Parisuhteet pähkinänkuoressa

Anonyymi-ap

Rakkaus ei ole tunne vaan valinta – 5 totuutta parisuhteesta


Elämme nopeassa kulutuskulttuurissa joka mielellään luo meille kuvaa siitä että elämän ja ihmissuhteiden pitäisi olla kuin ihana päivä rannalla, kevyttä, kivaa ja ihanaa. Erityisesti sosiaalinen media on taipuvainen luomaan rakkaudesta ja parisuhteesta kuvaa, joka on varsin epärealistinen.


Yksi myytti rakkaudesta on, että se olisi tunne. Todellisuudessa rakkaus on valintaa, tekoja, arvojen mukaista toimintaa ja sitoutumista. Sitoutuminen rakkauteen tuo elämään syvää merkityksellisyyttä. Rakastuminen ja ihastuminen ovat tunteita, joissa hormonit puuttuvat peliin. Kuten vanha sanonta menee: Rakastunut näkee vaaleanpunaisten linssien läpi. Ehkä aluksi ne vaaleanpunaiset linssit ovat hellyyttävät ja ihanat, mutta rakastumisen muuntaminen valinnaksi rakastaa kysyy meiltä realistisempaa käsitystä rakkaudesta.

Todellisuudessa ihmissuhteet eivät ole aina helppoja. Parisuhde kysyy paikoin kompromiseeja. Se kysyy joskus luopumaan omista itsekkäistä haluista. Se kysyy haavoittuvaisuutta, se kysyy sopimista, se kysyy omien uskomusten tarkastelua.

Aito ja läheinen parisuhde kysyy uudelleen määrittelemään ihannekuvaa rakkaudesta, jonka kulttuurimme on luonut.

Se että parisuhteet eivät ole ihan helppoja, ei ole mitenkään huono uutinen. Aikuinen parisuhde, jossa kummatkin haluavat vilpittömästi kasvaa, on äärimmäisen palkitseva ja merkityksellinen asia – syvällä tasolla.

Voidaksemme murtaa epärealistista rakkauskäsitystä, avataan hieman muutamaa haastavaakin totuutta parisuhteista. Näiden tarkoitus ei ole latistaa, vaan auttaa meitä enemmänkin kypsymään aikuiseen rakkauteen – joka on valinta.



1. Et aina pidä kumppanistasi tai tunne vetoa häntä kohtaan. Joskus tulet suorastaan olemaan ärsyyntynyt, kyllästynyt ja tympääntynyt.

Ja se ei tarkoita, että et olisi sinulle hyvässä suhteessa. Joskus sydämemme on avoinna, joskus suljettuna. Joskus reagoimme ja näemme toisen heikoimmillaan. Miten suostumme yhä uudelleen ja uudelleen kurottamaan kohti yhteyttä? Miten kieltäydymme leimaamasta kumppaniamme tietynlaiseksi?

2. Tulet joskus tuntemaan yksinäisyyttä ja mitä luultavimmin joskus kyseenalaistat suhteenne

Suhde ei ole lääke joka poistaa vaikeat tunteet. Parhaimmillaan tasapainoisessa suhteessa on tilaa tulla kuulluksi ja nähdyksi ja siitäkin huolimatta tunnemme joskus yksinäisyyttä. Se on ok. Luultavasti tulee myös aikoja jolloin mielemme tarjoaa ajatuksia, että ehkä et olekaan oikeassa suhteessa. Ehkä mieli tarjoaa ajatuksia että jonkun toisen kanssa olisi parempaa. Nämä ajatukset ovat ajatuksia, eivätkä ne itsessään ole luotettava tiedon lähde. Sitoutuminen suojaa sinua tekemästä äkillisiä valintoja hetkellisten ajatusten sijasta.

3. Teillä tulee olemaan konflikteja. Ja ne herättävät kipua.

Tätäkin on joskus intiimiys. Se ei tarkoita että olisi oikeutettua satuttaa toista sanoin (tai muutenkaan), ja silti on inhimillistä että niin ihmiselle joskus käy. En ainakaan ole vielä koskaan tavannut ihmistä, jolle näin ei olisi käynyt. Miten te yhdessä omistatte, käsittelette ja harjoittelette viisasta konfliktien käsittelyä? Se on taito, jota on kultaakin kalliimpaa harjoitella yhdessä.

4. Rakkauden kanssa tulee pelko, josta ei ole mahdollista päästä täysin eroon.

Kokonainen ihmisyys sisältää myös epämieluisia tunteita. Rakkaus ja kiintyminen tuovat mukanaan myös menettämisen pelon. Se on ihan ok. Joskus pelko pukeutuu valevaatteisiin vihana, kontrollointina, ärsyyntymisenä tai ahdistuksena. Onko teidän suhteessa tilaa ilmaista myös rehellisesti, että joskus pelottaa?

5. Tulette kumpikin tuomaan menneisyytenne lastia suhteeseen.

Suhteeseen tulee mukanamme myös menneisyydessä syntyneitä pelkoja, epävarmuuksia ja haavoja. Se miten herkästi, avoimesti ja kunnioittaen voimme näistä kommunikoida on tietoinen lahja suhteellenne. Suhteessa on mahdollista saada korjaavia kokemuksia, vaikka ketään ei voi eikä tarvitse pelastaa. Mutta on aikuista ymmärtää, että jokaisella on haavoja ja pelkoja.

Aito intiimiys on kaikkea muuta kuin helppoa, ja silti se on suuri, kaunis, arvokas kutsu kasvaa. Kasvaa anteeksiannossa, kasvaa rakkaudessa, kasvaa inhimillisyydessä, kasvaa kommunikaatiossa, kasvaa yhdessä.

22

86

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Rakkaus on valinta hyvässä tai tyydyttävässä normaalissa suhteessa. Listasi on osittain juuri sitä ruusunpunaista höttöä mistä rakastuneita syytät.

      On suhteita, jossa rakkaus on kuollut, sitä ei voi olettaa ja jäljellä on vain paha olo. Suhteessa voi tehdä oman osuutensa niin hyvin kuin pystyy, mutta aina vastapuolta ei kiinnosta osallistua millään lailla. Syitä mistä rakkaus voi kuolla toisen TAI molempien käytöksestä johtuen
      - henkiseen tai fyysiseen väkivalta
      - vuosia kestävä torjunta
      - puhumisen ja kuuntelun totaalikieltäytyminen
      - läsnäolosta, läheisyydestä ja seksistä kieltäytyminen (samaan aikaan)
      - haluttomuus viettää aikaa yhdessä pitkäaikaisesti

      Rakkautta voi myös riittää, mutta tilanne voi mennä sellaiseksi, että jatkaminen vie oma henkisen tai fyysisen terveyden ja jatkamisen hinta on järjetöntä ja yksilön kannalta kohtuutonta:
      - väkivalta
      - päihdeongelmat
      - vakava mt-ongelmat mm. skitsofrenia, psykoosit, mania
      - persoonallisuushäiriöt mm. narsismi, psykopatiat
      - jatkuva pettäminen ja haluttomuus muutokseen

      Joskus historiassa 9kk pariterapian jälkeen ammattilainen, terapeutti, sanoi minulle, että on tilanteita, joissa eroaminen on paljon parempi vaihtoehto kuin jatkaa (ihan syystä).

      • Anonyymi
        UUSI

        🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑

        🔞 ­N­y­­­m­­­f­o­m­­­a­­­a­­­n­­­i -> https://ye.pe/finngirl21#176768894

        🔞💋❤️💋❤️💋🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Täyttä valhetta osa näistä. Itselläni takana 20 vuotta avoliittoa eli voin allekirjoittaa ettei väittämät ole totta.
      Kuten:

      "2. Tulet joskus tuntemaan yksinäisyyttä ja mitä luultavimmin joskus kyseenalaistat suhteenne"

      Ei, en kertaakaan tuntenut yksinäisyyttä. Puoliso oli sosiaalisempi kuin minä ja aina valmiina antamaan seuraa, tukea ja apua.


      "3. Teillä tulee olemaan konflikteja. Ja ne herättävät kipua."

      Ei, meillä ei ollut konflikteja eikä kipuja. Kilttinä ihmisinä emme koskaan sanoneet mitään ikävää toisillemme. Meillä ei ollut syytä tapella mistään.

      "4. Rakkauden kanssa tulee pelko, josta ei ole mahdollista päästä täysin eroon."

      Ei ollut pelkoa ei. Sillon kun luottaa toisen sitoutumiseen täysin, ei pelolle löydy sijaa.

    • Anonyymi

      Jätä kumppanillekin jotain.

    • Anonyymi

      Telepatia unohtui kokonaan. 😐 Se on helpointa oman rakkaan kanssa.

      • Anonyymi

        Pähkinöissä joskus ollut muodostuneena pattia.


    • Anonyymi

      Yleensä kun mies kertoo tunteistaan naiselle niin nainen pelästyy ja suhde loppuu saman tien. Nainen ei hyväksy että mies kertoo rakastuneensa ja silloin nainen perääntyy. Valinta voi olla mutta kun mies kertoo valinnasta naiselle niin naiselle iskee kauhu että pitääkö sitoutua.

      • Anonyymi

        Ei siitä kuulu kertoa. Sellainen juoruileva mies on akkamainen. Senkun kosii ruusupuskan kanssa, siinä on tarpeeksi sanomaa. Pidän toiminnan miehistä, en tunteilijoista. Tunteet on naisia varten.


    • Anonyymi

      Epätoivo iskee, kun tälläisen listan näkee. En jaksanut lukea alkuunkaan 😐

    • Anonyymi

      Rakkaus syntyy suhteen antaman hyödyn mukaan. Lievä ja toisen puutteet hyväksyvä. Minulle rakkaus tarkoittaa yhdessäoloa, -harrastamista, -keskustelua, -kokemusten ja nykyolon jakamista. Lähden suhteeseen jos katson pärjääväni henkilön kanssa, että elämästä tulisi riittävn monipuolista ja mukavaa. Lähes samat arvot. Vanhoja voi mainita vaan ei vatvoa. Jos menneisyydestä tulee mieleen epäilyksiä tähän suhteeseen, niistä kannattaa keskustella, sillä haihtuvat.
      Tahdosta riippumaton, suuri rakkaus iskee vain kerran-pari elämässä, sellaisen kanssa ei kannata lähteä, siinä on niin sekaisin ettei voi arvoida ja tekee virheratkaisuja hormoonipäisään. Voi siinäkin suhteessa olla, mutta pysyviä ratkaisuja ei kannata tehdä ainakaan vuoteen, ei ennenkuin pää selviää. Siinä vaiheessa huomaa luonteiden ristiriitoja, että ei olisi pärjännyt.
      Suuri äkkirakkaus ei synny siitä että toinen olisi niin hyvä, se syntyy kun itse on avoimessa, herkässä tilassa, jonne pääsee sattumalta kohdattu ihan väärä ihminen. joka ei itselle lainkaan sovi. Silloin on järki tipotiessään.

    • Anonyymi

      Jahas palstanarsku pääs taas vauhtiin määrittelemään muiden elämää tyypilliseen tapaansa iltamyöhään ja yöaikaan tekemine avauksineen.

      • Anonyymi

        Toi ei ollu minä eli onko täällä montakin jota narsissiksi haukutte?


    • Anonyymi

      Taas paljon tekstiä ja vähän asiaa. En allekirjoita läheskänä kaikkia aloittajan väitteitä, vaikka on siellä mukana ihan oikeitakin ajatuksia. Minun kohdallani rakkaus on aina ollut ehdottomasti tunne ja jos se tunne katoaa, niin päätös ei enää auta mitään.

    • Anonyymi

      Hirveä määrä tekstiä. eikö tuotakaan yhtään lyhyempään kykene kirjoittamaan. Aloituksesta tulee lähinnä ahdistava olo ja jos parisuhde olisi tuollainen, niin en ikinä enää sellaista haluaisi. Oman kokemukseni mukaan se ei kuitenkaan ole tuollainen.

      Vaikka "me" eläisimmekin " kulutuskulttuurissa joka mielellään luo meille kuvaa siitä että elämän ja ihmissuhteiden pitäisi olla kuin ihana päivä rannalla, kevyttä, kivaa ja ihanaa", niin kaikki yksilöt eivät tuollaisessa kulttuurissa elä. Minä esimerkiksi en elä tuollaisessa kulttuurissa. En käytä esimerkiksi sosiaalista mediaa, eikä minua kiinnosta hittojakaan muiden parisuhteet, tarkoittaen, että en seuraa miten muilla menee, jolleivät he ihan itse tule asioistaan minulle kertomaan.

      Minulle rakkaus on ehdottomasti tunne. Jos sitä tunnetta ei ole, niin en tekisi valintaa jatkaa toisen kanssa. Jos rakkauteni on kuollut, niin suhde loppuu. Sama pätee minulla ihan kaikkiin ihmissuhteisiin, ei vain parisuhteeseen. Rakkauteni ei kuitenkaan kuole helposti ja se kestää myös huonoja aikoja. Jos rakkaudelleni vain annetaan tilaa palautua, niin se ei katoa koskaan. Minä rakastan muitankin kuin parisuhdekumppania ja pohjimmiltaan rakkaus vaikkapa vanhempiani tai lastani kohtaa on täysin samaa rakkautta, jota tunnen kumppaniani kohtaan. Olen ottanut ihmisen "omakseni" ja rakastan omiani ja seison omieni rinnalla, vaikka he aina välillä ovatkin ihan pirun raivostuttavia. Yksikään ihmissuhde ei ole 24/7/365 helppo. Ihmisillä on erilaisia ajatuksia asioista, eikä niitä saa aina sovitettua yhteen.

      "1. Et aina pidä kumppanistasi tai tunne vetoa häntä kohtaan. Joskus tulet suorastaan olemaan ärsyyntynyt, kyllästynyt ja tympääntynyt."

      Osin ihan totta. Aina välillä toiseen on ärsyyntynyt ja suorastaan raivostunutkin, vaan jos olen koskaan kyllästynyt ja tympääntynyt, niin silloin asiat ovat PAHASTI pielessä.

      "2. Tulet joskus tuntemaan yksinäisyyttä ja mitä luultavimmin joskus kyseenalaistat suhteenne"

      Hyvässä suhteessa ei tunne yksinäisyyttä. Hyvässä suhteessa on kaksi erillistä ihmistä, joilla on molemmilla tilaa, mutta jotka eivät koe yksinäisyyttä. Yksinäisyys parisuhteessa on todella paha juttu ja asiat ovat silloin erittäin huonosti.

      "3. Teillä tulee olemaan konflikteja. Ja ne herättävät kipua."

      Pienet konfliktit ovat normaali juttu, mutta suuret eivät. Konfliktit voivat herättää mielipahaa, ärtymystä ja vihaakin, mutta kipua ne eivät saisi tuottaa. Ehkä tämä on tulkintakysymys - kuka nyt minkäkin asian kivuksi kokee.

      "4. Rakkauden kanssa tulee pelko, josta ei ole mahdollista päästä täysin eroon."

      Tuollaista en ole koskaan parisuhteessa kokenut. Minusta tuo ei kuulosta normaalilta. Jos toinen kokee pelkoa, niin silloin jotain on pahasti pielessä. Itse olen huolehtijaluonne, eli huolta tunnen kyllä. Koen täysin asiattomaksi käytökseksi esimerkiksi myöhästyä selvästi syytä ilmoittamatta. Huolta ei kuuluisi tarvita kokea ilman oikeaa syytä.

      "5. Tulette kumpikin tuomaan menneisyytenne lastia suhteeseen."

      Tuo on ihan totta. Ihminen on kokemustensa summa ja niitä kokemuksia on mahdoton täysin ohittaa. Siihen pitää kuitenkin pyrkiä, että ei kaada menneisyyden kipupisteitä niihän täysin syyttämän yksilön niskaan ja jos niin joskus pääsee käymään, niin syyt täytyy toiselle selittää.

    • Anonyymi

      Kuorisuhteisiin pitäisi olla kuoritakki. Kannella kaikenmaailman tuulilta suojaava.

    • Mjaa, on normaalia ettei tunne pelkkää juhlaa ihmissuhteissaan. Se on inhimillistä. Aivan kuten sekin ettei aina olla saman mielisiä.

      Ja sekin, että tuntee joskus yksinäisyyttä. Ei ikäväkään ehdi tulla ilman yksinäisyyden tunnetta. Jos ei ikinä ikävöi, ei ikinä ole yksinäinenkään.

      • Anonyymi

        Minä olen kyllä usein kaivannut, vaikka en ole ollut yksinäinen. Olen kaivannut seurassa ja vaikka on ollut hauskaa, mutta se toinen on puuttunut rinnalta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Minä olen kyllä usein kaivannut, vaikka en ole ollut yksinäinen. Olen kaivannut seurassa ja vaikka on ollut hauskaa, mutta se toinen on puuttunut rinnalta.

        Minä rinnastan yksinäisyyden siihen, että kaipaa jotakuta poistamaan sen ikävän tunteen.

        Sen tunteen kun on kaksi ja läsnä. Ei ole enää ikävää ja yksinäistä, kun se toinen tuli siihen seuraksi.


      • G-LoveR kirjoitti:

        Minä rinnastan yksinäisyyden siihen, että kaipaa jotakuta poistamaan sen ikävän tunteen.

        Sen tunteen kun on kaksi ja läsnä. Ei ole enää ikävää ja yksinäistä, kun se toinen tuli siihen seuraksi.

        Sitten on se yksinäisyys mitä ei poista kukaan. Se on se syvällä sielussa oleva, johon ei auta mikään.


      • Anonyymi
        G-LoveR kirjoitti:

        Minä rinnastan yksinäisyyden siihen, että kaipaa jotakuta poistamaan sen ikävän tunteen.

        Sen tunteen kun on kaksi ja läsnä. Ei ole enää ikävää ja yksinäistä, kun se toinen tuli siihen seuraksi.

        Ok. Minä en eitten ole koskaan tuntenut yksinäisyyttä parisuhteessa. Jos sen siis määrittäisi noin. Ikävää olen tuntenut, kuten tossa yllä sanoin, mutta sitä olen tuntenut hyävssä seurassakin, jos joku puuttuu.

        "Sitten on se yksinäisyys mitä ei poista kukaan. Se on se syvällä sielussa oleva, johon ei auta mikään."

        Kyllä. Mä en ole onneksi tuntenut sitä tunnetta enää pitkään aikaan. Itsellä se liittyi teini-ikään ja just ja just aikuistumiseen, se yksinäisyys. jota kukaan ei kykene poistamaan. Sitä tuli yritettyä poistaa muilla ihmisillä, lyhyillä suhteilla ja irtoseksilläkin. Vaan eivät ne siihen auta, se on on omasta itsestä tulevaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ok. Minä en eitten ole koskaan tuntenut yksinäisyyttä parisuhteessa. Jos sen siis määrittäisi noin. Ikävää olen tuntenut, kuten tossa yllä sanoin, mutta sitä olen tuntenut hyävssä seurassakin, jos joku puuttuu.

        "Sitten on se yksinäisyys mitä ei poista kukaan. Se on se syvällä sielussa oleva, johon ei auta mikään."

        Kyllä. Mä en ole onneksi tuntenut sitä tunnetta enää pitkään aikaan. Itsellä se liittyi teini-ikään ja just ja just aikuistumiseen, se yksinäisyys. jota kukaan ei kykene poistamaan. Sitä tuli yritettyä poistaa muilla ihmisillä, lyhyillä suhteilla ja irtoseksilläkin. Vaan eivät ne siihen auta, se on on omasta itsestä tulevaa.

        Jep.😊

        Ikävä, kaipaat jotain koska seurassakin voi kokea yksinäisyyttä ilman sitä jotain tiettyä ihmistä.

        Mulla se yksinäisyys on ollut olemassa, se tunne jo niin pienestä kun muistan. Alle kouluiän.


    • Arvostamani kirjailija-historioitsija T Keskisarja pohtii uudessa kirjassaan miten jollekin "järkiolennolle" pitäisi selittää se että 1700-luvun Pohjolassa köyhät ja kurjat taistelevat nälän ja tautien keskellä alkeellisilla aseilla toisia köyhiä ja kurjia vastaan, koska saman ajan ja vaivan voisi käyttää johonkin muuhun

      Jonkinlaisella analogialla ulkopuolisen "järkiolennon" silmin voisi ihmetellä parisuhteita ja miten jäsenet kohtelevat toisiaan eli heitä joita sanovat rakastavansa. Kun kuuntelee joskus edes omaa sisäistä "järkiolentoaan", niin ihmissuhteet eivät ole niin vaikeita.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      1906
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1316
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1242
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1206
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1182
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1171
    10. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      44
      1166
    Aihe