Missä vaiheessa Saksa hävisi sodan?

Päättelijä

Missä vaiheessa Saksa hävisi sodan?

Mitäs mieltä olette?

Minun mielestäni tällöin:

http://www.historyplace.com/worldwar2/timeline/ww2time.htm

Dec 19, 1941 - Hitler takes complete command of the German Army.

Alkuperäinen juttu naapurifoorumilla meni näin:

Missä vaiheessa Saksa hävisi sodan?

http://www.jippii.fi/jsp/forum/thread.jsp?b=armeija&t=15619&p=21

Kun nyt katsoo historiaa, niin missä vaiheessa voi katsoa että Hitler tulee häviämään vielä jossain vaiheessa sodan?

1. 1939 Iso-Britannia, Ranska ja Puola julistavat Saksalle sodan.

2. 1941 Hitlerin hyökkäys Neuvostoliittoon.

3. 1941 joulukuu, kun Hitler julistaa sodan USA:lle.

4. 1941 joulukuu, kun saksalaiset joukot joutuvat vetäytymään Moskovan länsipuolelta.

5. 1942 -43 välinen talvi ja tappio Stalingradissa.

6. 1943 kesällä, tappio Kurskissa.

7. 1944 kesä, Normandian maihinnousu ja idässä operaatio Bagration.

8. 1944-45 talvi, tappio Ardenneilla.

9. 1945 kevät, tappio taistelussa Berliinistä.

41

1541

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MiracleMike

      Joku populäärihistorian retoorikko saattaisi sanoa, että Saksa oli hävinnyt sodan ammuttuaan ensimmäisen laukauksensa kohti Puolaa. Mutta eiköhän tuo Stalingradin tapaus tunneta "toisen maailmansodan käännekohtana", johon saakka siis Hitlerin Saksa oli kaikella tapaa vielä niskan päällä.

      • josef Kay

        Saksa pystyi vielä Stalingradin jälkeen vakauttamaan tilanteen itrintamalla, kun Ranskasta kuljetettiin sinne SS-Panssariarmeijakunta, jota johti erinomainen komentaja, SS-kenraali Paul "Isä" Hausser. Nämä Waffen-SS:n panssarijoukot valtasivat esim. Harkovan takaisin. Stalingrad merkitsi tosin loppua Saksan aluevaltauksille, mutta Kurskin panssaritaistelu kesällä 1943 käännekohtaa, jonka jälkeen saksalaiset eivät voineet enää vakiinnuttaa tilannetta itärintamalla.


    • viestimies

      Olen sitä mieltä, että Japani ratkaisi myös saksan kohtalon hyökätessään yhdysvaltoja vastaan.
      Venäläisille tuli tieto siitä, että japanilaiset eivät hyökkää venäjälle, saksassa olleen vakoilijan
      (Rickhard Sorge ,muistaakseni nimi)ansiosta. Näin he pystyivät siirtämään siperiasta talvisodankäyntiin erikoistuneita joukkoja moskovan rintamalle ja näin Sotaonni pikkuhiljaa kääntyi.
      Mikäli Japani olisi hyökännyt neuvostoliittoon, kommunistivaltio olisi ilman muuta romahtanut ja sen jälkeen sotahistoria oliskin ollut arvailujen varassa.
      Toinen asia, mikä tietenkin vaikutti saksan häviämiseen, oli juutalaisvainot. Vainojen ansiosta heiltä jäi miljoonia juutalaissotilaita käyttämättä, vainot sitoivat paljon joukkoja ja varoja ja parhaat juutalaistiedemiehet pakenivat yhdysvaltoihin ja olivat siellä kehittämässä ydinasetta.
      Mikäli neuvostoliitto olisi romahtanut, maailman herruus vuosikymmeniksi, olisi tullut kuitenkin sille, joka ensinnä ehti valmistaa atomipommin, ilman juutalaisia, Saksa olisi hävinnyt.

      • kannakselainen

        olisi halunnut käyttää juutalaissotilaita, hehän olivat vihollisia???


      • osa leiri

        "Juutalaisvainot" oli osa leirijärjestelmää, joka taas rahoitti sotatalouden.
        Venäjä itseasiassa toimi samoin, tuotantoa siirrettiin leireihin joissa oli ilmainen työvoima, näin valtio sai tuotteita "ilmaiseksi".

