Aihe

Pieni rajansiirto Karjalan kannaksella 1939 ei olisi pidätellyt Saksaa

Anonyymi

Kaikki viittaa siihen, että Suomea vaadittiin siirtämään rajaa Mannerheim-linjan pohjoispuolelle vain jotta Suomen valtaus onnistuisi helpommin.

Pääpuolustuslinjasta luopuminen olisi tehnyt Suomesta puolustuskyvyttömän.

Jos Saksa aikoi hyökätä Neuvostoliittoon sen päävoimat tietenkin hyökkäisivät Puolan alueen kautta.

Eli Neuvostoliiton olisi kannattanut linnoittaa Puolalta syksyllä 1939 vallattu alue .

Mutta NL ei tehnyt sinne yhtään mitään puolustussodan vaatimia linnotteita.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006352401.html

10

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Stalinhan torjui loppuun saakka saamansa tiedot Saksan hyökkäyksestä. Ei linnoittanut rajaa eikä määrännyt joukkoja puolustusvalmiuteen.

   Näin ollen on erikoista että rajansiirtoa olisi vaadittu Suomelta "Saksan uhan" takia.

   Sitä perustelua on kuitenkin jälkeenpäin käytetty.

   • Anonyymi

    Kilin tajuaa miten asia todella oli.


   • Anonyymi

    Stalinin strateginen linja oli luoda tilanne,jossa Lännen kapitalistit luokkaluonteensa mukaisesti ajautuisivat sotaan keskenään,ja sodan heikentäminä ne eivät kykenisi vastustamaan modernin Puna-armeijan valtaisaa vyöryä länteen.Ensimmäinen vastoinkäyminen hänen linjaansa vastaan oli Saksan ällistyttävän nopea valtapiirin laajentuminen Tanskaan,Norjaan,Belgiaan ,Hollantiin ja Ranskaan.
    Stalinin on täytynyt olla syvissä mietteissä sen suhteen,oliko yllätyksen taustalla jokin pirullisen ovela liitto kapitalistien kesken.Hän on tietenkin saanut paikkansapitävää tietoa sotatoimien verisestä luonteesta ja arvioinut strategiansa edelleen pitävän.
    Kun sitten kaikista lähteistä alkoi tulla hälyttävää tietoa Saksan pian käynnistyvästä hyökkäyksestä Neuvostoliittoon on hän arvioinut sen olevan valtaisa Englannin valhekampanja Neuvostoliiton ja Saksan välisen liittosuhteen heikentämiseksi.
    Kaikki Neuvostoliiton Saksaan toimittamat materiaalit ja raaka-aineet heikensivät kapitalistisen Englannin tilannetta.
    Saksan hyökkäyksen tapahduttua Stalin joutui näinollen oman juonikkuutensa uhriksi,ja menetti useiksi päiviksi tilanteen hallinnan.
    On merkillepantavaa,että johtavien bolsevikkien piiristä ei löytynyt ketään,joka olisi kyennyt vetämään Stalinin vastuuseen katastrofista.Kaikki kykenevät oli likvidoitu.
    Myöhemmin,kun kansan käsittämättömin ponnistuksin natsisimin uhka oli poistettu ja Eurooppa uudelleenjaettu,lausui Stalin alaisilleen tuntiessaan iän painavan:Kun minä olen poissa kapitalistit listivät teidät kuin sokeat kissanpennut!Tässä hän oli oikeassa,onneksi.


  • Anonyymi

   NL:lla oli vahva linnoitusketju alueellaan eli ns. Stalin-asema.

   Puna-armeijan ryhmitys mahdollisti sekä puolustuksen että tarvittaessa hyökkäyksen Puolan kautta Saksaan.

   Sitä oli sotapelissa harjoiteltukin.

   Stalin piti jatkuvasti tulevia varoituksia Britannian propagndana,jonka tarkoituksena oli riitauttaa MR-sopimuksen osapuolet.

   Lisäksi MR-sopimus oli molemmille niin edullinen, että realistinen Stalin ei voinut ymmärtää Hitlerin tarvetta sen rikkomiseen. Tämä taas katsoi Britannian sitkeän vastarinnan johtuvan uskosta USA:n mukaan tuloon ja siksi NL olisi hoidettava pois. Ylivoima olisi liian suuri. Siinähän Hitler oli kerrankin oikeassa.

  • Anonyymi

   Länsiliittoutuneilla oli suuruudenhulluja suunnitelmia ennen toista maailmansotaa NL:n valtaamiseksi, ne painottuivat Muurmanskista ja Bakusta alkaviin hyökkäyksiin. Sen hahmotti Gamelin, mutta amerikkalaiset eivät antaneet lupaa. Ranskalainen diplomaatti huomautti Pariisiin antamassaan raportissa yhdysvaltalaisten öljyinsinöörien väitteen, maa on niin kyllästetty öljyllä, että tuli voi levitä välittömästi koko alueella; kuluu kuukausia, ennen kuin se voidaan sammuttaa ja vuosia, ennen kuin työtä voidaan jatkaa uudelleen.

   • Anonyymi

    Kaikenlaista pötyä sitä lykätäänkin.

    Gamelin ei uskaltanut edes ryhtyä puolustamaan Tshekkoslovakiaa.
    Saksaan ei uskallettu hyökätä syyskuussa -39,ennen kuin ankaran miettimisen jälkeen pienellä joukolla.

    Talvisodan aikana lännessä kaavailtiin toimia NL:n suuntaan Saksan huomion hajottamiseksi pois Ranskasta. Ei niistä mitään tullut.


  • Anonyymi

   ----Näin ollen on erikoista että rajansiirtoa olisi vaadittu Suomelta "Saksan uhan" takia.-----

   Ei Stalin mitään maata nimeltä maininnut. Olisi voinut olla vaikka Englanti kuten 1919.

  • Anonyymi

   Saksan riippuvuus öljyn tuonnissa Neuvostoliitosta tunnistettiin haavoittuvuudeksi, jota voitaisiin hyödyntää. Ranskan hallitus määräsi kenraali Maurice Gamelinin aloittamaan "mahdollisen interventiosuunnitelman Venäjän öljyn tuhoamiseksi", ja Yhdysvaltain suurlähettiläs Bullit ilmoitti Yhdysvaltain presidentille Franklin Rooseveltille, että ranskalaiset katsoivat, että Ranskan ilmavoimat Syyriassa tehokkain tapa heikentää Neuvostoliittoa. Ranskan pääministerille 22. helmikuuta 1940 toimitetun kenraali Gamelinin raportin mukaan öljypula rampauttaa puna-armeijan, Neuvostoliiton ilmavoimien ja Neuvostoliiton kolhoosikoneiston.
   Riippuvuus Kaukasian öljytoimituksista on Venäjän talouden perusheikkous. Armeija oli täysin riippuvainen tästä lähteestä myös moottoroidun maatalouden suhteen. Yli 90 prosenttia öljyntuotannosta ja 80 prosenttia jalostuksesta sijaitsi Kaukasuksella ja pääasiassa Bakussa, öljytoimitusten keskeyttämisellä missä tahansa mittakaavassa olisi kauaskantoisia seurauksia ja se voi jopa johtaa Venäjän kaikkien sotilas-, teollisuus- ja maatalousjärjestelmien romahtamiseen, näin siis Gamelin. Öljykenttien tuhoaminen eliminoisi Saksalta yhden tärkeistä raaka-ainelähteistä.

  • Anonyymi

   +++Kaikki viittaa siihen, että Suomea vaadittiin siirtämään rajaa Mannerheim-linjan pohjoispuolelle vain jotta Suomen valtaus onnistuisi helpommin.+++

   Noin voitaisiin sanoa vain jos olisi käyty kunnon neuvottelut neukun kanssa ja Stalin olisi pysynyt loppuun asti kannassaan Kannaksen suhteen. Nyt ei tiedetä koska neuvotteluja ei käyty loppuun asti Suomen tyssättyä kaiken.

