Kokemuksia tattarista

Anonyymi

37

2935

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Tattari tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia terveyselintarvikkeiden valmistamiseen ja tulevaisuuden kansantautien hallintaan. Tattari on hyvä kasvi myös ympäristölle, sillä sen viljelyssä ei juuri tarvita lannoitteita eikä kasvinsuojeluaineita.
      Tattari ottaa ravinteita, kuten fosforia, maasta tehokkaasti. Tattari houkuttelee pölyttäviä hyönteisiä enemmän kuin monet muut viljelykasvit. Kukkien siitepöly ja mesi lisäävät harvenevan pölyttäjäjoukon elinmahdollisuuksia. Esimerkiksi näiden ympäristövaikutusten takia tattari voisikin olla kiinnostava kasvi myös valumaherkillä ja yksipuolisesta viljelystä kärsivillä pelloilla.

      Tattari on yksi vanhimmista viljelykasveistamme, sillä sitä on viljelty ainakin 1400-luvulta lähtien. Tällä hetkellä kasvia käyttävät yleensä vain henkilöt, jotka eivät keliakian takia voi syödä tavanomaisia viljatuotteita niiden gluteiinipitoisen proteiinin takia. Tattarissa on kuitenkin potentiaalia nykyistä paljon laajemmalle käytölle.

      MTT:n johtama Terveyttä tattarista -tutkimus on yksi harvoista maassamme tehdyistä tattaritutkimuksista. Laajassa tutkimuksessa selvitettiin viljelykasvin suhdetta ympäristöön, satotasojen nostamista, tattarin aistinvaraisia ominaisuuksia, tattarin soveltuvuutta erityyppisiin elintarvikkeisiin ja tattarille tyypillisten, mahdollisesti terveysvaikutteisten hiilihydraattien kestävyyttä.

      Erikoissokerit ja antioksidantit hyödyksi

      Tattarin tärkkelys, valkuainen sekä pieninä pitoisuuksina esiintyvät erikoissokerit sekä fenoliset yhdisteet ovat muista viljelykasveista mielenkiintoisella tavalla poikkeavia. Pääosin fenolisten yhdisteiden takia tattarin antioksidatiivisuus, eli hapettumiselta suojaava vaikutus, onkin suurempi kuin viljoilla. Erikoinen koostumus tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia terveysravitsemuksessa ja tulevaisuuden kansansairauksien, kuten ylipainon, hyperkolesterolemian ja tyypin 2 diabeteksen, hallinnassa.

      Tutkimuksessa keskityttiin pähkylän erikoissokereihin eli fagopyritoleihin, joiden on ulkomaisissa eläinkokeissa todettu tasapainottavan sokeriaineenvaihduntaa. Suomessa viljeltävän tattarin erikoissokereiden määrä oli ulkomailla tuotettujen tasoa. .."

      • Anonyymi

        Tattari on aivan mainio elintarvike.

        🦄


    • Anonyymi

      Jasser-niminen pisseria, Arafatilta nimetty.

    • Anonyymi

      Olikohan tattarijauho, josta kerran tein jotain piirasta, niin tuoksuu ihan spermalle :D. Tai viljallehan se sperma tuoksuu muutenkin (siementä sekin) mutta tuo erityisesti vai mitä olette mieltä?

    • Anonyymi

      Kummallisia magneettisia terästä sisältäviä käyntikortteja hah, mutta niin tuollaiset harrasteet, kalliita tietysti, tarvitsee kaikenlaisia kemikaaleja ja materiaaleja, kallista.

    • Anonyymi

      Sellainen kokemus on että se on aika epämiellyttävän makuista, ainakin puurona.

    • Anonyymi

      Tattari kuulemma harvoja kasveja jotka eivät tarvitse lannotteita, myrkkyjä kasvaakseen.

      Erittäin hyödyllinen jota CCCPssä myytiin apteekeissa.

    • Anonyymi

      Kaupassa Prismassa myydään tattarijuomaa, valmistettu Italiassa.

      • Miksei tattaria viljellä suomessa, on kuulemma ihan mahdollista. Vai onks se vaan niin hienoo käyttää tuontitavaraa, ettei sen takia viljellä.


      • Anonyymi
        JeroP kirjoitti:

        Miksei tattaria viljellä suomessa, on kuulemma ihan mahdollista. Vai onks se vaan niin hienoo käyttää tuontitavaraa, ettei sen takia viljellä.

        Kyllä sitä viljelläänkin..

        W.


      • JeroP kirjoitti:

        Miksei tattaria viljellä suomessa, on kuulemma ihan mahdollista. Vai onks se vaan niin hienoo käyttää tuontitavaraa, ettei sen takia viljellä.

        Onhan tuossa näemmä haasteita
        https://etela-suomi.proagria.fi/sisalto/4332
        https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/viljelijä-kehottaa-tattarin-kannattavuutta-miettiviä-tarttumaan-laskimeen-1.145374

        Hallaa ei siedä yhtään ja veden suhteenkin aika vaativa ja glyfosaatti tarpeellinen kaveri, kun ei juolavehnää varmaan kukaan ehdi yksi kerrallaan kitkemään. Ja lopulta saatava sato on sitten määrällisesti aika pieni. Suomessa keskisato n. 600kg/ha, kun esim. Ranskassa jonkin tilaston mukaan yli 3000kg/ha.

        Siihen varmaan on syynsä, että tattarin viljely on Suomessa suuresti vähentynyt jo 1800-luvun puoliväliin mennessä. Kun on pitänyt käyttää viljelyala niin, että nälkä pysyy loitolla. Jos nykyaikana maksuhalukkaita suomalaisen tattarin käyttäjiä riittää, niin varmaan sitä sitten viljellään. Mutta riskinä on siis, että jonakin vuonna tattarille kylvetty ala ei tuota yhtään mitään.


      • Anonyymi
        scrg kirjoitti:

        Onhan tuossa näemmä haasteita
        https://etela-suomi.proagria.fi/sisalto/4332
        https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/viljelijä-kehottaa-tattarin-kannattavuutta-miettiviä-tarttumaan-laskimeen-1.145374

        Hallaa ei siedä yhtään ja veden suhteenkin aika vaativa ja glyfosaatti tarpeellinen kaveri, kun ei juolavehnää varmaan kukaan ehdi yksi kerrallaan kitkemään. Ja lopulta saatava sato on sitten määrällisesti aika pieni. Suomessa keskisato n. 600kg/ha, kun esim. Ranskassa jonkin tilaston mukaan yli 3000kg/ha.

        Siihen varmaan on syynsä, että tattarin viljely on Suomessa suuresti vähentynyt jo 1800-luvun puoliväliin mennessä. Kun on pitänyt käyttää viljelyala niin, että nälkä pysyy loitolla. Jos nykyaikana maksuhalukkaita suomalaisen tattarin käyttäjiä riittää, niin varmaan sitä sitten viljellään. Mutta riskinä on siis, että jonakin vuonna tattarille kylvetty ala ei tuota yhtään mitään.

        "Tattari on hyvä kasvi myös ympäristölle, sillä sen viljelyssä ei juuri tarvita lannoitteita eikä kasvinsuojeluaineita."

        W.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Tattari on hyvä kasvi myös ympäristölle, sillä sen viljelyssä ei juuri tarvita lannoitteita eikä kasvinsuojeluaineita."

        W.

        Jos luit proagrian tekstin, niin siellä puhutaan glyfosaatista. Tattarin melko lyhyen kasvukauden aikana ei ehkä tarvita mitään, kunhan maa on siinä vaiheessa sellaista että ei kasva juolavehnää.


      • Anonyymi
        scrg kirjoitti:

        Onhan tuossa näemmä haasteita
        https://etela-suomi.proagria.fi/sisalto/4332
        https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/viljelijä-kehottaa-tattarin-kannattavuutta-miettiviä-tarttumaan-laskimeen-1.145374

        Hallaa ei siedä yhtään ja veden suhteenkin aika vaativa ja glyfosaatti tarpeellinen kaveri, kun ei juolavehnää varmaan kukaan ehdi yksi kerrallaan kitkemään. Ja lopulta saatava sato on sitten määrällisesti aika pieni. Suomessa keskisato n. 600kg/ha, kun esim. Ranskassa jonkin tilaston mukaan yli 3000kg/ha.

        Siihen varmaan on syynsä, että tattarin viljely on Suomessa suuresti vähentynyt jo 1800-luvun puoliväliin mennessä. Kun on pitänyt käyttää viljelyala niin, että nälkä pysyy loitolla. Jos nykyaikana maksuhalukkaita suomalaisen tattarin käyttäjiä riittää, niin varmaan sitä sitten viljellään. Mutta riskinä on siis, että jonakin vuonna tattarille kylvetty ala ei tuota yhtään mitään.

        Tattaria viljeltiin Suomen alueella ainakin Itä-Suomessa siitepölyanalyysien mukaan jo kivikaudella joskus 6000-5000BC.


    • Anonyymi

      Googlen mukaan tattara on kunta nakkilassa

      • Anonyymi

        Sieltäkin olisi mielenkiintoista ottaa muinaiskerrosten siitepölynäytteet. Nakkilassa on myös pronssikautinen asumus.


    • Anonyymi

      Jos nimenä olisi: Saddam-Anneli Valallinen-Joopeli.

    • Tattaria olen käyttänyt jo vuosia. Käytän tattarihiutaleita puuron tekoon (nykyään olen kuitenkin käyttänyt enemmän kaurahiutaleita, kun kaurapuuro on ollu mulla nyt melkeen vakio syöminen aamulla tai illalla), tattariryynejä (näitä käytän samaan tapaan kuin riisiä, täytyy vaan liottaa ja huuhdella hyvin ennen keittämistä) sekä tattarijauhoja olen myös käyttänyt (nyt en ole pitkään aikaan). Hyvä tuote. Joillakin vaan saattaa kestää jonkun aikaan, että tottuvat makuun ja jotkut eivät totu ikinä. Itselle upposi heti ejnsimmäisen kerran jälkeen.

      • Anonyymi

        Testaan tänään noita suurimoita. Puuroa en aio tehdä, kun oon tyytyväinen kaurapuurooni, mutta riisin/pastan korvikkeeksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Testaan tänään noita suurimoita. Puuroa en aio tehdä, kun oon tyytyväinen kaurapuurooni, mutta riisin/pastan korvikkeeksi?

        Kuitti..

        W.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Testaan tänään noita suurimoita. Puuroa en aio tehdä, kun oon tyytyväinen kaurapuurooni, mutta riisin/pastan korvikkeeksi?

        Tattariryynejä voi käyttää riisin tai pastan sijaan, mutta myös ihan hyvin, vaikka noita kyseisiä tuotteitakin välillä söisi. Itse syön edelleen sekä riisiä, että pastaa myös, vaikka joskus tuota tattariakin. Pastasta mulla yleensä on tattaripasta (joskus myös tavallinen vehnästä tehty täysjyväpasta).


    • Toinen mitä olen joskus käyttänyt on hirssi. Esim. hirssipuuroa olen syönyt .

    • Anonyymi

      Ei pitäisi pyöriä tuolla tavoin kuin varaton laskuvarjojääkäri Baywatch-ohjelmassa joku tyttö laskuvarjoineen.

    • Anonyymi

      Jos olisi kebab-pizzerian nimenä Jasser, kuin arfatti?

      Pitäisi käydä tarkkuusampuja-ihmisten luona koska pistooliammuntaa, tarkkuutta olen alkanut harrastamaan ja lähellä kokeilemassa heillä jotain juttuja,.

      • Riisi on kovin neutraali filleri, ei keitetyssä riisissä oikein muu maistu kuin siihen lisätty suola ja mahdollinen rasva.

        Ihan hyvää. ; )

        Itämaissa huomasin, että riisin parhaita ominaisuuksia on juuri sen neutraalius, eli ruoka saa makunsa aina muista aineksista kuin riisistä. Sen takia riisi on myös sellaista. että siihen ei juurikaan kyllästy.


      • Kollimaattori kirjoitti:

        Riisi on kovin neutraali filleri, ei keitetyssä riisissä oikein muu maistu kuin siihen lisätty suola ja mahdollinen rasva.

        Ihan hyvää. ; )

        Itämaissa huomasin, että riisin parhaita ominaisuuksia on juuri sen neutraalius, eli ruoka saa makunsa aina muista aineksista kuin riisistä. Sen takia riisi on myös sellaista. että siihen ei juurikaan kyllästy.

        Ei muuten lihakaan maistu sinänsä miltään, siis joku vedessä keitetty maustamaton eläimen palanen..

        Ei siis ihme, että maustettu ja kuorrutettu servetti meni täydestä läpi..

        https://yle.fi/uutiset/3-11698078


    • Anonyymi

      Katso jännittävää urheilukilpailua: naisten lentopallo SWE vs FIN, justiinkin joku ihastuksen kohteeni on tuollainen pitkä suuri kuin lentopalloilija tai koripalloilija tyttö :D

    • Anonyymi

      Eikös se ole jotain hernepitoista?
      Tattarimaidossa olen tuoreita mustikoita syönyt. Ihan hyvää.

      Yt.
      T.

      • Anonyymi

        Aijaa. Se on oma kasvinsa. Olis pitänyt googlata ennen kuin munasi itsensä.
        Joka tapauksessa mielestäni paransi mustikkamaidon koostumusta, siis jauhona.

        Yt.
        T.


    • Kiitos tiedosta.
      Mä voisin kokeilla. 🙂

    • Tattari on hyvää, mutta siitä valmistetut leivät ovat pirun kalliitta. Siksi ostan mieluummin kauratuotteita ja vedän protskut muista lähteistä.

    • Anonyymi

      Eipä taida proteiini pahemmin imeytyä ihmiseen tattarista kuten ei muistakaan kasvikunnan tuotteista. Emme ole märehtijöitä.

      • Kyllä proteiini ihan hyvin imeytyy muun muassa pähkinöistä, herneistä ja yleensäkin kaikenlaisista siemenistä, kuten myös kokojyväviljasta ja pavuista.

        Tavallisissa kasviksissakin, mm. kaalissa on imeytyvää proteiinia kohtuullisesti.


    • Anonyymi

      On tattari hyvää, nytki olis yks pussi kaapissa. Maidon kanssa varmaan puuroksi. Pähkinäinen maku, olen aina tykännyt.
      Tattarijauhoja käytetään blineihin. Lounais-aasiasta kulkeutui Venäjän kautta Eurooppaan 1500-luvulla. Rikkaruohon tapainen. Karjalassa ja E-savossa viljelty. Nykyään suurin tuottajamaa on Venäjä.
      Maatiaistattari ilmeisesti lähempänä venäjänsukuista ihmistattaria, sitten on helpommin viljeltävää siantattaria, jonka tyyppistä ilmeisesti suomessa nykyään viljellään, ei niin hyvää.
      Tattarin ongelma on satoisuuden suuri vaihtelu, "tattar taloks teköö, ja tattar talottomaks" Kukkiva tattaripelto kaunis ja pölyttäjille aarreaitta. Tattarin viljely loppui typpilannotteiden tuloon, muistakin viljoista alettiin saada satoa laihoista maista.
      Rieskaa on piimän kans tehty ennen.
      Lähde Maatiainen ry

    • Anonyymi

      Ostin Pirkan luomu tattarihiutaleita. Luonnonmukaisesti viljelty.
      Voisko tuosta päätellä ettei mitään glyfosaatti myrkkyjä ole käytetty.

    • Anonyymi

      Puuroon puolet kaurahiutaleita ja puolet tattarihiutaleita, miellyttävän makuista,. Tattarihiutaleet valmistetaan tattarinsiemenistä, jotka esikypsytetään ja litistetään ohuiksi hiutaleiksi. Runsaskuituinen, mutta hintavampi, kuin kaura. Tieto proteiinista on uusi.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      121
      2231
    2. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      102
      1324
    3. Peräti 95 % persujen kannattajista rasisteja

      Kertoo EVA:n teettämä kysely. Pakollista yhdenvertaisuuskoulutusta tarvitsee siis paljon laajempi joukko kuin pelkästää
      Maailman menoa
      314
      1033
    4. Kun viimeksi kohtasitte/näitte

      Mitä olitte tekemässä? Millainen ympäristö oli? Löydetään toisemme...
      Ikävä
      94
      994
    5. Anna minulle anteeksi

      Anna minulle anteeksi. Minä pyydän.
      Ikävä
      107
      990
    6. Olet kyllä vaarallisen himokas

      Luova, kaunis, määrätietoinen, pervo, mielenkiintoinen, kovanaama, naisellinen ja erikoinen.
      Ikävä
      85
      896
    7. On minulla suunitelma

      Siitä ei vain tiedä kukaan muu kuin tällä hetkellä minä. Suunnitelma ja varasuunnitelma. Sinun takiasi nainen. Vain s
      Ikävä
      44
      690
    8. Palstan ylivoimaisesti suosituin keskustelunaihe

      Palstan suosituin keskustelunaihe näyttää olevan homoseksuaalisuus. Otsikoiden perusteella voisi kuvitella olevansa Seks
      Luterilaisuus
      248
      677
    9. Ei koskaan saatu tuntea

      Mitä olisi ollut painautua toisiimme vasten. Hengittää syvään, hyväillä ja rakastella vailla kiirettä. Tai repiä vaattee
      Ikävä
      33
      660
    10. 50
      654
    Aihe