ADHD ja tunnesäätelyn vaikeudet parisuhteessa (yli 45 vuotiaalla)

Anonyymi-ap

Onko kenelläkään kokemuksia miten aloitettu ADHD -lääkitys (josta on ollut paljon apua) edesauttaa tunnesäätelyn hankaluuksia?

Miesystäväni sai siis vasta viime syksynä diagnoosin. Olemme olleet muutaman vuoden yhdessä, mutta asumme edelleen erikseen. Kummallakin on lapsia.

Ongelmana on ollut miehen toistuvat raivokohtaukset, jotka useimmiten tapahtuvat alkoholin nauttimisen yhteydessä. Niin sanotusti "vintti pimenee" ja alkaa sättimään ja syyllistämään minua. Muu yhdessä olo sujuu, ja jälkikäteen mies sanoo ettei tiedä mikä iski, koska oikeesti kokee olevansa onnellinen ja huomioitu. Ja näin muu aika pnkin, ja tiedän itsekin ettei isompua ongelmia ole.

Mutta raivon aikana ottaa esiin yksityiskohtia kokemistaan ikävistä asioista, jotka kaikki liittyvät siihen, miten en ole riittävästi huomioinut häntä. Mies on myös herkästi mustasukkainen menoistani ja ystävieni seurassa olemisesta, vaikka en todellakaan esim käy yöelämässä vaan ihan normikyläilyistä ym.

Pohdin että onko tämä niinsanottua päihdepersoona käytöstä, sillä mietin että juoko mies itsekseen ollessaan enemmän kuin tiedän, vai onko kyse enemmän "vaan" adhd:n oireisiin kuuluvasta impulsiivisuudesta? Kun muissa tilanteissa ei ulos näkyvää impulsiivisuutta näy, siis tunnesäätelyn osalta.

Jälkikäteen näistä tilanteista puhuminen on miehelle hyvin työlästä ja silloin helposti myös uhriutuu ja ylisyyllistää itseään.

Nyt tovi on mennyt paremmin, kun laitoin isot rajat tilanteeseen ja mies on saanut sen adhd lääkityksen mutta pohdin että kyse vain "honeymoon" vaiheesta? On ollut ajatus muuttaa yhteen mutta mietin todella paljon sitä, riittääkö lääkitys muuttamaan käyttäytymistä riittävästi. Miehellä on ollut monta avokumppania (7-8) ennen minua, ja varmaan nämä piirteet ovat tähän vaikuttaneet.

Kaipaisin vertaistukea muilta vastaavassa tilanteessa olleilta.

7

177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      En tiedä yli 45vuotiaalla tai miehellä mutta omasta kokemuksesta sanon että lääkitys auttaa, tosin alkoholia ei kannattais käyttää yhtään. Raivosta sanon että minulla ainakin se täysin tahatonta ja voin itse sen jälkeen todella pahoin koska en halua loukata mutta se on ihan kun en pystyis kontrolloimaan itteeni ollenkaa. Mustasukkaisuus on vielä pahempi tunne, mutta uskon että se ahdistaa enemmän sitä kehen se kohdistuu. Tahatonta sekin. Parhaana apuna sanoisin että puoliso vois ottaa asian hieman huumorilla mutta vakavasti ja ymmärtäväisyys ja rauhallisuus.

      • Anonyymi

        Väitän vielä mustasukkasuudesta että se on myös mulle paha tunne. Jos puoliso vielä edes auttaa asiaa tekemällä mustasukkaseks, ero ainoa asia mitä voi tehdä. Koska sillon menee oma olo täysin sietämättömäks. Sanon että adhd:n oireisiin auttaa lääkitys ja myös oikea seura. Kun on tullut paljon näitä vastaan jotka tahallisesti hakevat sitä raivoa ja mustasukkaisuutta.


      • Anonyymi
        UUSI

        🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑

        😍 ­­­N­­­y­m­f­o­m­­a­­­a­­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21#17796659Q

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Kyllä se nyt niin on , että parempi on keskittyä askartelutehtäviin. Neula ja lanka se on parasta terapiaa.

      Ei mun takäki kaipaa neulaa ei lankaa, mutta sielu kaipaa hyvää kipinää...
      Vibaa punttiin :)))))))))))

    • Anonyymi

      Takki se varmaan oli

    • Anonyymi

      Jäin miettimään sitä kuinka paljon on aikuisella jo kysymys persoonallisuuden piirteitä ja siitä kuinka pysyviä ne ovat. Tai siitä onko kysymyksessä jo enemmän alkoholiongelmaan liittyvä käytös. Vaikea nähdä että pelkkä lääkitys muuttaisi asetelmaa.

    • Anonyymi

      Stimulanttiläääkityskin aiheuttaa joskus ärtymystä esim. lääkkeen ”laskut” voi tehdä niin. Jos lääkitys on kuitenkin sopiva, sen pitäisi helpottaa impulsiivisuutta, joka ADHD:ssä on yleinen. Alkoholia ei pitäisi käyttää yhtä aikaa lääkityksen kanssa. Pieni määrä ei kokemukseni mukaan ole haitannut, mutta ei ole suositeltavaa.
      Mitään väkivaltaa ei mun mielestä tarvitse hyväksyä kenenkään toisen taholta. Jos impulsiivisuus aiheuttaa sellaista, on hyvä toisten suojella myös tätä henkilöä itseään sellaiselta. Tälle kun voi tulla kauheat morkkikset jos aiheuttaa toiselle pahaa mieltä ja tajuaa sen vasta jälkikäteen.
      ADHD - ihmiset ovat usein rehellisiä ja hyväntahtoisiakin, tosin samaan aikaan myös hajamielisiä ja koheltavia. Monia hauskojakin kommelluksia tulee vastaan, jos ihmiset osaa ottaa huumorilla noita juttuja.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1785
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1174
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1173
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1161
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe