Ex-kokoomuslaisen Kirsi Pihan Hesarin esseestä oppimisen paikka Orpon johtamalle nykypoppoolle!

Anonyymi-ap

"Politiikka voi olla rikki, mutta ihmisen ei tarvitse olla

Nykyinen hallitus on ilmoittanut, ettei se perusta toimintaansa arvoihin vaan yhteiseen tehtävään. Sellainen johtaa nihilismiin, joka asettaa ihmisryhmät toisiaan vastaan, kirjoittaa viestintäyrittäjä ja kirjailija Kirsi Piha."

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010753181.html

"Opiskelijat Johns Hopkinsin yliopistossa saivat politiikan tutkija Yascha Mounkilta tehtävän. Heidän oli ratkaistava niinkin monimutkainen asia kuin se, onko hotdog voileipä.

Ensin opiskelijat naurahtivat hämmentyneinä: mitä väliä? Kenelläkään ei ollut voimakasta mielipidettä hodarin olemuksesta. Koska tehtävä oli kuitenkin annettu, he alkoivat pohtia asiaa tosissaan. Nopeasti muodostuivat joukkueet, jotka alkoivat väitellä vakavasti hotdogin ominaisluonteesta.

Lopuksi opiskelijat saivat vielä rahanjakotehtävän, jossa heidän itse saamansa summa riippui siitä, kuinka paljon rahaa annetaan toisille: tarjolla oli enemmän rahaa, jos lisää rahaa annetaan myös vastapuolelle, ja vähemmän, jos myös vastapuoli saa pienemmän summan. Opiskelijat valitsivat jälkimmäisen vaihtoehdon, koska he halusivat rangaista niitä, joilla oli eri mielipide hotdogeista – asiasta, jolla ei ollut aluksi ollut kenellekään mitään merkitystä.

Näin voi käydä meille kaikille, ja käykin. Jakaannumme helposti joukkueisiin, joita intohimoisesti kannatamme. Ihminen haluaa olla tykätty.

Joukossa mielistelemme omiamme jopa silloin, kun tiedämme joukon olevan väärässä. Joukossa työnnämme erilaisuutta ulos, oli kyse sitten niinkin yhdentekevästä asiasta kuin väärä mielipide hodarista – puhumattakaan oleellisemmista asioista, kuten erilaisesta taustasta, uskonnosta, kulttuurista, elämäntavasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Koemme empatiaa omiamme kohtaan ja vierautta niitä toisia kohtaan. Näemme toisen yksinkertaistaen ulkoapäin ja itsemme moniulotteisena sisältäpäin. Toinen on erilainen. Erilaisesta tulee vihollinen. Vihollista pitää rangaista, vaikka kärsisimme siitä itse.

Aloitit ehkä päiväsi, kuten minä, sosiaalisessa mediassa. Verkkoalustat ovat nykyään yksi tärkeimmistä sosiaalisten vaikutteiden lähteistä. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen media voimistaa vastakkainasettelua, lisää pelkoa, inhoa ja vihaa sekä työntää meitä algoritmeineen erilaisiin kaninkoloihin. Muutumme vihamielisemmiksi, heimoutuneemmiksi ja alttiimmiksi näkemään ”ne toiset” vähemmän inhimillisinä. Se ei ole vaikutuksiltaan yhdentekevää eikä jää vain virtuaaliseen maailmaan. Se muuttaa vuorovaikutustamme, yhteiskunnallista todellisuutta ja politiikkaa kokonaisuudessaan.

Ajassamme on muitakin voimia, jotka työntävät meitä joukkueisiin toisiamme vastaan.

Ihmisen luontaista kaipausta tulla hyväksytyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi voi hyödyntää luomalla keinotekoista uhkaa ja herättelemällä pelkoja erilaisuutta kohtaan. Kun samaan aikaan pyörimme yhä enemmän oman napamme ympärillä ja toisaalta käperrymme kannustamaan omaa joukkuettamme, meitä on helppo höynäyttää poliittiseen nollasummapeliin. Siinä pelissä valitsemme kuin huomaamatta vaihtoehdon, josta kärsimme itse eniten. Meistä tulee itsekkäitä ja sisäänpäin kääntyneitä. Yhteisyys rapautuu ja ajaudumme vastakkain. Toisesta tulee uhka, potentiaalinen vaara.

Meille on käymässä kuin Mounkin opiskelijoille. Tuotamme kärsimystä paitsi toisille myös itsellemme, jos emme osaa irrottautua ahtaasti näkevistä joukkueista. Kun voimistamme polarisoivaa vastakkainasettelua, kaikista tulee lopulta vihollisia. Yhteisen rakentaminen muodostuu mahdottomaksi.

Laitaoikeistoa ajavia voimia ovat pelko ja ahdasmielisyys. Laitaoikeiston tavoite on viha erilaisuutta kohtaan. Se kaipaa mennyttä, konservatiivisia arvoja, kääntyy sisäänpäin ja pyrkii rakentamaan nationalistisen autoritaarisen yhteiskuntamallin. Ei ole sattumaa, että niin moni laitaoikeiston puolue on ollut hyvää pataa Vladimir Putinin kanssa. Pohjalla oleva ideologia yhdistää.

Yhteisyys rapautuu, ajaudumme vastakkain.

Laitaoikeisto pitää keinotekoisesti yllä vasemmisto–oikeisto-jaottelua, joka ei vastaa modernia maailmaa. Se hyötyy siitä. Kun joku nostaa agendalle ihmisoikeudet, ilmastokriisin, poliittisen aktivismin tai vähemmistöt, laitaoikeiston kuoro leimaa: kommunisti! Totta kai maltillinen tai liberaalioikeistolainen kavahtaa sellaista leimaa."

Jatkuu.................

3

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ..........jatkuu.

      "Todellisuudessa kysymys on ihmiskäsityksestä, ei vasemmistolaisuudesta.

      Nykyinen hallitus on ilmoittanut, ettei se perusta toimintaansa arvoihin vaan yhteiseen tehtävään. Arvoton politiikka johtaa helposti nihilistiseen ajattelutapaan. Nihilismiä edustaa huolimaton ja jopa ilakoiva tapa rikkoa yhteinen sosiaalinen sopimus toistemme (sakset) kanssa ja tulevien sukupolvien (ilmastokriisin vähättely) kanssa. Se ilmenee puheessa ja käytöksessä, joka normalisoi toista ihmistä halveksivaa kommunikointitapaa. Se näkyy tietoisessa välinpitämättömyydessä haavoittuvaista planeettaa ja demokratiaa kohtaan. Se näkyy yhteiskunnallisten vaikuttajien opportunismina. Arvot eivät katoa, mutta niistä tulee tilanteen mukaan muovailtavia.

      Kun puolueiden onnistuminen lasketaan gallupeissa ja vaalituloksissa, puolueet toimivat laskelmoiden kuin iltapäivälehdet: ne antavat kansalle sitä mitä luulevat ihmisten haluavan. Suunta otetaan huutoäänestyksellä, ei arvojen kautta. Missä on se kuuluisa suomalainen edestä johtaminen?

      Suomalainen puoluekenttä on menneen maailman luomus. Siksi yhä useampi äänestäjä on hieman oman joukkueensa sivussa, puoluelaatikoiden välissä. On aika tarkastella omia arvoja uusin silmin. Puolueet tekevät nyt merkittäviä valintoja. Todellisuudessa kyse ei enää ole oikeistosta ja vasemmistosta vaan valtataistelusta suljetun ja avoimen, autoritaarisen ja demokraattisen sekä ahdasmielisen ja suvaitsevaisen välillä.

      Vaikka politiikka onkin polarisoitunut, ihmisten ei tarvitse olla. Meillä on ihmisinä enemmän yhteistä kuin puoluepoliittisen viitekehyksen kautta näyttää. Aikamme suuri kysymys on se, kuinka osaamme olla osa joukkuetta mutta säilyttää samalla oman yksilöllisyytemme, erilaisuutemme ja arviointikykymme. Kuinka opimme sietämään erilaisuutta, jopa suhtautumaan siihen uteliaasti? Kuinka pystymme dialogiin, jossa osaamme oppia toisiltamme? Dialogissa ei ole pakko päättää, onko hodari voileipä ja jakautua sen perusteella joukkueisiin. On mahdollista kannatella kahta mielipidettä yhtä aikaa.

      Menestyvä kansakunta ei rakennu nostalgiselle ajatusharhalle homogeenisesta Suomesta. Populisti puolueväristä riippumatta pyrkii hyödyntämään ja paisuttamaan inhimillistä kokemusta vieraudesta. Menneen haikailun sijaan on pystyttävä rakentamaan diversiteettirikasta Suomea, jossa erilaiset ihmiset tuntevat kuuluvansa joukkoon.

      Historioitsija Yuval Noah Hararin mukaan ihmisen koko todellisuus on tarinoiden taistelukenttä, ja paras tarina voittaa. Millaisessa tarinassa siis haluamme elää? Tarinassa, jota ajaa taantuminen ja ahdasrajainen ajattelu vai tarinassa, joka on suvaitsevainen ja rakentava?

      Voimakas tarve yhteyteen toisen kanssa on ollut ihmiskunnan menestymisen edellytys. Vuorovaikutus erilaisuuden kanssa on luonut mahdollisuuden vaurastumiseen ja yhteiseloon, se on pitänyt meidät hengissä ja mahdollistanut innovaatiot, edistyksen ja siirtymisen kohti tasa-arvoisempaa maailmaa.

      Sisäänpäin kääntyvä Suomi on paitsi moraaliton ja vastuuton, myös kestämätön ja kuihtuva."

      Kirsin eettinen ajattelu on ihailtavaa. Hallituksen moraalikato on ennennäkemätöntä. Ei ihme, että RKP:n Hendriksson päätti hakea mandaattia Brysseliin ja toiveensa toteutui.

      Kokoomus sukelsi syviin ja synkkiin vesiin hylkäämällä arvopolitiikan.

      • Anonyymi

        Onko Suomen kansalla kykyä parviälyyn?
        Vai jäädäänkö laumakäyttäytymisen tasolle?

        Ja kumpaa poliitikot hyödyntävät?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko Suomen kansalla kykyä parviälyyn?
        Vai jäädäänkö laumakäyttäytymisen tasolle?

        Ja kumpaa poliitikot hyödyntävät?

        Istuva hallitus on luiskaotsaisimman kansanosan mahdollistama.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvästi, mies

      Tulen nyt tänne harvoin. Lakkasin unelmoimasta meistä. Päästin irti tästä meidän välisestä tilanteesta. Vaikka mitään ei
      Ikävä
      27
      2351
    2. Sä saisit kenet

      Sä vaan haluaisit
      Ikävä
      79
      1736
    3. Oikein hyvää perjantai päivää

      Hyvää huomenta ja kaikkea hyvää. ☺️🤍🍁✨🧡
      Ikävä
      222
      1062
    4. Hiihtäjälegenda Juha Mieto avautuu Farmin "leidien" käytöksestä - Tämä yllätti: "Me miehet oltiin.."

      Juha Mieto on mukana Farmi Suomi: Revanssi -realityssä. Tsemppiä Farmille, Mietaa! Lue Juha Miedon haastattelu: https:
      Suomalaiset julkkikset
      18
      989
    5. Semmonen juttu, että..

      ..ikävä iski. Mietin kaikkea sitä, mitä sä antaisit mulle ja mitä mä antaisin sulle. Millasta meillä olisi yhdessä, kos
      Ikävä
      28
      934
    6. Nuorempi mies, vanhempi nainen

      Olen aivan sekaisin itseäni n. 20 vuotta vanhemmasta naisesta. En saa häntä mielestäni millään, vaikka olen yrittänyt. E
      Ikävä
      61
      911
    7. Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea

      Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea? Ikivanhan aloituksen provosoimana mietin m
      Sinkut
      122
      891
    8. Mennäänkö sitten mies

      Naimisiin joskus? Haluaisitko?
      Ikävä
      43
      829
    9. Mietin vain sua

      Kuinka saat pään ihan pyörälle. Oltaisiin hyviä yhdessä. Joku uskomaton kemia meidän välillä. Ulkopuolisista varmaan näy
      Ikävä
      11
      771
    10. On ilta jälleen joten

      Uusi iltaketju tähän. Mukavaa iltaa vaan. Susi se täällä aina yksin tallustaa. 😊🐺🌃🌙☕🧡
      Ikävä
      118
      720
    Aihe