Mepit: Hyvä kompromissi!
SUOMALAISET europarlamentaarikot eli mepit pitävät jouluaaton sopimusta Britannian EU:n välillä hyvänä kompromissina suhteessa tilanteeseen, joka olisi syntynyt ilman sopimusta.
EU-parlamentti äänestää sopimuksesta helmikuussa tai maaliskuussa. Jäsenmaat antoivat maanantaina alustavan hyväksynnän kauppasopimukselle ja sen väliaikaiselle soveltamiselle ennen lopullista ratifiointia.
”Neuvottelupöydästä kaikki palaavat aina voittajina, niin tälläkin kertaa. Mutta jos pohtii vertailutasoa eli sopimuksetonta tilaa, niin kyllä tämä voidaan laskea merkittäväksi voitoksi”, sanoo keskustan Mauri Pekkarinen.
Britannian ja EU:n sopimus varmistaa tavarakaupan jatkumisen ilman tulleja ja kauppakiintiöitä. Byrokratia kuitenkin lisääntyy rajoilla, mikä voi lopulta nostaa hintoja. Verkkokaupassa Britanniaan pätevät jatkossa kolmansien maiden kauppaehdot tullausmaksuineen.
Sopimuksen ulkopuolelle jäivät muun muassa palvelu- ja finanssipalvelusektori.
”Tämä on ohut sopimus, jossa monia asioita on lakaistu maton alle. Ne eivät voi sinne ikuisesti jäädä. Tämä tarkoittaa monia jatkoneuvotteluita ja kärhämöinnin aineksia”, sosiaalidemokraattien Eero Heinäluoma kuvaa.
Heinäluoma on johtanut parlamentissa rahanpesusäädöksiä pohtivaa työryhmää. Kun finanssipalveluista ei nyt sovittu, keskustelut jatkuvat.
”Jää nähtäväksi, miten Britannia sitoutuu EU:n rahapesusäädöksiin, vai haluaako se alhaisemman valvonnan standardit.”
Huoli ”dumppaustaloudesta” koskee myös työelämän säädöksiä. Heinäluoman mukaan vasta tulevaisuus näyttää, haluaako Britannia omille yrityksilleen kilpailuetua työelämän standardeja heikentämällä.
SOPIMUKSESSA ei määritellä EU:n ja Britannian tulevaa yhteistyötä ulko- ja puolustuspolitiikassa.
”Tästä syntyi selkeä railo Britannian ja EU:n välille”, Pekkarinen kuvaa.
Sopimus ei pakota Britanniaa seuraamaan EU:n standardeja. Se kuitenkin velvoittaa osapuolten pitämään sääntelyn tasaveroisena. Mikäli osapuolet kokevat toisen rikkovan tasapuolisia kilpailuedellytyksiä, voi asiasta käynnistää riidanratkaisumenettelyn. Rangaistuksena voi tulla esimerkiksi tullimaksuja.
Riitoja ei ratkaista kuitenkaan EU-tuomioistuimessa, mikä oli Britannialle tärkeä neuvottelukohta.
”Näyttää, että Suomen kannalta kaikkein olennaisimmat yritysten toimintaedellytyksiin, kaupankäyntiin ja liikenteeseen liittyvät kysymykset ovat sopimuksessa mukana. Mutta on selvää, että lisää byrokratiaa ja kustannuksia yritysten vientiin ja tuontiin tulee, kun Britannia irtoaa sisämarkkinoista”, kokoomuksen Henna Virkkunen kommentoi.
2
<50
Vastaukset
- Anonyymi
VIHREIDEN Ville Niinistön mukaan paljon riippuu siitä, minkä suunnan Britannia nyt valitsee esimerkiksi ympäristö- ja työelämäsääntelyssä. Niinistö huomauttaa, että tehty sopimus ei esimerkiksi poista verokilpailun mahdollisuutta.
Britannia on kertonut perustavansa oman päästökaupan, joka sopimuksessa luvataan linkittää EU:n päästökauppaan. Britannia kertoi joulukuussa myös kunnianhimoisesta ilmastotavoitteestaan, jonka mukaan se vähentää 68 prosenttia päästöistään vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasoon verrattuna.