        Kun sota lähti kunnolla käyntiin, niin leireihin saatiin työvoimaa sotavangeista ja valloitettujen alueiden väestöstä, leirejä voitiin itseasiassa rakentaa kunnolla lisää.

        Ilman leirejä ei kumpikaan valtio olisi kyennyt rahoittamaan toimintaansa sota-aikana vuosikausia, juutalaiskysymys oli vain keino ratkaista leirien työvoimatarve sodan alussa.


      • ...

        Ensimmäinen toimiva ydinase räjäytettiin etelä-Saksan alueen vuoristossa maanalaisena kokeena alkuvuodesta 1945. Projekt Sturmfeuer.

        Saksan antautuessa USA:n joukoille paljastettiin tiedot kahdeksan ydinpommin piilopaikoista, jotka oli kätketty etteivät ainakaan venäläiset löytäisi niitä. Göring taisi mainita tästä Nurenbergin oikeudenkäynnissä.

        ...Ja onhan jopa kouluissa opetettu yleinen tieto että Stalinilla oli juuri siksi niin kiire Berliiniin, koska hän halusi ydinase tiedot käsiinsä ennen USA:a.


      • Stoa

        Hyvä pointti, mutta jenkkienkin joukkoja piti sitoa. Muistelehan miksi Saksa hävisi I maailmansodan. Voittohan siitä Venäjän vallankumousten jälkeen olisi Saksalle tullut. USA:n piti estää Saksan nousu supervallaksi.

        Japanista sen verran, että kansalaisiin upposi helposti kaakkois-Aasian valloitukset, sillä länsityranneista eroon pääseminen oli Japanilaisille vuosisatainen unelma 1800-luvun puolivälistä alkaen. "Eroon barbaareista barbaarien omilla aseilla". Käytännössä Japanin uskomattoman nopea ja analyyttinen kehitys myöhäisfeodalismista moderniksi valtioksi mahdollisti vähittäisen kipuamisen kohti tavoitetta: Naapurista elintilaa, Venäjä lyötiin Venäjän-Japanin sodassa. I maailmansodassa napattiin Saksan tyynenmeren siirtomaat Japanin haltuun. II maailmansodassa häädettiin britit, ranskalaiset ja amerikkalaiset ja "vapautettiin" kaakkois-Aasia Japanin lipun alle.

        Hyökkäys NL:oa vastaan olisi ollut hankalampi oikeuttaa propagandassa. Ja toisaalta, olisiko raaka-aineita riittänyt ilman k-Aasian valloitusreissuja? Mikäli Japani olisi avannut rintaman NL:a vastaan, olisi se saattanut merkitä akselivaltojen voittoa, mutta samalla se olisi ollut valtaisa riski: NL ja USA molemmat vihollisina, mieti sitä.

        Voi olla että Japani laskelmoi kykenevänsä voittamaan tarvittavat meritaistelut ja säilyttämään Aasian herruuden yhtä suurvaltaa vastaan. Kenties oli jopa tiettyä "sopupeliä" NL:n ja Japanin välillä? Valtaisa tappio Midway-saarilla taisi olla sodan käännekohta.

        Ellei Japani olisi muuttunut länsimaiden kaltaiseksi jättiläiseksi, joka rikkoi julmasti ihmisoikeuksia esim. Kiinassa, olisi tuo Japanin utopia vapauttamisesta voinut muodostua jopa kauniiksi. Ranskahan palasi siirtomailleen Japanin kukistuttua, Japani oli viimeisenä tekonaan julistanut siirtomaa-alueet vapaiksi, ja hankaluuksia Ranskalla tuli olemaankin. USA korvasti Ranskan sittemmin entisessä Indo-Kiinassa, yhtä huonolla menestyksellä.


    • jota etsit

      Vuosi jota etsit oli 1941 talvella.

      Kysymys on teollisesta kapasiteetista, kyky luoda lisää yhtymiä tuhoutuneiden tilalle.

      Saksa ei oikeastaan koko sodan aikana pystynyt lisäämään armeijansa kokonaisvahvuutta, eli Saksa oli vahvimmillaan 1941 talvella.
      Eikä Saksan tuotantokoneisto pystynyt luomaan kalustoa ja kouluttamaan miehiä siihen tahtiin mitä taisteluissa oli menetykset, eli Saksa heikkeni sodan aikana.

      Neuvostoliitto romahti ensin sodan alussa, tappiot oli valtavat samoin mies menetykset.
      Neuvostoliitto menetti myös tuotantokapasiteetistaan valtaosan.
      Ilman liittolaisten apua ei Neuvostoliitto olisi pystynyt rakentaaman uusia yhtymiä tuhoutuneiden tilalle, eli sota olisi loppunut aika nopeasti Neuvostoliiton tappioon.

      USA taas oli päinvastainen toimija, USA ei oikeastaan menettänyt Bearl Harborin tappion jälkeen merkittävästi voimaansa.
      Itseasiassa USA:n miesvahvuus ja yhtymien määrä kasvoi tasaisesti koko sodan ajan.
      USA:n teollinen kapasiteetti ja valtakunnan pysyminen sotatoimine ulkopuolella ratkaisi sodan ja se tapahtui jo 1941, koska silloin Japani pyäsytettiin.
      USA takasi teollisuutensa ansiosta myös muiden liittolaisten varustuksen, ilman USA:ta ei Britannia olisi selvinnyt sodasta.

      • Dilatable

        Jos katsoo pelkästään teollisen kapasiteetin valossa, niin tietenkin Saksa oli häviöllä itse asiassa jo hyökättyään Ranskaan. Saksan hyökättyään NLtoon oli suhdeluku vieläkin epäsuhtaisempi Saksaa vastaan. Vuonna 1942 Hitler katsoi panssarituotannon 600kpl kuukaudessa olevan riittävä. Samana vuonna Britit tuottivat n. 8300, USA ehkä n. 15-20000kpl ja NLtto n. 20 000 kpl(luvut eivät ole aivan tarkkoja, mutta suuntaa antavasti oikeita). Lentokoneiden tuotantossa samaisena vuotena luvut olivat suhteellisesti ottaen suurinpiirtein verrattavissa panssareiden tuotantoon(joku voi katsoa tarkemmat luvut, en niitä nyt muista...). Eli tarkemmin, pelkästään teollisen SOTA tuotannon valossa mitattuna Saksa oli jo hävinnyt sodan jo hyökätessään Puolaan.

        Erittäin tärkeä seikka aiheeseen littyen: Saksan teollinen kapasiteetti oli suurempi, kuin Briteilla, Ranskalla tai Venäjällä(ainakin ennen sotaa!). Kysymys oli vain siitä että kuinka suuren osan teollisuudestaan Hitler määräsi mobilisoitavaksi sotaa varten! Britannia, Ranska, NL aloittivat täyden mobilisoinnin sotaan, heti kun joutuivat sotaan Saksaa vastaan! Saksa aloitti täyden mobilisoinnin vasta 1943, kun Stalingradin tappio pelästytti koko Saksan kansan. Länsi-liittoutuneiden pommituksista, sekä raaka-aineiden merkittävästä puutteesta huolimatta, Saksan sotatuotanto kasvoi rajusti alkaen vuodesta 1943, aina vuoteen 1945 saakka!

        Mutta kuten Saksan sotakoneiston teho osoitti, tuotanto luvut eivät merkinneet sodankäynnissä ihan kaikkea. Omasta mielestäni Saksa(Hitler) olisi voinut voittaa sodan, mikäli olisi käynyt sitä alusta alkaen siten että olisi tiennyt mihin pyrkiä ja erityisesti missä järjestyksessä, ja luonnollisesti mobilisoimalla Saksan koko teollisuuden jo 1939 totaalista sotaa ajatellen! Hitler oli eittämättä erittäin pätevä johtaja Saksassa, mitä tulee strategisten tilanteiden nopeaan hyväksikäyttöön. Pätevyyden puutetta alkoi sitten ilmetä, erityisesti Hitlerin rajoittunut ymmärrys Saksan sotavoimien logistiikasta, oli alue jossa Hitler ei todellakaan loistanut älyllään ja ne virheet tulivat vasta esille käydessä sotaa NL vastaan.

        JÄLKIVIISAASTI: Mielestäni voisi todeta, että Saksan olisi pitänyt pyrkiä ratkaisemaan (totaaliseen valloituksen tai yhteistyön kautta) sota balkanilla(Kreikkaan asti) Italian kanssa, heti Ranskan kukistumisen jälkeen. Saksan olisi täytynyt aloittaa täysimittainen sota Britanniaa vastaan kiertäen ja heikentämällä ja luonnolisesti tehdä Britannia ainakin vaarattomaksi, ennenkuin aloitti sodan NL vastaan. Britannia olisi ollut lyötävissä ainoastaan täydellisellä keskittymisellä saartoon(pääasiassa sukelleveneillä ja lentokoneilla), sekä täysimittaiseen hyökkäykseen lähi-idässä jo vuonna 1940. Lähi-itä olisi pitänyt saada valloitetuksi jo ennen 1941 toukokuuta ja mielestäni se olisi ollut teoriassa mahdollista.

        Mutta takaisin kysymykseen. Suurpiirteisesti sanoen Saksan oli lähes mahdoton voittaa sotaa käymällään strategialla (Hitlerin puuttuessa tärkeisiin sotilaallisiin seikkohin), sen jälkeen kun hävisivät Stalingradissa! PATTI tilanne olisi ollut vielä mahdollinen Stalingradin jälkeenkin, jos Wermachtin sotilaallinen vahvuus, eli liikuntasodankäynti, ei olisi kärsinyt Hitlerin puuttuessa asioihin liikaa.

        Eli lyhyesti varsinaisen melkovarman voiton mahdollisuudet menivät täysin vasta KURSKin jälkeen, tällöin ei edes PATTI tilanne ollut enään todennäköinen.


    • Art-zi

      Mielestäni Saksa hävisi 2. maailmansodan Englannin taivaalla, Adolf ei halunnut suorittaa operaatio merileijonaa koska Luftwaffe ei pystynyt poistamaan RAF:n uhkaa. Käännekohdaksi taistelusta Englannista muodostui se että Saksa alkoi murjomaan Lontoota RAF:n lentokenttien sijasta. RAF oli lähes lyöty kun Lontoon Blitz alkoi...

      Valloittamalla Englannin Saksa olisi saanut Euroopan länsirajan turvattua ja Normandian maihinnousukin olisi vaikeutunut oleellisesti. Eikä RAF:lla ja USA:n ilmavoimilla olisi ollut tukikohtia mistä pommittaa Saksaa.

      Kun Adolf hyökkäsi Neuvostoliittoon hän joutui kahden rintaman sotaan, mikä oli yksi syy miksi Saksa hävisi 1. maailmansodan. Eli historia toisti itseänsä ja Adolf ei ollut oppinut yhtään mitään Napoleonin ja Saksan keisarikunnan virheistä.

      Yksinkertaisesti Aatu hankki liikaa vihollisia ja suuria sellaisia kuten USA ja Neuvostoliitto. Heidän materiaaliylivoimalle Saksa ei voinut mitään vaikka heillä oli vallankumouksellisia aseita (Me 262, V1 ja V2), hyvät sotilasjohtajat (kuten Rommel ja Guderian) ja hyvin koulutettu armeija. Hyvä laatu ei tässä tapauksessa korvannut määrää.

      Esim. sodan alussa Saksan maahanlaskujoukot aiheuttivat tosi paljon päänvaivaa vastapuolen kollegoille, heillä oli suuri rooli mm. Norjan, Hollannin ja Kreetan valtauksissa.

      • Stoa

        Muistatkos, että Vallankumousten jälkeen Saksa painosti Venäjän ulos sodasta. Suomihan sai samalla itsenäisyytensä... I Maailmansota ei siis ollut lopussa kahden rintaman sotaa, mutta USA:n mukaantulo teki siitä väsytyssodan, jossa Saksan resurssit olivat pienemmät kuin lännen.


    • sanoa

      että 22.6.1941. On idioottimaista sitoa joukkojaan kahteen vastakkaiseen suuntaan. NL olisi pitänyt hoitaa heti -39. Tai Saksa hävi sodan siinä vaiheessa kun hitler astui kuvaan... ajatelkaa mahdollisuutta, että sotaan ei olisi ollut... me kaikki puhuttais saksaa (jos "meitä" olisi...)

    • ...

      koko Barbarossa oli aivan naurettava suunitelma,Hitler kaatui samaan kuin Napoleon ja Ruotsin karoliini armeija aikanaan.

      ratkaisut käytiin Stalingradissa ja Kurskissa

      • kaatui

        Mihin kaatui Napoleon ja Karoliinit ???


    • venäjänkarhu

      Mannerheim tiesi jo ennen Barbarossaa ettei Saksan armeijan miehet riitä neukkuja vastaan.

