Kuumuus tappaa

https://yle.fi/uutiset/3-11956029
"Tuore tutkimus: Ilmastonmuutos jo joka kolmannen lämpökuoleman syynä – Suomessa luku vieläkin korkeampi.
Suomessa ei ole totuttu siihen, että korkea lämpötila ja helteet saattavat olla haitallisia terveydelle."

Ennekaikkea kuumuus muuttuu tappavaksi, jos kovia helteitä jatkuu yhtäjaksoisesti useita viikkoja, jopa 2-3 kuukautta ja talvetkin lämpenevät.
Ei muutama hellepäivä haittaa, mutta liika on liikaa.
On myös aivan eri asia kuumuuteen sopeutumisessa eri maiden kanssa.
Aasiassa, kuten Thaimaassa on kesä ympäri vuoden, joten siellä kuumuutta kestetään paljon paremmin.
Yleensä ne, jotka toivovat kovia helteitä koko kesäksi, eikä sateita ollenkaan, eivät ajattele, että ilman vesisateita loppuu ruoka, kun kasvit kuolevat kuivuuteen.

Meikäläiselle sopiva lämpötila kesällä on 8...... 19 astetta. Lämpötiloissa pitäisi ottaa humioon lämpötila auringon paisteessa, koska harva sitä varjossa saa olla, jos päivällä ulkona liikkuu ja aamulla oli jo 34 astetta auringon puolella eli tukalan kuumaa.
Eilen tuli huhukittua urakalla mansikkamaan kimpussa, kun uudistin vanhaa mansikkamaata ja käänsin sen nurin ja uudet penkit tein lähes valmiiksi.
Ajattelin, että parempi tehdä se eilen, kun lupasivat tukalan kuumaa säätä alkavalle viikolle ja silloin en tällaisia hommia kyllä tee päivällä auringonpaisteessa, siinähän saa lämpöhalvauksen ja kuukahtaa.
Oli oikein hyvä kääntää maata lapiolla, kun illalla oli lämmintä 8 astetta, että kello oli 23.30, kun sain maniskkamuovin käännettyjen ja tasattujen penkkien päälle, niin ettei kaikki kosteus haihdu, kun on mansikkamuovi paikallaan.
Vanhasta mansikkamuovista putsasin roskat ja juurakot pois.
Mitäpä sitä uutta ostamaan, kun vanhasta saa vielä ihan hyvän ja reiät on valmiina.
Mahdottoman sitkeää tuollainen mansikkamuovi, ei saa repimällä hajalle, ei sitten millään.
Kompostia ja pari säkkiä uutta multaa täytyy vielä lisätä, mutta vasta illalla, kun on vähän viileämpää, ei hullukaan huhtki tuolla auringon paisteessa, tulee heti nihkeä hikinen olo ja alkaa huimaamaan.
Eikä viitti lähteä pyöräilemäänkään tuonne auringon porotukseen, tulee äkkiä nihkeän hikinen ihonpinta.

27

89

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Minun olohuoneeseen paistaa suoraan auringo aina ja sisällä onkin 35 jos ulkona on 25. Tuulettimella saa viileämpää ilmaa mutta ei sekään paljon auta. Kestän kyllä kuumuutta, sitten vaan kylmiä suihkuja monta kertaa päivässä ja tuuletin on päällä koko ajan yölläkin. Ei helteet suomessa kestä kun pari viikko vuodessa niin kyllä sen kestää.

      • Anonyymi

        Sulla pitäs olla sellanen vesitynnyri, jossa olis kylmää vettä ja jääpaloja.
        Sellasessa olis mukavan vilpoisaa.
        Virkistää kummasti, jos laittaa pesuvatiin kylmää vettä, niin jos päätä pitää tarpeeksi pitkään, niin tuntuu, et menee pää tunnottomaksi.


      • Anonyymi

        Uusi idea vanhemmille ihmisille: juo punajuurimehua.

        Nuoret sopeutuvat kuumaan lisäämällä pintaverisuonten virtausta. Vanhemmilla ihmisillä suonet ovat kalkkeutuneempia, joten niitä kannattaa vähän auttaa punajuurijuomalla.


    • Tänään lähdin liikenteeseen jo vähän ennen kahdeksaa aamulla. Oli oikein vilpoisaa, korvanlehdetkin oli ihan jääkylmät, mutta sitten jo puolenpäivän aikaan, kun kävelin kotia kohti, niin alkoi jo vähän hiostaa. Aamulla olis pitäny olla takki päällä ja oikein joku päähinekin päässä (en laittanu, oli vain hieman paksumpi collaritakki), mutta päivällä ne olis jo ollu liikaa.

      En pidä sellaisista keleistä, että ne vaatteet jotka aamulla laittaa on jo päivällä melkein liikaa ja jos aamulla laittaa kesäisen kevyet vaatteet, niin ne on liian vähän ja melkeen jäätyy. Tosin viileällä säällä jaksan paremmin kävellä ja tehdä asioita ja olen aktiivisempi. Mulle optimaalisin säätila on ehkä noin 5- 15, mutta nollakelit ja pikku pakksetkaan ei haittaa (kovat pakkaset sitten taas alkaa jo olla liikaa). Tosi kuumat hellekelit ei miellytä mua ja jos ei tartte lähtee mihinkään, niin pysyttelen mieluusti neljän seinän sisällä.

      Kuumuus voi tappaa pitkään jatkuessaan, mutta niin myös kovat pakkaset.

      • Anonyymi

        Pakkaset on kamalia ja vaarallisia. Tietty mitään 40 asteen helteitäkään ei kaivata.

        - Sheena


    • Vähän eri tavalla ilmaistuna ihmisten kuolleisuus yhä on 100%, enkä tiedä millaisia suunnitelmia tuohon on suunnitelmissa. Kun johonkin pitää kuitenkin kuolla, niin mikä sitten on hyväksyttävä kuolinsyy?

      "Ennekaikkea kuumuus muuttuu tappavaksi, jos kovia helteitä jatkuu yhtäjaksoisesti useita viikkoja, jopa 2-3 kuukautta ja talvetkin lämpenevät."

      Onko meidän talvetkin jo vaarallisen lämpimiä? Kun jääpuikot roikkuu naamasta, niin ei vielä ihan tunnu siltä. Äkkiseltään kuvittelisin, että vitutukseen siinä helpommin kuolee kuin kuumuuteen.

      • Anonyymi

        Kyllä Suomen talvet ovat yhä liian kylmiä.

        - Sheena


      • Anonyymi

        Hyvin sanottu.


    • Anonyymi

      Pitää juoda 5 litraa vettä päivässä niin tarkenee

    • Anonyymi

      Jos huonelämpötilakin on 20, niin miten ihmeessä ette kestä samaa lämpötilaa ulkona. Ulkona kuitenkin ilma sen verran liikkuu. Eikä se ole samanlaista vetoa kuin ilmastointi sisätiloissa. Kuinka ihmiset on vieraantuneet luonnosta kun ei lämpötila saa nousta yli 20 asteen. Ja jos talo on tehty tiilestä ja ikkunat pidetään oikein auki niin ei sisälämpötila nouse pitkälläkään hellejaksolla. Tietenkin jos asuu betonibunkkerissa niin eihän sitä jäähdytä millään. Tänään oli ensimmäinen päivä, kun saatto kävellä ulkona ilman mitään nivelkipuja ja virtsatietkin toimivat eikä tarvinnut kuseksia pitkin pensaita. Te jotka mukamas näistä lämpimistä niin kärsitte, niin merkatkaapas tonttinne niin tiedän minne voin tulla kuseksimaan ja räkimään tätä verensekaista limaa, kun taas tulee 'ihanan' viileät säät. Ihmisen karvattomuus ja suuri hikirauhasten määrä on juuri siksi, että kestää hyvin kuumaa. Eri asia joku inuiti, jolla on rasvakerros joka eristää. Mutta meillä eurooppalaisilla sitä ei ole. Tiedän kyllä että esim. Madrid on lämmennyt liikaa, olen työmatkalla siellä käynyt. Mutta suomessa kellään normaalilla ei pitäisi tulla kuuma.

      • Anonyymi

        Kuinka monelle ihmiselle muka oikeasti 20 on liikaa? Tunnen itse useamman, jolle 25 on yläraja, mutta en ketään, jolle 20 olis liikaa. Itselle riittäis se 25, mutta kyllä mä 30 asti ihan ok pärjään. Enemmän mua häiritsee tollanen varsin kuuma ja kuiva tuuli, jollanen tänäänkin on ollut. Se pikemmin kuumentaa, kuin viilentää.


      • Anonyymi

        Jos et erota normaalin lämpötilan ja helteen eroa, niin älä edes kommentoi.
        Ja kaikki mikä sinulle on ok ei välttämättä ole toisille eikä se erottele myöskään kuka on normaali ja kuka ei.
        Sanoisinkin, että tuo oli tämän keskustelun epänormaaleimman ihmisen kommentti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos et erota normaalin lämpötilan ja helteen eroa, niin älä edes kommentoi.
        Ja kaikki mikä sinulle on ok ei välttämättä ole toisille eikä se erottele myöskään kuka on normaali ja kuka ei.
        Sanoisinkin, että tuo oli tämän keskustelun epänormaaleimman ihmisen kommentti.

        No tuli tyhmästi sanottua normaali ja inuiti. En sitä tarkoittanut. Mutta tuskin suomessa monta inuitia asuu. Mutta helle ei tarkoita epänormaalia säätä. Samoinhan pitäisi sitten olla pakkasellekin jokin raja jonka jälkeen alkaa epänormaali. Tai jos välttämättä haluat että 25 on normaalin raja. Niin laitetaan sitten että kun menee alle -5 niin on epänormaalia. Sovitaanko näin. Eli normaali sää on -5 ja 25 välillä.


    • Anonyymi

      Vihreillä on huimia tarinoita, mutta nyt kaiken huippu kun Suomessa muka kuolee lämpöön kasvavia määriä ilmastonlämpenemisen takia. Elokapinaipanat taas terrorisoimassa liikennettä kannabishörhöjen aivopeseminä, tämänkö takia

      • Anonyymi

        Vihreille hellejakso on odotettu keli, koska pääsevät silloin paasaamaan ilmastohuuhaataan. Kummasti talveksi koko ilmastohölmöily loppuu ja koleina sateisina kesäkuukausina.
        Vihreät kun eivät erota edes sään ja ilmaston eroa toisistaan.


    • Anonyymi

      Uusavuttomuus tappaa.

    • Anonyymi

      Kuumuus taqppaa se on totta, kuin myös epäilys tappaa yhtä varmasti kuin liika ruskeuskin.

      Hyvä juttu tuo jos ottaisin yhteyttä johonkin moottoripyörä-jenheihin sairaanhoitajina sitten joku Cannonball MC tai Bandidos tai Hells Angels, joo tiedämme sinut, etä sinulla ei ole mitään riskiä jäädä koukkuun kokaiininkaan, mutta oikeasti niin joku hasis voisi olla hyvä stressin purkuun joku annos, eikä sitten mitään muuta, kuin harvinainen tapaus että hän vain eräässä tilanteessqa tarvisi kovempaa rentoutusta, nothing much..

    • Anonyymi

      Suomen leveysasteilla asia on ongelma ja näkyy väestömäärässä, etelämmillä alueilla asia ei ole ongelma väestömäärän perusteella.

    • Kuumuus tappaa,
      Naiset kuppaa,
      Mikään ei nappaa

      Ätmiruno teille.

    • Nauttikaa nyt ihmeessä näistä lämmöistä, kun niitä kerrankin on. Itse olin koko päivän ulkotöissä, eikä mitään ongelmaa. Pitää vaan juoda vettä. Ja sitä vähän epäilen että te ette juo vettä, kun niin kovasti valitatte.

