Nevakivi: Länsi petti Suomen Talvisodassa

Anonyymi-ap

https://www.tampereensanomat.fi/uutiset.html?230907

"Nevakivi tyrmää Ylikankaan teesit talvisodan päättymisestä

Talvisodan historiasta tehdään jatkuvasti uusia tulkintoja. Samaten tutkijoiden kiistat tulkintojen yksityiskohdista jatkuvat. Tuorein tapaus koettiin torstaina, kun poliittisen historian professori Jukka Nevakivi julkaisi uusimman teoksena.

Julkistamistilaisuudessa hän tyrmäsi varsin selkeästi professori Heikki Ylikankaan esittämät teesit talvisodan päättymisestä.

Ylikangas on esittänyt, että Suomen johto teki rauhan Saksan patistamana. Herman Göring oli ilmoittanut suomalaiselle viestintuojalle Saksan aloittavan pian sodan Neuvostoliittoa vastaan. Suomea kehotettiin tekemään rauha millä ehdoin tahansa, sillä myöhemmin Suomi saisi kaiken takaisin korkojen kera.

Nevakivi korosti, että helmi-maaliskuun taitteessa 1940 Suomessa ei voitu uskoa, että Saksa voittaa suursodan. Hänen mielestään olisi ollut uskomatonta, jos vastuulliset johtajat olisivat ajatelleet näin. Tässä yhteydessä hän puhui jo syyntakeettomuudesta.

Nevakivi muistutti myös, että länsivaltojen esittämä apu oli bluffia. Lisäksi länsivallat eivät pystyneet takaamaan Puolaa saatikka Suomea. Näin ollen Karjalaa ei olisi läntisellä avulla saatu takaisin, kuten Ylikangas on esittänyt.

Nevakivi on tehnyt uudistetun laitoksen vuonna 1972 ilmestyneestä, jo klassikoksi muodostuneesta teoksestaan Apu, jota ei pyydetty. Uudistetun laitoksen henkeä kuvaa hyvin, että sen nimi on Apu, jota ei annettu.

Taustalla Ruotsin malmivarat
Nevakivi sanoo olevansa vakuuttunut siitä, että Suomelle esitetty tarjous läntiseen liittokuntaan yhtymisestä oli siis poliittista bluffia. Länsi oli käytännössä kiinnostunut vain siitä, etteivät Ruotsin malmivarat pääse Saksaan.

Länsiliittoutuneilla oli suunnitelmia, joilla joukkoja lähetettäisiin Suomeen. Nämä interventiohankkeet auttoivat Nevakiven mukaan Suomea vain poliittisesti. Neuvostojohtaja Josif Stalin nimittäin pelkäsi lännen väliintuloa.

Nevakiven mukaan Stalinille selvisi, että Neuvostoliiton oli hoidettava suhteet Suomen kanssa niin kauan kuin Saksa oli kiinni länsirintamalla. Maaliskuussa tehty välirauha oli siten tervetullut Stalinille.

Nevakivi yhtyy myös niihin arvioihin, joiden mukaan materiaalipula ja tappiot olivat Suomessa nousseet maaliskuussa jo niin suuriksi, ettei Suomi olisi kestänyt kuukauttakaan.

Nevakivi on myös varma, että vaikka lännestä olisi tullutkin joukkoja Suomeen, ei esimerkiksi Britannian ja Neuvostoliiton välille olisi syntynyt sotaa.

Yhdysvallat petti
Aiemmassa teoksessaan Nevakivi jätti Yhdysvaltojen osuuden talvisotaan hyvin vähälle huomiolle, koska talvisodan aikana Yhdysvallat oli vielä puolueeton. Nevakiven löytämät uudet arkistotiedot asettavat Yhdysvallat kuitenkin uuteen asemaan.

Hän itse asiassa luonnehtii Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön arkistojen tietoja pöyristyttäviksi. Ne paljastavat, että Yhdysvaltain hallituksen politiikka oli aivan ristiriidassa yleisen mielipiteen kanssa.

Arkistotietojen mukaan Yhdysvallat viivytteli, esti ja jopa kielsi asetoimituksia Suomeen. Suomeen jäi viivyttelyjen vuoksi tulematta mm. 40 Brewster-hävittäjää. Myös Suomelle luvattu 150 miljoonan dollarin jälleenrakennuslaina peruttiin.

Samaan aikaan Yhdysvallat osti Neuvostoliitosta kultaa ja rahoitti sillä sotamateriaalin ja lentobensiinin vientiä Neuvostoliittoon. Näistä kuvioista on aiemminkin ollut tietoa, mutta nyt Nevakivi on saanut ne "hevosen suusta" eli alkuperäisistä lähteistä.

Selityksenä Yhdysvaltojen käyttäytymiselle olivat syvät ristiriidat sisäpolitiikassa. Franklin Roosevelt valmistautui kolmannelle kaudelleen. Hänen oli tyynnyteltävä myös niitä piirejä, jotka vastustivat sekaantumista Euroopan asioihin.

Kaikkinensa Nevakivi piti melkoisena puutteena sitä, että Suomessa on vanhastaan totuttu pitämään talvisotaa kansallisena tapahtuma.

Päinvastoin hänen mielestään talvisodalla oli monia ja taas monia kansainvälisiä yhteyksiä. Nevakivi ehdottikin, että pitäisi tehdä laaja tutkimus talvisodan kansainvälisistä yhteyksistä.

STT-MH
7.4.2000"
Moskovassa toimineen sotilasasiamiehen U.A.Käkösen kertomus 28.marraskuulta 1939 on mielenkiintoinen. Majuri Somerto ja kapteeni Käkönen menivät tapaamaan Englannin sotilasasiamiehiä keskustellakseen heidän kanssaan Suomen tilanteesta. Muut sotilasasiamiehet olivat “virkamatkoilla” - ainoastaan ilma-asiamies majuri Hallowell oli paikalla.

Majuri ei noussut edes tuoliltaan tervehtimään. Toivotti vain “Hallo”. Suomalaiset kysyivät tietoja. Jalat kirjoituspöydällä ja tuolillaan kiikkuen majuri totesi keskustelun päätteeksi: ” - Englannilla on tärkeämpääkin tekemistä, kuin turhan arvioinnin suorittaminen. Suomen kohtalo on ratkaistu parissa viikossa ja Suomi valtiona pyyhitty jo pois kartoilta”.

Edellä oleva ei vaikuta puolettoman, vaan pikemminkin Suomelle vihamielisen valtion käytöstavat unohtaneen edustajan lausumalta, mikä tukee näkemystä siitä, että Britannia katsoi Suomen kuuluvan Baltiaan ja siten Nl:n miehitettäv

11

131

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Suomi oli Saksalle tärkeä tuontimaa. Se toi 25 % sahatavaran-, puuhiokkeen- ja sellulosantuonnistaan Suomesta. Kun varustautuminen oli käynnissä täysillä, mikään ei saanut vaarantaa tätä tuontia Suomesta. Siksi Ribbentrop vastusti Suomea koskevia seikkailuja ja hän vastusti Kuusisen hallituksen perustamista, Piti sitä virheellisenä ratkaisuna (Bror Laurla: Tie Talvisodan rauhaan (1982) s.15)

      S. 56: Suomi oli Saksalle tärkeä vientimaa. Hitler pelkäsi konfliktin vaikuttavan haitallisesti sotatalouteen. Suurlähettiläs Blücher antoi esimiestensä ymmärtää, että Saksan sotatalous vaati esteettömät toimitukset Suomesta kuten puuta, kuparia ja molybdeeniä. Tämä johti siihen, että Saksan hallitus pyysi Neuvostoliittoa olemaan pommittamatta Viipurin kaasulaitosta, Lavolan vesivoimalaa, Imatran rautatehdasta ja voimalaitosta, Käkisalmessa sijaitsevia saksalaisten omistamia Waldhofin tehtaita sekä Outokummun ja Petsamon kaivoksia. Vastapalveluna Saksa sallisi neuvostolaisten ratapölkkyjen viennin Englantiin.

      Hitler salli sotatalouttaan varjelevan mielialan vallitessa Göringin ryhtyä toimeen Suomen auttamiseksi.

      57: Hitler uskoi Suomen vastarinnan taustalla olleen Englannin suurvaltavaikutuksen. Ulkoministeriön mukaan Suomessa riehuva sota johtui Englannin vaikutuksesta skandinaaviseen pääomaan ja siten Suomen hallitukseen. Sota oli pettymys Joulukuun 2-6 päivien ohjeen mukaan (lähetystöille) kysymyksessä olleen vain neuvostohallituksen toivomasta uuudesta järjestelystä luoda Leningradille laajempi tausta ja turvata N-liitolle parempi pääsy Itämerelle ja siksi asiasta olisi pitänyt voida sopia. Tämä ei loukkaisi Suomen suvereenisuutta. Englanti oli taioumattomuuden takana ja hausi Suomesta tukikohtia…

      S. 64 Kiinnostava sisältö Saksan lähettilään Artturi Wuorimaan ja UM:n Pohjoismaiden osaston päällikkö Grundherrin keskustelusta: Grundherr totesi N-liiton ajavan tahtonsa läpi. Suomi tarvitsi ainakin 100 000 miestä lisää mutta apua ei olisi mistään saatavilla. EI ruotsistakaan. Suoimen tuli tehdä rauha, jopa raskain uhrauksin. Jos Saksa voittaisi suursodan, ne voitaisiin myöhemmin korjata. Nyt Saksa ei voinut toimia välittäjänä (myöhemmin se tarjoutui siihen kyllä). Keskustelun päätteeksi Grundherr vei Wuorimaan kartan ääreen ja näytti vuoden 1721 Uudenkaupungin rajaa. Vedoten historiallisiin tosiasioihin hän mainitsi, että tästä ja Hangosta voisi olla kyse. Tämä keskustelun kohta on mielenkiintoinen. Kun Moskovassa suomalaiset protestoivat Molon vaatimuksia vastaan, tämä huomautti, että rajaa vuodelta 1721 oli pidettävä historiallisena ennakkotapauksena. Kun Grundherr toi esille saman ajatuksen herää kysymys, johtuiko se vain hänen suurvaltahenkisestä kaukonäköisyydestään, vai oliko näin sovittu Moskovassa elokuussa 1939? (Tai sitten informoitu/neuvoteltu sotatavoitteista, kun Suomi Saksan yllätykseksi ei taipunut)

      KN Rantakarille yksityishenkilönä sodan aikana Grundherr totesi Suomen sodan olleen ikävä asia, mutta että Romania öljyineen oli sillä hetkellä tärkeämpi. Suurlähetystöneuvos Mosokovan lähetystössä v. Tippelskirch totesi 25.1.1940 analyysissään Suomen sodan vieneen Stalinilta mahdollisuuden seurata alkuperäistä strategiaansa odotella koskemattoman armeijan kanssa sopivaa tilaisuutta Eurooppaan etenemiseen. Nyt sota Suomessa helpotti painetta Balkanilla ja viivästytti Neuvostoliiton toimia siellä.( Näin siis edes jotain valoa Saksallekin)

    • Anonyymi

      S. 65 Ribbentrop sanoi nootissaan 22.6.1941 Suomen hallitukselle, että Suomi luovutettiin 1939 N-liiton etupiiriin, mutta hän väitti, että NL oli sitoutunut olemaan bolshevisoimatta ja miehittämättä ja valloittamatta Suomea. Missä määrin elokuun sopimukseen liittyvä konsultaatiomääräys salli poikkeamisen tästä sitoumuksesta siinä tapauksessa, että Suomi ei taipuisi Berliinin mielestä sille esitettyihin lieviin vaatimuksiin on asia, jota ei voida selvittää. Ruotsalainen tutkija W.M. Carlgren pitää selvänä, että NL oli tunnustellut Saksan suhtautumista Suomeen kohdistettuun aseelliseen toimintaan. Göringin marraskuun 6. päivänä 1939 Suomelle lähettämä varoitus, että asetettujen ehtojen torjuminen merkitsee sotaa, tukee tätä olettamusta. Göring kirjoitti langolleen kreivi v. Rosenille kirjeen 21.11.1940, jossa mainitsi Suomen virheellisen politiikan lähes maksaneen Suomen oelmassaolon.

      Nämä kaikki seikat on pidetty piilossa ja kansalle propagoitu Saksan muka luvanneen vapaat kädet Suomen suhteen. Esitetty vaikka mitä Daladierin väärennöksiä ym. Tosiasiassa NL tuskin kuvitteli saavansa mitään muuta kuin Pietari Suuren rajan ja sodan alettua sen oli arvovaltasyistä jo saatava läpimurto Kannaksella, ennen kuin se saattoi tehdä rauhan. Länsivallat yritti maanitella Suomea jatkamaan sotaa, koska ne halusivat Suomen tuhoutuvan. Liitto Lännen kanssa olisi ehkä suonut siihen mahdollisuuden

      Suomen oli parasta pyrkiä rauhaan, kuten uusi hallitus alkoikin heti tehdä

      Sivut 122-123: Kun Göring joulukuun alussa keskusteli ruotsalaisen lankinsa kanssa, hän vaati tätä viemään eteenpäin viestin, että Ruotsin tuli auttaa Suomea toimittamalla sille sotavarusteita ja bensiiniä. Kun Göring lisäksi huomautti, että ellei Ruotsi menettelisi näin, hän ei olisi Ruotsin ystävä, ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Saksaa pelkäävä Ruotsi käsittänyt, mitä hän tarkoitti. Samaan aikaan Göring tiedotti toista kanavaa käyttäen, että Saksa voisi myydä Ruotsille aseita, jotka Ruotsin olisi myytävä edelleen Suomelle. Mutta tämän tulisi tietenkin olla täysin salaista. Toiminnalla oli Hitlerin lupa, mutta Ribbentrop pidettiin siitä täysin tietämättömänä.

      Näiden keskusteluiden yhteydessä Göringiltä kysyttiin, auttaisiko Saksa N-liittoa, jos Ruotsi joutuisi sen kanssa konfliktiin. Göringin vastaus oli ehdottoman kielteinen, mutta edellytyksenä hän piti sitä, että Ruotsin tuli olla puolueeton suhteessaan Saksan ja liittoutuneiden väliseen sotaan. Tämä Göringin ilmoitus saatettiin sekä Ruotsin että Suomen hallitusten tietoon.

      Aseiden välitystoimintaa muutettiin hetimmiten Hitlerin käskystä, Saksalaisia aseita ei voitu kuljettaa Suomeen, mutta asia järjestettiin siten, että Ruotsi toimitti aseita omista varastoistaan ja Saksa täydensi näin syntyvän puutteen. Keskustellessaan Ruotsin sotilasasiamiehen kanssa Göring painotti nyrkkiä pöytään takomalla, että Ruotsin oli luovutettava Suomeen vastaava määrä aseita, kuin Saksa lähetti Ruotsiin. Samalla hän salli vapaaehtoisten ruotsalaisten varustamisen suoraan saksalaisilla aseilla.

      Aseiden kulku Saksasta Ruotsin kautta Suomeen oli tietenkin sen luokan asia, joka sai jonkun suun puhumaan sanan liikaa. Seuraus näkyi lehtien palstoilla. Ja mikä ihmeellisintä, suomalainenkin lehdistö oli yhtä hanakka kuin mikä muu tahansa briljeeraamaan uutishankintansa tehoikkuudella ja antoi kyseenalaisen kuvan arvostelukyvystään. Asekuljetukset olivat herättäneet myös Kremlin huomion ja Berliinin oli pakko olla hyvin varovainen.

      124: Ruotsin Berliinin lähettiläs kiinnittikin pian hallituksensa huomiota siihen, että aseita oli tullut Saksasta niin paljon ja Ruotsi lähettänyt Suomeen, että jos Ruotsi joutuisi sotaan, olisi kaikilla Suomeen lähtevillä joukoilla saksalainen aseistus.

      S 99: 19.1. noottiin malmikuljetuksista Ruotsi vastasi luovuttaneensa 20%-30% sotavarustuksestaan Suomelle ja saanut vastaavan täydennyksen Saksalta. Malmikuljetukset tyrehdyttäisivät tällaisen avun.

      Ruotsi olikin jo tuohon aikaan anatnut 2/3 kaikesta siitä, mitä sodan aikana antoi. Ruotsi avusti kirkkaasti eniten Suomea, mutta tosiasiassa tämän avun lähde oli Saksa. Ilman Saksan lupaa ruotsalaiset eivät olisi toimineet kai lainkaan. Samaan aikaan helmikuun alussa liittoutuneilta alkoi vasta tulla avustusta. Ne olivat antaneet 1/10 siitä vähästä avusta, mitä ne koko sodan aikana avustivat Suomea

    • Anonyymi

      Hallituksen riviministeri sanoi ääneen aikakirjoihin, että hänen mielestään Länsimaiden apulupaukset olivat pelkkää bluffia. Apua saapuikin lopulta hyvin vähän ja joukkoja tuskin olisi ollut luvassa. Suomi olisi tärvellyt suhteet Saksaan ja Ruotsiin apua pyytämällä ja vastineeksi ei olisi tullut mitään. Suomi olisi ehkä tuhoutunut.

      Miksi vain ehkä? Miksi Talvisota sitten lakkasi? No on selvää, että koko Suomea ei saanut lisäpöytäkirjan mukaan vallata. Siihen sisältyi vain rajan siirtäminen. Tätä tulkintaosuutta ei vain ole julkaistu. Saksa nimenomaan esti koko Suomen valtauksen ja vaati sotaa lopetettavaksi. Muu ei loppua selitä.

      Sodalla Suomi sai taisteltua itsensä riippumattomaksi eli YYA-vaatimus lopulta poistui N-liiton vaatimuksista. Rauha voitiin tehdä myös siksi, että Saksa oli luvannut turvata koskemattomuuden. Tähän suuntaanhan puhuttiin jopa Kekkosen suulla rauhaa solmittaessa eli tällaista evästystä oli hallitukselta tullut

      Saksalaisjoukkojen kauttakulkusopimus 1940 viestii siitä, että Suomea ei tosiaan ollut lupa miehittää salaisen lisäpöytäkirjan nojalla, vaan siinä merkittyä etupiiri-käsitettä oli tulkittava toisin. Saksa kun tuossa vaiheessa ei halunnut ärsyttää Neuvostoliitto millään sopimusrikkomuksella. Pikemminkin se katsoi N-liiton omaa tulkintaa intressipiireistä (jota se ryhtyi esittämään yksipuolisesti) sopimusrikkomuksena. Kun tilanne tuntui uhkaavalta ja Suomen miehittämistä pelättiin, Hitler kauttakululla viestitti tukea Suomelle. Suomen miehittäminen uuden sodan kanssa sai jäädä. Ilmeisesti sitä olisi kuitenkin harkittu vasta siinä vaiheessa, kun Saksa olisi tehnyt maihinnousuyrityksen Britanniaan. Ranskan nopea kukistumien sotki pasmat Stalinin suunnalla.

      Saksa oli pelastanut Suomen jo 1940. Tämäkin kielii siitä, että koko Suomea ei ollut lupa missään vaiheessa miehittää. Vain Hanko ja Pietari Suuren rajan itäpuoli.

      Saksa kehotti esim. suurlähettiläs Schulenburgin suulla helmikuussa rauhantekoon ja totesi N-liiton saavuttaneen tavoitteensa. Tämä esim. Jakobssonin kirjassa Diplomaattien talvisota. Saksan rauhantahto oli selvä, koska se ei hyötynyt sodasta yhtään. Saksan lehdistö meni suorastaan paniikkiin, ku rauhanteko viivästyi ja viivästyi Suomen vetkutellessa. Mannerheimin salainen kansio oli ihan virallisesti olemassa vielä vuonna 2002 vuoden alussa. Ylikankaan mukaan sen sisältö tukee Tahvanaisen kertomuksia. Hitler vaati Talvisotaa lopetettavaksi kovin sanoin.

      Britannian ministeri Dalton tivasi sodan jälkeen Molotovilta, että miksi NL antoi Suomen pitää Petsamon. Britannia teki selväksi, että NL saa koko nikkelikaivoksen heidän puolestaan, koska muutoin tuotanto on Saksan kontrollissa. Tämä kerrotaan Laurlan vuoden 1982 kirjassa. Samoin se, että Ruotsin mielestä Talvisodan aikana Suomi ei ollut kuolemanvaarassa. Vasta vuonna 1940 Ruotsissa pidettiin Suomea täydellisesti uhattuna. Talvisodan aikana Ruotsi oli vakuuttunut siitä, että N-liitolla oli vain rajoitetut tavoitteet.

      Voimme siis päätellä, että Suomi sai pitää Petsamon, koska Saksa vaati niin. Ruotsia tietenkin saatettiin myös miellyttää, mutta Sallan rata ja alueluovutukset pohjoisessa olivat kyllä myrkkyä sille ja osoittivat N-liiton piittaamattomuutta Ruotsista tiettyyn rajaan saakka.

    • Anonyymi

      Neuvostoliittoa ei nimetty USA:n hallituksen taholta sotaa käyväksi maaksi, kuten ei oltu nimetty Puolan sodankaan aikana 17.9.1939 jälkeen.Rautkallion mukaan Morgenthaun miehet suunnittelivat jo USA:n liittymistä sotaan Neuvostoliiton rinnalla. Kirjassa kerrataan USA:n johdon kylmyys Suomea kohtaan Talvisodan aikana. Vaikka 30 miljoonan dollarin laina myönnettiin ja iso kuorma-autokauppa, niin USA:n viranomaiset vetkuttivat Suomen yksityisiltä yrityksiltä ostamien aseiden saamista Suomeen niin, että kaikki ennätti perille vasta Välirauhan aikana. Samoin Ruotisn ostamat, mutta Suomelle luvatut haupitsit, kanuunat ja ammukset laivattiin vasta kesällä 1940 Suomeen. Valtio ei halunnut myydä Suomelle mitään, mutta järjesti tuntuvat asetoimitukset Neuvostoliittoon ostamalla kultaa ym. Neuvostoliitosta ja tarjoamalla sille näin mahdollisuus ostaa aseita. Asevientiä N-liittoon harjoitettiin kiertämällä pykäliä, kun taas esim. lentokonelahjoitus Suomeen estettiin tekemällä se Ranskan kannasta riippuvaiseksi. Morgenthau esti ehdotetun ison 60 miljoonan dollarin lainan ja ison lahjoituksenomaisen tuen Suomelle poliittisella manööverillä. ”Vuosina 1939-40 lentokonebensiini ja lentokoneet olivat Neuvostoliiton keskeisiä tuontitavaroita. Neuvostoliiton lentokonetehtaissa toimi jo ennen Talvisotaa amerikkalaisia insinöörejä. Yhdysvallat oli lentokoneteollisuudessa tärkeiden alumiinin ja molybdeenin viejänä lähes ainoa maa maailmassa. Ne oli virallisesti luettu ”moraalisen kiellon” piiriin, mutta niiden vienti jatkui tästä huolimatta. Kiertotietä vienti Neuvostoliittoon vain kasvoi Talvisodan aikana.” ”Neuvostoliiton sodankäynnille elintärkeän lentokonebensiinin rahtaaminen jatkui kaikessa hiljaisuudessa Vladivostokiin, kunnes amerikkalainen lehdistö paljasti toimitukset. California Standard Oil Company oli toimittanut vuoden 1939 lopulla lentokonebensiiniä 1,3 miljoonaa tynnyriä (yli 1550 miljoonaa litraa) Vladivostokiin ja ne oli kuljetettu rautateitse Leningradiin, Suomen rintamalle.” Hull vahvisti Suomelle 25.1.1940 tiedot oikeiksi, mutta rauhoitteli sanomalla, että askeleita olisi otettu tällaisten toimitusten vähentämiseksi sellaisille maille kuten NL. FDR väitti julkisuudessa lentokoneteollisuudelle tärkeiden tarvikkeiden viennin pysähtyneen jo kokonaan. Morgenthau kuitenkin neuvotteli heti kiertotien. Kuljetukset jatkuivat koko Talvisodan ajan ja ne hoidettiin etupäässä neuvostoliittolaisilla aluksilla. (Rautkallio s.53-54)

