etelä vantaan ratsastuskoulu

kundi-22-

oisko kellään kokemusta etelä vantaan ratsastuskoulusta?

olen siis vasta harrastuksen aloittava...

46

3871

  Vastaukset

  • Olen käynyt kyseisellä tallilla yhden ainoan kerran irtotunnilla.. Talli vaikutti oikein kivalta ja hevoset ja ihmiset mukavilta. Mutta ainoa syy, miksi en tallilla alkanut käydä, oli isot ratsastusryhmät. Tai ainakin sillä tunnilla jossa olin, ratsastajia oli noin 10, joka on mielestäni jo liikaa..Tosin tunti oli silloin pienemmällä kentällä, siellä kun oli myös toinen paljon isompi kenttä. Ja pääkaupunkiseudulla ryhmät kyllä ovat melko isoja suurimmassa osassa talleista..

   Mutta kannattaa käydä itse paikanpäällä katsomassa. En tosiaan osaa tarkemmin sanoa paikasta, kun en sitä tämän paremmin tunne..Ja alkeisryhmät varsinkin uskoisin olevan pienempiä..

  • Juu mä ratsastan evr:llä ja ihan vakituisena.
   Tallialue on erittäin siisti ja tallilla on maneesi ja 2 kenttää. Ihanat maastot piristävät ihanasti kuumaa kesäpäivää. Jopa aivan alkeisratsastajat pääsevät käymään maastossa;)
   Opetus on erittäin mukavaa ja hevoset tekevät 3-4/h päivää, mutta silti pysyvät erittäin virkeinä ja reippaina. Erillaisia persoonia hevosisita löytyy. On haastavaa ja helppoa. Tunnella mennään selkään aina jakkaralta, koska se on mielyttävämpää hevosten mielestä. Myös tunneilla mennään monta kertaa samalla hevosella, jotta heppa oppii tuntemaan sinut. Moni sunnuntai on kilpailuita este ja koulu ja niihin pääsee osallsitumaan. Pääkaupunk iseudulla on isot ryhmät ratsastuskouluissa ja evr:llä eli Etelä-Vantaan Ratsastuskouulssa ryhmät ovat max 10/hlö. Kuitenkin kivat opettajat pitävät huolen, että sinua ei "unohdeta" tunnilla;) Tallille kannattaa tulla puolituntia enne omaa ratsastusta ja tallin seinältä näet kenellä menet. EVR:n hevosilla ei käytetä suojia, mutta martingaalit ovat yleisiä monilla hevosilla. Sinun kannattaa soittaa ja tiedustella tallista:D Jos kuitenkin kaipaat evr:n tapaista, mutta pienempi ryhmäistä niin suosittelen Tolkinkylän Ratsastuskoulua:D

  • Millaisia leirejä on täällä? Olisin kamujeni kanssa kiinnostunut lähtemään tänne leirille, ja olisi kiva tietää, onko täällä nyt sitten kivaa :D Millaiset ovat myös leiri- ja tallitilat?

   • Olen ite ollut kaks vuotta evrk leirillä ja meen nyt kolmannen vuoden sinne! Siellä leirilt ovat tosi hyviä mielestäni, paljon tekemistä, uusia tuttavia, hauskanpitoa, 2h ratstusta, kivoja hevosia ja voi valita meneekö vuokra, este tai yleis leirille yleis leirillä on yleensä nuorempia ihmisiä, vuokra ja este leireillä on vähän vanhempia ridaajia yleensä!


  • Olen itse aloittanut tunnit juuri EVR:llä. Tykkään kyllä paikasta. Maneesissakin pystyy tehdä tehtäviä eikä se ole liian täysi. Tunneilla on n. 8 ratsastajaa, mutta joskus enemmänkin. Suojia käytetään osalla hevosista. Paljon on martingaaleja, mutta toisilta tuntilaisilta voi pyytää apua niiden laitossa :)

   • ihan surkee paikka


  • Olen ratsastanut EVRllä jo 3 vuotta ja erittäin tyytyväinen olen ollut. Tunnit on tasokkaita, henkilökunta on mukavaa, Hyvät opettajat, Mukavat ja kokeneet hevoset, Ilmapiiri on hyvä.

   Plussia
   Ei hoitajatoimintaa; Ratsastajat saavat itse hoitaa hevosen, ja ikävät ponitytsyt ja poitsut eivät pompottele lellikkiensä paskahommien hoitamista varten.
   Tallille saa tuoda koiria jos ne pitää hihnassa eivätkä ne hyökkäile muiden koirien kimppuun
   pukuhuone
   kerhotila
   laajat maastot
   iso kenttä
   pikkukenttä
   maneesi

   Miinuksia en keksi, talli on niin hyvä paikka ettei minulla siitä ole sanoimista. Käyn siellä nyt ja tulen aina käymään. Ihana paikka, paljon hgeppoja ja poneja, siisti talli....

   suosittelen ehdottomasti!

   • Kävin yhdellä yksärillä. Varusteet tosi likasia. Yhteiset likaiset suojat kaikilla hevosilla. Satulahuopiin oli pinttynyt likaraidat ja huovat haisivat. Hevosten kavioita ei oltu putsattu aikoihin. Täynnä kovaa savea, keskellä iso kivi. Ratsastuksen jälkeen mustään ei löytynyt edes sientä että olisi voinut hikistä hevosta putsata. Harjat yhteiset ja kuten ehkä jo voi arvata, likaiset. Tapana näytti olevan, että tunnin jälkeen hevosta EI harjata. Hepalla jolla ratsastin, oli iso hyllyvä patti jalkataipeessa. Oliko se paise vai jotain muuta?


   • Huolestunut kirjoitti:

    Kävin yhdellä yksärillä. Varusteet tosi likasia. Yhteiset likaiset suojat kaikilla hevosilla. Satulahuopiin oli pinttynyt likaraidat ja huovat haisivat. Hevosten kavioita ei oltu putsattu aikoihin. Täynnä kovaa savea, keskellä iso kivi. Ratsastuksen jälkeen mustään ei löytynyt edes sientä että olisi voinut hikistä hevosta putsata. Harjat yhteiset ja kuten ehkä jo voi arvata, likaiset. Tapana näytti olevan, että tunnin jälkeen hevosta EI harjata. Hepalla jolla ratsastin, oli iso hyllyvä patti jalkataipeessa. Oliko se paise vai jotain muuta?

    Mun on nyt pakko kommentoida tähän. Oon ollu kohta 3 vuotta EVRK:lla vakkarina. Se että varusteet, suojat ja hevosten kaviot on likasia on täysin ratsastajien vika! Siihen ei voi omistaja vaikuttaa, kuin muistuttamalla ratsastajia ja niin hän myös tekee! Mutta toi että hevosten kavioita ei oo putsattu aikoihin on kyllä liiottelua.
    Se että harjat on yhteiset, johtuu talliremontista. Hevosilla oli kyllä omat harjat, mutta remontin takia tallilla on epäjärjestystä väliaikaisesti. Mutaseksi harjat varmasti tulee syksyn keleillä, ja niitä onkin sitte vähä hankalmpi lähtee tunnilla käyvän märästä mudasta putsaamaan.
    Hevoset pitäisi harjata tunnin jälkeen, mutta kaikki eivät sääntöjä noudata.
    Joa haluat hikistä hevosta viilentää sienen ja veden avulla henkilökunnalta voi pyytää siihen tarvittavat äskenmainitut välineet. Samaten jos hevosella on patti/haava tai mitä vain normaalista poikkeavaa siitä pitää kertoa tallityöntekijöille! Eihän ne muuten saa niistä tietää.

    Sanoisin että yhdellä tunnilla käyneenä sä voisit ottaa asioista selvää, ennenkun tuut nettiin haukkumaan.

    Aikalailla kaikki hyvät puolet onki jo mainittu. Yhtenä miinuksena antaisin tallissa olevien avustajien nuoren iän.
    Se että tunneilla olisi enemmän kuin 8 ratsukkoa ei pidä paikkaansa, ellei ole VAHINGOSSA tullut ylibuukkausta. Eli tunneilla max. 8 ratsukkoa.
    Nykyään hevoset myös tekevät 1-3h/pv ja jokaisella on yksi vapaapäivä viikossa. Noi ketjun ekat viestit on vanhentunutta tietoa.


