Osmo Lindemanin sinfonia?

Anonyymi

Onkohan yle areenassa kuultava suomalaisen elektronimusiikin pioneerin Osmo Lindemanin 1. sinfonia lisänimeltään Inornata sävelkieleltään vapaatonaalinen vai atonaalinen? Ihan viehättävä pikku sinfonia siltikin. Lapsuudessahan Osmo leikki koeputkien, retarttien, pienten sähkökojeiden kanssa eikä hän tuolloin harrastanut vielä lainkaan musiikkia. Omista teoksistaan hän ei mielellään juuri puhu. Ne etääntyvät hänestä heti kun hän on saanut partituurin valmiiksi. Usein viimeistellessään jotain sävellystä on hänen mielessään jo uusi teos. näin ollen mikään niistä ei voi olla hänelle erityisen läheinen. Eikä hän voi myöskään asettaa niitä minkäänlaiseen arvojärjestykseen eikä hänellä oikeastaan ole enää mitään tekemistä niiden kanssa. Ainoastaan silloin kun hän etsii jotakin sointiyhdistelmiä hän saattaa kaivaa esille jonkun vanhemman teoksen partituurin ja kuunnella muutaman kohdan magnetofoninauhalta muistinsa virkistykseksi. Hänelle sävellykset ovat ainoastaan kokoelmia jotka sisältävät erilaisia määriä eri kokoisia ja erilaatuisia virheitä, jotka odottavat korjaamista tulevissa teoksissa.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Osmo Lindemanin 1. sinfonia lisänimeltään Inornata sävelkieleltään vapaatonaalinen vai atonaalinen?"

      Ei ole, vaan on sävelkieleltään infernaalinen.

      • Anonyymi

        Eihän nyt sentään kun sinfonia palkittiinkin Helsingin kaupunginorkesyterin kilpailussa 50 luvulla. Hieman opettajansa Fougstedtin karuutta synnyttävää kontrapunktikkaa muistuttaa avausosa ja toinen osa koraalimaista jousisatsia.


    • Anonyymi

      Totean vielä että Lindemanin 1. pianokonserton avauksessa puupuhallinten ja jousten seisovaa 12 sävelsointua vastaan piirtyvät soolon 12 sävelarabeskit joiden mutkikasta rytmiikka leimaavat triolit, kvintolit, sekstolit ja erilaiset synkoopit polyfonian kasvaessa jopa monikymmenääniseksi, kaoottiseksi kentäksi. Näihin kahteen kudostyyppiin liittyy toisessa sinfoniassa polyrytmisesti kerrostunut repetitiivinen kudos musiikin hahmottuessa ennen muuta erilaisina kudoksina, jotka toisessa pianokonsertossa esiintyvät synkronisestikin, eräänlaisena kudosten polyfoniana, kukin tiettyyn sointinryhmään keskittyneenä.

      • Anonyymi

        Haluaisin vielä mainita että edellä oleva kommentti on sitaatti suomalaisia säveltäjiä kirjasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Haluaisin vielä mainita että edellä oleva kommentti on sitaatti suomalaisia säveltäjiä kirjasta.

        "Haluaisin vielä mainita että edellä oleva kommentti on sitaatti suomalaisia säveltäjiä kirjasta."

        Niin, tämän tästäkö sitä jotain J.S.Bachin tai W.A.Mozartin tai L.v.Beethovenin teosta kuunnellessa alkaa kuuntelijaa vaivata tunne siitä että onkohan tässä teoksessa sittenkään riittävästi synkooppeja ja polyfonian kasvatusta puhumatikaan 12 sävelarabeskeista.

        Ja niin esiin nousee ajatus että miksi äänilevyteollisuus ei tee parastaan jotta me kaikki voisimme ja saisimme kuulla että mitä Osmo Lindeman aikoinaan tuli säveltäneeksi.

        No, onneksi on tämä internetti. Sieltähän sitä voi etsiä tietoa että mitähän veetä ne ovat ne triolit, kvintolit, sekstolit ja erilaiset synkoopit polyfonian kasvaessa?

        Ja jos ja kun siellä tiedon valtateillä samoillessa välillä tulee väsy, niin sitä kummasti sitä piristyy kun välillä käy jollain hyvin kuvitetulla pornosivustolla naisellista anatomiaa esittäviä kuvia katsomassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4873
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2310
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1836
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      37
      1520
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1338
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1257
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1171
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1166
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1156
    Aihe