Nuorten Jukolan (2023) kielletyn alueen merkkaus

Anonyymi-ap

Tämän vuoden Nuorten Jukolassa hylättiin kaksi joukkuetta, koska joukkueen suunnistaja oli kulkenut kielletyllä alueella. Todella harmillista nuorten suunnistajien kannalta. :(

Suunnistajat vetosivat siihen, että maastossa ollut nauha oli lyhyempi kuin mitä oli piirretty karttaan. Saman asian totesivat myös maastossa nauhaa katsomassa käyneet. Asia on siltä osin kiistaton, järjestäjien merkkausvirhe.

Katselin Nuorten Jukolan karttaa ja päättelin, että suunnistaja olisi joutunut kielletylle alueelle kulkiessaan nauhan päästä, vaikka nauha olisi ollut karttaan piirretyn mukainen. Siis jos suunta olisi ollut sama kuin mitä nyt oli.

En tiedä kummasta päästä nauhaa puuttui, mutta nauhan eteläpään olisi pitänyt ulottua ojalle jonka oikealla puolella kulkemalla olisi välttänyt kielletyn alueen ja päässyt kielletyn alueen läpi menevälle sallitulle polulle.

Kielletty alue rajautuu maastossa ojiin, polkuun, ulkoilureittiin.

Ehkä tuossa on touhun ja tohinan seassa suunnistaja ajatellut, että nauhan pään oikealta puolelta ja sitten ojan suunnassa, mutta nauhan pään ollessa väärässä paikassa hän ei tullutkaan kulkusuuntaiselle ojalle. Virhe tuli siinä, kun hän ylitti ojan. Se ei voinut olla alkuperäisen reitinvalinnan mukainen. Mutta helppoahan se on huudella, kun mennään metsässä kovaa yleistäen maastoa.

Tässä siis on tapahtunut järjestäjien ja suunnistajan osalta virhe. Se olisiko jälkimmäinen tapahtunut ilman ensimmäistä jäänee arvoitukseksi.

Jokainen voi kokeilla miten hyvin järki leikkaa, kun painaa happivelka päällä.

Nyt vaan kohti uusia kisoja, nuoret!

7

666

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ehkä olisi ollut tahdikkaampaa, jos JRV olisi jättänyt protestin tekemättä ja näin itse kilpailijoiden ei olisi tarvinnut sotkeentua tähän liian lyhyeen nauhaan. Asia olisi voitu käsitellä toisaalla ja varmasti järjestäjät olisivat ottaneet muutenkin opiksi. Ruåtsissakin katsellaan nuorten suunnistajien kömmähdyksiä läpi sormien, siellä halutaan tarjota positiivisia kokemuksia.

      Mutta protestin saa tehdä, se on sääntöjen mukaista.

    • Anonyymi

      Minä olen luullut, että tuomarineuvoston pitää käsitellä kaikki jotain kautta tietoonsa tulleet mahdolliset sääntörikkomukset. Eli kenenkään ei tarvitse "tehdä protestia".

      Olenko väärässä?

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Miksi alue on merkitty karttaan kielletyksi alueeksi? Mieleen tulee lähinnä kaksi mahdollisuutta: Alue on kielletty luonnonsuojelullisista syistä. Toinen syy on se, että se on suunnistajalle vaarallista aluetta. Molemmat ovat asiallisia syitä ja kilpailujen järjestäjien pitää voida luottaa siihen, että kiellettyjä alueita kunnioitetaan.

      Alun perin hylättyjen joukkueiden nuorten osalta Suunnistusliiton ratkaisu hyväksyä kielletyn alueen läpi suunnistaneet on "oikein", mutta niiden joukkueiden nuorien osalta, jotka noudattivat suunnistuksen sääntöjä, ratkaisu on epäoikeudenmukainen.

      Loppupelissä kilpailujen järjestäjien on voitava luottaa siihen, että kiellettyjä alueita kunnioitetaan. Se on niin luonnon kuin suunnistajienkin etu.

      • Anonyymi

        Lainaus tuolta Parman sivuilta:"Nyt sääntöryhmä katsoi tässä tapauksessa kuitenkin järjestäjien virheiden olleen kielletyn alueen merkinnässä ja kartoituksessa niin merkittäviä, että ne katsottiin lieventäviksi asianhaaroiksi. Lisäksi sääntöryhmä otti huomioon, että kyseessä oli lasten ja nuorten kilpailu.".

        Tuon tekstin perusteella vaikuttaa, että tapaus on ollut melko sekava, ei mikään viljaa kasvavan pellon yli oikaisu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lainaus tuolta Parman sivuilta:"Nyt sääntöryhmä katsoi tässä tapauksessa kuitenkin järjestäjien virheiden olleen kielletyn alueen merkinnässä ja kartoituksessa niin merkittäviä, että ne katsottiin lieventäviksi asianhaaroiksi. Lisäksi sääntöryhmä otti huomioon, että kyseessä oli lasten ja nuorten kilpailu.".

        Tuon tekstin perusteella vaikuttaa, että tapaus on ollut melko sekava, ei mikään viljaa kasvavan pellon yli oikaisu.

        Siinäpä onkin kysymys onko suunnistajalla oikeus luottaa kielletyn alueen rajan merkkaukseen, jos suunnistuskartan mukana merkkaus on tehty maastossa? Mielestäni on. Luotetaanhan siihenkin, että rasti on siellä mihin se on kartalla merkattu.

        Noita nauhojahan käytetään joskus hyväksi suunnistaessa. Eipä taida olla helpompaa johdattelevaa kohdetta kuin kirkas nauha. :)

        Toki on ymmärrettävää, että kielletty alue pitää merkata, jos se on vaikea maastossa hahmottaa tai huomata tai kyseessä on lasten ja nuorten kisa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      115
      9084
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2668
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      134
      2433
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2009
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1756
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1560
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1517
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1448
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      6
      1285
    Aihe