Iltapakina Ruotsin maalta, kun siellä tulossa vallanvaihdos

Oli Löfvenin seuraaja kuka hyvänsä, hän saa johdettavakseen hyvin erilaisen Ruotsin kuin Löfven vuonna 2014.
Liippaa keskustaakin kun keskusta sielläkin mukana hallitus yhteistyössä.
Stefan Löfven ehti johtaa puoluetta noin kymmenen vuotta, joista seitsemän hän on toiminut Ruotsin pääministerinä.
Politiikan marssijärjestyksessä Löfvenin erotessa myös koko hallituksen tulee erota. Teoriassa on siis myös mahdollista, että seuraava pääministeri tulee jostain muusta puolueesta.
Ruotsissa puolueiden puheenjohtajat tavataan valita sisäpiirin kesken eikä avoimessa äänestyksessä, varmaan peruja demari hegemoniasta, he halu itse valita, ettei kansan rupusakki sotke siihen näppejään. Ihan kuten meilläkin valittiin pääministeri SDP puoluekokouksessa -tämäkin eräänlaista demokratian sovelletusta.
?
Löfven jättää paikkansa puoluejohtajana ja pääministerinä marraskuussa, jolloin sosiaalidemokraateilla on puoluekokous.
Ruotsi saattaa saada ensimmäisen naispääministerinsä, jota nyt siihen hehkutettu valtiovarainministeriä, joka ei ole lainkaan pääministeri tyylinen.
On vaikea nähdä, miten Magdalena Andersson sopisi puoluejohtajaksi. Hänellä ei ole varsinaista poliitikon uraa, vaan hän on toiminut ekonomistina eri viroissa, mm Verohallituksen pääjohtajana. Hän on pätevä ekonomisti, mutta hän ei ole poliitikko. Hän on ollut kansanedustajanakin vain yhden kauden. Tulee Suomen malli jossa kokemattoman päämisterin tiedoissa onisoja aukkoja, jolloin hankalien asioiden kanssa parempi pysyäpiilossa, mitä esillä niin ne aina muiden syyksi. Harvoin demari politikon suusta kuuluu " minun vikani ".

Ei ollut salaisuus, että Stefan Löfvenin valta -aika oli päättymässä. Tammikuussa hän on ollut puolueen johtaja kymmenen vuotta, lokakuussa pääministeri seitsemän vuotta.
Kuitenkin uutinen tuli täysin yllätyksenä. Edes lähin huipulle ei ilmoitett, vasta sunnuntaiaamuna.
Stefan Löfven ei mene historiaan suurena pääministerinä. Hän kompastui eteenpäin.
Alkusyksyn hallituksen kriisi vaikutti yllättävään eroamispäätökseen.
Häneen kohdistunut epärehellisyys koetti häntä pahasti.

mm tätä Orhonen lukee ja katselee mm SVT televisio on iltaisin päällä.
https://www.svt.se/
SVT on kuin meidän Yle, valtion maksama veronmaksajilla.
-Ruotsi ottiaa vuoden 2019 alusta lähtien käyttöön tv- ja radioveron. Veroa maksavat kaikki yli 18-vuotiaat, joiden tulot ovat yli 13 600 kruunua kuukaudessa.
Vero on suuruudeltaan 1300 kruunua ne, joiden tulot jääävät alle 13 000 kruunun maksavat vähemmän.(siitä kun ottaa yhden nollan pois, vastaa suunnilleen euroja)
Uusi järjestelmä ei tule muuttamaan julkisen palvelun rahoituksen määrää.
Mallin huono puoli on, että yleisradioyhtiö siirtyy suoraan osaksi valtion budjettia ja lähemmäksi poliittista ohjailua.

Suomessa tv-lupamaksuista luovuttiin vuoden 2013 alussa. Yleisradion toiminta rahoitetaan Suomessa Yle-verolla, joka määräytyy kunkin veronmaksajan ansiotulojen mukaan.
Riippumaton, puolueeton ja luotettava tiedonvälitys on kaiken kansanvallan perusedellytys, ja meillä yleisradioyhtiö on sen kulmakivi.

14

51

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Lövfen laski allensa kuin sivari Halla-ahokin.

    • Anonyymi

      Sosialisteilla ei toimi kuin vain valtion rahan turha haaskaaminen.

      • Esimerkiksi maataloustukeen tuhlataan veronmaksajien rahoja 6 miljardia euroa joka vuosi.


    • Anonyymi

      "Ihan kuten meilläkin valittiin pääministeri SDP puoluekokouksessa -tämäkin eräänlaista demokratian sovelletusta."


      Jotta palattaisiin totuuden äärelle, ja jätettäisiin SDP:n leimaamista tavoitteleva perusteeton draama pois, Suomessa pääministerin valitsevat KAIKKI puolueet jotka hallitusta pääsevät ensimmäisenä muodostamaan.

      Myös Keskusta valitsee pääministerin puoluekokouksessaan.

      Myös Kokoomus valitsee pääministerin puoluekokouksessaan.

      Myös kaikki muutkin puolueet valitsevat pääministerin puoluekokouksessaan, sikäli kuin tilaisuus vaaleissa sellaiseen tulee.

      Näin ainakin pääsääntöisesti, ja systeemi kuuluu Suomen parlamentaariseen systeemiin. Äänestäjät antavat äänensä vaaleissa, mutta puolueet tekevät keskenään tarkemmin valinnat siitä, kuka pääsee ministeriksi mihinkin.

      Äänestäjäthän eivät voi valita sitä, millainen hallituskokoonpano tulee vaalien jälkeen, vaan se tehtävä kuuluu suurimman äänisaaliin saaneelle puolueelle (hallitustunnustelut), ja ainakin melko usein - jos ei aina - samaisen puolueen puheenjohtajasta tulee myös hallituksen johtaja eli pääministeri.

      • Anonyymi

        "ainakin melko usein - jos ei aina - samaisen puolueen puheenjohtajasta tulee myös hallituksen johtaja eli pääministeri"


        Tämä tietenkin siksi, että Suomea johdetaan poliittisesti. Siinä ei olisi oikein järkeä että äänestäjät ovat äänestäneet politiikkaa A ajavan puolueen ehdokkaita, mutta hallitustunnustelija antaisikin pääministerin paikan politiikkaa B ajavalle puolueelle.

        Hallitusohjelman kirjoittaminen ja sen toteuttaminen täytyy olla tehty siten että se vastaa sitä politiikkaa, mille äänestäjät on äänensä antaneet. Suurin puolue on äänisaaliinsa jollakin lupauksilla äänestäjiltä saanut, ja sen täytyy sitä politiikkaa kyetä edistämään vaalien jälkeen, koska äänestäjätkään ei pidä takinkääntäjistä jotka lupailee yhtä mutta tekee jotain ihan muuta.

        Pohjimmiltaan tässä on kysymys siitä, toteutuuko Suomessa kansanvalta vai ei. Jos poliitikot hoitaa tehtävänsä oikein, silloin ne myös noudattaa sitä tahtotilaa mitä äänestäjillä on, enemmistö saa tietenkin aina enemmän valtaa päätöksiin, ja pääministerin tehtävälle pitää siis löytyä Suomen kansalta annettu riittävä määrä poliittista kannatusta, jotta se oikeuttaa pääministerin hallituksineen tekemään sellaisia muutoksia mitä hallitusohjelmassaan lupailee.


    • Anonyymi

      Liittoumat myös määrittää hallituksen,ei yksin suurin puolue. esim meillä vasemmisto niin pieni ettei kuuluisi hallitukseen lainkaan. Persut nyt sotki pakan kun ei saada heitä hallitukseen.

      • Meillä Suomessa ei ole mitään perinteisiä puolueiden keskinäisiä liittoumia. Vaalien alla kaikki puolueet sanovat kyynel kulmassaan, että mikä tahansa toinen puolue käy hallituskumppaniksi, kunhan ohjelmasta päästään yksi mielisyyteen. Vasta vaalien jälkeen keskustellaan ja katsotaan, miltä pohjalta liittoutuminen voisi tapahtua. Niinpä niin äärimmäinen vasemmisto- kuin äärimmäinen oikeistopuoluekin voivat muodostaa keskenään hallituksen, kunhan saavat ohjelmaan läpi jonkin ajamansa uudistuksen.


      • Anonyymi
        Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Meillä Suomessa ei ole mitään perinteisiä puolueiden keskinäisiä liittoumia. Vaalien alla kaikki puolueet sanovat kyynel kulmassaan, että mikä tahansa toinen puolue käy hallituskumppaniksi, kunhan ohjelmasta päästään yksi mielisyyteen. Vasta vaalien jälkeen keskustellaan ja katsotaan, miltä pohjalta liittoutuminen voisi tapahtua. Niinpä niin äärimmäinen vasemmisto- kuin äärimmäinen oikeistopuoluekin voivat muodostaa keskenään hallituksen, kunhan saavat ohjelmaan läpi jonkin ajamansa uudistuksen.

        Vasemmistolla ei kuitenkaan ole kansan mandaattia hallitukseen.
        Kun keskusta ja oikealla enemmän olevat puolueet on paremmin samanmielisiä.
        Kyllä se silloin blokkia on, jolla mandaatilla tulisi hallitukset muodostaa, se on demokratian perimmäinen tarkoitus.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Vasemmistolla ei kuitenkaan ole kansan mandaattia hallitukseen.
        Kun keskusta ja oikealla enemmän olevat puolueet on paremmin samanmielisiä.
        Kyllä se silloin blokkia on, jolla mandaatilla tulisi hallitukset muodostaa, se on demokratian perimmäinen tarkoitus.

        Omasta päästäsi keksit, että keskusta ja oikeistopuolueet olisivat keskenään samanmielisempiä kuin keskusta ja vasemmistopuolueet.

        Asiahan on äänestäjille yksinkertaista selvittää niin, että ennen vaaleja puolueet kertovat, keiden muiden kanssa ne haluavat muodostaa hallituksen ja kertovat yhteisen hallitusohjelmansakin. Eri asia on, saadaanko silläkään tavalla määräenemmistöä. Ruotsissa ei viimeksi saatu, vaan päähallituspuolue joutui kerjäämään tukea opposisiosta.


      • Anonyymi
        Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Omasta päästäsi keksit, että keskusta ja oikeistopuolueet olisivat keskenään samanmielisempiä kuin keskusta ja vasemmistopuolueet.

        Asiahan on äänestäjille yksinkertaista selvittää niin, että ennen vaaleja puolueet kertovat, keiden muiden kanssa ne haluavat muodostaa hallituksen ja kertovat yhteisen hallitusohjelmansakin. Eri asia on, saadaanko silläkään tavalla määräenemmistöä. Ruotsissa ei viimeksi saatu, vaan päähallituspuolue joutui kerjäämään tukea opposisiosta.

        Kyllä vasemmisto on ulkona maan asioiden hoidossa. ns porvaripuolueet on samanhenkisiä moniin asioihin. Jo yksin työnteko on vasemmistolle vaikeaa kun pitäisi itsensä elättää muiden työläisten veronmaksulla. Maanviljelystätä eiporvaripuolueet ole vaatimassa pois,punavihreitten tapaan. Mistä sitten ruoka ? sekin aika voi tulla energian riittävyydenkin kanssa.


    • Löfven ei missään vaiheessa ole pystynyt esiintymään luontevasti omana itsenään. Näytteli vaan omaa rooliaan.

      • Anonyymi

        Ay-johtaja, tietää vaateensa, niille johtajille lisää etuisuuksia, jota ollut ajamassa. Maahantulijat jo tukkii kaikki reiät heillä.


    • Anonyymi

      Pysty puhuu paskaa, kyllä selvä blokki ajattelu on olemassa, tottakai siinäkin eri mielipiteitä on. Kuuluukin olla.

    • Anonyymi

      Ruotsin seuraava pääministeri saattaa saada hallituskriisin heti käsiinsä.
      Eikä saata vai saa ! Muistetaan edellinenkin synnytys hallitukseen.
      Lofven karkaa ennen suurempaa vastoinkäymistä -arka mies.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      107
      2007
    2. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1470
    3. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      99
      1413
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1327
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1154
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      480
      1094
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      51
      982
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      933
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      882
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      856
    Aihe