”Britannia ei toisaalta ole ollut kovin kunnianhimoinen kemikaalilainsäädännössä tai vesiensuojelussa. Voi olla, että esimerkiksi maatalouspolitiikan ympäristönormeissa Britannia ja EU erkaantuvat”, Niinistö pohtii.
Yhtenä suurimmista epäonnistumisesta Niinistö nostaa lähes kaikkien muiden suomalaisparlamentaarikkojen tapaan Britannian lähdön Erasmus-opiskelijavaihto-ohjelmasta. Britannia perusteli lähtöä kustannussyillä.
”Olen ollut itse vuoden Lontoossa Erasmus-opiskelijana. Päätös on surullinen kansalaisyhteiskunnan kannalta, sillä vaihto on hyvin konkreettinen osa liikkuvuutta”, Niinistö sanoo.
RKP:N europarlamentaarikko Nils Torvalds kuvaa Erasmus-ohjelman päättymistä Britanniassa ”häpeälliseksi”.
”Todella typerä epäonnistuminen. Britannia jatkaa osittain EU:n tutkimusohjelmissa, mutta nyt se ei kanna vastuuta tulevista tutkijoista”, hän sanoo.
Toisena häpeäpilkkuna neuvotteluissa Torvalds pitää viime hetkille jatkunutta vääntöä kalastuksesta.
”Kalastus on äärimmäisen pieni osa Britannian ja EU:n kansantalouksista. Nyt mentiin pikkupolitiikka edellä neuvotteluihin.”
SUOMALAISPARLAMENTAARIKOT uskovat, että sopu tullaan hyväksymään EU-parlamentissa, vaikka sen sopiminen jäikin kalkkiviivoille.
Perussuomalaisten Laura Huhtasaari äänestää sopimuksen hyväksymisen puolesta.
”Sopimus ei ole täydellinen, mutta melko hyvä kompromissi Yhdistyneen kuningaskunnan kannalta. Sopimus antaa Yhdistyneelle kuningaskunnalle mahdollisuuden palauttaa lainsäädännöllisen suvereniteettinsa ja samalla jatkaa vapaata tavarakauppaa EU:n kanssa, minkä piti olla brexit-pelottelijoiden mukaan mahdoton yhtälö.”
Huhtasaaren mukaan Suomen tulisi nähdä Britannian EU-ero ”rohkaisevana esimerkkinä ja tunnustella Tanskan ja Ruotsin valmiutta aloittaa yhteinen eroprosessi unionista.”
HEINÄLUOMA ei jaa neuvotteluprosessista ”järin suuria tyylipisteitä kenellekään”, mutta pitää hyvänä, että EU-maiden rintama pysyi yhtenäisenä.
”Tämä antaa hyvän lähtökohdan tuleviin vaikeisiin kysymyksiin.”
Rkp:n Torvals näkee, että Britannialle avautui polku myös takaisin unioniin.
”Kaikki ovat helpottuneita siitä, että sopu syntyi. Kysymys on, että milloin he tulevat takaisin.”- Anonyymi
Mepi tovat yleisesti samaa mieltä sopimuksesta.
Poikkeuksena on Huhtasaari,joka EU-vastaisena ei ymmärrä ratkaisun järkevyttä ja kuvittelee tiukasti sopimuksen ja elvytyslainan takana seisseiden pohjoismaiden rupeavan harkitsemaan eroa!
Paremmin ei voi tyhmyyttään todistaa!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Liikenne topissa
Mitäs liedenpohjassa tekeillä ku kuus kutosen liikenne katkaistu..poliisioperaatio4012667Naisen vessakäynti suhteen alussa
Mä olin ihastukseni kaa viettämässä viikonloppua. Eka kertaa yövyin miehen luona. Toisen yön jälkeisenä aamuna mulla meni vatsa aivan sekaisin. Oltiin18511591Maisa se jaksaa valehdella
https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/28acb452-15ff-470d-80c3-511ad69abec0 Taas on syytön, taas on todisteita jotka jossain vaiheessa paljastaa Ma2467778- 185257
Karanteenimääräyksiä rikkovaa ei rangaista.
Ulkomailta tuleva koronatartuttaja saa Suomessa liikuskella ja juhlia estoitta. Omantunnon kysymys on noudattaako karanteenimääräyksiä toista on mones1933160