Puusepän teollisuuden sovitut palkankorotukset 2024- mitä meinaa?

Anonyymi-ap

Tämä selkeä

Palkankorotukset vuonna 2024
Palkankorotuksista sovitaan paikallisesti. Mikäli paikallista ratkaisua ei saavuteta, korotetaan palkkoja sen palkanmaksukauden alusta, joka alkaa 1.6.2024 tai lähinnä sen jälkeen yleiskorotuksella, jonka suuruus on 2,25 %. Palkankorotusten yhteydessä korotetaan aikapalkkoja, vuorolisiä yms. yleiskorotuksen suuruudella.

Mutta entäs tämä. Jos työnantaja on vähääkään suurempi, niin tuostahan tulee useamman euron korotus jos kirjaimelleen ottaa. Mitä tässä todellisuudessa tarkoitetaan?

Mikäli paikallista palkkasopimusta ei saavuteta, korotetaan palkkoja lisäksi sen palkanmaksukauden alusta, joka alkaa 1.6.2024 tai lähinnä sen jälkeen paikallisella erällä, jonka suuruus on 0,25 % keskimääräisestä työehtosopimuksen 13.1 §:n tarkoittamasta keskituntiansiosta kerrottuna yrityksen tai toimipaikan työehtosopimuksen piiriin kuluvien työntekijöiden lukumäärällä 30.4.2024.

5

313

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitäs tuossa on vaikeaa. Ihan normaaleja korotuksia ja korotusten kohdentamisia.

      Ajatuksena on, että paikallisesti sovitaan miten palkkoja korotetaan. Jos paikalliseen sopimukseen ei päästä käytetään ns. perälautaa, eli palkkoja korotetaan 2.25%. Samalla korotuksella nostetaan noita lisiä.

      Lisäksi on paikallinen erä, jonka kohdentumisesta sovitaan paikallisesti, esim. tietylle työntekijäryhmälle, kuinka paikallisesti halutaan kohdentaa. Jos työpaikalla ei päästä yhteisymmärrykseen palkkojenkorotuksesta, niin kyseinen palkkasumma jaetaan kaikille yleiskorotuksena.

      Omalla kohdalla on useamman kerran olut tilanne, että tuo paikallinen erän osuus on ollut merkittävästi suurempi kuin normaali TES-palkankorotus. Esimerkkinä tyyliin, normipalkankorotus on ollut 25euroa/kk, niin paikallinen erä on ollut 80-100euroa/kk. Yleensä noita paikallisia eriä ei kaikki saa, vaan pieni osa työntekijöistä. Tämän takia ne korotukset ovat olleet isoja.

      • Anonyymi

        Tuossahan ei kerrota jaettavan paikallisen erän suuruutta, vaan vain, että se on 0,25 % kertaa työntekijöiden määrä. Eli kymmenen työntekijän yrityksessä 2,5 % korotus. Sadan työntekijä yrityksessä 25 % korotus. Tuhannen työntekijän yrityksessä 250 % korotus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuossahan ei kerrota jaettavan paikallisen erän suuruutta, vaan vain, että se on 0,25 % kertaa työntekijöiden määrä. Eli kymmenen työntekijän yrityksessä 2,5 % korotus. Sadan työntekijä yrityksessä 25 % korotus. Tuhannen työntekijän yrityksessä 250 % korotus.

        Ei kerrota, koska siinä kerrotaan miten se paikallisen erän suuruus määritetään.

        Alkuperäisen kirjoittajan tekstissä todetaan, että paikallinen erä on suuruudeltaan toimipaikan tai yrityksen* 0.25% TES:n alaisuudessa olevien työntekijöiden keskituntiansiosta kerrottuna työntekijämäärällä.

        Sillä onko toimipisteessä/firmassa 10 tai 10 000 kyseisen TES:n alaisuudessa olevaa työntekijää ei vaikuta noihin määritys-%, se on aina sama 0.25% keskimääräisestä keskituntiansiosta. Se mihin työntekijämäärä vaikuttaa on paikallisen jakoavaran kokoon. Mitä enemmän työntekijöitä sen suurempi jakovara, mutta samalla niitä paikallisen erän saajiakin on todennäköisesti enemmän.


        Toisin sanoen, ensin märitellään kaikkien kyseisen TES:n alla työskentelevien työntekijöiden keskimääräinen keskituntiansio, josta lasketaan 0.25% joka kerrotaan sitten työntekijämäärällä, ja siinä on paikallinen erä euromääräisesti. Esimerkissä kyseinen jakovara voidaan jakaa joko paikallisesti sopimalla, jos tuota ei onnistuta sopimaan kyseinen palkkasumma jaetaan kaikkien kesken, jolloin palkankorotus on työntekijää kohden merkittävästi matalampi.



        *Ei välttämättä sama asia. Yrityksillä voi olla toimipisteitä useampiakin, ja paikallinen erä on silloin toimipaikka kohtainen.


    • Anonyymi

      Jaa siis tuo on yrityksen yhteinen palkka korotus eikä työntekijän. Eli ei olekaan epäoikeudenmukainen isoja työnantajia kohtaan

    • Anonyymi

      Aina ne "korotukset" olleet pennejä ja nykyisin muutaman centin työtä tekevillä!
      Se on se TES mistä ainainen puhe.
      Vaikka on joitain jotka kertovat saavan itse sopimalla parempaa palkkaa työstään on kyse vain centeistä ei satasista silloinkaan. TES on alin palkkamäärite eikä rajoitus mitä voi saada osaamisellaan. Firmoissa on 20c "osaamisenlisälle" merkittävä vaatimus eli jopa toimit toisia työntekijöitä kohtaan "kymppinä ja määräilet" työkavereita kytäten kelloa...
      Ihmiset kokee "vallan" ja alkaa toimimaan sen mielikuvalla ja mitättömällä korvauksella olevansa enemmän työntekijä ja tärkeä firmalle!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 127
      3387
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      92
      3120
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2328
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      27
      1814
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1688
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1549
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1514
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1466
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1431
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1365
    Aihe