Wolf Halstin vääristely Kuuterselän tapahtumista 1944

Anonyymi

Wolf H. Halstin tulkintoja

Kirjassaan Ratkaisu 1944 Wolf H. Halsti kuvailee puna-armeijan panssariosaston tunkeutumista Kuuterselästä Mustamäen ja Sykiälän kautta Vammeljärvelle seuraavasti:

"Kello 17 heidän hyökkäysvaununsa ajoivat Mustamäen asemalle. Tällöin tapahtui varmasti jonkinlainen hälytys, mutta sen vaikutus jäi vain paikalliseksi, sillä sitä ei kuullut Ratsuväkiprikaatin esikunta, joka oli sijoittunut Vammeljärven eteläpuolelle, vielä vähemmän 3.Divisioonan esikunta, jonka yhteydet aamusta saakka olivat olleet poikki ja joka sitä paitsi ei enää ollut vastuussa tuosta suunnasta Sahakylää puolustavan pataljoonan tultua alistetuksi Ratsuväkiprikaatille.... Tapahtui sellainen uskomaton asia, että venäläisten hyökkäyskärki tuossa suunnassa sai edetä tuntikausia kenenkään tietämättä siitä mitään. Senkin jälkeen siitä saapui ainoastaan perin vajavaisia ja ristiriitaisia tietoja, kunnes kohtalokas totuus vihdoinkin kävi dramaattisella tavalla ilmipuolustajalle.”

Halstin suhtautuminen hänen oman divisioonansa lohkolta koko rintaman selustaan päässeen vihollisen panssariosaston aiheuttamiin tapahtumiin on uskomattoman välinpitämätön ja seurauksia muiden syyksi langettava. Oman esikuntansa tietämättömyyden tapahtuneesta Halsti niin ikään kuittaa pelkästään sillä, etteivät viestiyhteydet toimineet. Jalkaväkirykmentti 53:n I Pataljoonan alueella tapahtuneen läpimurron hän ei katso kuuluvan 3.Divisioonan vastuulle lainkaan, vaikka läpimurto oli alkanut jo aamusta ja 3. Divisioona sai vasta kello 14 monivaiheisen kiukuttelun jälkeen sysätyksi epäselvässä tilassa olevan ongelmapataljoonan kaikkine läpimurtokohtineen saumanaapurina toimineen Ratsuväkiprikaatin vastuulle.

Suomessa on totuttu siihen, että jokainen vastaa tekemisistään siten kuin vastuunjaosta on ennalta sovittu. Sotakorkeakoulun harjoituksessa komentajan tai esikuntapäällikön tehtävissä toimiva upseeri, joka suurtaistelun aikana yksipuolisesti siirtää oman ongelmakohtansa naapurin hoidettavaksi tai jättää tiedottamasta oman vastuualueensa kautta selustaan ulottuvasta läpimurrosta naapurijoukoille, saa vuorenvarmasti arvosanan hylätystä suorituksesta."


- Markku Palokangas, Sotahistoriallinen aikakausikirja 22/2003

44

493

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ... jatkuu

      "Kolmannen divisioonan esikunnan tietämättömyyttä kokonaistilanteesta ja pitkiä tiedonkulun katkoja Halsti selittää sillä, että ’’viestiyhteydet eivät toimineet niin kuin oli ennalta arvattukin ”. Eihän tämä mikään ihme ole. Päämaja oli kevättalvella halunnut, että 3. Divisioona asettuu VT-aseman alueelle reserviksi taisteluryhmityksessä, mutta Pajari ei ’’tarpeeksi korvessa olleena” tähän suostunut, vaan perusti komentopaikkansa Viipuriin.31 Kun divisioonan komentopaikka oli vasta taisteluhälytyksen jälkeen 11.6. siirretty Viipurista Uudellekirkolle Petäjäniemen kartanoon ja sieltä 13.6. aamuyöllä Äimissuon eteläpuolelle - lähelle divisioonan lohkon vasenta reunaa, oli odotettavissakin, etteivät kiireessä vedetyt johdinyhteydet voisi toimia samalla tavoin kuin jos divisioonan komentopaikka olisi ennen tositilannetta toiminut samalla alueella kuin joukot ja kiinteässä yhteydessä niihin. Komentopaikan sijoitus Äimissuon alueelle puolustuslohkon vasempaan sivustaan oli sekin outo ja antaa viitteitä siitä, että vihollishyökkäyksen painopistettä
      kuitenkin kaiken aikaa odotettiin Kivennavan suunnalta, eikä Sahakylän oikealle sivustalle annettu yhtä suurta painoarvoa.

