Inkoon tehdashanke

Anonyymi-ap

Koetin laittaa otsikoksi "Inkoon vihreän teräksen tehdas­hanke, asiantuntijoiden arvioita" mutta s24-robo väitti sen sisältävän epäkelpoja merkkejä, pilkulla ja ilman pilkkua. Myöskin tuo nyt läpimennyt otsikko oli alkuun virheellisiä merkkejä sisältävä.

Mutta asiaan. Ohessa kiinnostava ja tasapinaoinen artikkeli tehdashankkeen aikeesta, sen riskeistä ja mahdollisuuksista, sekä teollisuuden vihreän vedynkin roolista, joka on vasta aivan aluillaan.
.

"Inkoon tehdas­hanke on vasta lähtö­telineissä, ja keskustelu käy jo yli­kierroksilla – asian­tuntijat kertovat, mitä on edessä"

"SSAB, Vattenfall ja LKAB ovat kehittäneet yhdessä fossiilivapaata rautamalmin pelkistämistä. SSAB:n Ruotsin Luulajan tehtaalla pyörii jo Hybrit-pilottilaitos, joka tuottaa fossiilivapaata rautasientä ”kampanjaluontoisesti”.

"SSAB:n johto viestittää IS:lle sähköpostitse, että se ei kommentoi potentiaalisen kilpailijansa asioita. Yrityksestä kuitenkin kerrotaan, että SSAB on ainoana maailmassa jo valssannut fossiilivapaata terästä ja lisäksi toimittanut asiakkaille koe-eriä, joista muun muassa Volvo on jo valmistanut ensimmäisiä ajoneuvoja."

Professori Laaksonen arvioi, että muutaman vuoden kuluttua vastaavaa teknologiaa on todennäköisesti jo laajemminkin saatavilla.

- https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009310442.html

Hankkeen taustoista. Toivotaan, että hanke menestyy mikäli alkaa, sillä mahdollisesti aloitettuuaan tuolla hankkeella ei ole varaa epäonnistulmiseen.

"Inkoon tehdashankkeen takana on Sveitsiin muuttanut monimiljonääri"

"Asiantuntija ihmettelee hankkeen aikataulua ja teknologiavalmiutta."

- https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009306547.html

88

870

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      HÖLMÖLÄN UUTISET NIMELTÄ SUOMI OY KYLLÄ JUTTUJA RIITTÄÄ. TOSI KEPULI TYHMÄ KUN PERKELE USKOO KAIKKEEN ULKOLAISTEN HÖPINÖIHIN NORJALAIS HANKE INKOOSEEN HÖPÖ HÖPÖÄ KUTEN VAASAN AKKUTEHAS HANKE KAATU WARKAUDEN AKKUTEHAS MENI KONKKAAN. WITTUNEN SANO ETSIMME RAHOTTAJIA TAKAAJIA HANKKEELLE NÄÄ POLITIIKOT PELLET TÄYS SEKOJA.

    • Anonyymi

      Vaikuttaa perinteiselle start-up yritykselle missä mielikuvilla ja PowerPoint esityksellä kerätään rahaa sijoittajilta. Sitten jossain vaiheessa todetaan että ei tämä homma nyt toiminut, tästä saatte ne rahat takaisin joita start-up yrittäjä ei kehitysvaiheessa ehtinyt "kuluihin" vielä polttamaan.

    • Anonyymi

      Ihmetyttää suuresti mistä energia. Meille on kerrottu, että sähkö riittää nyt juuri ja juuri suomalaisten tarpeeseen ja hinnat on hilattu pilviin.
      Nyt päättäjät ei pidä tuijottaa kuola valuen työllisyyslukuihin, vaan analysoida hanke ja sen riskit perinpohjin. Mitään uutta Walcoa tai UMTS:ia tai Uniper:iä emme todellakaan enää kaipaa. Niiin -sinne Venäjällekin taidettiin mennä takki auki! Todella kummallista, että Marinin hallitusta kehdataan syyttää vastuuttomasta talouspolitiikasta. Tosiasia on, että kyllä nämä isot hassaukset on tehty kokoomuslaisten henkilöiden toimesta ja kokoomusta lähellä olevien tutkimuslaitosten suositusten perusteella!

    • Anonyymi

      Eikö meillä opittu mitään Islantilaisten vastaavanlaisista jutuista. Hyväuskoisia on helppo jymäyttää. Ensin ”annetaan” ruotsalaisille valmis terästehdas jossa ei ollut muuta vikaa kuin älyttömän osaamaton ja ammattitaidoton johto. Sitten ruvetaan muka puuhaamaan tänne jotain vihreästä terästehdasta. Tänne missä asiakkaat ja raaka- aineet ovat kaukana, verotus, energia ja työvoima kalleinta mahdollista.

    • Anonyymi

      Suhtautuisin aika varauksella tähän hankkeeseen.
      SSAB on kehittänyt jo vuosia vastaavaa hanketta, ei se noin vaan onnistu edes isolta teräskonsernilta. Ettei taas olisi uusi SannyCar Center, josta ei jäänyt kuin tolppa Kirstulan pellolle, eikä sitäkään enää ole siellä.

      • Anonyymi

        "SSAB on kehittänyt jo vuosia vastaavaa hanketta, ei se noin vaan onnistu edes isolta teräskonsernilta."

        Miksi valehtelet toistamiseen? Mitä jo avauksen lainauksissa asiasta kerrotaan?

        Maksaako Pietarin trollitehdas noinkin luokattomasta ( ja siinä tapauksessa maanpetoksellisesta) trollailusta, sillä olisi heidän edun mukaista jos vihreän vedyn myötä enegiariippumattomuus ei toteutuisi Suomessa eikä EU:ssa?

        SSAB:han on todellisuudessa aikataulustaa edellä ja todennut pilottihnakkeen odotuksia paremmin toimivuuden perusteella, että sillä on mahdollussu edetä vihreän teränken tuotannoss ajopa aikatauluaan nopeammin.

        "Visiot ovat muuttumassa todeksi juuri nyt: Vihreä vety on tuomassa ennennäkemätöntä mullistusta Suomen teollisuuteen ja energian tuotantoon"

        "SSAB: Vety mullistaa teräksen valmistuksen

        "Vedystä odotetaan ratkaisua myös Suomen suurimpaan yksittäiseen hiilidioksidipäästöjen lähteeseen. SSAB:n terästehdas Raahessa odottaa vedystä suoranaista mullistusta teräksen valmistukseen."

        "Yhtiöllä on kunnianhimoinen tavoite muuttaa puolet tehtaan tuotannosta hiilettömäksi noin kymmenessä vuodessa. Täysin hiilipäästötöntä tuotannon on määrä olla 2040. Yhtiöllä on jo Ruotsissa toimiva pilottilaitos, jossa terästä syntyy ilman hiilidioksidipäästöjä."

        "– Tilanne vedyn kanssa vaikuttaa nyt niin hyvältä, että Raahen aikataulu saattaa ehkä aikaistuakin, sanoo SSAB:n teknologiajohtaja Sakari Kallo."

        - https://yle.fi/a/3-11841773


    • Anonyymi

      Oisko tämä niitä hasardihommia! Suomen päättäjäpuoli kulkee pääpilvissä
      ihastuksissaan!Päätä pahkaa mennään mukaan ties mihin.Tosta vaan vihreää vetyä tekemään.Sehän vaatii energiaa,sähköä ja paljon!Miten sen sähkön riittävyys,kun on pulaa nykyiselläänkin!

    • Anonyymi

      Tämän hankkeen onnistumisen eväät näyttävät samanlaisilta kuin Olkiluoto 3 voimalassa. Proto, mitä ei vielä ole missään koeponnistettu.

      Näin epävarman hankkeen mukana joutuu tuuliajolle ja mihin tahansa ulkomaiseen omistukseen myös Suomen tärkeimpiin kuuluva syväsatama, jolla on näinä aikoina mitä suurin maanpuolustuksellinen ulottuvuus.

    • Anonyymi

      Hankkeeessa on tarkoitus vain onkia valtion, ELY-keskusten, ja kuntien rahoja.
      Teetetään paljon selvityksiä, suunnitelmia, joista laskutetaan suomalaisia.

      Lopulta käy niin, että hanke kaatuu. Todennäköisesti vaalien jälkeen, jolloin hanke ei enää ole käyttökelpoinen vaaliteema.

      Jos tuo hanke sattumalta etenisi, lahjusten tai typeryyden seurauksena, tästä tulee miljardeja nielevä, jatkuvasti kallistuva prosessi, joka ei valmistu koskaan.

      • Anonyymi

        "Jos tuo hanke sattumalta etenisi, lahjusten tai typeryyden seurauksena, tästä tulee miljardeja nielevä, jatkuvasti kallistuva prosessi, joka ei valmistu koskaan."

        Vihreän vetytalouden iso kuva on aivan toinen, poiketen tuosta kroonisesta ja valmisasenteellisesta nega-petteri-agitoinnista, suoranaisesta trollailusta.

        "Laaksonen arvioi optimistiseen sävyyn, että Inkoon-tehtaan neljän miljardin investointi voisi suuressa mittakaavassa ollakin vasta alkua."

        "– Tämä on sitä teollisuuden uudelleensijoittumisen alkuvaihetta lähelle halpaa energiaa. Olemme arvioineet, että nämä investoinnit Suomeen pystyvät nousemaan yli 100 miljardiin euroon."

        - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009306547.html


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Jos tuo hanke sattumalta etenisi, lahjusten tai typeryyden seurauksena, tästä tulee miljardeja nielevä, jatkuvasti kallistuva prosessi, joka ei valmistu koskaan."

        Vihreän vetytalouden iso kuva on aivan toinen, poiketen tuosta kroonisesta ja valmisasenteellisesta nega-petteri-agitoinnista, suoranaisesta trollailusta.

        "Laaksonen arvioi optimistiseen sävyyn, että Inkoon-tehtaan neljän miljardin investointi voisi suuressa mittakaavassa ollakin vasta alkua."

        "– Tämä on sitä teollisuuden uudelleensijoittumisen alkuvaihetta lähelle halpaa energiaa. Olemme arvioineet, että nämä investoinnit Suomeen pystyvät nousemaan yli 100 miljardiin euroon."

        - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009306547.html

        "Vihreän vetytalouden iso kuva on aivan toinen, poiketen tuosta kroonisesta ja valmisasenteellisesta nega-petteri-agitoinnista, suoranaisesta trollailusta."

        Hienosti menetit kaiken uskottavuuden yhdessä lauseessa!


      • Anonyymi

        Täydellinen projekti muutamalle geelitukalle matkustella ja asua hienoissa hotelleissa muutama kuukausi suomalaisten veronmaksajien piikkiin. Käyvät välillä pitämässä jonkun esitelmän tapaisen, pari kokousta. Sitten taas matkoilla muutama viikko " kartoittamassa" yhteystyökumppaneita, sijoittajia jne.


    • Anonyymi

      Miljardiluokan start up yritys. Oma pääoma satoja tuhansia euroja, ei liikevaihtoa, ei kokemusta alasta eikä teknologiaa. Ei onnistunut kotimaassaan, jossa rahaa ja uusiutuvaa energiaa on yllin kyllin. Sopiva sijoituspaikka on Suomi, jossa tulevina talvina maksetaan kovaa sähkön hintaa ja ajoittaisesti jopa voidaan katkaista sähkön saanti.
      Suomen vahvimmat valtit ovat hyväuskoiset päättäjät ja riskiä kaihtamattomat liikemiehet. Rahoitus saadaan järjestettyä Finnveran takauksilla ja valtion yritysten osakkuuksilla. Kun hanke sitten kaatuu, niin tappiot voidaan siirtää veronmaksajille.
      Tältä tämä nyt näyttää.

      • Anonyymi

        "Suomen vahvimmat valtit ovat hyväuskoiset päättäjät ja riskiä kaihtamattomat liikemiehet. Rahoitus saadaan järjestettyä Finnveran takauksilla ja valtion yritysten osakkuuksilla."

        Miksi valmisasennevammaisuutta huokuva anti-vety-trollaaja-fanaatikko turvautuu toistamiseen tapavalehteluun ja mielten manipulointiyrityksiin agendaansa tukeakseen?

        Maksaako itänaapurin trollitehdas tukikopekoita moisesta trollaus-agitoinnista (jolloin kyse olisi suorastaan maanpetollisesta trollailusta), sillä heidän etunsa mukaista ei ole vihreiden vetyhankkeiden mukanaan tuoma energiariippumattomuus.

        "Tiettyä uskottavuutta tuo, että ruotsalaismedian mukaan Blastrilla on jo taskussaan marraskuussa allekirjoitettu aiesopimus Yhdysvaltain suurimpiin kuuluvan monialayhtiön Cargillin kanssa. Yhtiön tavoitteena on kehittää toimitusketjua raakateräkselle, joka tuotetaan ilman fossiilisia polttoaineita."

        "HS:n mukaan Suomi ei ole luvannut investointiin julkista rahoitusta."

        "Yhteenä varteenotettavana rahoitustahona on Euroopan unioni ja eurooppalaiset rahoitustahot."

        "– Todennäköinen paikka, josta he rahaa hankkivat, on Euroopan investointipankki (EIP), materiaali- ja konetekniikan professori Jukka Kömi Oulun yliopistosta arvelee."

        - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009306547.html

        #


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Suomen vahvimmat valtit ovat hyväuskoiset päättäjät ja riskiä kaihtamattomat liikemiehet. Rahoitus saadaan järjestettyä Finnveran takauksilla ja valtion yritysten osakkuuksilla."

