Miten elää kauemmin

Aasiantuntija

Energiavaje on näköjään tärkeää, jos haluaa elää pitempään. Mutta pitäisi vähentää nimenomaan rasvaa ja proteiineja. Mitä tähän sanovat Atkinsuskovaiset?


http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=2173

04.06.2005

KUVA: Nasa.
Pelkkä kalorirajoitus ei toimi
Kalorirajoitus on ainoa koejärjestely, jolla on todistettavasti pidennetty nisäkkäiden elinikää. Pelkkä nälkäkuuri ei ehkä kuitenkaan riitä. Brittitutkimuksessa havaittiin, että banaanikärpäsen elinikä pitenee vain jos rasvaa ja proteiinia vähennetään. Sokerin säännöstelyllä ei ole mitään vaikutusta.

Plos Biology –lehdessä julkaistussa kokeessa banaanikärpäset pantiin vain vähän proteiineja ja rasvaa sisältävälle ruokavaliolle. Järjestely lisää niiden elinikää jopa 60 prosenttia perusmuonaa saaviin kärpäsiin verrattuna. Kun ruokavaliota vaihdettiin ja energiavaje saatiin aikaan vähentämällä sokeria, kärpäset alkoivat kupsahdella tavalliseen tahtiin. Selitys piillee ravintoaineiden erilaisessa aineenvaihdunnassa. Tutkijat päättelevätkin, että määrän sijasta laatu ratkaisee ruokavaliorajoitusten vaikutukset elinikään – ainakin banaanikärpäsillä.

13

1400

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HMG

      Mielenkiintoinen kysymys. Oikeastaan voisi sanoa niistä kansoista jotka ovat olleet pitkäikäisimpiä nykyajassa että heidän ruokavalionsa ei ole ollut nk. Calorie Restricted dieetti. Sitä se on ollut ainoastaan jos vertaa nykypäivän länsimaiseen 3000 ja risat kilokaloria päivässä ruokavalioon. Eli nuo kansat (Vilcabamba, Hunza, Abkhaasit) ovat luonnollisesti sopeutuneet verrannollisesti niukkakaloriseen dieettiin. He eivät varmasti tieten tahtoen ole yrittäneet pusertaa kalorilukuja alhaisiksi.
      Vilcabamba kansan keskivertokalorikulutus päivässä oli yhteen aikaan n. 1200. Hunza kansan oli n. 1500-1900. Abkhaasien muistaakseni n. 2000.

      Noiden kansojen keskuudessa on ollut verrannollisesti enemmän yli-100-vuotiaita kuin muualla. Ja nämä vanhukset ovat useimmiten tai poikkeuksetta kuollut vanhuuteen, ei mistään elintasosairaudesta. Voi olla että ruokavalion niukkakalorisuus on osa selitystä siihen että ovat olleet pitkäikäisiä ja terveitä. Mutta ruokansa on myös ollut korkealaatuista, eikä mitään prosessoitua valmisruokaa ja einesruokaa kuten täällä paljolti on.

      Vilcabamban proteiinin sisäänotto oli keskimääräisesti 35-38 grammaa päivässä, sekä eläinperäistä että kasviperäistä. Hunzan keskiverto oli jotain 50. Abkhaasien oli n. 63 erään artikkelin mukaan. Myös Hunzat ja Abkhaasit ovat syöneet sekä eläin- että kasviperäistä proteiinia. Eli mikään näistä kansoista ei ole ollut täyskasvissyöjiä. Kaikkien kohdalla voi sanoa että rasvan sisäänotto on ollut maltillista, mutta syöty rasva on ollut korkealaatuista. Makroravintoaineista puhuttaessa voi sanoa että näillä kansoilla suurin osa kaloreista on tullut hiilihydraateista. Mutta on huomioitava että he eivät tiedä mitään meidän raffinoiduista ja korkeasti prosessoiduista hiilaripommeista.

      Tästä päättelen että kun ruoka on korkelaatuista ja puhdasta niin päivittäinen kaloritarve voi olla alhaisempi kuin jos ruoan laatu on alamittainen. Ronald Schmid sanoo kirjassa "Traditional foods are your best medicine" että pitkäikäisten Abkhaasien proteiinin sisäänotto oli 70-90 g. päivässä. Tämäkin puhuu sitä että vegaanien tms. pelottelu mitä proteiinin syöntiin tulee ei välttämättä päde joka ihmisryhmään joka syö eläinproteiinia. 70-90 g/pv. on verrannollisesti (vrt. vegaanit, WHOn prot.suositukset, Vilcabamba, jne.) korkea luku mitä proteiinin sisäänottoon tulee. Mutta se on kuitenkin kohtuuden raameissa eikä liian paljon. Ja Abkhaaseilla kun proteiinin laatu on ollut hyvä niin proteiiniin liittyviä ongelmia ei niinkään ole esiintynyt.


      H M G (ei Atkins-lainen)

    • Luolamies

      Olen nyt seurannut tätä keskustelupalstaa koska tässä jonkin aikaa sitten siirryin vähempään hiilihydraattisempaan ruokavalioon. Siitä johtuen mielenkiintoni tälle keskustelupalstalle alkoi. Hyvin on mennyt ja kilot sentteineen ovat saaneet kyytiä. Tämä tuntuu hyvältä vaihtoehdolta minulle.

