Saslikin grillaus & marinadi

Markus

Olen harjoitellut muutaman vuoden saslikin grillausta.Marinadit mulla perustuu yleensä kahteen vaihtoehtoon, kefiiriin (maustamaton jogurtti käy)tai etikkaan, muut perusmausteet on sipuli ja adjika, ks. http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/a.html#adji ,loput mausteet vähän mielialan mukaan. Etikan kannsa pitää olla tarkkana, se kun imee lihan aika helposti kuivaksi, itse olen enemmän kefiiri-koulukunnan puolesta. Grillaus itsessään tulee aina tehdä hiili- tai puugrillillä, kaasugrillillä tähän lihaan ei saa mitään makua. Parhaiten olen onnistunut lampaanlihan kanssa, tosin sen kanssa on aina pieni riski että jää se "villasukan" maku. Kassler on kuitenkin varmin lihavalinta onnistumisen kannalta. Kastikkeena syödessä käytän useimmiten granaattiomenamehutiivistettä, ja lisukkeina raaka porkkana, tomaatti, kurkku ja salaatinlehdet, perunoita yms. hiilihydraatteja kannataa välttää mikäli grillaus on intohimo kuten mulla (ks. Atkinsonin dietti). Jos teillä on hyviä kokemuksia saslikin tai muun varraslihan grillaamisesta niin jättäkää viestiä. Voin itsekin kertoa tarkemmin omista resepteistä

33

22636

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kels

      Marinadiin ei saa lisätä suolaa, koska se vetää ne liemet ulos lihasta. Lammas on parasta saslikissa, mutta vanha häränfileekin on hyvää. Moskovasta kotoisin oleva ystävättäreni marinoi vain 1-2 tuntia, minä 1-2 vuorokautta lihaa jääkaapissa muovipussissa, välillä käännellen. Kun lihat laitetaan vartaisiin, ne ensin kuivataan puhtaaksi mausteista ja liemestä sekä pujotetaan tiiviisti toisiinsa kiinni vartaisiin.

      Upea lisäke on paprikasäilyke ja marinoidut herkkutatit sekä suolakurkut ja smetana.

      • Markus

        Olen joskus myös kokeillut häränfilettä, mutten oikein ole onnistunut (ehkä kokeilen väärin), tarvii harjoitella tänä kesänä lisää. Netistä havaitsin että myös muut käyttävät härkää, esim. http://ruscuisine.com/cooking-forums/viewtopic.php?topic=486&forum=3 .

        Kastikkeeksi saslikiin sopii hyvin myös Tkemali, olen ostanut yleensä valmista Pietarista ja Tallinnasta, mutta paras tulee kuitenkin itse tekemällä, yksi resepti ks. linkki http://www.angelfire.com/ga/Georgian/cousine.html

        Onko muuten jollakin kokemuksia Atkinsonin dieetistä? Näin kun grillauskausi lähestyy ja tulee syötyä kaikenlaista hyvää (mutta rasvaista) lihaa, niin syksyllä voi olla jokunen lisäkilo.


      • grillailija
        Markus kirjoitti:

        Olen joskus myös kokeillut häränfilettä, mutten oikein ole onnistunut (ehkä kokeilen väärin), tarvii harjoitella tänä kesänä lisää. Netistä havaitsin että myös muut käyttävät härkää, esim. http://ruscuisine.com/cooking-forums/viewtopic.php?topic=486&forum=3 .

        Kastikkeeksi saslikiin sopii hyvin myös Tkemali, olen ostanut yleensä valmista Pietarista ja Tallinnasta, mutta paras tulee kuitenkin itse tekemällä, yksi resepti ks. linkki http://www.angelfire.com/ga/Georgian/cousine.html

        Onko muuten jollakin kokemuksia Atkinsonin dieetistä? Näin kun grillauskausi lähestyy ja tulee syötyä kaikenlaista hyvää (mutta rasvaista) lihaa, niin syksyllä voi olla jokunen lisäkilo.