        Miksi valmisasennevammaisuutta huokuva anti-vety-trollaaja-fanaatikko turvautuu toistamiseen tapavalehteluun ja mielten manipulointiyrityksiin agendaansa tukeakseen?

        Maksaako itänaapurin trollitehdas tukikopekoita moisesta trollaus-agitoinnista (jolloin kyse olisi suorastaan maanpetollisesta trollailusta), sillä heidän etunsa mukaista ei ole vihreiden vetyhankkeiden mukanaan tuoma energiariippumattomuus.

        "Tiettyä uskottavuutta tuo, että ruotsalaismedian mukaan Blastrilla on jo taskussaan marraskuussa allekirjoitettu aiesopimus Yhdysvaltain suurimpiin kuuluvan monialayhtiön Cargillin kanssa. Yhtiön tavoitteena on kehittää toimitusketjua raakateräkselle, joka tuotetaan ilman fossiilisia polttoaineita."

        "HS:n mukaan Suomi ei ole luvannut investointiin julkista rahoitusta."

        "Yhteenä varteenotettavana rahoitustahona on Euroopan unioni ja eurooppalaiset rahoitustahot."

        "– Todennäköinen paikka, josta he rahaa hankkivat, on Euroopan investointipankki (EIP), materiaali- ja konetekniikan professori Jukka Kömi Oulun yliopistosta arvelee."

        - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009306547.html

        #

        Kyllä taitaa nyt olla tehtaanrakennuksen asialla ne samat peikot jotka aikoinaan on Norjan tunturitkin kasanneet.


      • Anonyymi

        Tämä oli erittäin osuva ja selkeä todellisuutta vastaava kuvaus.
        Nyt kun vielä saataisiin kaikki tätä hölmölähanketta vastustavat tahot hiljennettyä. Milläköjän kortilla mennään? Rasismi? Sovinismi? VAIKO venäjäkortilla, kaikki kriittiset ovat putinisteja? Eiköhän tämä viimeinen ole tehokkain hiljentäjä.


    • Anonyymi

      "Inkooseen suunniteltu terästehdas kuluttaisi järisyttävän paljon sähköä. Professori Peter Lund arvioi, että Suomessa sähkö riittää, kunhan tuulivoimarakentaminen etenee."

      "Tiistaiaamuna Business Finland tiedotti, että norjalaisyhtiö Blast Green Steel suunnittelee vihreää terästä tuottavan tehtaan ja integroidun vedyn tuotantolaitoksen perustamista Inkooseen. Tuotannon on suunniteltu alkavan vuoden 2026 lopulla."

      # # # "– Jos peilaa tuulivoimasuunnitelmiin, joita on olemassa, tämä hanke mahtuu hyvin sinne. Tuulivoimarakentaminen etenee. Suunnitteilla olevat tuulivoimalaitokset vastaavat jopa kaksi kertaa koko Suomen sähköntuotantoa, Lund sanoo."

      "– Suunnitteilla olevista laitoksista vain osa toteutuu, mutta se osoittaa sitä kiinnostusta, mitä tuulivoimaan liittyy, hän jatkaa."

      - https://www.iltalehti.fi/talous/a/9c121e8d-020d-472e-bc7b-9ae7c788f14a

    • Anonyymi

      Kyllähän Wittula (liekö suomalaisia sukujuuria?), tietää missä Hölmölä on. Huorahallitus meni taas pistään miljardit jonoon -poi maasta. Kukas ei käyttäos Hölmöjä hyväksi?

    • Anonyymi

      Wittusen epävarma projekti. Ei puutu kuin 4 miljardia euroa, osaamista ja suunnitemat.

    • Anonyymi

      Propagandan tunnistaa siitä että argumentit ovat huonoja ja ylistäminen liioiteltua.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Melkoisen paksua tekstiä kaverilta, joka lähes kritiikittä suoltaa Venäjän ja Saudi-Aramcon propagandaa palstalle. Vety on heidän keino yrittää jarruttaa vihreää siirtymää.

    • Anonyymi

      Sähkön halpuuden takia suomi on valittu sijoituskohteeksi ??, ja voihan sitä Norjasta kalliilla ostaa lisää.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Inkoon terästehdas kuulemma aloittaa toimintansa 2026 ja Lintilän mukaan terästehdas on vihreän siirtymän tuotos.

      Mietitään vielä asiaa

      Inkoon terästehdas kuluttaa sähköä 6 TWh/a. Tuulivoiman nykyiset n. 1200 myllyä ovat yhteisteholtaan teholtaan n. 4500 MW ja tuottavat miten sattuu tuulemaan noin 9 TWh/a sähköenergiaa. Eli sen mukaan pelkästään Inkoon terästehdas tarvitsee noin 800 uutta tuulimyllyä vuoteen 2026 mennessä ja siihen päälle vetytehdas, varastot ja voimalaitos päälle.

      Ehkä jostain löytyy nuo 4 miljardia rahaa, jotta tuon tehtaan tekevät ja siihen liittyvät tuulimyllyt, joiden hinta maalle rakennettuna on noin 1,5 milj. euroa / MW. Jos Inkoon terästehdas tarvitsee esim. 3000 MW tuulitehoa, jotta saa sen 6 TWh sähköä vuodessa, Inkoon omien tuulimyllyjen rakennuskustannus on n. 4,5 miljardia euroa ja siihen päälle vedyn tuotanto, varastointi ja vetyvoimalaitos kustannukset.

      Poistuva hiilivoima

      Suomesta poistuu Hana- ja Salmisaari 2024 mennessä ja noin 400 MW sähkötehoa, jota syntyy talviseen aikaan. Samoin Meri-Porin hiililauhdelaitos tuottaa sähköä parhaillaan noin 570 MW teholla eli Inkoon teräs ei ole vihreää, ellei ensin jollakin korvata tuota poistuvan hiilivoiman noin 1000 MW:n talven tehovajetta 2026 mennessä niin, että sähköä riittää myös tyynellä pakkassäällä suomalaisille. Noiden hiilivoimaloiden energiantuotanto muutaman kuukauden aikana talvella on n. 2-3 TWh, jonka korvaamista varten on oltava monta sataa tuulimyllyä ja riittävä vedyn tuotanto tyynien pakkaspäivien varalle ja voimalaitos, jossa säilötty vety saadaan tyynessä pakkassäässä sähköksi.

      Vetyä Raahen tehtaalle

      Ei ole Inkoon teräs kovin vihreää, ellei terästehdas Raahessa saa vihreää vetyä. Tämä SSAB:n (Svenskt Stål) Raahen terästehdas tulee tarvitsemaan terästen välituotteen eli rautasienen (Fe-pitoisuus 92±3 %) tuottamiseen vetyä 150.000 tonnia vuodessa. Se korvaa 2 miljoonaa tonnia Australiasta ja Kanadasta laivattavaa kivihiiltä. Rautasienestä tehdään erilaisia teräksiä (120 lajia) sähköteräsuuneilla (valokaariuuneilla). Sähköntarve tulee olemaan 10 TWh vuodessa. (koko Suomi nyt noin 86 TWh)

      Sähköä on saatava valtavalla 1200 MW:n teholla yötä päivää eli oikealla teholla oikea aika oikeaan paikkaan säädyllisellä hinnalla.
      Vain ydinreaktorit pystyvät tällaiseen erittäin vaativaan tuotantoon.

      Tämä Inkoon teräksen mediamyllytys ja siihen liittyvä hypetys / kommentointi kuvaa erittäin hyvin sitä, että näinä aikoina kun mihin tahansa hankkeeseen liitetään taikasana vihreä etuliitteeksi, päättäjät, media ja muut ns. hyödylliset idiootit menevät sekaisin kuin seinäkello ja alkavat hehkuttamaan asiaa upeana uudistuksena.

    • Anonyymi

      Kuvitteellisessa vetytaloudessa on ratkaistava monia muita teknis-taloudellisia ongelmia, vetyvuotojen aiheuttamat räjähdysvaara yksi niistä.

      Yleisesti voi sanoa, että vetytalous on helppo kuvitella ja vetyä on käytetty kauan pienessä mittakaavassa. Käytännössä on vaikea nähdä vetytalouden merkittävää osuutta missään lähimmän 20 vuoden aikana ja ennen kuin monet miljardit eurot on upotettu kokeiluihin, kehitykseen ja rakentamiseen.

      Raudan valmistusta vedyllä on ajateltu, mutta kun maailman suuret raudanvalmistajat kuten Kiina, Intia, Venäjä, Etelä-Korea, Japani, Turkki, Brasilia jne tekevät rautaa koksimasuuneissa, ei elektrolyyttisellä vedyllä ole taloudellisia mahdollisuuksia.

      Maakaasusta saatua vetyä käytetään raakaöljyn jalostamisessa ja vetyyn perustuen voidaan valmistaa kokonaan synteettisiä nestemäisiä polttoaineita, mutta jälleen, maakaasu ja öljy kilpailevat ylivoimaisesti, maakaasuvarannot ovat suuret ja öljyvarantojakin riittää vielä pitkälle. Investoinnit vetyyn estyvät tappiollisina.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      "Raudan valmistusta vedyllä on ajateltu, mutta kun maailman suuret raudanvalmistajat kuten Kiina, Intia, Venäjä, Etelä-Korea, Japani, Turkki, Brasilia jne tekevät rautaa koksimasuuneissa, ei elektrolyyttisellä vedyllä ole taloudellisia mahdollisuuksia."

      Tämä on se sama ongelma kuin vetyautojen kanssa. Vaikka olisi vetytankkausasemia (terästehdas), mutta ihmiset eivät halua ostaa vetyautoja (terästä), koska kokevat liian kalliiksi pitkässä juoksussa.... niin jää ostamatta. Näin voi käydä myös Inkoon terästehtaalle että häviää kilpailussa muille teräksen tuottajille (sähköautoille) jos ostaja ei osaa arvostaa selvästi kalliimpaa vihreää terästä.

    • Anonyymi

      Inkoon terästehdas kuulostaa samanlaiselta vedätykseltä kuin European Batteries Varkauden tehdas. Suuria visioita, mutta realismi puuttui. Ei uskottu että kilpailijat voivat valmistaa halvemmalla akkuja. Iso riski että näin käy myös terästehtaalle.

      https://yle.fi/a/3-12429586

    • Anonyymi

      silloin 70 luvun lopulla oli valco kuvaputkitehdas kokeilut jotka menivät täysin totaalisen reisille. Valtion rahaa paloi paljon. Inkoon terästehdas on täysi utopia. Ensin pitäisi olla todellista tieteellisteknistä näyttöä ja laskelmia että hanke voisi ylipäätänsä toimia käytännössäkin. Laboratoriotason viritelmät eivät todista vielä yhtään mitään. Puuttuu koko rahoitus, osaajat, tekijät, pilotit, konseptit, speksit jne. ihan lähtökohdalliset perusjutut. Suomen valtio pitäköön näpit irti ja miljardinsa poissa kyseisestä utopia- hankkeesta. Vaikuttaa mustalta aukolta jonne rahaa saa uppoamaan loputtomasti.

      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0c0bc73f-099b-4ceb-90a5-2152e5e1d21b

    • Anonyymi

      Nää on taas näitä täysiä vedätys hankkeita jotka valitettavasti menee suomessa kuin vesi kuumille kiville. Ihan sama mikä autourheilu rata tai kaivostoiminta hanke tai fortumin uniper kauppa, rahat puhalletaan päältä ja suomeen jää ongelmat jotka valtio kaataa veronmaksajien iloksi. Ihan sama kun brysselistä soitetaan, että hei suomi nyt olis tällanen EU paketti jossa jaetaan miljardeittain rahaa vähän sinne tänne, suomihan lähtee mukaan oikein reipasta jalkaa. Lopulta oikein neuvoteltu sopimus maksaa suomelle useita miljardeja enemmän, kuin mitä se itse paketissa sai rahanjakoa. Kyllä kannatti. Olisi kyllä sikäli hauska päästä hetkeksi heilumaan pääministerin roolissa. Minähän tasan puhaltaisin valtion kassan tyhjäksi ja laittaisin henkilökohtaiset bisnekset kuntoon ja päälle juhlisin oikein joka viikonloppu isolla vaihteella ja antaisin valtion tehdä ihan suoraa konkurssia, kun eihän sellaisesta täällä vastuuseen joudu, päinvastoin petaa itselleen hyvät virat vaikka fortumissa.

    • Anonyymi

      Paras huijaus tapahtuu kertomalla yllättäen juuri niitä asioita jotka ovat kuin unelmien täyttymys. Huijarin täytyy osittain uskoa itse asiaansa. Yrityksen avulla voidaan kiertää todellinen vastuu ja henkilökohtainen riski. Mm. Talvivaara on esimerkki onnistuneesta huijauksesta. Keskeneräisillä suunnitelmilla ja suurilla riskeillä lähdettiin liikkeelle. Kaivoksen tuotoilla ei pystytty mitenkään selviytymään eikä hoitamaan suuria ympäristövahinkoja. Yhteiskunnan ja hyväuskoisten sijoittajien tappioiden kautta saatiin toiminta jotenkin käyntiin. Saman tapaista asiaa on yritetty mm. Suomi-Eesti-rautatietunnelin rakentamisella. Tunneli ei itsessään olisi kannattava vaan konkurssien ja yhteiskunnan rahojen kautta tunneli varmaan lopulta valmistuisi. Yhteistä näille kaikille on, että pannaan suuri hanke käyntiin ja siinä samalla voidaan itse nostaa jättipalkkioita. Kun homma kaatuu niin toiset saavat selvitä asian kanssa ja hankkeen alkuperäiset bisnesmiehet tekevät toisille tilaa.

    • Anonyymi

      Ihmettelen kyllä että patrioottiset norjalaiset tekisivät näin ison investoinnin suomeen. Ainut selitys tälle on että norjassa ei ole hanke saanut tuulta purjeisiinsa ja nyt etsitään rahakakkua muualta.

    • Anonyymi

      En tuosta teräksen teosta ymmärrä, mutta sitä ihmettelen. Mistä valtavasti sähköä nielevään laitoksen virtaa riittää, kun pikku pakkasilla uhkailevat nykyisin sähkökatkoilla. Ei tuota varmaan tuontienergian varaan voi perustaa?

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Jos jokin asia kuulostaa olevan liian hyvää ollakseen totta se yleensä myös on sitä. Kuulustaa perin epäuskottavalta että muutama norjalainen idealisti olman omaa kovan luokan osaamista sekä teräs että vetytekniikasta saisi moisen miljardiluokan laitoksen pystyyn muutamassa vuodessa ja vielä vieraaseen maahan. Pelkissä lupaprosesseissa menee enemmän aikaa. No tosiasia on myös sekin että mitä suurempi vedätys niin sitä helpommin se menee läpi. Sitäpaitsi Norjassa on vielä enemmän tarjolla vihreää sähköä.

    • Anonyymi

      Juurikin näin.Eikö Suomen päättäjät koskaan opi?On ollut Valcoa,Relanderin ilman ostoa, paperiteolisuutta jenkeissä ja Fortumin sekoilut Saksassa.Miljardeja ja paljon taivaan tuuliin.Onhan tuo Norjalaisten kupla Inkooseen täysin pluffi.Jos ajatellaan kuinka paljon Norjassa on lähes ilmaista sähköenergiaa,niin miksi tulla Suomeen kalliin energian maahan.Lintiläkin taas kerran syli avoinna ;tervetuloa.Eikö hänelle löydy jo joku joka sanoisi,että stop poika,olet jo tarpeeksi pelannut toisten rahoilla ja hävinnyt.Ei hänen tietotaitonsa riitä tällaisiin päätöksiin.Nyt järki käteen ja ehdoton ei tälle huijaukselle!

    • Anonyymi

      Pystymetsästä, erialalta päästöttömän teräksen tekijäksi 4 vuodessa? Ssab on alan kiistaton pioneeri, heillä tuotanto suuressa mittakaavassa alkaa aikaisintaan v. 2030 jälkeen. Kuulostaa uskottavalle?

    • Anonyymi

      Montakohan kopekkaa itänaapurin sponssaama (?) anti-vety-fanaatikko-spammaaja sai aamun foldaus-pläjäyksestään, jonka alle koettaa karkeat valheensakin osoittavat vastineet piilottaa.

      SSAB on jo nyt osoittanyt konkreettisella tasolla vihreän teräksentuotannon mahdollisuuden ja sen suuren potentiaalin.

      "SSAB, Vattenfall ja LKAB ovat kehittäneet yhdessä fossiilivapaata rautamalmin pelkistämistä. SSAB:n Ruotsin Luulajan tehtaalla pyörii jo Hybrit-pilottilaitos, joka tuottaa fossiilivapaata rautasientä ”kampanjaluontoisesti”.

      "SSAB:n johto viestittää IS:lle sähköpostitse, että se ei kommentoi potentiaalisen kilpailijansa asioita. Yrityksestä kuitenkin kerrotaan, että SSAB on ainoana maailmassa jo valssannut fossiilivapaata terästä ja lisäksi toimittanut asiakkaille koe-eriä, joista muun muassa Volvo on jo valmistanut ensimmäisiä ajoneuvoja."

      "Professori Laaksonen arvioi, että muutaman vuoden kuluttua vastaavaa teknologiaa on todennäköisesti jo laajemminkin saatavilla."

      - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009310442.html

      "Venäjän hyökkäys sinkosi uusiutuvan energian ja vedyn rakettinousuun – ala tekee nyt suursopimuksia"

      - https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/venajan-hyokkays-sinkosi-uusiutuvan-energian-ja-vedyn-rakettinousuun-ala-tekee-nyt-suursopimuksia/9de24a2f-77a1-4996-9e6e-4f6ee9f09763

      "Hydrogen"

      "The EU's hydrogen strategy explores the potential for renewable hydrogen to help decarbonise the EU in a cost-effective way."

      - https://energy.ec.europa.eu/topics/energy-systems-integration/hydrogen_en

      Inkoon tässä vaiheessa vielä riskiseltä kuulostava hanke taasen on vielä aikas lailla avaamaton kirja, eikä sitä ole vielä valmiiksi taputeltu suuntaan eikä toiseen. Katsellaan miten se etenee.

      ;-)

    • Anonyymi

      Jahas..... Kuinkahan suomalaista tällä kertaa kustaan silmää? Suomessa edullinen sähkö? Jos tuo laitos syö 7% suomen sähkön tuotannosta,kuinka kauan kansalaiset maksaa kallista sähkön hintaa? Kaiken huippu on, ettei ko toimijaa ole ollut edes olemassakaan aikaisemmin ja rahat melkein 0e

      • Anonyymi

        "Jos tuo laitos syö 7% suomen sähkön tuotannosta,kuinka kauan kansalaiset maksaa kallista sähkön hintaa?"

        Kannustan lukemaan artikkelin, josta käy ilmi miten tuolle hankkeelle suunnitellaan sähköä Suomen nykyisen kapasiteetin ulkopuolelta, eli uutta tuulivoimaa rakennetaan suurella mittakaavalla.

        Toistetaan vielä sekin, että ketjussa ainakin kahteen kertaan mahtipontisen valheellisesti väitetyn vastaisesti, tuohon hankkeeseen ei ole ollut tarjolla rahoitusta Suomen piikkiin, vastineet sen suhteen ketjussa ylempänä.

        "Inkooseen kaavailtu vihreä terästehdas on herättänyt intoa, huolta ja kiukkua. IS pyysi asiantuntijoita kertomaan, mitä hankkeen suurista kysymyksistä pitäisi oikein ajatella."

        - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009310442.html

        "Inkoon tehdashankkeen takana on Sveitsiin muuttanut monimiljonääri"

        "Asiantuntija ihmettelee hankkeen aikataulua ja teknologiavalmiutta."

        "Slettemoen kertoo LinkedInissä, että hänellä on laaja tausta rahoituksessa, projektinhallinnassa ja liiketoiminnan kehittämisessä muun muassa akku-, energia- ja tuulivoimateollisuudessa."

        - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009306547.html

        Alla olevakin on ollut nyt lukuisia ketoja näkyvillä, jopa korostettuna, mutta kiihkoilijoilla on kova kiihko olla lukematta ja lukemaansa sisäistämättä, sitten on hyvä jatkaa (tarkoituksenhakuista) äimistelyä.

        "Tiistaiaamuna Business Finland tiedotti, että norjalaisyhtiö Blast Green Steel suunnittelee vihreää terästä tuottavan tehtaan ja integroidun vedyn tuotantolaitoksen perustamista Inkooseen. Tuotannon on suunniteltu alkavan vuoden 2026 lopulla."

        # # # "– Jos peilaa tuulivoimasuunnitelmiin, joita on olemassa, tämä hanke mahtuu hyvin sinne. Tuulivoimarakentaminen etenee. Suunnitteilla olevat tuulivoimalaitokset vastaavat jopa kaksi kertaa koko Suomen sähköntuotantoa, Lund sanoo." # # #

        "– Suunnitteilla olevista laitoksista vain osa toteutuu, mutta se osoittaa sitä kiinnostusta, mitä tuulivoimaan liittyy, hän jatkaa."

        - https://www.iltalehti.fi/talous/a/9c121e8d-020d-472e-bc7b-9ae7c788f14a


    • Anonyymi

      Vihreän energian terästehdas ei tule toteutumaan. Kukaan ei ole valmis maksamaan ylihintaa teräksestä jonka kylkiäisinä myydään olematonta luoto-arvoa. Miksi Norjalaiset sijoittajat eivät lähde hankkeeseen mukaan? He tietävät markkinat, he ymmärtävät kuinka se toimii. He tajuavat rahan arvon. Visionääreillä viedään sijoittajien rahat vain siksi että osataan myydä hömöille valoa juuttisäkeissä. Kiinalassa tuotetaan terästä kilpailuhintaan, myös Norjalaiset ymmärtävät tämän. Eurooppaa ei pelasta vihreät arvot eikä sen tuottamat ideologiset ylipaisuneet hintalaput.

    • Anonyymi

      Valmista tuotantotekniikkaa ei ole olemassa kuin paperilla. 1. pilotti taitaa olla olemassa, testattavana. Se ei ole mikään tuotantoversio.

    • Anonyymi

      "Terästehdas" tuo ei vielä paljon kerro tuotteista. Tekeekö vain valanteita, vai onko muös valssaamo ja jatkokäsittely? Levyä, nauhaa vai tankoja?

      • Anonyymi

        On sulla suuri ja kroonisoitunut ahdistus päällä ... mitä jos reseptillä poikkeaist apteekin kautta, niin se voisi hieman keventää tuota anksia ja löysätä pantaa ;-)


    • Anonyymi

      SSAB ilmoitti marraskuussa lyövänsä 4 miljardia Raaheen ja Luulajaan aikataulu n. 8vuotta. Kokemusta 100vuotta. H2 Green Steel -yhtiö suunnittelee Ruotsin Bodeniin terästehdasta vuodeksi 2030. Markkinoissa on varmasti tilaa pienipäästöiselle tuotannolle sekä Venäjän sulun vuoksi, mutta tällä Norjan mustalla hevosella ei ole muuta tarjottavaa kuin aikataulu joka on paperilla muita nopeampi.

    • Anonyymi

      Eihän tuo Wittusen sähköntarve mikään ongelma ole. Suomen valtio rakentaa Wittuselle 10-15 miljardilla uuden ydinvoimalan. Elinkeinoministerillä on kokemusta ulkomaisten lupausten tukemisesta verovaroin.

    • Anonyymi

      Mahtaako homma perustua siihen, että kun itse perustaa firman ja omistaa sen alussa kokonaan, niin se on helppo keplotella itselleen jäämään esim 10% omistajuus, vaikka on ite pääomittanu yritystään muutamalla sadalla tuhannella ja hommannut muita sijottamaan siihen 4miljardilla. siinä vaiheessa on jo 400miljoonaa plussalla, että ei tarvi olla edes hyvä bisnesidea, kunhan se on uskottavan kuulonen ja sillä voi vain höynäyttää yritykselleen sijottajia.

    • Anonyymi

      Jos tämä hanke olisi aikuisten oikeesti totta ei Norja sitä pois olisi päästänyt

    • Anonyymi

      Oma taloni arvo on enemmän kuin näillä kavereilla on rahaa yhtiössä ... Kuka tai mikä pankki antaa rahaa 4mrd yhtiölle jonka oma pääoma on 430000€ ja ei liikevaihtoa ?

    • Anonyymi

      Yrityksessä ei ole rahaa, osaamista, teknistä amnattitaitoa, henkilökuntaa, meriittiä. Ei mitään. Toivottavasti ei kukaan usko tähän ennen kuin pojilla on 4 miljardia kerätty yksityisiltä sijoittajilta. Sen jälkeenkään ei ole kykyä tuulivoimaloihin, vetyyn eikä teräkseen. SSAB on 15 vuotta kehittänyt tätä ja nyt vasta kenties pystyvät aloittamaan Ruotsissa vastaavan. Vai pystyykö tähän kuka tahansa kotikokki?

    • Anonyymi

      Onko Suomen maine businesinvestorina saavuttanut jo Norjankin. Hallitus teki Uniperin kanssa hyvän mainoskampanjan näille uusille investoinneille.

    • Anonyymi

      Olet luultavasti oikeilla jäljillä. Tuo johtaja tuossa kertoo, että puhdas sähkö ja toimiva infra olivat sijoituksen syynä. No tuskin Suomi ajaa tässä Norjan ohi, jossa sähkö lienee yhtä puhdasta jo tehokkaamman vesivoiman kautta ja siitä on lisäksi ylituotantoa (halvempaa). Norjassa bisnes on vaan vaativampaa. Noilla varallisuuksilla, joita tuolla firmalla on tuskin löytyy miljardirahoituksia. Suomessa sen sijaan hätä saada tänne tuollaisia visioita omaavia yrityksiä on olemassa. Näin toive saada valtion rahaa ja takauksia sekä ilmaista maapohjaa tehtaalle, julkisen rahoittamia kulkuyhteyksiä, sähkölinjoja ym on suuri. Niinpä täältä kannattaa yrittää. Ehdotan, että aloitetaan hehkutus vasta kun ensimmäinen miljardi rahoitukseen on hankittu normaaleilta rahoitusmarkkinoilta.

    • Anonyymi

      Toivottavasti oppositio tekee välikysymyksen tästä investoinnista, jotta saamme tietää enemmän valtion vastuista ja sitoumuksista tähän projektiin.

    • Anonyymi

      Olisi jotenkin koomista jos korviaan myöten veloissa oleva Suomi lähtisi rahoittamaan upporikkaan Norjan projekteja.

    • Anonyymi

      No skeptisyys nousee ennenkaikkea aikataulusta. SSAB - jolla sentään on jo toimiva koetehdas josta tulee pieniä määriä terästä Volvolle - on lykkinyt oman oikean tehtaansa aikataulua suunnilleen kaksi vuotta eteenpäin joka vuosi, ja se on nyt vuodessa 2026. Eli nämä norskit voivat onnistua aikataulussaan - ehkä - jos rakentavat rinnalla kopiota SSAB:n tehtaasta, mutta missään ei ole kerrottu onko teknologiatoimittajastakaan vielä mitään hajua. Toimittajia ei taida olla vielä turhan monta...

    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Videossa kerrottiin että Inkoon terästehdas tarvitsee noin 1400 isoa tuulivoimalaa. Sitten vielä voimaloiden välille 750m varoetäisyys. Aika mahdoton tehtävä vastata sähkön kysyntään nopealla aikataululla kun varmaan 1400 myllyä valmis vasta joskus 2040-luvulla??? Ja tuulivoimaloiden hinta vähintään 4 miljardia maalla. Mutta jos joudutaan pystyttämään merelle paljon kallimmin niin hintalappu 10 miljardia.

      Joten oiva esimerkki että vetytalous tulee olemaan tulevaisuudessa viherpesua.

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/17241677/tulevaisuuden-vetytalous-on-pitkaan-viherpesua

    • Anonyymi

      En osaa sanoa, saadaanko Inkoon terästehdas valmiiksi. En tiedä tarkempaa tietoa Inkoon terästehtaan tulevasta kehityksestä tai sen valmistumisesta. Voit yrittää etsiä lisätietoja tehtaan valmistumisesta paikallisilta uutistoimistoilta tai tehtaan valmistajalta. Voit myös ottaa yhteyttä Inkoon kaupunkiin tai Inkoon kunnanvirastoon saadaksesi lisätietoja tehtaan kehityksestä.

    • Anonyymi

      On mahdollista, että jonkinlainen vetyhanke voi epäonnistua monesta eri syystä. Esimerkiksi vetytekniikka saattaa olla liian kallista tai teknisesti vaikeasti toteutettavaa, ja tämä voi johtaa hankkeen epäonnistumiseen. Lisäksi vetyprojektit voivat epäonnistua, jos niille ei löydy riittävästi rahoitusta tai jos ne eivät saa tarvittavaa poliittista tukea. Myös ympäristövaikutukset voivat olla este vetyprojektien toteuttamiselle. On tärkeää huolehtia siitä, että vetyhankkeet ovat teknisesti toteutettavissa, taloudellisesti kannattavia ja ympäristöystävällisiä, jotta ne voivat onnistua.

    • Anonyymi

      "Montakohan kopekkaa itänaapurin sponssaama (?) anti-vety-fanaatikko-spammaaja sai aamun foldaus-pläjäyksestään, jonka alle koettaa karkeat valheensakin osoittavat vastineet piilottaa."

      Oli ihan eri uutisten kommenteista suomalaisten kirjoittamia. Kansan ääniä. Mutta eihän sinua mitkään laskelmat ja todistelut riskeistä kiinnosta kun vetytalous on uskonto. ;-)

    • Anonyymi

      Muistaako kukaan sanontaa Kiinan teollisuuden suurista visioista: "Tee töitä 100 vuotta, ole onnellinen 1000 vuotta.". Ja sitten suurista yrityksistä huolimatta Kiinan teollisuuden jättiharppaus epäonnistui. Samoja merkkejä nyt vetytalouden kanssa että suuria visioita, suuria suunnitelmia... mutta kun aletaan kysymään realismia niiden perään esim. uskottava rahoitus ilman veronmaksajia, niin ei kuulostakkaan enään uskottavalta.

    • Anonyymi

      Kansan äänet kommenttien muodossa leimataan lahjoituiksi, just just. :D

      "Alla olevakin on ollut nyt lukuisia ketoja näkyvillä, jopa korostettuna, mutta kiihkoilijoilla on kova kiihko olla lukematta ja lukemaansa sisäistämättä, sitten on hyvä jatkaa (tarkoituksenhakuista) äimistelyä."

      Ihmiset eivät välttämättä usko kaikkia perusteluita mitä joku sanoo jossakin haastattelussa. Ethän sinäkään suostu uskomaan että vihreää sähköä ei oikeasti ole ylimääräistä valtavia määriä tätä vetylaitosta varten ja kuinka jo nyt (kovilla) pakkasilla varoitetaan jopa totaalisilla sähkökatkoksilla jos ihmiset eivät säästä sähköä.... vaikka koko Inkoon terästehdasta ei ole edes rakennettu. Usko sinulla on kova että vihreää sähköä saadaan taikapistorasiasta ja sitä myös riittää taianomaisia määriä.

    • Anonyymi

      Tulevilta vaaliehdokkailta pitää kysyä että kannatatko Inkoon terästehtaan rakentamista? Jos kannatat, niin minkälaisilla rahoitusehdoin? Ja jokainen tekee sitten oman päätöksensä vastauksen perusteella että antaako äänensä ehdokkaalle.

    • Anonyymi

      SSAB on ruotsalainen teräsyhtiö, jolla on merkittävä toiminta myös Suomessa. Yhtiö on ilmoittanut suunnittelevansa vetyteollisuuden perustamista Ruotsiin ja Suomeen osana sen strategista tavoitetta vähentää hiilidioksidipäästöjään.

      SSAB:n vetysuunnitelma keskittyy vetytuotannon ja -käytön lisäämiseen sekä vetytalouden kehittämiseen. Yhtiö aikoo tuottaa vetyä tehdaskohtaisesti uusiutuvista energialähteistä, kuten vesivoimasta ja aurinkoenergiasta. Tämän lisäksi SSAB aikoo kehittää teknologioita, joilla vety voidaan tallentaa ja siirtää tehtaiden välillä.

      SSAB:n vetysuunnitelma sisältää myös tavoitteen vähentää yhtiön hiilidioksidipäästöjä 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja täysin hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Yhtiö aikoo saavuttaa tämän tavoitteen kehittämällä teknologioita, joiden avulla vety voidaan käyttää terästeollisuudessa sekä lisäämällä vetykäytön määrää yhtiön toiminnassa.

      SSAB:n vetysuunnitelma on vielä suunnitteluvaiheessa, eikä yhtiö ole vielä julkistanut tarkempia tietoja siitä, millaisia toimenpiteitä se aikoo toteuttaa vetytalouden kehittämiseksi.

    • Anonyymi

      Tuulimyllyn pystyttämisessä on noudatettava useita säännöksiä ja määräyksiä, jotka vaihtelevat maittain ja alueittain. Tuulimyllyn pystyttämisestä on ilmoitettava usein paikalliselle viranomaiselle, ja pystyttämiseen tarvitaan usein lupa tai lupaprosessi.

      Tuulimyllyn pystyttämisessä on myös otettava huomioon ympäristönsuojelunäkökohdat. Tuulimyllyn pystyttämisen yhteydessä on tehtävä ympäristövaikutusten arviointi (YVA), jossa selvitetään tuulimyllyn mahdolliset vaikutukset luontoon, yhdyskuntiin ja muihin ympäristönsuojelullisiin tekijöihin. YVA-menettely voi sisältää esimerkiksi ympäristövaikutusten arviointiselostuksen laatimisen ja yleisön kuulemisen.

      Tuulimyllyn pystyttämisessä on lisäksi otettava huomioon turvallisuusnäkökohdat. Tuulimyllyn pystytyspaikan tulee olla riittävän turvallinen, ja tuulimyllyn tulee olla rakennettu turvallisesti ja valmistajan ohjeiden mukaisesti. Tuulimyllyn pystyttämisestä on myös laadittava turvallisuussuunnitelma, jossa määritellään tuulimyllyn turvallisuuteen liittyvät asiat, kuten huoltotoimet ja poikkeustilanteiden varautuminen.

      Yhteenvetona voidaan todeta, että tuulimyllyn pystyttämisessä on noudatettava useita säännöksiä ja määräyksiä, ja pystyttämiseen tarvitaan usein lupa paikalliselta viranomaiselta. Pystyttämisessä on otettava huomioon ympäristönsuojelun ja turvallisuuden näkökohdat sekä noudatettava valmistajan ohjeita.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Venäjä kyllä rientää apuun jos lopetetaan Ukrainan tukeminen. Silloin kyllä maakaasu hanat ja sähkökytkimet kääntyvät nopeasti tukemaan Suomen vihreää siirtymää ja vihreän vedyn tuotanto on helposti ratkaistu. :D

      • Anonyymi

        RYS. . SÄN PIETARIN TROLLITEHTAAN SPAMMAYSTÄ TÄMÄ VETYVÖYHÖTYS JA SE ETTÄ LÄNSIMAAT ANTAIS VENÄJÄN VALLOITTAA JA TAPPAA JA ALISTAA UKRAINALAISET. . EI KOSKAAN. PAINUKAA PERKELEEN RYS. . SÄN TROLLITEHTAILIAT UKRAINAAN TAPETTAVIKS. . N 500 RYS. . SÄÄ KUOLEE JOKA PÄIVÄ UKRAINAN SODASSA HULLUN PUTININ VUOKSI. . REVIPPÄ SIITÄ RYS. . SÄN PASKA. .


    • Anonyymi

      Ainut vika ettei Venäjän sähkö tai maakaasusta valmistettu vety ole todellisuudessa kovin vihreätä.

    • Anonyymi

      Kovin ristiriitaista. Sähköautojen keskustelujen kontekstissa todistellaan kiihkolla kuinka vedystä ei ole polttoaineeksi ainakaan pariinkymmeneen vuoteen, jos koskaan. Kun siirrytään teräksenvalmistukseen niin silloin sitä vetyä tehdään jo parin vuoden päästä valtavia määriä paikalla jossa toistaiseksi on vain laakea hiekkakenttä.

      • Anonyymi

        Oletko yksinkertainen? Se että tehdään nopealla aikataululla "vetytehdas" ei ole autoilun kannalta ongelma, vaan sen kalleus ja vedyn jakelu autoihin ympäri maata kannattavasti ja tietenkin autojen puute.
        Vety on hyvä käyttövoima teollisuuteen, mutta autoiluun ei se kalleuden ja jakelun vuoksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletko yksinkertainen? Se että tehdään nopealla aikataululla "vetytehdas" ei ole autoilun kannalta ongelma, vaan sen kalleus ja vedyn jakelu autoihin ympäri maata kannattavasti ja tietenkin autojen puute.
        Vety on hyvä käyttövoima teollisuuteen, mutta autoiluun ei se kalleuden ja jakelun vuoksi.

        Tehtaille halpaa, autoihin kallista? Vedyn faasimuutos.


    • Anonyymi

      On todella pitkä matka vihreään vetyyn:

      "Tällä hetkellä yli 99 prosenttia Yhdysvaltojen vuotuisesta vedyn saannista, noin 10 miljoonaa tonnia,
      tulee lähes kokonaan fossiilisista polttoaineista "höyrymetaanin reformoinnin" kautta.(SMR), energiaintensiivinen prosessi, jossa metaanikaasu hajotetaan vedyksi ja hiilidioksidiksi. SMR:llä tuotettu vety on korkeapäästöinen tuote, jolle on annettu nimi "harmaa vety". Sitä vastoin "vihreää" vetyä tuotetaan jakamalla vettä sen vety- ja happikomponenteiksi elektrolyysin avulla, joka saa käyttövoimansa uusiutuvalla energialla. Vaikka teollisuus mainostaa vetyä "puhtaana"
      ratkaisuna, maailmanlaajuisesti VAIN 0,02 prosenttia nykyisestä vedyn tuotannosta on VIHREÄÄ. "Sinisen" vedyn tuotannossa käytetään hiilidioksidin talteenottoa ja sitomista (CCS) poistamaan vedyn tuotannossa vapautuvaa hiilidioksidia (CO2)."

      Joten jos nyt jo vihreän vedyn määrä on noin 0,02 prosenttina surkea luku maailmanlaajuisesti, niin saa melkoisia taikatemppuja tehdä, jotta voidaan puhua vihreästä vedystä maailmanlaajuisesti sillä uusiutuvan sähkön tuotannon lisääminen on todella hidasta. Kyseessä on siis markkinatemppu jolla houkutellaan ihmiset kiinnostumaan vihreästä vetytaloudesta, joka on käytännössä viherpesua.

      https://www-sierraclub-org.translate.goog/articles/2022/01/hydrogen-future-clean-energy-or-false-solution?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp

      • Anonyymi

        Äkkiäkös Huttulan Wieno sinne tehtaat pykää.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Voisi olla aiheellista laskskella sitäkin kuinka kauan ja paljon terästä täytyy myydä (voitolla) ennen kuin velat on edes lyhennetty. Saati sitten tuottaa riskisijoittajille reilusti pankkikorkoja korkeamman tuoton pääomalle.


    • Anonyymi

      Nyt tarkkana Suomi-poika. Ettei vaan ole kysymyksessä Putinin bulvaanit.Projekti myydäänkin naapurille .Sitten sen käytön voi jokainen miettiä.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Inkoon kunnanjohtaja: "Emme ole tehneet check-upia heidän osaltaan". Eli helppoheikin puheiden pohjalta mennään. Sillä lailla sanois Tarvajärvi.


    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Wittunen lähtee, ilmeisesti tarpeeksi verorahoja ja tukia pumpattu esisuunnitteluun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 120
      2663
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      67
      2440
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2081
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1737
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1648
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1479
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1429
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1403
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe