THL:n Salminen havainnut työterveyshuollon typeryyden

Anonyymi

Mainiota, että edes yksi isoherra on ajatellut omilla aivoillaan ja vieläpä avaa suunsa.

https://yle.fi/uutiset/3-12408521

"Työterveyshuolto on tehoton ja typerä järjestelmä, THL:n Mika Salminen lataa Ylen dokumentissa – "Pitäisi rakentaa kokonaan uudestaan"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan suomalainen työterveyshuolto olisi syytä rakentaa kokonaan uudelleen samalla, kun sotea laitetaan uuteen uskoon.

Mika Salminen toivoo sote-uudistukselta panostusta perusterveydenhuoltoon, jota hänen mukaansa on pahasti laiminlyöty. Kuva: Barbro Ahlstedt / Yle
ELLI PIIRAINEN
18.4. 16:39

Suomalainen työterveysjärjestelmä on erikoinen, puolijulkinen järjestelmä, joka on älyttömän tehoton, vaikka niin ei varmaan saisi ääneen sanoa, THL:n Mika Salminen sanoo suoraan Ylen Korona-ajan tilinpäätös -dokumentissa.

– Se on hyvin suosittu, mutta samalla hyvin typerä järjestelmä, Salminen toteaa.

Työterveydestä säädetään työterveyshuoltolaissa, ja jokaisen työnantajan on pakko se työntekijöilleen järjestää. Sen vähimmäisvaatimuksia ovat muun muassa työterveystarkastukset ja työhön liittyvien sairauksien ja oireiden selvittäminen, mutta monet työnantajat tarjoavat laajempia palveluita hammashoidosta fysioterapiaan.

Työterveydestä on tullut Salmisen mukaan tavallaan työssäkäyvien oma perusterveydenhuoltojärjestelmä, joka toimii rinnakkain julkisen perusterveydenhuollon kanssa, mutta kuitenkin suurelta osin yksityisten lääkäriasemien kautta.

Perusterveydenhuollon pitäisi olla kaikille samanlainen, riippumatta siitä onko töissä vai ei, Salminen sanoo.

– Raha kulkee aikamoisia kiertoteitä tuottamaan työterveyspalveluita. Koko järjestelmä pitäisi rakentaa kokonaan uudestaan.

Korona laittoi koko länsimaisen terveydenhuollon polvilleen, ja sen ongelmiin pitää puuttua nyt

Koko sosiaali- ja terveyshuoltojärjestelmä on Suomessa ja koko länsimaissa heikoissa kantimissa, kun yksi pandemia laittaa koko pakan näin sekaisin, Salminen muotoilee.

...

Terveydenhuollon heikkous johtuu Salmisen mukaan suurelta osin sosiaali- ja terveydenhuollon puolelle rantautuneesta tehokkuusajattelusta. Kun kaiken pitää olla jatkuvasti sataprosenttisesti käytössä, jotta toiminta olisi tehokasta, siinä ei jää ollenkaan varaa kriisitilanteita varten. Olisi hyvä, jos terveydenhuollossa olisi myös jonkin verran löysää, jotta kriisin sattuessa kaikki toiminnot eivät ottaisi osumaa, Salminen pohtii.

Koronapandemia oli Salmisen mukaan kriisi, jota varten ei ollut varauduttu millään tavalla. Hänen mielestään siitä ei varoittanut kunnolla myöskään Maailman terveysjärjestö WHO. Terveysjärjestelmää ei ollut missään valmistettu tällaista hyökyaaltoa varten, koska siitä ei puhuttu, Salminen sanoo.

Salminen toivoo, että tulevassa sote-uudistuksessa kaikki raha ei menisi erikoissairaanhoitoon ja sen järjestelyihin, sillä nyt olisi aika laittaa myös perusterveydenhuolto kuntoon.

– Parasta olisi, kun ei olisi mitään jakoa perus- ja erikoissairaanhoidon välillä, vaan kaikki raha olisi yhdessä pussissa ja ihmistä seurattaisiin koko eliniän ajan alusta loppuun yhteisessä järjestelmässä. Se olisi tehokkainta, mutta vaikea järjestää. "

0

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. En usko et meistä tulee jotain

        Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
        Ikävä
        10
        2810
      2. Kuvaile itseäsi

        Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
        Ikävä
        94
        2030
      3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

        Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
        Suomalaiset julkkikset
        42
        1543
      4. Huomenta keskipäivää

        Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
        Ikävä
        260
        1398
      5. Oletko koskaan katunut kun

        elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
        Ikävä
        69
        989
      6. Olen J-mies

        Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
        Ikävä
        47
        901
      7. Ei sitten, ei olla enää

        Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
        Ikävä
        77
        880
      8. Sinusta näkee että

        Kaipaat paljon.
        Ikävä
        55
        874
      9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

        Olet suloinen...
        Ikävä
        44
        785
      10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

        Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
        Pyhäjärvi
        93
        726
      Aihe