      Sen huomion kuitenkin olen tehnyt että sinä olet ottanut elämän tehtäväksesi olla joka käänteessä nollaamassa tätä ruokavaliota. Minulle on jäänyt epäselväksi motiivisi? Mitä ajat takaa tuollaisella mustamaalaamisella? Ovatko oikeassa elämässäsi omat laihdutusyritykset epäonnistuneet vai oletko jonkun pullapiirimyyjä?

      Se että on normaalipainoinen ja terve sillä ruokavaliolla mitä joka päivä nauttii on tavoiteltavaa ja hieno juttu. Kaikilla tämä nyt ei vaan onnistu. Lihavuus ja siitä johtuvat sairaudet eivät ole niin vain voitettavissa.

      Toisilla ihmisillä on aasin aineenvaihdunta ja heidän elimistönsä toimii kauralla. Joillakin on lehmän aineenvaihdunta ja heinä toimii hyvin ruokana. Toisilla, kuten minulla on luolamiehen aineenvaihdunta ja tärvitsen lihaa ja rasvaa voidakseni hyvin.

      Eikö kuitenkin kansanterveyden kannalta ole parempi jokainen pudotettu kilo kuin pudottamato?

      Enemmän olisin huolissani nuorista, jotka todella väärillä ruokailutottumuksilla romahduttavat oman kehonsa terveydentilan ennen kolmeakymppiä. Osteoporoosi ja lapsettomuus ovat niitä rasvattoman ja maidotoman ruokavalion tuloksia, jotka näkyvät muutaman vuoden päästä.

      Kerro minulle todelliset motiivisi tähän missioon jonka olet valinnut? Se auttaisi minua ymmärtämään sinua paremmin.

      • Aasiantuntija

        Ei siinä sen kummempia tarkoitusperiä ollut. Tuollainen juttu oli Tiedelehdessä ja sillä hyvä. Olisiko se pitänyt vaieta kuoliaaksi? Tämä on nimenomaan keskustelupalsta eikä mikään yhden asian foorumi.


      • Anonyymi
        Aasiantuntija kirjoitti:

        Ei siinä sen kummempia tarkoitusperiä ollut. Tuollainen juttu oli Tiedelehdessä ja sillä hyvä. Olisiko se pitänyt vaieta kuoliaaksi? Tämä on nimenomaan keskustelupalsta eikä mikään yhden asian foorumi.

        Ei karppaajat lue mitään, missä mainitaan sana tiede.

        Terv. Siekke


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Jutussa aivan muuta asiaa, mutta tällainenkin toteamus:

        https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/c8d57e8d-51b1-4676-a716-0b07ab0b0b50

        " ... Niiden sijasta nivel- ja rustokipua voitaisiin hoitaa kondroitiinisulfaatilla, joka estää verisuonten kalkkeutumista ja suojaa ruokatorven limakalvoa sekä glukosamiinilla, joka toimii vähähiilihydraattisen dieetin tavoin ja rauhoittaa elimistön matala-asteista tulehdusta."


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Muistutus tätä lukeville että tutkimus on kohta 20v vanha ja tutkittu pelkästään banaanikärpäsillä. Käyttäkää aivojanne

      • Tuollaisen tutkimuksen tekeneminen ihmisillä on sekä epäeettistä että mahdotonta pitkän aikajänteen vuoksi. Sen sijaan havaintoja voidaan tehdä ja niiden perusteella on määritelty ns. Blue Zonet. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Blue_zone

        Okinawalla oli ennen hyvin pitkä eliniän odote mutta ei enää. Energiaa tulee nykyään enemmän kuten myös lihaa ja rasvaa. Yksittäisen tekijän erottelu on kylläkin hyvin hankalaa.

        Kalorirajoitusta on kyllä tutkittu ihmisilläkin mutta vain sen tekemien muutosten kautta eli kyseessä on spekulaatio.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Tuollaisen tutkimuksen tekeneminen ihmisillä on sekä epäeettistä että mahdotonta pitkän aikajänteen vuoksi. Sen sijaan havaintoja voidaan tehdä ja niiden perusteella on määritelty ns. Blue Zonet. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Blue_zone

        Okinawalla oli ennen hyvin pitkä eliniän odote mutta ei enää. Energiaa tulee nykyään enemmän kuten myös lihaa ja rasvaa. Yksittäisen tekijän erottelu on kylläkin hyvin hankalaa.

        Kalorirajoitusta on kyllä tutkittu ihmisilläkin mutta vain sen tekemien muutosten kautta eli kyseessä on spekulaatio.

        Energiavajeen vaikutuksiin uskon itsekin pätkäpaastoilijana mutta proteiinin ja rasvan vähentämiselle en kyllä ole nähnyt minkäänlaista vakuuttavaa tietoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Energiavajeen vaikutuksiin uskon itsekin pätkäpaastoilijana mutta proteiinin ja rasvan vähentämiselle en kyllä ole nähnyt minkäänlaista vakuuttavaa tietoa.

        Minä ainakin olen havainnut oloni parantuneen hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla. Syön kaurapuuroa ja ruisleipää vadelmahillolla. Ei enää nälkäkiukkua, joka seurasi matalahiilihydraattisella pätkäpaastotessa.


    • Anonyymi

      Ainakin elämä tuntuu pitkältä jos elämän tarkoitus on kalorien laskeminen....

    • Anonyymi

      Kauemmin vai pidempään?
      Energiavajeella saattohoito etenee maaliin.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1506
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1218
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe