Havainto:
Keraamisen liesitason lämpötilaerot ovat huimat verrattuna vanhanaikaisiin valurautatasoihin. Sen näkee silmillä punaisina hehkuvista vastuksista.
==> ohuen uuden hiiliteräspanun käyttö on ollut pelkkää tuskaa; ruoka kun palaa kiinni juuri niihin huippulämpöpaikkoihin ja mikään pannun pyörittely ei sitä ole estänyt. Samalla jo kymmeneen kertaan poltettu pinnoite aina häviää pois jotenkin.
Sanoisin että prkl... hiiliteräspannu muuten olisi äärettömän mieluisa käyttää!
On kellään vastaavaa kokemusta tai kikka kakkosta edellä kerrotun torjumiseksi?
Hiiliteräspannu ja keraaminen liesitaso?
5
1597
Vastaukset
- Anonyymi
Vastaan itselleni:
Tein uunissa 250C VIISI kertaa ohjeen mukaisen rasvanpolton. Tuntui onnistuneen täydellisesti ja viikonlopun myrskytuulet ja avoimet ikkunat vei kärytkin ongelmitta taivaalle.
1. Kirjolohipalasien paisto onnistui matalalla lämmöllä ja kuumvesihuuhtelun jälkeen rasvapolttopinta oli edelleen uuden veroinen.
2. Perään broilerifileet salaattia varten ja wokkiaimesti tuli hetki käytettyä kiukkuista lämpöä levyllä. Ei ottanut kiinni ja kaikki tuntui onnistuneen perfecdt!
-Kuumavesihuuhtelulla ohjeen mukaisesti tehdyn pannun puhdistuksen jälkeen taas kerran oli rasvapoltto hävinnyt ja juurikin niiden punaisena hehkuvien vastuslankojen kohdalta.
Ei taida hiilteräspannu toimia keraamisella liesitasolla...
PRKL!Hyviä havaintoja, itsellä ihan samanlaiset kokemukset. Ostin äskettäin kunnollisen hiiliteräspannun, koska edellinen oli liian iso ja kevyt, jolloin pohjan kuperuuden vuoksi pannu oli käyttökelvoton. Ostin samalla Motonetin halvimman infrapunalämpömittarin.
Poltin uuteen pannuun rasvat liedellä ja rypsiöljyllä. Noin puolessa tunnissa sain lähes mustan ja kiiltävän pinnan. Munakas onnistui kohtuullisen hyvin. Pesun jälkeen pinta hilseili keskeltä pois. Luulen, että tähän saattoi vaikuttaa tehdaspannussa oleva mehiläisvaha, kun se lähtee pois niin samalla lähtee päällä oleva rasvanpolttopinta.
Polttelin uudelleen rasvoja. Tein niin, että pyyhin pannua paksulla talouspaperimytyllä myös kuumennuksen aikana, jotta rasvakerros on aina ohut ja ylimääräinen rasva leviää aina tasaisesti. Tämä onnistui oikein hyvin noin 250-350C:ssä, mutta kun lämpö pannun keskustassa nousi 400C niin pinnoite lähti saman tien pois. Tästä opin sen, ettei edes rasvanpolttoa kannata tehdä täysillä vaan maksimilämpö noin 330C.
Liedellä pystyy tekemään nopeasti kun antaa edellisen polton jäähtyä noin 250C niin voi lisätä tilkan uutta rasvaa, jonka levittää talouspaperilla ja sen jälkeen liedelle, jolloin rasva savuaa käytännössä lähes heti. Keraamisesta liedestä huomasin myös sen, että keskustan ja reunojen lämpötilaero on jopa 80-100C eli pannuun pitää polttaa rasvat useista eri kohdista lieden keskustassa.
Tämän jälkeen pinoite on pysynyt kohtuullisen hyvin. Edelleen jonkin verran pinnoitetta hilseili pois mutta joka kerralla vähemmän kuin ennen. Nyt pannussa on hyvä ja pysyvä pinta. Kalafile onnistuu hyvin. Munakas irtoaa ilman lastaa kunhan ei tee koko pannun kokoista vaan isolla rengasmuotilla 2-3 munaa. Pekoni palaa kiinni liian kovalla lämmöllä. Ylipäätänsä hiiliteräspannulla pitää olla oman kokemuksen mukaan alhaisemmat lämmöt - kala 6-7 (1-9 asteikolla), munakas ja pekonit 4-5. Pihvit voi olla täysillä tehoilla, mutta riskinä on pinnoitteen palaminen.
Summa summarum, keraaminen liesi lämpenee epätasaisesti ja kuumat kohdat on hyvä tuntea, infrapunamittari on hyvä. Rasvanpoltossakaan ei täysiä tehoja. Kaikessa paistamisessa matalammat tehot ja varsinkin runsasproteiinisissa kuten pekoni, munakas ja kala. Jos pannussa on tehdaspinnoitteena mehiläisvaha niin se voi vaikuttaa alussa rasvanpolton pysymiseen. En sinuna luovuttaisi, sinulla on kaikki periaatteet ihan oikeat. Kyllä käytön myötä tulee hyvä ja kestävä patina.
- Anonyymi
Erehdyin ostamaan tarjouksesta Jamie Oliver hiiliteräspannun ja siinä ei ollut mitään ohjeita rasvapoltosta. Elämäni huonoin pannu, ei sillä voi kunnollisellä lämmöllä mitään paistaa, soveltuu lähinnä keittämiseen tai miedolla lämmöllä hauduttamiseen ja lämmittämiseen.
- Anonyymi
Osta induktioliesi, vaivaton, tarkka ja nopea. Ei siinäkän paistinpannu saa olla paljon isompi kuin kuumentava ala, mutta sama se on perinteisellä liedellä. Perinteisessä kestää kuumentaminen kauan, samoin jäähtyminen kun alkaa kiehua tai palaa pohjaan.
- Anonyymi
Sellaisia lastoja on ainakin oli marttojen jossain ohjeessa että ohuella teräksisellä voi raapia naarmuttamatta keraamisesta tasosta palaneet möhnät pois.
MUTTA keksin itse että aivan tavallinen partahöylä ajaa saman asian, BIC-partahöylä tekee täsmälleen saman asian keraamiselle tasolle kuin joku erikoisteräslasta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 663005
Sinä saat minut kuohuksiin
Pitäisiköhän meidän naida? Mielestäni pitäisi . Tämä värinä ja jännite meidän välillä alkaa olla sietämätöntä. Haluai252103Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä671688Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t241540- 281291
Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian161287Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni61206Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja281160Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik101117Noh joko sä nainen oot lopettanut sen
miehen kaipailun jota sulla EI ole lupa kaivata. Ja teistä ei koskaan tule mitään. ÄLÄ KOSKAAN SYÖ KUORMASTA JNE! Tutu621001