Irtisanoutuminen ilman karenssia

Anonyymi

Moi, olen vakityösuhteessa bussifirmassa ja ajan bussia, nyt 2 vuotta jo takana. Työnteko kuitenkaan ei enää kiinnosta ja haluan alkaa työttömäksi mutta en selviä taloudellisesti 3kk ilman työttömyystukea. Miten voin välttyä tältä? Jos hankkii potkut onko tämä karenssiaika silloin pienempi? Onko jotain syitä mitkä toimii TE-toimistossa? Vinkkejä, kiitos :)

23

6908

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos kenkää tulee niin te-toimisto soittaa sinne firmaan ja kysyy syytä irtisanomiseen, ja jos selitys ei kelpaa niin karenssi napsahtaa.

      Yksi syy minkä minä tiedän on yt-neuvottelut josta ei tule karenssia, ja toinen on että jos lähtee opiskelemaan, mutta senkin tulee olla perusteltua että miksi lähtee opiskelemaan ja ei muka voi tehdä töitä samaan aikaan.

      Eli tuo opiskelu nyt voisi olla sellainen juttu jolla aloittaa, ja sitten vähentää niitä työtunteja mistä tottakai saa vähemmän palkkaa mikä sitten oikeuttaa erilaisiin tukiin...

    • Anonyymi

      Pidemmän tähtäimen vaihtoehto. Hae ja saa määräaikainen työsuhde. Kun soppari päättyy olet työtön.

    • Anonyymi

      Suorat potkut itse aiheutettuna pahentaa vain tilannette ja koska joudut tekemään aika hurjia juttuja, että potkut voi olla lailliset niin siitä voi tulla poliisi asia.

      Nuo aikaisemmat kommentit on hyviä tai jos saat riittävän terveyssyyn työterveydestä, että sinun olisi hyvä vaihtaa-alaa yms. mutta yleensä tarjotaan vain sairauslomaa ja katsotaan sitten uudestaan. Melkeina inao tapa on juuri tuo, että kertoo työnantajalleen olonsa/tilanteensa ja sopii määräaikaisen sopimuksen. Toisaalta, siinäkin lukee, että on työn tekijän pyynnöstä - joten työkkäri sattaa nillittää. Yksi on, että jos saa terveydenhuollolta terveyslausunnon ja sen varjolla sovittua määräaikaisen työsuhteen niin se voi toimia.
      Yleisesti ottaen työstä joka on vakio homma on lähes täysin mahdoton päästä eroon, jopa koeajalla. Edes työpaikkakiusaaminen ei ole riittävä syy, vaikka lopputulos olisi työkyvyttömyys ja todella vaikea saada terveydenhuollolta hyväksyttävää näyttöä, että et voi olla hommassa. Varsinkin, jos työnantajalla ei ole omaa terveydenhuoltoa ja usein niillä ei ole mitkä pahoinpitelee työntekijöitään. Itselläni oli jopa diagnoosit pohjalla, eikä riittäneet työkkärille, vaikka olin enisn todistetusti käynyt läpi kaikki muut tahot.

      Eli otat todella suuren riskin jos hyppäät pois työelämästä. Saat toimeentulotukea jos sinulla ei ole yhtään säästöjä. Paras kai olisi se, että hakisit opiskelu paikkaa toisella alalle tai muuta työpaikkaa, koska työttömänä noita on vielä vaikeampi saada.

      Työttömänä olo on oikeasti vaikeaa, paitsi sitten kun saa sen ansiosidonnaisen, mutta työttömyys on paljon töitä sekä tukiviidakkoa yms. turhaa roskaa joka vie energian. Mitä jos kysyisit onko työpaiukan sisällä jotain muita työllistymismahdollisuuksia? Ja haluatko vain olla työtön vai onko niin, että mielenterveys ei kestä ja siksi työt ei enää kiinnosta? Hyvä käydä ensin tuo lävitse, että onko oire jostain kun muka työ ei enää noin vain kiinnosta. Ei ole nimittäin yleisesti ottaen kauhean terve/normaali asenne ihmisillä ja särähtää korvaan, että tämä on vain joku provo tai sitten jotain muuta ehkä pielessä kun ei vaan kiinnosta.

    • Anonyymi

      200 pv lomautettuna yhtäjaksoisesti.
      Työnantajan irtisanominen
      Lääkärin lausunto on paras, koska samaa työtä ei voi enään tarjota!

      Jos itse irtisanoudut tulee karenssi ja sinulle tarjotaan heti bussi-kuskin paikkaa tai aina( 50v.) olet listalla kelle arpa osuu!...

      Karenssia ei myöskään tule jos opiskelupaikka!

      Mielestäni jo 2v. työaikana olisi säästötillä sen muutaman kk jemmaraha jolla hyvä elellä se karenssi 3kk 1kk ensimmäistä työttömyystukea joka n.2viikon korvaus!
      Lopputiliäkin saa kun irtisanoutuu eli lomarahoilla elelee hyvin sen ajan jos ei paria tonniakaan edes säästössä pahanpäivän varalle...

      Hanki toinen työ tai opiskelupaikka, se on sinulle parasta! Ota työ mikä tahansa joka vähänkin ok, sieltä hyvä ponnistaa toisaalle ja erilainen arki ympärillä avaa asioita!

    • Anonyymi

      Työttömän ammattia ei taida olla olemassakaan, joten työttömyystukia nauttivallekin tulee jossain vaiheessa se karenssi eteen, jos ei työkkärin työtarjoukset maita. Koska niitä tulee ennemmin tai myöhemmin.

      Ala säästä nyt jo vimmatusti nykyisestä palkastasi, kun kerran sellaista vielä saat. Siitä vain karsimaan kaikki ylimääräiset menot, huvitukset ja laaturuoat kaupassa ja K-Menua ym. halpatuotetta ostamaan ja sohvaperunana istumaan vapaa-ajan "huvina". Se on esimakua siitä työttömän elämäntyylistä samalla.

      Tai sitten voit hakea uutta työpaikkaa nykyisen bussifirmatyösi ohessa, jos vain joku ala sinua vielä kiinnostaa. Jos saat uuden työn tilalle, voit irtisanoutua ilman pelkoa tukien menettämisestä tai karenssista, koska uusi palkka uudesta työpaikasta on ihan nurkan takana.

      Jos taas et löydä tai halua mitään uutta työpaikkaa, niin sitten kyllä se karenssi tulee vuorenvarmasti jossain vaiheessa, koska TE-toimisto varmasti lähettää työtarjouksen jossain kohtaa ja se karenssi tulee sitäkin kautta, jos et työtä vastaanota. TE varmasti myös kyselee nykyisestä työstäsi, miksi tuli potkut, jos sellaiset itsellesi hankit. Eli itse aiheutettu työnsuhteen menetys aiheuttaa myös karenssin. Myös työtarjoustyön työnhakutilanteessa, jos käyttäytyy niin, ettei varmasti saa tarjottua työtä.

      Jos sitten se karenssi tulee, niin sen karenssinkin aikana on silti mahdollisuus saada asumistukea ja/tai toimeentulotukea, jos varat ovat liki nollassa. Tosin toimeentulotukea saa 20% alennettuna normaalista, jos on menetellyt "moitittavasti". Tai jopa 40% alennettuna. Tarkempia tietoja löytyy Kelan sivuilta.

      https://www.kela.fi/toimeentulotuki
      https://www.kela.fi/asumisen-tuet

      Perustoimeentulotukea haetaan Kelalta, mutta ymmärtääkseni tuen tarpeen pitkittyessä tai suurentuessa asiakkuus siirtyy sossuun.

      Toimeentulotukeen myös vaikuttavat kaikki tulot, myös asumistuki ym. tuet ja rahat, mukaan lukien omalla tilillä olevat rahavarat ja omaisuus. Tukea ei siis saa, ennen kuin omalla tilillä onvähemmän kuin n. 900-950 euroa jäljellä ja realisoitavaa eli rahaksi muutettavaa omaisuutta ei ole, jota voisi myydä toimeen tullakseen.

      Jos siis tykkäät siitä, että saat suht huolettomasti nyt ostella palkallasi kaupasta ruokaa ja tavaroita ym., mitä haluttaa, niin harkitse vakavasti työsi jatkamista. Sillä työttömänä joudut kyllä elämäntyyliäsi sitten muuttamaan. Tuilla elävä laskee koko ajan euroja ja sitä, mitä pystyy ostamaan kaupasta ja onko laskuihin varaa. Ja usein ei ole varaa kuin välttämättömiin.

      Suosittelen, että jos palkkasi antaa myöten, niin kerää säästöön rahaa kuukaudeksi tai pidemmäksi aikaa ja pidä extra-vapaata, ennen kuin käännät koko elämäsi ylöslaisin.

      Kun itse sain karenssin, sain pari viikkoa karenssin alkamisen jälkeen määräaikaistyön. Määräaikaistyön alettua irtisanouduin työkkäsin asiakkuudesta (koska karenssi pänni niin paljon). Tein hampaat irvessä määräaikaistyöni loppuun ja jäin työn päätyttyä "omaehtoiseksi työttömäksi" eli elelin muutaman kuukauden säästetyllä palkallani, ennen kuin taas ilmoittauduin uudestaan työttömäksi työnhakijaksi työkkäriin.

      Työmarkkinoilta saa olla pois ilman syytä max. 6 kk. Sen jälkeen pitää täyttää työssäoloehto uudestaan, jos on 6 kk kauemmin niin sanotusti "omilla teillään". Oma kantani on, että tämä elämä on minun elämäni, joka ei valtiolle kuulu, joten jos varani sallivat pitää lorviloman, niin pidän sen. Siksi kannustan suuresti muitakin säästämään nykyansioistaan, niin silloin voi jossain kohtaa tehdä sillä tavoin.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Yksi mahdollisuus on hakea osa-aikatyöhön, jolloin saa soviteltua työttömyystukea loppupäivän osalta. Miesvaltaisilla aloilla ei tosin paljon taida osa-aikatöitä kyllä olla.

      Itse olen ollut joskus muutaman vuoden ajan vain 1,5 -tunnin päivässä siivoojana ja sain silloin loppupäivältä soviteltua työmarkkinatukea, eikä työkkärin työtarjouksiakaan tullut sinä aikana, koska työsuhde oli vakituinen pienestä tuntimäärästään huolimatta.

      Sitten olin toisen kerran vastaavanlaisessa osa-aikatyössä, jossa työtä oli vakituisesti vain 5 tuntia viikossa. Mutta tarpeeksi sekin tuntimäärä, ettei työtarjouksia tullut.

      • Anonyymi

        Et voi vaihtaa osa-aikatyöhön kokoaika työstä ilman riittävän hyvää syytä, tai sinua rangaistaan ihan yhtälailla 3kk karenssilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et voi vaihtaa osa-aikatyöhön kokoaika työstä ilman riittävän hyvää syytä, tai sinua rangaistaan ihan yhtälailla 3kk karenssilla.

        Ihminen saa päättää elämästään ja sen riittävyydestä!
        Kenellekkään et ole velvoitettu selittelemään omia valintoja jos työmäärää vähentää!

        Mihinkä se "karenssi" mielestäsi asetetaan jos muuttaa työpaikkaa ja sen työnmäärää?....

        HALOO! Ei hyvää päivää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihminen saa päättää elämästään ja sen riittävyydestä!
        Kenellekkään et ole velvoitettu selittelemään omia valintoja jos työmäärää vähentää!

        Mihinkä se "karenssi" mielestäsi asetetaan jos muuttaa työpaikkaa ja sen työnmäärää?....

        HALOO! Ei hyvää päivää.

        En minä sitä ole keksinyt. Turhaa minulle valitat. Kyllä sen osa-aikaisen palkan saa, mutta ei saa lisäksi tukea kun selvitetään miksi vaihtoi kokoaikaisesta osa-aikaiseksi. Pitäisi olla terveyssyy tai, koska työnantajan työllisyystilanne on niin, että heidän on pakko vaihtaa kokoaikaisia osa-aikaiseksi, yms. Paljoa ei ole niitä hyväksyttyjä tilanteita nykypäivänä, ettei työkkäri anna karenssia ja estä työttömyystuen maksamista pienen palkan lisänä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En minä sitä ole keksinyt. Turhaa minulle valitat. Kyllä sen osa-aikaisen palkan saa, mutta ei saa lisäksi tukea kun selvitetään miksi vaihtoi kokoaikaisesta osa-aikaiseksi. Pitäisi olla terveyssyy tai, koska työnantajan työllisyystilanne on niin, että heidän on pakko vaihtaa kokoaikaisia osa-aikaiseksi, yms. Paljoa ei ole niitä hyväksyttyjä tilanteita nykypäivänä, ettei työkkäri anna karenssia ja estä työttömyystuen maksamista pienen palkan lisänä.

        Ei vai? Mollin sivut on täynnä pelkkiä määräaikaisuuksia, sijaisuuksia, kesälomatuuraajia, lyhyitä määräaikaisuuksia jne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et voi vaihtaa osa-aikatyöhön kokoaika työstä ilman riittävän hyvää syytä, tai sinua rangaistaan ihan yhtälailla 3kk karenssilla.

        Mutta jos vaihdat kokoaikatyöstä, voit säästää palkastasi niin, että selviät sen 3 kuukauden karenssin. Tai jopa pidempään.

        Itse vihaan työkkärin asiakkuutta yli kaiken. Säästän sen takia aina, kun mitä tahansa rahaa saan, jotta voin jäädä myös työttömäksi tai kärsiä karenssin. Oma karenssi hoitui viimeksi sillä, että sain melkein heti karenssin alettua määräaikaistyön. Sen palkalla ja asumistuella olen nyt pärjännyt n. 5-6 kuukautta työsuhteen jälkeenkin, ilman työkkärin asiakkuutta ja ilman työttömyyspäivärahaa. Eli vain asumistuen hain. Kelassa vähän ihmettelivät, että enkö hae lainkaan työttömyystukea työni jälkeen ja vastasin, että en hae, ainakaan vielä, ja asia oli sillä selvä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei vai? Mollin sivut on täynnä pelkkiä määräaikaisuuksia, sijaisuuksia, kesälomatuuraajia, lyhyitä määräaikaisuuksia jne.

        Jos vaihtaa kokoaikatyöstä osa-aikaiseen, työttömyystuille saa heittää hyvästit muutamaksi kuukaudeksi, koska työttömyystuen saamisen ehtona on nimenomaan kokoaikaisen työn hakeminen ja myös sen tekeminen, jos on sellaisen työsuhteen saanut.

        Jos taas heti alkuunsa hakee ja saa osa-aikatyön, voi saada soviteltua tukea. Silloinkin on työkkäriin kerrottava, että hakee kokoaikatyötä, vaikka osa-aikaista(kin) hakisi.

        Osa-aikaisesta voi hakea kokopäivätöihin, jolloin tuet lakkaavat kokonaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos vaihtaa kokoaikatyöstä osa-aikaiseen, työttömyystuille saa heittää hyvästit muutamaksi kuukaudeksi, koska työttömyystuen saamisen ehtona on nimenomaan kokoaikaisen työn hakeminen ja myös sen tekeminen, jos on sellaisen työsuhteen saanut.

        Jos taas heti alkuunsa hakee ja saa osa-aikatyön, voi saada soviteltua tukea. Silloinkin on työkkäriin kerrottava, että hakee kokoaikatyötä, vaikka osa-aikaista(kin) hakisi.

        Osa-aikaisesta voi hakea kokopäivätöihin, jolloin tuet lakkaavat kokonaan.

        Kokoaikainen voi olla myös määräaikainen ja hyvin usein onkin.

        Voihan sitä hakea hyvin tosissaan tai hyvin ei tosissaan kokoaikatyötä, mutta lopputulos on sama; ei palkata.

        Ja niin, ne kaikki kevätkesälomasijaisuudet, vuorotteluvapaasijaisuudet, palkkatukityöt, vuokrafirmojen työt, valtion työt ovat enemmän tai vähemmän määräaikaisuuksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kokoaikainen voi olla myös määräaikainen ja hyvin usein onkin.

        Voihan sitä hakea hyvin tosissaan tai hyvin ei tosissaan kokoaikatyötä, mutta lopputulos on sama; ei palkata.

        Ja niin, ne kaikki kevätkesälomasijaisuudet, vuorotteluvapaasijaisuudet, palkkatukityöt, vuokrafirmojen työt, valtion työt ovat enemmän tai vähemmän määräaikaisuuksia.

        Ja niin, viiden vuoden tai kahden vuoden määräaikaisuus on yhtä lailla määräaikainen kuin puolen vuoden määräaikaisuus. Määräaikainen silti.

        Ja aina voi lopettaa työt, kieltäytyä töistä, vaihtaa kilpailevaan tai vaihtaa alaa. Kenenkään ei ole pakko olla vasten omaa tahtoa työssä jossa ei halua olla. Suomi ei ole mikään vankila.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kokoaikainen voi olla myös määräaikainen ja hyvin usein onkin.

        Voihan sitä hakea hyvin tosissaan tai hyvin ei tosissaan kokoaikatyötä, mutta lopputulos on sama; ei palkata.

        Ja niin, ne kaikki kevätkesälomasijaisuudet, vuorotteluvapaasijaisuudet, palkkatukityöt, vuokrafirmojen työt, valtion työt ovat enemmän tai vähemmän määräaikaisuuksia.

        >> Kokoaikainen voi olla myös määräaikainen <<

        Niin voi. Mutta jos vaihtaa vakituisen kokoaikaisen työsuhteen määräaikaiseen kokoaikaiseen työsuhteeseen, saa karenssin, koska aiheuttaa vaihdollaan itselleen työttömyyden määräaikaisuuden päätyttyä.


    • Anonyymi

      Jos sinulla on tililläsi säästöjä, voit hakea sen lisäksi asumistukea ja elellä sitten näillä rahoilla maksimissaan 6 kuukautta, ilmoittautumatta työttömäksi työnhakijaksi.

      Sitä pidemmän ajan jälkeen pitää työssäoloehto täyttää uudelleen, eli työttömyystukea ei saa ennen kuin on ollut työssä työssäoloehdon täyttymisen verran (6 kk muistaakseni). Siihen ei siis kannata ryhtyä, että on teillä tiettymättömillä yli 6 kk, paitsi jos on rutosti omia säästöjä, joka sellaisen oleilun mahdollistaa.

      Kannattaa myös muistaa, että kun työnhakijaksi taas ilmoittautuu, tuen saaminen kestää kuukauden verran, joten odotusajallekin on oltava varoja. Tai sitten on haettava toimeentulotukea. Kannattaa siis hakeutua työttömäksi työnhakijaksi kuukautta ennen kuin ne omat säästöt loppuvat.

    • Anonyymi

      käyt vaikeaksi ja ehdotat työnantajalle että irtisanoo sinut taloudellisista, tuotannollisista tai toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä .niinhän toimii työnantajat itsekin nykyään vaikkei syytä olisikaan

    • Anonyymi

      Laske, paljonko kulutat kuukaudessa: mitä laskuja maksat kuukaudessa, mitä kulutat kauppaan, ym. rahaa vaativat asiat, myös mahdolliset yllätykset (kuten lääkärissäkäynti).

      Ala sitten säästää. Lorvia voit ilman työtä sen verran kuin säästösi antavat myöden.

      Pelkillä tuilla ei varmasti pärjää nykyisen ankaruuden ajan takia, jossa toimeentulotuestakin otetaan -20% tai -40% pois, jos on itse aiheuttanut huonon tilanteensa. Vajaasta 550 eurosta, joka perustoimeentulotuki on, sellaiset miinukset jättävät jäljelle niin vähän rahaa, ettei voi sellaisella summalla mitenkään pärjätä, tai edes vuokraansa maksaa. Jos omistat jotain, jonka voit myydä, et saa toimeentulotukea euroakaan.

      • Anonyymi

        Palkka 1400€ netto, kulutan kuukaudessa 1300€. 12kk pitäs säästää, että pärjäisin 1kk ilman palkkaa.


    • Anonyymi

      Karenssit luyhentyneet nyt puoleen elikkä seon vai 1.5 kk plus että et saa raah aa vasta kuin kuukauden kuluttua elikkä karenssi on todellisuudessa melkeen 3 kk edelleen

    • Anonyymi

      Eihän se karenssi aiheuta muuta kuin työttömyyden pitkittymisen eli jos olist normaalisti työtön sen 400-päivää niin nyt se on 400 karenssi. Itsekin olen ihan hyvillä mielin irtisanoutunut jos homma ei toimi.

    • Anonyymi

      Aloittajalle vinkki että työterveyteen ja siellä kerrot et selkä paskana ja masentaa, itsetuhoisia ajatuksia, tuherra itkua. Pääset saikulle pohtimaan ja toipumaan. Saat huomata että työnantaja alkaa välittömästi hakemaan keinoja päästä susta eroon.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      49
      4995
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3277
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1412
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1255
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      957
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      728
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe