Aihe

Asuntolainan takaus sukulaiselle

Anonyymi

Olen taannut asuntolainaa lähisukulaiselle ja nyt pankista tulee vähän väliä ilmoituksia että lainaa ei ole hoidettu.
Velallisen selitykset ei minua täysin vakuuta, miten voi joka kuukausi olla ongelmia,kun summa kuitenkin pieni ja taloudessa työssä käyviä useampi.
Asunnon arvo mielestäni enemmän selvästi kuin velan määrä.
Pankin toiminta ärsyttää siten että lähettelevät uhkaavia kirjeitä jossa epäsuorasti uhataan oman asuntoni (takaajan) menetykseen, lisäksi soittessani kehotuksesta pankkiin selvittääkseni asiaa eivät voi mitään tietoja antaa muuta kuin moittivat ja jeesustelevat.
Nyt luin että pankin vastuulla olisi ensin myydä velallisen asunto sitten jos jää maksettavaa takaajalle,, onko näin?
Miten itse toimi sitte tilanteessa?

21

203

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Oletko siis mennyt takuuseen koko asuntolainalle, vai vain osalle johon asunnon arvo ei riittänyt panttina. Pankin olisi kyllä pitänyt informoida, ettei ole mitään syytä taata lainaa jos asunnon arvo riittää Olin itse toisena takaajana asuntolainassa, ja silloin homma hoidettiin niin että oli kaksi lainaa, toisessa asunto oli panttina ja sitten lisälaina joissa oli takaajat. Ja lainanmaksu kohdistui ensin lisälainalle Pankille voi varmaan olla kätevää jos on joku joka maksaa lainalyhennykset lainanottajien puolesta ettei tsrvii uhkata ja laittaa asunto myyntiin. Kannattaisi varmaan jutella sukulaistesi kanssa että ne mieluummin itse laittaisi asunnon myyntiin kuin että pankki sen tekisi.

  • Anonyymi

   Takaajan takaus on normaalisti ns. täytetakaus. Hän siis takaa asunnon vakuusarvon ja lainasumman välisen erotuksen. Takaaja ei ole vastuussa koko velasta. Tällainen on nimeltään erityispanttaus. Tämä totta kai edellyttää, että asia on selvitetty laina- ja takaussopimuksissa, jotka takaaja on allekirjoittanut.

   Mikäli kyseessä on ns. yleispanttaus, niin silloinkin takauksen maksimisumman tulee näkyä sopimuksissa.

   Ns. omavelkainen takaus on jo vakavampi asia, mutta sitä ei tietääkseni asuntokaupoissa käytetä.

  • Anonyymi

   Minkä takaat, myös maksat. Suosittelen ainakin alkamaan säästämään. Jos he eivät maksa, niin todennäköisesti joudut takaamasi summan maksamaan ainakin osittain.

  • Anonyymi

   Ei auta aloittajaa, mutta hyvä esimerkki miksi kenellekään ei kannata koskaan taata lainaa.
   Jos hän ei sitä saa omilla säästöillä ja pankin ostotakauksilla, niin silloin sitä ei tarvitse.

   • Anonyymi

    "Ei auta aloittajaa, mutta hyvä esimerkki miksi kenellekään ei kannata koskaan taata lainaa"

    Totta, kannattaa olla vaikka epäkohtelias ja kieltäytyä takaamasta.
    Kyllä se pankki ainakin aikoinaan on ottanut siltä kun on helpommin saanut, vaikka takaajalta kaiken. Siirtäisi ainakin rahani pois siitä pankista jossa velka.

    Sitten muodostuu velkoja ja velallinen asunnon omistajan ja velan taanneen välille.


  • Anonyymi

   Käytetäänkö asuntolainoissa muka nykyäänkin vielä henkilötakauksia?

   • Anonyymi

    Täytetakaus on edelleen hyvin yleinen. Kämpän vakuusarvo on normaalisti 70-75% markkinahinnasta. Jos pankki antaa lainaa max. 80-90% asunnon arvosta (=markkinahinta), niin vakuus ei riitä. Tähän erotukseen tarvitaan hakijan omia vakuuksia, mitä ei yleensä ole. Sitten käännytään maksullisten takauspalveluiden ja/tai henkilötakaajien puoleen.


  • Anonyymi

   Takkajaa lupautuu maksamaan velkaa jos velallinen siihen kykene!
   Allekirjoitus ja nimen selvennys! Siinä kohtaa jos nimesi, olet myös maksaja.

   Ei voi rimpuilla asiasta eroon. se on oikea asiakirja eikä mikään muodollisuus jolla mitään merkitystä!

   Onne alkaneelle vuodelle ja tuleville...

  • Anonyymi

   Ottaisin yhteyttä lakimieheen. Maalaisjärjellä noin, että tietysti myydään ensin se velan kohteena oleva asunto eikä takaajan asuntoa. Jos sinä maksaisit velat eikä asuntoa myydä, niin sinähän käytännössä lahjoitat osan asunnosta sukulaisellesi. Se tuskin on tarkoituksenmukaista.

   • Anonyymi

    Sehän on nimenomaan takauksen idea. Jos lainan ottaja, ei maksa lainaansa, niin sinä takaajana takaat, että se tulee hoidetuksi = maksat sen.


   • Anonyymi

    Sehän on nimenomaan takauksen idea. Jos lainan ottaja, ei maksa lainaansa, niin sinä takaajana takaat, että se tulee hoidetuksi = maksat sen.

    Muutenhan takauksella ei olisi mitän virkaa.

    Yleensähän aluksi lainaa on muutama kuukausierä hoitamatta tms ja näihin takaus riittää. Sitten kun koko laina irtisanotaan ja asunto myydään, niin jos myyntihinta on isompi, kuin velka, niin tilit tasataan takaajan, omistajan ja pankin välillä.

    Takaajana kannattaa kuitenkin varautua menettämään summa.
    Takaus ei kannata koskaan.
    Omalle lapselleen voi lainata puuttuvan käsirahan omistaan ja muiden käskeä säästämään. Takaajaksi ei kannata lähteä, jos sitä rahaa ei ole. Silloin siihen ei kykene.


  • Anonyymi

   Turha pankkia syyttää häirinnästä. Syy on niissä, jotka eivät ole lyhennyksiään hoitaneet,
   seuraus on se, että pankki ottaa yhteyttä takaajaan.

   Ota viipymättä yhteys niihin, jotka eivät ole maksaneet lyhennyksiään.

  • Anonyymi

   Takauslain 2 ja 3 §:ssä on säädetty

   Yksityistakaajan luotonantajalle antama takaus on täytetakaus, jos päävelka on myönnetty pääasiallisesti asunnon tai vapaa-ajan asunnon hankkimista tai kunnostamista varten ja kyseinen omaisuus on päävelan vakuutena.

   4) täytetakauksella takausta, jonka mukaan takaaja vastaa päävelasta vain siltä osin kuin suoritusta ei saada päävelan vakuudeksi annetusta omaisuudesta;

  • Anonyymi

   Toivottavasti ei aloittaja ole omaa asuntoa antanut takuuksi tuolle toiselle lainalle.Voi käydä jotta asunto lähtee alta riippuu kumpi helpompui myydä nopeammin .Pankki päättää silloin ja jos takaaja yksinäinen ja toiset onkin isoperheinen porukka niin ensiin lähtee se asunto pakko myyntiin jossa vähemmän väkeä. Mene heti lakimiehelle.

  • Anonyymi

   Finlex säädöskoloelmasta löytyy ainakin kolme erilaista takaustyyppiä ja se lause minkä itse opin jo kauuppakoulussa oikeusopissa. Tämä siis ei koske kuin omavelkaista takausta. "Takaaja vastaa velasta kuin omasta velastaan". Siis sen minkä takaat olet valmis maksamaan. Ei ole niin hyvää kaveria jonka velkaa lähtisin takaamaan. Jos joku alkaa puhumaan rahasta, niin kannattaa kääntää keskustelua muuhun. Kerran olen jutellut ihmisen kanssa joka oli menossa pankkiin ja hakemassa sadan prosentin asuntolaina. Kerroin heille sen etukäteen minkä pankki oli myöhemmin kertonut heille samoin sanoin

  • Anonyymi

   "Asunnon arvo mielestäni enemmän selvästi kuin velan määrä.
   Nyt luin että pankin vastuulla olisi ensin myydä velallisen asunto sitten jos jää maksettavaa takaajalle,, onko näin?
   Miten itse toimi sitte tilanteessa?"

   Ole huoletta jos asiat on niin että asunto on arvokkaampi kuin velka.

   Jos homma menee niin pitkälle ettei velallinen pysty maksamaan, jota epäilen tässä tapauksessa (jos kummatkin on töissä), niin asunto pakkohuutokaupataan ja loppu summan joutuu velallinen maksaa ja jos se ei siitä pysty hoitamaan niin sitten se kääntyy sinun maksettavaksi. Uskon että ei sulta mitään asuntoa lähdetä perimään. Aina pystyy pankin kanssa neuvottelemaan velasta ja maksuehdoista. Mutta jos tässä tapauksessa asunto on arvokas, niin eihän sitä kannata edes pakkohuutokauppaan asti järkätä, kun sehän kannattaa myydä sitä ennen ihan itse.

   Pankki nyt tietty laittaa uhkauskirjeitä, että asiat tulisi hoitaa ajallaan siten miten on sovittu ja tietty sullekkin tulee viestii, että tietäisit miten asia etenee.... nou hätä !

   Täällä porukka kehottaa ottamaan lakimieheen yhteyttä, mutta miksi sellaiselle maksaisi, kun kerran toistiseksi vaan muistutuskirjeitä tulee pankista. Ite en ottais asiasta hirveesti ongelmaa vielä kun asunto on myytävissä ja kummatkin velalliset on vielä töissä ja palkkaa tulee...

  • Anonyymi

   Juttele sukulaisesi kanssa.
   Paljonko lainaa on rästissä? Kuinka monta kk-erää?
   Onko jäänyt pitkältä ajalta kokonaan maksamatta?
   Mitä sinun lapuissa lukee oikeasti? Onko ennakkovaroituksia, että asiat huonosti vai vaaditaanko sinulta toimenpiteitä/rahaa?
   Tuskin ne sinua asunnon menetyksellä uhkailevat. Korkeintaan haluavat muutaman kymppitonnin rahaa.

   Sukulaisten asunto kannattaisi myydä vapaaehtoisesti ilman pakkohuutokauppaa, jos heillä ei rahat riitä sen pitämiseen. Saattaisi jäädä itsellekin jotain..

   Lakimies / laki luke ei kyllä tuossa tilanteessa auta mitään. Saat vain 400€/h laskun parilta päivältä, etkä saa sitä missään koskaan mitenkään millään perusteella perittyä keneltäkään muulta.

  • Anonyymi

   Kannattaa vähän avata takauskuviota tarkemmin.
   Miten lainat on otettu?
   Esim 150 000€ laina, jossa asunto on vakuutena ja 30 000€ laina, jossa sinä olet vakuutena?
   Ja tuota toista lainaa hoidetaan kuten kuuluu?
   Tällöin he saavat pitää asuntonsa ja sinä maksat siitä osan heille.

  • Anonyymi

   Pankkia kiinnostaa loppupelissä vain oma tulos, helppo jeesustella, jos olet mennyt takuuseen.

  • Anonyymi

   Aloittaja ei ole vielä kertonut onko hän taannut päälainaa, jossa oletettavasti ostettu asunto on vakuutena, vai täytelainaa. Oletettavasti täytelainaa. Jos lainanottajat siis jättävät maksamatta näitä lyhennyksiä pankki tuskin lähtee myymään asuntoa joka on heillä pantissa. Sen sijaan lähtee laskuja takaajalle. Tässä tapauksessa takaaja ei oikein voi muuta kuin maksaa ja vaatia että lainaajat vastaavasti pulittaa summat hänelle. Kannattaisi nyt neuvotella sukulaistesi kanssa voisiko jollain tavalla järjestää lainat uusiksi. Ehkä päälainaa olisi maksettu sen verran, että asunto riittäisi vakuudeksi myös täytelainalle, olisiko mahdollista pitää päälainassa lyhennysvapaata ja sen aikana lyhentää vain täytelainaa, olisiko heillä jotain myytävää jolla saisi rahaa lyhennyksiin jne.

  • Anonyymi

   Tiedän kaukaisen tutun, jolta lähti asunto alta, kun sukulainen ei maksanut talolainaa ja kai sillä oli sitten muutakin lainaa.
   Ei koskaan kannata taata lainaa kenellekkään muulle, kuin omille lapsille.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Liikenne topissa

   Mitäs liedenpohjassa tekeillä ku kuus kutosen liikenne katkaistu..poliisioperaatio
   Virrat
   46
   7785
  2. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   477
   5550
  3. Maisa se jaksaa valehdella

   https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/28acb452-15ff-470d-80c3-511ad69abec0 Taas on syytön, taas on todisteita jotka jossain vaiheessa paljastaa Ma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   157
   4182
  4. Naisen vessakäynti suhteen alussa

   Mä olin ihastukseni kaa viettämässä viikonloppua. Eka kertaa yövyin miehen luona. Toisen yön jälkeisenä aamuna mulla meni vatsa aivan sekaisin. Oltiin
   Parisuhde
   88
   4088
  5. Talouselämä-julkaisu tykittää kovaa tekstiä Usan taloudesta

   "Joe Biden nousee velkaantuvan valejättiläisen johtoon – Yhdysvaltain budjettivajeet repeävät ja velkavuori kasvaa" https://www.talouselama.fi/uutis
   Maailman menoa
   173
   2764