      Kenraali Talvela sanoi 1941 marraskuussa että Saksan sotaretkestä tulee katastrofi.

    • VenäjänPuudeli

      Saksa olisi voinut voittaa sodassa Neuvostoliiton, jos kesän 19412 tilanne olisi jatkunut!

      Varmuudella Saksa hävisi sodan jo joulukuussa 1941 kun Hitler julisti sodan USA:lle! Sen jälkeen oli kyse vain siitä, että kuinka ja koska se toteutuu!

    • levynvaihtaja

      Hävisivät jo v. 1933 kun kansallissosialistit pääsivät valtaan. Tästä alkoi Saksan alamäki.
      Toivottavasti suomalaiset ottavat tästä oppia ja katkaisevat tämän kasvu-ura ideologien sss-hallinnon.
      Ei samoja virheitä tarvitse toistaa.
      Suomi ei tarvitse Saksan Työrintaman eli DAF:in kaltaista työjärjestelmää Suomeen.
      Pakkolait ja pakollinen samansisältöinen yhteiskuntasopimus pois käsitteistöstä.

      Suomi ei tarvitse "nollasopimusta palkoille " vaan hinta- ja veromaltin.
      Miksi aina puhutaan palkkamaltista eikä koskaan hinta- ja veromaltista?

      Olisiko jo aika vaihtaa äänilevyä? Tätä "hallitun rakennemuutoksen" äänilevyä ollaan jo kuunneltu Holkerin hallituksesta alkaen. Ja mikä on ollut tulos?

      Hallitsematon kaaos jossa koko kansakunta on pantu jyrkänteen reunalle. Tarvitaan enää pikku potku peffaan niin kaikki syöksyy alas kovaa vauhtia.

      Kuka tei ketkä ovat unohtaneet levynvaihtajan?

    • spitmesser

      Olisiko niin että saksa hävisi sodan jo silloin kun taisteltiin englannista? Raf ja luftwaffe ottivat yhteen josta saksalle tuli murskatappio jota ei pystynyt paikkaamaan göringin saamattomuuden jne vuoksi. Ja kuten tiedetään miten ratkaisevassa roolissa ilmavoimat olivat sodan myöhemmissä vaiheessa tämä oli ainakin alkusoittoa saksan tuholle.

    • Hitlerin suunnitelma oli että vuodessa pitää Neuvostoliitto lyödä. Eli vuonna -42 kesällä olisi pitänyt olla valmista sen suhteen. Neuvostoliiton valloitetuilta alueilta ei saatu kovinkaan paljon materiaalia tai lisävoimaa mihinkään. Neuvostoliitto siirti kaikki tehtaansa pois hyökkäyksen edeltä ja länsimaiden sotilasavun turvin piti tilannetta hallinnassa.

      Itse asiassa vuoden -42 jälkeen Neuvostoliiton oma tuotanto ja miesvahvuus kasvoi koko ajan ja Saksan voimat alkoivat ehtyä. Hitler aliarvioi kaikilta osin Neuvostoliiton.

    • ..Saksa hävisi sodan natsien aloittaessa hirmutyöt ihmisyyttä vastaan. Lääkärit aloittivat 30-luvulla tappamaan mielisairaita ja kehitysvammaisia. Se oli lähtölaukaus ja viisaat tiedemiehet haalivat mukaan muitakin. Juutalaisia, homoja jne. ei vielä hävitetty tehdasmaisesti.
      Lääkärti vetivät näin maton alta kaikelle kehityksellle ja tieteelle, rotu järjettömyys olikin nyt totta. Saksa oli siten luhistunut jo ennen sotaa.
      Ihmiset saatiin tekemään pakolla hysteerisiä valloitusmatkoja. Kuka todella uskoi, että saksa on määrätty tekemään orjiksi suurimman osan planeetan ihmisistä? täytyy olla varmasti mielenvikainen joka todella on uskonut näin!...

    • Anonyymi

      Omasta mielestä saksan tappion siemenet kylvettiin ranskan sotaretkellä jolloin Hitler ja osa kenraaleista huomasivat salamasodan aiheuttamien pitkien etäisyyksien panssari ja jalkaväen välillä mahdollistavan viholliselle otolliset mahdollisuudet eristää panssari joukot huolosta ja perässä tulevasta jalkaväestä. Tämä varovaisuus sitten kostautui yhdessä Hitlerin kärsimättömyyden kanssa kun keskinen armaija joutui pysäyttämään hyökkäyksen moskovaan syksyllä 1941 ja siirtämään panssarinsa auttamaan armeija ryhmä A:ta valtaamaan Kiovaa ja täten varmistamaan oman eteläisen sivustansa, tämä manööveri viivästytti moskovaan hyökkäystä kuukaudella jonka aikana NL kerkesi koota joukkoja ja parantaa puolustusta merkittävästi, sitten tuli sateet, talvi ja NL vasta hyökkäys joka pysäytti saksan etenemisen ja kulutti saksan joukkoja kovasti. Tosin saksan armeija ei ollut tämän jälkeenkään vielä lyöty, mutta Hitler ei enää luottanut kenraaleihinsa vaan alkoi johtamaan armeijaa itse ja tämä alkoi rasittamaan hänen henkistä kuntoa rajusti jonka seurauksena hänen lääkeiden/huumeiden käyttö lisäntyi rajusti, tästä seurasi sitten strategisten virheiden määrää raju lissäntyminen.

      Tähän päälle tietenkin Britannian lyömättömyys, puutteelinen sotateollisuuden koko kapasiteetin hyödyntäminen, pommitukset sotateollisuutta vastaan, heikot liittolaiset, NL aliarviominen ja yhdysvaltojen osallistiminen sotaan edes auttoivat myös häviämään sodan. Mutta ehkä lopullinen isku sakasan armeijalle oli Kurskin taistelun ja tämän aikana liittoutuneiden tekemä sisilian maihin nousu, jonka johdosta Hitler päätti siirti operaatiossa olevia voimia Italiaan, tämän jälkeen saksan armeija ei enää kyennyt jatkamaan tehokasta hyökkäystä eikä vakauttamaan linjojaan, kiitos Hitlerin kyvyttymyyden kuluttavaan puolustus sotaan ja epäluottamus kenraalejaan kohtaan.

    • Anonyymi

      Liittouteneen uhras liikaa henkiä, turhuuden takia. Itse en olisi moiseen teurastukseen yhtynyt..
      Vittuun koko NATO-paskajointti... kalliinneen jäsenmaksuinneen.

      • Anonyymi

        Natoon liittyminen on järkevä teko ja vuotuinen jäsenmaksu on halpa henkivakuutus!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Natoon liittyminen on järkevä teko ja vuotuinen jäsenmaksu on halpa henkivakuutus!

        Lykkäät pötyä!!


    • Anonyymi

      "Voi olla että Japani laskelmoi kykenevänsä voittamaan tarvittavat meritaistelut ja säilyttämään Aasian herruuden yhtä suurvaltaa vastaan."

      Suurvaltoja oli sodan lopussa vastassa 5 kappaletta, vaikka Ranskan osuus jäikin aika merkityksettömäksi.

    • Anonyymi

      Jo 1933 kun Hitleristä tuli Valtakunnankansleri.

    • Anonyymi

      Saksa hävisi Italian takia. Italia hyökkäsi Balkanille ja Saksa joutui menemään avuksi. Tämä lykkäsi 1941 idänretken alun vasta 22.6.1941 alkavaksi. Oltiin siis vähintään kuukausi myöhässä ja syksyllä 1941 talvi tuli ennen kuin NL:n armeija oli lyöty ja maa oli luhistettu.

    • Anonyymi

      Viimeinen niitti oli 1944 kevään ja kesän pommitukset synteettisen polttoaineen tuotantolaitoksiin. Bensiinipulaan hyytyi panssarit ja koko moottoroitu armeija. Suurin osa panssareista tuhottiin miehistön toimesta polttoaineen loputtua.

    • Anonyymi

      Saksa hävisi sodan, kun ei kitkenyt pettureita riveistään vakoilemalla tarpeeksi Wehrmachtia. Viimeistään 1940 tai 1941 olisi pitänyt alkaa puhdistukset.

      Myös siksi, kun ei käynyt totaalista sotaa tarpeeksi aikaisin, Olisi pitänyt valjastaa koko talous sotatuotantoon vuotta aiemmin eli 1941 alussa viimeistään taia iemmin. Hommata siirtotyöläisiä ja sitä kautta saada sotlaita. Laittaa naisia tehtaisiin ym

      Olisi myös ollut syytä seurata omaa Barbarossa-suunnitelmaa eikä antaa kenraalien houkutella luopumaan siitä 1941.

      Suuremmalla (edes vähän) armeijalla olisi tietenkin siitä huiolimatta Pietari kaatunut ja Moskova ja Sevastopol vallattu jo ennen liejukautta.

      Sitten olisi onnistunut varmasti Kaukasuksen valtaus 1942. Jos 1940 olisi MAlta vallattu, Rommel olisi saattanut lyödä brtit Egyptissä ja sinnitellä jenkkejä vastaan sen jälkeen ja Saksa olisi hommannut viimein lisää sinnekin joukkoja ja ajanut jenkit pois Afrikasta. Lopulta ydinaseilla ja ohjuksilla ym. ja tehosukellusveneillä olisi koko homma kääntynyt vopittoon

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Stalini tuhosi enemmän upseereitaan kuin koko sota Saksaa vastaan.


        https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jussina/127598-puhdistus-puna-armeijan-komentajien-joukossa-1938/

        On syytä kiinnittää huomiota amiraalien (teloitettu 100
        %) lisäksi erityisesti tehtäväryhmiin armeijan komentajat (teloitettu 87,5 %), armeijakunnan komentajat (89,5 %) ja divisioonan komentajat (68,3 %). Ylimmissä komentajatehtävissä palvelevia oli yhteensä 282 ja heistä teloitettiin 210, eli kolme neljästä.

        Miksen päässyt RUK: hon kersantin horinoita;)


    • Anonyymi

      Saksa oli hävinnyt sodan jo ennenkuin oli sitä aloittanutkaan.

    • Anonyymi

      Saksa hävisi sodan siinä vaiheessa kun Viiksivallu sai neljäksi vuodeksi oikeuden kumota ja säätää lakeja.

    • Anonyymi

      Hitler itse ainakin syytti Italiaa ja nauroi Stalinin rauhan tarjouksille 1941. Väärin valittu vastustaja, Luftwaffe olisi ottanut haltuunsa Syyrian lentokentät, historia olisi ollut toinen. Irakista ei todellakaan olisi ollut suuria vaikeuksia hyökätä Intiaan saakka, Burmasta päin mahdoton tehtävä.

    • Anonyymi

      Stalin teloitutti olettamansa todelliset tai kuvitteelliset poliittiset vastustajansa, tai joilla oli heihin siteitä. Samalla hään tuhosi armeijansa johdon. Puna-armeijassa teloitettiin muun muassa

      viidestä Neuvostoliiton marsalkasta kolme,15 armeijankomentajasta 13,yhdeksästä amiraalista kahdeksan,57 rintamankomentajasta 50,186 divisioonankomentajasta 154,kaikki armeijankomissaarit ja28:sta rintamankomissaarista 25.

      Toimenpiteellä ehkä poistettiin armeijan mädännäisyys. Mutta tuhottiin johtamiskyky ja siten sotilasorganisaation kyky suunnitelmalliseen toimintaan. Avautuneisiin vakansseihin nostettiin pikaisesti koulutettua uutta kantahenkilökuntaa, joka ei talvisodan tuloksen perusteella kyennyt kohentamaan armeijan taistelutaitoa sotaan mennessä. Sisäisen sodan, huipentuma oli Talvisota.

      • Anonyymi

        Poliittiset komissaarit pelastivat Suomen sohimalla pistooleinen miehistöä.


    • Anonyymi

      "Toimenpiteellä ehkä poistettiin armeijan mädännäisyys."

      Voisitko selventää millaisesta mädättämisestä on kyse?

    • Anonyymi

      Sille joka tuntee USA:n teollisuuden suorituskyvyn toisen maailmansodan aikana, on vastaus täysin selvä ja kiistaton.
      Saksa hävisi sodan 11.12.1941 julistaessaan sodan USA:lle.
      Kaikki muut spekuloinnit ovat tarpeettomia.

      • Anonyymi

        Saksa hävisi sodan turvautuessaan aseisiin hyökätessään Puolaan.

        Siihen asti oli saavutettu komeita poliittisia voittoja.Niissä Hitler pärjäsi hyvin varsinkin sotaa pelkäävien länsimaiden johtajien kanssa.

        Sodanjohtajana hän oli tappion tae.


    • Anonyymi

      Voisi kysyä niin päin, että missä vaiheessa Saksalla ei ollut enää kykyä voittoon? Idässä viimeistään Stalingradin jälkeen oli kyky ratkaisuun mennyt.
      Afrikassa ongelma oli koko ajan Maltan "selkäreppu" ja sen vuoksi akseli saanut yliotetta Välimerellä.

      Yleensäkin merisodankäynti meni sakuilla koko ajan hiukan pieleen, eikä heillä ollut todellisia mahdollisuuksia nousta maihin briteissä, hallita Välimerta saati pysäyttää Atlantin merenkulkua. Saksan laivasto oli kerta kaikkiaan liian pieni ja sen tekninen jälkeenjääneisyys paheni koko ajan.

      Jos Saksa ei toisaalta olisi aloittanut Barbarossaa, niin saattaisi olla vieläkin Pariisissa.

      • Anonyymi

        Kirjoitat: "Jos Saksa ei toisaalta olisi aloittanut Barbarosaa, niin saattaisi olla vieläkin Pariisissa."
        Ei varmasti olisi Pariisissa eikä missään muuallakaan nykyisten rajojensa ulkopuolella.
        Neuvostoliitto olisi hyökännyt Saksaan vaikka Hitler ei Barbarossaan olisi aloittanutkaan.

        Nimimerkki Viktor Suvorov, oikealta nimeltään Vladimir Bogdanovitsh Rezun, kirjassaan Ice Breaker todistaa Stalinin valmistautuneen hyökkäämään Saksaan.

        Hyökkäysryhmityksessä ne Neuvostoliiton joukot olivat Saksan hyökkäyksen alkaessa. Siksi Saksan menestys sodan alussa oli niin hyvä.

        Suvorov oli Neuvostoliiton sotilastiedustelun GRU:n upseeri, Hän pääsi näkemään sotilastiedustelun salaisimmatkin lonkerot.

        Roosevelt inhosi Hitleriä, eikä olisi jättänyt natseja häiriköimään maailmaa.
        Hitler oli ajanut itsensä umpikujaan aloittamalla maailmansodan.
        Ainoa keino sodan voittamiseen Saksalla oli saada ensimmäisenä käyttöönsä atomipommi.
        Siinä se epäonnistui ja näin ollen Saksa ei voinut häviötään välttää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nokialaisen koulun pihalta löytyi nuoren ruumis

      Näin kertovat iltapäivälehdet ja Nokian uutiset. Mitähän on tapahtunut..?
      Nokia
      143
      2999
    2. Missäs lynkkausjoukot piileksii?

      Tänään lähilehden kirjoituksessa paikallinen entinen pizzayrittäjä kertoi muuttaneensa pois Sysmästä. Syynä oli koulukiu
      Sysmä
      48
      867
    3. Mies hävisi oikeudenkäynnin koronapassista valtiota ja Fazeria vastaan määrättiin korvaamaan lähes

      https://yle.fi/a/74-20091554 Henkilö liikkui ilman Koronapassia ja yritti päästä aamiaiselle Fazer kahvilaan,
      Maailman menoa
      213
      822
    4. Tulihan tästä

      Meidän "jutusta" vähän turhan suuri show tänne palstalle. Sivusta seurasin sitä enimmäkseen.
      Ikävä
      67
      784
    5. Haluisin jutella sulle siitä

      Mistä mennään. Tiedän yhteyden.
      Ikävä
      36
      783
    6. Haluaisitko sitten mies

      Että ottaisin sinuun yhteyttä?
      Ikävä
      43
      780
    7. En ymmärrä käytöstäsi, mies

      Jotain miehen logiikkaa? Et siis halua tutustua yhtään millään tavoin paremmin, vaikka ajatuksissasi näköjään joskus pyö
      Rakkaus ja rakastaminen
      60
      705
    8. Suomen edesottamukset Ukrainan sodassa jaksavat ihmetyttää ulkomaisia työkavereitani

      Työskentelen korkean teknologian yrityksessä, jossa on ihmisiä ympäri maailmaa. Suuri osa ulkomaisista on kotoisin Aasia
      Maailman menoa
      235
      697
    9. Mitä ajattelisit siitä

      Miten reagoisit jos kaivattusi ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      34
      646
    10. Jos nainen haluaa oikeasti tutustua

      Niin tämä tekee jotakin konkreettista sen eteen. Luotan siihen. Jos ei tee, mielenkiintoa ei vaan ole riittävästi.
      Ikävä
      43
      604
    Aihe