Ihmisen oman ja yhteiskunnan vastuun jakautuminen

Anonyymi-ap

Mikä on yksilön oma osuus ja vastuu? Mihin saakka yhteiskunnan pitää kustantaa asioita silloin kun vaikka hoito ei enää tuota hyötyä?

Esimerkki 1. Terapia ja kuntoutus.
Avun saaminen voi olla vaikeaa, kun tuen saa hyötyykö siitä? Osa hyötyy lyhyehköstä (esim. pari vuotta) tuesta, osallistuu motivoidusti, tulee paikalle oikeaan aikaan, tekee omat kotiläksynsä, hakeutuu kunnon salliessa kuntouttavaan työtoimintaan ja työkkärin työvoimakoulutuksiin saadakseen itsensä taas mukana yhteiskuntaan, hakee töitä tai hakee vaikka erityisopetuksessa tapahtuvaan ammattikoulutukseen, hoitaa oppimisen, vaikka se teettäisi töitä tai hankkii ainakin lääkityksen helpottaakseen selvitymistään.
Sitten vastakohta on nuoret/aikuiset/perheet, jotka eivät viitsi ilmestyä paikalle, eivät tee kotiharjoituksia tai käy läpi asioita, jotka aiheuttavat masennusta tai ahdistusta tai vamma on niin suuri (autismi, vaikeat oppimisvaikeudet ja nepsyhaasteet) ettei kuntoutus vaan tehoa. Valitettavasti kuntoutus maksaa helposti yhteiskunnalle 80-200e/kerta. Jos nähdään, ettei siitä hyödy ja kuntoudu veronmaksajaksi, ei jatkaminen ole yhteiskunnan kannalta järkevää? Siksi kelan kuntoutuksessa tulee yleensä raja vastaan ja yhteiskunnan maksamat kuntoutusjaksot on aina rajalliset. Tällä tavoin saadaan vähät resurssit kohdistettua heihin, jolla kuntoutus auttaa oikeasti. Joskus vammat on niin suuret, ettei kuntoutus tuota hyötyä.

Esimerkki 2.
Ihminen sairastuu syöpään, ja tiedetään ettei hoito enää muuta kuin pitkitä elämää ja lisää kipuja. Kuolema on väistämätön. Kymmenien tuhansien hintaisilla hoidolla saa muutaman kuukauden kivullista lisäaikaa. Yhteiskunnan sääntöjen mukaan muu kuin kivunlievitys lopetetaan. Omalla rahalla saa toki saa jatkaa yksityisellä.

Esimerkki 3.
Nuori ihminen ei hoida koulua, ei hanki ammattia, ei halua mennä töihin. Tämän seurauksena elämä on köyhää ja köyhyys on myös mielenterveydelle lisäkuorma. Jos halua tehdä oma osaansa ei selkeästi ole, miten paljon yhteiskunnan pitää sietää lusmuilua ja riittääkö riittääkö tueksi se että saa katon päälle halvalta alueelta ja saa vaatimattoman ruoan ilman tietokoneita, pesukoneita, älypuhelimia yms. extraa? Motivoituuko kyseinen ihminen vasta kun on pakko?
Vastakohta on nuori, joka haluaa tehdä oman osuutensa ja tekee vaikka vähän enemmän pärjätäkseen vaikka kärsisi oppimisvaikeuksista. Nuori on itse motivoitunut pärjäämään. Pienellä tuella, vaikka erityisopettajan tunneilla saadaan lapsi oppimaan normaalioppimäärän mukainen opetus.

Jos yhteiskunnan kassa olisi pohjaton, ei olisi valintatilanteita. Itse en osaa sanoa, missä kohtaa yhteiskunnan tuki pitää lopettaa, mutta luotan siinä hoitavaan tahoon. Se että tuki voi olla vain rajallinen ja ihmiselle jää omakin vastuu on kovaa ja julmaa, mutta toisaalta myös välttämättömyys, jos halutaan säilyttää sosiaaliturva ja terveydenhuolto. Kun raha loppuu, luottokelpoisuus menee eikä lainaa enää saa, ei makseta enää sitäkään mitä tällä hetkellä.

Yksi palstan ketjuista on hyvä esimerkki siitä miten suohon asiat voi mennä, kun ihmiset ei tajua omaa vastuutaan vaan olettavan avun ja osallisuuden toimivan vain yhteen suuntaan. Surullista.

46

310

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Lähtökohtaisesti jokainen on itse vastuussa itsestään. Jos hankkii lapsia, on vastuussa niistä siihen saakka kunnes ovat täysi-ikäisiä.

      En vetele enempää rajoja, koska olen näkevinäni että yksilön vastuu omasta toimeentulostaan ja terveydestään tulee kasvamaan lähiaikoina suuresti. Yhteiskunta ei enää elätä loisia, ongelmiin haetaan erilaiset ratkaisut.

      xLiner

      • Anonyymi

        😋😋😋😍😍😍😍😋😋😋

        😍 ­­­N­­y­­­m­f­o­­­m­a­­a­­­n­­­i -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      All I'm saying is that euthanasia should be legal.

      • Anonyymi

        No f*ckin’ way.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No f*ckin’ way.

        You afraid someone's gonna pop you?


    • Anonyymi

      Sitä niität mitä kylvät. Kaikesta joutuu maksamaan, jotkut fyysisesti jotkut rahallisesti ja jotkut henkisesti. Älä lähde leikkiin jos kapasiteetti ei riitä eller hur

    • Anonyymi

      Esimerkki 4.
      Ihminen ikääntyy ja sairastelee.
      Hänellä ei ole lähiomaisia.
      Eläke ei riitä lääke,- ja hoitomenoihin.

      Tulisiko viedä "saunan taakse"

      • Anonyymi

        Vedotaan yksityisiin ihmisiin ja yrityksiin. Loppusijoituspaikka toimii lahjoitusvaroin.

        Toimivia lääkkeitä ja hoitoja on ollut aika vähän vielä 100 vuotta sitten. Eikä niitä ole vieläkään kaikkien maapallon asukkaiden saatavilla. Mikä tekee meistä heitä parempia?

        xLiner


      • Anonyymi

        Ei jos on maksanut vuosikymmeniä veroja.


      • Olet fiksu.🥰 ei pidä viedä aloitus on selkeästi tekemässä ihmisistä arvottomia kun sairastuvat kuin syöpäkin mutta normaalia on antaa kuntoutus henkilölle joka tarvitsee siitä.
        Suvussani on joka kuoli kohtuu ja elvytettiin ja vammaituin erittäin raskaasti hän saa kuntoutuksen viikottain ja omaishoidon tuet. Kun tippuu tähän tuen tarpeessa ei saa tukea / kuntoutusta yhteiskunnasta eikä edes pyritä antamaan diagnoosia tai oikeata koulua missä ne kuntoutukset on kyljessä vaan niistä on vähennetty.


      • Anonyymi

        Ikääntyvän ihmisen hoitoon myönnetään sosiaalitukia ihan samoin kuin nuorempienkin, ikä ei sääntöihin vaikuta vaan omaisuus ja tulot. Oletko käynyt sossussa keskustelemassa? Jos tulosi on niin pienet ettei sillä ei voi selvitä, pitäisi yhteiskunnan auttaa. Sitten jos raha kuluisi muuhun vaikka päihteisiin tai asumiskulut on kohtuuttomat tai omaisuutta on, täytyy nuo asiat ensin korjata/realisoida.


    • Syöpähoidot ovat sikäli kummallisia, että pitkälle edennytkin syöpä saattaa parantua hoidoilla täydellisesti, mutta ennustaminen noiden aluksi toivottomiksi arvioitujen tapausten kohdalla on hyvin vaikeaa.

      Kaverini äiti melkein parantui toivottomasta rintasyövästä ja mahdollisesti hoidosta riippumatta, mutta muutaman kuukauden kuluttua syöpä kuitenkin uusi ja silloin se ei enää hävinnyt. Sai siis silloin vakavan infektiota vastaavan reaktion ja korkean kuumeen, joka oli jo sinällään hengenvaarallinen ja tuon seurauksena syöpäkudos tuhoutui, mutta ilmeisesti osa siitä oli kuitenkin jäänyt piileskelemään elimistöön.

      • Anonyymi

        Lääketieteessä on kyllä käsittääkseni kriteerit milloin hoitoa ei enää kannata antaa vaikka syövän kohdalla. Siinä kohtaa selviäminen ja hyvät vuodet on erittäin epätodennäköistä.

        Kriteeri voi olla myös vaikka vanhuksen huono kunto, jolloin hän kuolisi sytostaatteihin, jos hoidetaan lisää tai se, että vaikka hoidettaisiin ja potilas kestäisi ehkä hoidon (on tosi rankka), silti elinaikaa saadaan lisättyä vain 6kk ja nekin suhteellisen sairaana. Yleensä yllätykset toipumisessa tapahtuu vaikka ensimmäisen hoitokertojen kohdalla kun potilaan vaste hoitoon ei ole tiedossa. Myöhemmin jo on nähty, ettei hoito enää tehoa tai ettei potilas kestä hoitoa.

        Kaikki on toki vain todennäköisyyksiä, mutta jos arvio menee pieleen potilas voi elää vaikka puoli vuotta arvioitua pidempään, se ei paljon lopputulosta muuta. Mitä olen lääkärikollegoilta ymmärtänyt päätös siirtyä pelkkään kivunhoitoon, tekevät kokeneet erikoislääkärit, jolla on realistinen kuva potilaan tilanteesta ja mahdollisuuksista. Usein ihminen tilanteessa tarttuu jokaiseen oljenkorteen ja kokeilee vaikka mitä huuhaa-hoitoa saadakseen toivoa. Sen hyväksymien, että loppu on edessä on hyvin vaikeaa, vaikka hoito vain pidentäisi hirveitä kipuja mitä on väistämättä edessä.


    • Anonyymi

      Joskus hämmästyttää miten ihminen on lajina selvinnyt näin pitkälle.

      Samalla kannattaa miettiä, millaista oli kun ei ollut sellaisia sosiaalitukia kuin mitä viime vuosikymmeninä on ollut. Noita tukia ajetaan nyt kovaa vauhtia alas. Miltä oma elämä sitten näyttää?

      xLiner

      • Anonyymi

        Ihminen lajina säilyy kun eletään n. 35-40 vuotiaiksi.
        Nykyään ongelma on siinä, että leijona ei enää syö päätä niiltä jotka eivät omin avuin pääse karkuun tai pysty pistämään muuten kampoihin.


      • Anonyymi

        Nyt on vielä runsaasti erilaisia tukia, samalla työvoimapula. Ei järkeä ollenkaan tässä touhussa.


    • Anonyymi

      Ihminen on aina vastuussa itsestään ja alaikäisistä lapsista, jos heitä on. Yhteiskuntaa huudetaan liian paljon apuun kaikenlaiseen, etenkin rahalliseen apuun ja elämän normaaleihin tilanteisiin, kun ollaan uusavuttomia.

      Nykyajan ongelma etenkin on se, ettei tehdä niin kuin esimerkiksi sosiaalitoimessa ja terapiassa kehotetaan, vaan keksitään omasta päästä mitä tahansa kunhan vain ei onnistuta korjaamaan ongelmaa. Perimmäisena ajatuksena juuri tuo, ettei apu auta yhtään mitään, ellei itse auta itseään, tai lapsiaan suoriutumaan itse. Tuetaan oikein sitä, ettei lapset suoriudu, niin päästään haukkumaan yhteiskunnan palveluja.

      • Anonyymi

        Mulla on tuhon ratkaisu: lapset pois vanhemmilta, jotka eivät kykene kasvattamaan yhteiskuntakelpoisia jälkeläisiä. Lapsilla olisi siten mahdollisuus päästä kiinni normaaliin elämään.

        Pidemmän päälle tuo tulee hurjan paljon halvemmaksi kuin tyhjän päiten rahan syytäminen toivottomille tapauksille. Saadaan katkaistua kierre, jossa huono-osaisuus periytyy esimerkin kautta. Mahdollisuus lapsille tulla aikuisena oman toimeentulonsa tienaaviksi veronmaksajiksi.

        xLiner


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mulla on tuhon ratkaisu: lapset pois vanhemmilta, jotka eivät kykene kasvattamaan yhteiskuntakelpoisia jälkeläisiä. Lapsilla olisi siten mahdollisuus päästä kiinni normaaliin elämään.

        Pidemmän päälle tuo tulee hurjan paljon halvemmaksi kuin tyhjän päiten rahan syytäminen toivottomille tapauksille. Saadaan katkaistua kierre, jossa huono-osaisuus periytyy esimerkin kautta. Mahdollisuus lapsille tulla aikuisena oman toimeentulonsa tienaaviksi veronmaksajiksi.

        xLiner

        Olisi hyvä vanhanaikainen ratkaisu. Etenkin, jos ennestään suureen perheeseen syntyy lisää lapsia, vaikka koko perheellä ei ole muuta kuin ongelmia.


      • Anonyymi

        Tunnistan paljonkin vihaa kirjoituksessasi, oikeastaan niissä kaikissa, jotka olet tänne kirjoittanut. Se ei ole ratkaisu, vaikka niin luulet. Ehkä et osaa käsitellä vihaa ja nyt olet hakkaamassa kaikkia heikompiasi hengettömäksi persujen ja kokkareiden johdattamalla suopeudella.

        Sinunlaisia näkee toisinaan ja tulee ihmetteleeksi vatsoin vihan polttoaineen perää.


    • Anonyymi

      Ihmisellä on aina vastuu itsestään. Myös apua saadessaan on vastuussa itsestään ja siitä että tekee kaikkensa saadakseen elämänsä ja raha-asiansa omaan hallintaan.

    • Anonyymi

      Kyllähän maailmasta löytyy roppakaupalla maita, joihin voi muuttaa, jos kaipaa lisää yksilön omaa vastuuta. Löytyy monta selkaustakin vaihtoehtoja, jossa oket ihan omillasi, eikä yhteiskunta pidä lainkaan huolta, jos sellainen innostaa.

      • Anonyymi

        Ja jos nyt kaipaa enemmän yksilön omaa vastuuta, niin voi miettiä sitä, että miksi meillä tarjotaan esimerkiksi mitään terveydenhuoltoa ylipäänsä. Miksi kenrnkään kuuluu millään tavalla osallistua muiden terveydenhuoltoon tai mukuloiden kouluttamiseen. Mun mielestä kaikki, joita sosiaaliturvan olemassaolo häiritsee, saisivat aloittaa mm. siitä, että maksavat itse kaiken terveydenhuoltonsa, täysin kompensoimattomana. Minusta on häiritsevää, että ihminen toimii eri tavalla kuin saarnaa.


      • Anonyymi

        Ei tarvitse muuttaa, Suomessa on mahdollista hoitaa omat asiansa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja jos nyt kaipaa enemmän yksilön omaa vastuuta, niin voi miettiä sitä, että miksi meillä tarjotaan esimerkiksi mitään terveydenhuoltoa ylipäänsä. Miksi kenrnkään kuuluu millään tavalla osallistua muiden terveydenhuoltoon tai mukuloiden kouluttamiseen. Mun mielestä kaikki, joita sosiaaliturvan olemassaolo häiritsee, saisivat aloittaa mm. siitä, että maksavat itse kaiken terveydenhuoltonsa, täysin kompensoimattomana. Minusta on häiritsevää, että ihminen toimii eri tavalla kuin saarnaa.

        Ei ole kyse siitä, että vaihtoehdoina on joko kaikki sosiaalituet ja terveysdenhuolto pois, vaan siitä että jos meinaamme että tukia ja terveysdenhuoltoa on jatkossakin, on vaan mietittävä mihin rahaa laitetaan.

        Jos ihminen kuolee varmasti kuukausissa eikä ole mahdollisuutta toipua ja selvitä, on järjetöntä käyttää hoitoon satojatuhansia euroja enää. Jos toipumiselle on mahdollisuus ja hyviä vuosia on mahdollista saada hoidolla, hoito on järkevää. Ne satatuhatta on järkevää käyttää vaikka sydänvikaisen lapsen leikkaukseen.

        Samoin, vaikka ideaalisessa maailmassa kuntoutusta ja terapiaa olisi hyvä jatkaa ikuisesti, terapoitavan osa osuus ja sitoutuminen tai sen puute saa aikaan hyödyn tai hoidon tehottomuuden. Kuvittelisin, että tämä on syy miksi kelan kuntoutuksia ei saa loputtomasti vain vain tietyn määrän. Jos kuntoutumista ei tapahdu, yhteiskunnan kannalta sen teho on huono ja vaikka se on yksilön kannalta tosi ikävää, samalla panostuksella saadaan paljon enemmän hyvää aikaan.


    • Enemmän tonne elämän alkupäähän sitä yhteiskunnallista tukea. Vähäkuin elefantit kun suojelevat pikkunorsuja. Niin se pitää olla, mutta suomessa päinvastoin. Luin just vuoden 1987 symposiumissa, kun jo silloin säästettiin koulutuksessa ja samalla sosiaali menot kasvoivat ja rahaa meni entistä enemmän eläkkeisiin ja aikuisten sosiaaliturvaan. Lapsilisien ostovoima oli tuolloin jo jääny vuoden 1945 tasolle. Ja näköjään tää ikävä kehitys on vuosien mittaan vaan voimistunut ja etenkin sipilän hallitus kärjisti tilannetta.

      • Anonyymi

        Lastensuojelu on pulassa, kun lapsia pitäisi suojella vanhemmiltaan, sitä ei voi tehdä pelkällä rahalla.


    • Mä mietin, että milloin tartten yhteiskunnalta jeesiä on kun en itse enää voi hoitaa hommia...

      Mitä se vois ikinä ollakkaan...

      Mä kerron tarinan, mikä ohuesti liittyy tähän..ohuesti..

      Poitsu lähti johonkin erään seuran järjestämään säbähommaan mukaan. Mä tietty säbämiehenä into piukeena völjyssä kuin voi olla vaan. Valkku bongas mut ja höynyytti mut joukkueenjohtajaks... no perskeles... koitan hoitaa....


      Eka vuosi ja joukkue sarjaan, toinen vuosi ja junnuja tulee treeneihin ovista ja ikkunoista...kaksi jengiä...

      Mutta sitten alkoi näkyä se...

      Hirvee sakki junnuja, mut kukaan vanhempi ei lähtenyt auttaa.. mä js se valkku koitettiin selvitä kahdestaan...

      Treeneihin kun junnut tuli, niin nippanappa kerkesivät oven laittaa kiinni kun vanhemmat kaasutti hittoon. Ketään ei kiinnostanut autella...

      Kausimaksu ja sähköpostiosoite piti riittää....

      Kunhan sen penskan sai jaloksista 3h viikkoon hittoon. Siltä tuntui...

      Neljän-viiden lapsen vanhemman kanssa pyöritettiin 30 junnun joukkueita pari vuotta...

      Loppulause: Jotkut haluaa täällä maailmassa hyvää, suurin osa vaatii sitä.

      • Mitä kiva kun kokeilit tuota minullekin suositeltiin joukkuueen ottamista💁🏻‍♀️
        Tein valinnan että keskityn omiin lapsiin eikä minulla ole aikaa muiden lasten kehittämisen.


      • valtakunta kirjoitti:

        Mitä kiva kun kokeilit tuota minullekin suositeltiin joukkuueen ottamista💁🏻‍♀️
        Tein valinnan että keskityn omiin lapsiin eikä minulla ole aikaa muiden lasten kehittämisen.

        Hyvä niin...


      • Disseisback kirjoitti:

        Hyvä niin...

        Jooh siinä piti viedä itse paikan päälle vanhempi ja hakea pois olin koko ajan laidalla joku lähti lenkille. Jäin vahtiin lasta ettei joudu pulaan valmentaja ja kun väännettiin että vahdin liikaa ioulun mielestä, että heti tuli viestiä minun pitää olla läsnä. 5lk tuli kanssani joka paikkaan esikoinen. Kouluun kielettiin minun vahtimasta sitä kun vaitiolo velvollisuus minun läsnä oloa ei hyväksytty.


      • Disseisback kirjoitti:

        Hyvä niin...

        ioulun= koulun mielestä


      • valtakunta kirjoitti:

        Jooh siinä piti viedä itse paikan päälle vanhempi ja hakea pois olin koko ajan laidalla joku lähti lenkille. Jäin vahtiin lasta ettei joudu pulaan valmentaja ja kun väännettiin että vahdin liikaa ioulun mielestä, että heti tuli viestiä minun pitää olla läsnä. 5lk tuli kanssani joka paikkaan esikoinen. Kouluun kielettiin minun vahtimasta sitä kun vaitiolo velvollisuus minun läsnä oloa ei hyväksytty.

        No sulla on kotonakin tarpeeksi haastetta, että joukkueen vetäjäksi ei toinna miettiä...🤔


      • Disseisback kirjoitti:

        No sulla on kotonakin tarpeeksi haastetta, että joukkueen vetäjäksi ei toinna miettiä...🤔

        Noh mutta minulla oli silloin vähemmän lapsiakin koska se oli ekalle menossa kun minua pyydettiin ja suositeltiin joukkueeseen sosiaalistumiseen mihin ei saatu edes suosittelusta huolimatta tukea. Muuten sitten olinkin peleissä mukana pitkään kumminkin vanhemmat piti viedä itse paikan päälle.


    • Anonyymi

      Mielenterveyspalveluissa on sama ongelma kuin lastensuojelussa, palvelut menevät suurelta osin väärille ihmisille, sellaisille, joilla ei ole mitään edellytyksiä olla tuettavana. On arpapeliä kuka missäkin sotealueella saa palvelua vai saako.

      Lapsiin ja nuoriin ja heidän vanhempiinsa pitäisi panostaa enemmän. Vahvasti mielenterveysongelmaisilta vanhemmilta lapset pitäisi ottaa helpommin pidemmäksi ajaksi huostaan, ja perustaa enemmän lasten tukiyksiköitä.

    • Anonyymi

      Ei Suomessa kenestäkään pidetä huolta. Se on silmänlumetta kuka muuta väittää.

    • Anonyymi

      Yhteiskunnan ei tule osallistua lasten
      Identiteetin hajoittamiseen.vaikka lapsi sitä pyytäisikin vanhempien yllätyksestä.
      Rahat tulee käyttää niiden sukupuoli asioiden korjaukseen joilla on todella
      painava syy saada hoitoa.

    • Lainsäädäntövalta kuuluu minusta yhteiskunnalle ja yksilöllä on velvollisuus ja vastuu sen noudattamisesta. Samoin rikosten tutkinta, selvittäminen ja ennaltaehkäisy sekä tuomiovalta kuuluvat yhteiskunnalle. Ei ole hyvä jos jokainen käy sheriffinä tuolla jakelemassa sakkolappuja ja tuomioita rikoksista. Sama koskee myös maan sisäistä ja ulkoista turvallisuutta; vaikka niissäkin ihmiset on keskiössä niin näiden hoitamisen vastuu on yhteiskunnalla.
      Samoin virkavastuulla tehdyt päätökset ovat yhteiskunnan vastuulla. Yhteiskunnan vastuu on että esim lapsien huostaanotossa tai vanhusten paleluiden järjestämisessä mennään lakien ja asetusten mukaan eikä tehdä sen mukaan miltä naapurista tuntuu.

      Sitten on rajanvetoja millaisena tulevaisuus nähdään esim koulutuksen suhteen. Jos yhteiskunta on sitä mieltä että ihmisen on hyvä ainakin oppia lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan niin kaikille pitää antaa nuorena sama mahdollisuus esim peruskoulun kautta. Jos tullaan toiseen tulokseen niin lakkautetaan peruskoulu ja yksilöt eli tässä tapauksessa vanhemmat hoitakoon mahdollisuuksiensa mukaan lastensa koulutus.

