Mämmi – näin teet perinteisen imelletyn herkun itse.
Mämmi on todellinen vanhan ajan herkku. Nykyisin sitä valmistetaan itse kotona ympäri vuoden. Kotitekoisen mämmin valmistus on myös helppoa, tässä ohje kokeiltavaksi!
Mämmi valmistuu näistä aineksista:
3½ litraa vettä
½ kg ruismaltaita (mämmimaltaita)
1 kg ruisjauhoja
1-2 desilitraa siirappia
1 teelusikallista suolaa
Kun haluaa välttää sokeria, niin siirapin voi jättää pois . Mämmin voi myös maustaa totutuilla tutuilla mausteilla.
Mämmi valmistuu näin:
Kuumenna vesi noin 6 litran kattilassa 65-70 asteiseksi.
Sekoita veden kuumentuessa maltaat ja jauhot kulhossa valmiiksi.
Lisää mallas-ruisjauhoseos kulhosta ripotellen ja koko ajan tehokkaasti sekoittaen kattilassa 65-70 asteiseen veteen, niin että saat notkean puuromaisen mämmiseoksen. Seos saa olla tässä vaiheessa mieluummin hiukan sakeaa kuin notkeaa. Laita kansi kattilaan.
Laita mämmiseoskattila noin 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3-4 tuntia - 3 tuntia usein riittää. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa ja varmista maistamalla imeltymisen alkaminen.
Kun mämmiseos on imeltynyt nosta mämmiseoskattila liedelle. Lisää vain tarvittaessa kuumaa vettä. Varo pohjaan palamista - sekoita tehokkaasti. Lisää siirappi ja suola. Jos haluat niin mausteet voi lisätä tässä vaiheessa.
Kuumenna mämmiseosta koko ajan tehokkaasti sekoittaen niin että seos alkaa kuplimaan ja anna kuplia noin 10 minuuttia koko ajan sekoittaen sekoittaen, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan. Siirrä mämmiseoskattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
Laita mämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin riittävän paksuksi kerrokseksi. Mämmiä ei saa olla liian ohuelti, koska silloin siitä haihtuu liikaa nestettä paistamisen aikana ja mämmi kuivuu korpuksi.
Paista mämmi aluksi noin 180-190 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun mämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Lisää pinnalle muutama ruokalusikallinen voimakasta siirappivettä - ½ desilitraa siirappia 1 desilitra vettä - kuorettumista estämään, tai vaihtoehtoisesti voit lisätä pinnalle 2-3 kertaa muutaman ruokalusikallisen vettä.
Anna mämmin seisoa peitettynä viileässä 2-3 päivää. Mämmi on silloin parhaimmillaan. Tarjoile mämmi kerman tai maidon ja sokerin kanssa. Mämmin voit tarjoilla myös kermavaahdon, vaniljakastikevaahdon, vaniljakastikkeen, appelsiinihiullon tai appelsiinimarmeladin, tai aprikoosihillon tai aprikoosimarmeladin kanssa, tai muiden mämmin makuun sopivien lisukkeiden kanssa.
Säilytä paistettu mämmi peitettynä viileässä.
Mämmivuoat tyhjenee joskus yllättäen oudolla tavalla. Mämmiä kannattaakin valmistaa samalla kertaa useampi vuoallinen, niin vältetään pahimmat yllätykset.
Mämmi. Tässä tehostettu ohje !
Anonyymi
0
95
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?516490- 634809
Lakea konkurssiin. Asukkaat menettävät asuntonsa
Kuntarahoitus on tänään jättänyt konkurssihakemuksen lakean kaikista kiinteistö osakeyhtiöistä. Kassa on tyhjä, kaikki954700Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta
Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t273505- 2043134
- 412915
törniöläiset kaaharit haaparannassa
isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/222766mahdollista, että olet ollut iltavuorossa
Ja kotiin päästyäsi tulit palstalle etsimään merkkiä minusta, jos kaipaat yhtään minua niin kuin minä sinua Ei mennyt k132749- 1561631
Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!
https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu3321562