Mikä on teistä lumoavin suomalainen sinfonia?

Anonyymi

Mikä teidän mielestänne on tähän mennessä kaikkein lumoavin suomessa sävelletty sinfonia johon olette tutustuneet koska faktahan on se että emme levytysten ja esitysten puutteessa tunne läheskään kaikkien merkittävien ja musiikkikirjoissa mainittujen suomalaisten säveltäjien sinfonioita mutta mikä on oma suosikkinne kaikkien tuntemienne sinfonioiden joukosta jos saan kysyä ja millä perusteella? itse listaisin suosikeikseni mm. Melartinin, Tuukkasen ja Ahti Eino karjalaisen sinfoniat joista mm. Melartinin 5. sinfonia Jussi Jalaksen johtamana tuubista, Melartinin 3. sinfonia Oramon johtamana tuubista, Kalervo Tuukkasen Meri sinfonia yle areenasta ja karjalaisen sääski sinfonia älppäriltä ovat osoittautuneet emotionaalisessa voimassaan pakahduttaviksi teoksiksi.

5

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pekka Pohjolan sinfonia no 1.

      myös Tuomari Nurmion taisi olla 1 osainen On aika soittaa sinfonia oli tehdä lähtemättömän vaikutuksen mutta onneksi korvalääkäri osasi hoitaa asian.

      • Anonyymi

        Mikä teidän mielestänne on tähän mennessä se kaikkein lumoavin suomessa sävelletty sinfonia johon olette milloinkaan tutustuneet koska faktahan on se että emme levytysten ja esitysten niukkuudesta johtuen tunne läheskään kaikkien merkittävien ja musiikkikirjoissa mainittujen suomalaisten säveltäjien sinfonioita mutta mikä on oma suosikkinne kaikkien tuntemienne sinfonioiden joukosta jos saan kysyä ja millä perusteella? Itse listaisin suosikeikseni myös mm. Helvi Leiviskän tonaalisuuden rajapuomit ylittävän polyfonisen 3. sinfonian jalaksen johtamana Spotifysta, suomen-ruotsalaisen Moses Pergamentin Juutalaisen kuorosinfonian James de Preistin johtamana Spotifysta jotka niinikään ovat osoittautuneet emotionaalisessa voimassaan pakahduttaviksi teoksiksi vaikkei tuo Erik Fordellinkaan 35. sinfonia etenkään mitä tulee sen ekspressiivisessä voimassaan ja melodisessa kauneudessaan vaikuttavaan hitaaseen osaan ja kontrapunktisena taidonnäytteenä loisteliaaseen finaaliin ole lainkaan hassumpi.

        Lumoavien sinfonioiden listaan lisäisin myös ensikuulemalta sähköistävän vaikutuksen tehneen Nils-Erik Fougstedtin dodekafonisen Trittico sinfonicon pienin varauksin areenassa kuullun dodekafonisen Angoscian aiheuttaman pettymyksen takia vaikka epäilemättä Fougstedtin uusromanttinen jälkiwagnerilainen muodoltaan yksiosainen 2. sinfonia lienee kestävämpää tekoa monumentaalipolyfonisessa mestaruudessaan ja samaan kastiin lisäisin Erkki Aaltosen muodoltaan ehyen Kansansinfonian no 3 wagnerilaisine orkesterimassoineen eräässä osassa ja Beethovenin pastoraalisinfoniaan assosioituvine piirteineen toisessa Saikkolan syvästi riipaisevaa sinfonia Tracigaa unohtamatta.

        Tämä todistaa ainakin sen että merkittävä postromanttinen sinfoniakirjallisuus on suomessa paljon laajempi mitä yleisesti mielletäänkään muutaman monopoliasemaan päässeen kansallissäveltäjän skandaalimaisen yksipuolisesta suosimisesta huolimatta vaikka kyllähän säveltäjänä uuden renessanssin kokeneen Melartininkin sinfonioita esitetään nykyään suomessa aiempaa enemmän eikä suomalaisten postromanttisten sinfonioiden repertoaari tältäkään osin ole niin yksipuolinen kuin miltä se ensisilmäyksellä saattaa näyttää.

        Kuuntelin äsken aivan pakahtuneena suloinen polte rinnassa Leiviskän vaikuttavaa polyfonista 3. sinfoniaa välistä henkeä ääneen huohottamalla haukkoen kun ilma meinasi loppua keuhkoista.


    • Anonyymi

      "Mikä on teistä lumoavin suomalainen sinfonia?"

      kysyin tuota Valtatie 20:ltä Oulu - Kuusamo se sanoi että ehdottomasti Sibeliuksen 2:nen.

      Hyvä musiikkimaku tuolla valtatie20:llä sillä myös kansainvälinen klasarisnobi yhteisökin tuntuu olevan asiasta samaa mieltä, niinpä voi hyvällä omatunnolla olettaa että valtaosa Suomen teistä jakaisi tuon Valtatie 20 Oulu - Kuusamo mielipiteen.

      • Anonyymi

        Minuun tuo Sibeliuksen kakkonen ei tee minkäänlaista mainittavaa emotionaalista vaikutusta enkä ole milloinkaan ollut lumoutunut sen frigidistä sävelkielestä johtuen sinfonian alkavasta hilpeästä kolmisävelaiheiden sävyttämästä teemasta ja sitä seuraavista fragmentaarisista aiheista jotka katkovat musiikin kulkua ikävästi ja Brahms vaikutteisesta sinfonioista puuttuu muutenkin pakahduttava romanttinen tunne ja hehku jota Melartinin, Tuukkasen, leiviskän, karjalaisen ja monen muun suomalaisen säveltäjän sinfonioissa on yllin kyllin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minuun tuo Sibeliuksen kakkonen ei tee minkäänlaista mainittavaa emotionaalista vaikutusta enkä ole milloinkaan ollut lumoutunut sen frigidistä sävelkielestä johtuen sinfonian alkavasta hilpeästä kolmisävelaiheiden sävyttämästä teemasta ja sitä seuraavista fragmentaarisista aiheista jotka katkovat musiikin kulkua ikävästi ja Brahms vaikutteisesta sinfonioista puuttuu muutenkin pakahduttava romanttinen tunne ja hehku jota Melartinin, Tuukkasen, leiviskän, karjalaisen ja monen muun suomalaisen säveltäjän sinfonioissa on yllin kyllin.

        Se on ihmeellistä että sellaista hienoa ja vaikuttavaa säveltaidetta tehdään jota suuri yleisö ei joko löydä tai osaa etsiä tai sitten ei ymmärrä sen päälle mitään tuumin tuossa kuunneltuani jälleen lumoutuneena ja pakahtuneena kuuluvaan ääneen haltioissani ja hurmiossa huohottaen kuin ilma olisi loppumassa keuhkoista Tuukkasen iki-ihanaa meri sinfoniaa sen aaltomaisesti poimuilevassa ja kauneudellaan vertaansa hakevassa laajakaarisessa melodiikassa syvempiä intohimon kieliä koskettan ja korkeaveisuuta taivaallisen kauniissa duettovokaliisissa laulaen tai sitten kuuntelin Melartinin 2. sinfoniaa pakahtuneena suu ammollaan ja katseeni kohti korkeuksia kohottaen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 134
      3843
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      107
      3497
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      18
      2493
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1717
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1589
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1565
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1506
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1471
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      86
      1446
    Aihe