      Tuo hoidon jatkaminen on asia johon mulla ei ole selkeää kantaa. Onko sillä ero onko syöpä tullut tupakanpoltosta tai ammattitautina; hoidon kannalta sillä kuitenkaan ei ole eroa.
      Yhtä vaikea kuin arvioida kuka on elämäntapatyötön tai kuka ei vaan saa työtä. Jos tukia karsitaan niin molemmilta ne varmasti katoavat. Itse kuitenkin näkisin tässä vaihtoehtona jonkun vastikkeelisen toiminnan kuten vapaaehtoistyön velvoittavana vaihtoehtona.

    • Anonyymi

      Totta turiset. Juuri noin. Apua saadakseen vähintä mitä itse voi tehdä on kantaa vastuuta, eli auttaa itseään, että saa asiat rullaamaan.

      Nykyisin lasten ja nuorten ongelmat peilautuvat todella paljon vanhempien lukuisista ongelmista, joista haitallisimpia ovat mielenterveysongelmat ja vahva negatiivinen asenne muista ihmisiä kohtaan. Päiväkodeissa ja kouluissa saataisiin kyllä lasten ongelmat hallintaan, ellei vanhemmat sekaantuisi/sotkisi asiaa.

      Jos nuori ihminen ei halua mitään, hänellä on paljon mielenterveydellisiä ja ennen kaikkea sosiaalisen kanssakäymisen ongelmia. Näihin voi saada apua sijaishuollon nuorisokodista. Opinnot loppuun ja työ on se, joka pitää pinnalla elämässä, näihin kannattaa panostaa.

      - Sheena

    • Anonyymi

      Harvalla taitaa olla kasvatustaustaa?

      Lapsi ei ole syyllinen mihinkään, vaan hänen vanhempansa.
      Aikuisten käyttäytyminen, arvot ovat muuttuneet kyseenalaisiksi.

      Kasvatus ja ympäristö, kaksi merkittävää tekijää siihen millainen ihminen kenestäkin tulee. Ympäristö muuttuu yhteiskunnan muutoksista, koko ajan.

      Suomi on muuttunut, sen näkee jo PISA-tuloksista.

    • Anonyymi

      eli pääomaverotukeksen 2300 kertaistaidtaminen ainoa ratkaisu...... lakkosopuun

    • Anonyymi

      Yhteiskunnan vastuu on varmaan luoda uusia työpaikkoja koulutuksen ja tutkimuksen avulla. Paljon kirjoitetaan miten ihmiset ovat itse vastuussa saavatko työpaikan vai ei. Ei se aina noin mene, tilanteessa jossa irtisanottaisiin 200 000 ihmistä kahdenvuoden aikana.
      Tuo olisi yhteiskunnallinen muutos, johon harva yksilö voisi vaikuttaa.

      • Anonyymi

        Se suurtyöttömyys on nyt tulossa.
        Voi niitä jotka ovat velkaloukussa, ei kukaan Suomesta enää osta asuntoa kunnes tilanne selkenee. Siihen voi mennä 10 vuotta.


      • Anonyymi

        Kansainväliset ja kansalliset yritykset toimivat taloudellisin eikä sosiaalisin perustein, vaikka kuinka vaatisimme sosiaalista vastuunottoa. Tilanne on hyvin erilainen kuin vaikka 50-luvun Suomessa. Maailma on vaan erilainen kuin ennen ja olemassa olevien korttien kanssa on tultava toimeen. Yritysten toimintaedellyksistä on vaan pidettävä huolta, jos haluamme, että työpaikkoja jatkossakin on.


    • Anonyymi

      Mun mielestäni yhteiskunnan vastuu rajoittuu siihen, että jokaiselle änmälle on saatava haluamansa implantit tisseihin, täyteaineen pakaroille ja botoxit huulille...nämä voidaan vielä maksaa yhteisestä pussista mutta syylänpoiston maksakoon jokainen itse!

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2021
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1932
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1515
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1163
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1127
    Aihe