      Mustamäestä Kanneljärven suuntaan - siis Kuuterselän vastaiskujoukkojen selustaan - illalla 14.6. edenneiden neuvostojoukkojen merkityksen tapahtumille Halsti kuittaa sanomalla, että "kysymyksessä oli Mustamäestä Kanneljärveä kohti etenevä etujoukko” ja että ”onneksi nämä liikkeet eivät saaneet suurempaa laajuutta ”. Kyseessä olivat Puna-armeijan 286. Divisioonan pääosat, kolmesta rykmentistä koostuva taisteluosasto33, joten sen vahvuuden, sijainnin ja tehtävän vaikutukset tilanteeseen Kuuterselässä eivät voineet olla vähämerkityksiset. Lisäksi vielä yksi pataljoona oli samanaikaisesti etenemässä rautatielinjaa pitkin Mustamäestä Kanneljärven suuntaan. Pajarin IV Armeijakunnan komentajalle 15.6. klo 6.45 antaman puhelinilmoituksen mukaan juuri Kanneljärven suunnalla olevan uhkan vuoksi Kuuterselän vastahyökkäyksen jatkamiselle ei ollut edellytyksiä. Tämän seikan Halsti tuntuu omissa historiakirjoissaan määrätietoisesti unohtaneen.
      Uudenmaan Rakuunarykmentistä ja samalla tietoisen vääjäämättömästi myös sen komentajasta, Mannerheim-ristin ritari, eversti Hans Olof von Essenistä Wolf. H. Halsti kirjoittaa kirjassaan seuraavasti:

      ’’Sen sijaan Sahakylän eteläpuolella asemassa ollut ratsuväkirykmentti hädissään paineli aina Halolanjärvelle saakka, siis pois koko taistelukentältä.”

      "Kesäkuun 15. päivänä Uudenmaan Rakuunarykmentti oli siellä, minne se oli mennytkin, Halolanjärven maastossa vailla käskyjä ja tietoa tilanteesta."

      Tapa, jolla sotatapahtumia 1950-luvulla puitiin julkisesti kirjallisuudessa kahden Mannerheim-ristin ritarin välillä ilman arkistolähteisiin ja vihollistietoihin perustuvaa tutkimusta, on vastenmielinen, eikä ansaitse jälkipolvien arvostusta.

      Johtopäätös

      Kuuterselän vastaiskun keskeyttäminen aamulla 15.6.1944 oli kaikesta päätellen järkevä ja perusteltu ratkaisu, mutta se ei voinut johtua pelkästään ratsuväkirykmenttien irtautumisesta, vaan koko VT-aseman eteläpuoliskolla hallitsemattomaksi ryöstäytyneestä yleistilanteesta, joka 3.Divisioonan lohkoilta alkaneiden läpimurtojen kautta oli asteittain johtanut koko puolustuksen romahtamisen Onkijärveltä Suomenlahteen asti."

      - Markku Palokangas, Sotahistoriallinen aikakausikirja 22/2003

    • Anonyymi

      Hänet tunnettiin omapäisenä ja itsekeskeisenä kirjoittajana, jon­ka sotahistoriateoksiin on jopa puolustusvoimien piirissä sovellettu poikkeuksellisen ankaraa lähdekritiikkiä.

      Pajari ja hänen esikuntapäällikkönsä Halsti omavaltaisesti siirsivät oikean siipensä pohjoisemmaksi ja jättivät oman 3.Divisioonan pulaan jääneen ongelmapataljoonan alueen Ratsuväkidivisioonan vastuulle.

      Epäselvässä vaiheessa 3. Divisioonan Esikunta pyysi klo 13.05 IV Armeijakunnan Esikunnalta, että divisioonan oikea sauma siirrettäi­siin pohjoisemmaksi ja että vastuu Sahakylän tapahtumista näin siirtyi­si Ratsuväkiprikaatille, jolle myös I/JR 53 samalla alistettaisiin. Ar­meijakunta ei suostunut esitykseen, vaan ilmoitti puoli tuntia myöhem­min, että 3.D:n komentaja on edelleenkin vastuussa Sahakylän suunnasta. Pajari ja hänen esikuntansa eivät kuitenkaan hellittäneet, koska klo14:n jälkeen IV AK:n esikuntapäällikkö sitten ilmoitti puhelimitse, että Divisioonan oikea raja siirretään linjalle Kuuterselänjärvi-Merisuon koillislaita-Raivola, ja tämän linjan lounaispuolella olleet joukot alistet­tiin toistaiseksi kenraalimajuri Melanderille.

    • Anonyymi

      Aloituksen pointti?

      • Anonyymi

        Ilmeisesti aloituksen tarkoitus lienee tuoda esille se mitä Halstista on viime vuosina alettu nostaa esille: oman sotkuisen pesänsä kiilloittaja ja sotahistorian vääristelijä. Siis tarinanikkari jonka lähdearvo on sotatieteessä suorastaan romahtanut.

        *****Penna Tervo*****


    • Anonyymi

      Ensinnäkin jr53:a vastassa oli venäläisten 72. d., siis lähes 10 km päässä, Jr53/I oli annettu vahvistukseksi jp6:lle. Jr53 oli lähtenyt Kuuterselästä, sen hautoihin olivat panssarit ajaneet, sulkuasemat olivat tyhjät, mutta jp sai ne rynnäkkötykein haltuunsa. Venäläiset hyökkäsivät Mustamäkeen ja jpr:n esikuntaan aina Vammeljärven eteläpäähän. URR:n irtautuminen vaikeutti myös HRR:n puolustusta VT-asemas-sa Vammeljoella. URR:n komentaja itse sanoi perääntyneensä Inon tiehaaraan, koska jpr:n tultua heillä ei ollut tykistön tulitukea eli he eivät osallistuneet vastaiskuun, mikä Kuuterselässä päättyi liiallisiin tappioihin Jr53:n takaisinvallatuissa asemissa. Sam aoli HRR:n kanssa, ratsuväkiprikaati ei osallistunut vastaiskuun, mikä on syytteen arvoinen seikka.
      JP 6:n komentajan tehtävä olipitää Sahakylä. Hän käski, I/JR53:n piti suojata URR:n vasen sivusta.

      Siis Kuuterselän taistelu meni näin, Jääkäriprikaati hyökkäsi 14.6. Kuuterselkään jätettyihin asemiin ja sai ne, mutta joutui perääntymään. Samman aikaan tästä iskusta johtuen 109. ka 286. d:n panssarit hyökkäsivät Vammeljärven eteläpään tuliasemiin, jolloin Ratsuväkiprikaati perääntyi Uudellekirkolle, eikä siis osallistunut vastahyökkäykseen, vaikka piti.

    • Anonyymi

      Repeämä 3. Divisioonan rintamassa oli 14.6. laajentunut 17 kilometrin levyiseksi ja ulottui tässä vaiheessa jo Kuuterselästä Sahakylän ete­läpuolelle. Myöskään edellisen aamupäivän aikana syntynyttä sisäänmurtoa 3. Divisioonan oikeanpuoleisessa saumassa I/JR 53 :n alueella ei ollut saatu hallintaan, vaikka ongelmakohta onnistuttiinkin siirrättä­mään Ratsuväkiprikaatin hoidettavaksi.

      Taistelua ei kuitenkaan käyty ainoastaan rintamalinjassa, vaan vihollinen oli päässyt vahvoin voimin pureutumaan myös pitkälle suomalais­ten selustaan. Mustamäestä Kanneljärvelle johtavan tien suunnassa se oli panssarivoimien tukemana lähes divisioonan (286.D) voimin eden­nyt pohjoiseen kohti Kanneljärveä ja Liikolaa, saavuttanut Vammeljoen, mutta saatuaan aamuyöllä 15.6. tiedon suomalaisten vastaiskusta Kuuterselässä keskeyttänyt etenemisensä ja asettunut jokilinjalle varmistuk­seen. Sieltä se oli varhain aamulla edennyt Kanneljärven kylän tasalle25.
      Kuuterselästä Mustamäen, Sykiälän ja Neuvolan kautta Vammelsuun-Uudenkirkon tielle edennyt vihollisen panssariosasto oli päässyt Ratsu­väkiprikaatin selustaan ja aiheuttanut sen irtautumisen VT-asemasta.

      • Anonyymi

        Panssariprikaatin eteneminen Vammeljoelle tapahtui täysin ratsuväkiprikaatin lohkolla, ei siitä voi syyttää hajalle lyötyä Jr53/I:stä, möhläyksiin liittyy päämaja ja sen ratsuväkiprikaati, joka toimii ylipäällikkö Mannerheimin henkilökohtaisena reservinä. Mannerheim itse oli tammikuussa kieltänyt vastaiskuissa tarvittavien reservien siirron Kannakselle,


    • Anonyymi

      Voitolla on monta isää mutta tappio on aina orpo. Ja tämä vanha viisaus päti myös herraan nimeltä Wolf H.Halsti.

    • Anonyymi

      Ratsuväkiprikaati sai torjuntavoiton Pajarista!

    • Anonyymi

      Dokumentit osoittavat todellakin että 3.D:n vastuualueella tapahtui murtuminen. Pajari ja Halsti yrittivät vierittää vastuun Rstsuväkiprikaatille. Erityisesti jälkipyykki paljastaa millainen liero Halsti oli. Onneksi sotakorkeakoulu on vienyt Halstin opuksilta lähdearvon. Kukaan tutkimusta suorittava ei voi käyttää enää Halstin kirjoja lähdemateriaalina.

      • Anonyymi

        3. D ja RvPr lohkoilla tapahtui kolme sisäänmurtohyökkäystä, joista läpimurtoon päätyivät Kuuterselästä alkanut ja Raivolasta käynnistynyt, jälkimmäisen takia RvPr lähti Inoon vievän tien risteykseen, koska tykistön tulitukea ei saatu. Tykistön tuliasemissa taisteltiin Kuuterselästä alkanutta läpimurtoa, miksei RvPr menetellyt siten kuin Pajari, joka käänsi rintamasuuntansa etelämpään, Kuuterselkä ooi painopiste, joten venäläiset käänsivät. RvPr oli lopuksi 10 km Jr58:n takana, tämä oli oikeaoppisesti asettumut Vammeljärven ja Rieskjärven kannakselle asemiin. On ymmärrettävää, että Valkeasaaressa viikkoa aie,mmin kovia kokenut III/JR 1 irtautui keskityksessä asemista, mutta URR lähti, kun ei saanut tulitukea. Näkyy vain unohtuneen se seikka, että Kuuterselkään tehtiin vastahyökkäys, mutta URR:n lohkon tajalle ei. Kaikkien venäläishyökkäyksen kääntymisen syy tätä lohkoa vasten on RvPr:n lähtö asemista.


    • Anonyymi

      Ei Halsti koskaan väittänyt kirjojensa olevan sotatieteellisiä tutkimuksia,vaan kuvaus hänen upseerinurastaan ja sotatiestään Talvisodan,Jatkosodan ja Lapin sodan läpi.
      Näköjään Mannerheim-ristin saattoi saada huijari ja kälmikin...ihminen Halstikin oli.
      Näkee selvästi,että Sotakorkeaan on pesiytynyt henki,joka inhoaa Halstia(tuota suurta Yya-sopimuksen apologeettaa)kaikkien voimiensa takaa,joten ei siis ole viisasta vedota Halstin teksteihin,jos meinaa karriäärin luoda militaristisissa piireissä.
      Kaikille meille tavallisille kansalaisille olisi hyödyksi lukea Halstin kolmeosaiset muistelmat.Niissä on mielenkiintoista kerrontaa maamme kansan tilanteesta 1900-luvun vaihteesta sisällisen sodan järkyttävien käänteiden kautta maamme ylösrakentamisen aikoihin 1920-1930-luvuilla.Sota-ajasta lienee paras olla hiljaa,mutta sotien jälkeisen ankaran ajan kuvaus on myös lukemisen arvoinen sotakorvaussuorituksineen ja uudelle pohjalle neuvoteltuine muotoineen suhteissamme naapurimme bolsevistiseen diktatuuriin.

      • Anonyymi

        Kaikenlaista pötyä sitä lykätäänkin.

        Halstilla on sodassa mukana olleena upseerina oikeus esittää näkemyksensä tapahtumista. Sitähän tekevät koko ajan sellaisetkin,jotka eivät ole sotatapahtumiin perehtyneret muualla kuin tällä palstalla.

        Vastaavasti tutkijoilla on oikeus kritisoida Halstin teoksia,kuten kaikkien muidenkin.

        Mannerheim-ristin Halsti sai ansioillaan,kuten kaikki muutkin.

        Sotakorkeakoulussa on vain todettu,että Halstin teoksiin ei tutkimustöissä tule vedota tieteellisinä tutkimuksina,koska ne eivät perustu arkistoihin,vaan omiin kokemuksiin ja subjektiivisiin mielipiteisiin,sekä jopa kuulopuheisiin.Halsti myös lainasi sumeilematta muita tukimuksia niitä mainitsematta.

        Muistelmat taas ovat oma lukunsa.


    • Anonyymi

      Miksi on vaiettu siitä tosiasiasta, että Pajari laittoi jääkäriprikaatin sulkuasemiinsa, mistä vastahyökkäys toteutettiin, mutta URR:llä ei sulkuasemia edes ollut, niihin meni Jr58.

      • Anonyymi

        Vaiettu on siksi,että Jääkäriprikaati ei ollut Pajarin alainen. 3. D:n ja PsD:n yhteistoimintaa vaikeutti Pajarin ylimielinen asenne,mikä itsetietoista Pajaria raivostuttui suunnattomasti.

        PsDsai tehtävänsä Laatikaiselta,jolla eiollut selvää taistelusuunnitelmaa.Kehumista ei ollut myöskään Laguksen johtamistoimissa.Hän hyökkäsi suoraan siihen kohtaan,missä Puna-Armeija oli torjuntavalmiina.


    • Anonyymi

      Pajarin ja Halstin 3.Divisioona yllätettiin housut kintuissa. Kun tämä selvisi esikunta soitti IV armeijakuntaan ja vaati että divisioonan vastuualuetta supistettaisiin. Tiedoksi vain että divisioonan määrävahvuus Suomen armeijassa 1944 oli keskimäärin 13 300 miestä mutta Ratsuväkiprikaatilla vain 4330 miestä.

      • Anonyymi

        3. D oli ilmoittanut armeijakuntaan, että venäläiset panssarijoukot on siirretty Kivennavalta Kuuterselkään. IV ArmeijaJkunnan esikunta oli menettänyt tuntuman venäläisiin yhtymiin ja odotti hyökkäystä väärään paikkaan vanhentuneen tilanteenarviointinsa mukaisesti. Venäläiset yllättivät taas, tällä kertaa paikan suhteen. Täytyy muistaa, että venäläisten hyökkäystunnustelut oli torjuttu kaikkiaala, muualla. Ratsuväkiprikaati oli valikoitunut joukko ja irtautui ennen Valkeasaaressa tärähtäneitä! 3. D olisi voinut ilmoittaa, että hyökkäys lähtikin Mustanmäen suuntaan, mutta olisiko siitä ollut iloa, kun 20 venäläispanssaria pääsi Vammelsuunjoelle ja RvPr ei saanut tulitukea.
        Viipurissa oli 3x määrä, Kemppiä pitäisi ylistää sillä perusteella sankariksi, vaikka hänet laitettiin samasta laiminlyönnistä syytteeseen. Olisihan Jr53 voitu myös saarrostaa Kivennavalta. Jr53 juoksi pienemmällä kiireellä karkuun ja hämäsi venäläiset.

        Kuten on todettu, VT-aseman kohtalon ratkaisivat tapahtumat RvPr:n puo-lustusalueella, ei sitä muuta se, että siellä oli "vahvistuksena" Jr53:n pataljoonia.


    • Anonyymi

      Halsti oli tyypillinen omaa kilpeään kiillottava narsisti. Omat munaukset sivuutetaan. Yleensä upseerien muistelmiin ei kannattaisi liikoja luottaa.

      • Anonyymi

        Halsti oli hyvin pätevä yleisesikuntaupseeri.Hyvin kyllä itsetietoinen ja herkästi omaa kilpeään kiilloittava.

        Hänen muistelmissaan on paljon asiavirheitä.

        Upseerien muistelmat ovat yleensä luotettavia ja niiden tiedot on helppo tarkistaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Halsti oli hyvin pätevä yleisesikuntaupseeri.Hyvin kyllä itsetietoinen ja herkästi omaa kilpeään kiilloittava.

        Hänen muistelmissaan on paljon asiavirheitä.

        Upseerien muistelmat ovat yleensä luotettavia ja niiden tiedot on helppo tarkistaa.

        Olivatko Halsti stallari ja ja Pajari tarkkis.


      • Anonyymi

        ” Yleensä upseerien muistelmiin ei kannattaisi liikoja luottaa.”

        Ei niin! Jokainen asiasta kiinnostunut tietää, että vain Suomen stallareilta saa sodasta objektiiviset tiedot:-D


    • Anonyymi

      Halsti oli opportunistinen suunsoittaja.

      • Anonyymi

        Hehe,näyttää hyvältä Wikipediassa:"Pelkkä opportunistinen suunsoittaja ja Mannerheim-ristin ritari"!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hehe,näyttää hyvältä Wikipediassa:"Pelkkä opportunistinen suunsoittaja ja Mannerheim-ristin ritari"!

        HeHe! Toki Venäjän Tiltun silmään, mutta Halsti oli tiukka sotilasjohtaja sodassa ja oli täysillä mukana myös Tali-Ihantalan taistelussa. Käsite "opportunistinen suunsoittaja" sopii määritelmänä parhaiten Tiltuun itseensä, joka on etnisenä venäläisenä pesiytynyt asumaan Suomeen. Hänen missionsa on haukkua kaiken aikaa Suomea, jota hän vihaa. Kotimaahansa Venäjälle hän ei taas homppelina uskalla enää palata!


    • Anonyymi

      Niin Pajari kuin Kemppi kyykytettiin kesällä 1944 kunnolla. Kempistä on todettu että asemasota pehmensi miehen.

      • Anonyymi

        Kannaksella vetäydyttiin 100 km kymmenessä päivässä!

        Vihollinen seurasi perässä, mutta ei onnistunut edetessään saartamaan tai tuhoamaan yhtäkään merkittävää joukko-osastoa puolustajalta!

        Viipurin menetyksen jälkeen 20.6.1944 puolustus sitkistyi ja vihollinen epäonnistui hyökkäyksissään Tienhaarassa, Viipurin lahdella, Tali-Ihantalassa, Vuosalmella ja koki lopuksi täystyrmäyksen Ilomantsissa!

        Aselepo solmittiin 4.9.1944 ja rauhanehdoissa


        Neuvostoliitto joutui pudottamaan sotakorvaukset puoleen kevään vaatimuksiin verrattuna.

        Rauhanteon jälkeen Suomi toipui, maksoi sotakorvaukset ja vähitellen vaurastui pohjoimaiseksi hyvinvointivaltioksi!

        Voittajalle kävi huonommin. Se köyhtyi ja riutui kunnes romahti 1991!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kannaksella vetäydyttiin 100 km kymmenessä päivässä!

        Vihollinen seurasi perässä, mutta ei onnistunut edetessään saartamaan tai tuhoamaan yhtäkään merkittävää joukko-osastoa puolustajalta!

        Viipurin menetyksen jälkeen 20.6.1944 puolustus sitkistyi ja vihollinen epäonnistui hyökkäyksissään Tienhaarassa, Viipurin lahdella, Tali-Ihantalassa, Vuosalmella ja koki lopuksi täystyrmäyksen Ilomantsissa!

        Aselepo solmittiin 4.9.1944 ja rauhanehdoissa


        Neuvostoliitto joutui pudottamaan sotakorvaukset puoleen kevään vaatimuksiin verrattuna.

        Rauhanteon jälkeen Suomi toipui, maksoi sotakorvaukset ja vähitellen vaurastui pohjoimaiseksi hyvinvointivaltioksi!

        Voittajalle kävi huonommin. Se köyhtyi ja riutui kunnes romahti 1991!

        "Neuvostoliitto joutui pudottamaan sotakorvaukset puoleen kevään vaatimuksiin verrattuna."

        Se tapahtui pelkästään liittoutuneiden keskinäisten neuvottelujen tuloksena, samoin meneteltiin kaikkien muidenkin Saksan liittolaisten kanssa, mikäli nämä vaihtoivat puolta liittoutuneiden puolelle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Neuvostoliitto joutui pudottamaan sotakorvaukset puoleen kevään vaatimuksiin verrattuna."

        Se tapahtui pelkästään liittoutuneiden keskinäisten neuvottelujen tuloksena, samoin meneteltiin kaikkien muidenkin Saksan liittolaisten kanssa, mikäli nämä vaihtoivat puolta liittoutuneiden puolelle.

        Seli seli...


    • Anonyymi

      kesäteatteri kannaksella, mutta oli veriuhri liian suuri.
      Tämä viipurin luovutus oli kai sovittu liittoutuneiden kanssa jo jaltalla tai teheranissa ?

      Olisi Suomen johtajat voineet tehdä vetäytymis suunnitelman verta säästäen.
      Oliko osaamispula se syy veriuhriin ?

      • Anonyymi

        ⁸"kesäteatteri kannaksella, mutta oli veriuhri liian suuri.

        Liian suuri verrattuna mihi

        Kun kyseessä oli neukun vuoden 1944 mallia oleva suurhyökkäys selvisimme vähällä!

        "Tämä viipurin luovutus oli kai sovittu liittoutuneiden kanssa jo jaltalla tai teheranissa ?"

        Voi olla, joskin Suomi ei ollut sopijaosapuoli!

        "Olisi Suomen johtajat voineet tehdä vetäytymis suunnitelman verta säästäen."

        Vaikea kuvitella!

        "Oliko osaamispula se syy veriuhriin ?"

        Tuskinpa. Suurhyökkäyksen koko yllätti! Saksa hävisi vastaavassa hyökkäyksessä (Bagration) keski-Venäjällä yli 300.000 miestä! Todellisuudessa Suomi selvisi vähällä!


      • Anonyymi

        Suunnitelmia 1944 ei ollut tehty, ( kesäloma oli pitkän talviloman jatkoa..).
        Tilannekuva kyllä oli olemassa, tietoa oli.
        Nukuttiin sodan johdossa ja paikallisjohdossa.
        Se on suuri osaamispulan osoitus.
        Toimintakyvyttömyyden osoitus.
        Strategian osaamisen syvä pula.

        Voi verrata esim.. Suomen 2008-2024 taloudelliseen heikkoon kehitykseen.
        On nukuttu. Lomailtu. Asiat on hoitamatta!
        Tai voi verrata raja-hybridiin, toimintakykyä ei ilmene kuin pakottaen.
        Omaa politiikkaa ja toimintatarmoa ei ilmene.
        nytkin venäjä ohjaa ja tsuhna pälyilee puskista.
        Ja rikkaat on käpykaartissa.


    • Anonyymi

      PsD oli Pamppalassa, Pajari on ilmoittanut marskille raportissaan 10.6.1944 ettei pysty missään nimessä mitään suurhyökkäystä torjumaan, Halsti on nämä tiedot julkistanut. Pajarin mukaan 3. D lohkoa oli supistettava puoleen, tästä aiheutui tämä sekaannus, tilanteen pelasti 4. D Perkjärven alueella. URR olisi jäänyt saarroksiin.

      Laatikainen siis kuvitteli paljon aiemmin hyökkäyksen suuntautuvan Kivennavalle, jokainen luultavasti käsittää, että PsD oli ainut, joka olisi Sahakylässä voinut jotain saada aikaan, sen olisi pitänyt kaiken järjen mukaan Perkjärvelle, eikä kaikkein vahvimmin miehitettyyn Kuuterselkään.

    • Anonyymi

      VT-ASEMAN MENETTÄMINEN JA SIIHEN JOHTANEET TEKIJÄT KESÄLLÄ 1944


      MARKKU PALOKANGAS VT-aseman menettäminen ja siihen johtaneettekijät kesällä 1944.........................................................................237


      VT-ASEMAN MENETTÄMINEN JA SIIHEN JOHTANEET TEKIJÄT KESÄLLÄ 1944

      Pääaseman murruttua Valkeasaaressa 10.6.1944 suomalaisjoukkojen puolustus jouduttiin vetämään ns. VT-linjalle, eli Vammelsuun-Taipa- leen puolustusasemaan, jota oli rakennettu suurin kustannuksin parisen vuotta, ja etenkin kevään 1944 aikana, mutta ei vielä ollut saatu lähestulkoonkaan valmiiksi. Siksi suomalaisten tyrmistys ja pettymys olivat ankaran kovat, kun VT-asemasta jouduttiin vetäytymään vain muutaman taistelupäivän jälkeen vihollisen Kuuterselässä tekemän läpimurron sekä sen moninaisten seurausten vuoksi. Näin asia on useimmissa historiateoksissa kerrottu jälkipolville.Asiasta on myös toisenlainen, 1950-luvulta peräisin oleva, mutta eräisiin aivan viime aikoinakin julkaistuihin historiateoksiin asti yltänyt tulkinta. Sen mukaan Kuuterselän takaisin valtaamiseksi käynnistetty vastaisku epäonnistui ja jouduttiin keskeyttämään, koska sen oikeanpuo- limmaisena ’’portinpylväänä” ollut Ratsuväkiprikaati jätti asemansa Sahakylästä Suomenlahteen saakka.Suomen sotahistorian eräästä erittäin merkittävästä vaiheesta on siten monenlaisia käsityksiä. Tapahtumista tulee kuluneeksi kuusikymmentä vuotta, mutta on kummallista, että syyllistämisen keihäät vieläkin lentelevät, eikä tapahtuneesta ole päästy yhteisymmärrykseen.Ilman että pyritäänkään hakemaan absoluuttista ja lopullista totuutta, seuraavassa on punnittu kirjallisuudessa esitettyjä käsityksiä, alkuperäislähteitä ja uusimpia, myös silloisen vihollisen arkistoista saatuja tietoja hyväksi käyttäen.


      Aiheesta lisää:

      Suomen sotahistoriallinen aikakauskirja 22

      https://www.sshs.fi/aikakauskirja/aikakauskirjat 16-30 digitoidut/

      http://sshs.fi/pdf/Sotahistoriallinen aikakauskirja 22 2003.pdf

      • Anonyymi

        Sen mukaan Kuuterselän takaisin valtaamiseksi käynnistetty vastaisku epäonnistui ja jouduttiin keskeyttämään, koska sen oikeanpuo- limmaisena ’’portinpylväänä” ollut Ratsuväkiprikaati jätti asemansa Sahakylästä Suomenlahteen saakka.



        Kuuterselkään pystyttiin ampumaan vain 2–4 patteristolla. Kuuterselän taistelujen aikana tykistö ampuikin vain noin 2 000 laukausta eli runsaan tuliannoksen patteristoa kohden.137
        Siiranmäen suunnalle sen sijaan kyettiin keskittämään 10 patteriston tuli,
        koska pääosa tykistöstä oli jäänyt Kannaksen päätien itäpuolelle.


        URR oli vetäytynyt jo ennen vastahyökkäystä, jos vastahyökkäystä olisi jatkettu, siinä olisi mennyt jääkäriprikaatin pari pataljoonaa, sekä PsD:n hyökkäävät osat, rynnäkkötykkipataljoona.

        Suomalaisten rynnäkkötykeistä noin puolet on pois pelistä, kun jääkäreille annetaan irtaantumiskäsky aamulla 15. kesäkuuta.

        Puolitoista vuorokautta kestäneet ankarat taistelut Kuuterselässä ovat päättyneet. Jääkäriprikaatin ja Rynnäkkötykkipataljoonaan kokonaistappiot vastahyökkäyksessä ovat yhteensä 624 miestä.


    • Anonyymi

      Suomen armeijan liikkuvuus oli heikko ja vain se että miehet pakenivat alta pois pelasti kymmenien tuhansien jäämiseltä mottiin, tuhottavaksi tai sotavangiksi.

      • Anonyymi

        Jopa oli ristiriitainen väite! Jos kerran jv:n nopeus esti mottien syntymisen niin eihän SILLOIN liikkuvuus ollut heikko! Neukku epäonnistui siinäkin!😅🤣😂😛


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jopa oli ristiriitainen väite! Jos kerran jv:n nopeus esti mottien syntymisen niin eihän SILLOIN liikkuvuus ollut heikko! Neukku epäonnistui siinäkin!😅🤣😂😛

        Pakeneminen on eri asia kuin järjestelmällinen vetäytyminen.
        Pakenemisessa esimerkiksi raskasta kalustoa ja tavaravarastoja jää viholliselle kun lähdetään nopeasti "livohkaan".
        Muista tuo ero jatkossa niin munaat iseäsi vähemmän,hymiöinesi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pakeneminen on eri asia kuin järjestelmällinen vetäytyminen.
        Pakenemisessa esimerkiksi raskasta kalustoa ja tavaravarastoja jää viholliselle kun lähdetään nopeasti "livohkaan".
        Muista tuo ero jatkossa niin munaat iseäsi vähemmän,hymiöinesi.

        Turha neuvo! Fakta on se, ettei neukku Kannaksella saanut saarrettua tai tuhottua yhtään merkittävää suomalaista joukko-osastoa!

        Ja mitä tapahtui jatkossa?

        Viipurin valtauksen (20.6.1944) jälkeen seuraavat viisi neukkuhyökkäystä epäonnistuivat ja Suomi sai selkeät torjuntavoitot:


        - Tienhaarassa

        - Viipurin lahdella

        - Tali-Ihantalassa

        - Vuosalmella

        - ja lopuksi täystyrmäys Ilomantsissa

        Ennen torjuntavoittoja hyökkääjä vaati 23.6.1944 Suomelta ehdotonta antautumista ennakkoehtona rauhanteosta! Torjuntavoitot saivat Stalinin luopumaan vaateestaan!


        Stalinilla oli kiire Berliiniin ja niinpä hän solmi aselevon 4.9.1944 ja Välirauhan 19.9.1944. Sitä ennen hän joutui tiputtamaan keväisen sotakorvauksen puoleen ja luopumaan antautumispuheista!

        Huonommin kävi voittajan. Neuvostoliitto voitti sodat, mutta hävisi sitä seuranneen rauhan. Sodan hävinneet Saksa, Japani ja Suomi kokivat ennennäkemättömän taloudellisen nousun. Samaan aikaan voittanut Neuvostoliitto riutui seuraavat 47 vuotta kommunismissa, köyhtyi ja lopulta romahti. Jäljelle jäi vain torso, joka on menettänyt merkittävän osan toisen maailmansodan ryöstösaaliistaan. Lopulta tuo valtio romahti 1991!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Turha neuvo! Fakta on se, ettei neukku Kannaksella saanut saarrettua tai tuhottua yhtään merkittävää suomalaista joukko-osastoa!

        Ja mitä tapahtui jatkossa?

        Viipurin valtauksen (20.6.1944) jälkeen seuraavat viisi neukkuhyökkäystä epäonnistuivat ja Suomi sai selkeät torjuntavoitot:


        - Tienhaarassa

        - Viipurin lahdella

        - Tali-Ihantalassa

        - Vuosalmella

        - ja lopuksi täystyrmäys Ilomantsissa

        Ennen torjuntavoittoja hyökkääjä vaati 23.6.1944 Suomelta ehdotonta antautumista ennakkoehtona rauhanteosta! Torjuntavoitot saivat Stalinin luopumaan vaateestaan!


        Stalinilla oli kiire Berliiniin ja niinpä hän solmi aselevon 4.9.1944 ja Välirauhan 19.9.1944. Sitä ennen hän joutui tiputtamaan keväisen sotakorvauksen puoleen ja luopumaan antautumispuheista!

        Huonommin kävi voittajan. Neuvostoliitto voitti sodat, mutta hävisi sitä seuranneen rauhan. Sodan hävinneet Saksa, Japani ja Suomi kokivat ennennäkemättömän taloudellisen nousun. Samaan aikaan voittanut Neuvostoliitto riutui seuraavat 47 vuotta kommunismissa, köyhtyi ja lopulta romahti. Jäljelle jäi vain torso, joka on menettänyt merkittävän osan toisen maailmansodan ryöstösaaliistaan. Lopulta tuo valtio romahti 1991!

        "Stalinilla oli kiire Berliiniin ja niinpä hän solmi aselevon 4.9.1944 ja Välirauhan 19.9.1944. Sitä ennen hän joutui tiputtamaan keväisen sotakorvauksen puoleen ja luopumaan antautumispuheista!"

        Höpö höpö, sotakorvauksia ei puolitettu ennen aselepoa, eikä Stalin solminut aselepoa, eikä myöskään välirauhaa.

        PÖhveIIltä ei kyllä onnistu mikään:-D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Stalinilla oli kiire Berliiniin ja niinpä hän solmi aselevon 4.9.1944 ja Välirauhan 19.9.1944. Sitä ennen hän joutui tiputtamaan keväisen sotakorvauksen puoleen ja luopumaan antautumispuheista!"

        Höpö höpö, sotakorvauksia ei puolitettu ennen aselepoa, eikä Stalin solminut aselepoa, eikä myöskään välirauhaa.

        PÖhveIIltä ei kyllä onnistu mikään:-D

        Stalin antautui marskille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Stalinilla oli kiire Berliiniin ja niinpä hän solmi aselevon 4.9.1944 ja Välirauhan 19.9.1944. Sitä ennen hän joutui tiputtamaan keväisen sotakorvauksen puoleen ja luopumaan antautumispuheista!"

        Höpö höpö, sotakorvauksia ei puolitettu ennen aselepoa, eikä Stalin solminut aselepoa, eikä myöskään välirauhaa.

        PÖhveIIltä ei kyllä onnistu mikään:-D

        Leikit vain sanoilla. Sopimuksessa oli luku puolittunut ja on se ja sama onko kyseessä välirauha tai aselepo ja sopimukseen sota päättyi. Vaikka kuinka sinua kyrsii niin ei ne asiat muutu miksikään!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Leikit vain sanoilla. Sopimuksessa oli luku puolittunut ja on se ja sama onko kyseessä välirauha tai aselepo ja sopimukseen sota päättyi. Vaikka kuinka sinua kyrsii niin ei ne asiat muutu miksikään!

        Hehe pöhveIiä kyrsii, kun mikään ei onnistu:-D

        Stalin ei solminut mitään Moskovan välirauhaa, vaikka kujinka monta tuhatta kertaa sen vielä kopioit:-D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hehe pöhveIiä kyrsii, kun mikään ei onnistu:-D

        Stalin ei solminut mitään Moskovan välirauhaa, vaikka kujinka monta tuhatta kertaa sen vielä kopioit:-D

        En oe puhunut mistään ”Moskovan välirauhasta”, mutta Jatkosota päättyi seuraavasti:


        Syyskuussa 1944 Suomi ja Neuvostoliitto allekirjoittivat Moskovan välirauhan, joka päätti Jatkosodan. Suomi menetti osan alueistaan, joutui maksamaan sotakorvauksia ja antamaan sotilastukikohdat Neuvostoliitolle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Stalinilla oli kiire Berliiniin ja niinpä hän solmi aselevon 4.9.1944 ja Välirauhan 19.9.1944. Sitä ennen hän joutui tiputtamaan keväisen sotakorvauksen puoleen ja luopumaan antautumispuheista!"

        Höpö höpö, sotakorvauksia ei puolitettu ennen aselepoa, eikä Stalin solminut aselepoa, eikä myöskään välirauhaa.

        PÖhveIIltä ei kyllä onnistu mikään:-D

        Syyskuussa 1944 yli kolme vuotta kestänyt jatkosota päättyi. Aselepo astui voimaan 4. syyskuuta, mutta venäläiset jatkoivat tulitusta monilla rintamaosuuksilla seuraavaan aamuun. Välirauhansopimus allekirjoitettiin Moskovassa 19. syyskuuta 1944 ja lopullinen rauhansopimus solmittiin Pariisissa vuonna 1947.


        Ja edellä oleva teksti EI OLE MINUN KYNÄSTÄNI VAAN COPY/PASTE!

        KÄYPÄ SEN KIMPPUUN!🤡🤡🤡🤡


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 112
      2244
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      62
      2087
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1971
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1697
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1618
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1422
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1364
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1353
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1347
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1272
    Aihe