekä ulkomaalainen halpatyövoima.

   Suomi on ihan ryssitty maa ja täysin kuollut työelämä palkkoineen ei kannattele tätä maata mihinkään mutta eu-liittovaltioon herrat Suomen haluavatkin. Näin sinne mennään kun talous tarpeeksi sakkaa.

  • Anonyymi

   Olen aina tiennyt mikä on ammattiliiton ja työttömyyskassan ero. Molemmat ovat hyviä asioita duunarin näkökulmasta katsottuna.

  • Anonyymi

   Se on oma vika, jos ei kuulu kassaan ja saa kelan rahaa.
   Kela on niin tunari laitos, että ansiosidonnaisia ei missään nimessä saa laittaa kelan hoidettavaksi.

  • Anonyymi

   Erikoista on se, että litoon kuulumattomat saavat samat edut kuin siihen kuulumattomat.
   No kyseessä tietysti järjestelmä jossa työnantaja ei saa asettaa ketään työntekijää eriarvoiseen asemaan. Liiton tekemä sopimus kyseessä...

   Kun liittoon kulumattomien määrä ylittyy tietyn rajan alle, lakkaa TES voimasta ja työnantaja päättää palkat ja toiminnan kelloaikoineen kaikkineen.

   Jos en ole ihan väärässä niin työnantajat eivät lähde mielenosoitus-joukoilla marssimaan kaduille vaatien korottamaan palkkoja työntekijöilleen ja lyhentämään työaikoja, saati maksamaan lomailusta palkkaa.

   Työaika muuttuisi kaikille 0-sopimukselle ja sinä tarvitaan pokkurointia jotta pääsee työherkkuun mukaan.

   Osalla ihmisiä on omituinen näkemys elämästä jos ammatin puolustajia väheksyy eikä arvosta aikaan saannoksia vaikka etuja nauttii? Yksikään heistä oikeasti samoja etuuksia saisi 0 tianteesta aikaan.

  • Anonyymi

   Oma liitto on ainakin ollut täysin hyödytön kaikissa asioissa mihin olen tarvinnut apua. Eli opin nopeasti, että turhaa heille maksan ja kuulin siitä, että hyvin saa lakiapua yms. vaikka kuuluu vain kassaan. Sekin siis oli valhe, kun vain tuon mahdollisen avun takia jos jotain sattuu työpaikalla yms. olen liitossa. Täysin turha juttu, ellei ole jossain yksityisliitossa, kun ne hoitaa asiat paremmin. Ehkä auttaa kun on rajallisempi määrä ihmisiä joiden asioita hoidetaan.

   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

    Taisi tulla väärään paikkaan? Peilikuvallesiko yrität täällä jutella? :D


  • Anonyymi

   AP on YTK:n trolli, joka levittää valeuutisia työttömyyskassoista ja tavallisten suomalaisten työntekijöiden älykkyydestä.

   Me ammattiliittoon liittyneet työntekijät tiedämme, mikä osa työnantajan perimästä ay-maksusta on työttömyyskassan jäsenmaksua, ja me tiedämme, että joillakin aloilla oman alan työttömyyskassan jäsenmaksu on suurempi kuin YTK:n.

   Kaikki tietävät, että ammattiliittojen työttömyyskassat noudattavat toiminnassaan samaa työttömyyskassalakia kuin YTK ja niitä kaikkia valvoo sama Finanssivalvonta.

   YTK:n jäsenmaksu on ensi vuonna 119 €.
   https://www.tyj.fi/news/tyottomyyskassojen-jasenmaksut-on-vahvistettu-ensi-vuodelle/

  • Anonyymi

   YTK on ok. Maksaa ensi vuonna vähän yli saturaisen. Liittojen jäsenmaksut jotain 400-500, riippuu palkasta ja liitosta. Kuulut liittoon tai et, niin sinulle maksetaan työnantajan valitseman liiton mukaisen TESin mukaista palkkaa. Yleissitovuus hoitaa sen, että TESiä noudatetaan. Liittoon kuuluminen on vapaaehtoista.

   • Anonyymi

    Voi hyvääpäivää! Kyllä suomalaisen koulun käyneet duunarit tietää, että meillä jokainen saa kuulua tai olla kuulumatta ammattiliittoon tai kennelliittoon tai mihinkä muuhun lailliseen yhdistykseen tahansa.

    Mieti vielä vähän sitä, että ketkä yleissitovat tessit on neuvottelee. Se selviää, kun lukee tessin allekirjoituspöytäkirjan sieltä tessikirjan alusta tai lopusta.

    Jos meistä riittävän suuri määrä eroaa ammattiliitoista, niin tessien yleissitovuus lakkaa ilman, että tarvii edes lakeja siitä säätää. Sitten noudatetaan lakien mukaisia työsuhteen ehtoja ja hyviä tai huonoja työpaikkakohtaisia paikallisia sopimuksia sen mukaan, miten osaavia paikalliset neuvottelijat ovat.


   • Anonyymi

    Jos mä en kuuluisi liittoon, niin katsoisin työttömyyskassojen jäsenmaksut ja liittyisin sellaiseen, joka on edullisin ja joka ottaa jäseneksi mun alan työntekijän. Niitä on useampia Loimaan kassaa edullisempia.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jos mä en kuuluisi liittoon, niin katsoisin työttömyyskassojen jäsenmaksut ja liittyisin sellaiseen, joka on edullisin ja joka ottaa jäseneksi mun alan työntekijän. Niitä on useampia Loimaan kassaa edullisempia.

    Jos joskus joudut ulosottoon niin uo-mies vie kaiken sun ansiosidannaisen. Mitään suojaosuutta ei ole.


   • Anonyymi

    Tuo, että verrataan ammattiliiton ja yksityisen työttömyyskassan jäsenmaksuja keskenään on harhaanjohtamista, koska kyseessä on kuitenkin kaksi täysin eri asiaa, vaikka siihen ammattiliiton jäsenmaksuun kuuluu myös työttömyyskassan jäsenmaksu. Parempi olisi verrata työttömyyskassojen jäsenmaksuja keskenään.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jos joskus joudut ulosottoon niin uo-mies vie kaiken sun ansiosidannaisen. Mitään suojaosuutta ei ole.

    Aha. Tosi huono vastaväite. Sitä ei usko Erkkikään.


  • Anonyymi

   Ei tarvitse, mutta kannattaa kuulua liittoon välttyäkseen siankusella ruiskutukselta lakkotilanteissa.

   Talkoo-Taavetti

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   269
   17912
  2. Stefun Sofialle tarjoamat luxuskyydit maksamatta, velkaa niistä jo yli 17 000 euroa.

   Seiskan mukaan limusiinikyyteihin erikoistunut yritys hakee Stefun yritykseltä oikeusteitse yli 17 000 € maksamattomista kyydeistä. Useat ajoista ova
   Kotimaiset julkkisjuorut
   299
   5074
  3. Maisa otti raskauskirtin esille

   Viimeinen oljenkorsi.... Miten "yllättävää".. .. :D
   Kotimaiset julkkisjuorut
   159
   2793
  4. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   199
   2328