Osaatko edes säilöä

Anonyymi

punajuurta tai tehdä puolukkasosetta pakkaseen talven varalle? Osaatko ylipäätään hyödyntää sadonkorjuuta ollenkaan? Mitä teet maasta nostetuille sipuleille tai perunoille?

55

53

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Nämä osaavat avata vaan mäkkärin mättöpussin.

    • No kyllä nuo vielä osaa, punajuuri menee helposti purnukkaan, perunat ja sipulit omiin oloihinsa maakellariin, puolukkasoseen tekee vaikka unissaan, etenkin jos se kerran menee pakkaseen.

      Miten niin?

      • Anonyymi

        Ei punajuuri noin vain mene. Mitä teet sille?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei punajuuri noin vain mene. Mitä teet sille?

        Ei gooklausta kiitos vaan suora vastaus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei gooklausta kiitos vaan suora vastaus.

        Liian kauan meni. Vastausaika BING! sulkeutui!


      • Anonyymi kirjoitti:

        Liian kauan meni. Vastausaika BING! sulkeutui!

        Sulla on sun aikataulut, mulla omani, on muutakin tekemistä kuin hengailla joka sekunti palstalla ja muutakin keskusteltavaa kuin juuri sinun aloituksesi.

        Mutta kun kerran sulkeutui, niin sovitaan niin.


      • Anonyymi
        randombypasser kirjoitti:

        Sulla on sun aikataulut, mulla omani, on muutakin tekemistä kuin hengailla joka sekunti palstalla ja muutakin keskusteltavaa kuin juuri sinun aloituksesi.

        Mutta kun kerran sulkeutui, niin sovitaan niin.

        Niin on. Ei enää pulinaa. Sinut on diskattu aiheesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei punajuuri noin vain mene. Mitä teet sille?

        Joo kuulosti sille, että se ikään kuin yksin hyppää sinne! :”D


      • Anonyymi kirjoitti:

        Niin on. Ei enää pulinaa. Sinut on diskattu aiheesta.

        Höpö höpö, pulisen mitä tahdon, milloin tahdon, missä tahdon.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Joo kuulosti sille, että se ikään kuin yksin hyppää sinne! :”D

        Katot tuonne pari vastausta alemmas, niin siellä on sulle punajuurien ohje, kyllä ne menee tosta vaan. Mutta eivät itse yleensä hypi mihinkään.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Liian kauan meni. Vastausaika BING! sulkeutui!

        Siihrnköhän mummo osti atamonia? Punajuurien säilömiseen? 🤔


      • Anonyymi
        randombypasser kirjoitti:

        Höpö höpö, pulisen mitä tahdon, milloin tahdon, missä tahdon.

        Et punajuuri touhussa.


      • Anonyymi
        randombypasser kirjoitti:

        Katot tuonne pari vastausta alemmas, niin siellä on sulle punajuurien ohje, kyllä ne menee tosta vaan. Mutta eivät itse yleensä hypi mihinkään.

        Myöhässä. Diskattu. Ehdit guuklettaa.


      • Anonyymi
        Disseisback kirjoitti:

        Siihrnköhän mummo osti atamonia? Punajuurien säilömiseen? 🤔

        Kyllä voi olla…


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä voi olla…

        Joo, jotain säilöntäainetta kai se oli....


      • Disseisback kirjoitti:

        Siihrnköhän mummo osti atamonia? Punajuurien säilömiseen? 🤔

        Käy se siihenkin, käytetty aikanaan melkein mihin tahansa säilöntään, ehkä myös vainajien säilöntään 😂


      • Anonyymi kirjoitti:

        Et punajuuri touhussa.

        Höpö höpö, pulisen kaikissa touhuissa miten huvittaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Myöhässä. Diskattu. Ehdit guuklettaa.

        Noita punajuuria on tullut säilöttyä iät ja ajat, kuten myös lanttua ja naurista. Siinä ei ole googlella mitään tekemistä.


    • Ei kai punajuurelle mitään tarvitse tehdä. Nostetaan maasta ja säilytetään viileässä ja pimeässä.

      • Ei se oikein siitä tykkää, nahistuu yllättävän nopeasti. Keitetään kypsäksi, tuupataan suola- tai mausteliemeen maun mukaan ja ilmatiiviiseen lasipurkkiin. Koknaisena, paloina, siivuina, miten vaan. Jos purkki on ilmatiivis, säilyy sen sata vuotta vaikka ikkunalaudalla. Kuten muutkin juurekset, jos ne samoin valmistetaan.


      • randombypasser kirjoitti:

        Ei se oikein siitä tykkää, nahistuu yllättävän nopeasti. Keitetään kypsäksi, tuupataan suola- tai mausteliemeen maun mukaan ja ilmatiiviiseen lasipurkkiin. Koknaisena, paloina, siivuina, miten vaan. Jos purkki on ilmatiivis, säilyy sen sata vuotta vaikka ikkunalaudalla. Kuten muutkin juurekset, jos ne samoin valmistetaan.

        Porkkanat ainakin voi maakellarissa säilöä hiekan sisällä. Eikö sama toimisi punajuurilla? Käytännössä olen löytänyt raakoja punajuuria läpi vuoden lidl-marketista kilon pusseissa.


      • scrg kirjoitti:

        Porkkanat ainakin voi maakellarissa säilöä hiekan sisällä. Eikö sama toimisi punajuurilla? Käytännössä olen löytänyt raakoja punajuuria läpi vuoden lidl-marketista kilon pusseissa.

        Porkkanat, perunat, sipulit kai ainakin. Mun kokeilussa punajuuret otti nokkiinsa ja niin myös naapurilla, mutta ehkä meillä oli vaan huono mäihä.

        Onhan niitä raakoina jatkuvasti, mutta on niillä melkoiset säilytysjärjestelmätkin. Niinku mm. keski-Eurooppalaista omenaa saa tuoreena läpi talven. No miten? Ne kerätään syksyllä johonkin massiiviseen kylmäsäilytysjärjestelmään ja sieltä rahdataan sitten tuoretta tavaraa pitkin maailmaa.


    • Anonyymi

      Miksi puolukat soseena pakkaseen, laitan sellaisenaan pussiin ja sieltä otan sopivan määrän kerralla.
      Punajuuria ei ole omasta takaa satoa, joten kaupasta ostan 1-2 kerrallaan raasteeksi tai paistan korppujauhoilla leivitetyiksi pihveiksi.
      Mustikat sellaisenaan pussiin. Omenat hilloksi jääkaappiin tai kuivaamalla viipaleita. Niitä voi myös pakastaa ohuina lohkoina ja syödä melkein sulaneina.
      Aroniat sellaisenaan tai kuivattuna, ovat muuten superfoodia. Sienten saanti on vielä herrassaan. Sateet voivat tuoda esiin. Kun vain muutaman tuntee, niin pääasiassa suppiksia kuivaukseen.

      • Anonyymi

        Marjat pannaan rasioihin sokerin kanssa. Ei pusseihin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Marjat pannaan rasioihin sokerin kanssa. Ei pusseihin.

        Tuskin se marja siitä pussista kovin loukkaantuu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Marjat pannaan rasioihin sokerin kanssa. Ei pusseihin.

        Voithan sä laittaa rasioihin, minä laitan pusseihin enkä laita sokeria. Siitä on nopsa ottaa sopiva määrä puuron päälle. Vie vähän tilaa kun pussit muotoutuvat.


    • Anonyymi

      En osaa.

    • Anonyymi

      Puolukoista tehdään vispipuuroa. Loput puolukat käytetään puolukkakiljuksi.

      >simiti<

    • Anonyymi

      Sinkku valitaan suhteeseen punajuuren perusteella 😆

    • Anonyymi

      Osaan, edesmennyt ravitsemusalan opettaja äitini neuvoi. Yhdessä säilöttiin monena syksynä maan- ja metsän antimet. Niin autoklaavilla kuin uunissa. Maakellariin ja pakkaseen. Kuivattiin muikkuja ja sieniä. Marjoja ja sieniä kerättiin, mehuja mehusteltiin ja pulloteltiin. Metsän ja järvien keskellä asuttiin. Riistaa ja kalaakin pöytään lapettiin. Ruis- ja ohraleipää usein leivottiin ja kiviuunissa paistettiin. Puutarhan kolme isohkoa omenapuuta tuotti erityisen paljon punakaneleita, keltakaneleita ja pirja-omenoita jotka hyödynnettiin siltään ja tuoremehuna.

      • Anonyymi

        Mansikkamaata, hernemaatakin oli. Kasvimaalla kasvoi vähän vaikka mitä, mm. sipulia, selleriä, pasternakkaa, kurpitsoita, lanttua, porkkanaa, punajuurta, ja perunaa, eri lajikkeitakin. Sipulit ja perunat kuivatettiin huolella pinnalta maasta noston jälkeen harvoissa puisissa avolavoissa. Sipuleista irrotettiin varsi pois ja säilöttiin maakellariin pottujen viereeen omaan laariin.


      • Anonyymi

        Hienoa! Sieltä on tullut oppia suvusta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hienoa! Sieltä on tullut oppia suvusta.

        Omena- ja luumusoseita tehtiin kun tuottavia luumupuitakin oli, erilaisia hilloja, raparperia hyödynnettiin, pikkelsiä ja kurkkusalaattia purkitettiin. Muikkua, ahventa, lahnaa ja haukeakin purkitettiin, jota oli savussa, suolassa, öljyssä, tomaatissa. Ja sieniäkin suolattiin ja purkitettiin. Oli kasvihuone ja matala lasikatteinen kasvatusalusta antimineen. Viinimarjoja, puolukoita, mustikoita, karpaloita, lakkaa, vattuja ja pihlajanmarjoja säilöttiin. Nokkosta, vuohenputkea, kasvattamaamme kuminaa ja muita lukuisia yrttikasveja hyödynnettiin kuivattuina niin kastikkeissa, liemissä kuin leivässäkin. Vehnäleipääkin oli tiinussa, pöydässä ja pakkasessa suht usein. Omien peltojen viljoista kaikki leivät kun oli osuuskuivurit ja -myllytkin ja omien metsien puulla lämpesi leivinuunikin. Mahlaa pakastettiin ja hunajaa keruutettiin mehiläisin jota käytettiin päivittäin. Huushollit ja saunat lämpesi puulla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Omena- ja luumusoseita tehtiin kun tuottavia luumupuitakin oli, erilaisia hilloja, raparperia hyödynnettiin, pikkelsiä ja kurkkusalaattia purkitettiin. Muikkua, ahventa, lahnaa ja haukeakin purkitettiin, jota oli savussa, suolassa, öljyssä, tomaatissa. Ja sieniäkin suolattiin ja purkitettiin. Oli kasvihuone ja matala lasikatteinen kasvatusalusta antimineen. Viinimarjoja, puolukoita, mustikoita, karpaloita, lakkaa, vattuja ja pihlajanmarjoja säilöttiin. Nokkosta, vuohenputkea, kasvattamaamme kuminaa ja muita lukuisia yrttikasveja hyödynnettiin kuivattuina niin kastikkeissa, liemissä kuin leivässäkin. Vehnäleipääkin oli tiinussa, pöydässä ja pakkasessa suht usein. Omien peltojen viljoista kaikki leivät kun oli osuuskuivurit ja -myllytkin ja omien metsien puulla lämpesi leivinuunikin. Mahlaa pakastettiin ja hunajaa keruutettiin mehiläisin jota käytettiin päivittäin. Huushollit ja saunat lämpesi puulla.

        Kaaliakin oli monena vuotena kasvamassa. Oikeammastaan voi, ja juusto haettiin kaupasta tai naapurin maitotilalta. Suolaa ja kahvia joutui aina isomman satsin ostamaan.


    • Anonyymi

      Tuskin teillä reppanoilla on edes tyrnipuristinta? Ei ole kyllä minullakaan.

      • Anonyymi

        Juu, eikä ole kyllä sitä tyrniäkään.


      • Anonyymi

        Siinäpä huumoriakin..


      • Anonyymi

        Puristetaanko sillä koko pensas mehuksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puristetaanko sillä koko pensas mehuksi?

        Kyllä se melkein näin kai menisi. Lähinnä varmaan marjoista se mehu tulee.


    • Anonyymi

      No kuule en omista sellaista kellaria, johon voisi perunoita ja sipuleita laittaa. Toisaalta eipä ole niin suurta kasvimaatakaan, että noita sen kummemmin säilyteltäviksi jäisi. Viimeistään jouluna on kaikki syöty.

      Säilötyt punajuuret ei ole mun herkkuani, joten ne jätän väliin. Säilykkeistä oikeastaan vain suolakurkut on musta ok, vaan eipä noidenkaan säilömiseen ylettömästi tilaa ole, eikä kasvattamiseenkaan. Jätän siis nuo säilömiset väliin.

      • Anonyymi

        Hyvä se on silti ajatusta herätellä, mistä se ruoka tulee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvä se on silti ajatusta herätellä, mistä se ruoka tulee.

        No jos kyseinen asia on jollekulle jotenkin epäselvää niin niin kai sitten.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No jos kyseinen asia on jollekulle jotenkin epäselvää niin niin kai sitten.

        Aina voi tutustua :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aina voi tutustua :)

        Elämälle ja punajuurelle pitää olla avoin.


      • Anonyymi

        Enkä kyllä ala puolukoita erikseen survomaan, kun pakkaseen mahtuvat nekin. Lapsuudenkodissani puolukat survottiin isoon sankoon ja sitten kylmään varastoon. Hitto kun olikin pirullista yrittää saada siitä jotain irti kolmenkympin pakkasessa. Ei ikinä kiitos. xD


      • Anonyymi

        Punajuuri on ihan hyvää kun sen tuoreena keittää, eikä pistä mihinkään litkuihin. Samoin muut juurekset, mutta eihän ne tietenkään oo mitään säilykkeitä. Joo suolakurkku on kyllä hyvää, mutta ei muut.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Punajuuri on ihan hyvää kun sen tuoreena keittää, eikä pistä mihinkään litkuihin. Samoin muut juurekset, mutta eihän ne tietenkään oo mitään säilykkeitä. Joo suolakurkku on kyllä hyvää, mutta ei muut.

        Makuasioita. Mä en oikein tykkää punajuuresta muuten kuin tuoreena raastettuna kasvis- tai lindströminpihveissä.


    • Anonyymi

      Punajuurta en kasvata, en osta edes kaupasta koska en tykkää.
      Puolukkasurvosta tai hilloa kuvittelisin osaavani, olen joskus tehnytkin. Nyt ei ole sitäkään ongelmaa, kun en ole kerännyt puolukoita. Sitä paitsi muori meillä säilöö tonttimarjatkin.
      Sipuleita en kasvata ja perunoita syödään maasta marraskuulle. Mitä niitä turhaa nostamaan, siellä säilyvät hyvin. Jos jotain vielä jäljellä kun vuorokauden keskilämpötila jo liikaa pakkasella, niin sitten maakellariin.

      -keinovaginamies-

    • Anonyymi

      Nokkosta ja muuta villiyrttiä on pakkasessa. Pihalta saa vielä kyllä tuorettakin. Perunat ja porkkana maassa niin kauan kuin voi, ei ole kellaria. Lanttua tuli nyt niin vähän, että ne säilöö vaikka hiekkaan. Punajuurta ei tullut laitettua. Tomaattia on aika paljon, ne pitäisi keittää soseeksi ja säilöä tai pakastaa. Osa niistäkin on vielä vihreinä... Mitäs muuta.. Omenaa pitäisi kerätä ja kylmäpurustaa nektariksi, mutta on aika matosia :(

      • Anonyymi

        *puristaa eikä purustaa.


    • Anonyymi

      Tulikin mieleen, miten aronia kannattaisi säilöä? Survoa ja pakastaa varmaan. Turha hyvää marjaa on hilloksi keittää.

    • Anonyymi

      En tiiä mitään. Mutta on mulla pieni viikate. Ja sitä voisin sadonkorjuuseen käyttää.

    • Anonyymi

      Kps pm 422 semtto' vipdessa rajaa riplaam moom juom soom' lomllilalom sottemn åalasteöeta. pmlp lomlim omta kp aööe lalso semtto''?

    • Anonyymi

      Enigman videossa, return to innocence, esitettiin jotain sadonkorjuuseen liittyvää. Mutta takaperin. En osaa nyt linkkiä laittaa.

    • En osaa ilman ohjeita, kun en ole säilönyt mitään muuta kun mehua ja marjat sellaisenaan putsattuina pakkaseen. Eikä olis tilojakaan mihkään säilöä. Kellari on pois käytöstä.

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      99
      5365
    2. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      145
      3603
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      50
      3215
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      445
      2506
    5. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      255
      1559
    6. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      86
      1304
    7. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      13
      1299
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      77
      1238
    9. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1223
    10. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      141
      1150
    Aihe