   • Nykyään opet OK ja kivoja. Kotisivuja ei ole päivitetty vuosiin: esimerkiksi bussiyhteydet ovat muuttuneet (linjanumerot ja reitit) mutta tietoja ei ole päivitetty. Vanhoja hevosia on pidetty liikaa tunneilla (esim. Labbas ja Flora) tarkoituksena on kai säästellä "parempia" hevosia Klo 20-21 tunneille. Opettajat eivät saa itse jakaa hevosia (hehän tietävät PARHAITEN oppilaan osaamisen ja fyysiset rajoitukset.

    Muuten henkilökunta on OK, mutta Maisan poikaystävä, "talonmies" Tommia ei kiinnosta muu kuin ruuvailla ikivanhaa ex-ralliautoaan. Tyyppi on lisäksi valinnut eräät henkilöt joille v******ee urakalla. Ja rakennusten räystäitä ei ole kertaakaan siivottu nykyisten omistajien aikana. Traktori oli toissa talvena koko ajan rikki, ei kai "tekijämies" Tommi osannut korjata sitä...


   • Unohtui. hevostelin E-VE:llä v.2000-2013 joten kokemusta on...


   • Syksyllä 2010, kun nykyisen omistajan aikana, kävi perusteellinen väestökato: paikan vanhat asiakkaat eivät näköjään pitäneet nykyisen omistajan systeemeistä. Monet ryhmät olivat lähes tyhjiä syksyllä 2010-keväällä 2011. Muutaman viime vuoden aikana E-VR:llä on tehty urakalla remonttia, tyypillistä niille remonteille on ollut että ne eivät ole tahtoneet millään tulla valmiiksi. Ylätallin (ja alatallin) uudistamisen kyllä ymmärrän mutta en jaksa käsittää, miksi isompi kenttä piti laajentaa vielä isommaksi: senkin valmistuminen venyi ja venyi ja tunnit oli pidettävä kesäaikana liian pienellä yläkentällä.
    Viime keväänä vakiotunnin hinta nousi 2€ (!) ja ensi vuodeksi 1€. Tahtoo sanoa, että pankki on alkanut vaatia saataviaan takaisin ja jostahan ne rahat on revittävä. Saas nähdä, vieläkö nykyE-VR on vielä pystyssä parin vuoden päästä vai onko velkoja (=pankki) pistänyt koko hoidon vasaran alle. Enpä menisi (enää) ottamaan vakiotuntia E-VR:ltä. Eihän sitä tiedä... :confused:


   • Niin, nykyiset vakiotuntilaiset ovat tulleet E-VR:lle alkeistuntien kautta. Ja vannovat paikan nimeen kuin jeholavainen raamattuun. Niitä "vanhoja" ratsastajia löytynee enää parilta myöhäistunnilta arki-iltoina.


  • Ollaan menossa tonne ehkä kesä leirille. onko siellä hyvät hepat kiva opettaja.

   • Evrk:l on hyvä opetus ja mukavat hevoset! Suosittelen mennä sinne leirille


  • Alkeiskurssi on tosi hyvä ja opettavainen! Olen ite ollut taluttamassa alkeis kursilla, näin siel oppi tosi monta ratsastajaa ratsatamaan

  • Umm.. Kävin EVRK kesäleirillä 2011 ja on mukavat hevoset! Ihania ja kilttejä kaikki! Mutta yks miinus siitä, että ei koskaan vastata puhelimeen, ja jotenkin tuli tunkkainen olo... Ja huone missä nukuttiin oli kylmä vaikka olikin 4 patteria. Mutta muuten tosi kiva talli! ❤️

  • En oikein pidä tallista. Suurimmalla osalla hevosista on pilttuut jotka ovat minusta epäreiluja tuntihevosia kohtaan. Ne käyvät tunneilla ja tunnin jälkeen pilttuuseen jossa ei ole edes turvetta. Ne eivät pysty makaamaan siella joten itse en pidä siitä. Muuten ihan hyvä talli mutta hevoset ja niiden varusteet olivat likaisia ja satulihuovat haisivat hielle ja ummehtuneelle!

   • Tunnin jälkeen pilttuuseen aivan totta mutta ei ollut muuta vaihtoehtoa kun pilttuut. .Karsinatallia ei enää saanut sillä liian pieni talli johon karsintaeivät olisi täyttäneet kkriteereitä. ja hevoset pääsevät kyllä heti kun ne on hoidettu ulos


   • Itse asiassa isoin osa hevosista saa nykyisin elää uusitussa pihatossa, jossa saavat elää hevosmaisesti yhdessä laumassa :) Pilttuussa hevoset ovat vain tunneille laittoa varten tai odottamassa ulos pääsyä/ruokaa.


