Henkilökohtaisen palkanosan pudottaminen

Anonyymi

Tiedän, asiasta pitäisi kysyä luottamusmieheltä tai lakimieheltä, tai joltain muulta vastaavalta instanssilta, mutta kysynpä nyt matalimmalla kynnyksellä Suomi24 palstalta.

Tilanteeni seuraava. Meikäläisen työpaikalla ja toimialalla on voimassa työehtosopimus, jossa on kirjaus henkilökohtaisen palkanosan maksamisesta. Ko. palkanosan maksamisen perusteina on mm. henkilökohtainen työteho, tuloksellisuus ja kehittymishalukkuus. Lisäksi uudelle työntekijälle maksetaan henkilökohtaista palkanosaa aiemman työkokemuksen perusteella.

Tulin nykyiseen organisaatioon töihin muutama vuosi sitten, ja koska minulla oli omalta alaltani jo kohtalaisen pitkä työkokemus takana, henkilökohtaiseksi palkanosaksi määriteltiin jo heti kättelyssä noin 12 %:een. Tämän jälkeen henkilökohtainen palkanosa on tästä vielä noussut about 15 %:een.

No, nyt sitten organisaation sisäisessä haussa hain ja pääsinkin erääseen uuteen tehtävään. Tässä tehtävässä peruspalkka oli jonkin verran aiempaa tehtävää parempi, mutta... tässä toissapäivänä tulin tietoiseksi mielenkiintoisesta seikasta kokonaispalkkaukseeni liittyen. En siis ole vielä allekirjoittanut uuden tehtävän työsopimusta, koska se ei ole HR-henkilöiden taholta vielä laadittu, mutta kuulin uuden tehtävän pomolta (ohi mennen asiasta kysyessäni, kun en sitä älynnyt kysyä työhaastattelussa) että henkilökohtainen palkanosuuteni tullaan tiputtamaan uudessa sopimuksessa nollaan. Peruste asialle on, että A, en ole vielä tehnyt päivääkään uuden toimenkuvan työtä, enkä näin ollen ole voinut tehdä siinä tulosta, enkä osoittaa tehokkuutta tai kehittymishalukkuutta, ja B, en ole enää organisaatiossa uusi työntekijä, jonka aiempaa työkokemusta tarvitsisi arvioida työhönottotilanteessa. Henkilökohtaisen osuuden poisjäänti saa uuden tehtävän kokonaispalkan putoamaan jopa himpun verran aiemman tehtävän kokonaispalkan alle.

En oikein tiedä kuinka esitettyihin henkilökohtaisen osuuden pudottamisen perusteluihin pitäisi suhtautua, mutta näin maallikkona tuntuu että asiassa lievää k***tuksen makua. Varmaan tässä pitää kysyä myös luottamusmiehen näkemys asiaan ennen työsopimuksen allekirjoittamista. Ärsyttäähän se toki ruveta heti uuden pomon silmissä "hankalaksi tyypiksi", mutta täytyy kait sitä jollain tavalla pyrkiä pitämään perusoikeuksistaan kiinni!

2

118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      tietämättä asiasta enempää niin oma arvioni on että henkilökohtainen palkanlisä neuvotellaan uusiksi jos siirrytään aivan uuteen tehtävään. Miksi sen pitäisi seurata mukana tarrapaperina. Olet jossain hyvä (tai pärstäsi miellyttää) niin saat palkanlisää. Jos olet jossain hommassa vielä noviisi ilman näyttöä kyvyistäsi niin palkanlisä voi olla nolla. nimi jo kertoo että kyseessä on palkanlisä.

      • Anonyymi

        Niin, tässä kait voi pohtia mitä henkilökohtainen palkanosa pitää sisällään. Tai mistä se koostuu. Onko se ainoastaan juuri yhtä ainoaa spesifiä tehtävää koskeva kokemuspohja siinä suoriutuminen, vai katsotaanko siihen työkokemus toimialalta, työnantajan palveluksessa, yleisesti työelämästä, ja sitten myös tehty tuotto ja hankittu osaaminen nykyisen työnantajan palveluksessa? Mutta jää varmaan työnantajan ratkaistavaksi, jos niitä ei ole tarkemmin tessissä avattu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      250
      18375
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      81
      3100
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2151
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      265
      1387
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1262
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1073
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      949
    Aihe