        Itse olen huomannut että ihan tuommoinen "roskaliha" käy hyvin saslikiin, vaikkapa sian etulapa tai muu äärimmäisen halpa liha, mutta ongelma on se että kunnon rasvaista ja läskistä lihaa on hankala löytää suomesta, saslik vaatii mielestäni sen läskin sinne mukaan jotta pysyy mehuisana, myöskin jos lammasta, niin sianlihaa mukaan vartaaseen.

        Saslik onnistuu myöskin hyvin sitruunan mehulla, Armenialaiseen tyyliin, söin kerran eestin puolella, ja tykkäsin että hyvää, siihen oli laitettu ainakin rakuunaa kokonaisina, ilmeisesti timjamia, vähän vaikea sanoa mitä kaikkea yrttejä, mutta periaate oli että etikka korvattu sitruunalla, ja se oli annettu marinoitua ihan huoneenlämmössä (torilla lämpöisessä), ei tarvitse jääkaappia, ei satavarmasti mene pilalle päivässä... että liha kypsyy nopeammin kun valmiiksi lämmintä.

        Juu, ja suola vasta grillatessa päälle.

        Hapankaali sopii myöskin erinomaisesti saslikin kanssa, oletko kokeillut?


      • Markus
        grillailija kirjoitti:

        Itse olen huomannut että ihan tuommoinen "roskaliha" käy hyvin saslikiin, vaikkapa sian etulapa tai muu äärimmäisen halpa liha, mutta ongelma on se että kunnon rasvaista ja läskistä lihaa on hankala löytää suomesta, saslik vaatii mielestäni sen läskin sinne mukaan jotta pysyy mehuisana, myöskin jos lammasta, niin sianlihaa mukaan vartaaseen.

        Saslik onnistuu myöskin hyvin sitruunan mehulla, Armenialaiseen tyyliin, söin kerran eestin puolella, ja tykkäsin että hyvää, siihen oli laitettu ainakin rakuunaa kokonaisina, ilmeisesti timjamia, vähän vaikea sanoa mitä kaikkea yrttejä, mutta periaate oli että etikka korvattu sitruunalla, ja se oli annettu marinoitua ihan huoneenlämmössä (torilla lämpöisessä), ei tarvitse jääkaappia, ei satavarmasti mene pilalle päivässä... että liha kypsyy nopeammin kun valmiiksi lämmintä.

        Juu, ja suola vasta grillatessa päälle.

        Hapankaali sopii myöskin erinomaisesti saslikin kanssa, oletko kokeillut?

        Olen kokeillut myös tosi läskistä lihaa, mutten henkilökohtaisesti ole niin rasvan ystävä. Löysin yhdeltä gruusialaiselta saitilta viime viikonloppuna ohjeen jota sovelsin vähän; tehdään tehosekoittimella sose sipuli-vihreä paprika 1:1-suhteessa, lisätään vähän öljyä,vettä,granaattiomenamehutiivistettä,mustapippuria,korianteria ja hitusen etikkaa, sitten lampaanliha 5cm kuutioina sekaan, jääkaappiin marinoitumaan n.12h ja sitten grilliin=> tuli aika hyvä (samantapaista olen joskus maistanut Abhaasiassa)


      • Maistakaa
        Markus kirjoitti:

        Olen kokeillut myös tosi läskistä lihaa, mutten henkilökohtaisesti ole niin rasvan ystävä. Löysin yhdeltä gruusialaiselta saitilta viime viikonloppuna ohjeen jota sovelsin vähän; tehdään tehosekoittimella sose sipuli-vihreä paprika 1:1-suhteessa, lisätään vähän öljyä,vettä,granaattiomenamehutiivistettä,mustapippuria,korianteria ja hitusen etikkaa, sitten lampaanliha 5cm kuutioina sekaan, jääkaappiin marinoitumaan n.12h ja sitten grilliin=> tuli aika hyvä (samantapaista olen joskus maistanut Abhaasiassa)

        Ehdotukseni grilli-lihan mausteeksi.
        1 dl rypsiöljyä
        1 dl ketsuppia
        ½ dl sinappia
        ½ tl jauhettua neilikkaa
        1 tl suolaa
        1 rl sokeria
        vähän jauhettua valkopippuria
        vähän jauhettua maustepippuria
        Vatkaa seokset sähkövatkaimella hyvin.

        Nuiji grillattava liha kevyesti lihanuijalla, suolaa makusi mukaan, voitele sen jälkeen ko. mauseseoksella ja grillaa välittömästi.
        Vesisuihkepullo on hyvä lisävarustus jolla voidaan sammuttaa mahdollisen liika lämmön aiheuttama liekitys.
        Näin maustettu liha on parhammillaan kuorineen grillattujen perunoiden kera, jotka saavat mustua grillissä aivan hiilipinnalle.
        Syödään voin, lihan ja suolan kera sellaisinaan
        eikä hiiltä saa poistaa perunasta.
        Suosittelen lämpimästi. "Don Apetitt".


      • grillailija
        Markus kirjoitti:

        Olen kokeillut myös tosi läskistä lihaa, mutten henkilökohtaisesti ole niin rasvan ystävä. Löysin yhdeltä gruusialaiselta saitilta viime viikonloppuna ohjeen jota sovelsin vähän; tehdään tehosekoittimella sose sipuli-vihreä paprika 1:1-suhteessa, lisätään vähän öljyä,vettä,granaattiomenamehutiivistettä,mustapippuria,korianteria ja hitusen etikkaa, sitten lampaanliha 5cm kuutioina sekaan, jääkaappiin marinoitumaan n.12h ja sitten grilliin=> tuli aika hyvä (samantapaista olen joskus maistanut Abhaasiassa)

        Kuulostaa hyvältä, voisi testata seuraavan kerran kun joku täällä pistää lampaan lihoiksi, itse pidän myöskin kovasti lampaanlihasta, jotkut moittii villaiseksi makua, mutta minusta tekotavassa on jotain silloin, tai sitten että lammas on ollut vanha. Mutta kyllä sitäkin pystyy vähän kompensoimaan kun antaa marinoitua ihan reilusti pari kolme päivää, niin etikka tai muu hapan tekee kyllä hommansa.... Kummallista on myöskin joskus se, että jos ihmisille ei sano että on lammasta, niin syövät kyllä hyvällä halulla, se on sitä arkipäivän psykologiaa kait.

        Karitsan lihasta tulee kyllä aika erinomaista saslikia, mutta marinointiaika on tosi lyhyt sille, muutamia tunteja.

        Juu, ja tuon läskin kanssa on se ongelma, että pitää olla hyvin syötettyä potsia, niin se läskikin on erittäin maukasta, ei "niljaista" ja sitkeää, vaan ihan täysin pehmeää. Se on tämä tehotuotanto mikä pilaa elukan, ymmärrän kyllä helposti miksi moni ei pidä läskisestä lihasta kovin paljoa.


      • Anonyymi
        grillailija kirjoitti:

        Kuulostaa hyvältä, voisi testata seuraavan kerran kun joku täällä pistää lampaan lihoiksi, itse pidän myöskin kovasti lampaanlihasta, jotkut moittii villaiseksi makua, mutta minusta tekotavassa on jotain silloin, tai sitten että lammas on ollut vanha. Mutta kyllä sitäkin pystyy vähän kompensoimaan kun antaa marinoitua ihan reilusti pari kolme päivää, niin etikka tai muu hapan tekee kyllä hommansa.... Kummallista on myöskin joskus se, että jos ihmisille ei sano että on lammasta, niin syövät kyllä hyvällä halulla, se on sitä arkipäivän psykologiaa kait.

        Karitsan lihasta tulee kyllä aika erinomaista saslikia, mutta marinointiaika on tosi lyhyt sille, muutamia tunteja.

        Juu, ja tuon läskin kanssa on se ongelma, että pitää olla hyvin syötettyä potsia, niin se läskikin on erittäin maukasta, ei "niljaista" ja sitkeää, vaan ihan täysin pehmeää. Se on tämä tehotuotanto mikä pilaa elukan, ymmärrän kyllä helposti miksi moni ei pidä läskisestä lihasta kovin paljoa.

        Kokeilkaapa jotain tummaa lihaa, esim. Somalialaista nuppineulanniskaa, na vot! Marinoi lihan omalla appendixilla ja maistata fileet heimon muilla jäsenillä niin ei maistu sukkamehu kun et itse syö, missään nimessä!


    • Georgi

      Kokeilin tänään otsikon tapaista marinadia, (riitti vain kahdelle hengelle):
      -800g lampaanlihaa (prisman pakkasesta) leikataan 4x4x4cm paloiksi
      Marinadi:
      -1 iso sipuli ja vihreä paprika tehosekoittimella ihan puuroksi
      -2 rkl oliiviöljyä
      -1 rkl korianteria
      -1 rkl kuivaa adjikaa (sain kurkkupurkillisen abhaasikaverilta)
      -2 dl vettä
      Laitoin jääkaappiin vuorokaudeksi, otin lihat pois seuraavana päivänä ja lisäsin 1 rkl etikkaa, lihat takaisin ja 2h kuluttua hiiligrilliin, grillasin ensin n. 10min rapean kuoren lihalle ihan punahehkuisen hiilen "iholla", sitten kypsennin 20 min vähän etäämmällä.
      Naapuri sanoi että sillä kuola valui jo kilometrin päässä kun oli koiraa ulkoiluttamassa... olen kuullut tuosta granaattiomenasta että se syventää makua grillisavusta, tarvii kokeilla. Kiitti vinkistä

    • ceritano

      Luin juuri kefiirimarinaadia koskevan kirjoituksesi.
      Minulle heräsi muutama tarketava kysymys.
      Minkälaisessa suhteessa käytät adjikaa ja sipulia jos kefiiriä on esim. litra?
      Käytätkö marinaadiin muita mausteita?
      Mitä teet granaattiomenamehutiivusteelle?
      Toivoisin pikaista vastaustasi. Kiitos!
      [email protected]

      • 1+5

        Aika optimistista toivoa pikaista viestiä viisi vuotta sitten kirjoitettuun viestiketjuun...


      • lississi

        Kefiriin saa lisätä vähän saffron ja joku liha lientä. Myöskin saa marinoida lihaa mineraalivedessä, noin vuorokausi. Yleensä sipuli tarjoavat raakana saslikkin kansa, ja myöskin adjikaa. Adjikaa voit tehdä kotonakin: tuoret..mehukaiset!..kypsät tomatit murskata ja lisätä sinne valkosipili , suola, ja väääääähän etikka.
        P.S. koska tekevät saslikki se pääle pitää kaataa viiniä..vettäkin saa


      • Hoida omat asiasti
        1+5 kirjoitti:

        Aika optimistista toivoa pikaista viestiä viisi vuotta sitten kirjoitettuun viestiketjuun...

        Idiootteja on Suomi täynnä.


    • Kefir Mikahottinen

      Hyvä tulee myös, kun raastaa pari sipulia, myllystä vähän suolaa päälle, ja itkettää sipulimehut talteen siivilällä. Lihat mehunsekaan, mukaan vähän cayenne- ja mustapippuria, vähän etikkaa ja öljyä. Marinointiaika muutama tunti

    • eesti perkeleesti

      Asustelen täällä Virossa ja lumet ovat sulaneet. Ja ostin ulko grilliin juuri hiiliä.
      Ja kaupasta ostin Rakveren Klassikaline saslikkia kilon verran liemessään, mutta 750 gramma pitäisi olla lihaa sihan lihaa, etiketin mukaan tagaosasta ja peekonist.

      Kaupassa oli valmiiksi marinoituja saslik-valmisteita lähes enemmän kuin suomessa erilaisia grillimakkaroita. Ajattelin että kalssillinen olisi helpoin.
      Mutta useimmin lihaa grillatessa olen ajoittain valellut lihaa sopivalla grillauskastikkeella.
      Valmiiksi marinoituihin olen käyttänyt useimmiten sitä paketissa ollutta marinadia.

      Voiko tuollaisella etikkapohjaista marinaadia käyttää grillikastikeena, tai tarvitaanko sitä edes, koska marinaadi on varmasti syvästi lihassa. Ainakin jos tekee sen 12 päivän päästä joka tuon purkin myyntiaika on.

      Kannataako valella grillatessa jos kannattaa niin millä?
      En halua uusia makuja grillikastikkeesta. No testaan ja valelen vain oliiviöljyllä jos tarvitsee.

    • eesti perkeleesti

      Ihan helkatin hyvää tuli tuosta purkista ilman mitään grillikastikkeita, hiili grillillä grillasin noin 25 minuuttia.
      Oli niin hyvää ettei tarvinnut mausteita kilon purkki maksoi vähmän kuin kabanossi paketti Suomessa.

      Seuraaavaksi kokeilen jotain toista makua.
      Tallinnassa jo käytte kannattaa ihmeessä ostaa valmissaslikpurkki vaikka junannuksena ihmeteltäväksi. Ylivoimainen saunaruoka, ja keskusteluakin riittää enemmän kabanossin ja vastaavien makkaroiden keskenään vertailu

    • Rillimies!

      Hiiligrilli on ehdoton saslikin grillauksessa, marinadi ei. Lihan voi maustaa kuivamausteillakin ja siitä tulee aivan yhtähyvää kuin liemissä lionneestakin, mutta se on toki makuasia ja jokainen tekee kuten itse parhaaksi näkee.
      Mutta kiva vinkki niille jotka hakevat vähän erilaista kuin suomen kaupat tarjoavat. Minulla on henk. koht. pelkkää hyvää sanottavana virolaisista lihatuotteista, etenkin ne pienet ja paksut grilliwiinerit ovat hyviä, etenkin juustoa sisältävät.
      Terveisiä vain tallinnaan! Grillaillaan!!!

    • bar b q

      itse en käytä ollenkaan öljyjä grillaus marinaadeissa, silloin välttyy niiltä turhilta liekityksiltä. Olen myös ostanu sellaisen marinaattorin joonka kannessa on venttiili ja pumpun avustuksella voi pumpata ilmat pois mikä avaa lihan/kanan/kalan syyt ja maku pääsee sisään, jopa 5-10 min marinoimis aika rittää silloin. suosittelen

      • Kokeiltu on!

        Oikealla grilliritilän valinnalla välttyy myös "liekitykseltä katso Vanahan Kokin hiiligrillin kuvat Kuvablokista. Valitse hakusanaksi elmeri 1941.
        Tuolla ritilällä onnistuu öljyä tihkuvan lihankin valmistus ilman ikäviä liekkejä!


    • Poro Tallinnasta

      Tallinnan Pirosmani-ravintolan kokin saslik-ohje:

      1 kg sian- tai lampaanlihaa
      300 g sipulia viipaleina
      suolaa ja pippuria
      (lampaanlihalle myös maun mukaan sitruunaviipaleita)

      Liha leikataan ohuehkoiksi viipaleiksi ja sekoitetaan sipuliviipaleiden, suolan ja pippurin kanssa. Lampaanlihalle voi lisätä myös maun mukaan sitruunaviipaleita. Lihat pannaan jääkaappiin vuorokaudeksi ja grillataan n. 15-20 min.

      Marinaadiin ei siis käytetä etikkaa!!!

    • Saslikki!

      Itseasiassa saslikia ei edes marinoida etukäteen. Kuivamausteet voidaan toki hieroa lihaan ennen grillausta, mutta mitään liemiä ei käytetä!

    • saslik Virostapahan
    • marinadeja 283
    • Kefir Mikahottinen

      Tuo Pirosmanin kokin ohje on muuten yksinkertaisuudessaan toimiva, kokeiltu on lampaalla. Kannattaa muistaa, että grillaus pitää tehdä hiilillä tai puilla, koska savunmakua on saatava mukaan. Hisbillah!

    • Conrad Mikahottinen

      No niin, Georgiassa käyty ja ohjeet imetty Paikallisilta chef n coisson-menetelmään perehtyneiltä chain-de-roterrie-upon-avon-kokeilta:

      Rasvaiset sianlihakuutiot pyöritellään ohuen ohueksi leikatuissa sipulisiivuissa, suolaa ja pippuria maun mukaan, tarvittaessa adjikaa kuivana, sitten punkkuun marinoitumaan vuorokaudeksi. Sipuli ja punkero mureuttavat lihaa käsittämättömän paljo. Marinadi poekkeen ja puuhiiligrilliin. Kaasulla näet ei makua saa.

      Hisbillah, Cameroon!

      • Conrad Mikahottinen

        Jahas, shaslok-kausi lähestyy! Ajattelin grillata: lammaslapa, kassler (ei islam), potc du beef ja ehkä kana?


    • Edwin.J.Untti

      Eikös saslik-vartaaseen kuulu sopivina paloina sianlihaa, maksaa, munuaista, sipulia, paprikaa, suolakurkkua ym.
      Kumpaankin päähän tulpaksi paksuhko raaka porkkanansiivu.
      Marinadit maun mukaan.
      Parhaat grillitulet olen saanut 100-vuotiaasta männystä tehdyillä klapeilla, 80-vuotiaskin käy.

    • 46x47

      Puugrillillä pasitetaan. Jos leppä / koivu hiillos on sattumoisin liian kuuma, niin sitä marinaadilientä kaadetaan vartaitten päälle varovasti, niin hiilos vähän hiipuu ja liha saa aromia. Vaikka ei uskoisi niin etikoitten maussakin on eroja kun marinaadia tehdään. Virolainen etikka on pehmeämmän makuista, jokin kitkeryys puuttuu mikä on rajamäen etikassa. Toki ei ole sama etikkahappo pitoisuuttakaan.

      • Anonyymi

        No älä nyt viinaetikkaa Rajamäki käytä, vaan valkoviini-etikkaa! Urpooot!


    • SabraLuptak
    • LamonicaCollons
    • Markus1967

      Bongasin ihmeen kaupalla tämän 11v sitten aloittamani ketjun, joten laitetaan vähän kokemuksia tältä ajalta saslikista eli Khorovatsista.

      Jostakin syystä viimeiset 5 vuotta on mennyt tällaisella reseptillä, ilmeisesti toimii kun vaimo ja lapsetkin ahmii aina ähkyksi asti:)
      2-3kg kassleria, tarpeen mukaan
      1L maustamaton jogurtti
      1 nippu korianteria
      n. 1/2 dl korianterijauhetta (ei välttämättä tarvi)
      2 punaista paprikaa
      3 - 4 sipulia

      Tehosekoittimella paprikat, korianterinippu ja sipulit muusiksi, loraus vettä ennen sekoituksen aloittamista. Kaadetaan muusi maustamattomaan jogurttiin ja sekoitetaan. Itse käytän 5L muoviastiaa jossa ilmatiivis kansi.

      Kassler laikataan n. 3,5-4cm kuutioiksi, ja laitetaan lihanpalat muoviasiaan ja sekoitetaan muovikauhalla kunnolla. Sitten kansi astiaan ja jääkaappiin noin kahdeksi vuorokaudeksi.

      Helpointa saslikin grillaaminen on siihen tarkoitukseen valmistetulla grillillä, joita nykyään saa myös nettikaupoista, itse ostin viimeisimmän netraudasta. Samoin saslik-tikut on syytä olla siihen tarkoitettuja, eikä niitä ohuita joita saa joka kaupasta. Eli tikut joiden leveys noin 10mm, ja kahvan edessä on tanko kierteytetty jonka avulla varras pysyy kaikissa asennoissa paikallaan pyörähtelemättä. Laitan lihat tikkuihin noin tuntia ennen grillauksen aloittamista huoneen lämpöön. Hiiliä saa olla yksi pikkusäkillinen tai 1/2 - 3/4 isompaa säkillistä, riippuen lihan määrästä. Itse laitan hiilet keko-muotoon sytyttäessä, ja odotan sytyttämisen jälkeen noin 30min jonka kohdalla levitän hiilet tasaisesti ja siten että hehkuvia hiiliä enemmän reunoille ja vähemmän hiiltyneet hiilet keskelle. Tämän jälkeen sitten aloitetaan grillaus siten että alkuun n. 5 minuuttia per asento, ja käännellään 90 astetta 5 minuutin välein kunnes lihat on kiertyneet kerran ympäri ja saaneet grillauksesta väriä ja ohuen kuoren. Tämä kuoren muodostuminen on tärkeää koska sen avulla lihasta ei valu kaikki lihaneste pois. Jatketaan grillausta siten että loppuaika pyöritellään n. 15 sekunnin välein 90 astetta kerrallaan jotta liha ei pala. Normaalisti kassler-saslik on valmis syötäväksi 35-45 minuuttia grillaamisen aloittamisesta, riippuen lihan määrästä ja grillin kuumuudesta. Ja aina pitää olla vettä vieressä jolla tarpeen mukaan voi hillitä liikaa grillin kuumumista ja liekihtelyä.

      Kastikesuosikki meidän perheessä on Narsharab granaattimehutiiviste, sitä saa nykyään edullisesti esim. Viipurista, mutta Tallinnassa se on kallista.

      Hatshapuri juustoleipää haemme usein Cafe Pikku Georgiasta grillausta edeltävänä päivänä.

      Alkuruokana meidän herkku on munakoisorullat, nam! Samoin kaikkea salaattia lihaa syödessä, mutta yleensä ei perunoita.

      Suosikkujuoma saslikin kanssa on Saperavi-punaviini jota nykyään saa useista Alkoista Suomessa.

      Viime kesänä Pärnussa kävimme armenialaisessa ravintolassa, ja sen saslikit oli niin hyviä etten muista saaneeni mistään gergialaisravintolastakaan niin hyvää saslikia. Paluumatkalla käväisimme Tallinnan Kaubamajan ruokaosastolla, ja sieltähän löytyi valmiiksi marinoitua armenialaissaslikia vakuumipakkauksessa, oli pakko ostaa kaikki 5 pakettia jotka hyllyssä oli jäljellä ja tuoda kotiin; oli aivan mahtavia!!!

      Seuraavan kesän projekti tulee olemaan armenialaisen saslikin opettelu. Myös Svanetian suola pitäisi oppia.

    • Anonyymi

      jos se saslik ei siinä alussa pala viiden minuutin kääntö välillä ei sitä saa mitenkään poltettua jos aluksi kääntelet sitä viidentoista sekunnin välein ja lopuksi viiden minuutiin tulee lopputuloksesta varmasti mehevämpi

    • Anonyymi

      Tehkääpä vartaat joskus pystyssä savitandoorissa, ensin pinnat hiilillä ja sitten hautumaan tandooriin tunniksi. Muistakaa valuttaa marinadia ylhäältä vähän väliä, myös omenaviinietikka/vesiseos spreijattuna kosteuttaa vartaita matkalla kohti uskomatonta mureutta!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5450
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3497
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1622
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      198
      1564
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1038
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe