joita pitäisi välttää koska ne lihottavvat tai ovat epäterveellisiä. Mitä ylipäätään voi ruokakaupasta ostaa, joka ei olisi prosessoitua? Kaikki teollisesti tuotettu käsittääkseni on jotenkin prosessoitua. Aivan kaikki, jos niitä ei prosessoida pakatessa, kuten esim. kananmunat, niin prosessoidaan siinä vaiheessa kun valitaan mitä munijoille annetaan syötäväksi. Kaikkien "tuore"tiskien tavara on prosessoitua, jo siksi että ne tulevat kauppaan pakasteina/syväjäässä (luultavasti sisältävät säilöntäaineitakin). Myös itäberliiniläiset ja muut mössöpullat, ne tulevat kauppaan puolivalmiina, pakastettuna, sitten sulatetaan uunitetaan ja sitten pannaan esille "tuore"pullatiskille. Jopa kaikki vesi on prosessoitua.
Tuo "prosessoidut" hokema saattaa olla aikakaudelta kun kaupoissa (ehkä) oli tarjolla oikeasti tuoretta tavaraakin. Isovanhempieni aikaan myytiin m.m. maitoa kaupoissa nimeltä maitokauppa, josta sitä haettiin "tonkalla", samasta kaupasta sai myös ostaa kermaa, ehkä ne olivat vähemmän prosessoituja. Kalakaupoissa oli myynnissä kalaa jonka sanottiin olevan tuoretta, savusiika oli aitoa savusiikaa eikä kemikaalinesteellä maustettua (sitä nestettä ei ollut olemassa tuolloin), tuoretta kalaa sai ostaa myös m.m. Vanha Kauppahalli:sta sekä suoraan kalastajien veneistä jotka siihen hallin tuntumaan iltapäivällä kiinnittyyivät. Ehkä aika kultaa osan muistoja mutta isovanhemmat ovat edelleenkin aivan täysin selväpäisiä.
Minusta käsitteet "prosessoidut" ja "pitkälle prosessoidut" pitäisi haudata ja etsiä niiden tilalle jokin järkevä/kuvaava ilmaisu. "Luomu" ei ole kelvollinnen korvaaja, "luomu" tarkoittaa esimerkiksi sitä että siitakesientä kasvatetaan sahanpurun ja mullan seoksessa, keinovalossa ja sisähallissa, ja niitä ruokitaan jollakin kokonaan laboratoriossa luodulla möhnällä.
Yksi vaihtehto voisi olla "lisä-aineeton" ja kun vielä huomioidaan helppoheikit niin se pitäisi olla muodossa "täysin lisä-aineeton". Voitaneen lähteä siitä että "täysin lisä-aineeton" prosessoitu elintarvike on terveellisempi kuin sellainen elintarvike jossa on paljon säilöntä- y.m.s lisä-aineita.
Mitä ovat (pitkälle) prosessodut ruuat?
71
1777
Vastaukset
- Anonyymi
"täysin lisäaineeton"
Makkara tehdään suolesta, vedestä, lihasta ja jauhosta. Eipä maistu hyvältä. ei.
Lisäaineena suola, sianlihaproteiini, panimosokeri sekä mausteina vaikkapa pippuri, kaneli, kumina, korianteri, paprika, sipuli ja valkosipuli.- Anonyymi
Elintarvikelisäaine on joko luontainen, luontaisen kaltainen tai kokonaan keinotekoinen.
Valmistusaine on elintarvikkeen tekemiseen käytettävä pääraaka-aine, joten painon mukaan mitattuna myös suoli, vesi ja jauho voivat olla lisäaineita, mutta suola, sokeri tai mausteet valmistusaineita.
Esimerkkinä Ahti-silli. Suolaa valmisteessa on 7,5 %, joten onko suola valmistusaine vai lisäaine?
Normaalia käsittelyä eli leikkaamista, jauhamista, keittämistä, pakastamista, paistamista ei pidetä prosessoimisena. Ultraprosessoituna pidetään tuotetta, joka on prosessoitu ja joka sisältää lisäaineita.
Esimerkiksi perunalastut, makkarat ja pekoni lasketaan ultraprosessoiduiksi elintarvikkeiksi.
Aika pitkälti kaikki ruoka prosessoidaan jollain tavalla.- Anonyymi
Kotona ruoka valmistetaan hellästi käsin, mutta elintarviketehtaassa ruoka kylmästi prosessoidaan.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kotona ruoka valmistetaan hellästi käsin, mutta elintarviketehtaassa ruoka kylmästi prosessoidaan.
Lopputulos on kuitenkin sama. Elintarviketehtaassa valmistettu ruoka säilyy pidempään koska se on valmistettu steriilleimmissä olosuhteissa ja säilytetty suojatummin kuluttajalle saakka.
Ruoka ei ole sen parempaa vaikka se tehtäisiin kotona jos lähtöainekset ja mausteet, sekä valmistusresepti ovat samat. Paremmaksi sen tekee kun se syödään suoraan liedeltä lautaselle asetettuna, verrattuna teollisesti tehtyy ruokaan joka on viimeisen käyttöpäivänsä lähellä. Moni ruokatarvike pilataan kuljetuksessa ja lajittelussa. Kuluttajia syyllistetään että aineksia kuljetetaan tuntikausia lämpimässä ennen kodin kylmätiloihin saantia. Kuitenkin nykyisin kylmäketju katkeaa jo valmistuksesta lähtiessä. Lastaus ei välttämättä ole riittävän nopeaa, eikä kuljetuskaan oikeassa lämpötilassa. Sitten kaupassa kylmäsäilytystä tarvitsevat tuotteet seisoo avoimissa kuljetuslaatikoissa kaupan käytävillä melko pitkäänkin ennen kuin ne ehditään asettamaan myyntihyllyihin. Sielläkin tuotteet eivät pysy oikeissa lämpätiloissa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Lopputulos on kuitenkin sama. Elintarviketehtaassa valmistettu ruoka säilyy pidempään koska se on valmistettu steriilleimmissä olosuhteissa ja säilytetty suojatummin kuluttajalle saakka.
Ruoka ei ole sen parempaa vaikka se tehtäisiin kotona jos lähtöainekset ja mausteet, sekä valmistusresepti ovat samat. Paremmaksi sen tekee kun se syödään suoraan liedeltä lautaselle asetettuna, verrattuna teollisesti tehtyy ruokaan joka on viimeisen käyttöpäivänsä lähellä. Moni ruokatarvike pilataan kuljetuksessa ja lajittelussa. Kuluttajia syyllistetään että aineksia kuljetetaan tuntikausia lämpimässä ennen kodin kylmätiloihin saantia. Kuitenkin nykyisin kylmäketju katkeaa jo valmistuksesta lähtiessä. Lastaus ei välttämättä ole riittävän nopeaa, eikä kuljetuskaan oikeassa lämpötilassa. Sitten kaupassa kylmäsäilytystä tarvitsevat tuotteet seisoo avoimissa kuljetuslaatikoissa kaupan käytävillä melko pitkäänkin ennen kuin ne ehditään asettamaan myyntihyllyihin. Sielläkin tuotteet eivät pysy oikeissa lämpätiloissa."Elintarviketehtaassa valmistettu ruoka säilyy pidempään koska se on valmistettu steriilleimmissä olosuhteissa ja säilytetty suojatummin kuluttajalle saakka."
Kaikki kypsennetty ruoka on yhtä steriiliä, yhtä bakteeritonta.
Teollisuuden ruoissa on säilyvyyttä lisääviä aineita ja useissa paremmin säilyviä transrasvoja ja kovia rasvoja ja palmuöljyä, yms.
Kylmäketjun katkeaminen ei ole ongelma, suurempi ongelma on vaikka jääkaapissa yhteisessä käytössä oleva "voiveitsi", johon tulee käyttäjien käsistä bakteereja ja jotka kasvavat jääkaapissa.
- Anonyymi
Entisaikaan käytettiin jossain käsitettä "raffinoitu", ja itse käytän sitä yhä. Eipä sekään käsite ole yksioikoinen, mutta itse ajattelen raffinoinnin olevan sitä, että tuotteeseen konsentroituu kohtuuttomasti valkoisia jauhoja, lisättyä sokeria ja huonolaatuista rasvaa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Raffinointi
Kyllähän sinä laihdut, jos alat syödä käsittelemätöntä ruokaa eli raakaravintoa. Saatat saada käsittelemättömästä eläinperäisestä ravinnosta kylkiäisenä loisia tai mikrobiperäisiä tauteja.
Jos syöt ja liikut samoin kuin köyhä työväestö 100 vuotta sitten tai kauemmassa historiassa, niin todennäköisesti paino-ongelmaa ei ole. Valikoi tuotteet kaupassa siihen nähden. Kaikkineen hyvä olisi syödä vähemmän ja vaatimattomammin.Raffinointi viittaa puhdistamiseen.
En nyt oikein ymmärrä miksi prosessointi olisi paha juttu, lopputulos on tärkein. Esimerkiksi ketsuppia on varsin prosessoitu tuote mutta lykopeeni imeytyy siitä hyvin.- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Raffinointi viittaa puhdistamiseen.