      • Anonyymi

        Nauttikaa niistä räntäkeleistä, kun ne joskus tulee ja niitä on harvemmassa kuin tukalia hellepäiviä.
        Joo teen itsekin fyysistä ulkotyötä ja työaika on pitänyt siirtää yötöiksi. Iltapäivällä ei enää jaksaisi. Itselläni on yhdysvaltain armeijan juomareppu johin mahtuu 4 litraa vettä. Menee kyllä trooppisina öinä ja aamupäivällä työssä akkiä.
        En todellakaan nauti näistä. Nautin vasta sisällä ilmalämpöpumpun viilennyksessä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Nauttikaa niistä räntäkeleistä, kun ne joskus tulee ja niitä on harvemmassa kuin tukalia hellepäiviä.
        Joo teen itsekin fyysistä ulkotyötä ja työaika on pitänyt siirtää yötöiksi. Iltapäivällä ei enää jaksaisi. Itselläni on yhdysvaltain armeijan juomareppu johin mahtuu 4 litraa vettä. Menee kyllä trooppisina öinä ja aamupäivällä työssä akkiä.
        En todellakaan nauti näistä. Nautin vasta sisällä ilmalämpöpumpun viilennyksessä.

        Esim. viime talvi oli ihan kamala. Ja ainoo ongelma mitä helteestä on tullu. Niin toi katon tiivistemassa ei jähmety. Mutta tiivistetään sitten lisää kun ilmat viilenee. Ja shortsimallin työhousuja on saatavissa. En mä ainaakaan koe olevano niin reiska, että kesälläkin pitää käyttää niitä lappuhaalareita.


    • Anonyymi

      Kuumuudesta "nauttii" jostainsyystä eniten se porukka joka paasaa ilmastouskontoaan muille.
      Heidänhän pitäisi kaiken järjen mukaan vältellä kuumaa ilmastoa.
      Ärsyttää kun meteorologitkin ovat suu virneessä aina kun sanovat "ihanat helteet jatkuvat vielä pitkään"
      Itse teen raskasta fyysistä työtä ja kärsin helteistä. Onneksi on ilmalämpöpumppu ja huoneilma 19 astetta, kun ulkona ollut pahimmillaan 33.
      Töissä käyn ja lopun aikaa olen visusti sisällä. Vihaan kesää yli kaiken.
      Nautitaan sitten kun tulee räntäsateet. Niitä on suhteessa vähemmän kuin hellepäiviä.
      Kaikenlisäksi pakkasessa pärjää, kun lisää vaatetta. Helteessä tulee raja vastaan ja vaatteiden vähentäminenkään ei enää auta.

      • Anonyymi

        Laihduta niin ei lämmöt haittaa. Bmi 21.5 ja ei tunnu missään helteet ei edes janota normaalia enempää.
        Nämä kelit haittaa vaan lihavia ja sairaita mutta kaikki muukin haittaa juuri näitä eli ei mitään eroa.


    • Taidat olla ruskettunut. Minulle riittää nyt uittaa pieniä ja pinnisturnausta ollaan mietitty lapsien kanssa.

    • Täällä on nyt menny sekasin maailman ja suomen asiat. Tottakai ongelmia on ollut kanadassa ja venäjällä missä helteitä on ollut siellä missä normaalisti ei ole. Mutta suomessa on nyt vaan sellanen kesä nyt kun ne lapsuudessa oli. Pari viime kesää on ollut todella viileitä. Ja oikeestaan kaikki kymmenluvun kesät on olleet viileitä paitsi vuosi 18. Ja vuosi 17 tosi viilee. Tiedän kun olen ulkotöissä, eikä niitä ole kiva sormet jäässä tehdä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      48
      3541
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      47
      2581
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      125
      1910
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      100
      1693
    5. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1127
    6. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      47
      1068
    7. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      173
      1016
    8. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      84
      946
    9. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      916
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      14
      864
    Aihe