Vetytalouden suuri haaste on nimeltä HIC ominaisuus.

Anonyymi-ap

Jotta vetytalouden tekniikka pysyy kunnossa, niin vedyn aiheuttama haurastuminen pitäisi saada aidosti kuriin metalleissa ja tiivisteissä. On tehtävä aika massiivisilla seinämillä ja tiivisteillä rakenteet jos ei muuten keksitä "sisäiseen ruostumiseen" ratkaisua vedylle. Toisinsanoen onko tulevaisuuden huolto- ja korjaus seisokit aika kalliita kun pidetään rakenteista huolta? Ja kuinka usein niitä joudutaan tekemään häiriten tuotantoa?

https://whatispiping-com.translate.goog/hydrogen-induced-cracking-hic/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp

12

231

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hydrogen induced cracking on suomeksi vetymurtuma, mutta tavallisesti puhutaan vetyhauraudesta, hydrogen embrittlement (HE). Nyrkkisääntö on, että mitä lujempi teräs, sitä alttiimpi se on vetyhauraudelle. Vedyn keveyden takia sitä käsittelevissä laitteissa kuten putkissa, pumpuissa ja venttileissä on oltava suuri paine, jotta jotain järkeviä kilomääriä pystyttäisiin siirtämään ja varastoimaan. Paine vaatii lujan teräksen ja vetyähän on siis paikalla.

      Näinä aikoina puhutaan nesteytetystä maakaasusta LNG, että se on kallista nesteytyksen vaatiman alhaisen lämpötilan (-163 astetta) takia. Vety vaatii nesteytyäkseen vielä paljon alemman lämpötilan, -253 astetta, mikä on vielä paljon kalliimpaa.

      Kuvitteellisessa vetytaloudessa on ratkaistava monia muita teknis-taloudellisia ongelmia, vetyvuotojen aiheuttamat räjähdysvaara yksi niistä.

      Yleisesti voi sanoa, että vetytalous on helppo kuvitella ja vetyä on käytetty kauan pienessä mittakaavassa. Käytännössä on vaikea nähdä vetytalouden merkittävää osuutta missään lähimmän 20 vuoden aikana ja ennen kuin monet miljardit eurot on upotettu kokeiluihin, kehitykseen ja rakentamiseen.

      Raudan valmistusta vedyllä on ajateltu, mutta kun maailman suuret raudanvalmistajat kuten Kiina, Intia, Venäjä, Etelä-Korea, Japani, Turkki, Brasilia jne tekevät rautaa koksimasuuneissa, ei elektrolyyttisellä vedyllä ole taloudellisia mahdollisuuksia.

      Maakaasusta saatua vetyä käytetään raakaöljyn jalostamisessa ja vetyyn perustuen voidaan valmistaa kokonaan synteettisiä nestemäisiä polttoaineita, mutta jälleen, maakaasu ja öljy kilpailevat ylivoimaisesti, maakaasuvarannot ovat suuret ja öljyvarantojakin riittää vielä pitkälle. Investoinnit vetyyn estyvät tappiollisina.

      Energia tulee perustumaan ydinvoimaan. Tuulivoimalla kehitettyä elektrolyyttistä vetyä voidaan tarvita erikoissovellutuksissa niin kauan kuin tuulivoimaa vielä pidetään yllä.

    • Anonyymi

      Vety voi haurastuttaa monia metallisia materiaaleja, kun se reagoi näiden kanssa. Tämä johtuu siitä, että vety reagoi metallien kanssa muodostaen metalli-hydrideja, jotka voivat heikentää metallien mekaanisia ominaisuuksia, kuten lujuutta ja kestävyyttä.

      Vety haurastuttaa erityisesti sellaisia metallisia materiaaleja, jotka ovat herkkiä hapettumiselle, kuten alumiini ja kupari. Nämä metallit reagoivat helposti vetykaasun kanssa muodostaen metalli-hydrideja, jotka heikentävät metallien mekaanisia ominaisuuksia.

      Vety voi myös haurastuttaa muita metallisia materiaaleja, kuten rautaa, terästä ja nikkeliä, mutta tämä vaatii usein suurempia vetypitoisuuksia tai pitempää altistumisaikaa. Vety voi myös haurastuttaa metallisia materiaaleja, kun se reagoi niiden kanssa muodostaen metalli-vety-komplekseja tai metalli-vety-suoloja.

      Vedystä voi olla hyötyä monissa sovelluksissa, mutta on tärkeää ottaa huomioon sen vaikutus metallisten materiaalien lujuuteen ja kestävyyteen. Tämä on erityisen tärkeää, jos metallisia materiaaleja käytetään vetytaloudessa tai muualla, missä ne altistuvat vetylle pitkäaikaisesti.

      Vety voi haurastuttaa monia tiivisteitä, kun se reagoi niiden kanssa. Tämä johtuu siitä, että vety reagoi helposti monien tiivisteiden kanssa muodostaen tiiviste-vety-komplekseja tai tiiviste-vety-suoloja, jotka heikentävät tiivisteiden mekaanisia ominaisuuksia, kuten lujuutta ja kestävyyttä.