En nyt oikein ymmärrä miksi prosessointi olisi paha juttu, lopputulos on tärkein. Esimerkiksi ketsuppia on varsin prosessoitu tuote mutta lykopeeni imeytyy siitä hyvin.Siemenetkin imeytyvät paremmin, jos ne prosessoidaan ensin eli murskataan.
- Anonyymi
"itse ajattelen raffinoinnin olevan sitä, että tuotteeseen konsentroituu kohtuuttomasti valkoisia jauhoja, lisättyä sokeria ja huonolaatuista rasvaa."
Entäs kun maidosta raffinoidaan (poistetaan) rasva niin tuloksena on rasvaton maito. Jos poistetaan hiilihydraatit ja vesi niin tuloksena on juusto. Jos lisäksi poistetaan myös proteiinit saadaan tulokseksi voita. Kaikki ovat prosessoituja mutta mikä noista on terveellisintä? Anonyymi kirjoitti:
Siemenetkin imeytyvät paremmin, jos ne prosessoidaan ensin eli murskataan.
Puhumattakaan perunasta kun se keitetään.
Yleensä tosissaan normaalit ruuan valmistustavat jätetään pois kun puhutaan prosessoiduista elintarvikkeista. Tämmöinen löytyi: https://www.aivosumutorvi.fi/blogi/emme-tieda-viela-kaikkea-ja-sen-myontaminen-on-merkki-asiantuntijuudesta/- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Raffinointi viittaa puhdistamiseen.
En nyt oikein ymmärrä miksi prosessointi olisi paha juttu, lopputulos on tärkein. Esimerkiksi ketsuppia on varsin prosessoitu tuote mutta lykopeeni imeytyy siitä hyvin.Tarkoitinkin että _käsite_ 'prosessoitu' on mielestäni kehno koska
- prosessoitu ei ole sama kuin heikompiarvoinen tai epäterveellisempi.
- lähes kaikki mitä voi ostaa ruokakaupasta o prosessoitua
- ei ole alkuunkaan tarkasti tiedossa mitä prosessoitu tarkoittaa
- possessoimisen skaala on suuri
Siis, joka päivä on mediassa jonkun ravitsemusteletapin höpötystä siitä että pitäisi välttää prosessoituja elintarvikkeita, koska ne lihottavvat tai ovat epäterveellisiä. Se ei ole järjellinen väittämä. Uustermi ultraprosessoitu ei ole yhtään sen parempi, esimerkiksi tonnikala vedessä varmankin voidaan lukea ultraprosessoiduksi, mutta se on erinomainen tuote laihduttajalle.
Olisiko tuolle lykopeenin "imeytymiselle" mitään faktaa tueksi. Ketsupissa on paljon enemmän lykopeenia kuin tomaatissa koska tomaateista poistuu vettä ketsupin valmistuksen yhteydessä joten tietenkin tomaatin ainesosat "rikastuvat" eli elimistö tietenkin saa samasta massasta ketsuppia enemmän lykopeenia kuin tomaatista. Aurinkokuivatussa tomaatissa on enemmän lykopeenia kuin ketsupissa, tomaattijauheessa on eniten. Anonyymi kirjoitti:
Tarkoitinkin että _käsite_ 'prosessoitu' on mielestäni kehno koska
- prosessoitu ei ole sama kuin heikompiarvoinen tai epäterveellisempi.
- lähes kaikki mitä voi ostaa ruokakaupasta o prosessoitua
- ei ole alkuunkaan tarkasti tiedossa mitä prosessoitu tarkoittaa
- possessoimisen skaala on suuri
Siis, joka päivä on mediassa jonkun ravitsemusteletapin höpötystä siitä että pitäisi välttää prosessoituja elintarvikkeita, koska ne lihottavvat tai ovat epäterveellisiä. Se ei ole järjellinen väittämä. Uustermi ultraprosessoitu ei ole yhtään sen parempi, esimerkiksi tonnikala vedessä varmankin voidaan lukea ultraprosessoiduksi, mutta se on erinomainen tuote laihduttajalle.
Olisiko tuolle lykopeenin "imeytymiselle" mitään faktaa tueksi. Ketsupissa on paljon enemmän lykopeenia kuin tomaatissa koska tomaateista poistuu vettä ketsupin valmistuksen yhteydessä joten tietenkin tomaatin ainesosat "rikastuvat" eli elimistö tietenkin saa samasta massasta ketsuppia enemmän lykopeenia kuin tomaatista. Aurinkokuivatussa tomaatissa on enemmän lykopeenia kuin ketsupissa, tomaattijauheessa on eniten.Tonnikala vedessä ei ole ultraprosessoituna koska siinä ei ole lisäaineita. 'Lycopene is more bioavailable from tomato paste than from fresh tomatoes'.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Tonnikala vedessä ei ole ultraprosessoituna koska siinä ei ole lisäaineita. 'Lycopene is more bioavailable from tomato paste than from fresh tomatoes'.
Tonnikala vedessä -säilyke on rajusti prosessoitu, siitä on kaikki öljyt/rasvat poistettu. Taitaa olla kunkin mielikuvituksen varassa mitä "ultraprosessoitu" tarkoittaa, Wikipediassa on näin: "Ultraprosessoitu valmisruoka on teollisesti valmistettua ruokaa, joka sisältää ainesosia, joita ei käytetä perinteisessä ruoanvalmistuksessa. Niden tarkoituksena on usein saada tuote muistuttamaan perinteisesti valmistettua ruokaa".
Lykopeenitutkimus johon viittaat: https://academic.oup.com/ajcn/article-pdf/66/1/116/31620548/116.pdf vaikuttaa aika heppoiselta ja lihottavalta: "Tutkimuspäivinä yönyli paaston jälkeen, vapaaehtoiset kuluttivat joko 400 g tuoretta tomaattia (päivä A) tai 40 g tomaattipastaa (päivä B) yhdessä 15 g maissiöljyn ja 100 g leivän kanssa." Anonyymi kirjoitti:
Tonnikala vedessä -säilyke on rajusti prosessoitu, siitä on kaikki öljyt/rasvat poistettu. Taitaa olla kunkin mielikuvituksen varassa mitä "ultraprosessoitu" tarkoittaa, Wikipediassa on näin: "Ultraprosessoitu valmisruoka on teollisesti valmistettua ruokaa, joka sisältää ainesosia, joita ei käytetä perinteisessä ruoanvalmistuksessa. Niden tarkoituksena on usein saada tuote muistuttamaan perinteisesti valmistettua ruokaa".
Lykopeenitutkimus johon viittaat: https://academic.oup.com/ajcn/article-pdf/66/1/116/31620548/116.pdf vaikuttaa aika heppoiselta ja lihottavalta: "Tutkimuspäivinä yönyli paaston jälkeen, vapaaehtoiset kuluttivat joko 400 g tuoretta tomaattia (päivä A) tai 40 g tomaattipastaa (päivä B) yhdessä 15 g maissiöljyn ja 100 g leivän kanssa."Lykopeeni parempi imeytyvyys on ihan tunnettu juttu. Googlaa 'lykopene bioavaillability'.
Tonnikala vedessä on käytetty raaka-aineena bonniittia, vettä ja suolaa. Bonniitissa on rasvaa reilu 1% ja tölkkitonnikalassa 0.5% niin siitä on poistettu hyvin vähän rasvaa eli nahan alainen osa jota ei mitenkään saada talteen. Tölkityksen jälkeen umpiointi joten ei tosissaan ole rajusti prosessoitu.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tonnikala vedessä -säilyke on rajusti prosessoitu, siitä on kaikki öljyt/rasvat poistettu. Taitaa olla kunkin mielikuvituksen varassa mitä "ultraprosessoitu" tarkoittaa, Wikipediassa on näin: "Ultraprosessoitu valmisruoka on teollisesti valmistettua ruokaa, joka sisältää ainesosia, joita ei käytetä perinteisessä ruoanvalmistuksessa. Niden tarkoituksena on usein saada tuote muistuttamaan perinteisesti valmistettua ruokaa".
Lykopeenitutkimus johon viittaat: https://academic.oup.com/ajcn/article-pdf/66/1/116/31620548/116.pdf vaikuttaa aika heppoiselta ja lihottavalta: "Tutkimuspäivinä yönyli paaston jälkeen, vapaaehtoiset kuluttivat joko 400 g tuoretta tomaattia (päivä A) tai 40 g tomaattipastaa (päivä B) yhdessä 15 g maissiöljyn ja 100 g leivän kanssa."On yleisesti tiedossa, että lykopeenia on enemmän tomaattipyreessä (soseessa ja siten myös ketsupissa) kuin tuoreessa tomaatissa. Tomaatin lämmitys ja konsentrointi parantaa lykopeenin imeytyvyyttä ja siten elimistön saatavuutta.
HVP on jälleen kerran oikeassa. Kiitos. Anonyymi kirjoitti:
On yleisesti tiedossa, että lykopeenia on enemmän tomaattipyreessä (soseessa ja siten myös ketsupissa) kuin tuoreessa tomaatissa. Tomaatin lämmitys ja konsentrointi parantaa lykopeenin imeytyvyyttä ja siten elimistön saatavuutta.