   +++Jos Saksa aikoi hyökätä Neuvostoliittoon sen päävoimat tietenkin hyökkäisivät Puolan alueen kautta.+++

   Tukihyökkäys L-gradiin Kannaksen kautta olisi ollut hyvin järkevä juttu päähyökkäyksen tapahtuessa Baltian kautta.

   • Anonyymi

    Näyttää olevan jälleen syytä muistuttaa, että hyökkäyssodan Suomeen aloitti Neuvostoliiton kommunismidiktatuuri.

    "Noin voitaisiin sanoa vain jos olisi käyty kunnon neuvottelut neukun kanssa ja Stalin olisi pysynyt loppuun asti kannassaan Kannaksen suhteen."

    Neuvotteluja käytiin ja vieläpä kunnolla.

    "Nyt ei tiedetä koska neuvotteluja ei käyty loppuun asti Suomen tyssättyä kaiken."

    Neuvostoliiton kommunismidiktatuurin hyökättyä Suomeen 30. marraskuuta 1939 ehdotti Suomi heti sotatoimien lopettamista ja neuvottelujen jatkamista, mutta Moskova viittasi sille ehdotukselle kintaalla, sanoen, ettei se ole sodassa Suomen kanssa, vaan antaa pyydettynä toverillista apua Otto Wille Kuusisen johtamalle Suomen kansanvaltaiselle hallitukselle.

    Viro, Latvia ja Liettua olivat suostuneet aiemmin syksyllä Neuvostoliiton kommunismidiktatuurin vaatimiin yhteistyösopimuksiin ja tukikohtien luovutukseen, ja tällöin Neuvostoliiton ulkoasiain kansankomissaari Vjatsheslav Molotov lupaili näin mukavia:

    " . . nämä avunantosopimukset takaavat allekirjoittajavaltioiden suvereniteetin loukkaamattomuuden ja toisen valtion asioihin puuttumattomuuden periaatteen. Nämä sopimukset lähtevät toisen osapuolen valtiollisen, sosiaalisen ja taloudellisen rakenteen kunnioittamisesta ja niiden on määrä vahvistaa rauhanomaisen hyvän naapuruuden yhteistyötä kansojemme kesken."

    Kuinka kävi?

    Seuraavan kesänä puna-armeija miehitti nuo valtiot, niiden hallitukset vaihdettiin Kreml-mielisiksi ja ne pakkoliitettiin Neuvostoliiton kommunismidiktatuuriin.
    Suomen osan piti oleman täsmälleen saman.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuolleille ei pitäisi nauraa mutta nyt naurattaa

   Norjan johtava koronakieltäjä sairastui koronaan ja kuoli https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fbbd4cec-3688-4113-9424-bbd5d9c5a3c8
   Maailman menoa
   622
   16467
  2. Maisa sairaalassa

   https://aijaa.com/JHObE3 Nonni.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   369
   12857
  3. Kohujulkkis Sofia Belorf avautuu suhteestaan huumetuomittu Niko Ranta-ahoon: "Rakkaus on sokea"

   Sofia Belórf on avautunut Katiska-vyyhdin tuomiosta ja rakkaudestaan Niko Ranta-ahoon. Rakkaus on sokea, Sofia tuskailee. https://www.suomi24.fi/viih
   Kotimaiset julkkisjuorut
   130
   8135
  4. Yksin oli Sofia tullut Espanjasta

   https://www.seiska.fi/kotimaa/jattiriita-espanjassa-sofia-belorf-palasi-yksin-suomeen-ilman-stefan-thermania-kuvat Harmi, että tää ja muut riidat on v
   Kotimaiset julkkisjuorut
   131
   8117
  5. Oho! Vappu Pimiä yllättäen myös Kokkisota-juontajaksi - Sikke Sumari pois äkillisestä syystä

   Maajussille morsian, TTK ja nyt myös Kokkisota. Pimiällä riittää vientiä... https://www.suomi24.fi/viihde/oho-vappu-pimia-yllattaen-myos-kokkisota-juo
   Kotimaiset julkkisjuorut
   92
   4256