      Vety haurastuttaa erityisesti sellaisia tiivisteitä, jotka ovat herkkiä hapettumiselle, kuten kumi- ja nitriilitiivisteet. Nämä tiivisteet reagoivat helposti vetykaasun kanssa muodostaen tiiviste-vety-komplekseja, jotka heikentävät tiivisteiden mekaanisia ominaisuuksia.

      Vety voi myös haurastuttaa muita tiivisteitä, kuten fluori-, PTFE- ja PFA-tiivisteet, mutta tämä vaatii usein suurempia vetypitoisuuksia tai pitempää altistumisaikaa. Vety voi myös haurastuttaa tiivisteitä, kun se reagoi niiden kanssa muodostaen tiiviste-vety-suoloja tai metalli-vety-suoloja.

      Vedystä voi olla hyötyä monissa sovelluksissa, mutta on tärkeää ottaa huomioon sen vaikutus tiivisteiden lujuuteen ja kestävyyteen. Tämä on erityisen tärkeää, jos tiivisteitä käytetään vetytaloudessa tai muualla, missä ne altistuvat vetylle pitkäaikaisesti.

    • Anonyymi

      Onko HIC ongelmaa saatu mitenkään ratkaistua?

      • Anonyymi

        Ainakaan NASA ei ole keksinyt ratkaisua, joten se käyttää vetyä vain lyhyillä lennoilla.


    • Anonyymi

      Kerrankin kunnon tietoa vedyn reaktioista ja miksi siitä ei ole joka pojan autopolttoaineeksi

    • Anonyymi

      Bensa pitää ottaa jatkossa ilmasta.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kun HIC ominaisuuden takia pitää vedyn tuotanto keskeyttää, niin siinä ei kärsitä ainoastaan vedyn myymisen puutteesta. Jos on nykyaikainen elektrolyysilaitos, joka hyödyntää myös kaikkia mahdollisia sivuvirtoja esim. kaukolämmön tuottaminen ja hapen myyminen teollisuudelle, niin myös sen rahavirta katkeaa. Useamman päivän huoltokatkokset ovat myrkkyä tulevaisuudessa.

      Jos vety jää vuotamaan salakavalasti tehtaan rakenteisiin esim. tiivisteen pettäessä, niin räjähdysvaara on olemassa myös jos vety kulkeutuu sähkölaitteille saakka (kipinä vaara). Tässä videossa on kerrottu vetytehtaan räjähdyksestä ja kuinka se myös vahingoitti läheisiä rakennuksia.

      https://www.youtube.com/watch?v=ydgd_ZvZ5xg

    • Anonyymi

      Vetytehtaan tuotanto olisi hyvä myydä nopeasti eteenpäin kun haihtuminen säiliöistäkin on ongelmallista. Ja jossain vaiheessa niitä kalliita säiliöitäkin pitää uusia ja niitä pitää olla useita erillisiä. Ongelmaksi voi muodostua se että pitääkö säiliöt sijoittaa erilleen ympäri tonttia, jotta turvallisuuden nimissä niitä voidaan yksitellen sitten myöhemmin uusia eikä tarvitse tyhjentää vedystä, niin ainakin teoriassa ei tule tuotantoseisokkia.

      Vety kun on mauton, hajuton ja näkymätön kaasu, joka syttyy erittäin herkästi minimaalisestakin kipinästä. Se tekee siitä vaarallisen.

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/17065886/vetya-haihtuu-tankista-rahaa-tuuleen-

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/17401861/vety-lammittaa-ilmastoa-11-kertaisesti-vuodot-tukittava-

    • Anonyymi

      ei saa ajaa jos on hic ominaisuus
      tieliikennerikos

    • Anonyymi

      Eli vedyn käyttö on hankalaa ja kallista. Liikaa ongelmia ratkaistavana, jotta laajamittaisempi käyttö mahdollistuisi.

    • Anonyymi

      Vetytankkausasemat myös kärsivät HIC ilmiöstä. Voi olla että niiden vanhentuessa peruskorjaus on liian kallista jos ei kerran vetyautojakaan saada kunnolla myytyä ja muutenkin vedyn myynti vähäistä. Tästä syystä myös vetytankkausasemia suljetaan kun laitteet vanhenevat myös HIC ilmiön takia. Viimeksi Englannissa ja Tanskassa suljettu vetytankkausasemia.

      ""Ensimmäisen sukupolven autojen huoltoasemat ovat kannattamattomia ja saavuttaneet teknisen käyttöikänsä lopun, ja ne lopetetaan ilman merkittäviä taloudellisia vaikutuksia", Everfuel sanoi toisen vuosineljänneksen tulosraportissaan.

      Tanskan autojen maahantuojien yhdistyksen mukaan viime vuoden lopussa Tanskan teillä oli 147 polttokennoautoa , joista vain yksi on myyty tänä vuonna – kaikilla ei nyt ole mahdollisuutta tankata."

      https://innovationorigins-com.translate.goog/en/first-shell-now-motive-hydrogen-fuel-station-closures-continue-in-the-uk/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp

      https://www-hydrogeninsight-com.translate.goog/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      146
      10646
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3023
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2839
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2137
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1888
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1699
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1646
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1597
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1543
    10. 82
      1458
    Aihe