Psykopaatin vaikutus työpaikalla

Anonyymi

Tässä on lyhyt ote kirjasta Psykopaatit ympärilläni, jonka on kirjoittanut Thomas Erikson, joka on ihmisten vuorovaikutukseen keskittynyt kouluttaja. Hän on valmentanut Ruotsin suuryritysten johtajia sekä tuhansia tavallisia työntekijöitä.

Hän jakaa kirjassaan ihmiset neljään eri tyyppiin väreillä, ja kerron tässä esimerkin, miten psykopaatti manipuloi "sinistä tyyppiä". Sininen tyyppi on luonteeltaan: analyyttinen, perinpohjainen, varovainen, systemaattinen, tarkka, huolellinen, perinteinen, etäinen, perfektionisti, looginen... Eli tästä alkaa lyhennetty kertomus:

Sinistä tyyppiä on kaikista vaikein manipuloida, koska hän on kartalla tilanteesta. Hän tietää mitä olet sanonut ja hän muistaa yksityiskohdat. Hän kirjoittaa sanomasi muistiin ja säästää sähköpostit. Psykopaatti valehtelee jatkuvasti ja kun hän jää jostain kiinni hän jatkaa uudella valheella. Siniselle ei mene valheet helposti läpi, koska hän tarkistaa asiat. Monet psykopaatit tietävät vähän joka alasta, mutta saavat ihmiset luulemaan että he tietävät oikeasti mistä puhuvat. Psykopaatin pokkurointi ei tee kummoista vaikutusta siniseen. Jos esim. joku tyyppi on sinisen mielestä luotettava, hän ei helposti muuta mielipidettään.

Sinisen tyypin heikkoudet: Välttelevä, kipakka ja hapan, epäileväinen, pikkutarkka, tyytymätön, päättämätön, pidättyväinen, kylmä, sosiaalisesti lahjaton, hidas... Psykopaatti ottaa tarkkaan selvää näistä heikkouksista. Sininen ei ehkä piittaa siitä että häntä pidetään tylsänä tai outonakin, mutta sekin voidaan kääntää häntä vastaan.

"Keijo" on sininen, äärimmäisen systemaattinen henkilö joka työskentelee yrityksen talousosastolla. Hän tuntee asioiden yksityiskohdat, mutta hän on hiukan töykeä muille työntekijöille. Hän osallistuu harvoin tai ei koskaan sosiaalisiin aktiviteetteihin, koska hän ei ole kiinnostunut kollegoistaan. Keijo toki tietää millainen maine hänellä on mutta häntä ei häiritse se että muut pitävät häntä hyypiönä - hän on aivan erilainen omien ystäviensä seurassa.

Osastolle tulee uusi esimies Risto, joka tajuaa nopeasti että Keijo on outo lintu. Hän kuulee monien kehuvan Keijon kokemusta ja taitoja. Lopulta hän väsyy ylistykseen ja alkaa miettiä, että olisi jännittävää nähdä, kuinka myyttinen Keijo saadaan suistettua raiteiltaan. Hän tietää että siitä tulee haastavaa. Ensin hän yrittää kehua Keijoa - vailla sen kummempaa tulosta. Keijo tuntee taitonsa ja on siksi immuuni liehakointiyrityksille. Risto päättää antaa kritiikkiä parista kyseenalaisesta asiasta. Keijo ei mene lankaan, vaan selittää rauhallisesti, että Risto ei taida tietää mistä puhuu, koska sillä tavoin ei tässä firmassa toimita. Keijo lukee lakia Ristolle, mistä Risto ei pidä lainkaan. Risto on täysin vakuuttunut omasta erinomaisuudestaan eikä salli sitä että joku nousee häntä vastaan. Hän päättää tuhota Keijon täydellisesti.

Tarkkailtuaan aikansa Keijoa työpaikalla hän toteaa pian, että erikoisosaajan statuksestaan tämä on yksinäinen susi. Risto tajuaa että hän voi tehdä kaikenlaista Keijon selän takana ilman että tämä missään vaiheessa saa tietää siitä.

Tuumasta toimeen. Risto juttelee jonkun työntekijän kanssa selvittääkseen mitä mieltä muut ovat Keijosta. Risto saa äkkiä selville että kaikki arvostavat Keijoa, mutta hän on kaikkien mielestä turhan etäinen. Siinä vaiheessa Risto heittää verkkonsa vesille.

Koska hän ei pysty manipuloimaan Keijoa suoraan, hän yrittää manipuloida kaikkia muita työntekijöitä. Hän menee työntekijä A:n puheille ja ilmoittaa että Keijo pyytänyt häntä hakemaan huoneesta yhden jutun. A ei ymmärrä mistään mitään - eikö hän hoitanut asiaa ajat sitten? Risto kohauttaa olkiaan ja sanoo, että kyseessä oli varmaan pelkkä erehdys - ei hätää.

Myöhemmin Risto käy B:n luona ilmoittamassa saman asian. Sitten C:n ja D:n puheilla. Hän varoo aluksi kyseenalaistamasta Keijoa ja pitää huolen että kyse on vain pikkuasioista. Pian hän on luonut ajatusrakennelman, jonka mukaan Keijokin saattaa unohdella jotain. Ja koska kyse on talousosastosta, väessä on paljon muitakin sinisiä tyyppejä ja itsenäiseen työhön keskittyviä tyyppejä, joten kukaan ei siis suoraan marssi Keijon puheille ja kysy häneltä suoraan. Tämän Risto tajusi heti. Hän tietää että introvertit työntekijät pitävät asioita sisällään, ja hän käyttää tietoa häpeilemättä hyväkseen. Samaan aikaa Riston suunnitelma etenee ja hän kylvää Keijosta yhden kummallisen juorun toisensa perään.

Eräänä päivänä hän juttelee työntekijä F:lle ja kysyy tältä, onko tämä huomannut Keijon käyttäytymisessä mitään kummallista viime aikoina. F vastaa kieltävästi, Keijohan on samanlainen kuin ennenkin ja ennen kaikkea täysin tietämätön Riston juonittelusta. Kun F kysyy Ristolta esimerkkiä, Risto sanoo vain kuulleensa outoja huhuja. Tällä tavoin hän saa työntekijät pikkuhiljaa muuttamaan kuvaansa virheettömästä Keijosta. Ja vähän kerraan Keijon pään päällä aikaisemmin niin kirkkaana loistanut sädekehä heilahtaa yhä pahemmin vinoon.

Tämä prosessi vaatii aikaa ja Risto etenee..

23

1636

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Risto etenee pienin askelin.

      Yksi tapa tuhota siniseen tyyppiin kohdistuva luottamus on viedä häneltä hänen uskottavuutensa. Ja se onnistuu niin että muita manipuloidaan kuvittelemaan, että hänestä on tullut huolimaton, tai että hänessä on jotain outoa.

      Tämä on tuttu taktiikka politiikasta. Jos poliitikon moraalin saa kyseenalaiseen valoon, ihmiset saattavat lakata kuuntelemasta häntä. Siinä on toki ristiriita, sillä faktat ovat faktoja. Mutta ihminen jolla on meille sopiva viesti, onnistuu kyllä vaikuttamaan meihin. Jos psykopaatti on vaikutusvaltainen ja lisäksi välillä hauskakin, viesti vaikuttaa vielä enemmän, koska moni haluaa olla samaa mieltä hänen kanssaan, eivätkä todennäköisesti muutenkaan tunne introverttiä Keijoa. Risto on siis askeleen edellä. Hän hankkii itselleen joukon liittolaisia. Tutkijat Robert Hare ja Paul Babiak kutsuvat tätä joukkoa rengeiksi; kyse on helposti mobilisoitavista hyväuskoisista, joka pelaa psykopaatin pussiin. Psykopaatti hurmaa heidät helposti ja rengit toitottavat aina kaikkialla että psykopaatti on maailman paras tyyppi. Juuri heitä hyödyntämällä Risto rakentaa uskottavuuttaan viestintuojana. Aina kun häntä kritisoidaan, rengin tulevat hänen avukseen, ja kritiikkiä aletaan pitää turhana marinana ja töykeänä käytöksenä.

      Sinisillä on usein ankea maine. Siniselle on melkoisen samantekevää että kollegat ottavat etäisyyttä, mutta jos hän ei jostain syystää saakaan tehdä laadukasta työjälkeä, hänen itsetuntonsa alkaa natista liitoksissaan. Jos sen lisäksi hänet saa uskomaan että hän on oikeasti tehnyt virheen, se harmittaa häntä todella paljon.

      Puolen vuoden päästä Keijo on saatu "kiinni" jo monesta pikkuvirheestä ettei asiaa voida katsoa enää sormien läpi. Risto on sillä välin levitellyt Keijon kollegoiden joukkoon pahanilkisiä juoruja, ja kollegat alkoivat ihan oikeasti usko, että Keijo oli pikkuhiljaa menettämässä otteensa. Ja onhan sekin mahdollista - eihän kukaan ole täydellinen. Risto on voinut juoruta vaikka että Keijolla on ongelmia kotona, tai että hän on repsahtanut alkoholiin, huumeisiin tai maksullisiin naisiin. Risto on ääntään madaltaen uskoutunut jollekin luottotyöntekijälleen, että Keijo on paljastanut hänelle että hänellä on näitä ongelmia, mutta että hän haluaa ettei siitä puhuta, vaan että häntä kohdellaan kuten ennenkin. Se ei ole ongelma, onhan Keijo tähänkin asti enimmäkseen kyhjöttanyt huoneessaan yksin. Kukaan ei siis ota asiaa puheeksi hänen kanssaan.

      Risto katsoo vihdoin voittaneensa henkilökunnan puolelleen. Hänellä on suuri määrä renkejä ympärillään ja hän etenee kakkosvaiheeseen. Hän aloittaa kokoukset varttia aikaisemmin, ja ilmoittaa muutoksesta kaikille paitsi Keijolle. Keijo tulee kokouksiin myöhässä. Kaikki huomaavat sen ja tulkitsevat että Keijolla on ote lipeämässä ja Riston luotettavuus myös kasvaa samalla heidän silmissään.

      Keijo marssii Riston puheille ja kysyy miksei hänelle ole ilmoitettu muuttuneista kokousajoista. Risto vastaa että onhan hänelle ilmoitettu. Hän näyttää sähköpostiviestiä, jonka väittää lähettäneensä Keijolle. Sähköposti näyttää aidolta, mutta Risto on vain manipuloinut sen näyttämään aidolta: viestiä ei ole milloinkaan lähetetty Keijolle. Risto kertoo samalla Keijolle muiden työntekijöiden kritiikistä. Heidän mielestään otteesi on lipeämässä.

      Keijo ei ymmärrä mistään mitään vaan vaatii saada tietää kuka on sanonut mitäkin. Risto ei kerro, vaan sanoo että he haluavat esiintyä nimettömästi. Jos hän paljastaisi kuka on sanonut, hän pettäisi heidän luottamuksen, Risto selittää. Keijo ei ymmärrä ollenkaan, koska hänkin on toiminut aina tarkkojen periaatteiden mukaisesti. Risto sanoo että on ongelmallista että hänelle asti on tultu puhumaan Keijon ongelmista. Keijo ei sano mitään vaan menee työpöytänsä ääreen. Hän on introvertti, eikä turhaan halua puhua kollegoidensa kanssa, eivätkä kollegat hänen kanssaan.

      Aiheuttaakseen Keijolle oikein kunnon shokin, Risto järjestää tapahtuman, jossa Keijon on pakko seurustella niiden kanssa, jotka ovat alkaneet katsoa häntä kummallisesti ja miettiä vakavasti mikä hänessä on vialla. Hänellä alkaa mennä huonosti. Keijo ei vieläkään sano kenellekään asiasta mitään. Osittain siksi ettei hän muutenkaan tapaa jutella muiden kanssa ja osittain siksi että tilanne on mennyt niin oudoksi, ettei kukaan näistä idiooteista selvästikään tajua mitään.

      Risto alkaa suoraan syyttää Keijoa hänen oudosta käytöksestään ja siitä miten hänen kanssaan on vaikea tulla toimeen. Keijo on aivan vähällä palaa loppuun, koska haluaisi puhdistaa maineensa, muttei kykene siihen koska manipulointi on tapahtunut selän takana, ja sitä on myöhäistä korjata.

      Keijolle aletaan antaa tylsempiä ja vähäarvoisempi tehtäviä. Hän kertoo tilanteesta kotonaan vaimolleen, että työpaikalla ei arvosteta hänen työpanostaan. Keijohan on aina ollut uskollinen ja tunnollinen, miten asiat voivat kääntyä tällä tavalla?

      Nyt Keijo onkin pahassa pinteessä. Firmassa ei enää luoteta häneen...

      • Anonyymi

        ...Ja hänen vaimonsa ehdottaa työpaikanvaihtoa. Mutta vielä vuosi sitten hän piti työstään ja työpaikastaan. Nyt kaikki on romahtanut. Hän on huonotuulinen sekä kotona, että töissä, jossa hän nyt jatkuvasti vahvistaa kuvaa itsestään ihmisenä, jonka kanssa on hankala tulla toimeen. Jotkut sanovat häntä töykeäksi ja ylimieliseksi. Risto on myös ääntään madaltaen uskoutunut ruokalassa rengeilleen, että Keijo on aivan selvä narsisti.

        Lopulta Keijo marssii kollegoidensa puheille ja syyttää Ristoa kaikesta, mutta muut asettuvat Riston puolelle - hehän ovat tämän uskollisia renkejä.

        Keijo tekee viimeisen yrityksen selvittää asioita ja sopii tapaavansa Riston kello kymmeneltä eräänä aamuna selvittääkseen asioita. Keijo lataa akkujaan koko viikonlopun valmistautuen ehkä elämänsä tärkeimpään keskusteluun. Hänen on pelastettava oma nahkansa. Kun hän saapuu kokoukseen kainalossaan mapillinen todistusaineistoa, hän saa Ristolta heti täydelliset haukut. Keijon olisi pitänyt olla paikalla jo tunti sitten. Eikö hän ota tosissaan yhtään mitään? Keijo menee shokkiin ja palaa työpöytänsä ääreen ja tarkistaa kokouksen alkamisajan ja se onkin yhdeksältä. Miten se on mahdollista? Hän ei tiedä että Risto kävi viikonloppuna työpaikalla ja muokkasi itse lähettämänsä kutsun kellonaikaa.

        Kuvio jatkuu vielä puoli vuotta, ja sitten Keijo lopulta irtisanotaan huonon työmotivaation takia.


    • Anonyymi

      Hyvä ja uskottava kertomus!

    • Anonyymi

      Harva ymmärtää kuinka vakavasta asiasta on kyse. Vaikka psykopaatteja onkin hyvin harvassa, he mullistavat ihmiskäsityksen sellaisilta jotka eivät ole tietoisia vaarasta.

      Ja miten voisi hallita sellaista mikä tapahtuu selän takana?

      Tuossa lähes tositarinassakaan ei ollut kyse siitä mitä juonittelun kohteeksi joutunut uhri itse oli tehnyt, vaan vain siitä mitä juonittelija puhui. Mutta kun tarpeeksi moni oli saatu katsomaan uhria kieroon, hänen käyttäytymisensä alkoi muuttua kylvettyjä ennakkoluuloja vahvistavaksi. Sellainen mustamaalaus ei ole kovin yleistä koska hyvin harva on niin alhainen että tarvitsee sellaista kaikkivoipaisuuden harhakuviaan pönkittämään.

      • Anonyymi

        Taustalla vaikuttavat varmasti monet tiedostamattomat voimat näillä, jotka eivät ole kiusaamista aloittaneet mutta lähtevät siihen mukaan, kun sopiva manipuloija alkaa vetää heitä siihen. Moni ihminen on sokea itselleen, ja saattaa tiedostamattaan esim. kadehtia kolleegaansa ja "kostaa" näin manipuloijan avustuksella "viattomasti" olemalla vain passiivisesti taustalla ja mahdollistamalla kiusaamisen.


    • Anonyymi

      Miksi sosiopaattien sairaat valtaleikit on mahdollistettu suomalaisessa työelämässä? Miksi tavallinen ihminen ei enää kuulu sinne?

      • Anonyymi

        Ihan kuin minun tarinani😢🤕.


      • Anonyymi

        Erittäin vakava kysymys.

        Mielestäni sekopäitä hyörii keskellämme enemmän kuin kuvitellaan ja jälki on sen mukaista.


      • Anonyymi

        Grow a pair son


      • Anonyymi

        KTI-Sami kuuluu näihin, täysnuija


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Erittäin vakava kysymys.

        Mielestäni sekopäitä hyörii keskellämme enemmän kuin kuvitellaan ja jälki on sen mukaista.

        Olen samaa mieltä. Röyhkeä pomo tekaistuin verukkein valehtelee ja hyvinkin voi manipuloida tietokoneiden tilastoja joita seurataan koko ajan. Esim. jos ei ole pakkotyrkyttämässä kenellekkään mitään, tuskin hitrate alhainen kuten syytös kuului. Törkeitä työpaikasta toiseen pomppijapomoja on. Toivottavasti pahimmat kapitalistiset firmat missä tuotetaan pelkkää p:n jauhantaa markkinoiden lisäämiseksi joutuvat valvonnan alle.


    • Anonyymi

      Vähän OT; Olen ollut töissä kahden ison kaupungin palveluksessa ja tänä aikana olen törmännyt neljään äärimmäisen epämiellyttävään NAISpuoliseen työkaveriin. Vähintään narsisteja, yksi ehkä psykopaatti. Yksi sairaan vallanhimoinen pikkupomo. Kaikki 50 vuotiaita.

      Mikä Suomen keski-ikäisiä naisia vaivaa? Katkeruus omaan elämäänsä, kateus positiivisia ihmisiä kohtaan, kyvyttömyys nauttia elämästä? Karmeaa.

    • Anonyymi

      Olen ollut töissä valtion virastossa ja siellä asiat tapahtuivat juurikin näin kuten on tässä kerrottu. Narsisti puuhasteli ja manipuloi. Esimies ei tehnyt mitään vaan oli tukemassa narsistia.

      Jälkeenpäin ajateltuna, ei käy kateeksi näitä narisistin renkejä, jotka vieläkin varmaan ovat samoissa hommissa. Tuskin hekään aidosti nauttivat tilanteestaan. Itse etenen hyvää vauhtia paremmissa hommissa ja paljon isommalla palkalla.

      Yksinyrittäjyys voisi olla hyvä vaihtoehto kun on kiven kovaa osaamista, mutta ei ole kiinnostunut kolleegoista tai varsinkaan narsisteista.

      Salaliittomeininkin työpaikalla on hankala homma. Esimiesten tulisi osata puuttua tähän, mutta Suomessa johtamisen taso on niin heikkoa, että johtavat nostavat vaan palkkaa ja välttelevät vastuuta, ja miksi ei niihän tekee myös esim. marin ja yli-viikari, ja ... ihan kaikki.

      Pidä osaamisesi hyvässä kuosissa niin voit lähteä vetämään jos siltä vähänkin tuntuu. Toimitusjohtaja sitten voi ihmetellä ja tehdä kyselyitä ja palkata työilmapiirikonsultin ja vaikka mitä selvittääkseen mikä on vialla. Se ei vaan huomaa eikä tiedä, että ongelma on siinä viereisessä pulpetissa istuva hyvä tyyppi, vitsien kertoja ja perseen nuolija.

    • Anonyymi

      Kiitos tästä kirjoituksesta. Olin tänään itse "Riston" ja joukkojensa lynkattavana. Ajattelin jo että olen aivan hullu ja joudun pian jatkamaan sairaslomaani, kun en ymmärrä tätä enää. Tämä kirjoittamasi vahvisti luuloa siitä, että jotain noin pahaa voi olla olemassa.

      Olen ollut kuin Keijo viimeisen vuoden. En voi tajua mitä tapahtui. Tässä tarinassa "Risto" ajoi minut sairaslomalle ja on nyt vihainen siitä, että jätin porukan pulaan. Tehnyt myyräntyötä poissaollessani ja ottanut joukot puolelleen. En edes tunnista enää itseäni siitä mitä minusta puhutaan. Miten jatkaa psykopaatin kanssa? Hänen ainoa tehtävänsä on tästä edespäin savustaa minut ulos millä tahansa verukkeella. Miten tuollaisesta pahasta voi edes selvitä?

      • Anonyymi

        Mulla on kanssa samaa.
        Nyt äskettäin mulle työkaveri soitti ja kyseli, että on outoa, kun eräältä asiakkaalta oli tullut materiaalia meille töihin, minkä otin kyllä vastaan. Niin nyt olikin vastaanottopisteen pöydälle jäänyt muutama kilo kyseisen asiakkaan toimittamaa tavaraa käsittelemättömänä ilman mitään merkintöjä jne.
        Jännä vielä, kun otin kyseisen asiakkaan toimittamat tavarat vastaan klo 11-11-30 välisenä aikana aamupäivällä,tarkistin ne ja kuittasin vastaanotetuiksi todettuani niiden olevan kunnossa ja ilmoitin vielä määrän toimistoon, niin mulle soitettiin klo 18.47 ja sanottiin vielä että kun iltavuorolainen ihmettelee asiaa, että kun olen ottanut ko asiakkaan tavarat vastaan ja nyt tosiaan saman tyypin toimittamana on vielä tavaraa pöydällä levällään.
        Vielä kun iltavuorolainen tuli klo 15-16 välisenä aikana töihin. Että on iltavuorollakin aika pitkät piuhat, kun asiaan reagoidaan 3-4 tunnin viiveellä jos siellä nyt oikeasti oli "pöytä rojua levällään".
        Sanoin kyllä hyvinkin tarkkaan kilomääriä myöden, että mitä käsittelemässäni kuormassa oli, millaiset tulomerkinnät niiden pakkauksissa oli ja sanoinpa vielä tarkan paikankin, missä se 1 pino näitä kaloja oli kylmiössä.
        Yksi vaihtoehto on tietty se, että sama henkilö on tuonut vielä lisää tavaraa työpaikallemme sen jälkeen, kun olen lähtenyt töistä, mutta ihme touhua tuo on. Ihan kuin musta nyt yritetään tehdä jotain sellaista, joka ei hoida hommiaan loppuun ja mokailee ne muutenkin ihan totaalisesti.
        Mutta kun tavarapinossa oli 2 eri kalalajia, toista noin 47,5kg ja toista jämpti 30,6kg, niin ei siinä voinut olla enempää eikä vähempää kuin mitä vaaka näytti saati jotain kolmatta lajia.


    • Anonyymi

      Täällä myös kelloseppäkoulu

    • Anonyymi

      Psykopaatit tuhoaa muita ihmisiä

      • Anonyymi

        Totta. Valheella houkutellaan työhön joka mukamas opetetaan ja sitten vetäistäänkin matto jalkojen alta. Parissa viikossa, ilman opastusta olisi pitänyt tuottaa voittoa johtoportaalle. Se siitä laadukkaasta koulutuksesta jota ei ollut eikä neuvoja kuinka tehdä asiat paitsi suosikille jonka ympärillä puuma hyrräsi ja oikein tuolinsa sen viereen toi ja aikaansa antoi, epäreilusti vaikka ei se tunnolliselta, sitoutuneelta vaikuttanut. Harmittaa mikä iso vaiva pitikin sairastelijan takia nähdä ja häpeä kokea koska edes työnkuva ei ollut työhakemuksessa kuvattu ja erehdyin kertomaan työstä muutamille. Olisinpa ollut hiljaa enkä kenelläkkään kertonut "työpaikasta". Joka ottaa ja antaa se kanan p.skan kantaa-sanonta sopii kiusaajalle ja valtansa väärin käyttäjälle. Huonoin esimies-pomo uudehkossa sivutoimipaikassa minkä olen koskaan tavannut. Toivottavasti karma kostaa ja tulee itse kiusaaja itse kiusatuksi, sivuutetuksi, huomiotta ja neuvotta jätetyksi sekä palkatta. Loppuisi se halpa s.marinin kopiona oleminen.


    • Anonyymi

      Valitettavan yleinen ongelma

      • Anonyymi

        Kyllä se näin on, heidät pitäis laittaa suljetulle iäksi!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä se näin on, heidät pitäis laittaa suljetulle iäksi!

        Saavat kyllä ansionsa mukaan psykopomot kun on kakaransakkin jääneet hienojen uriensa ja työmatkojensa jalkoihin kapitalisteilla. Se minkä taakseen jättää, sen eestään löytää.


    • Anonyymi

      Miten helvetissä on päädytty tilanteeseen, jossa työpaikoille ei edes haluta tavallisia ihmisiä, jotka vain tekevät työnsä ja käyttäytyvät asiallisesti?!

    • Anonyymi

      Hullujen yhteiskunta?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      67
      1706
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1411
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1232
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1204
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1106
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      869
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      835
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      190
      758
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      95
      751
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe