Lääkevieroituksen aiheuttama masennus

Anonyymi-ap

Mulla on takana yli 30 vuotta Diapamin käyttöä, joka oli monta vuotta aika pienellä(?) annoksella, 5-20mg/vrk. Lopetin kolme kuukautta sitten kokonaan, joka ihme kyllä onnistuikin.
Nyt on kuitenkin tullut tuo masennus ja tyytymättömyys itseeni ja elämään. Ei saa oikein mitään tehtyä. Ei pysty lähtemään edes kävelyllä, vaikka olin joskus aktiivinen liikkuja.
Kuukausi lopettamisesta alkoivat univaikeudet, joiden luulin jo helpottaneen. Mutta nyt on taas palanneet. Hermosto jotenkin ylikierroksilla, kun pitäisi nukkua. Iho kutisee, lihakset nykivät helposti, eikä jalat esim. ole oikein normaalit. Aistit herkällä, kuulee naapuriin asti ja pienetkin äänet havahduttavat.

Päivisin saamaton olo, ei jaksa mitään. Jokin roskien vienti uloskin on haastavaa, kun silloinhan voi törmätä naapureihin! Olen tyytymätön omakuvaan, olen ruma, väärän painoinen ja epäonnistunut kaikessa. Ei auta, vaikka ymmärtää tämän liittyvän tuohon lääkelopetukseen (toivottavasti).
Toisaalta pelottaa ajatus, että palaisi takaisin lääkkeeseen, se vasta varmaan masentaisikin. Vanhat muistot epäonnistumisista elämässä aina lapsuuteen asti ahdistavat.

Välillä tulee vihantunteita ja katkeruus vaikka noita lääkäreitä kohtaan, jotka mielessäni ovat kaikkeen syyllisiä. Tv-ohjelmat inhottavat, niissä on vain muka-iloisia ihmisiä, tekopirteitä uutistenlukijoista alkaen. Hirveä katkeruus ja melkein viha kaikkea kohtaan.

Puolisolle ei voi mitään puhua, kun hän ei voi ymmärtää. Kyselee kyllä välillä onko kaikki hyvin. Ihme kyllä osaan vastailla asiallisesti ja pitämään pahan olon sisälläni. Välillä olen mielessäni vihainen hänellekin, teki hän sitten mitä tahansa. Pidän tunteet kuitenkin sisälläni. Vielä on sen verran järkeä jäljellä, että tietää mikä tämän aiheuttaa, mutta voimat on lopussa. Jos saisi iltaisin unen ja nukuttua kunnolla auttaisi aika paljon, niin uskon. Tietenkään lääkäri ei halunnut kirjoittaa nukahtamislääkettä, jonka tiedän auttavan. ” Kun siihen voi kehittyä riippuvuus”. Miksiköhän sitä sitten myydään ja valmistetaan?

Kun tietäisi, että tämä menee joskus ohi, jaksaisi paremmin.

6

235

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Harvinaisen selkeää ja asiallista oman olon analysointia!

      Lukijaa jäi pohdituttamaan, miksi Diapam on lopetettu. Sille kuitenkin näyttäisi olevan tarvetta.

      • Anonyymi

        Kiitos.

        Varmaan lopetus lääkäreiden painostuksen takia.

        Tuo jatkuva syyllistäminen, jota joutuu kohtaamaan terveydenhoito henkilökunnan taholta varmaan yksi iso syy miksi lopetin kokonaan. Vuosikausia reseptien uusinnan yhteydessa on kirjattu kanta-rekisteriin vähennystä ja lopetusta. Siten saatu syntymään potilaalle tunne huonoudesta ja heikkoudesta, kun on tuota lääkettä käyttänyt. Vaihtuvat lääkärit joille ei enää jaksanut aina uudelleen ja uudelleen kertoa miksi minusta on tullut tällainen. Eikä ne syyt tuntuneet juuri kiinnostavankaan ketään.

        Toleranssi lääkkeeseen ei ole noussut. Pärjäsin pienellä määrällä vuosikausia ja kykenin suoriutumaan arjesta ja nukkumaan. Ikävä on ollut huomata, että sisältäni on nousemassa esiin se arka lapsi joka ei silloin vuosia sitten uskaltanut mennä toisten pariin, eikä saanut ryhmätilanteissa sanaa suustaan. Silloin nuorena ensimmäisenä ihan apuna oli alkoholi, jonka käytön olen onneksi ajat sitten lopettanut.

        Kauan sitten työterveyslääkäri ehdotti tätä rauhoittavaa lääkettä, joka arkuuteeni ja jännittämiseeni auttoikin. Ikävä kyllä bentsodiatsepamit on nyky lääkäreiden toimesta demonisoitu. Sen sijaan ssri -lääkkeitä ja muita pään sekottajia määrättäisiin hyvinkin kevyesti, mutta niitähän en vapaaehtoisesti suostu nielemään.

        Väsyin tuohon reseptien ja lääkkeiden laskemiseen, stressaamiseen siitä, millä tuulella lääkärit mahtavat olla ja ihan omin päin lopetin kokonaan. Lääkärini luulee, että suoritan ns. hidasta vhennystä, mutta tein sen näin. Vastoin suosituksia, mutta olen elämässäni ennenkin tehnyt aika kovia juttuja ja uskon tästäkin vielä selviäväni.
        Tuollaiset kertomani vieroitusoireet ja mielialan aaltoilut ovat ikäviä. Niiden kanssa pärjännee kun muistaa, että ne aina välillä helpottavat. Nytkin on jo hiukan parempi olo kuin silloin, kun aloitustekstiä kirjoitin.
        Tuleva yö vain taas hiukan huolettaa.


    • Anonyymi

      Kyllä se menee ohi aikanaan, mutta ilmeisesti olet masentunut , ja jos et saa nukuttua niin se pahentaa tilannetta .
      Sitten on ihmisiä jotka menevät pienellä lääke annoksella koko elämänsä, ja voivat hyvin niiden turvin.
      Joten sinun pitäisi saada alku parempaan voimiseen että voisit nukkua yöt. Ja jos on tarve syödä mieliala lääkkeitä niin sekin voisi olla ratkaisu. Monet muuttavat uuteen lääkkeeseen tauon jälkeen ja sanovat että voivat paremmin
      Vaikea tietää mikä olisi oikea ratkaisu koska se on niin yksilöllistä jokaisen ihmisen kohdalla . Soita lääkärille ja pyydä unettomuuteen lääke .
      Tsemppiä

    • Hei,

      Et viesteissäsi kertonut, että saatko jonkinlaista keskusteluapua tilanteessasi. On olemassa monenlaisia auttavia tahoja, joihin voi olla yhteydessä anonyymisti ja matalalla kynnyksellä. Ao. palveluista voi saada sekä ammatti- että vertaistukea.

      - Tukinet.net - Tukipisteesti netissä https://tukinet.net/

      Tukinetistä saa itselleen tukihenkilön, jonka kanssa voi keskustella kahden kesken mistä tahansa hankalasta elämäntilanteesta tai mielessä olevasta huolesta. Tukihenkilö löytyy mm. Mieli Tukisuhteesta. https://tukinet.net/teemat/mieli-tukisuhde/tukisuhteet/

      Tukinetissä on myös monenlaisia keskusteluryhmiä ja chattejä, joista voi saada vertaistukea sekä ammattilaisten neuvoja.

      Joka viikko maanantaista torstaihin klo 15-19 on Solmussa-chat päivystys, jossa voi jutella kahden kesken päivystäjän kanssa. Tukinet on avoinna kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä.

      - Valtakunnallinen kriisipuhelin

      Jos soittaminen tuntuu omimmalta vaihtoehdolta, niin valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää24/7 numerossa 09 2525 0111.

      - Kriisikeskukset

      Ympäri Suomea toimii myös kriisikeskuksia, joihin voi mennä keskustelemaan paikan päälle. Osassa yksiköistä myös etävastaanotto on mahdollinen. Yhteystiedot löytyvät mm. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n nettisivuilta: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/keskusteluapua-kriisivastaanotoilla/

      Voimia tilanteeseesi!

      Ysätävällisin terveisin
      SOS-kriisikeskus/Kata

    • Anonyymi

      Masennus, unihäiriöt, aistiyliherkkyys, levottomuus (hermoston ylivireys), ahdistus, ärtyneisyys, "itsestä hukassa olo" on ihan tyypillisiä bentsovieroitusoireita ja mikä ikävää, ne voi kestää aikansa.

      Vieroituksesta paraneminen ei ole suoraviivaista. Tulee parempia jaksoja, huonompia oloja, oireet voi palata hetkellisesti esim stressin myötä (kannattaa tunnistaa triggerit). Hiljalleen oireet katoaa. Aluksi saattaa olla vain se huono olo 24/7 etenkin jos seinään vieroitus.

      . Suosittelen nyt ekana lukemaan Ashton Manualin (löytyy myös suomeksi) jotta saat ymmärrystä vieroitukseesi liittyen. Sen on tehnyt aihetta tutkinut professori Heather Ashton. Se on vanha, edelleen ajankohtainen monilta osin, ja paras lajissaan mutta toki sitä kannattaa tulkita sen kautta että se on vanhempi. En esim tiedä olisiko Ashton loppuvaiheessa elämäänsä suositellut masennuslääkkeitä niin auliisti kuin Manualissa vieroitusmasikseen kun niidenkin lopetusongelmista tullut lisää tietoa . Muuta matskua on esim benzoinfo.com, tosin kyseinen sivusto on aika bentsokriittinen, sisältää niitä pahimpia tarinoita bentsojen kanssa enkä tiedä sopiiko ahdistusherkälle. Foorumi benzo buddies on tukifoorumi bentsovieroittautjille. Youtubesta sanalla benzo withdrawal voit tutustua bentsovieroittautujien kokemuksiin ja havaintoihin mikä heitä auttanut. Moni kamppailee pitkälti samanlaisten oireiden kaa.

      Järkevintähän on lähtökohtaisesti vähentää se lääke veke, eikä lisäillä uutta koukkulääkettä hoitamaan edellisen viekkareita esim nukahtamislääkkeet. Menet silloin ns ojasta allikoon pahimmassa keississä. En tiedä milloin olet lääkkeen lopettanut, joskus lääkkeen palautus ("reinstating") ja sitten hitaampi vähennys voi auttaa, toisikaan lääkkeen lopetus ei auta oloon ja olo ei palauttassa lääke ole identtinen kuin edellisen käytön aikana. Toisilla lääkkeen palautus voi tuottaa ongelmia. Toisilla taas se voi auttaa välttämään lisäongelmia koska kylmä kalkkuna vieroitustyyli tuottaa pahoja oireita

      Oloa voi helpottaa ihan perus terveellisellä ruokavaliolla (pistä prosessoitu verensokerin heittelyä lisäävä "ruoka" minimiin), päivärytmillä (auttaa unettomuuteen ja opettaa kehoasi olemaan rytmissä), hermoston rentoutuksella(esim jännitysrentoutus, syvähengitys, vagushermon aktivointi, kevyt rentoutusjooga ym). Näissä pointtina on hermoston ylivireyden rauhoittaminen. Esim Youtubessa on paljon rentoutusvideoita, ja meditaatiovideoita.

      Moni saattaa naureskella tuolle "prosessoitu ruoka" minimiin mutta on paljon etenkin keinotekoisia lisäaineita jotka esim lapsilla on yhdistetty ylivilkkauteen, ja voin luvata että nämä ei lisää hyvää oloa bentsovieroituksessa. Kannattaa tankata polttoainetta mikä keholle on tarkoitettu, luonnollista hyvää polttoainetta joka auttaa kehoasi korjaamaan itseään.

      Esim kärjistäen. Jos juo energiajuomia, höttöhiilaria,syö pikaruokaa ja karkkia, turha odottaa nukkuvansa hyvin, voivansa hyvin ja tasapainoisesti. Ahdistukseen voi vaikuttaa tiettytn pisteeseen syömällä terveellisesti

      Tiedosta että stressin- ja rasituksensietokykysi on kehnompaa kuin ennen vieroitusta joten älä vaadi itseltäsi liikoja akuuttivieroituksessa sillä se tod näk nostaa oireitasi. En voi painottaa liiaksi että alkoholista kannattaa olla erossa vieroituksessa koska se monessa tapauksessa pahentaa viekkareita koska krapulat heittää bentsovieruituksen jo sotkeman gaba glutamaattitasapainon vielä enemmän sekaisin altistaen ahdistukselle.stimulantit kuten kofeiini voi vieroituksessa lisätä levottomuutta pahemmin kuin normisti, osa kestää, kaikki ei. Unettomuuden lääkkeettömät hoitokeinot toimii bentsovieroituksessa, ainakin oman kokemukseni mukaan. Kun alat nukkua normisti on parantumisesi mennyt eteenpäin. Tiivistetysti: luonnonvaloa aamulla(tai kirkasvalo), iltaisin keinotekoiset valot pois ajoissa, pimennä huone kunnolla, fyysistä aktiivisuutta päivään edes kävelyä, säännöllinen päivärytmi ja syöminen. Bentsovieroituksessa korvatulpat voi auttaa nukkumisessa jos on ääniherkempi.

      Kannattaa olla hellä omalle keholle vieroituksessa. Levätä enempi, rentoutua enempi, ottaa iisimmin.
      Jotkut ihmiset on herkempiä lääkkeille ja lisäravinteille bentsovieroituksessa mikä kannattanee huomioida. Jos jotain lisäravinnetta kokeilee kannattaa aloittaa pienestä annoksesta yhtä kerrallaan kokeillen annosta nostaen. Itselläni magnesiumöljy jaloille auttaa relaamaan lihaksia ja otan melatoniinia pienen annoksen. Mutta on yksilöllistä mikä ketäkin auttaa.

      Jossain vaiheessa kun hoidat kehoasi olosi helpottanee. Jos lopetit seinään siinä voi mennä aikansa. Toiset toipuu nopeammin kuin toiset.

      Tsemppiä matkaasi!

      • Anonyymi

        Itselläni bentsovieroituksessa liikunta merkitsi joskus sitä että kävelin vaan talon ympäri ja kävin hengittämässä raitista ilmaa. Ja se on ihan fine. Kuuntele kehoasi. Ei sinun tarvi pystyä asioihin kuin ennen vieroitusta samalla tavoin heti.

        Unettomat yöt kuittasin joskus pitämällä silmiä kiinni päivällä ja kuuntelemalla rentoutusnauhaa. En kyennyt nukkumaan päivällä kun unettomuus paha. Uuvutti kokoajan.

        Kaikki mitä sanot on ihan normaalia bentsovieroitussettiä. Usko pois.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5957
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3764
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2053
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1249
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      919
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe