Aihe

Ei rahaa Ei ruokaa.

Anonyymi

Valmiiksi pakatut ruokakassit odottavat hakijoita työttömien yhdistyksen ylläpitämässä Sattuman Kaapassa Rautavaaralla Itä-Suomessa. Koronaepidemia on lisännyt ruoka-avun tarvitsijoiden määrää eri puolilla Suomea, niin myös vajaan 1 600 asukkaan Rautavaaralla.

– Koronan vaikutus näkyi heti täällä. Ihmisillä on rahat tiukalla. Hakijoina on nuoria perheitä ja eläkeläisiä, mutta nyt myös työssäkäyviä ja lomautettuja, kertoo Rautavaaran Työraitti ry:n toiminnanohjaajan sijainen Merja Heikkinen.

Heikkisen mukaan yhdistys sai lokakuussa 3 000 kiloa EU:n ruoka-apua, josta tehtiin jaettavaksi 200 kassia. Niissä kaikissa on sama koostumus: mysliä, hapankorppua, vehnäjauhoa, kaurahiutaleita, keksiä, hernekeittoa, maitojauhetta ja lihapurkki.

– Tämä on ollut poikkeuksellinen vuosi. Kassien jakelu on käynnissä koko ajan. Hakijoita on ollut myös naapurikunnista, Heikkinen mainitsee.

Rautavaaran työttömät jakaa apua kaikille taustoja ja tarvetta sen enempää selvittämättä.

– Me emme kysy, paljonko taskussa on humisevaa. Hän, joka tulee hakemaan kassin, ei ole turhaan ilmaista ruokaa hakemassa. Se on hätäapu ja jatkaa esimerkiksi pienituloisen eläkeläisen ruokarahaa. Jos koronatilanne pahenee, niin avuntarve kasvaa, Heikkinen tuumii.

Puute on suuri

Ruoka-avun tarve ja velkaongelmat ovat sosiaalityöntekijöiden arvioiden mukaan lisääntyneet koronaepidemian aikana, ilmenee Sosiaalibarometri 2020 -julkaisusta.

Koronakriisin vaikutukset ruoka-apuun keväällä 2020 -selvityksen mukaan jo ennen koronakriisiä ruoka-apuun turvautui noin 100 000–200 000 ihmistä vuodessa. Ruoka-avun tarjoajia arvioidaan olevan yli tuhat.

Yksi ruoka-avun tarjoajista on Jyväskylän Katulähetys, jolla on runsaat 2 000 asiakasta. Joulukuun alussa ruokakassien jakopäivänä Jyväskylän ruokapankin edessä oli kymmenien ihmisten jono. Yksi heistä oli rakennusalalla pätkätöitä tekevä mies, joka ei halunnut esiintyä nimellään.

– Tämä kassi auttaa, kun ruoan hinta ja vuokrat nousevat. Tuloista ei meinaa jäädä käteen rahaa pakollisten laskujen maksamisen jälkeen, mies toteaa.

Leipäjonossa ollut yksinhuoltajanainen sai kaksi kassia ruokaa.

– Tästä on suuri apu. Minulta loppuivat työt ja poika opiskelee. Hän tarvitsee ruokaa, mutta minä selviän vähällä. Taloudellisesti on tiukkaa, mutta pää on pidettävä kylmänä. Pitää jättää ostamatta kallista kalaa ja hedelmiä, nimettömänä pysyttelevä nainen selvittää.

Työläisiä avun piiriin

Jyväskylän Katulähetyksen ruokapankin vastaava työntekijä Taina Koponen kertoo, että avun tarve on kasvanut viime keväästä.

– Kävijämäärät ovat kasvaneet hurjasti. Meillä on yli 500 kävijää enemmän kuin viime keväänä. Selvästi ollaan aiempaa enemmän huolissaan toimeentulosta. Pienituloisia työläisiä on tullut avun piiriin, kun palkka ei enää riitä vuokran ja laskujen jälkeen ruokaan, Koponen kertoo.

Yleinen taloustilanteen kurjistuminen vaikuttaa heikompiosaisiin todella nopeasti.

– He pitävät aika vähän ääntä itsestään. Täällä emme unohda heitä, Koponen muistuttaa.

Koposen mukaan lahjoitusruoan määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa avuntarvitsijoiden määrän kanssa, joten kassin sisältö on ollut vähän laihempi kuin ennen.

Ruoka-apua hyvinvointivaltiossa

Ruoka-apua lisättiin 1990-luvun laman yhteydessä, jolloin monet järjestöt ja seurakunnat perustivat leipäjonoja. Moni tavallinen ihminen joutuu yhä hakeutumaan ruoka-apuun, koska talous on jostain syystä äärimmäisen tiukalla ja rahat eivät riitä ruokaan.

– Se on häpeällistä hyvinvoinnista ja sivistyksestä ylpeilevälle Suomen valtiolle. EU:n ruoka-apu on mainoskikkailua, kun olemme sinne nettomaksajia. Perusongelma on se, ettei ole työtä, ja eläkkeiden ja sosiaaliturvan taso on niin alhainen, etteivät tulot riitä perustarpeisiin. Silloin tarvitaan ruoka-apua, perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi selvittää.

Jyväskylään asettautunut Kankaanniemi osallistui itse ruoka-aputoimintaan asuessaan Uuraisilla Keski-Suomessa.

– Näin sen tarpeen ja ihmisten tilanteen omakohtaisesti. Se on tärkeää työtä vapaaehtoispohjalta, jota yhdistykset, järjestöt ja seurakunnat tekevät. Kiitos kaikille auttajille, Kankaanniemi sanoo.

Rahaa jaetaan ulkomaille

Viime eduskuntakaudella Kankaanniemi oli puheenjohtajana valtiovarainvaliokunnan jaostossa, joka käsitteli ruoka-apuasioita.

– Lisäsimme vuosittain parin miljoonan määrärahan yhdistysten ruoka-avun tukemiseksi. Siitä oli valtava apu, kun yhdistykset hankkivat kylmäkoneita ja muuta tarvittavaa. Tämän hallituksen aikana ei ole vastaavaa määrärahaa löytynyt. Hallitus ei pidä sitä tärkeänä vaan jakaa rahat ulkomaille, Kankaanniemi harmittelee.

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetissa esitetään kahden miljoonan euron tukea ruoka-apujärjestöille. Perheissä on puutetta rahasta ja ruuasta, joka näkyy nälkäisinä koululaisina viikonlopun jälkeen.

– Siellä on keskituloisiakin perheitä. Perussuomalaiset ovat puhuneet, että jokaisen pitäisi saada työstään sellainen ansio, että sillä tulee toimeen. Verotusta pitäisi keventä

29

247

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Sisäministeri ja ulkoministeri vaihtoon.
   Täysin epäonnistuneet tehtävissään.

   • Anonyymi

    Kaikista vähiten ääniä saaneet määrää ihmisten elämän.


   • Anonyymi

    Minä ehotasin jalkapuuta kummallekin.


   • Anonyymi

    Tämmösiä asioita ei pitäs nyt ohittaa nuin vain,
    ehdotomasti pitäs Ohisalo pistää koville.

    Nimimerkki Sikamaista.


  • Anonyymi

   Vihreät luottaa EU-päättäjiin
   Kyselyn mukaan nuoret (18-30) luottavat päättäjiin enemmän kuin keski-ikäiset (41-60). Myös koulutus vaikuttaa näkemyksiin: mitä korkeampi koulutustaso, sitä enemmän löytyy luottamusta päättäjiin niin kotimaassa kuin EU:ssa.
   Mitä enämpi kouluja käynyt sitä huonompi on kansan luottamus.
   Parhaiten oppinut on itseoppinut,muut on toisten opettamia.

   Sen sijaan perussuomalaisten kannattajat tuntevat epäluottamusta kaikkiin päättäjiin. Erityistä epäluottamusta on EU-päättäjiin, joihin 84 % perussuomalaisista ei luota.

  • Anonyymi

   Tämä hallitus syytää miljardeja muille maille omat kerjää jopa ruokaa, vit*ttaa.

  • Anonyymi

   Ja suomen valtio vihreä puolue ja vasemistoliitto lahjoittaa ulkomaalisille rahaa satoja miljoonia .

   • Anonyymi

    Korjaan:Miljardeja!
    Yksi miljardi on:1000-miljoonaa=6000 miljoonaa vanhaa markkaa.


  • Anonyymi

   Tämä on juurikin se varjopuoli näissä työpaikoissa. Silloin menee hyvin kun on työtä mutta kun sattuu tälläinen koronan tapainen painajainen työ voi loppua.
   Meillä täällä ei ole mitään hätää kun ei ole työtä eikä sitä tarvita. Turvattu toimeentulo on eikä olla ruokakassien juoksemassa. Meillä on todella hyvin.

   • Anonyymi

    Kemijärviläisillä on hyvin ,vaikka taloutta on hoidettu huonosti. Muualla Suomessa on asiat erittäin huonosti ON kansa kahtia jaettu jopa vassarit jatkaa samaan tahtiin.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kemijärviläisillä on hyvin ,vaikka taloutta on hoidettu huonosti. Muualla Suomessa on asiat erittäin huonosti ON kansa kahtia jaettu jopa vassarit jatkaa samaan tahtiin.

    Ennen vasemmisto puolueet ajoivat oman kansan asioita nyt ne ajaa jonkun Afrikan tai Etelä Euroopan asioita ja puolustus että jos niillä ei mene hyvin niin ei meilläkään joka on helvetin vale.


  • Anonyymi

   Suomalaisten omavaraisuus, pottupelto, pari kantturaa navetassa, ohraa. ruista omasta maasta, moni eli ja oli työn touhussa. Ei sähköä, ei juoksevaa vettä.
   Rahaa oli vähän, sitä tuli savotan töistä, uitosta, yleensä metsätöistä kausityönä.
   Mutta ei niitä mökkejä verotettu, teitä ei aurattu jne.
   Lämmitys puulla. Sähkölinja vierestä mutta ei ollut varaa liittyä.
   Niin, hyvinvoitiyhteiskunta näyttää puutteensa. Ei tietokone, puhelin, televisio tai sähkö tuo leipää pöytään.

   • Anonyymi

    Ei ole lypsykarjaa ei meijeriä ei tehtaita ei ole omaa sairaalaa ei minkäänlaista toimintaa ei ammattiopistoa ja kepu/vasut edelleen hoitaa kuntalaisten asioita.


  • Anonyymi

   Suomessa ei enenkään tarvitse nähdä nälkää korona runtelemia perheitä ja yrityksiä on autettu miljardeilla.
   Kummaa on tämä Persujen ropakanta kaikkia pitäisi auttaa mutta velkaa ei saisi ottaa.
   Veroja ei saisi olla. Suomesta ei ole euroakaan mennyt ulkomaille jakoon, jos joku sitä väittää näyttäköön toteen. Annetaan kuvaa niinkuin nytkin vietäisi ulkomaille rahaa. Tästä haluaisin linkin todisteeksi.

   Persuilla on hyvä meuhkata koska itse eivät ole mistään vastuussa, vain vaatimassa ja toisia arvostelemassa. Persut ovat kerran Suomessa yrittäneet ottaa hallitusvastuuta josta ei tullut mitään.

   • Anonyymi

    Huh huh?


   • Anonyymi

    Velkaa EI oteta siksi, että se lahjoitetaan jonkun maan hyväksi.!

    Se pitää äänestyskopissa kirjoittaa oikea numero, vai pelottaako jospa persut pääsee valtaan niin loppuu joillakin ilmainen eläminen.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Velkaa EI oteta siksi, että se lahjoitetaan jonkun maan hyväksi.!

    Se pitää äänestyskopissa kirjoittaa oikea numero, vai pelottaako jospa persut pääsee valtaan niin loppuu joillakin ilmainen eläminen.

    Tankassa on tehty tutkimus, vielä kolmannessakaan polvessa maahanmuuttajista eivät työllisty, Somalit pitää ykkössijaa niin kuin muissakin euroopan maissa, syyn voi arvata.


  • Anonyymi

   Jos verotulot käytettäisiin oman maan hyväksi me oltaisiin miljonäärejä ei yhtäkään köyhää suomalaista.

   • Anonyymi

    Suomen elintaso on noussut huomattavastu EU hun ja euroon liittymisen jälkeen. Minä muistan ne ajat jolloin ei maksettu työttömyyskornauksia. Muistan myös kun pienemmät velat piti hoitaa vekseleillä ja lainonen korko oli yli 10%.
    Muistan 90 luvun jolloin toimivia yrityksiä ajettiin konkurssiin ja useampi pankki kaatui.

    Tämä Persujen ropakanta alkaa olla vailla pohjaa hommaisivat työtä silloin ei olisi jauhaa perättömiä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Suomen elintaso on noussut huomattavastu EU hun ja euroon liittymisen jälkeen. Minä muistan ne ajat jolloin ei maksettu työttömyyskornauksia. Muistan myös kun pienemmät velat piti hoitaa vekseleillä ja lainonen korko oli yli 10%.
    Muistan 90 luvun jolloin toimivia yrityksiä ajettiin konkurssiin ja useampi pankki kaatui.

    Tämä Persujen ropakanta alkaa olla vailla pohjaa hommaisivat työtä silloin ei olisi jauhaa perättömiä.

    80- luku on ollut parasta aikaa, ihmisillä oli töitä eikä oltu eu:ssa. Ihmiset rakensivat taloja ostivat uusia autoja. Siinä saa muistella miten kemijärviläisilläkin meni.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    80- luku on ollut parasta aikaa, ihmisillä oli töitä eikä oltu eu:ssa. Ihmiset rakensivat taloja ostivat uusia autoja. Siinä saa muistella miten kemijärviläisilläkin meni.

    Mietippä 90 lukua ja konkurssien määrää. Euroon mentiin 2002 vuonna. Kyllä Suomen elintaso on kokonaisuudessa noussut vaikkakin Kemijärveltä ovatkin tehtaat lähteneet.
    Yksi elintason nousun merkki myös on tehtaiden tulon vastustus Kemijärvelle. Jos olisi todellista puutetta työ otettaisiin kiljuen vastaan.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mietippä 90 lukua ja konkurssien määrää. Euroon mentiin 2002 vuonna. Kyllä Suomen elintaso on kokonaisuudessa noussut vaikkakin Kemijärveltä ovatkin tehtaat lähteneet.
    Yksi elintason nousun merkki myös on tehtaiden tulon vastustus Kemijärvelle. Jos olisi todellista puutetta työ otettaisiin kiljuen vastaan.

    Mietippä 2021 lukua näi etukäteen, hox...ollaan siinä ihanassa eu:ssa josta tulee rahaa joka vaivaan ja me vain saamme ei tarvi antaa. Konkursit ovat jo alkaneet.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mietippä 2021 lukua näi etukäteen, hox...ollaan siinä ihanassa eu:ssa josta tulee rahaa joka vaivaan ja me vain saamme ei tarvi antaa. Konkursit ovat jo alkaneet.

    Kriisin hoito siis joko on tai ei ole politiikkaa, aina riippuen siitä, mikä on punavihreän hallituksen kannalta edullisinta.

    Hallitus edustaa korkeinta toimeenpanovaltaa. Viranomaiset toimivat hallituksen alaisuudessa ja ohjauksessa. Hallituksella on vetovastuu. Sillä on käytössään enemmän tietoa kuin kenelläkään muulla, sen tehtävä on tehdä päätöksiä, ja se on jälkikäteen vastuussa näistä päätöksistä.

    Kriisi on nostanut esiin myös erään suomalaisen erityisongelman – korruptoituneen ja läpimädän virkanimityskulttuurin. Normaaliaikoina asiat sujuvat jollakin tavalla, vaikka kansliapäällikkönä tai ylijohtajana toimisi pukuun puettu simpanssi, mutta kriisiaikoina, kun pitäisi reagoida nopeasti ja viisaasti, kyvyttömät ja kädettömät, puoluekirjan perusteella virkaansa päässeet tumpelot saavat paljon vahinkoa aikaan.”


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kriisin hoito siis joko on tai ei ole politiikkaa, aina riippuen siitä, mikä on punavihreän hallituksen kannalta edullisinta.

    Hallitus edustaa korkeinta toimeenpanovaltaa. Viranomaiset toimivat hallituksen alaisuudessa ja ohjauksessa. Hallituksella on vetovastuu. Sillä on käytössään enemmän tietoa kuin kenelläkään muulla, sen tehtävä on tehdä päätöksiä, ja se on jälkikäteen vastuussa näistä päätöksistä.

