porot päästetään tarkoituksella petojen syötäväksi korvausten vuoksi.

Anonyymi-ap

Vihreä Lanka: Pe­to­kor­vauk­sia käy­te­tään väärin, poroja syö­te­tään pe­doil­le tar­koi­tuk­sel­la
Jotkut poromiehet Kuusamon ja Kainuun poronhoitoalueella ostavat vuosittain satoja poronvasoja Lapista. Vihreä Lanka kirjoittaa, että ostetut porot päästetään tarkoituksella petojen syötäväksi korvausten vuoksi.
Kaleva
60
03.11.2017 11:03
POHJOIS-SUOMI
Paliskuntain yhdistyksen mukaan korkeat petokorvaukset kannustavat väärinkäytöksiin.
Paliskuntain yhdistyksen mukaan korkeat petokorvaukset kannustavat väärinkäytöksiin.
Jotkut poromiehet Kuusamon ja Kainuun poronhoitoalueella ostavat vuosittain satoja poronvasoja Lapista. Vihreä Lanka kirjoittaa, että ostetut vasat tai niistä kasvatetut porot päästetään tarkoituksella petojen syötäväksi korvausten vuoksi.

Petovahingoista saa osassa paliskunnista tavallista korkeamman petokorvauksen. Kymmenessä paliskunnissa sovelletaan niin sanottua Lex Halla -järjestelmää, joka takaa pedon aiheuttamasta porovahingosta kaksi kertaa suuremman korvauksen kuin muulla poronhoitoalueella.

Paliskuntain yhdistyksen mukaan korkeat petokorvaukset kannustavat väärinkäytöksiin.

Petokorvaus porosta vaihtelee muutamasta sadasta eurosta noin 1 300 euroon. Lex Hallan paliskunnissa tämä korvaus tulee tuplana.

16

486

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Petokorvauksia käytetään väärin: Poronvasoja ostetaan pohjoisesta ja syötetään pedoille idässä
      1.11.2017 6.24

      JENNI LEUKUMAAVAARA

      KUUSAMON JA KAINUUN poronhoitoalueella osa poromiehistä ostaa vuosittain satoja poronvasoja Lapista. Samat vasat tai niistä kasvatetut täysikokoiset porot päästetään kotipaliskunnassa tarkoituksella petojen syötäväksi.

      Syynä on se, että petovahingoista voi nostaa tietyissä paliskunnissa tavallista korkeamman petokorvauksen.

      Vihreän Langan tietojen mukaan näin tekevät jotkin poromiehet ainakin Hallan ja Hossa–Irnin paliskunnissa koillisrajalla Kainuussa ja Koillismaalla. Molempien paliskuntien saamat petokorvaukset ovat olleet jopa yli kymmenkertaisia teurastuottoon verrattuna.

      Näissä paliskunnissa sovelletaan niin sanottua Lex Halla -järjestelmää, joka takaa pedon aiheuttamasta porovahingosta kaksi kertaa suuremman korvauksen kuin muulla poronhoitoalueella. Lex Halla on voimassa kymmenessä paliskunnassa.

      Jos poromies ostaa vasan esimerkiksi 250 eurolla, korvaus pedon syömästä vasasta voi olla yli kaksinkertainen. Vasan myyjä taas saa elävänä myydystä vasasta paremman hinnan kuin teuraaksi menevästä.

      Poroelinkeinon etua ajava Paliskuntain yhdistys arvioi korkeiden petokorvausten kannustavan väärinkäytöksiin. Korvausten kahmintaa on yritetty estää myös paliskuntien omilla päätöksillä.


      Lex Halla tuli voimaan 2009 osana riistavahinkolakia, kun petojen tekemiksi ilmoitetut vahingot olivat kasvaneet poronhoitoalueella.

