Kerroin yhdelle tutulle, joka opiskelee yliopistossa sosiologiaa, että haen psykologiaa opiskelemaan. Hän kysyi: "Ai niinkö? Miten sinä pystyt?" Sitten hän kertoi kahdesta kämppiksestään jotka opiskelevat kolmatta vuotta psykologiaa ja ovat kuulemma jonkun "itseymmärrys"-kurssin luentojen jälkeen aina olleet ihan rikki. Hän myös kertoi miten rankkaa psykan opiskelu ja työelämä ovat henkisesti. Onko se todella niin rankkaa?
Psykologian opiskelu rankkaa????
3
3463
Vastaukset
- riippuu ihmisestä
Jos olit hikupelle, joka veti kymppiä joka aineesta ulkoaopettelemalla, niin luultavasti oppivan opiskelutyylin omaksuminen voi viedä jonkin aikaa ja voi tuntua turhauttavalta.
opiskelu on täsmälleen niin rankkaa kuin siitä itse tekee. - Mistä roikkuu
Pitemmän päälle psykan opiskelussa ei ole muuta rankkaa kuin että jos olet nainen niin sinun kajahtamisesi todennäköisyys on 50% tullessasi vaihdevuosi-ikään. Epäilen, ettei se johdu kuitenkaan psykan opiskelusta nuoruudessa vaan siitä, että pääsykokeet suosivat pohjimmiltaan henkisesti tasapainottomia naisia (kuten sosiaalialalla ja opettamisessa) eikä psykologian opiskelusta ole hyötyä henkiselle tasapainolle. Itsetuntemus ja lievä tasapainottomuushan kulkevat käsi kädessä.
Psykologia ei kerro ihmisestä syvällisesti yhtään mitään vaan luo sellaisen illuusion osatotuuksien avulla. Jos on herkkäuskoista tyyppiä niin toki noista aineksista saa aikaiseksi dramaattisen "itsetuntemus"-kurssin, mutta se perustuu vetäjän suggestioon eikä faktoihin. Muista noilla kursseilla, että se vetäjä puhuu sinun kuvajaisellesi eikä sinulle. Mutta stressinsietokykyä nuo kurssit kasvattavat.
Psykologiassa on siis paljon postmodernia hömppää, joka perustuu siihen, että rinki ihmisiä vakuuttaa toisensa jostain näkemyksestä, joka siten muuttuu faktaksi.
Työelämän rankkuus riippuu ihan moraalista. Mitä huonompi moraali psykologilla on niin sitä helpompaa.- just joo
Siinä varsinainen asiantuntijan kommentti... =) Ehkäpä tarkoitettu provoksi, mutta sormeni syyhyävät vastaamaan esitettyihin "syytöksiin" jollain tavalla.
Psykologia ei ole mikään pseudotiede. Samat tutkimusmenetelmät ovat käytössä psykassa kuin muissakin yhteiskuntatieteissa. Tutkimuskohde on sama kuin muissakin ihmistieteissä, näkökulma vain hieman erilainen. Psykologia, kuten muutkin tieteenalat, pyrkii tarkastelemaan tutkimustuloksiaan kriittisesti. Psykologista tietoa ei myöskään tehdä eikä käsitellä mystisesti minkään pienen ryhmän sisällä, vaan tutkimustulokset ovat avointa riistaa kaikille tieteenharjoittajille. Tuskin siis mistään pienen piirin uskomuksista on kyse... Kriittisyyden, avoimuuden, objektiivisuuden ja luotettavuuden vuoksi psykologiatieteen tarjoama tieto ihmisestä on mielestäni enemmän lähellä totuutta kuin nk. keittiöpsykologia eli arkiajattelu.
Osatotuuksia varmaan monet psykologiankin tutkimustulokset ovat siinä mielessä, että ne käsittelevät asiaa aina vain yhdestä näkökulmasta. Mutta eivät muutkaan tieteenalat kykene tekemään yhtä ainoaa niin eheää teoriaa (luonnontieteistä en tiedä), että sillä kyettäisiin tarkastelemaan tutkimuskohdetta tyhjentävästi.
Ei psykan opiskelu ainakaan minusta mitään erityisen rankkaa ole. Opintoviikkoja kyllä saa vähän hintsusti muihin aloihin verrattuna, että siinä mielessä töitä saa kyllä tehdä. Lisäksi kaikki kirjat ovat ainakin meillä englanninkielisiä, mutta näinhän on joillain muillakin aloilla. En tiedä minkälaisesta "itsetuntemus" -kurssista alkuperäinen kirjoittaja kirjoitti, mutta tällaisia kursseja ei meidän opinto-ohjelmaan juuri kuulu. Eikä muissa yliopistoissa niitä ilmeisesti ole lainkaan. Psykologian opiskelussa ei mielestäni ole pääasiassa kyse mistään oman navan kaivelemisesta, vaan pyrkimyksestä ymmärtää ihmistä keskimäärin. Varmaan moni psykologiaa opiskeleva on sellainen pohtijaluonne, mutta en nyt siitä vetäisi vielä johtopäätöksiä kenenkään "kajahtamisesta".
Työelämä voi psykologilla todella olla rankkaa, mutta sekin riippuu pitkälti siitä, millä sovellusalueella työskentelee. Mahdollisuuksia on onneksi kuitenkin monia. Rankkaa se työ on monilla muillakin, esim. sosiaali- ja terveyspuolella työskentelevillä. En kuitenkaan lainkaan valita opintojani tai tulevaa työtäni, koska tunnen olevani oikealla alalla!
Tsemppia kaikille tuleville psykologeille pääsykoeruljanssiin, se kun taitaa olla rankinta koko projektissa ! =) Hauskaa kesää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Yh:n pihalla aina eri auto
Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan1313099- 2232971
En vittujakaan enää välitä sinusta nainen
Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.791926Olet minua
vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va771559Exän käytös hämmentää (taas)
Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k2391427- 481148
- 991041
- 114972
- 58968
- 11880