    Kriisi on nostanut esiin myös erään suomalaisen erityisongelman – korruptoituneen ja läpimädän virkanimityskulttuurin. Normaaliaikoina asiat sujuvat jollakin tavalla, vaikka kansliapäällikkönä tai ylijohtajana toimisi pukuun puettu simpanssi, mutta kriisiaikoina, kun pitäisi reagoida nopeasti ja viisaasti, kyvyttömät ja kädettömät, puoluekirjan perusteella virkaansa päässeet tumpelot saavat paljon vahinkoa aikaan.”

    Korona on ollut vaikeata aikaa on mahdottomuus jokainen yritys pitää pystyssä. On toki yrityksiä jotka ovat olleet vaikeuksissa jo ennen koronavirusta. Suomi on kuitenkin tähänasti euroopanmaista hallinnut parhaiten koronan niin terveydellisesti kuin taloudellisesti.
    Virkanimitykset ovat vuosikymmeniä mennyt samaa rataa vallassaoleva valitsee kulloinkin virkamiehensä. Tämä yleensä aiheuttaa närää jos kokoomuslaiset eivät pääse valitsemaan omiaan.


  • Anonyymi

   kyllä tämä hyvinvointivaltio on nähty ja koettu se on vain politkoiden oman edun tavoittelua olen matkustellut monessa maassa omatoimisesti missään ei ole näin pitkiä leipäjonoja kuin "hyvinvointi" Suomessa joten lopettakaa valehtelu

   • Anonyymi

    Kerroppa mikä sinulla on huonosti, mikä pitäisi olla paremmin?


   • Anonyymi

    Ottaa päähän nämä ruikuttajat joilla ei ole mitään hätää, korvaukset tulevat kuukausittain, olitpa eläkkeellä tai työtön. Eletään suhteellisen halvoilla asumiskustannuksilla. Harrastukset terveydenhoito lähes ilmaista. Mitä vielä?

    Itse olen lähtenyt työn perässä pois Kekijärveltä jo alta parikymppisenä neljäkymmentä vuotta työelämässä eikä helppoa ole. Varmasti olisin päässyt helpommalla jos olisin asettunut kotipaikalleni ja odotellut että yhteiskunta elättäisi metsästyksen ja kalastelun ohessa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ottaa päähän nämä ruikuttajat joilla ei ole mitään hätää, korvaukset tulevat kuukausittain, olitpa eläkkeellä tai työtön. Eletään suhteellisen halvoilla asumiskustannuksilla. Harrastukset terveydenhoito lähes ilmaista. Mitä vielä?

    Itse olen lähtenyt työn perässä pois Kekijärveltä jo alta parikymppisenä neljäkymmentä vuotta työelämässä eikä helppoa ole. Varmasti olisin päässyt helpommalla jos olisin asettunut kotipaikalleni ja odotellut että yhteiskunta elättäisi metsästyksen ja kalastelun ohessa.

    Tiedetään ettei näin ole, valehtelu tiedetään.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tiedetään ettei näin ole, valehtelu tiedetään.

    Sinisen Taivaan Sateenkaari on hyvä biisi.


  Ketjusta on poistettu 13 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   375
   25414
  2. Stefun Sofialle tarjoamat luxuskyydit maksamatta, velkaa niistä jo yli 17 000 euroa.

   Seiskan mukaan limusiinikyyteihin erikoistunut yritys hakee Stefun yritykseltä oikeusteitse yli 17 000 € maksamattomista kyydeistä. Useat ajoista ova
   Kotimaiset julkkisjuorut
   324
   6571
  3. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   417
   4874
  4. Niko Ranta-aho aikoi karata Afrikkaan!

   https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/espanjan-poliisi-niko-ranta-aho-suunnitteli-pakoa-afrikkaan-katso-video-poliisin-iskusta-marbellan-asuntoon/804058
   Kotimaiset julkkisjuorut
   104
   2732
  5. Talouselämä-julkaisu tykittää kovaa tekstiä Usan taloudesta

   "Joe Biden nousee velkaantuvan valejättiläisen johtoon – Yhdysvaltain budjettivajeet repeävät ja velkavuori kasvaa" https://www.talouselama.fi/uutis
   Maailman menoa
   100
   1701