      Luonnonvarakeskuksen arvioinnin mukaan koko poronhoitoalueella löytyneiden petojen tappamien porojen määrä yli kolminkertaistui poronhoitovuodesta 2004–2005 vuoteen 2012–2013, jolloin korvattiin 5 262 petojen tappamaksi ilmoitettua poroa.

      Lex Halla on saanut nimensä Suomussalmen Hallan paliskunnasta, jossa ilmoitetut petovahingot ovat suhteessa porojen määrään olleet Suomen suurimpia.

      Lex Hallan piirissä olevien alueiden poromiehet saavat pedoille menetetyistä poroista kaksi kertaa suuremman korvauksen kuin muualla poronhoitoalueella asuvat elinkeinonharjoittajat.

      Jos paliskunnan poroista kolmessa vuodessa keskimäärin kolme prosenttia joutuu petojen saaliiksi, paliskunta nousee Lex Hallan piiriin.

      Maa- ja metsätalousvaliokunnan lain pohjaksi tekemän mietinnön mukaan erityiskorvauksen arveltiin koskevan lähinnä poronhoitoalueen kaakkoiskulmaa eli Hallaa, Hossa–Irniä, Kallioluomaa ja Näljänkää, joissa erityisesti susien aiheuttamat vahingot olivat lisääntyneet 2000-luvulla.

      Nyt lain piirissä on jo kymmenen paliskuntaa eri puolilta poronhoitoaluetta. Korvaukseen oikeutetut paliskunnat vahvistetaan vuosittain maa- ja metsätalousministeriön hallintopäätöksellä.


      Hossa–Irnin paliskunnan poroisäntä Juha Paasovaara kertoo, että paliskuntaan ostetaan vuosittain muutamia satoja poronvasoja muualta. Kaikkinensa pohjoisen vasoja tuodaan eteläiselle poronhoitoalueelle Paasovaaran arvion mukaan viitisensataa.

      Porojen myynti ei ole poikkeuksellista. Siitosporoja myydään silloin tällöin kannan monipuolistamiseksi ja petovahinkojen kattamiseksi.

      Systemaattiseksi väärinkäytöksi tilanne muuttuu siinä vaiheessa, kun joka vuosi ostetaan kymmeniä vasoja, kasvatetaan ne sen ikäisiksi että korvaussumma kasvaa, ja päästetään porot ilman valvontaa petojen keskelle.

      • Anonyymi

        😋😋😋😍😍😍😍😋😋😋

        ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­a­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21#17847389g

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    • Anonyymi

      Korvauksia väärin käyttävät poromiehet antavat porojensa kulkea vapaasti niin sanotut kuolinpannat kaulassaan. Pantojen avulla raadot löytyvät helposti.

      Normaali petokorvaus porosta vaihtelee muutamasta sadasta eurosta noin 1 300 euroon. Korvaus riippuu poron iästä ja esimerkiksi siitä, onko kyseessä siitos- tai kilpaporo. Lex Hallan paliskunnissa tämä korvaus tulee tuplana, eli esimerkiksi pedon tappamasta vaadinporosta voi saada 2 700 euroa.


      Riistakeskuksen Vihreälle Langalle keräämien tietojen mukaan nykyisistä Lex Halla -paliskunnista Käsivarressa on eniten porovahinkoja. Siellä vahinkojen määrä on vaihdellut Lex Hallan aikana vajaasta neljästäsadasta lähes tuhanteen.

      Kaakkoisen poronhoitoalueen paliskunnista Hallassa porovahingot vuosittain ovat vaihdelleet 132–323 poron välillä, Hossa–Irnissä 169–482 poron. Hallassa porovahinkoja kirjattiin enemmän ennen Lex Hallaa, Hossa–Irnissä vahinkojen määrä on kasvanut.

      Riistakeskuksen tiedot perustuvat maa- ja metsätalousministeriön ja Maaseutuviraston tietoihin.

      Paliskunta pääsee Lex Hallan piiriin, kun riittävän suuri osa porokarjasta joutuu petojen saaliiksi. Olennaista ei siis ole vahinkojen kokonaismäärä, vaan vahinkojen kokonaismäärä suhteessa paliskunnan poromäärään. Tämän vuoksi pienissä paliskunnissa raja ylittyy pienemmillä vahinkomäärillä kuin suurissa.

      Lapin Kansan keräämien tietojen mukaan Hallan paliskunnassa vahingonkorvaukset voivat olla lähes 20 kertaa suuremmat kuin teurastulot. Hossa-Irnissä petokorvaukset olivat viime vuonna 12-kertaiset teurastuloihin verrattuna.

      Korvausten kasvuun vaikuttaa se, että Maaseutuvirasto korotti petokorvausten pohjana olevaa poron käypää arvoa kolmanneksella viime vuonna. Käypä arvo määritetään porolajin keskimääräisen painon ja porolajikohtaisen siitoskertoimen sekä poronlihan tuottajahinnan perusteella. Ajatuksena on vähentyneiden teurasmäärien korvaaminen.

      Myös myyjä hyötyy taloudellisesti kuviosta, jossa vasoja myydään etelään petojen syötiksi. Elävinä myytävistä vasoista saa paremman hinnan kuin teurastettavista. Lisäksi rahat saa heti käteen. Teurasrahojen saamisessa voi kulua parikin kuukautta.

      Hämärä kuvio on tiedossa myös pohjoisella poronhoitoalueella. Monessa paliskunnassa onkin päätetty, ettei vasoja enää myydä eteläiselle poronhoitoalueelle, ei ainakaan korvausten väärinkäyttäjille.

      Poromies Asko Länsman Kaldoaivin paliskunnasta Utsjoelta kertoo, että esimerkiksi Utsjoen merkkipiirissä myynti lopetettiin, koska omia vasoja ei haluta ehdoin tahdoin petojen suuhun.

      ”Ei se enää ole porotaloutta tuollainen, se on jo jotain muuta. Toiminta myös vahingoittaa koko poroelinkeinon mainetta”, Länsman sanoo.


      Hossa-Irnin paliskunta teki poronhoitolakiin vedoten keväällä enemmistöpäätöksen, jonka mukaan paliskuntaan ei enää saa tuoda poroja ulkopuolelta.

      Asiasta on tehty paliskunnan sisältä valitus Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Ratkaisu asiassa tulee luultavasti vajaan vuoden päästä.

      Porot ovat yksityisomaisuutta, joten niiden ostoa ja myyntiä ei esimerkiksi Paliskuntain yhdistys pysty valvomaan.

      Paliskuntain yhdistyksen hallitus on vastikään tehnyt maa- ja metsätalousministeriölle esityksen, jossa vaaditaan Lex Hallan korvausjärjestelmästä luopumista ja sitä, että vahingot maksettaisiin kaikille samansuuruisina.

      ”Mielestämme kaikkia omistajia pitäisi kohdella samanarvoisesti. Lex Halla myös rohkaisee kyseenalaiseen toimintaan”, Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila sanoo.

      Maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosaston ylitarkastaja Jussi Laanikari sanoo ministeriön olevan tietoinen tilanteesta. Ministeriössä on syyskuussa käynnistetty riistavahinkolain tarkistaminen. Laanikari ei vielä osaa sanoa, tuleeko Lex Hallaan muutoksia.

      Joka tapauksessa pohdinnassa on porovahinkojen korvausjärjestelmän mielekkyys sekä tasa-arvoisuus tilanteessa, jossa korvausten määrärahat loppuvat kesken.

      Näin kävi esimerkiksi vuonna 2016, jolloin EU-komission asettama kymmenen miljoonan euron maksukatto ylittyi.

      Ensi vuoden talousarvioesityksessä, joka on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä, arvioidaan petovahinkojen määrärahoja leikattavan noin kahdella miljoonalla eurolla.

      ”Viime kädessä petovahinkomomentin mitoitus on eduskunnan ratkaistavissa”, Laanikari sanoo.


      Hossa-Irnin paliskunta Kuusamon, Taivalkosken ja Suomussalmen alueella on yksi petovahinkojen ”hot spoteista”. Alueella liikkuu susia, karhuja, ahmoja ja ilveksiä.

      Poroisäntä Paasovaaran mukaan petojen ja petovahinkojen määrä on pahentunut jatkuvasti 2000-luvun vaihteen jälkeen.

      Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan vuosina 2009–2016 eli korotetun korvauksen aikana susia on tapettu vuosittain Hallan ja Hossa-Irnin alueella nollasta kahdeksaan, karhuja yhdestä kymmeneen ja ilveksiä nollasta kymmeneen. Erityisen paljon kirjattuja kaatoja on myönnetty vuosina vuosina 2010-2013.

      H

    • Anonyymi

      Porot teidenvarsille, kolariporoa ei tarvitse paimentaa, ruokkia tai teurastaa - raha tulee tilille soffalla kaljotellessa.

    • Anonyymi

      850 tyhatta kuudessa vuodessa halloota yhelle poromiehelle ja leuhkii lapinkansaassa et kovaa työtää ei ikinä ees liiku käppänä puoli kuoolut rääpäle.. ukko..

      • Anonyymi

        Jos pa­lis­kun­ta elää pe­to­kor­vauk­sis­ta, onko sys­tee­mis­sä vika?
        Lapin Kansa
        13
        30.03.2021 13:54
        SUURPETOKORVAUKSET
        Porotalouden saamat petovahinkokorvaukset laskivat kolmena vuonna peräkkäin, kunnes kääntyivät taas nousuun viime vuonna. Laskua selitettiin paitsi vahinkojen vähenemisellä myös korvausjärjestelmän tervehtymisellä – triplakorvaukset pahimmille petotuhoalueille taannut lex Halla tuli tiensä päähän 2017 – kun taas uutta nousua on selitetty lumisella talvella.
        Ruokaviraston tilastojen mukaan valtio maksoi poronomistajille 2019 yhteensä 4,69 miljoonan euron petovahinkokorvaukset, mikä on alin summa aikoihin. Viime vuonna summa oli ennakkotietojen mukaan 7,32 miljoonaa euroa (LK 27.3.), jonka takana on ennätysmäärä, lähes 6 000 tapettua poroa.

        Lex Hallaa kritisoitiin sekä poroelinkeinon sisä- että ulkopuolelta, eikä ihme.


    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      "porot päästetään tarkoituksella petojen syötäväksi korvausten vuoksi."

      Kun sota tulee, porukat polttaa talojaan syyttäen siitä Venäjää saadakseen myöhemmin korvauksia?
      Jos isäntä haluaa uuden auton, hän polttaa vanhan syyttäen sitä tuhopoltoksi saadakseen korvauksia?

      Mistä tämä julistaa on, että "Jumalaa ei ole".

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      hahahahhahah ei niitä petoja ees oo hahhahahah kusetusta koko hommaa keskusta sdp meininkiää jauhoo huumeitaa bilettää BOOMERI PORO MIEHETT HUUMEET IN POROT OUT

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      xxx

    • Anonyymi

      Eikö lex Halla ole jo loppunu. Millä ne petoraukat sitten elävät jos ne ei saa poroja.Jos ylisuurta petokantaa tarvitaan, niin pitää olla valmis maksamaankin.

    • Anonyymi

      Omat porot, sitten vävyjen porot yms....

      Eipä taija heinäkengät tietääkään oikiata lopputulosta...

    • Anonyymi

      taitaapa parhaat nostella kulopelloistaki tukiaiset....

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1286
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1185
    3. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      886
    4. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      51
      852
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      73
      743
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      29
      742
    7. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      157
      724
    8. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      59
      718
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      58
      717
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      655
    Aihe