Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kiertotalouden kritiikitön hypetys

Anonyymi-ap

Jos etsii netistä tietoa kiertotaloudesta, löytää lähinnä hypetystä, joka on kirjoitettu yhdestä näkökulmasta käsin. Se on aina vain ympäristönäkökulmasta ja vain hyvin harvoissa jutuissa edes mainitaan sosiaaliset tai taloudelliset näkökulmat.

Myös kiertotalouden kritiikki on harvinaista. Yleensä se esitetään yksinomaa tavoiteltavana asiana, koska se on hyvä ympäristölle. Piste. Harva kiertotalouteen liittyvä kritiikkikin on hyvin ympäristöpainotteista. Se keskittyy kiertotalouden epätäydellisyyteen luonnonsuojelun näkökulmasta.

Mikä kuitenkin puuttuu lähes täysin on sosiaalinen näkökulma. Kiertotalous voi esimerkiksi vähentää luonnonvarojen käyttöä, koska siinä minimoidaan uutta tuotantoa. Miten tämä vaikuttaa työllisyyteen, talouskasvuun ja innovaatioon unohtuu täysin.

Kiertotaloudesta puhutaan usein aivan erityisen innovatiivisena, koska se on suhteellisen uusi ajatus. Kuitenkaan käytettyjen tuotteiden myyminen second hand liikkeissä tai niiden korjaaminen ei pidä sisällään erityistä innovointia. Päinvastoin, innovaatio lähes poikkeuksetta liittyy uuden luomiseen, oli sitten kyseessä tiede, taide, arkkitehtuuri tai teknologia.

Myös kiertotalouden tavoiteltavuus ja sen perustelut ovat hämärän peitossa. Puhutaan resurssien loppumisesta, muttei tarkenneta mitkä resurssit ovat loppumassa. Ainakaan kivi ja siitä jauhamalla saatu hiekka eivät vielä pitkään aikaan lopu, sillä onhan pelkkä maan kuorikin jo kymmeniä kilometrejä paksu. Loppumassa ei ole vesikään, jota valtamerissä riittää, joten ainakaan resurssien rajallisuus ei koske kaikkia resursseja. Mikä siis on todellinen syy siirtyä kiertotalouteen?

Taustalla lienee keinotekoinen jako uusiutuviin ja uusiutumattomiin luonnonvaroihin, mutta jos uusiutumattoman luonnonvaran voi kierrättää, silloin se on käytännössä uusiutuva. Maailmassa on voimassa aineen häviämättömyyden laki, eli aine ei häviä vaan pelkästään muuttaa muotoaan. Siksi kerran ylös kaivettu ja jalostettu raaka-aine on aina käytettävissä, vaikka sen käyttötarkoitus voikin muuttua.

Toki teoriassa Maapallon massa on rajallinen. Silloinkin lisää raaka-aineita on tarjolla Kuussa, lähiplaneetoilla ja asteroideilla. Käytännössä Maa tarjoaa meille silti enemmän resursseja kuin ikinä voisimme tarvita. Niin suuri on planeettamme koko. Se ettei kaikkia resursseja vielä ole löydetty ei muuta tätä faktaa.

Kiertotalous esitetään usein ainoana vaihtoehtona nykyiselle lineaariselle taloudelle, joka nähdään ongelmallisena rajallisten resurssien ja jätteen vuoksi. Mutta mitä muita vaihtoehtoja saattaisi olla? Jos ottaisimme mallia luonnosta, niin ei luontokaan säilytä luomuksiaan ikuisesti. Luonnossa organismit kuolevat, mätänevät maahan ja muuttuvat ravinnoksi muille organismeille. Luonto siis pikemminkin hävittää tekeleensä kuin museoi ne. Hävittämisestä saatu raaka-aine laitetaan sitten kiertoon.

Mielestäni kiertotalouden kanssa ollaan menossa soitellen sotaan side silmillä. Ei oikein tiedetä mitä ollaan tekemässä, koska asiaa ei olla mietitty tarpeeksi eikä tarpeeksi monesta näkökulmasta. On valittu tämä lähestymistapa, kenties koska ympyrän geometrinen muoto tuo mieleen kestävyyden, eikä olla vaivauduttu miettimään muita mahdollisia lähestymistapoja, jotka olisivat mahdollisesti parempia.

Kiertotalous ei välttämättä ole paras lähestymistapa, kun otetaan ympäristön lisäksi huomioon sosiaaliset ja taloudelliset tekijät sekä ihmiskunnan edistys tulevaisuudessa. Toisaalta, kuten harvinainen kritiikki osoittaa, kiertotalous ei välttämättä ole paras vaihtoehto myöskään luonnon kannalta. Silti kiertotalous on ympäristöpiireissä erittäin hypetetty.

3

123

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aika vähän todellista innovaatiota on nykyään uusissakin tuotteissa. Joissakin kännyköissä, autoissa, jääkaapeissa, tietokoneissa jne ei enää kunnon innovointia tapahdu. Kännyköiden uusissa versioissakin on vain näennäisiä parannuksia, jos niitä enää voi kutsua edes parannuksiksi. Yli 5 vuotta vanha kännykkä, tietokone jne hoitaa saman asian kuin uudempikin. Itse asiassa minulla on käytössä kotona jopa 10 vuotta vanha tietokonenäyttö, joka toimii edelleen hyvin.

      Itse olen ollut kiertotalouden kannattaja jo ennen kuin termiä on ollut olemassa. Jos tuote ei ole rikki tai korjattavissa niin sitä ei vaihdeta uuteen. Ja otan mielelläni ottanut toisten hylkäämiä tuotteita omaan käyttöön. Mitä järkeä on ostaa uutta, jos vanhakin toimii yhtä hyvin? Turha heittää pois toimivaa tuotetta.

    • Anonyymi

      Pitäisi ottaa kaikessa uusissa tuotteissa elikaari ajattelu.Siitä miten valmistus,materiaaliksi ja uudeksi tuotteeksi kuluttaa jopa saastuttaa maailmaa.Ilmaston kuormitus lisääntyy.Suuret data-keskukset jota nyky bitti,digi maailma kuluttaa julmetusti.näistä ei kukaan uskalla kritiikkiä esittää."mitä et näe sitä ei ole"silti se kuumentaa maailmaa.ilmakehää.Se mikä näyttää helpolta,kuluttaa kaikkein eniten ja kansa maksaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2132
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1818
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      32
      1802
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1540
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      67
      1506
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1412
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1364
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1322
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1284
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1281
    Aihe