HVP on jälleen kerran oikeassa. Kiitos.Jos ei halua käyttää ketsuppia tai tomaattisäilykkeitä niin tomaatin kypsennys auttaa myös. Tuoreet tomaatit vaan ovat kalliimpia ja huonompi laatuisia kuin säilykkeet.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Lykopeeni parempi imeytyvyys on ihan tunnettu juttu. Googlaa 'lykopene bioavaillability'.
Tonnikala vedessä on käytetty raaka-aineena bonniittia, vettä ja suolaa. Bonniitissa on rasvaa reilu 1% ja tölkkitonnikalassa 0.5% niin siitä on poistettu hyvin vähän rasvaa eli nahan alainen osa jota ei mitenkään saada talteen. Tölkityksen jälkeen umpiointi joten ei tosissaan ole rajusti prosessoitu.Lykopeenin parempi "imeytyvyys" pääasiassa kulminoituu, kaikissa tutkimuksissa, siihen että prosessoidussa tomaatissa on vähemmän tai valtavasti vähemmän vettä, joten lykopeenin suhteellinen määrä on niissä paljon suurempi kuin tuoreessa käsittelemättömässä tomaatissa.
Tuo "imeytyvys" on mielesstäni huono/väärä ilmaisu, mikään ihmiselle terveellinen ei imeydy, vaan elimistö käyttää niitä hyödyksi. Esim oleum imeytyy ihan iholtakin. Anonyymi kirjoitti:
Lykopeenin parempi "imeytyvyys" pääasiassa kulminoituu, kaikissa tutkimuksissa, siihen että prosessoidussa tomaatissa on vähemmän tai valtavasti vähemmän vettä, joten lykopeenin suhteellinen määrä on niissä paljon suurempi kuin tuoreessa käsittelemättömässä tomaatissa.
Tuo "imeytyvys" on mielesstäni huono/väärä ilmaisu, mikään ihmiselle terveellinen ei imeydy, vaan elimistö käyttää niitä hyödyksi. Esim oleum imeytyy ihan iholtakin.Tuoreesta tomaatista ei kaikki lykopeeni imeydy vaan se poistuu paskan mukana. Tomaattivalmisteista lykopeeni imeytyy paremmin. Esimerkiksi kun syötetään ihmisille 40 g tomaatti tiivistettä vs. 400 g tuoretta tomaattia niin tomaattitiiviste tuottaa suuremman lykopeeni pitoisuuden.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Lykopeenin parempi "imeytyvyys" pääasiassa kulminoituu, kaikissa tutkimuksissa, siihen että prosessoidussa tomaatissa on vähemmän tai valtavasti vähemmän vettä, joten lykopeenin suhteellinen määrä on niissä paljon suurempi kuin tuoreessa käsittelemättömässä tomaatissa.
Tuo "imeytyvys" on mielesstäni huono/väärä ilmaisu, mikään ihmiselle terveellinen ei imeydy, vaan elimistö käyttää niitä hyödyksi. Esim oleum imeytyy ihan iholtakin.Miksi käytät jatkuvasti teksteissäsi lainausmerkkejä "", kuten nyt: "imeytyvyys"? Kerro asiasi, niin kuin se on, niin et tarvitse AINA lainausmerkkejä halveksivassa sävyssä.
Ps. Miksi vaadit itsellesi epämieluisien tekstien poistoa? Joko 800 poistopyyntöä alkaa olla täynnä? - Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Lykopeeni parempi imeytyvyys on ihan tunnettu juttu. Googlaa 'lykopene bioavaillability'.
Tonnikala vedessä on käytetty raaka-aineena bonniittia, vettä ja suolaa. Bonniitissa on rasvaa reilu 1% ja tölkkitonnikalassa 0.5% niin siitä on poistettu hyvin vähän rasvaa eli nahan alainen osa jota ei mitenkään saada talteen. Tölkityksen jälkeen umpiointi joten ei tosissaan ole rajusti prosessoitu.USDA:n (U.S. Department of Agriculture, FoodData Central) mukaan lykopeenia sattumoisin on määrältään paljon aineksessa josta sinä väität sen "imeytyvän" paremmin:
Desc: Lycopene (µg/100g)
Tomato Powder: 46260
Tomatoes,Sun-Dried: 45902
Tomato Products,Cnd,Paste,Wo/ Salt Added: 28764
Tomato Products,Cnd,Puree,W/Salt: 21754
Tomato Products,Cnd,Puree,Wo/Salt: 21754
Tomato Products,Cnd,Sau,W/Mushrooms: 18942
Tomato Products,Cnd,Sau,W/Onions,Grn Peppers,&Celery: 18454
Soup,Tomato Rice,Cnd,Cond: 17183
Tomato Products,Cnd,Sau: 13895
Tomato Sau,Cnd,No Salt Added: 13895
Soup,Veg,Cnd,Lo Na,Cond: 13848
Sauce,Tomato Chili Sau,Btld,W/Salt: 12819
Sauce,Pasta,Spaghetti/Marinara,Rts: 12717
Sauce,Pasta,Spaghetti/Marinara,Rts,Lo Na: 12665
Sauce,Steak,Tomato Bsd: 12564
Catsup: 12062
Catsup,Low Sodium: 12062
Soup,Tomato,Cnd,Cond,Red Na: 10920
Soup,Tomato,Cnd,Cond: 10920
Tomato&Veg Juc,Lo Na: 9660 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi käytät jatkuvasti teksteissäsi lainausmerkkejä "", kuten nyt: "imeytyvyys"? Kerro asiasi, niin kuin se on, niin et tarvitse AINA lainausmerkkejä halveksivassa sävyssä.
Ps. Miksi vaadit itsellesi epämieluisien tekstien poistoa? Joko 800 poistopyyntöä alkaa olla täynnä?"Imeytyvyys" on lainaisumerkeissä koska esimerkiksi iilimato imeytyy, sillä on ilmeyyvyyttä ja myöskin Oleum imeytyy ihan iholtakin. Aines joka on syömäleipoista ei itsessään tee yhtään mitään, vaan elimistö käyttää sitä kunhan se on paikassa jossa käyttöönotto on mahdollista. Tapahtumaa jota "imeytyvyydellä" tarkoitetaan kuvataan englanniksi käsitteellä bioavailability, sille vaan ei ole mitään järkevää suomennosta.
Olen ilmoittanut asiattomaksi viestejä jotka ovat _asiattomia_. Kuten dieettipuoskarin palkkalistoilla olevan helppoheikin email saalistusviestejä ja massiivikalorihöpöttäjän, hikimurheilijahuutajan y.m.s. höpötyksiä, ja muita Lapinlahden tapausten ulostuksia. Toistuessaan päivästä toiseen heidän höpötykset saattavat johdattaa satunnaisen lukijan harhaan. En ole ilmoittanut asiattomaksi muunlaisia viestejä. En koe että täällä mitkään viestit olisivat epämieluisia minulle, minusta se kun joku anonyymi oikein riemastuu sättimään minua on hauskaa/huvittavaa, ja kertoo anonyymistä paljon, kieriskellessään vihasta raivonsa vallassa ei kykene muhun kuin sättimään, muutamalla älyttömällä sanalla. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Imeytyvyys" on lainaisumerkeissä koska esimerkiksi iilimato imeytyy, sillä on ilmeyyvyyttä ja myöskin Oleum imeytyy ihan iholtakin. Aines joka on syömäleipoista ei itsessään tee yhtään mitään, vaan elimistö käyttää sitä kunhan se on paikassa jossa käyttöönotto on mahdollista. Tapahtumaa jota "imeytyvyydellä" tarkoitetaan kuvataan englanniksi käsitteellä bioavailability, sille vaan ei ole mitään järkevää suomennosta.
Olen ilmoittanut asiattomaksi viestejä jotka ovat _asiattomia_. Kuten dieettipuoskarin palkkalistoilla olevan helppoheikin email saalistusviestejä ja massiivikalorihöpöttäjän, hikimurheilijahuutajan y.m.s. höpötyksiä, ja muita Lapinlahden tapausten ulostuksia. Toistuessaan päivästä toiseen heidän höpötykset saattavat johdattaa satunnaisen lukijan harhaan. En ole ilmoittanut asiattomaksi muunlaisia viestejä. En koe että täällä mitkään viestit olisivat epämieluisia minulle, minusta se kun joku anonyymi oikein riemastuu sättimään minua on hauskaa/huvittavaa, ja kertoo anonyymistä paljon, kieriskellessään vihasta raivonsa vallassa ei kykene muhun kuin sättimään, muutamalla älyttömällä sanalla.Jaksoin ihme kyllä lukea tuota pari lausetta..... Tosi lapsellinen vuodatus.
Anonyymi kirjoitti:
USDA:n (U.S. Department of Agriculture, FoodData Central) mukaan lykopeenia sattumoisin on määrältään paljon aineksessa josta sinä väität sen "imeytyvän" paremmin:
Desc: Lycopene (µg/100g)
Tomato Powder: 46260
Tomatoes,Sun-Dried: 45902
Tomato Products,Cnd,Paste,Wo/ Salt Added: 28764
Tomato Products,Cnd,Puree,W/Salt: 21754
Tomato Products,Cnd,Puree,Wo/Salt: 21754
Tomato Products,Cnd,Sau,W/Mushrooms: 18942
Tomato Products,Cnd,Sau,W/Onions,Grn Peppers,&Celery: 18454
Soup,Tomato Rice,Cnd,Cond: 17183
Tomato Products,Cnd,Sau: 13895
Tomato Sau,Cnd,No Salt Added: 13895
Soup,Veg,Cnd,Lo Na,Cond: 13848
Sauce,Tomato Chili Sau,Btld,W/Salt: 12819
Sauce,Pasta,Spaghetti/Marinara,Rts: 12717
Sauce,Pasta,Spaghetti/Marinara,Rts,Lo Na: 12665
Sauce,Steak,Tomato Bsd: 12564
Catsup: 12062
Catsup,Low Sodium: 12062
Soup,Tomato,Cnd,Cond,Red Na: 10920
Soup,Tomato,Cnd,Cond: 10920
Tomato&Veg Juc,Lo Na: 9660Tuossa viittaamassani artikkelissa ihmist saivat saman määrän lykopeenia joko tomaattitiivisteestä tai tuoreesta tomaatista. Tomaattitiivisteestä imeytyi 2.5 kertaa enemmän lykopeenia. Vastaavia artikkeleita löytyy vaikka kuinka paljon.
Rasvakauhuiselle tietysti tomaatin syöminen öljyn kera on kauhistus mutta rasvakin edistää lykopeenin imeytymistä. Toisaalta jos suhtautuu tomaattiin energiaravintoaineena niin tuolla on tuskin väliä. 2500 kcal tulee noin 11 kg tomaattia. Kurkkua tarvittaisiin jotain 24 kg.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Imeytyvyys" on lainaisumerkeissä koska esimerkiksi iilimato imeytyy, sillä on ilmeyyvyyttä ja myöskin Oleum imeytyy ihan iholtakin. Aines joka on syömäleipoista ei itsessään tee yhtään mitään, vaan elimistö käyttää sitä kunhan se on paikassa jossa käyttöönotto on mahdollista. Tapahtumaa jota "imeytyvyydellä" tarkoitetaan kuvataan englanniksi käsitteellä bioavailability, sille vaan ei ole mitään järkevää suomennosta.
Olen ilmoittanut asiattomaksi viestejä jotka ovat _asiattomia_. Kuten dieettipuoskarin palkkalistoilla olevan helppoheikin email saalistusviestejä ja massiivikalorihöpöttäjän, hikimurheilijahuutajan y.m.s. höpötyksiä, ja muita Lapinlahden tapausten ulostuksia. Toistuessaan päivästä toiseen heidän höpötykset saattavat johdattaa satunnaisen lukijan harhaan. En ole ilmoittanut asiattomaksi muunlaisia viestejä. En koe että täällä mitkään viestit olisivat epämieluisia minulle, minusta se kun joku anonyymi oikein riemastuu sättimään minua on hauskaa/huvittavaa, ja kertoo anonyymistä paljon, kieriskellessään vihasta raivonsa vallassa ei kykene muhun kuin sättimään, muutamalla älyttömällä sanalla.Vastapainoksi kyllä sinultakin on poistettu Excel-vuodatuksia.
- Anonyymi
"Isovanhempieni aikaan myytiin m.m. maitoa kaupoissa nimeltä maitokauppa, josta sitä haettiin "tonkalla","
Itseasiassa kaupasta maitoa haettiin "hinkillä" (1-3 l) kun taas "tonkalla" (20-40 l)kuljetettiin maitoa tiloilta meijeriin.
Tonkassa oleva maito oli prosessoimatonta, ainoastaan siivilöityä ja jäähdytettyä, hinkkiin maitokaupasta saatu maito oli meijerin prosessoimaa.- Anonyymi
Meijeristä ulos lähtevä maito on aina ollut prosessoitusa, koska siitä on erotettu kerma ja voin valmistukseen tarvittavat osat. Maito on prosessoimatonta kun se on lypsetty käsin lehmästä ja enintään siivilöity (sekin voidaan tiukasti arvioiden katsoa prosessoinniksi).
Kaupassa täysin prosessoimattomia tuotteita on vähän, ehkäpä raakana ja pakkaamattomana myytävänä olevat tuoreet lihat ja kasvikset. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Meijeristä ulos lähtevä maito on aina ollut prosessoitusa, koska siitä on erotettu kerma ja voin valmistukseen tarvittavat osat. Maito on prosessoimatonta kun se on lypsetty käsin lehmästä ja enintään siivilöity (sekin voidaan tiukasti arvioiden katsoa prosessoinniksi).
Kaupassa täysin prosessoimattomia tuotteita on vähän, ehkäpä raakana ja pakkaamattomana myytävänä olevat tuoreet lihat ja kasvikset."Tuore"tiskin kaikki lihatuotteet tulevat kauppoihin pakasteena tai syväjäässä, jo se mielestäni on prosessointia. Mutta suuri osa niistä varmaankin on myös punasuolattua. Samoin on kalapuolen "tuore"tiskillä. Ja pullapuolen "tuore"tiskille myös tulee pakasteina (mutta tuskin punasuolattuna).
Kasvikset (ja kaikki hevi tuotteet) ovat varmasti jotenkin prosessoituja, nykyisin niiden säilyvyys on valtavasti pitempi kuin mitä se oli vain 20v sitten. Jo se, että niiden pinnalla on paksu kerros tuholaismykkyjä (joita hämäävästi kutsutaan kasvinsuojeluaineiksi) on mielestäni prosessoimista. Luulen että niitä myös kastellaan vedellä johon lisätään jotain myrkkyä.
- Anonyymi
Esi-isämme söivät pettuleipää ja huonosti suolattuja särkikaloja joista sitten saivat lapamadon jonka avulla pysyivät laihoina ja kauniina. Suosittelen lapamadon hankkimista kaikille lihaville noin vuoden ajaksi jona aikana voitte vähentää läskejänne jopa 40%.
Lapamadon saa suolistosta pois laihdutuskuurin loputtua työntämällä särjen peräsuoleen jolloin lapamato tarttuu siihen hanakasti ja voi vetää madon helposti suolesta poies.
Tarvitseville voin lähettää eläviä särkiä joissa lapamatoja.
🦠🐟🕺- Anonyymi
Älä sotkeudu enää aikuisten keskusteluihin, vaan hanki seuraa ikätovereistasi.
- Anonyymi
Yhteenvetona, höpöttäminen prosessoidun / pitkälle prosessoidun / ultraprosessoidun ruuan karttamisesta (minkä tahansa syyn johdosta) tulisi lopettaa. Ja kun lukee tai kuulee sellaisen mainittavan, kannattaa välittömästi hylätä aihe ja siirtyä muualle, koska kyseessä on puhdasta höpötystä.
Ruoka jota tulee karttaa on epäterveeellistä, se on sellaista joka ei ylläpidä terveyttä. Ylensä epäterveellisen satsin/möhnän nimeen on lisätty merkkijono "ruoka" tai "ateria" kuten: pikaruoka, valmisruoka, mikroruoka, einesruoka, take a away ruoka, hampurilaisateria, j.n.e. Ne eivät ole ruokia, vaan läjä energiaa jossa suojaravintoaineiden määrät ovat mitättömiä.- Anonyymi
Tuossa oli kummallisia väitteitä.
Mitä vikaa tai eroa on kotona tehdyllä kana- tai kasvishampurilaisella verrattuna vastaavaan tuotteeseen ravintolasta ostettuna? Sama kysymys koskemaan kala-, kana-, kasvis- tai hernekeittoja eli eineksiä?
Ainoa selkeä asia jota kotona voi säätää on suolapitoisuus.
Suuri osa, ellei nyt kuitenkaan valtaosa, valmiista tuotteista eli möhnistä on erinomaisia. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuossa oli kummallisia väitteitä.
Mitä vikaa tai eroa on kotona tehdyllä kana- tai kasvishampurilaisella verrattuna vastaavaan tuotteeseen ravintolasta ostettuna? Sama kysymys koskemaan kala-, kana-, kasvis- tai hernekeittoja eli eineksiä?
Ainoa selkeä asia jota kotona voi säätää on suolapitoisuus.
Suuri osa, ellei nyt kuitenkaan valtaosa, valmiista tuotteista eli möhnistä on erinomaisia.Möhnät voivat olla erinomaisen makuisia, mutta ne eivät ole terveellisiä.
"Mitä vikaa tai eroa on kotona tehdyllä kana- tai kasvishampurilaisella verrattuna vastaavaan tuotteeseen ravintolasta ostettuna? "
Aivan selvästi et ole ikinä ostanut hampurilas"ateriaa" pika-"ruoka"-"ravintolasta", taikka vaikkapa ruokakaupasta muoviin pakattuna möhnäkasana. Aikoinaan tein kotona hanpurilaisia aterioiksi, pihvit tein paistijauhelihasta joka ostettiin "tuore"tiskiltä jossa liha jauhettiin silmieni alla, ja kaikin puolin muutenkin hampparit olivat laatusatseilla häystetty, nekään eivät ne olleet terveellisiä aterioita, alkuunkaan. Valmistin oheen myös ihraperunat itse.
Virallinen lautasmälli on juuri ja juuri sillä hilkulla että olisi terveellinen _kun_ ruokailija on vapaasti ahmiva ihminen. Lautasmälli _ei _ole lähimainkaan terveellinen laihduttajalle eikä painonhallitsijalle silloin kun hän on vähälaihdutusmoodissa.
En ole vielä nähnyt sellaista hampurilais"ateriaa" joka olisi edes lähelläkään lautasmälliä.
Einekset itsessään/sellaisenaan eivät ole terveellisiä _aterioita_, ne eivät ole terveeellistä ruokaa. Einekset ovat aterian ja siis ruokavalion osasia, ja monet einekset ovat hyviä siten käytettynä. Ruokavaliosta pitää saada proteiinit ja kaikki muut suojaravintoaineet oikeamääräisen ja oikea-aikaisesti, pelkät einekset eivät sitä lähestulkoonkaan tarjoa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Möhnät voivat olla erinomaisen makuisia, mutta ne eivät ole terveellisiä.
"Mitä vikaa tai eroa on kotona tehdyllä kana- tai kasvishampurilaisella verrattuna vastaavaan tuotteeseen ravintolasta ostettuna? "
Aivan selvästi et ole ikinä ostanut hampurilas"ateriaa" pika-"ruoka"-"ravintolasta", taikka vaikkapa ruokakaupasta muoviin pakattuna möhnäkasana. Aikoinaan tein kotona hanpurilaisia aterioiksi, pihvit tein paistijauhelihasta joka ostettiin "tuore"tiskiltä jossa liha jauhettiin silmieni alla, ja kaikin puolin muutenkin hampparit olivat laatusatseilla häystetty, nekään eivät ne olleet terveellisiä aterioita, alkuunkaan. Valmistin oheen myös ihraperunat itse.
Virallinen lautasmälli on juuri ja juuri sillä hilkulla että olisi terveellinen _kun_ ruokailija on vapaasti ahmiva ihminen. Lautasmälli _ei _ole lähimainkaan terveellinen laihduttajalle eikä painonhallitsijalle silloin kun hän on vähälaihdutusmoodissa.
En ole vielä nähnyt sellaista hampurilais"ateriaa" joka olisi edes lähelläkään lautasmälliä.
Einekset itsessään/sellaisenaan eivät ole terveellisiä _aterioita_, ne eivät ole terveeellistä ruokaa. Einekset ovat aterian ja siis ruokavalion osasia, ja monet einekset ovat hyviä siten käytettynä. Ruokavaliosta pitää saada proteiinit ja kaikki muut suojaravintoaineet oikeamääräisen ja oikea-aikaisesti, pelkät einekset eivät sitä lähestulkoonkaan tarjoa.Olipas tuossa itseään täynnä olevaa höpötarinaa.
Kotona voi säätää ruuan suolapitoisuutta, mutta suuri osa valmistuotteista ja möhnistä on kotiruuan veroisia tai lähes sen veroisia. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olipas tuossa itseään täynnä olevaa höpötarinaa.
Kotona voi säätää ruuan suolapitoisuutta, mutta suuri osa valmistuotteista ja möhnistä on kotiruuan veroisia tai lähes sen veroisia.Totta kai möhnissä on eroa. Saarioisten tai Atrian eniten myymä tuote eli "Roiskeläppä" vastaa ravintoarvoiltaan jauhon, sokerin, suolan ja juustotuotevalmisteen sekasikiötä. Se taitaa olla einesten irvikuva, mutta välipalana silloin tällöin ihan ok sekin.
Anonyymi kirjoitti:
Totta kai möhnissä on eroa. Saarioisten tai Atrian eniten myymä tuote eli "Roiskeläppä" vastaa ravintoarvoiltaan jauhon, sokerin, suolan ja juustotuotevalmisteen sekasikiötä. Se taitaa olla einesten irvikuva, mutta välipalana silloin tällöin ihan ok sekin.
Jeps. Jos jolla kulla on ylimääräistä rahaa niin voisi tulla rahoittajaksi viimeisimpään ruokakeksintööni eli valmiiksi paistetut ranskanperunat. Lämmitä vaan mikroaaltouunissa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olipas tuossa itseään täynnä olevaa höpötarinaa.
Kotona voi säätää ruuan suolapitoisuutta, mutta suuri osa valmistuotteista ja möhnistä on kotiruuan veroisia tai lähes sen veroisia.Eräs kalakeitto. Ainekset: Peruna, lohi 20 %, kerma, vesi, kalaliemi , sipuli, voi, jodioitu suola, tilli.
Eräs hernekeitto. Ainekset: Vesi, herne, sipuli, porkkana, jauhettu possunliha, suola, mausteet. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Eräs kalakeitto. Ainekset: Peruna, lohi 20 %, kerma, vesi, kalaliemi , sipuli, voi, jodioitu suola, tilli.
Eräs hernekeitto. Ainekset: Vesi, herne, sipuli, porkkana, jauhettu possunliha, suola, mausteet.Kalakeitto, lohikeitto, kerma: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/34433 katso ruokapäiväkirjan puolelta kuinka surkea on tulos jos syöt tuota vaikkapa ½ kiloa.
Hernekeitto, keskirasvainen sianliha: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/7010 katso ruokapäiväkirjan puolelta kuinka surkea on tulos jos syöt tuota vaikkapa ½ kiloa.
Fineli, ruokapäiväkirja: https://fineli.fi/fineli/fi/ruokapaivakirja - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Möhnät voivat olla erinomaisen makuisia, mutta ne eivät ole terveellisiä.
"Mitä vikaa tai eroa on kotona tehdyllä kana- tai kasvishampurilaisella verrattuna vastaavaan tuotteeseen ravintolasta ostettuna? "
Aivan selvästi et ole ikinä ostanut hampurilas"ateriaa" pika-"ruoka"-"ravintolasta", taikka vaikkapa ruokakaupasta muoviin pakattuna möhnäkasana. Aikoinaan tein kotona hanpurilaisia aterioiksi, pihvit tein paistijauhelihasta joka ostettiin "tuore"tiskiltä jossa liha jauhettiin silmieni alla, ja kaikin puolin muutenkin hampparit olivat laatusatseilla häystetty, nekään eivät ne olleet terveellisiä aterioita, alkuunkaan. Valmistin oheen myös ihraperunat itse.
Virallinen lautasmälli on juuri ja juuri sillä hilkulla että olisi terveellinen _kun_ ruokailija on vapaasti ahmiva ihminen. Lautasmälli _ei _ole lähimainkaan terveellinen laihduttajalle eikä painonhallitsijalle silloin kun hän on vähälaihdutusmoodissa.
En ole vielä nähnyt sellaista hampurilais"ateriaa" joka olisi edes lähelläkään lautasmälliä.
Einekset itsessään/sellaisenaan eivät ole terveellisiä _aterioita_, ne eivät ole terveeellistä ruokaa. Einekset ovat aterian ja siis ruokavalion osasia, ja monet einekset ovat hyviä siten käytettynä. Ruokavaliosta pitää saada proteiinit ja kaikki muut suojaravintoaineet oikeamääräisen ja oikea-aikaisesti, pelkät einekset eivät sitä lähestulkoonkaan tarjoa.”Ruokavaliosta pitää saada proteiinit ja kaikki muut suojaravintoaineet oikeamääräisen ja oikea-aikaisesti, pelkät einekset eivät sitä lähestulkoonkaan tarjoa.”
Tuo on ristiriidassa siihen, mitä eräs ravitsemusterapeutti sanoi minulle muutama vuosi sitten. Esim. proteiineilla on elimistössämme pooli, josta aminohappoja otetaan pitkin päivää tarpeen mukaan.
En myöskään usko, että "suojaravintoaineita" tulisi saada ruoasta aina oikeaikaisesti. Elimistömme on sopeutunut jatkuviin muutoksiin enrgian ja ravintoaineiden saannissa.
Koko suojaravintoaine-sana on muuten naiivi; sana lieneekin peräisin Valituista Paloista. Puhukaamme vastedes vain ravintoaineista ja välttämättömistä ravintoaineista. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Totta kai möhnissä on eroa. Saarioisten tai Atrian eniten myymä tuote eli "Roiskeläppä" vastaa ravintoarvoiltaan jauhon, sokerin, suolan ja juustotuotevalmisteen sekasikiötä. Se taitaa olla einesten irvikuva, mutta välipalana silloin tällöin ihan ok sekin.
Saarioisten roiskeläpässä on täytteitä moninkertaisesti verrattuna pizzerian "tuorepizzaan". Pitäähän pizzerian jostain pihistellä että hinnaksi saadaan muutama euro.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Jeps. Jos jolla kulla on ylimääräistä rahaa niin voisi tulla rahoittajaksi viimeisimpään ruokakeksintööni eli valmiiksi paistetut ranskanperunat. Lämmitä vaan mikroaaltouunissa.
Oliko tuo jokin hupiheitto? Nykyisin käytännössä kaikki kaupassa myytävät pakasteranskikset ovat tuollaisia. Levitetään vaan uunipellille ja lämmitetään muutama minuutti.
Anonyymi kirjoitti:
Oliko tuo jokin hupiheitto? Nykyisin käytännössä kaikki kaupassa myytävät pakasteranskikset ovat tuollaisia. Levitetään vaan uunipellille ja lämmitetään muutama minuutti.
Oletko koskaan "lämmittänyt" niitä mikroaaltouunissa? Kannattaa kokeilla.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Oletko koskaan "lämmittänyt" niitä mikroaaltouunissa? Kannattaa kokeilla.
"Oletko koskaan "lämmittänyt" niitä mikroaaltouunissa? Kannattaa kokeilla."
hoopovee
Aikamoinen lausunto diabeetikolta (joka ei ymmärrä omaa parastaan) - Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Oletko koskaan "lämmittänyt" niitä mikroaaltouunissa? Kannattaa kokeilla.
En, enkä kokeilekaan, koska mikroaaltouuni on periaatteeltaan keittämistä.
Käytän nykyisin pakasteranskisten lämmittämiseen airfryeriä (vastaa siis kiertoilmauunia). Pystyisin kyllä uppopaistamaankin ne (paras maku) mutta tuo kuumalla ilmalla kuumennus antaa lähes yhtä hyvän maun, mutta ilman lisärasvaa. Anonyymi kirjoitti:
Oliko tuo jokin hupiheitto? Nykyisin käytännössä kaikki kaupassa myytävät pakasteranskikset ovat tuollaisia. Levitetään vaan uunipellille ja lämmitetään muutama minuutti.
Ei noita ole paistettu valmiiksi vaan lähinnä keitetty.
Itsekin valmistan lohkoperunat ilmakeittimellä (DeLonghi, pidän enemmän kuin Philipsistä kun se sekoittaa).- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
”Ruokavaliosta pitää saada proteiinit ja kaikki muut suojaravintoaineet oikeamääräisen ja oikea-aikaisesti, pelkät einekset eivät sitä lähestulkoonkaan tarjoa.”
Tuo on ristiriidassa siihen, mitä eräs ravitsemusterapeutti sanoi minulle muutama vuosi sitten. Esim. proteiineilla on elimistössämme pooli, josta aminohappoja otetaan pitkin päivää tarpeen mukaan.
En myöskään usko, että "suojaravintoaineita" tulisi saada ruoasta aina oikeaikaisesti. Elimistömme on sopeutunut jatkuviin muutoksiin enrgian ja ravintoaineiden saannissa.
Koko suojaravintoaine-sana on muuten naiivi; sana lieneekin peräisin Valituista Paloista. Puhukaamme vastedes vain ravintoaineista ja välttämättömistä ravintoaineista."Koko suojaravintoaine-sana on muuten naiivi; sana lieneekin peräisin Valituista Paloista"
Helppoheikin höpöttely se vaan naivisti jatkuu, tasaisen tappavaan tahtiin. Suojaravintoaineet:
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravintoaineet/
https://www.terveyskirjasto.fi/ltt03297 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Koko suojaravintoaine-sana on muuten naiivi; sana lieneekin peräisin Valituista Paloista"
Helppoheikin höpöttely se vaan naivisti jatkuu, tasaisen tappavaan tahtiin. Suojaravintoaineet:
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravintoaineet/
https://www.terveyskirjasto.fi/ltt03297Terveyttä-edistävä-ruokavalio....!?
Mitä ihmettä, mikäs Valittujen Palojen helppoheikki tänne nyt saapui. Painonhallitsijalle (sekä laihduttajalle) on tärkeää eli terveellistä että saa tunnetusti terveyttä ylläpitävät ainesosat oikeamääräisenä ja oikea-aikaisesti muutaman minuutin tarkkuudella. Väittämällä valheellisesti jotakin muuta, että ainesosat olisivat terveyttä edisteleviä, laihduttajalle tärkeää laihtua terveellisesti.
Terveys joko on tai sitä ei ole. Koska laihduttajat ja painonhallitsijat ovat erittäin epävarmoja ruokavaliostaan, heidät on helppo pelotella terveellisyydellä ja terveyden edistelemisellä, muun muassa juomaan säilöntäöljyä/lamppuöljyä (engl: olive oil), ja syömään oravanruokaa sekä variksenruokaa, ostamaan hikimurheiluvälineitä ja mitä kaikkea. On turha esittää valheellisesti väitteitä, että vaikkapa juoksevat ruokaöljyt olisivat terveyttä edisteleviä.
Helppoheikkien katala väite on, että kun on olemassa huonoa ainesta ja vielä vähän huonompaa ainesta, niin kun ihminen korvaa ruokavaliossaan enempi huonon aineksen vähän vähemmän huonolla aineksella, niin sepä on terveysteko tai jopa terveyttä edistelevää. Ei ole olemassa terveyttä edistävää ruokavaliota. - Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Ei noita ole paistettu valmiiksi vaan lähinnä keitetty.
Itsekin valmistan lohkoperunat ilmakeittimellä (DeLonghi, pidän enemmän kuin Philipsistä kun se sekoittaa)."Itsekin valmistan lohkoperunat ilmakeittimellä (DeLonghi, pidän enemmän kuin Philipsistä kun se sekoittaa)."
hoopovee
Sinä sitä jopa laitat rahaa tarpeettomien laitteiden hankkimiseen niin että saat sokeritarpeesi täyteen. Diabeetikko??? Useimmalle olisi vaikeaa uskoa että ihminen voi olla noin tyhmä.
- Anonyymi
>>> Kotona voi säätää ruuan suolapitoisuutta, mutta suuri osa valmistuotteista ja möhnistä on kotiruuan veroisia tai lähes sen veroisia.
Fineli kertoi, että kotona tehty ruoka ja hyvin valmistettu eines on yksi ja sama asia.
Fineli ei myöskään kertonut mitään siitä, että ravintoaineet tai välttämättömät ravintoaineet pitäisi saada aina oikea-aikaisesti tai oikeamääräisesti, sillä elimistöämme ei edes saa totuttaa siihen, että se saa aina ruuan samaan aikaan ja saman suuruisena. Tärkeää on antaa elimistölle monipuolisesti ravintoa ja aikaa levätä joko yön yli tai aamupäivällä, eikä syödä viimeisenä iltapalaksi raskainta mahdollista ateriaa.
Valmiseineksiä on turha aliarvostaa, sillä joukossa on oikein hyviä valmisteita ja puolivalmisteita.- Anonyymi
Eräs eines. Ainekset: Peruna, kerma, vesi, jodioitu suola, alaskanseitifilee, auringonkukkaöljy, vehnäjauho, hiiva, herne, rypsiöljy, voi, tilli.
Ihan hyvältä näyttää.
Eräs eines. Ainekset: Broilerin rintafilee, vesi, suola, glukoosi, di- ja trifosfaatti, maltodekstriini, maissista, hapettumisenestoaine, arominvahvenne.
Sisältää lisäaineita, mutta säästää silti kokkausajassa.
Eräs eines. Ainesosat: porkkana, punajuuri, rypsiöljy, paprika, valkosipuli, jodioitu suola, sokeri, juustokumina, paprika, kikherne, lehtikaali, muunnettu peruna- ja maissitärkkelys, sitruunamehutiiviste, auringonkukkalesitiini, sitruunahappo, omenahappo, kana, vesi, di- ja trifosfaatti, dekstroosi, maltodekstriini, ksantaanikumi.
Söisin tätäkin. Anonyymi kirjoitti:
Eräs eines. Ainekset: Peruna, kerma, vesi, jodioitu suola, alaskanseitifilee, auringonkukkaöljy, vehnäjauho, hiiva, herne, rypsiöljy, voi, tilli.
Ihan hyvältä näyttää.
Eräs eines. Ainekset: Broilerin rintafilee, vesi, suola, glukoosi, di- ja trifosfaatti, maltodekstriini, maissista, hapettumisenestoaine, arominvahvenne.
Sisältää lisäaineita, mutta säästää silti kokkausajassa.
Eräs eines. Ainesosat: porkkana, punajuuri, rypsiöljy, paprika, valkosipuli, jodioitu suola, sokeri, juustokumina, paprika, kikherne, lehtikaali, muunnettu peruna- ja maissitärkkelys, sitruunamehutiiviste, auringonkukkalesitiini, sitruunahappo, omenahappo, kana, vesi, di- ja trifosfaatti, dekstroosi, maltodekstriini, ksantaanikumi.
Söisin tätäkin.Itse olen syönyt suhteellisen runsaasti eineksiä viimeisen runsaan vuoden ajan (ts. korona-ajan) ja lukenut noiden tuoteselosteet. Ihan ok, terveellisyydestä hakkaavat suuren osan ravintolaruuasta. Makukin on ok ja noita voi parannella. Valmispastoja en ole juurikaan ostanut (Lidlin ovat ok) enkä osta valmislihapullia (paitsi Lidlin).
Monesti kuulee väitteen, että valmisruuista olisi paljon sokeria. Itse en ole noihin törmännyt.
Ravintolaruuistakin on iso osa puolivalmisteita tai suurkeittiökamaa. Erityisesti lounasruuasta ja huoltoasemilla. Tuttu on töissä huoltoaseman keittiössä ja pastakin tulee valmiiksi keitettynä pakasteena.- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Itse olen syönyt suhteellisen runsaasti eineksiä viimeisen runsaan vuoden ajan (ts. korona-ajan) ja lukenut noiden tuoteselosteet. Ihan ok, terveellisyydestä hakkaavat suuren osan ravintolaruuasta. Makukin on ok ja noita voi parannella. Valmispastoja en ole juurikaan ostanut (Lidlin ovat ok) enkä osta valmislihapullia (paitsi Lidlin).
Monesti kuulee väitteen, että valmisruuista olisi paljon sokeria. Itse en ole noihin törmännyt.
Ravintolaruuistakin on iso osa puolivalmisteita tai suurkeittiökamaa. Erityisesti lounasruuasta ja huoltoasemilla. Tuttu on töissä huoltoaseman keittiössä ja pastakin tulee valmiiksi keitettynä pakasteena."Monesti kuulee väitteen, että valmisruuista olisi paljon sokeria. Itse en ole noihin törmännyt."
Valmisruokiin lisätty sokeri saattaa olla merkittynä pakkaukseen esimerkiksi nimellä sakkaroosi, glukoosi, maltoosi, melassi, sukroosi, fruktoosi, glukoosisiirappi tai rypälemehutiiviste. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Monesti kuulee väitteen, että valmisruuista olisi paljon sokeria. Itse en ole noihin törmännyt."
Valmisruokiin lisätty sokeri saattaa olla merkittynä pakkaukseen esimerkiksi nimellä sakkaroosi, glukoosi, maltoosi, melassi, sukroosi, fruktoosi, glukoosisiirappi tai rypälemehutiiviste.Toki sokerin määrää voi arvioida myös ainesosalistan perusteella. Kaikki tuotteeseen lisätyt sokerit pitää mainita ainesosalistalla. Mitä lähempää ainesosalistan alkua sokeri löytyy, sitä enemmän sitä tuotteessa on käytetty. Ehkä haasteena voi olla tunnistaa kaikki sokeripitoiset ainesosat listalta.
Sokerilisäys voi kätkeytyä esimerkiksi seuraavien nimien taakse: sokeri, ruokosokeri, luomusokeri, juurikassokeri, raakasokeri, fariinisokeri, siirappi eri muodoissaan, dekstroosi, fruktoosi, glukoosi, maltoosi, sakkaroosi, hedelmämehutiiviste, taatelitahna, hunaja.
https://benecol.fi/vinkit/sokerin-saantisuositus/ Anonyymi kirjoitti:
"Monesti kuulee väitteen, että valmisruuista olisi paljon sokeria. Itse en ole noihin törmännyt."
Valmisruokiin lisätty sokeri saattaa olla merkittynä pakkaukseen esimerkiksi nimellä sakkaroosi, glukoosi, maltoosi, melassi, sukroosi, fruktoosi, glukoosisiirappi tai rypälemehutiiviste.Tunnen nuo kyllä. Dekstroosi, glukoosifruktoosisiirappi, laktoosi, maltotrioosi ja galaktoosi puuttuu listasta. Rypälemehutiiviste ei ole sokeri vaikka se onkin suurimmaksi osaksi sokereiden seos.
Kestomakkaroihin käytetään yleisesti glukoosia, esimerkiksi. Sitä käytetään noin 2% mutta valmiissa kestomakkarassa sitä ei ole.- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Itse olen syönyt suhteellisen runsaasti eineksiä viimeisen runsaan vuoden ajan (ts. korona-ajan) ja lukenut noiden tuoteselosteet. Ihan ok, terveellisyydestä hakkaavat suuren osan ravintolaruuasta. Makukin on ok ja noita voi parannella. Valmispastoja en ole juurikaan ostanut (Lidlin ovat ok) enkä osta valmislihapullia (paitsi Lidlin).
Monesti kuulee väitteen, että valmisruuista olisi paljon sokeria. Itse en ole noihin törmännyt.
Ravintolaruuistakin on iso osa puolivalmisteita tai suurkeittiökamaa. Erityisesti lounasruuasta ja huoltoasemilla. Tuttu on töissä huoltoaseman keittiössä ja pastakin tulee valmiiksi keitettynä pakasteena.En ole tarkoittanut että eines, valmiiksi tehty satsi, (teollisesti) prosessoitu satsi, olisi automaattisesti huonoa siksi että se on teollisesti valmistettu. Teollisessa valmistuksessa valmistusaikaa kuitenkin usein pyritään minimioimaan, jonka takia valmistuslämpötilat voivat olla erittäin kuumat ja silloin satsin laatu huononee. On siis kokolailla mahdollista että, keskimäärin, teollinen satsi on huonompilaatuista (epäterveellisempää) kuin itse valmistettu vastaava satsi.
Olen tarkoittanut että kaupoista ja pika"ruokaloista" y.m.s. ei ilmeisesti löydy yhtäkään einestä, valmis"ruokaa", "ateraa" t.m.s. joka sellaisenaan olisi:
Terveellisen ruokavalion yksittäinen ruoka-annos.
"Ateriassa" jossa on jokunen nakki tai "liha"pulla, soossia sekä kolme hernettä perunamuusiläjän päällä, ei ole riittävä määrä kasviksia ja vihanneksia yhteen terveyttä ylläpitävään ateriaan.
Hampurilais"ateria" jossa on jäävuorisalaatin lehden palanen ja kaksi viipaletta tomaattia, ei ole riittävä määrä kasviksia ja vihanneksia yhdeksi terveyttä ylläpitäväksi ateriaksi.
Roiskeläppäpizza (iki/kestotuote tai pakaste) joka on pääasiassa leipää jonka päälle on ripoteltu jokunen murunen/palanen jotain muita aineksia, ei ole riittävä määrä kasviksia ja vihanneksia yhdeksi terveyttä ylläpitäväksi ateriaksi.
J.n.e.
Täsmennän avaustani:
Joka päivä mediassa joku ravitsemusteletappi toitottaa että prosessoituja ruokia (tai, pitkälle prosessoituja ruokia) tulisi välttää koska ne ovat lihottavia tai ovat epäterveellisiä. "Prosessoidulla" ravitsemusteletapit tarkoittanevat teollisesti prosessoitua, koska myös kotona ruoka prosessoidaan ennen tarjolle panoa. Se on älytöntä toitottamista, lähestulkoon kaikki mitä myydään syötäväksi on jotenkin teollisesti prosesoitua.
Se mitä tulisi toitottaa on että valmiiina myytävät tuotteet joiden nimessä on merkkijonoja muotoa: "ateria" tai "ruoka" tai "valmis" t.m.s. sekä kaikki laatikot, kotelot, purkit, y.m.s. olivatpa pakasteita, säilykkeitä, säilytteitä, jotka yleisesti mielletään aterioiksi (ruoka-annoksiksi) koska niitä sellaisena mainostetaan, eivät itsessään lähes tulkoonkaan ole terveellisen ruokavalion yksittäisiä aterioita. Ne voivat olla osa terveellistä ruoka-annosta. Anonyymi kirjoitti:
Toki sokerin määrää voi arvioida myös ainesosalistan perusteella. Kaikki tuotteeseen lisätyt sokerit pitää mainita ainesosalistalla. Mitä lähempää ainesosalistan alkua sokeri löytyy, sitä enemmän sitä tuotteessa on käytetty. Ehkä haasteena voi olla tunnistaa kaikki sokeripitoiset ainesosat listalta.
Sokerilisäys voi kätkeytyä esimerkiksi seuraavien nimien taakse: sokeri, ruokosokeri, luomusokeri, juurikassokeri, raakasokeri, fariinisokeri, siirappi eri muodoissaan, dekstroosi, fruktoosi, glukoosi, maltoosi, sakkaroosi, hedelmämehutiiviste, taatelitahna, hunaja.
https://benecol.fi/vinkit/sokerin-saantisuositus/Juu. Jos sokeri on suolan tai jonkin lisäaineen jälkeen niin sitä on merkityksettömän vähän. Sitä saatetaan lisätä myös teknisestä syystä eli se toimii kantoaineena jollekin muulle tai kestomakkaran tapauksessa se nopeuttaa käymistä. Jälkimmäisessä tapauksessa se huonontaa lopputulosta koska maitohappobakteerien ei tarvitse harjoittaa proteiinia ruuakseen. Valmistus kylläkin nopeutuu huimasti. En nyt muista tippuiko käymisaika kuukaudesta viikkoon vai miten.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Monesti kuulee väitteen, että valmisruuista olisi paljon sokeria. Itse en ole noihin törmännyt."
Valmisruokiin lisätty sokeri saattaa olla merkittynä pakkaukseen esimerkiksi nimellä sakkaroosi, glukoosi, maltoosi, melassi, sukroosi, fruktoosi, glukoosisiirappi tai rypälemehutiiviste.Eikös elintarvikepakkauksessa jokseenkin aina lue tuotteen ravintosisältö/100 g.
Kilokalorit ja -joulet, rasvat, tyydyttyneet rasvat, hiilihydraatit, sokerit, proteiinit ja suola. Kuituja ei ole pakko määritellä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Eikös elintarvikepakkauksessa jokseenkin aina lue tuotteen ravintosisältö/100 g.
Kilokalorit ja -joulet, rasvat, tyydyttyneet rasvat, hiilihydraatit, sokerit, proteiinit ja suola. Kuituja ei ole pakko määritellä.Sokeri-nimikeen alle ravintosiältöilmoituksessa menevät siis kaikki sokerilajit, lisätyt ja luontaisesti sisältyvät.
- Anonyymi
Pastassa on niukasti sokeria, paljon vähemmän kuin valkokaalissa.
Anonyymi kirjoitti:
Pastassa on niukasti sokeria, paljon vähemmän kuin valkokaalissa.
Valkokaalista on 46 kertaa enemmän sokeria kuin pastassa.
Karppaajien täytyy valehdella että kaikki hiilihydraatti on sokeria. Pussisokerissa kun ei ole hivenaineita ja se rasvoittaa maksaa niin se on selvästi epäterveellistä. Sen sijaan täysjyväpasta sisältää paljon kuitua ja sopivasti proteiinia. Sen glykeeminen indeksi on myös matala ja siinä on vähän energiaa. Kun lautasmallin mukaan hiilihydraattilisukkeen määrä lautasella on neljännes eli noin 150-200 g niin tuossa on vain 30-40 g hiilihydraattia.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pastassa on niukasti sokeria, paljon vähemmän kuin valkokaalissa.
"Pastassa on niukasti sokeria, paljon vähemmän kuin valkokaalissa."
Ihan tottako mopedisti???
Onko sinulla dieselimopo?? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Pastassa on niukasti sokeria, paljon vähemmän kuin valkokaalissa."
Ihan tottako mopedisti???
Onko sinulla dieselimopo??Ei ole mopoa.
Miksi et varmista Finelistä ennen kuin kirjoitat tänne? Anonyymi kirjoitti:
Ei ole mopoa.
Miksi et varmista Finelistä ennen kuin kirjoitat tänne?Karppaus on uskonto ja siinä on oppina se, että kaikki hiilihydraatti on sokeria ja sokeri on myrkkyä.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Karppaus on uskonto ja siinä on oppina se, että kaikki hiilihydraatti on sokeria ja sokeri on myrkkyä.
Tarkemmin, se on lahko. Ja kaikkien lahkojen takana on jokin salakavala vaikutin. Tässä lahkossa vaikuttimena on terveydenedistelykaupat sekä erilaiset helppoheikit, ravitsemusteletapit, personaal gainer:it j.n.e.
Herkkäuskoisia ihmisiä hölmötetään ruokavaliolle joka panee elimistön äärimmäisen huonoon jamaan, silloin heille voi helposti myydä läjäpäin pilleripurkkeja, kuitumöhniä ja mitälie kursseja sekä salikortteja.
Mopohöpöttäjä on väärässä sokeriväittensä kanssa. Asialla ei tosin ole mitään merkitystä koska 1) pastat eivät kuulu laihduttajan eivätkä painonhallitsijan ruokavalioon ja 2) sokerit eivät ole myrkkyä vaan erinomaista energiaa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tarkemmin, se on lahko. Ja kaikkien lahkojen takana on jokin salakavala vaikutin. Tässä lahkossa vaikuttimena on terveydenedistelykaupat sekä erilaiset helppoheikit, ravitsemusteletapit, personaal gainer:it j.n.e.
Herkkäuskoisia ihmisiä hölmötetään ruokavaliolle joka panee elimistön äärimmäisen huonoon jamaan, silloin heille voi helposti myydä läjäpäin pilleripurkkeja, kuitumöhniä ja mitälie kursseja sekä salikortteja.
Mopohöpöttäjä on väärässä sokeriväittensä kanssa. Asialla ei tosin ole mitään merkitystä koska 1) pastat eivät kuulu laihduttajan eivätkä painonhallitsijan ruokavalioon ja 2) sokerit eivät ole myrkkyä vaan erinomaista energiaa.Sinähän olet KNM, ja vedät itse erästä uskonlahkoa. Kannattajia sinulla ei ole tällä foorumilla lainkaan.
Anonyymi kirjoitti:
Tarkemmin, se on lahko. Ja kaikkien lahkojen takana on jokin salakavala vaikutin. Tässä lahkossa vaikuttimena on terveydenedistelykaupat sekä erilaiset helppoheikit, ravitsemusteletapit, personaal gainer:it j.n.e.
Herkkäuskoisia ihmisiä hölmötetään ruokavaliolle joka panee elimistön äärimmäisen huonoon jamaan, silloin heille voi helposti myydä läjäpäin pilleripurkkeja, kuitumöhniä ja mitälie kursseja sekä salikortteja.
Mopohöpöttäjä on väärässä sokeriväittensä kanssa. Asialla ei tosin ole mitään merkitystä koska 1) pastat eivät kuulu laihduttajan eivätkä painonhallitsijan ruokavalioon ja 2) sokerit eivät ole myrkkyä vaan erinomaista energiaa.Oikeastaan kyseessä on kultti. Isossa lautasesta pastaa ei ole kovinkaan montaa sataa kcal. Hyvin käy laihduttajalle, paljon paremmin kuin sokeri.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Oikeastaan kyseessä on kultti. Isossa lautasesta pastaa ei ole kovinkaan montaa sataa kcal. Hyvin käy laihduttajalle, paljon paremmin kuin sokeri.
No niin onkin, ketokultti. Veijon perhe vaiko Veijon haara?
Laihduttajan pitää saada suojaravintoaineet oikeamääräisesti niiden vähien kilokalorien keralla, siksi laihduttajan pitää minimoida kaikki energiaravintoaineet. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No niin onkin, ketokultti. Veijon perhe vaiko Veijon haara?
Laihduttajan pitää saada suojaravintoaineet oikeamääräisesti niiden vähien kilokalorien keralla, siksi laihduttajan pitää minimoida kaikki energiaravintoaineet.Mihin unohdit oikea-aikaisuuden? Suojaravintoaineet tulee saada oikeamääräisesti ja melkein minuutilleen. Muutoin ei hyvät heilu.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei ole mopoa.
Miksi et varmista Finelistä ennen kuin kirjoitat tänne?"Miksi et varmista Finelistä ennen kuin kirjoitat tänne?"
10 parasta vihannesta LCHF ruokavaliolle. Täynnä makua ja ravintoa ja samalla vähän hiilihydraatteja. Numerot ovat gr hiilihydraatteja 100 grammassa vihannesta.
Kukkakaali – 4 gr. Aito LCHF vihannes ja ehkä tavallisin.
Valkokaali – 3 gr. Fantastinen LCHF vihannes. Hyvää voissa paistettuna.
Avokado – 2 gr. Vähän hiilihydraatteja ja täynnä terveellistä ja ravitsevaa rasvaa. Voidaan nauttia monella tavalla, esim. majoneesin tai oliiviöljyn kera. Kokeile valmistaa guacamole:a.
Broccoli (parsakaali)– 4 gr. Hyvä valinta korvaamaan pastan, riisin ja perunan. Paista voissa-lisää hieman juustoa – hyvä lisäke ruokapöytään.
Zucchini (kesäkurpitsa)– 3 gr. Ranskalaisten perunoiden sijaan tai korvaamaan pastaa.
Pinaatti – 1 gr. Erittäin vähän hiilihydraatteja ja monikäyttöinen.
Parsa – 2 gr. Herkullinen, täynnä ravintoa ja vähän hiilihydraatteja.
Viherkaali – 4 gr.
Haricots verts (pavut) – 4 gr.
Brysselkål (ruusukaali) – 5 gr.
hoopovee on toivoton tapaus kuten itsekkin tietää pilatessaan hoitonsa jo yli 20 vuoden ajan ja jatkaa yhä luuloillaan ja apteekissa juoksemisella, - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mihin unohdit oikea-aikaisuuden? Suojaravintoaineet tulee saada oikeamääräisesti ja melkein minuutilleen. Muutoin ei hyvät heilu.
Siihen vaaditaan Excel-osaamista sekä energiataloudellisten listojen harrasta tutkimista.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Siihen vaaditaan Excel-osaamista sekä energiataloudellisten listojen harrasta tutkimista.
Ja kello, jossa on sekuntiviisari.
Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Naisella tisulit, kuin lehemän utarehet
Oli kyllä isot tisulit naisella, kuin lehemän utarehet, vaikka paita oli päällä, niin tisulit erottui.282693Oliko pakko olla taas tyly?
Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli642628Kemijärven festarit 2025
Onpas taas niin laimea meininki. Eikö tosiaan saada parempia artisteja? ☹️151694Johanna Tukiainen hakkasi miehen sairaalaan!
Viime päivien tiktok-keskusteluissa on tullut esiin, että Johanna Tukiainen on jatkanut väkivaltaista käytöstään. Hän h1281408- 1021407
- 1021377
Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?
En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?241183Salilla oli toissapäivänä söpö tumma
Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen411106Kalateltta ja Siipiteltta
Siipiteltasta ei saa ruokaa ollenkaan ja ovatko työntekijät ihan selvin päin siellä. Kalateltassa taas lojuu käytetyt la141083Jännä tunne kun ekaa kertaa elämässään tuntuu siltä
Että on tarkoitettu jollekin. Saattaahan tuo olla että on sekaisin kuin seinäkello, mutta silti tunne yhteenkuuluvuudest59995