Kuumuus tappaa

https://yle.fi/uutiset/3-11956029
"Tuore tutkimus: Ilmastonmuutos jo joka kolmannen lämpökuoleman syynä – Suomessa luku vieläkin korkeampi.
Suomessa ei ole totuttu siihen, että korkea lämpötila ja helteet saattavat olla haitallisia terveydelle."

Ennekaikkea kuumuus muuttuu tappavaksi, jos kovia helteitä jatkuu yhtäjaksoisesti useita viikkoja, jopa 2-3 kuukautta ja talvetkin lämpenevät.
Ei muutama hellepäivä haittaa, mutta liika on liikaa.
On myös aivan eri asia kuumuuteen sopeutumisessa eri maiden kanssa.
Aasiassa, kuten Thaimaassa on kesä ympäri vuoden, joten siellä kuumuutta kestetään paljon paremmin.
Yleensä ne, jotka toivovat kovia helteitä koko kesäksi, eikä sateita ollenkaan, eivät ajattele, että ilman vesisateita loppuu ruoka, kun kasvit kuolevat kuivuuteen.

Meikäläiselle sopiva lämpötila kesällä on +8......+19 astetta. Lämpötiloissa pitäisi ottaa humioon lämpötila auringon paisteessa, koska harva sitä varjossa saa olla, jos päivällä ulkona liikkuu ja aamulla oli jo +34 astetta auringon puolella eli tukalan kuumaa.
Eilen tuli huhukittua urakalla mansikkamaan kimpussa, kun uudistin vanhaa mansikkamaata ja käänsin sen nurin ja uudet penkit tein lähes valmiiksi.
Ajattelin, että parempi tehdä se eilen, kun lupasivat tukalan kuumaa säätä alkavalle viikolle ja silloin en tällaisia hommia kyllä tee päivällä auringonpaisteessa, siinähän saa lämpöhalvauksen ja kuukahtaa.
Oli oikein hyvä kääntää maata lapiolla, kun illalla oli lämmintä +8 astetta, että kello oli 23.30, kun sain maniskkamuovin käännettyjen ja tasattujen penkkien päälle, niin ettei kaikki kosteus haihdu, kun on mansikkamuovi paikallaan.
Vanhasta mansikkamuovista putsasin roskat ja juurakot pois.
Mitäpä sitä uutta ostamaan, kun vanhasta saa vielä ihan hyvän ja reiät on valmiina.
Mahdottoman sitkeää tuollainen mansikkamuovi, ei saa repimällä hajalle, ei sitten millään.
Kompostia ja pari säkkiä uutta multaa täytyy vielä lisätä, mutta vasta illalla, kun on vähän viileämpää, ei hullukaan huhtki tuolla auringon paisteessa, tulee heti nihkeä hikinen olo ja alkaa huimaamaan.
Eikä viitti lähteä pyöräilemäänkään tuonne auringon porotukseen, tulee äkkiä nihkeän hikinen ihonpinta.

9

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Minun olohuoneeseen paistaa suoraan auringo aina ja sisällä onkin +35 jos ulkona on +25. Tuulettimella saa viileämpää ilmaa mutta ei sekään paljon auta. Kestän kyllä kuumuutta, sitten vaan kylmiä suihkuja monta kertaa päivässä ja tuuletin on päällä koko ajan yölläkin. Ei helteet suomessa kestä kun pari viikko vuodessa niin kyllä sen kestää.

   • Anonyymi

    Sulla pitäs olla sellanen vesitynnyri, jossa olis kylmää vettä ja jääpaloja.
    Sellasessa olis mukavan vilpoisaa.
    Virkistää kummasti, jos laittaa pesuvatiin kylmää vettä, niin jos päätä pitää tarpeeksi pitkään, niin tuntuu, et menee pää tunnottomaksi.


  • Tänään lähdin liikenteeseen jo vähän ennen kahdeksaa aamulla. Oli oikein vilpoisaa, korvanlehdetkin oli ihan jääkylmät, mutta sitten jo puolenpäivän aikaan, kun kävelin kotia kohti, niin alkoi jo vähän hiostaa. Aamulla olis pitäny olla takki päällä ja oikein joku päähinekin päässä (en laittanu, oli vain hieman paksumpi collaritakki), mutta päivällä ne olis jo ollu liikaa.

   En pidä sellaisista keleistä, että ne vaatteet jotka aamulla laittaa on jo päivällä melkein liikaa ja jos aamulla laittaa kesäisen kevyet vaatteet, niin ne on liian vähän ja melkeen jäätyy. Tosin viileällä säällä jaksan paremmin kävellä ja tehdä asioita ja olen aktiivisempi. Mulle optimaalisin säätila on ehkä noin +5-+15, mutta nollakelit ja pikku pakksetkaan ei haittaa (kovat pakkaset sitten taas alkaa jo olla liikaa). Tosi kuumat hellekelit ei miellytä mua ja jos ei tartte lähtee mihinkään, niin pysyttelen mieluusti neljän seinän sisällä.

   Kuumuus voi tappaa pitkään jatkuessaan, mutta niin myös kovat pakkaset.

   • Anonyymi

    Pakkaset on kamalia ja vaarallisia. Tietty mitään 40 asteen helteitäkään ei kaivata.

    - Sheena


  • Vähän eri tavalla ilmaistuna ihmisten kuolleisuus yhä on 100%, enkä tiedä millaisia suunnitelmia tuohon on suunnitelmissa. Kun johonkin pitää kuitenkin kuolla, niin mikä sitten on hyväksyttävä kuolinsyy?

   "Ennekaikkea kuumuus muuttuu tappavaksi, jos kovia helteitä jatkuu yhtäjaksoisesti useita viikkoja, jopa 2-3 kuukautta ja talvetkin lämpenevät."

   Onko meidän talvetkin jo vaarallisen lämpimiä? Kun jääpuikot roikkuu naamasta, niin ei vielä ihan tunnu siltä. Äkkiseltään kuvittelisin, että vitutukseen siinä helpommin kuolee kuin kuumuuteen.

   • Anonyymi

    Kyllä Suomen talvet ovat yhä liian kylmiä.

    - Sheena


  • Anonyymi

   Pitää juoda 5 litraa vettä päivässä niin tarkenee

  • Anonyymi

   Jos huonelämpötilakin on 20, niin miten ihmeessä ette kestä samaa lämpötilaa ulkona. Ulkona kuitenkin ilma sen verran liikkuu. Eikä se ole samanlaista vetoa kuin ilmastointi sisätiloissa. Kuinka ihmiset on vieraantuneet luonnosta kun ei lämpötila saa nousta yli 20 asteen. Ja jos talo on tehty tiilestä ja ikkunat pidetään oikein auki niin ei sisälämpötila nouse pitkälläkään hellejaksolla. Tietenkin jos asuu betonibunkkerissa niin eihän sitä jäähdytä millään. Tänään oli ensimmäinen päivä, kun saatto kävellä ulkona ilman mitään nivelkipuja ja virtsatietkin toimivat eikä tarvinnut kuseksia pitkin pensaita. Te jotka mukamas näistä lämpimistä niin kärsitte, niin merkatkaapas tonttinne niin tiedän minne voin tulla kuseksimaan ja räkimään tätä verensekaista limaa, kun taas tulee 'ihanan' viileät säät. Ihmisen karvattomuus ja suuri hikirauhasten määrä on juuri siksi, että kestää hyvin kuumaa. Eri asia joku inuiti, jolla on rasvakerros joka eristää. Mutta meillä eurooppalaisilla sitä ei ole. Tiedän kyllä että esim. Madrid on lämmennyt liikaa, olen työmatkalla siellä käynyt. Mutta suomessa kellään normaalilla ei pitäisi tulla kuuma.

  • Anonyymi

   Vihreillä on huimia tarinoita, mutta nyt kaiken huippu kun Suomessa muka kuolee lämpöön kasvavia määriä ilmastonlämpenemisen takia. Elokapinaipanat taas terrorisoimassa liikennettä kannabishörhöjen aivopeseminä, tämänkö takia

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Huh! Kohujulkkis Sofia Belorf rajussa somerumbassa: "Pelleviihdettä" "White trash meininkiä"...

   Huh huh! Nyt käy tunteet kuumina - jopa hellelukemissa! https://www.suomi24.fi/viihde/huh-kohujulkkis-sofia-bel-rf-rajussa-somerumbassa-pelleviihdett
   Kotimaiset julkkisjuorut
   80
   12348
  2. Ehdokkaana kiusaaja

   Tunnen niin syvää katkeruutta tätä pankkipimua kohtaan, joka on mm. minun lapselleni aiheuttanut mielenterveysongelmia ja traumoja, joita lapseni käsi
   Kankaanpää
   83
   2116
  3. Yllätyin Sofian ohjelmasta

   Ihan yllätin itseni , kun katsoin Sofian salaisuuksia , oli ihan viihdyttävä ja kyllä noiden kahden elämä on näin ruudun toiselta puolen katsoen aikam
   Kotimaiset julkkisjuorut
   103
   1405
  4. Koita rakas jaksaa

   Sitten kun oot mun, tehdään jotain muuta..
   Ikävä
   66
   1145
  5. En malta odottaa että nähdään

   Vihdoinkin, vähän rennommissa merkeissä. Toivottavasti osaan olla jotenkin järkevästi ja innostumatta liikaa, etten paljasta tunteitani. En halua sä
   Ihastuminen
   52
   1045
  Aihe