  • Ratsastin etelä-vantaan ratsastuskoululla n.4vuotta.Äitini ratsasti siellä pitkään kun tallin omisti toinen nainen,oli sillon tosi mukava ilmapiiri ja hyvät tunnit.En ratsastanut siellä silloin koska olin tosi nuori,mutta olin usein tallilla mukana ja pääsin välillä hepan selkään kun äiti talutti.Aloitin ratsastuksen muualla mutta 5vuoden päästä vaihdoin evrk:lle.Omistajaksi oli vaihtunut Maisa niminen nuori nainen.Tuntuu ettei hänellä ollut yhtään kokemusta tallin ylläpitämisestä,kun 5vuotias lapsikin hoitaisi työnsä paremmin.Sain aina tunnille Aaran tai jonkun vanhan hevosen jolla ei pääse kehittymään.Tallin puhelimeen ei ikinä vastattu,joitain oppilaita suosittiin ja toisia syrjitiin,harjat,suojat,satulahuovat ja kuolaimet olivat aina todella likaisia.Hevoset saattoivat seistä monta tuntia pilttuussa kamat päällä odottaen seuraavaa tuntia.Jos hevonen tylsistyi ja alkoi esim. heiluttamaan narua,niin tallitytöt tai Maisa alkoi karjumaan ihan täysiä,joka ei ole reilua hevosta kohtaan,joka joutuu vaan seisoskelemaan tuntitolkulla.Olihan siellä taitavia hevosia mutta niitäkään ei saanut tunnille kun kerran vuodessa vaikka taso riittäisikin.Maisa ei edes tullut ikinä katsomaan tunteja mutta silti päätti hevoset,jotka eivät melkein ikinä vastannut ratsastajan tasoa.Loppupuolella sain alkaa mennä Lotta nimisellä hevosella,josta sitten tykkäsin kovasti,ja jolla kehityin.Maisa sai jostain aivojensa sopukoista idean,että nyt hankitaan kokoajan nuoria hevosia ja myydään hyvät pois,vanhat hevoset kulutetaan loppuun ja hankitaan uusia tilalle kunhan ne vanhat kuolee pois.Kun tämä meininki alkoi vaihdoin tallia.Vuodessa olen oppinut kirjaimellisesti 3krt enemmän kuin mitä olen oppinut evrk:lla 4vuoden aikana.Ne jotka ratsastavat siellä voivat minun puolesta jäädä huonoon opetukseen,järkyn isoihin ryhmiin ja kamalaan ilmapiiriin,mutta muilla talleilla varmasti kehittyisivät paremmin....

   • Voi olla, että maisa oli alkuaikoina kokematon eikä ihan osannut hallita tallin pitämistä. Nykyään evrk pyörii todella hyvin, tosi suosittu ja hyvä maineinen paikka. Seurakin valittiin sinettiseuraksi, kisat suosittuja eli osallistuu paljon ulkopuolisiakin ja leirit aina täynnä. Hevoset seisovat korkeintaan noin puoli tuntia varusteet päällä, yleensä eivät sitäkään. Ja luulisi hevosen tykkäävän enemmän olla varusteteet (tottakai löysätty satulavyö jne) päällä vähän aikaa, kuin että vartin ilman varusteita ja koko ajan joku ottamassa satulaa pois ja laittamassa takaisin... Hevoset jakavat OPETTAJAT, eivät maisa! opettajat tietävät, kuten sanoitkin, ratsastajien tason ja kehityksen kohteet paremmin. Eli enpä usko että olet ollut tasoltasi tarpeeksi hyvä muille kuin vanhoille ja kokeneille hevosille, jos et ole niitä saanut..... Tunneilla max 8 ratsukkoa, ei millään tavalla isot ryhmät jos vertaa muiden pk seudun tallien yleensä noin 10 hlö ryhmiin.. Ja jos 8 on sinusta liikaa, voi mennä pienryhmään, joissa max 4 ratsukkoa :)


  • Muutama ystäväni ratsastaa kyseisellä tallilla vieläkin.Kertovat että Aara ja Flora käyvät vielä estevalmennuksissa,en tiedä onko tämä totta mutta jos on niin herranjumala.Aara on nettisivujen mukaan jo 26v ja Flora on yli 20,hevoset olivat jo silloin ihan poikki,en osaa kuvitella niitä nyt.

   • No ei kyllä todellakaan pidä paikkaansa. Flora ei enää hyppää yli 40cm esteitä, puhumattakaan minkäänlaisesta estevalmennuksesta. Voisit tarkistaa "faktat" ystäviltäsi ennen kuin kirjoittelet tuollaista.


  • Entykkää: Tasan samoja kokemuksia meikäläiselläkin. Jostakin syystä meikäläiselle tupattiin usein Floraa vaikka sen ravi kävi selän päälle. Ja jos ihmettelin Maisalle hevosten jakoa, tuli häneltä kuin apteekin hyllyltä tukku tekosyitä, miksi en saanut pyytämääni hevosta. Tunnin lopulla opettajat aina kysyivät hevostoiveita, mutta turhahan sitä oli toivoa jotakin hevosta koska Maisa ei suvainnut antaa sitä...minusta se oli todella asiakkaan aliarvioimista. Ja tiettyjen asiakkaiden syrjimistä ja toisten suosimista.

  • Näyttää nyky E-VR kehittyneen lasten ja nuorison paikaksi. Kehitystä parempaan ei tapahdu, sillä vekarat eivät osaa/älyä antaa palautetta. Ja niiden Maisan suosimien asiakkaiden mielestä E-VR on tottakai maailman PARAS paikka...Huomatkaa se, että 98% nykyisistä asiakkaista on aloittanut siellä alkeistuntien kautta vuoden 2010 jälkeen; vajaan 5 vuoden kokemuksella eivät vielä tajunne asioiden todellista tilaa.

  • ...Näyttää siltä, että niistä vanhoista hevosista yritetään päästä eroon tavalla tai toisella. Vanhojen hevosten liiallinen käyttäminen tunneilla (ja ns.parempien hevosten pihtailu suosikkiryhmille/ihmisille) on silkkaa typeryyttä ja eläinrääkkäystä. Esimerkiksi Labbas saattaisi olla vielä elossa jos sitä olisi käytetty järkevämmin, eli yksi tunti päivässä; sen sijaan sitä rääkättiin jopa 3 tuntia päivässä nykyisen omistajan aikana.

  • ...Aarakin sitten on lopetettu, onnistuivat ajamaan sen(kin) loppuun...Lepää rauhassa, Aara!

   • Pakko tulla tänne näin myöhään kommentoimaan. Aara lopetettiin koska se liukastui jäällä. Aaran jalka murtui aika pahasti eikä sitä saatu enään kuntoon. Päätettiin että oli parempi lopettaa Aara kun antaa sen kärsiä!! Silkkaa pötyä toi sunkin kommentti!
    Oon käyny evrk:lla monta kertaa kun mun kummitäti ratsastaa siellä. Tosi mukava paikka. Aara oli kyllä mun lemppari mut on Pimukin musta aika kiva. Mut ennenku tuutte tänne kommentoimaan nii ottakaa selvää tästä tallissa tai käykää itse paikan päällä! Tosi ihana paikka


  • Tallilla on mukava ilmapiiri, sinne on kiva mennä. Pihatto tuntuu hyvältä ratkaisulta hevosille. Mukavat ja taitavat opettajat. Pk-seudun talleista paras kokonaisuus omaan harrastamiseeni, vaikka seudulta löytyy useita hyviä talleja.

  • Mun on pakko sanoa tähän, että EVRK on paras talli jossa olen käynyt (Dumissa, kilossa, peikillä ja muilla talleilla käynyt). Ilmapiiri on todella hyvä ja sellaiseen ilmapiiriin en ole törmännyt milläkään tallilla. Hevosia on erilaisia ja jokainen hevosista on mukavia. Opettajat ovat todella mukavia ja osaavat opettaa tsemppaavasti ja hyvin. Tallin omistaja on myös todella mukava!
   Ainoana miinuksena sanon, että en ymmärrä miksi n. 10-vuotias tekee jotain tallitöitä tai tuntiavustajan hommia. Sen takia hevoset tulee välillä aina liian myöhään talliin ja sitten ei ole enää aikaa rauhassa laittaa hevosta kuntoon. Mielestäni noin pienelle lapselle ei kannattaisi antaa vastuuta noin "suureen" työhön.

  • Olen kiinnostunut aloittamaan ratsastuksen Etelä-Vantaalla. Mikä on tilanne tälle hetkellä tallilla? Toimiiko se että omistaja valitsee hevoset?

   • omistaja ei enää valitse hevosia, vaan opettajat :) Nykyään ainakin ihan super kiva paikka, ratsastajat päässeet suomen nuorison parhaimmistoon, joka kertookin opetuksen tasosta! lisäksi srl myönsi tallin seuralle sinettiseura palkinnon!


  • No se on hyvä jos se Maisa on ottanut opikseen. Eniten pidin E-VR:llä Pauliinasta eli Paukusta. Kyllä niiden muidenkin opettajien kanssa tulee toimeen! ;)

  • Mä oon menossa sinne tänä vuonna leirille. Kävimme äitini kanssa katsomassa tallia ja se vaikutti oikein mukavalta. Jos joku on käynyt siellä leireillä niin voisitko kertoa millaista siellä oli?? Millaisissa tiloissa yövyitte??

  • EVRKlla on:
   Opetus on monipuolista ja mainiota!
   Hevoset ja ponit suurin osa* kilttejä ja kaikki ihania ratsastaa.😊 (* pari äksyä hevosta ja poni löytyy)
   Tallihenki on mitä parhain!❤
   Paljon kisoja ja tapahtumia joka parantaa tallihenkeä entistä enemmän!😍
   Suht siistit ulko ja sisätilat.😉 (pari lätäkköä ei ihanaa menoa haittaa)
   Maastot, maneesi ja kenttä oikein mainiot😇 (kesällä maneesi ja kenttä voi pölistä mutta useintilanne korjataan)
   SUOSITTELEN TALLIA KAIKILLE MITÄ SUURIMMALLA SYDÄNMELLÄ!😘

  • Moi:)
   Harkitsisin E-VRK'lle esteleirille tulemista niin suositteletteko? Oon kuullu monelta kehumista hevosista ja ilmapiiristä. Pitääkö paikkansa?

   • Minä olen menossa tuolle 29.7 alkavalle. Mille sinä? 😍😍


   • 17.6 alkavalle eli ei olla samalla😥


  • Minäkin haluaisin kuulla vähän kokemuksia lähiajoilta. Olen ollut vuoden ajan ratsastustauolla ja harkitsen tuonne menemistä tunneille, ehkä leirillekin. Haluaisin kuulla plussia ja miinuksia, jos mahdollista. PS. Minulle tärkeintä tallilla ei ole niinkään puitteet, vaan hevosten kohtelu ja niiden tyytyväisyys. Toki puitteet (varsinkin hyvät maastot!) on plussaa. :)

   • Mille leirille olisit menossa? Menen nyt ekaa kertaa Evrk lle leirille 😶 ja yksin... Odatan nyt vain leirikirjettä. Menen tuolle 29.7 alkavalle, jännittää ja oon lukenu sivut 1000 kertaa 🤣


  • Kuka tulee nyt ensiviikolla alkavalle esteleirille? 😊

  • Millainen se Maisa on? Millaiset opet? Millaiset maastot? Voiko hevoset hyvin? Montako tuntia hevoset tekee päivässä? Onko ne karsinoissa vai pilttuissa? Onko kuiviketta kunnolla ja heinää?

  • Joo olen ratsastanut siellä jo 2vuotta on tosi hyvä Talli Suosittelen.

  • Maisa on tyhmä, luultavasti Suomen tyhmin ratsastuskoulun vetäjä. Ja hänen poikaystävänsä on vielä tyhmempi. Opet (kuten Paukku) ja hevoset ovat kivoja.

   • Millä lailla tyhmä? Omistaja kuitenkin nyt vaihtunut..


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi
   Maailman menoa
   175
   6208
  2. Vastaamoon tehty ehkä kaksi tietomurtoa - kertoo Yle.

   https://yle.fi/uutiset/3-11612331 Tietoa tihkutetaan tipoittain. Uutta katastrofia pukkaa Vastaamon osalta. Eiliseen asti kyse oli vain yhdestä hakker
   Maailman menoa
   351
   5079
  3. Autoilun päästöt

   Hallituksen tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006698934.html Liikenteen päästöt ei
   Maailman menoa
   378
   1592