Rovaniemi kuin eronnut ministeri korruptioita ja valehtelua täynnä , kittilän tiellä

Anonyymi-ap

Ro­va­nie­mi ei noudata Ra­ken­nus­tar­kas­tuk­sen ly­hyt­vuok­rau­soh­jei­ta, vaan odottaa edel­leen mi­nis­te­riön sel­vi­tyk­siä – pe­rus­te­lut eivät vakuuta
Lapin Kansa
5
30.06.2023 20:05
LYHYTAIKAINEN VUOKRAUSTOIMINTA
Airbnb-toiminta on ammattimaista, jos asunto on pelkästään lyhytvuokrauskäytössä.
Airbnb-toiminta on ammattimaista, jos asunto on pelkästään lyhytvuokrauskäytössä.
KUVA: PIXABAY
PÄÄKIRJOITUS // 1.7.2023
Moni Suomen kaupunki ja kunta on ottanut käyttöönsä niin kutsuttua lyhytaikavuokrausta rajoittavat ohjeet. Rovaniemi ei kuulu tähän joukkoon. Maan johtava airbnb-kaupunki jatkaa sallivalla linjalla ja odottaa asiasta edelleen ympäristöministeriön selvitystä ja mahdollista uutta lainsäädäntöä.
Rakennustarkastusyhdistys (RTY) julkaisi äsken valtakunnalliset ohjeet asunnoissa tapahtuvasta majoitustoiminnasta. Uudet ohjeet pohjautuvat Tampereella jo käytössä oleviin ohjeisiin, jotka pohjautuvat Helsingin ohjeisiin. Vastaavia ohjeita on noudatettu suurista kaupungeista muun muassa Oulussa.

Sen sijaan Rovaniemi ei aio noudattaa RTY:n ohjeita, vaan jää odottelemaan ministeriön vastausta selvityspyyntöihinsä, joista ensimmäinen on vuodelta 2021. Vastauksia ei ole vielä kuulunut.

RTY ohjeistaa kuntia erottamaan luvanvaraisen, ammattimaisen majoitustoiminnan oman kodin lyhytaikaisesta, satunnaisesta vuokrauksesta. Edelliseen tarvitaan majoitustoimintaan oikeuttava rakennuslupa ja -kaava, ja sitä koskevat samat säännöt ja turvallisuusmääräykset kuin ammattimaista majoitustoimintaa kuten hotelleja. Jälkimmäiseen ei lupia tarvita.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Eron havaitseminen ei ole vaikeaa. Jos yksityisasuntoa markkinoidaan majoitustilana ja se on vain lyhytvuokrauskäytössä, kyse on ammattimaisesta bisneksestä, eikä lyhytvuokrauksesta. Tällaisia asuntoja – jopa kokonaisia taloja – on Rovaniemellä runsaasti, mikä lienee vähintäänkin osasyy matkailukaupungin torjuvaan ohjeasenteeseen. Tuhat lyhytvuokrahuoneistoa on oiva lisä kaupungin majoitustarjontaan.

Lyhytvuokrauksen tiedetään aiheuttavan häiriöitä asuinalueilla ja -taloissa. Lisäksi se häiritsee majoitusyrityksiä, jotka joutuvat huomioimaan lakiin kirjatut, ylimääräisinä kuluina näkyvät velvoitteet.

Kuntapäättäjät ovat vaatineet lyhytvuokraukseen yhteisiä pelisääntöjä, mutta kun sellaiset on nyt laadittu, ne eivät tunnu kelpaavan kaikille.

Rovaniemen päättäjät perustelevat vastahankaisuuttaan ohjeiden tulkinnanvaraisuudella ja noudattamisen vaikeudella (LK 26.6.). On selvää, että valvonnasta koituisi kaupungin rakennusvalvonnalle lisätyötä, mutta silti perustelu kuulostaa ongelman väistelyltä. Jos valvonta onnistuu matkailukaupunkeina tunnetuissa Tampereella ja Helsingissä, miksei se onnistuisi Rovaniemelläkin?

Lainlaatijan tai taloyhtiön selän taakse piiloutuminen vaikuttaa pelkältä ajanpeluulta. Laki tulisi toki tarpeeseen, mutta sitä odotellessa Rovaniemenkin on otettava RTY:n laatimat ohjeet käyttöönsä.

Alkuperäisestä, monin tavoin jopa ekologisesta tarkoituksestaan irtaantunut, ammattimaiseksi bisnespuuhaksi muuttunut lyhytvuokraustoiminta tarvitsee kurinpalautuksen.

P.S.

Kansanedustaja Vilhelm Junnilan (ps.) ministeriura päättyi perjantaina, kun mies ilmoitti eroavansa elinkeinoministerin tehtävistään. Hän ehti toimia ministerinä vain yksitoista päivää, mikä on näissä töissä uusi lyhyysennätys. Eropäätös oli ainoa oikea. Junnilan mahdollisuudet toimia elinkeinoministerinä olivat menneet, vaikka hän nauttikin eduskuntaäänestyksen perusteella yhä kansanedustajien niukan enemmistön luottamusta. Äärioikeistolaisleima otsassa ja vihjailukravatti kaulassa on vaikea edustaa Suomea missään yhteydessä.

37

1902

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      sama peli jatkuu pikavippi keissi opetti rovaniemi rikollisuuden tiellä omaeduntavoittelijat grynderit ja mafia huumeineen pelaa ja säätelee unnan hallituksen toimintaa likainen raha määrää pelin hengen huume rahoilla rovaniemi pyörii.

    • Anonyymi

      Mitä helvetin lisä töitä eihan ne nykkää tee mittää päissään baarissa istuvat ja rapulassa töissä , töihin tullaan miten sattuu ja puhelimeen ei vastata kyllä laiskaa sakki vaihtoo koko porukka työtävieroksuvaa sakkia SUOJATYÖPAIKKA RAKENNUSVALVONTA ROVANIEMI.

    • Anonyymi

      DIILAA KO NIITTEN LAPSET HUUMEITA KO EI TÖITÄ TARVI TEHÄ.

    • Anonyymi

      Han­ka­luuk­sia eri­tyi­ses­ti Ro­va­nie­mel­lä – Lähes puolet ta­lo­yh­tiöis­tä on koh­dan­nut ly­hyt­ai­kai­seen vuok­raus­toi­min­taan liit­ty­viä on­gel­mia
      Pyry Dementjeff
      3
      16.06.2020 14:46
      Päivitetty: 15:36
      LYHYTAIKAINEN VUOKRAUSTOIMINTA
      Kaikista vastaajista lähes 70 prosenttia uskoo jatkavansa toimintaansa koronakriisin jälkeen ongelmista huolimatta. Kuvituskuva.
      Kaikista vastaajista lähes 70 prosenttia uskoo jatkavansa toimintaansa koronakriisin jälkeen ongelmista huolimatta. Kuvituskuva.
      KUVA: ANNA MUOTKA
      Koronakriisi on vaikuttanut lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan erityisesti Rovaniemellä.

      Kiinteistöliiton toukokuussa tekemän kyselyn mukaan puolet vastanneita taloyhtiöistä kertoi koronan vaikuttaneen lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan, kuten Airbnb-vuokraukseen.

      Vaikeudet ovat liittyneet meluun, jätteiden lajitteluun ja yleiseen turvallisuuteen.

    • Anonyymi

      Ro­va­nie­mel­lä on yhä maan kal­lein­ta asua ker­ros­ta­los­sa – Tornio ja Kemi hal­vim­pien jou­kos­sa
      Maan halvimmassa kunnassa Kempeleessä kerrostaloasuminen on jopa 1 000 euroa halvempaa kuin Rovaniemellä.
      Taru Salo
      10
      09.09.2021 09:00
      ASUMISEN KUSTANNUKSET
      Kerrostalojen kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä vuodesta toiseen maan kalleimmat.
      Kerrostalojen kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä vuodesta toiseen maan kalleimmat.
      KUVA: JUSSI LEINONEN
      Kerrostaloasumisen kiinteistökulut ovat maan kalleimmat Rovaniemellä, selviää Kiinteistöliiton tuoreesta Indeksi-talotutkimuksesta. Rovaniemi on pitänyt kiinteistökuluiltaan maan kalleimman paikkakunnan titteliä hallussaan aiemmin jo kahtena edellisenäkin vuonna.

      Rovaniemellä hinnat ovat tänä vuonna kuitenkin nousseet maltillisemmin kuin koko maassa keskimäärin. Rovaniemellä kerrostalon kiinteistökulut ovat itse asiassa samalla tasolla kuin kaksi vuotta sitten eli 3,18 euroa neliöltä.

    • Anonyymi

      Ro­va­nie­mel­lä Suomen kol­man­nek­si kal­leim­mat kun­ta­koh­tai­set kiin­teis­tö­kus­tan­nuk­set – ta­lo­yh­tiöi­den ener­gia­kus­tan­nuk­set jyr­käs­sä nou­sus­sa
      Aleksi Pohjola
      3
      12.09.2022 12:39
      Päivitetty: 12:40
      KIINTEISTÖKUSTANNUKSET
      Rovaniemellä on Suomen kolmanneksi kalleimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset.
      Rovaniemellä on Suomen kolmanneksi kalleimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset.
      KUVA: JUSSI LEINONEN
      Rovaniemellä on Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen perusteella Suomen kolmanneksi kalleimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset.

      Kalleimmat kustannukset olivat Helsingissä, 3,63 euroa neliötä kohden kuukaudessa. Rovaniemellä kustannukset olivat 3,51 euroa neliöltä.

      Halvimmat kustannukset olivat Kempeleessä, Mustasaaressa, Raumalla ja Oulussa.

    • Anonyymi

      Kyllä joku vetää välistä ja pahasti korruptio rehoittaa sokea reettakin sen näkee.

    • Anonyymi

      Verottaja tietää jo Airbnb-tulosi – näin ilmoitat ne oikein (#6)
      Airbnb, Yleinen / Kirjoittaja Joonatan Voltti / 12.11.2019
      Jopa joka kolmas suomalainen oli jättänyt lyhytaikaisvuokrauksesta tuloja ilmoittamatta verottajalle (Yle 13.9.2019).

      Aiempina vuosina en olisi ihmetellyt asiaa lainkaan, sillä toimin myös itse silloin majoittajana ja verottajan ohjeistukset esimerkiksi Airbnb:stä olivat tuohon aikaan kauniisti sanottuna melko ympäripyöreitä.

      Nykyään tilanne on kuitenkin parantunut huomattavasti ja verottajan uudistetut ohjeistukset ovat hyvinkin selkeät – ainakin satunnaisesti Airbnb-vuokrausta tekevälle yksityishenkilölle.



      Miksi ilmoittaisin Airbnb-tuloni verottajalle?
      Ensimmäinen syy on, koska laki velvoittaa tekemään niin.

      Toinen syy on, koska verottaja tietää jo Airbnb-tuloistasi – riippumatta siitä, ilmoititko niitä vai et.

      Verottaja voi pyytää Airbnb:ltä kaikki majoittajille maksetut tuotot ja sen jälkeen kaivaa datamassasta haluamiaan tietoja. Jokaisen majoittajan kohdalla he eivät todennäköisesti sitä tee, mutta mahdollisuus asiaan on kuitenkin olemassa.

      Muutama viikko sitten kuulin ensimmäisen kerran tilanteesta, jossa Airbnb-majoittaja oli ilmoittanut vahingossa väärin tulonsa verottajalle.

      Kuuleman mukaan tilanteesta seurasi verottajan selvityspyyntö, jossa verottaja totesi omien tietojensa olevan ristiriidassa majoittajan ilmoittamien tulojen kanssa…



      Miten siis ilmoittaa Airbnb-tulot verottajalle oikein?
      confused

      Ensin sinun pitää kysyä itseltäsi, tarjoatko majoitusta Airbnb:ssä yksityishenkilönä vai ammattimaisena majoitusyrityksenä. Kummankin verotusta koskevat erilaiset säännöt, mutta yksiselitteistä määritelmää kriteereistä ei kuitenkaan ole.

      Karkeasti voisi sanoa, että jos toiminta on satunnaista, vuokrattavien asuntojen määrä vähäinen, eivätkä palvelut sisällä hotellitoiminnalle tyypillisiä ominaisuuksia kuten aamupalaa niin kyse on yksityishenkilönä toimimisesta.

      Jos taas Airbnb-vuokraus on jatkuvaa, vuokrakohteita on useita ja vuokratulot merkittäviä niin ollaan lähempänä ammattimaista majoitustoimintaa.

      1. Yksityishenkilön tulojen ilmoittaminen
      Tämä on kahdesta mahdollisuudesta selkeästi yksinkertaisempi vaihtoehto. Yksityishenkilön tulot Airbnb:stä ovat pääomatuloja ja ne ilmoitetaan henkilökohtaisen veroilmoituksen yhteydessä. Verottajalta löytyy ilmoituksen tekemiseen hyvät ohjeet.

      Tuloista voit vähentää tulonhankkimisesta aiheutuneet kulut, mutta vain siltä osin kuin ne kohdistuvat vuokra-aikaan. Jos esimerkiksi käytät itse asuntoa puolet ajasta ja pidät sitä vuokralla toisen puolen ajasta niin vastaavasti yhtiövastikkeesta tai muista asunnon maksuista vain puolet on vähennyskelpoisia.

      Jäljelle jäävä erotus on pääomatuloa, josta maksat sitten ihan normaalisti pääomatuloveroa 30% (tai 34% jos pääomatulot ylittävät 30 000 € vuodessa).

    • Anonyymi

      Airbnb vuokra-asunnossa

      Suomen Vuokrantajien jäsenet kysyvät päälakimies Sanna Hughesin mukaan tällä hetkellä paljon Airbnb-palvelun tarjoamisesta.

      – Se on kuitenkin vain yksi niin sanottu alusta asunnon vuokraamisessa. Paljon kysytään myös asunnon tarjoamisesta esimerkiksi Forenomille, joka sitten tarjoaa sitä edelleen esimerkiksi komennusmiehille, Hughes sanoo.

      Vuokrasopimuksessa voidaan sopia, minkälaiset oikeudet vuokralaisella on jälleenvuokrata asuntoa.

      – Jos vuokralainen tarjoaa alle puolta asuttamastaan asunnosta alivuokrattuna Airbnb:n kautta, sitä ei ole mahdollista kieltää. Mutta koko asunnon jälleenvuokraus on mahdollista kieltää tai se vaatii ainakin vuokranantajan suostumuksen. Jos jälleenvuokraus esimerkiksi Airbnb:n kautta on vuokrasopimuksen mukaan sallittu, silloin lupaa ei tarvitse pyytää joka kerta erikseen, Hughes sanoo.

      Kesälomamajoittaminen mahdolliseksi

      Asiakkuusjohtaja Mirka Saarholman mukaan Helsingin kaupungin asunnot Heka Oy suhtautuu myönteisesti maltilliseen jälleenvuokraukseen.

      – Me haluamme mahdollistaa vuokralaisillemme sen, että he voivat esimerkiksi loman ajaksi vuokrata asuntonsa. Se vaatii kuitenkin aina luvan. Lisäksi perittävä vuokra ei saa olla suurempi kuin mitä asukas maksaa asunnosta, Saarholma toteaa.

      Heka on laatinut jälleenvuokraukseen ohjeet, joiden mukaan vuokra-asuntoa voi jälleenvuokrata enintään 31 päivää kerran kalenterivuodessa. Se edellyttää lupaa, joka haetaan 14 vuorokautta ennen jälleenvuokrauksen alkamista omalta Heka-alueyhtiöltä. Niitä on viisi, ja käytännössä lupahakemukset kulkevat kunkin aluehuoltoyhtiön isännöitsijöiden kautta.

      – Airbnb on jälleenvuokrausohjeen alaista toimintaa. Hekalle ei ole merkitystä sillä, tapahtuuko asunnon jälleenvuokraus Airbnb:n tai jonkin muun tahon kautta, vaan kaikissa tilanteissa menetellään samalla tavoin ja samanlaisin reunaehdoin.

      Hekassa kuitenkin seurataan Saarholman mukaan tilannetta ja kerätään kokemuksia jälleenvuokraustoiminnasta.

      – Jos havaitaan, että se aiheuttaa ongelmia tai tapahtuu muunlaisia ylilyöntejä, ohjeistuksessa voidaan ottaa käyttöön asuinhuoneenvuokralain mukainen tiukempi linja ja kieltää jälleenvuokraus kokonaan, Saarholma sanoo.


      Taloyhtiössä Airbnb toimintaa harjoittavien osakkeenomistajien ja vuokranantajien kannattaa kertoa toiminnasta avoimesti ja sopia maksuista tai taloyhtiön yhteisten tilojen käytöstä.
      Bisnestä vai ei?

      Airbnb-toimintaan kaivataan selkeää linjausta, milloin on kyse ammattimaisesta ja milloin lyhytaikaisesta majoitustoiminnasta.

      – Määrittely on tärkeä, koska ammattimaista majoitustoimintaa koskee paljon tiukempi sääntely kuin satunnaista majoitustoimintaa tai huoneiston yleisempää vuokraustoimintaa, Sanna Hughes Suomen Vuokranantajat ry:stä sanoo.

      Vuokranantajien näkemyksen mukaan satunnaista tai tilapäistä oman kodin tai vuokraasunnon käyttämistä Airbnb-tarkoitukseen ei pitäisi katsoa ammattimaiseksi majoitustoiminnaksi. Siitä ei ole kysymys silloinkaan, jos opiskelijoille vakituisesti vuokrattu asunto jää tyhjäksi kesän ajaksi ja vuokranantaja haluaa asuntoon väliaikaisen vuokralaisen.

      Varsinkin verottajalta kaivattaisiin Hughesin mukaan selkeä määrittely sille, milloin toimintaa voidaan pitää ammattimaisena, josta täytyy maksaa arvonlisäveroa ja milloin vuokraustoiminnasta, joka on vapautettu arvonlisäverosta.

      – Jokaisen majoittajan täytyy itse arvioida, milloin kynnys ammattimaisesta majoitustoiminnasta ylittyy, Hughes toteaa.

      Ammattimainen majoitustoiminta tuo vuokranantajalle muitakin velvoitteita, kuten vieraiden henkilöllisyyden varmistaminen, turvallisuus omassa kodissa ja taloyhtiössä, terveysviranomaisille ilmoittaminen ja hygieniapassi, jos majoitustoiminta sisältää esimerkiksi aamupalan tarjoamisen.

      Helsinki keskustelee ohjeista

      Helsingin kaupunki seuraa aktiivisesti Airbnbtoiminnasta käytyä kansainvälistä keskustelua ja toimia, joihin joissakin kaupungeissa on ryhdytty. Joissain kaupungeissa on kielletty koko asunnon vuokraaminen, joissain on asetettu vuorokausirajoja Airbnb-toiminnalle tai edellytetty majoittujien rekisteröitymistä kaupungin rekisteriin.

      Erityissuunnittelija Jukka Punamäki Helsingin kaupungin elinkeinojaostosta kertoo, että keskustelu on herättänyt kysymyksen myös Helsingissä, pitäisikö kaupungilla olla omat Airbnb-toimintaa koskevat ohjeet.

      Helsingin elinkeinojaosto järjesti kesäkuussa Airbnb:tä koskevan tilaisuuden.

      – Tilaisuuden tavoitteena oli levittää viestiä eri tahojen ja toimijoiden kesken. Siinä mielessä työ- ja elinkeinoministeriön ja verottajan edustajien osallistuminen keskustelutilaisuuteen oli tärkeää, Punamäki sanoo.

      Keskustelujen perusteella Airbnb-toimintaan tarvitaan pelisäännöt ja lainsäädäntöön selkeämpää tulkintaa.

      – Keskustelun ydin tuntuu juuri olevan se, miten lyhytaikainen Airbnb-toiminta määritellään ja missä menee normaalin vuokraustoiminnan ja ammattimaisen majoitustoiminnan raja. Nyt ei tiedetä, miten pitäisi toimia, Punamäki toteaa.

    • Anonyymi

      Huumeiden käyttäjät vuokraavat kukaan ei valvo missä poliisi haloo ro aniemi airbnb huume jakelukanava vuokraajat huume hemmoja

    • Anonyymi

      Korkein oikeus toteaa, että kunnan viranomaisten tehtävänä on yleisen edun kannalta valvoa rakennustoimintaa. Rakentamista valvoessaan kunta käyttää julkista valtaa. Viranomaisten toiminnassa ei niinkään ole kysymys rakentamisen hyvän laadun takaamisesta kuin siitä, että huolehditaan laissa säädettyjen ja lain perusteella määrättyjen velvoitteiden täyttämisestä. Keskeisessä asemassa viranomaisvalvonnassa ovat esimerkiksi rakentamisen kaavoituksenmukaisuus, rakennuksen terveellisyys, turvallisuus ja rakenteiden lujuus.

    • Anonyymi

      Ammattimainen ja jatkuva majoitustoiminta tarvitsee rakennusluvan.

      Joensuun ja Kuopion kaupungit sitoutuivat toukokuussa rakennustarkastusyhdistyksen lyhytvuokrauksen uusiin sääntöihin. Ohjeet auttavat hahmottamaan, millainen majoitustoiminta on ammattimaista.

      Jos ei itse asu asunnossaan tai talossaan ja vuokraa sitä jatkuvasti lyhyiksi pätkiksi, silloin toiminta tarvitsee käyttötarkoituksen mukaisen rakennusluvan.

      – Jos lähtee Ilosaarirockin ajaksi pois ja vuokraa kämpän, niin se ei ole ammattimaista, toteaa rakennustarkastusyhdistyksen hallituksen joensuulaisjäsen Jukka Hyttinen.

      Sen sijaan Airbnb-tyyppinen lyhytvuokraus voi aiheuttaa vääntöä etenkin taloyhtiöissä, joissa käydään rajanvetoa siitä, mikä majoitustoiminta on ammattimaista.

      – Kerrostalossa asunto-osakeyhtiön on haettava rakennuslupa. Se tuo käytännössä mutkia matkaan, Hyttinen tietää.

      Joensuussa ja Kuopiossa tällaista toimintaa on rakennustarkastajien mukaan vain vähäisessä määrin.

      – Osakeyhtiöissä vuokraustoiminnan kieltäminen vaatisi yksimielisen päätöksen ja yhtiöjärjestyksen muutoksen. Tai sitten se pitäisi kirjata yhtiöjärjestykseen perustamisvaiheessa, tietää Joensuussa rakennustarkastajana toimiva Hyttinen.

      Asunto-osakeyhtiöt ovat vastuussa asemakaavan ja myönnetyn rakennusluvan noudattamisesta
      Rakennusvalvonnan viranomaisten mielestä ohjeet ovat tarpeelliset, sillä tarkkaa lainsäädäntöä ja oikeuden ennakkotapauksia ei ole.

      Rakennustarkastusyhdistyksen julkaisemissa ohjeissa on muutoksia erityisesti ammattimaiseksi katsottavaan tai muuhun jatkuvaan lyhytvuokraukseen.

      – Rakennusta on käytettävä myönnetyn luvan mukaisesti. Asumiseen tarkoitetussa kiinteistössä ei saa harjoittaa majoitustoimintaa, koska se olisi asemakaavan ja myönnetyn luvan vastaista, toteaa Ilkka Korhonen Kuopion rakennusvalvonnasta.

      Aiheesta enemmän: Paketissa 1 artikkeli
      Aiheesta enemmän
      Matkailu
      Ammattimainen Airbnb-toiminta vaikeutuu Suomessa – kaupungit ottavat käyttöön uudet säännöt

    • Anonyymi

      Suojatyöpaikka

    • Anonyymi

      Rikolliset virkamiehet kuriin ja linnaan , eroitettava poliisitutkintaan.


      Ro­va­nie­mi saa sit­ten­kin omat Airbnb-oh­jeet – val­mis­te­lu­työ alkaa elo­kuus­sa
      Linjausta odotetaan vuoden loppuun mennessä. Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainion mielestä johtavien viranhaltijoiden tulisi kertoa omista lyhytvuokrauskohteistaan.
      Maria Jyrkäs
      8
      02.07.2023 06:00
      LYHYTVUOKRAUS
      "Jos Rovaniemi ottaa tosi jyrkän kannan Airbnb:hen ja muuhun lyhytvuokraukseen, meidän pitäisi samalla valmistautua pitkiin oikeudenkäynteihin ja satsata sitten siihen", toteaa Ulla-Kirsikka Vainio.
      "Jos Rovaniemi ottaa tosi jyrkän kannan Airbnb:hen ja muuhun lyhytvuokraukseen, meidän pitäisi samalla valmistautua pitkiin oikeudenkäynteihin ja satsata sitten siihen", toteaa Ulla-Kirsikka Vainio.
      KUVA: IIRO KERKELÄ
      Rovaniemi päättää lyhytvuokrausta koskevasta ohjeistuksesta vuoden loppuun mennessä, kertoo kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio. Valmistelutyö käynnistyy elokuussa.

      – Lähdemme arvioimaan toimintamahdollisuuksiamme yhteistyössä ympäristö- ja lakipuolen kanssa ja huomioimme samalla, mitä uusi Rakennustarkastusyhdistyksen ohjeistus voisi meillä tarkoittaa.

    • Anonyymi

      Rovaniemellä näitä ihmeellisyyksiä tulee ilmi jatkuvasti.

      1) Me olemme äänestäneet päättäjät valtuustoon hoitamaan kaupungin ja veronmaksajien etua ja asioita. Mitä vielä? Pitävät huolen ainoastaan omista eduistaan. Kyllä tuo airbnb on yksi esimerkki, ei puututa häiritsevään toimintaan, kun itse ammattimaisesti harjoittavat elinkeinoaan. Tällä tavoin halveksivat äänestäjiään.

      2) On se ihmeellistä, että Välikangas ja se toinen rosvo välttelivät haastemiestä. Miten se on edes mahdollista, kun heillä molemmilla oli duunipaikka? Kyllä aina yleensä työntekijä löytyy työpaikaltaan!!!! Eikö heitä saatu kiinni viranhoitopaikaltaan tai jos etätyössä, niin täytyyhän työaikana olla tavoitettavissa. Selvääkin selvempää on, että ei edes haluttu tavoittaa ja maksoivatko rikolliset lahjuksen että ei löydettäisi. Niin ihmeellistä.

      3) Nuo rakennuskaupat. Aalto talot, vahat homepesät ostettiin ja kaupungille kuuluva taideteos katosi. Muissakin talokaupoissa kummallisuuksia.

      4) Liian moni päättäjä istuu turhan monessa mukana, ovat kansanedustajia, kaupungin valtuutettuja, aluehallinnossa ja vielä yritysten hallituksissa. Saavat lahjoja, lahjuksia, etuja ja kokouspalkkioita. Kun sähläävät joka paikassa eivät ehdi eikä kyvyt riitä perehtymään kunnolla ainoaankaan päätettävään asiaan.

      5) Rakennusluvat ja kaavoitukset. Grynderit sanelee ja nämä ovat talutusnuorassa. Asukkaiden mielipiteellä ei ole väliä, kun voideltu kunnolla rakentajien taholta.

      6) Rakennusvalvonta, ei kenenkään hallussa. Julkinen talo kuin talo homehtuu ja mätänee parissa vuosikymmenessä piloille. Turhan monta esimerkkiä tullut näkösälle. Jos ei osata niin osaamista pitää hakea muualta.
      Ajatelkaapa esim vaikka vanhaa keskussairaalaa, hyvin tehty iäkäs rakennus saneerattiin sisäilmaongelmaiseksi. Liian moni kiinteistö seisoo tyhjillään käyttämättömänä vuosikausia. Sitten toiminnat hajautetaan minne milloinkin ja maksetaan kalliita vuokria.

      Kyllä täällä olisi "kirveelle töitä", mutta eihän päättäjien tarvitse vastata mistään vaikka minkälaisia pöljäntöitä tekevät. Verotusta vain kiristetään, kokouspalkkioita korotetaan ja etuja kahmitaan, mahtavat päästä ilmaislipuilla Ropsin ja Kiekon otteluja seuraamaan ja muihinkin tapahtumiin kuten teatteriin ja konserttiin jaetaan lippuja lahjuksina.
      Vielä narisevat, kun äänestysprosentti alhainen. Kunpa ihmiset rohkenisivat vaihtaa koko konklaavin, mutta moni äänestää aina näitä jo vuosikausia siellä huseeranneita. Miksikähän, kun ovat jo "taitonsa" näyttäneet?

    • Anonyymi

      Vaikka me äänestäjät kritisoimme päättäjien toimintaa niin miksi ihmeessä sinne äänestetään aina uudelleen ne samat huonoille tavoille oppineet ihmiset. Iso luuta sais kyllä lakaista noissa valtuustoissakin, kun ei mikään muutu jollei muutosta oikeasti saada aikaan.

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      jep jep

    • Anonyymi

      Kolme askelta taaksepäin... kuiskaukset niin sanoi.... hetkinen...

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      zzz

    • Anonyymi

      rrrrrrrrrrrr

    • Anonyymi

      QQQQ

    • Anonyymi

      QQQ

    • Anonyymi

      zzzz

    • Anonyymi

      Airb anta mahtavi tulo ja massi liiku.vero ei tieta,voi itse ilmoota ja ministerit ohje pitta olla

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      www

    • Anonyymi

      ccccpppp

    • Anonyymi

      hhh

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      ssss

    • Anonyymi

      dddd

    • Anonyymi

      RFC

    • Anonyymi

      Rovaniemen ympäristöviranomaiset päihittävät epärehellisyydessä jopa Kittilän kuntapäättäjät mennen tullen.

    • Anonyymi

      Lyhtyvuokraus=Raha kelpaa, mut kuittia ei näy.

    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 107
      2032
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      54
      1917
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1885
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1667
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1588
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1388
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1330
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1316
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1301
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1252
    Aihe