"Ystävyys"???

Anonyymi

"Ystävä" auttoi minua muutama kuukausi sitten. Hänellä on kertomansa mukaan koulutus, jonka kautta hän pystyi neuvomaan minua silloisessa elämäntilanteessani. Vaikka hänellä on tuo koulutus, niin hän ei kuitenkaan toimi kyseisessä ammatissa. Hän halusi auttaa, koska sanoi että siten hän voi yllä pitää ammattitaitoaan. Tietystikään minulla ei ole tietoa, onko hän valmistunut kyseisestä koulutuksesta, onko koulutus jäänyt kesken tai jotain muuta - koska hän on sellaisessa työssä mihin ei oikeastaan mitään koulutusta tarvitakaan.

Tavallaan en hyötynyt mitenkään noista hänen neuvoistaan. En voinut maksaa hänelle tästä saamastani avusta, koska en ole hänen työnantajansa, emmekä halunneet tehdä pimeää työtä. Tarjouduin hankkimaan hänelle jonkin esineen, jollaista tiesin hänen tarvitsevan. Mutta sekään ei kuulemma ollut sallittua - vaan sen olisi hänen mielestään voinut kytkeä tähän auttamisasiaan ja sitä olisi voitu pitää myös harmaan talouden kannattamisena.

Minulle on sittemmin tullut se ajatus, että hän halusi tieten tahtoen saattaa minut "ikuiseen kiitollisuudenvelkaan". Tämä "ystävä" on erittäin nuuka ihminen. Silloin kun hän auttoi minua muutama kuukausi sitten, niin pyysin hänet käymään kotiini, koska en halunnut alkaa kahvilan pöydässä henkilökohtaisia papereitani levittelemään. Tuo vierailu venyi niin pitkään, että lopulta sijasin hänelle sohvalle vuoteen yön yli. Seuraavana päivänä homma alkoi taas pitkittymään ja kun ilta oli jo pitkällä, sanoin että kohta menee viimeinen juna. Ilmeisesti kahvi- ja ruokatarjoilut olivat niin mieleisiä, että jouduin lähes työntämään hänet ulos asunnostani.

Hän on pari kertaa osoittanut mielenkiintoa tulla uudelleen käymään, mutta olen tämän estänyt. En muutenkaan kutsu juuri koskaan ketään vieraita pieneen asuntooni, koska tapaan mieluiten ystäviä kodin ulkopuolella.

Vaikka meillä on ollut mielenkiintoisiakin keskusteluja, niin minua vaivaa se, että olen ikinä antanut hänen millään tavalla auttaa itseäni, koska tuntuu siltä ikään kuin hän jollain näkymättömillä lonkeroilla olisi ripustautunut minuun - että olisin jatkuvasti jonkinlaisen omituisen kiitollisuudenvelan alla. Lisäksi minua harmittaa, että hän tietää liikaa asioistani. Olen jostain joskus lukenut, että sellaisesta ihmisestä haluaa päästä eroon, joka tietää liian paljon. Lisäksi olen pannut merkille, että tämä "ystävä" on jollekin toisellekin antanut melko merkittävää, lähes "ilmaista" apua. Onkohan tarkoituksena värvätä "ilmainen palveluskunta"?

Haluaisin laittaa pisteen tälle asialle. Tulee mieleen että haluan päästä tällaisesta "ystävästä" eroon. Missä menee ystävyyden ja hyväksikäytön raja?

Onko kokemuksia "auttavaisista ystävistä"?

9

716

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mikä tahansa tilanne josta tulee epämiellyttävä olo on varmasti juuri niin epämiellyttävä kun sen koet ja omia tunteitaan kannattaa kuunnella. Itselläni on myös tavallaan kokemusta sellaisesta auttavaisests ystävästä jonka havaitsin hakevan itsetuntobuustia hänen mälkyttäessä ja pyöriessä miten minun tulisi tehdä omaa elämääni ja ratkaisujani koskien. Vaihtokauppaan tuntui kuuluvan loputtoman pitkä kuuntelevan korvan rooli eli näistä hyvistä kypsymättömyyttä neuvoista tuntikausien avautumisvaraus. Sanoin kiitos ei lopulta.

    • Anonyymi

      Mikä olisi kivuttomin tapa päättää tällainen "ystävyyssuhde"?

      Kirje? Puhelinsoitto?

    • Anonyymi

      Ystävyyden pitää olla pyyteetöntä, ei missään nimessä vertailevaa, et kumpi on milloinkin velkaa jotain toiselle. Jos se menee sellaiseksi, että tuntee olonsa hyväksi käytetyksi, silloin ollaan myös väärällä raiteella. Itse aina pyrkinyt siihen, että kohtuus kaikessa on hyvästä.

      Taloudellinen hyöty on hyvä esimerkki, mulla oli nuorempana ystävä, joka tykkäsi lainaa aina välillä rahaa, mut sitten kun tuli takaisin maksun aika, tuntui et miestä ei löydy mistään tai hänellä oli selitys, että pystyy maksamaan sen vasta viikon päästä. Välillä oli aikamoisia valheita kun häneltä.

      Keneen voi lopulta luottaa, todelliseen ystävään pitää pystyä luottamaan ja jollei pysty niin onko se silloin minkälainen ystävä? Käytiin välillä kunnon keskustelujakin aiheesta ja otti sitten käyttöönsä korko ajattelun, et saa lainatun summan korotettuna takas.

      Lopulta tilanteet kärjistyvät siihen, että sanoin, että sovituista on pidettävä kiinni, muuten ei ole toiseen luottamista. Hän sai hyvän työpaikan itselle, eikä ollut enään toisen varoista riippuvainen.

      Hän oli sellainen, jolla raha poltti aina käsissä, et se oli tuhlattava nopeasti, muuten hukka perii? Viina vei miehen jos toisenkin, heillä oli sama ongelma rahan suhteen. Kyky ei riittänyt säästämiseen pahan päivän varalle.

      Puhuminen auttaa aina, jollei auktoriteetti riitä puhumiseen, silloin hyvä ottaa etäisyyttä. Aina hyvä ymmärtää, että kaikilla meillä on niitä huonojakin päiviä. Hyvä tiedostaa myös, että on myös ihmisiä, joilla on se antamisen ilon kyky. Jolloin hyvä mieli riittää palkaksi, kun on voinut olla toiselle hyödyksi.

    • Anonyymi

      Eihän sellaisesta "ystävyydestä" mitään tule, jossa toinen esiintyy lähinnä auttajana ja asiantuntijana toiselle. Se on epätasa-arvoinen suhde, jossa toinen asettuu yhä uudelleen toisen yläpuolelle. Minullakin yksi jakeli aina neuvoja, joita en edes halunnut ja pyytänyt. Hän ei lainkaan tajunnut sitä, että purin hänelle vain sydäntäni ja asioitani, ja olisin halunnut vain kuuntelijan, enkä mitään neuvoja. Minun neuvoni hänelle olivat aina vääriä.

      Ja kun olisin tarvinnut käytännön apua, koska en omista autoa, ja siitä vihjasin, hän neuvoi minua fillaroimaan tiettyyn paikkaan. Silloin tajusin, että hän halusi olla enemmänkin ekspertti elämässäni kuin ystävä.

      Itse tarvitsen ihan välttämättä sellaisia ystäviä, jotka voivat ja haluavat auttaa minua käytännön asioissa, mutta en halua sellaisia ystäviä, jotka haluavat toimia neuvonantajinani. Siksi tämä ystävyys kävi lopulta niin huonoksi, että se kuihtui pois.

      Kyllä ystävyyssuhteidenkin kuuluu vastata omiin tarpeisiin.

      • Anonyymi

        Minulla meni vähän yli, että kumpi tässä nyt oli se auttaja ja kumpi autettava, mutta hyvä sitten, jos sait sellaisen suhteen asiallisesti päätökseen, jossa et halua jatkaa. Rohkeasti tehty.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulla meni vähän yli, että kumpi tässä nyt oli se auttaja ja kumpi autettava, mutta hyvä sitten, jos sait sellaisen suhteen asiallisesti päätökseen, jossa et halua jatkaa. Rohkeasti tehty.

        Yritin aiemmin kiitollisuudenvelkaani korvata tekemällä hänelle palveluksia, mutta sitten minua alkoi vaivata, kun tuntui siltä, että on jatkuvasti minun velvollisuuteni pitää huolta hänen joistakin sellaisista asioista, jotka kuuluu jokaisen hoitaa ihan itse. En väitä, että hän olisi suoranaisesti käskenyt auttamaan itseään, mutta osasi hienovaraisesti psykologisesti manipuloida.


    • Anonyymi

      Laitoin nyt pisteen tähän "ystävyyteen". Soitin hänelle ja kerroin, että ymmärrän, miksi hän ei halunnut mitään korvausta palveluksestaan - että hän halusi hyötyä siitä, että jäin määräämättömäksi ajaksi kiitollisuudenvelkaan. Sanoin etten ole hänelle mitään velkaa. Annoin pari neuvoa, miten hän voi itse hoitaa ne asiat, joissa olen häntä auttanut - jotka kuuluvat hänen itsensä hoitaa.

      Kysyin, haluaako hän jonkun lahjakortin vielä - jos kokee että ei ole saanut korvausta palveluksestaan, mutta ei hän halunnut. Sanoin että en halua manipuloivia ihmisiä elämääni ja itseään suojellakseen täytyy joskus asettaa rajat. Hän vaikutti hämmästyneelle. Lopuksi toivotimme hyvää jatkoa toisillemme ja sovimme, että jos on tärkeää asiaa, niin voi joskus ottaa yhteyttä. Tunnen vapautuneeni taakasta.

    • Anonyymi

      Paras tapa on aluksi pitää puhelut ja tekstiviestit muutaman sanan mittaisina.
      Hänen ehdotaessaan tapaamista ja auttamishaluaan, vastaat vain että on muuta (mitätahaansa tekemistä , se ei kuulu hänelle).
      Sitten vain et vastaa yhteydenottoihin.

      Kyllä hä aikanaan luovuttaa kun ei saa minkäänlaista vastakaikua.

      toimii 100% varmasti!

      • Anonyymi

        Aiemmin kirjoitimme kirjeitä hänen kanssaan. Hän oikein monta kertaa muistutti, miten tärkeää nämä kirjeet hänelle ovat ja toivoi että kirjeiden kirjoittaminen ei lopu. Kun soitin hänelle ja kerroin, etten ole hänelle mitään velkaa, enkä halua olla hänelle jatkuvassa kiitollisuudenvelassa - hän sanoi että sitten ei kai enää kirjoiteta kirjeitäkään. En muista mitä sanoin siihen, mutta puhelinsoitoista oli puhe, että jos on tärkeää asiaa, niin voi soittaa.

        Laitoin hänelle lahjakortin, josta hän ei ole kiittänyt millään tavalla. Eikä mitään yhteydenpitoa ole enää ollut. Mielestäni tuo viittaa siihen, että kun minulta ei voi enää lypsää palveluja, niin ei kanssani haluta olla tekemisissäkään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      95
      6876
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      29
      2696
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2283
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      84
      1960
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1681
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1487
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1377
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1304
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      31
      1257
    Aihe