Miesseniorit alas ratsailta?

Anonyymi

Sain tänään postiluukustani uuden Hippos-lehden. Erästä artikkelia lukiessani tulin todella pahalle tuulelle: jälleen yksi ratsastuskoulu pääkaupunkiseudulla (Itä-Vantaalla) on päättänyt ottaa käyttöön ns.painorajat eli yli 85 kg painavilla ihmisillä (käytännössä miehillä) ei tule tulevaisuudessa olemaan asiaa hevosen selkään em. paikassa. "Syynä" mainittiin hevosten vaikea saatavuus. Alan vähitellen epäillä, että tuo ratsuhevosten "vaikea saatavuus" on täyttä humpuukia ja valetta. Vaikuttaa vahvasti siltä, että tosiasiallinen syy on se, että tavalliset hevoset eivät vaan kelpaa eräille ratsastuskouluille. Monissa ratsastuskouluissa on alettu panostaa siihen, että oppilaat osallistuvat mahdollisimman moniin kisoihin sekä omassa että vieraissa noita joten hevosten on oltava supersuorittajia. Ja hevosia säästellään noita ökyoppilaita varten. Olin lähes 13 vuotta oppilaana kyseisessä ratsastuskoulussa. 1990-luvulla siellä alkoi vaikuttaa eräs sairaalloisen pakkomielteinen miesratsastuksenopettaja. En nyt tässä viitsi kertoa enempää tuon tyypin kieroilusta ja juonittelusta, jätkä on onneksi kuollut. Tuon tyypin vuoksi aloin inhota koulukisoja, en ole osallistunut koulukisoihin sitten vuoden 1996. Näköjään tämä kilpailu-pakkomiellekulttuuri jatkuu tässä ratsastuskoulussa. Muutama vuosi sitten paikkaan tuli muuan naisopettaja, joka sai potkut eräästä Länsi-Vantaalaisesta ratsastuskoulusta käytöksensä vuoksi vuonna 2010. Näköjään hän on saanut jostakin rahaa (taatusti ei omiaan) ostaakseen tästä Itä-Vantaalaisesta osuuden ja lienee vaikuttanut siihen, että tämäkin ratsastuskouku otti käyttöön painorajan. Ja kun noita hevosia on säästeltävä noita ökyoppilaita varten, aletaan "Ylipainoisia" syrjiä. Jos tämä painoraja-sorto lisääntyy ratsastuskouluissa, lienee jossakin vaiheessa aihetta tehdä valitus tasa-arvovaltuutetuille. Näköjään SRL:ää ei pätkääkään huoleta se, että monilla kookkailla (mies)ratsastajilla ei ehkä ole tulevaisuudessa mahdollisuuksia enää ratsastaa. Tämä painorajavillitys sai alkunsa eräästä Espoon-Kauniaisten rajalla sijaitsevasta ratsastuskoulusta, jonka omistaja kuulemma on erittäin "kunnianhimoinen" ja valitettavasti tämä tiettyä ihmisryhmää sortava trendi senkun leviää. Meidän miesratsastajien tulevaisuus näyttää synkältä.

T: SC´60

5

148

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ...Tuon Venäjän sodan vuoksi on näköjään tulossa taantuma, ellei peräti lama. Ja se saattaa kaataa joitakin ratsastuskouluja. Toivottavasti nuo kalliita okyhevosia ostelevat . Tervemenoa!

      T: SC`60

    • Anonyymi

      Hyvää päivää. Kirjoittaessani tätä, haluan sinun olevan tietoinen, etten ole millään huonolla päällä, en syyttele sinua ja tarkoitan tätä ihan vaan positiivisesti. Haluan olla vain informatiivinen ja ehkä antaa sinulle uuden näkökulman tähän asiaan. :)

      Hevosen selkä ei kestä järjettömän isoja painotaakkoja. On selvä syy miksi minä 167cm likkana en voi enää ratsastaa shettiksillä tai edes welsh-poneilla - olenhan jo aivan liian pitkä kyseisille pikkuponeille.

      Eläinlääkärit ovat ympäri maailmaa jo vuosia tutkineet hevosen selän vahvuutta ja kuinka suurista taakoista hevosille voi tulla vaurioita/kipuja painon vuoksi.
      Hyvä sääntö oikeanlaiseen hevoseen on, että oma paino on noin 15-20% hevosen omasta painosta, satula siihen luettuna mukaan näin yleisellä tasolla. Taitavat ratsastajat voivat käyttää jopa 23% sääntöä.

      Ehdottaisin, että koittaisit etsiä vuokralle jonkin kookkaamman hevosen tai kylmäverisen, jolle sinä olet hyvän painoinen. Meidän tallilla suomenhevoset kantoivat kaikki "painavimmat" asiakkaat, mukaanlukien tuttavani joka on painanut enemmä kuin aikuinen mies painaa. Kyseiselle tallille on myös tullu ihan kunnon-kunnon kylmäveri ruuna, jolla massa taatusti riittää kunhan koulutus saadaan kuntoon.
      Oletan sinun olevan aika taitava ja kokenut, joten tämän pitäisi olla aika helppoa.

      Painorajat eivät ole olemassa ihmisten kiusoittelua varten, vaan hevosen terveydelle. Yhä useammat tallit ottavat niitä käyttöön vain ja ainoastaan hevostensa terveyden takia.

      Oma kokemus:
      Minulla on ollut pitkäaikainen syömishäiriö, joka oli erittäin vaikea aloittaessani ratsastusta kunnollisella tallilla. Aina kun tuli kerrottua opettajalle pituus ja paino, nii tuli vastauksena hyvin tuomitseva silmä minuun eikä edes vanhempaani. Tämän takia mut sitten pistettiin köröttelemään tallin pienimmällä ponilla kunnes olin kirjaimellisest aivan jäätävän pitkä, tosin silti laiha ja tarpeeks kevyt.

      Mitä nyt tulee hevosten hankinnan "vaativuuteen" niin en osaa niinkää sanoa. Suomessa ei ole paljoa kylmäveri hevosia myynnissä, jotka olis tarpeeksi korkeita kantamaan aikuisen miehen. Minut voi irlannincobin päälle vielä istuttaa, mutta 180 cm on pahempi tapaus.
      Helsingin Ratsupoliisissahan hevosten tulee olla vähintään 170cm korkeita. Tämä yleensä ratkaisee myös painoraja-ongelman. Näissä hevosilla on tarpeeksi omaa massaa ja täten myös painoa. Saattaa olla, että tallillasi ei vain ole näin kookasta hevosta joka pystyy turvallisesti kantamaan sinut? Kysele jos lähi talleilla tai yksityisomistajilla olisi tarjolla?

      En siis todellakaan halua loukata sinua millään lailla, haluan vain huomauttaa että painorajat ovat vain ja ainoastaan hevosten vuoksi. Suomessa normaalit painorajat menevät siinä 70-100kg alueella, joten läheltäsi varmasti löytyy sopiva hevonen! :)

      Toisaalta on turha ajatella, että hevosia säästellään vain "ökyratsastajille" ja että konkreettiseet, lääketieteen todentamat syyt ovat vain "humpuukkia".

      On totta että monet tallit keskittyvät myös kisaamiseen. Miksi he eivät keskittyisi, kun moneet asiakkaat kisaavat itse. Kisaaminen on tapa ylläpitää tallin laatua, ratsastuksen opetuksen laatua ja onhan Ypäjällä myös Ratsastuskoulujen väliset kisatkin! Se on tapa harrastaa kaveriporukalla tavoitteellisesti. Suurin osa jääkiekko pelaajista kisaavat, samoin koripalloilijat, tenniksen pelaajat, yleisurheilijat, sälibändyn pelaajat, tanssijat ja voimistelijat.

      On ihan OK olla rennompi "Puska Jussi" jos kisaaminen ei kiinnosta niissä piireissä. Minua ei ainakaan kiinnosta. Ei sitten ollenkaan. Joten annan tallini kisaajien olla omassa porukassaan ja keskityn omaan puksutukseen. Jos joku ryhmässä suorastaan antaa olemuksensa ja käytöksensä kusta muille, niin tallin vaihtoon ja etsimään paremman tuntuista kisaporukkaa. Ei siinä muuta.

      Ehkä jossain vaiheessa ratsastelu-uraa kannattaa vain unohtaa osa ihmisistä, keskittyä omaan hommaan ja mennä vaan rennosti. Kyllä minua harmittaa että osa vanhasta talliporukastani olivat suorastaan ämmiä, mutta en minä heitä voi käskyttää, joten annan asian olla. En ole enää katkera.

      Mutta jos oikeasti hevosista välittää, niin ala ny aikuinen ihminen sentääs kuunteleen kun arvostetut instituutit on oikeesti aika hiton kauan tutkinut tätä painorajan tarvetta. Jos omaa painoa ei enää itse voi vähentää, niin on aika etsiä hevonen joka sopii sinuun.

      Älä pakota väärän muotoista muottia toisen sisälle änkeämällä. Silloin vain vahingoittaa alemmaista. Etsi toinen muotti. Samoin jos yksi avain ei sovi johonkin lukkoon, niin tulee koittaa toista avainta tai toista lukkoa.

      Tutkimuksia aiheesta ovat julkaisseet useat Yhdysvaltalaiset koulut (esim Ohion Yliopisto), eläinlääkärijärjestöt sekä lajijärjestöt.

      P.S On harmillisesti niinkin oksettavaa porukkaa, jotka vakavasti ylipainoisina ratsastavat liian pienillä hevosilla ja viisveisaavat hevosen terveydestä. YouTube on täynnä tällaisia rääkkäys tapauksia. Näissä siis 150 kg ihmisiä. Jotkut tottelevat vain jos asialle laitetaan oma kieltosääntö.

    • Anonyymi

      Luin eilen erään sipoolaisen eläinlääkärin mielipiteen näistä ns. painorajoista: ihannepaino ratsastajalle on 17% hevosen painosta. Joten tuo 85kg painorajan tulisi koskea enintään 500 kg painavia hevosia, 600 kg painavalle, terveelle hevoselle ratsastajan enimmäispaino on noin 100 kiloa, 700 kg painaville hevosille noin 115 kiloa. Yli satakiloisia ratsastajia en ole usein tavannut, useammin he ovat olleet naisia kuin miehiä. Tuo painoraja on vain varsinkin pääkaupunkiseudun talleille levinnyt villitys jonka perimmäinen tarkoitus on saada hevonen jaksamaan enemmän tunneilla. Useimmiten nuo painorajatallit painiskelevat kassakriisin kanssa. Ja aloittaja on oikeassa siinä, että tuleva taantuma/lama melko varmasti kaataa joitakin pääkaupunkiseudun ratsastuskouluista.

      • Anonyymi

        Niin onhan asia näinkin että ei Minin perään painavaa peräkärryäkään kannata laittaa ja jokaiselal ei oel taas joko varaa tai hyötyä ostaa isompaa autokaan.
        Sama se hevosissakin on,ei se ole syrjintää jos jollain on vain tietyn kokoista hevosta pitää vaan löytää se itsensä kokoinen.
        Ehkäpä on niin ettei moni 85kg ja siitä ylikin harrasta ratsastusta siinä määrin että hevosia kannattaisi pitää reservissä?
        Jos pitäisi hinnat noussisivat varmasti talleilla muillakin koska jostainhan se raha pitää yrittäjällekkin tulla eikä mitään kannata pitää tyhjänpanttina.
        Näin olen asian ajatellu tai ainakin omalla kohdalla näin kävisi jos tuota tekisin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin onhan asia näinkin että ei Minin perään painavaa peräkärryäkään kannata laittaa ja jokaiselal ei oel taas joko varaa tai hyötyä ostaa isompaa autokaan.
        Sama se hevosissakin on,ei se ole syrjintää jos jollain on vain tietyn kokoista hevosta pitää vaan löytää se itsensä kokoinen.
        Ehkäpä on niin ettei moni 85kg ja siitä ylikin harrasta ratsastusta siinä määrin että hevosia kannattaisi pitää reservissä?
        Jos pitäisi hinnat noussisivat varmasti talleilla muillakin koska jostainhan se raha pitää yrittäjällekkin tulla eikä mitään kannata pitää tyhjänpanttina.
        Näin olen asian ajatellu tai ainakin omalla kohdalla näin kävisi jos tuota tekisin.

        Eivät ne 180cm-hevoset seiso tyhjänpanttina talleilla. Olen nähnyt kuinka 12-13 vuotias tyttö ratsasti sujuvasti semmoisella. Kyseisellä tallilla on pienempiä hevosia ja poneja pikkulapsille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      987
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe