Miten teidän Bolognese?!

Mää en käytä Dolmioo enkä kolmioo.

3 purkkia Muttia. 400 jauhelihaa. Toosi paljon valkosipulia. 3 sipulia. Basilika ja Oreganoa suhteessa 30 / 70. Niitä melko reilusti. Jauheliha mauste. Ruokakermaa purkki.

Paista ja mausta jauheliha. Sipulit loppuvaiheessa paistamisa, eivät saa palaa. Kaikki katttilaan ja anna porista hiljasella 45 - 55 minuuttia. Esim että murskatut ja hienonnetut valkosipulit ovat kypsyneet ja maustaneet kastikkeen. Viimeistele 2 - 3 desillä ruokakermaa. Yrtit unohtu. Ne suhteessa 30 70 eli oreganoa 70 jne. Sit vaan kuuman pastan joukkoon. Katso että soosia on reilusti per annos. Soosin voi
Tehdä myös että 4 purkkia Mutti murska ja 600 g jauheliha.

Vaikeus taso 2/5 ja maukasta tulee. Kunhan vaan valkosipulia , jauheliha maustetta, ja ruokakermaa ja yrttejä tarpeeksi. Enjoy..

32

568

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Missä porkkana ja selleri? Kasvikset pitäisi kuullottaa. Ei kai bologneseen tule kermaa?

      • Anonyymi

        Ja missä punaviini??


    • Joo, multa puuttuvat nuo.

      Kerma tekee soosista täyteläisen. Tää ei ketsuppeja tarvitse.

    • Anonyymi

      Alunperin bolognese oli tietysti Bolognan seudulta ja siinä näkyi paikalliset yleiset raaka-aineet. Nykyään bolognesen voisi ajatella olevan yleisnimi kastikkeelle, jota käytetään erilaisten pastojen kanssa sekä lasagnessa tietysti. Eli jokainen voi laittaa maun mukaan aineksia. Olen tehnyt broilerin ja hirven jauhelihasta ja myös, erään vieraan vuoksi, täysin vegaanisenakin.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Juuri näin. Eikä tarvitse lihaa lainkaan. Tein bolognesen kasvisversion Marco Pierre Whiten ohjeella, jossa kukkakaali korvasi jauhelihan. Tuli erinomaista lasagnea.

        Sitä vain ihmettelin avauksesta kun italialaisten kastikkeiden olennainen pohja eli soffritto (hitaasti kypsennetty porkkana, selleri,sipuli) on jätetty pois.

        https://m.youtube.com/watch?v=7guHXN_p2Ak

        https://heritagefinefoods.co.uk/marcosvegetablelasagne/

        Näin on, pois ovat jääneet.

        Mut kokeile tuota, jos tulee tenkkapoo ettet mitään sillä hetkellä keksi.

        Valkosipulia, jauheliha maustetta ja yrttejä reilusti. Mausta ja maista niin hyvä tulee. Ja tähän joo se purkki kermaa tarvitaan. 😐


      • Anonyymi kirjoitti:

        Näin on, pois ovat jääneet.

        Mut kokeile tuota, jos tulee tenkkapoo ettet mitään sillä hetkellä keksi.

        Valkosipulia, jauheliha maustetta ja yrttejä reilusti. Mausta ja maista niin hyvä tulee. Ja tähän joo se purkki kermaa tarvitaan. 😐

        Toi oli mun lähettämä viesti. Sori.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Juuri näin. Eikä tarvitse lihaa lainkaan. Tein bolognesen kasvisversion Marco Pierre Whiten ohjeella, jossa kukkakaali korvasi jauhelihan. Tuli erinomaista lasagnea.

        Sitä vain ihmettelin avauksesta kun italialaisten kastikkeiden olennainen pohja eli soffritto (hitaasti kypsennetty porkkana, selleri,sipuli) on jätetty pois.

        https://m.youtube.com/watch?v=7guHXN_p2Ak

        https://heritagefinefoods.co.uk/marcosvegetablelasagne/

        Niin ja Italiassa tehdään ragua pastan kanssa ja jos siinä ei ole lihaa niin nonnat nauraa suomikokit suohon.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Niin ja Italiassa tehdään ragua pastan kanssa ja jos siinä ei ole lihaa niin nonnat nauraa suomikokit suohon.

        Tietääkseni kolmen Michelintähden kokki Marco Pierre White ei ole suomalainen. Hän tekee tässä ragu bolognesea ilman nautaa ja porsasta. Voit mennä nonnien kanssa nauramaan Marcolle. Voi olla, että sinä ja nonnat poistutte itkien kvarin luota joka on saanut Gordon Ramsaynkin itkemään 😂

        https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=7guHXN_p2Ak


      • Grillaava_rouva kirjoitti:

        Tietääkseni kolmen Michelintähden kokki Marco Pierre White ei ole suomalainen. Hän tekee tässä ragu bolognesea ilman nautaa ja porsasta. Voit mennä nonnien kanssa nauramaan Marcolle. Voi olla, että sinä ja nonnat poistutte itkien kvarin luota joka on saanut Gordon Ramsaynkin itkemään 😂

        https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=7guHXN_p2Ak

        Kyllä mä uskon että hyvä kasvisragu on mahdollinen. Kysehän on vain ja ainoastaan maustamisesta. Siihen tuo kulminoituu, hitti vai huti.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Tietääkseni kolmen Michelintähden kokki Marco Pierre White ei ole suomalainen. Hän tekee tässä ragu bolognesea ilman nautaa ja porsasta. Voit mennä nonnien kanssa nauramaan Marcolle. Voi olla, että sinä ja nonnat poistutte itkien kvarin luota joka on saanut Gordon Ramsaynkin itkemään 😂

        https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=7guHXN_p2Ak

        Kirjoitinko jotain siihen suuntaan, että tuo marco pieree olisi Suomalainen, jos et älyä lukemaasi niin voi voi,
        Sitäpaitsi kyllä nuo Italian nonnat tekee 100 kertaa parempaa ragua kuin joku michelinkokki.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kirjoitinko jotain siihen suuntaan, että tuo marco pieree olisi Suomalainen, jos et älyä lukemaasi niin voi voi,
        Sitäpaitsi kyllä nuo Italian nonnat tekee 100 kertaa parempaa ragua kuin joku michelinkokki.

        ” Kirjoitinko jotain siihen suuntaan, että tuo marco pieree olisi Suomalainen…”

        Kerroin, että tein Marco Pierre Whiten reseptillä, johon vastasit näin: ”…nonnat nauraa suomikokit suohon.” Koska keskustelussa ei ole edes teoriassa muita ihmisiä kuin sinä, minä ja Marco ja minä en ole kokki niin päättelin, että luulet Marcoa suomikokiksi ja nauratte nonnien kanssa hänelle. Tuskin sinä nonnien kanssa itsellesi naurat ja tuskin sinä edes mikään kokki olet?

        PS. kansalaisuudet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        ” Kirjoitinko jotain siihen suuntaan, että tuo marco pieree olisi Suomalainen…”

        Kerroin, että tein Marco Pierre Whiten reseptillä, johon vastasit näin: ”…nonnat nauraa suomikokit suohon.” Koska keskustelussa ei ole edes teoriassa muita ihmisiä kuin sinä, minä ja Marco ja minä en ole kokki niin päättelin, että luulet Marcoa suomikokiksi ja nauratte nonnien kanssa hänelle. Tuskin sinä nonnien kanssa itsellesi naurat ja tuskin sinä edes mikään kokki olet?

        PS. kansalaisuudet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

        Kyllä minä kokki olen, olen ollut jo 40 vuotta ja palkintojakin monta saanut, täällä vaan on kiva oikaista ja naureskella amatöörien ja besserwissereiden kirjoituksille.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä minä kokki olen, olen ollut jo 40 vuotta ja palkintojakin monta saanut, täällä vaan on kiva oikaista ja naureskella amatöörien ja besserwissereiden kirjoituksille.

        "...täällä vaan on kiva oikaista ja naureskella amatöörien ja besserwissereiden kirjoituksille."

        Ei saatana, nyt repesin.

        Marco Pierre White: "Ragu Bolognese, traditionally with beef and pork. But We're going to make it with vegetables. Celery, carrots, celeriac, cauliflower, garlic, onions, thyme, bay leaf and then a tomatosauce to bind it."

        Tuskinpa joku suomikokki on pätevä oikomaan kolmen Michelintähden kokkia. Jos Marco kutsuu sitä ragu Bologneseksi niin se on ragu Bolognese. Minullehan on ihan sama, voin kutsua sitä kasviskastikkeeksi, mutta vittuillessani laitoin tuon Marcon käyttämän nimen kun tiesin, että paikalle ryntää pää märkänä joku höyrypää, joka on oppinut tekemään ragu Bolognesea ja tohkeissaan valistaa muita mitä siihen tulee 😂


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "...täällä vaan on kiva oikaista ja naureskella amatöörien ja besserwissereiden kirjoituksille."

        Ei saatana, nyt repesin.

        Marco Pierre White: "Ragu Bolognese, traditionally with beef and pork. But We're going to make it with vegetables. Celery, carrots, celeriac, cauliflower, garlic, onions, thyme, bay leaf and then a tomatosauce to bind it."

        Tuskinpa joku suomikokki on pätevä oikomaan kolmen Michelintähden kokkia. Jos Marco kutsuu sitä ragu Bologneseksi niin se on ragu Bolognese. Minullehan on ihan sama, voin kutsua sitä kasviskastikkeeksi, mutta vittuillessani laitoin tuon Marcon käyttämän nimen kun tiesin, että paikalle ryntää pää märkänä joku höyrypää, joka on oppinut tekemään ragu Bolognesea ja tohkeissaan valistaa muita mitä siihen tulee 😂

        Et siis taaskaan ymmärtänyt, täällä on siis kiva käydä kommentoimassa näitä tälle palstalle kirjoittavia amatöörejä ja besserwissereitä.
        Eikä se michelinkokkikaan saati ravintolakaan aina ole loistava, paljon on sielläkin outouksia, esim Olossa olen käynyt muutaman kerran ja kummallakaan kerralla ei ollut mitenkään loistavaa, parempaa sai mm. Konstan möljässä ja etenkin sikalassa.

        En muuten revennyt pikemminkin säälin...


      • Anonyymi kirjoitti:

        Et siis taaskaan ymmärtänyt, täällä on siis kiva käydä kommentoimassa näitä tälle palstalle kirjoittavia amatöörejä ja besserwissereitä.
        Eikä se michelinkokkikaan saati ravintolakaan aina ole loistava, paljon on sielläkin outouksia, esim Olossa olen käynyt muutaman kerran ja kummallakaan kerralla ei ollut mitenkään loistavaa, parempaa sai mm. Konstan möljässä ja etenkin sikalassa.

        En muuten revennyt pikemminkin säälin...

        ”Et siis taaskaan ymmärtänyt, täällä on siis kiva käydä kommentoimassa näitä tälle palstalle kirjoittavia amatöörejä ja besserwissereitä.”

        Kuvittelit siis nämä besserwisserit ja amatöörit. No, halvat on huvit.

        ”…esim Olossa olen käynyt muutaman kerran ja kummallakaan kerralla ei ollut mitenkään loistavaa…”

        Avaatko vähän, mitä tilasit? Mitä oli pielessä?

        ”En muuten revennyt pikemminkin säälin...”

        Sääliä se on itsesäälikin 😆


    • Anonyymi

      Ei missään nimessä Bologneseen/raguun kermaa.

      • Kyllä se tohon mun versioon kuuluu. Ehdottomasti.


      • Anonyymi
        TimmyH kirjoitti:

        Kyllä se tohon mun versioon kuuluu. Ehdottomasti.

        Timmy, olet tainnut valmistaa jauhelihakastiketta tomaattimurskalla, etkä aitoa Bolognese kastiketta.
        Valmistan itsekin jauhelihakastikkeen melkein samalla tavalla kuin sinäkin, ostan tomaattimurskapaketteja jotka maustettuja tai ilman mausteita silloin kun niitä saa alennuksesta. Toisinaan on kotona tuoreita tomaatteja jotka alkavat tulemaan liian pehmeiksi ja käytän ne tomaattikastikkeeseen lisäksi. Kastikkeessani on myös valkosipulia ja myös keltasipulia, mustaa pippuria, suolaa, oreganoa ja hyppysellinen sokeria. Lisään kastikkeeseen jauhelihan+ sipulinpalojen paistamisen jälkeen paistinpannun huuhteluliemen ja ruoanlaittokermaa tai 3% maitoa.
        Jos teen suuren annoksen tomaattikastiketta niin laitan puolet toiseen kattilaan ilman jauhelihaa ja kermaa, niin saan siitä kotitekoisen pizzan päälle kastikkeen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Timmy, olet tainnut valmistaa jauhelihakastiketta tomaattimurskalla, etkä aitoa Bolognese kastiketta.
        Valmistan itsekin jauhelihakastikkeen melkein samalla tavalla kuin sinäkin, ostan tomaattimurskapaketteja jotka maustettuja tai ilman mausteita silloin kun niitä saa alennuksesta. Toisinaan on kotona tuoreita tomaatteja jotka alkavat tulemaan liian pehmeiksi ja käytän ne tomaattikastikkeeseen lisäksi. Kastikkeessani on myös valkosipulia ja myös keltasipulia, mustaa pippuria, suolaa, oreganoa ja hyppysellinen sokeria. Lisään kastikkeeseen jauhelihan sipulinpalojen paistamisen jälkeen paistinpannun huuhteluliemen ja ruoanlaittokermaa tai 3% maitoa.
        Jos teen suuren annoksen tomaattikastiketta niin laitan puolet toiseen kattilaan ilman jauhelihaa ja kermaa, niin saan siitä kotitekoisen pizzan päälle kastikkeen.

        Kuulostaa tutulta. :). Tosta tulee joo hyvä jauheliha pizzan pohja. Mut sää varmaan ymmärrät että kerma kuuluu tuohon.


      • Anonyymi
        TimmyH kirjoitti:

        Kuulostaa tutulta. :). Tosta tulee joo hyvä jauheliha pizzan pohja. Mut sää varmaan ymmärrät että kerma kuuluu tuohon.

        Kyllä, ehdottomasti kermaa tomaattikastikkeeseen, tulee kaksinverroin parempaa. Ja pastan keitinveteen paljon suolaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä, ehdottomasti kermaa tomaattikastikkeeseen, tulee kaksinverroin parempaa. Ja pastan keitinveteen paljon suolaa.

        Jep! Ja se on tärkeetä että soosia on reilusti pastaan nähden.


    • Anonyymi

      Valkosipulit pitää höylätä ohuenohuiksi kuten kunnon mafioso. Sitten se sulaa suussa, niitä ei murskata!

      • Ok. En oo koskaan kuullutkaan.


      • Tämä on ihan totta. Minä en murskaa lainkaan valkosipulia vaan viipaloin sen terävällä veitsellä läpinäkyvän ohuiksi siivuiksi tai pienen pieniksi kuutioiksi. Valkosipuliviipale on silloin riittävän ohut kun siitä näkee läpi. Oikein ohueksi leikattu valkosipuli ei ehdi suuhun lainkaan vaan se sulaa jo pannulla kuumassa öljyssä. Ilman murskaamista maku on huomattavasti erilainen, ei niin kitkerä eikä hengitys haise niin valkosipulille.


      • Grillaava_rouva kirjoitti:

        Tämä on ihan totta. Minä en murskaa lainkaan valkosipulia vaan viipaloin sen terävällä veitsellä läpinäkyvän ohuiksi siivuiksi tai pienen pieniksi kuutioiksi. Valkosipuliviipale on silloin riittävän ohut kun siitä näkee läpi. Oikein ohueksi leikattu valkosipuli ei ehdi suuhun lainkaan vaan se sulaa jo pannulla kuumassa öljyssä. Ilman murskaamista maku on huomattavasti erilainen, ei niin kitkerä eikä hengitys haise niin valkosipulille.

        Ok..

        Mut mää en ymmärrä tuota ns pahaa hajua. Mun mielestä se ei haise PAHALLE?


      • TimmyH kirjoitti:

        Ok..

        Mut mää en ymmärrä tuota ns pahaa hajua. Mun mielestä se ei haise PAHALLE?

        Voin olla väärässä. Itsestä vaan tuntuu, ettei tuoksu niin paljon, mutta kukapa sen oman hengityksen haistaa objektiivisesti kun siihen on tottunut.


    • Anonyymi

      Tässä oma versioni:

      50 g voita
      180 g kuutioitua pekonia
      1 iso hienonnettu sipuli
      1 hienonnettu porkkana
      1 hienonnettu lehtisellerin varsi
      400 g naudan vähärasvaista jauhelihaa
      150 g broilerinmaksaa hienoksi paloiteltuna
      5 dl lihalientä
      2, 5 dl paseerattuja tomaatteja
      1,25 dl punaviiniä
      1/4 tl vastaraastettua muskottipähkinää
      500 g pastaa
      vastaraastettua parmesaania tarjoiluun

      1. Kuumenna puolet voista paistinpannussa, lisää pekoni ja paista kullanväriseksi. Lisää sipuli porkkana ja selleri ja kypsennä miedolla lämmöllä 8 minuuttia silloin tällöin hämmentäen.

      2. Nosta lämpöä, lisää loppu voi. Kun pannu on kuuma, lisää jauheliha. Murenna pieneksi ja ruskista. Lisää broilerinmaksa ja sekoita, kunnes se muuttaa väriä. Lisää lihaliemi, tomaatti, viini ja muskottipähkinä, sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.

      3. Kuumenna ja anna kiehua hiljaa kannen alla miedolla lämmöllä 2–5 tuntia. Lisä hieman lihalientä, jos kastike kuivuu liikaa. Mitä pidempään keittää, sitä maukkaampaa tulee.

      4. Keitä pasta (tagliatte/spagetti) runsaassa kiehuvassa vedessä al dente.

      • Tuo meni ehkä jo vähän hifistelyn puolelle. 🙂

        Mut melkoisella varmuudella maistuisi..


      • Anonyymi
        TimmyH kirjoitti:

        Tuo meni ehkä jo vähän hifistelyn puolelle. 🙂

        Mut melkoisella varmuudella maistuisi..

        Tässä "pikaversio" hätäisemmille:

        2 tl kylmäpuristettua oliiviöljyä
        75 g pekonia tai pancettaa hienoksi pilkottuna
        400 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
        5 dl valmista tomaattipastakastiketta
        2 tl punaviinietikkaa
        2 tl sokeria
        1 tl kuivattua oreganoa
        500 g spagettia
        vastaraastettua parmesaania tarjoiluun

        1. Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista pekoni/pancetta kevyesti. Lisää naudanliha ja ruskista kovalla lämmöllä. Murenna lihapaakut haarukalla.

        2. Lisää pastakastike, viinietikka, sokeri ja kuivattu oregano ja kuumenna kiehuvaksi. Pienennä lämpöä ja anna kiehua hiljaa 15 minuuttia.

        3. Keitä pasta al dente.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tässä "pikaversio" hätäisemmille:

        2 tl kylmäpuristettua oliiviöljyä
        75 g pekonia tai pancettaa hienoksi pilkottuna
        400 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
        5 dl valmista tomaattipastakastiketta
        2 tl punaviinietikkaa
        2 tl sokeria
        1 tl kuivattua oreganoa
        500 g spagettia
        vastaraastettua parmesaania tarjoiluun

        1. Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista pekoni/pancetta kevyesti. Lisää naudanliha ja ruskista kovalla lämmöllä. Murenna lihapaakut haarukalla.

        2. Lisää pastakastike, viinietikka, sokeri ja kuivattu oregano ja kuumenna kiehuvaksi. Pienennä lämpöä ja anna kiehua hiljaa 15 minuuttia.

        3. Keitä pasta al dente.

        Mun mielestä tuo teidän pastakastikeen määrä on aika vähäinen. Jos 500 ml soosiin 500 g pastaa.

        Mä tein just omaa soosiani ja tomaattia oli kolme purkkia. 😐


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      234
      3945
    2. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      46
      2577
    3. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      240
      1800
    4. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      99
      1671
    5. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      106
      1664
    6. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      16
      1499
    7. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      50
      1494
    8. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      169
      1410
    9. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      14
      1161
    10. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      130
      1158
    Aihe