Valistusfilosofien vallanjako-oppi uudistettuna modernia demokratiaa varten

Wikipedia: Vallanjako-oppi on valtioteoria, jonka mukaan toimeenpano-, lainsäädäntö- ja tuomiovallan on kuuluttava eri elimille. Se on vaikuttanut useimpiin nykyaikaisiin valtiosääntöihin. Opin on kehittänyt ranskalainen Montesquieu.

Vallanjako-oppia kehittelivät muutkin valistusfilosofit kuin Montesquieu, mm John Locke. Valistusfilosofit katselivat aikaa taaksepäin. Siellä takanapäin oli tapahtumat Englannissa. 1600-luvun Englannissa vastakkain olivat lainsäädäntövalta ja toimeenpanobalta eli parlamentti ja kuningas. Vallasta taisteltiin verisesti. Parlamentti voitti sisällissodan ja kuninkaalta katkaistiin kaula. 1700-luvulla Englannissa tilanne oli jo rauhoittumaan päin eli oli siirrytty parustuslailliseen monarkiaan. Ranskassa samaan aikaan kasvoi vastustus itsevaltaista monarkiaa kohtaan. Valistusfilosofit olivat vastustuksen kärjessä. Lopulta vastareaktio itsevaltiudelle johti suureen vallankumoukseen, missä kuninkaalta katkaistiin kaula. Näinhän historia kertoo.

Vallanjako-oppi on siis peräisiin 1700-luvulta eli on aika vanha. Paljon on vettä virrannut Thamesissa ja Seinessä sen jälkeen. Maailma on muuttunut. On syntynyt moderni demokratia johon tuo muinainen vallan kolmijako ei sellaisenaan istu. Se pitäisi siis uudistaa. Tää on nyt meikänoomin omaa funtsimista, en ole tätä mistään lähteestä poiminut. mutta mielestäni vallan kolmijako pitäisi muuttaa vaikkapa vallan viisijaoksi sen perusteella miten moderni demokratia käytännössä toimii.

Modernissa parlamentarismissa toimeenpanovalta ja lainsäädäntövalta toimivat yhdessä joten niitä on turha erottaa toisistaan. Yhdessä parlamentti ja hallitus muodostavat hallintovallan jonka takana pitäisi olla kansanvalta. Kansanvalta toteutuu vapaissa vaaleissa. Käytännössä hallintovaltaa toteuttavat poliittiset puolueet. Tuomiovallan voi katsoa olevan edelleen olemassa ja sen pitäisi vallanjako-opin mukaisesti olla riippumaton hallintovallasta.

Modernissa demokratiassa on uusia elementtejä, uusia vallankäyttäjiä. Niitä on kolme. On informaatiovalta eli media ja on kaksi työmarkkinaosapuolta, rahavalta ja työntekijöiden järjestövalta (marxilaisittain pääoma ja työ). Näin syntyy modernin demokratian vallan viisijako: hallinto, oikeuslaitos, media, pääoman omistajat ja työntekijälärjestöt. Niillä kaikilla on oma tehtävänsä yhteiskunnassa. Koska hallintovalta edustaa kansanvaltaa niin sen pitäisi olla ylinnä. Hallintovalta kattaa koko yhteiskunnan, valtion ja kansalaiset. Muiden valtaa käyttävien instituutioiden valta rajoittuu kunkin tehtävään, mutta silti niiden pitäisi olla riippumattomia hallinnosta jos vallanjako-oppia noudatetaan. Oikeuslaitoksen pitää olla riippumaton hallintovallasta ja median pitää olla vapaa. Kun puhutaan rahavallasta niin riippumattomuus on vähän kinkkisempi juttu. Sen pitäisi toteutua molempiin suuntiin, mikä on jatkuva aatteellinen kiistanaihe modernissa demokratiassa. Jotta kansanvalta toteutuisi niin rahavalta ei saisi mielin määrin ohjailla hallintovaltaa, mitä rahavalta kovin mielellään tekisi. Jos nyt kuitenkin rahavaltaa tasapainottaa työntekijöiden järjestövalta niin se auttaa hallintovaltaa säilymään riippumattomana ja samalla myös kansanvaltaa eli demokratiaa toimimaan käytännössä.

2

95

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pääasiassa on vain kaksi puoluetta TYRANNIT ja UUDISTAJAT. Tyrannit ovat väkivaltakoneistoa käyttäviä kyvyttömiä johtajia. Kuitenkin heitä pitää seurata ja totella uusia puolueita perustamatta.

      Toinen mahdollisuus on kuninkaiden valta. Heille Jumala antaa valtuuden mielivaltaan ja hankkia suuri varallisuus muiden kustannuksella. Kuninkaiden valta on enemmän aikaan saavaa kuin Puolueiden valta.

      Ranskan vallankumous kestää 300 vuotta. 1800-2100 jkr. Sen jälkeen on edessä teokratia joka perustuu Intian pyhiin teoksiin. Kaikki eivät pääse mukaan teokratiaan, vaan myöhästyvät 100-200 vuotta. Suomi kuuluu myöhästyjiin koska luopui pyhistä kirjoista.

      Emme ole kärjessä kun mietitään tulevan teokratian suuntaviivoja. Intia ja Arabia johtavat tietä kohden teokratiaa.

      Suomi on ajautumassa ateistiseen materialismiin eikä Hengen valta pääse voimaan vaikka sitä on noin 25 vuoden ajan yritetty.

      Demokratia ja vallan kolmijakoa tuskin sovelletaan teokratian aikana vaan kuninkaat palaavat jonkin verran valtaan. Intiassa onkin meneillään kiistaa tulevien kuninkaiden esi-isät kun ovat jo keskuudessamme.

      Demokratia oli renessanssin ja humanismin ajan valokeilassa. Vaan sitä ollaan korvaamassa teokratialla. Kirkko tosin näyttää menettävän jäseniään, mutta sitä kautta se tulee kelvolliseksi aikanaan globaalin kirkon yhteyteen palaamiseen.

      Lyhyesti: On vähän vanhanaikaista pohtia kolmijakoa ja demokratiaa. Niitä ei kyetä uudistamaan vaan hallitus, valta ja voima lakastuvat Euroopassa tyystin. Jäämme jalkoihin ja elämän välttämättömyyksistä huolehtivien valvojien alaisuuteen.

      Vuodesta 2013 alkaen neuvoteltiin siitä jatkuuko kuitenkin vielä 70 vuotta valtava industrialismi ja nousu. Sekä palautetaanko hallinto korkealle tasolle. Mutta neuvottelut olivat epätoivoisia. Resursseja ja sopivia henkilöitä ei ole.

      Eurooppa vajoaa kurjuuteen. Arabia ja Intia siirtyy johtoon ja teokratian nostajiksi ensi sijalle demokratian sijaan.

      Sori että tämä ei ole filosofiaa vaan lähinnä poliittis-uskonnollinen uutiskatsaus.
      Mä oon kahden vaiheilla. Jatkaako 70 vuotta demokratian kehittämistä vai lähteäkö mukaan teokratiaan. Taleban on teokratiaa viemässä poluilleen kun taas demokratian kehittäjistä sinä olet ensimmäinen joka Suomessa uskalsi avata suunsa.

      • Anonyymi
        UUSI

        😋😋😋😍😍😍😍😋😋😋

        🍑 ­­N­y­m­­f­o­­­m­­­a­­­a­­­n­i -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4689
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2279
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1804
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1526
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1024
    Aihe