      Amerikkalaislehdistö sai helmikuun alussa 1940 tietoonsa, että USA:n valtionpankki oli ostanut kultaa N-liitosta ja tankkeri Kim oli toimittanut San Franciscoon salaa 5,6 miljoonan dollarin edestä kultaa, mikä takasi ”moraalisen boikotin” alaisten tuotteiden laivaamisen edelleen Neuvostoliittoon. Sama alus laivasi sitten Meksikon satamasta USAan toimitetun kuparilastin Vladivostokiin Neuvostoliittoon. Kultaa laivattiin useassa erässä helmikuussa ja Neuvostoliiton vienti kasvoi 10 miljoonaan dollariin. White oli kertonut muistiossaan 9.1.1940 Morgenthaulle laivausten jatkuvan Neuvostoliittoon taukoamatta; kuukauden loppuun mennessä ainakin neljä alusta oli lähdössä salaisista satamista rahdattuna sodankäynnin tarvikkeilla ja metalleilla. Paljastukset johtivat viimein vastalauseisiin kongressissa. Sittemmin alettiin laivata jalostettujen polttoaineiden sijaan amerikkalaisilla laivoilla Neuvostoliiton satamiin öljynjalostamoihin tarkoitettua laitteita. NL saisi siten itse jalostaa polttoaineensa! Vastaava kosmeettinen ele polttoainetoimitusten myöhäisen lopettamisen tavoin Suomen hyväksi oli Brewster-kauppa. Kuten tunnettua, ne eivät ennättäneet sotaan. Mannerheim innostui ja pyysi 1.3.1940 lahjoittamaan tai myymään 160 hävittäjää ja 36 pommikonetta. Esitys sai Morgenthaulta jäätävän vastaanoton. Esitys siirrettiin sotilasviranomaisille ja FDR otti periaatteessa myönteisen kannan. Koska koneet olisi ollut mahdollista ottaa vain Ranskalle jo luovutetuista, asia siirrettiin Ranskan ja Englannin viranomaisille ja sieltä Liittoutuneiden ylimmälle sotaneuvostolle, joka tietenkin esti lahjoitukset tai myynnin. Lopullisen päätöksen teki Ranskan hallitus (R. s. 54-56)

      Mielenkiintoisesti siis NL ilmeisesti muistion mielestä saisi Ruotsin otteeseensa Talvisodan tuloksena. Se saattaisi siten vaikuttaa malmikuljetuksiin Ruotsin ja Norjan kautta. Joka tapauksessa Itämerellä. Kuljetukset olisivat siis ainakin sen armoilla. Se voisi koska tahansa hyökätä malmikentille. On selvää, että nikkelin ohella tämä oli myös Saksan puolella tärkeä tekijä Suomen suhteissa. Itse asiassa tärkein. Nämä kuljetukset olivat Saksalle elintärkeät. Canariksen viestissä 1940 (Stefan Scheil esittää sen kirjoissaan) Lontooseen oli ilakoiva sävy, kun hän luuli Länsimaiden pääsevän Norjaan. Hänen mielestään Saksa olisi silloin hävinnyt sodan.

      • Anonyymi

        Amerikkalaiset olivat kansakuntana kovasti Suomen puolella kommunisteja ja juutalaisia lukuun ottamatta. Sen vuoksi FDR ja opposition Hoover tekivät politiikkaa. FDR muutamalla korulauseella ja kosmeettisella eleellä. Hoover yritti omia kaiken Suomen avun hänen kauttaan tapahtuvaksi. Hän ei saanut kuitenkaan toimittaa aseita. Kun eräät sotilaat yrittivät kerätä aseapua, Hoover yritti estää tämän. Hooverin apuprojekteista ainakin I maailmansodan apuprojektissa Rothschildeille holahti melkoinen osuus avusta. En tunne tätä apuprojektia ja kirjassa ei sanota. No saihan Suomi sentään jotain, kuten Euroopan maat I maailmansodan jälkeen. Hooverin apuprojekti oli lähinnä sisäpoliittinen projekti.

        Kiinnostavia nettilainauksia: ”Nähtiin sitten huhtikuussa, kuinka auttamisessa olisi joka tapauksessa käynyt. Tosiasiassa joukot oli tarkoitus jättää Skandinaviaan. Niillähän oli ohjeen, että venäläisjoukkoja oli vältettävä ja lopulta, että rajalla Torniossa oli olltava ystävällisiä neuvostojoukkoihin nähden.

        Jos Suomi olisi pyytänyt apua, se ei olisi saanut sitä, mutta menettänyt Ruotsin ja Saksan tuen ja tuhoutunut nipeasti. Ehkä kahdessa viikossa”

        ”Laillaan huvittavaa Usan kannalta olikin se, että Talvisodassa NL::n Suomeen tekemät KAIKKI LENNOT JA POMMITUKSET tehtiin Usasta ostetulla LENTOKONEBENSIINILLÄ!
        NL:n itsensä tuottama bansiini oli niin matalaoktaanista, (yl. 78 oktaanista) ettei se soveltunut edes sen aikaisiin lentokoneisiin.

        Syksyllä 1939 NL:n laivat rahtasivat valtavat määrät korkeaoktaanista bensiiniä Usasta Vladivostokiin, josta se kuljetettiin junalla Leningradin alueelle ja siis Suomea vastaan käytyyn ilmasotaan!”

        Kauppalehden foorumilta LendLeasen merkityksestä:”Ollennaisinta kaikessa oli loppujen lopuksi poltto- ja voiteluaineet sekä muu logistiikka. Näitä lukuja kun katsoo, niin esimerkiksi lentokonebensasta venäläiset saivat itse tehtyä 5 %. Joka sekin Joen toimittamilla jalostamolla ja täyttä kuraa. Vetureita venäläiset valmistivat itse koko kahinan aikana kokonaiset sata kappaletta. Moottoriöljyistä ja muista voiteluaineista ei käytännössä mitään"

        Viimeiseen on lisättävä se, että sodan aikana USA nimenomaan tuotti kaikki N-liiton siviilipuolen tavarat ja rautatiekiskoja myöten. Tämän vuoksi NL saattoi valjastaa koko teollisuutensa sotatarviketuotantoon. Toki se sai lisäksi muualta pitkälle yli 10 000 lentokonetta, tuhansia panssarivaunuja, kuorma-autonsa jne. Esim. heti ensimmäisessä lähetyksessä sodan aikana 1941 koko armeijalle puhelimet


    • Anonyymi

      Raja vuotaa" Natojoukkoja Suomen rajalle ja äkkiä!

      • Anonyymi

        Suomi on Natossa eli rajalla on kyseisiä joukkoja.


    • Anonyymi

      Voi vee mitä uhriutumista taas. Petti Suomen? No mitä oli muka luvattu yhtään kenenkään toimesta ja miksi tuolloin liittoutumattomalle Suomelle olisi pitänyt ylipäätänsä kenenkään mitään luvata?

      Miksi ei nosteta otsikoita siitä että Suomi petti SEKÄ länsimaat, Neuvostoliiton ETTÄ Saksan koko suursodan aikana? Ensin petettiin NL rikkomalla vastatehty rauhansopimus ja liittoutumalla Saksan kanssa hyökkäyssotaan, samalla petettiin meitä talvisodassa tukeneet länsimaat hyppäämällä demokratioiden joukosta niiden vihollisen Saksan riveihin, ja lopulta puukotettiin meitä auttanutta liittolais-Saksaakin selkään.

    • Anonyymi

      Kovan vaivan on ryZZä taas nähnyt, kun nämäkin turhat sepustukset on tälle palstalle jälleen suoltanut.

      • Anonyymi

        Miten tämä Venäjää hyödyttäisi? Sehän pitää kiinni virallisesta voittajien näkemyksestä ja vaali histriatiedettä koko kylmän sodan ajan maassamme


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      275
      2911
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1880
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1552
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1320
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1208
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      259
      1148
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      983
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      941
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      804
    Aihe