Joulukinkku

OliviaKoo

"Harjoituskinkku" on paistettu ja maisteltu.
Illansuussa otin pois uunista ja nyt olen veistellyt ensimmäiset siivut.

Kinkku on alkuperältään tanskalaista ja todella maukas! Ja hintavertailujen perusteella huomattavasti halvempaa kilohinnaltaan kuin suomalainen.

Miksi me vierastamme ulkomaalaisia elintarvikkeita? Esim. ulkolaisia tomaatteja ostan läpi talven, kyllä niissä on vitamiineja ihan samalla tavalla kuin kalliimmissa vastaavissa kotimaisissa. Ja maku on auringosta saatu, maukkaita ovat.

Tietysti ostaisin mieluummin työllistäviä kotimaisia tuotteita, mutta kyllä hinta ratkaisee.

Ihmetellä täytyy, miten voi olla, että ulkolainen elintarvike, tuontikustannuksineen, on halvempi kuin kotimainen!

20

1283

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jemina

      Tein saman havainnon pari vuotta sitten, en kiireissäni saanut enää suomalaista kinkkua ja ostin tanskalaisen. Paremman makuinen se oli. Silti ostan suomalaista aina kun voin, haluan tukea suomalaista tuotantoa, silläkin pienellä rahalla mitä eläkeläisellä on käytettävissä. Eilen kyllä petyin, ostin kotimaisia tomaatteja, kilohinta melkein 6€, kamalan makuisia. Ilmeisesti säilytetty jossakin mistä tarttunut sivumakuja, yäk. Ensikerralla kyllä ostan espanjalaisia. ovat ainakin tähän asti olleet maukkaita.

      • aina yäk

        Eipä ole tomaatti talvisaikaan mistään kotoisin. Kesälläkään ei enää kunnon tomaattia saa, kun ne poimitaan myyntiin raakana.
        Vihannestiskin yläpuolella on punertava valo. Kaikki kasvikset näyttävät siinä valaistuksessa elinvoimaisilta.


      • aina yäk kirjoitti:

        Eipä ole tomaatti talvisaikaan mistään kotoisin. Kesälläkään ei enää kunnon tomaattia saa, kun ne poimitaan myyntiin raakana.
        Vihannestiskin yläpuolella on punertava valo. Kaikki kasvikset näyttävät siinä valaistuksessa elinvoimaisilta.

        ja elintarviketeollisuushan oikein kilpailevatkin Suomessa, kuka pystyy kehnointa tavaraa myymään. Olisi esimerkki makkaratehtaalta Kuopiosta, mutta jätän toiseen kertaan.
        Ainut rehellinen merkintä löytyy Raninin olutpullon etiketistä. Siinä lukee Valmist Gust.


      • Katleija
        aina yäk kirjoitti:

        Eipä ole tomaatti talvisaikaan mistään kotoisin. Kesälläkään ei enää kunnon tomaattia saa, kun ne poimitaan myyntiin raakana.
        Vihannestiskin yläpuolella on punertava valo. Kaikki kasvikset näyttävät siinä valaistuksessa elinvoimaisilta.

        Tomaattia ostan todella vähän talvella. Ehkä vain väriksi salaattiin. Mutta kotimainen kaali, porkkana ja lanttu ovat hyviä maultaan ja runsaita vitamiineiltaan. Paprikat myös hyviä.
        Vitamiinipommit: 1) Ohueksi suikaloitu ja nuijittu kaali ja puolukkasosetta. Makeutukseen sokeri tai makeutusaine. 2) Keitetty,survottu porkkana ja puolukkasosesekoitus. Makeutus.


      • Onko niissä
        Katleija kirjoitti:

        Tomaattia ostan todella vähän talvella. Ehkä vain väriksi salaattiin. Mutta kotimainen kaali, porkkana ja lanttu ovat hyviä maultaan ja runsaita vitamiineiltaan. Paprikat myös hyviä.
        Vitamiinipommit: 1) Ohueksi suikaloitu ja nuijittu kaali ja puolukkasosetta. Makeutukseen sokeri tai makeutusaine. 2) Keitetty,survottu porkkana ja puolukkasosesekoitus. Makeutus.

        sitä syöpävaaraa, josta on kerrottu?


      • Katleija
        Onko niissä kirjoitti:

        sitä syöpävaaraa, josta on kerrottu?

        Elintarviketeollisuus käyttää valtavan monenlaisia lisäaineita. Makeutusaine on myös lisäaine. Niitä tutkitaan jatkuvasti ja annetaan määräykset niiden käytöstä. Muistan kun Syklamaatista ja syövästä puhuttiin. Sen ovat tietääkseni syrjäyttäneet uudet aineet mm. Aspartaami. Itse olen käyttänyt makeutusaineena sakariinia, joka on ollut käytössä jo sota-aikana. Onhan selvää että tarkkailen käyttömääriä. Kemiallisesti valmistettuja ovat eivätkä mitään terveyspaukkuja sinänsä.


      • aina yäk kirjoitti:

        Eipä ole tomaatti talvisaikaan mistään kotoisin. Kesälläkään ei enää kunnon tomaattia saa, kun ne poimitaan myyntiin raakana.
        Vihannestiskin yläpuolella on punertava valo. Kaikki kasvikset näyttävät siinä valaistuksessa elinvoimaisilta.

        ns. oksatomaattia, sellaisia tomaatteja, jotka ovat vielä kiinni oksassa?
        Ne maistuvat ja tuoksuvat tomaatilta. En ikinä osta muita tomaatteja, kesälläkään.


      • Katleija
        MdK-MdK kirjoitti:

        ns. oksatomaattia, sellaisia tomaatteja, jotka ovat vielä kiinni oksassa?
        Ne maistuvat ja tuoksuvat tomaatilta. En ikinä osta muita tomaatteja, kesälläkään.

        Kyllä oksatomaatteja on meilläkin. Hollantilaisia ovat. Se tyypillinen tomaatin tuoksu, jota minäkin kaipaan, tulee siitä varresta. Parhaat tomaatit saan kesällä omalta torimyyjältäni, jolla on mullassa kasvatettuja tomaatteja. Niissä ei ole sitä kovaa sisusta siinä kannan kohdalla. Hän sanoi, että se kovettuma tulee väärästä kastelusta. En talvella saa mistään niin hyviä.


    • Kaino Untamoinen

      Kyllä me veronmaksajat kepulaisia joudumme muutenkin tukemaan, kuin ostamaan heidän tuottamiaan kalliita elintarvikkeita.

      Itse ostan halvimia tuotteita riippumatta alkuperämaasta. Edellyttäen tietenkin, että hinta/laatusuhde on kohdallaan.

      • justiinsa

        Siitähän tässä on puhe, että laatu ei ainakaan ole mistään kotoisin.
        Kurkku on vihreä. Tomaatti punainen. Värit täsmää.
        Muuta niissä ei olekaan. Ovatko hintansa väärtit?


      • Iili
        justiinsa kirjoitti:

        Siitähän tässä on puhe, että laatu ei ainakaan ole mistään kotoisin.
        Kurkku on vihreä. Tomaatti punainen. Värit täsmää.
        Muuta niissä ei olekaan. Ovatko hintansa väärtit?

        Kotimaiset vihannekset, kuten kurkku ja tomaatti olivat hyviä ja maukkaita. Ovatkohan kasvattajat luopuneet siitä lasivillassa kasvattamisesta ja alkaneet taas käyttää multaa?

        On tämäkin omituista. Täytyy erikseen kysellä, käytetäänkö kasvien kasvattamisessa multaa!

        PS: Aikoinaan suomalaiset kananmunat maistuivat kalalta. Niitä ei saatu edes vientitukien avulla myydyiksi ulkomaille. Nykyisin ne ovat ihan hyviä, kun kanat saavat kunnon rehua eikä pelkkää kalajauhoa.


    • Vaihtoehto

      36:n avioliittovuoden aikana meillä on ollut 3 joulukinkkua. Niistäkin kaksi työnantajan antamia.

      Muutama kalkkuna. Useimmiten lampaan viulu. On sopivan kokoinen, ei pakkosyömistä ja pidämme mausta ja hienosyisestä rakenteesta.

      Joten en pysty esiintymään asiantuntijana kinkkukeskustelussa!

      Ulkomaalaisista elintarvikkeista. Olemme elelleet etelä- ja keskieuroopassa noin 3,5 vuotta ja selvinneet hengissä niillä eväillä.
      On merkillistä, että tanskalaisten mielestä heillä on maailman parhaat elintarvikkeet, saksalaiset, italialaiset, espanjalaiset ja luultavasti kaikki muutkin ovat ehdottomasti omiensa takana. Ota tuosta nyt selvää!

    • joulukuun alkupuoliskolla ja sain 4,5 kg:n kinkun 14€:lla, laitoin sen pakasteeseen odottamaan paistamista.
      Tänään sen sitten paistoin ja olen juuri maistanut ja hyväksi todennut.
      En muista että Suomessa olisi tarjottu kinkunpaistolientä joulupöydässä niinkuin täällä Ruotsissa tehdään. Paistoliemi siivilöidään ja kuumennetaan ennen tarjoilua.
      Sitä sanotaan "dopp-i-grytan". Lientä otetaan pieneen kulhoon ja siinä kastellaan vaaleata leipää. Aah, miten hyvää se on! Voisin elää joulunpyhät pelkällä leivällä ja sillä makoisalla liemellä!
      Miltähän kolestroliarvot näyttävät joulun jälkeen?

      • On aina ollut kinkunpaisto liemi laatikoiden kanssa tarjolla.(eihän se muuten olisi hyvä)
        Älä muuta viserrä noista kolestroleistaDDDDD


      • Iili

        ...tapana syödä koristeltua sianpäätä jouluna? Vai onko se jo historiaa? Sianpäitä oli, kun lapsena ja nuorena näin kuvissa ruotsalaisia jouluruokia.

        Muutama vuosi sitten, kun olin työmatkalla Ruotsissa, niin lounasravintolassa oli poronkoipea. Poron jalka oli katkaistu paloiksi ja niitä jalanpaloja ihmiset sitten järsivät. Se näytti aivan kamalalta. Voi hyvinkin olla, että Suomessa syödään poroalueilla samanlaista, mutta en vain ole koskaan nähnyt sitä muualla kuin Tukholmassa. Onko se yleinenkin ruoka Ruotsissa?


      • Iili kirjoitti:

        ...tapana syödä koristeltua sianpäätä jouluna? Vai onko se jo historiaa? Sianpäitä oli, kun lapsena ja nuorena näin kuvissa ruotsalaisia jouluruokia.

        Muutama vuosi sitten, kun olin työmatkalla Ruotsissa, niin lounasravintolassa oli poronkoipea. Poron jalka oli katkaistu paloiksi ja niitä jalanpaloja ihmiset sitten järsivät. Se näytti aivan kamalalta. Voi hyvinkin olla, että Suomessa syödään poroalueilla samanlaista, mutta en vain ole koskaan nähnyt sitä muualla kuin Tukholmassa. Onko se yleinenkin ruoka Ruotsissa?

        Kyllä sianpään saattaa nähdä ravintoloitten joulupöydässä, mutta se on vaan rekvisiittaa.
        Koristeltu sianpää omena suussa :D

        Niistä poronluista en tiedä mitään, varmaankin poroalueilla tavallista tarjottavaa.
        Sen sijaan kuuluu ruotsalaisten joulupöytään "revbensspjäll", sopivankokoisia grillattuja lihaisia kylkiluulevyjä. Niitä kyllä saatetaan grillata kesälläkin ulkona ja ovat yhtä suosittuja kuin "kanankoivetkin".

        Aitoon ruotsalaiseen joulupöytään kuuluu noitten grillattujen kylkiluitten lisäksi syltyt ja aladoobit, erilaiset sillit kastikkeineen, pikkunakit (prinskorv), lihapullat, Janssonin kiusaus, perunat, kinkku ja sen paistoliemi (dopp-i-grytan), viherkaali ja punajuurisalaatti ym.

        Jälkiruokana yleensä kahvi erilaisten joululeivonnaisten ja täytekakun kanssa.


      • Iili
        MdK-MdK kirjoitti:

        Kyllä sianpään saattaa nähdä ravintoloitten joulupöydässä, mutta se on vaan rekvisiittaa.
        Koristeltu sianpää omena suussa :D

        Niistä poronluista en tiedä mitään, varmaankin poroalueilla tavallista tarjottavaa.
        Sen sijaan kuuluu ruotsalaisten joulupöytään "revbensspjäll", sopivankokoisia grillattuja lihaisia kylkiluulevyjä. Niitä kyllä saatetaan grillata kesälläkin ulkona ja ovat yhtä suosittuja kuin "kanankoivetkin".

        Aitoon ruotsalaiseen joulupöytään kuuluu noitten grillattujen kylkiluitten lisäksi syltyt ja aladoobit, erilaiset sillit kastikkeineen, pikkunakit (prinskorv), lihapullat, Janssonin kiusaus, perunat, kinkku ja sen paistoliemi (dopp-i-grytan), viherkaali ja punajuurisalaatti ym.

        Jälkiruokana yleensä kahvi erilaisten joululeivonnaisten ja täytekakun kanssa.

        Eli ei tarvitse syödä riisipuuroa eikä sianpäätä!
        Eikä tarvitse syödä luumukiisseliä.

        Nuo poronluut kuulostavat samanlaiselta kuin "ribs" Amerikassa. Kyllä vastaavia (naudan)luita syödään Suomessakin (ei jouluna), mutta en muista millä nimellä ne kulkevat.

        Suomessa ei enää saa kunnollista aladobia. Tai jos joskus harvoin saa, niin se on vain jokin poikkeustapaus. Tarkoitan "kunnollisella" vasikanlihanyytelöä. Sitä valmisti aikoinaan LSO, mutta kaikkien yrityskauppojen jälkeen koko LSO:ta ei ole enää olemassa. Välillä sen markkinointinimi oli Popsi, mutta nyt sen taitaa omistaa HK-Ruokatalo. En tosin ole varma. - Ei myöskään enää saa kunnollista metwurstia.

        Kun kaikki keskittyy, niin karsitaan sellaiset tuotteet, jotka eivät ole menekkituotteita, ja joita ei voi myydä halvalla. Ruokamme yksipuolistuu. Keski- ja Etelä-Euroopassa paikalliset valmistajat ovat vielä säilyttäneet asemansa, mutta ei enää meillä eikä varmaan Ruotsissakaan.


      • Iili kirjoitti:

        Eli ei tarvitse syödä riisipuuroa eikä sianpäätä!
        Eikä tarvitse syödä luumukiisseliä.

        Nuo poronluut kuulostavat samanlaiselta kuin "ribs" Amerikassa. Kyllä vastaavia (naudan)luita syödään Suomessakin (ei jouluna), mutta en muista millä nimellä ne kulkevat.

        Suomessa ei enää saa kunnollista aladobia. Tai jos joskus harvoin saa, niin se on vain jokin poikkeustapaus. Tarkoitan "kunnollisella" vasikanlihanyytelöä. Sitä valmisti aikoinaan LSO, mutta kaikkien yrityskauppojen jälkeen koko LSO:ta ei ole enää olemassa. Välillä sen markkinointinimi oli Popsi, mutta nyt sen taitaa omistaa HK-Ruokatalo. En tosin ole varma. - Ei myöskään enää saa kunnollista metwurstia.

        Kun kaikki keskittyy, niin karsitaan sellaiset tuotteet, jotka eivät ole menekkituotteita, ja joita ei voi myydä halvalla. Ruokamme yksipuolistuu. Keski- ja Etelä-Euroopassa paikalliset valmistajat ovat vielä säilyttäneet asemansa, mutta ei enää meillä eikä varmaan Ruotsissakaan.

        vielä 60-luvun alussa olivat todella laatutuotteita. Jopa halvimmatkin lajit, kuten Kyrönmakkara (maksoi 2:-/kilo :)) olivat tämän päivän tuotteisiin verrattuna ykkösluokkaa.

        Makkarataikinaan sekoitetaan liikaa kaikkea muuta, mutta lihan osuutta vähennetään.
        Kyllä suomalaiset metwurstit olivat laadultaan aivan erilaisia kuin tänä päivänä.

        Vielä 70-luvulla oli kylmäkassit täynnä suomalaisia makkaroita kun kävin lomalla Suomessa.
        Eipä enää tänä päivänä viitsi raahata, paitsi
        saunamakkaraa, eritoten Mouhijärven lenkkiä jos liikun Satakunnassa.


      • Iili
        MdK-MdK kirjoitti:

        vielä 60-luvun alussa olivat todella laatutuotteita. Jopa halvimmatkin lajit, kuten Kyrönmakkara (maksoi 2:-/kilo :)) olivat tämän päivän tuotteisiin verrattuna ykkösluokkaa.

        Makkarataikinaan sekoitetaan liikaa kaikkea muuta, mutta lihan osuutta vähennetään.
        Kyllä suomalaiset metwurstit olivat laadultaan aivan erilaisia kuin tänä päivänä.

        Vielä 70-luvulla oli kylmäkassit täynnä suomalaisia makkaroita kun kävin lomalla Suomessa.
        Eipä enää tänä päivänä viitsi raahata, paitsi
        saunamakkaraa, eritoten Mouhijärven lenkkiä jos liikun Satakunnassa.

        ...elintarviketuottajien edustaja sanoi, ettei Suomessa ole olemassakaan niin huonoa makkaraa kuin "falukorv". - Nyt varmaan on: Jauhoa, rasvaa, lisäaineita ja mahdollisesti lihaakin, mutta etupäässä kamaraa, elikoitten korvia ja silmiä, kaikkea, mikä imurilla luista irti lähtee.

        Minä en syö makkaraa enää ollenkaan lukuunottamatta Ultrakevyt-meetwurstia. Se on kutakuinkin kiinteän tuntuista, kun rasvaa on vain 9%.

        Joitakin vuosia sitten olin Münchenissä. Ravintoloissa oli Bratwurst-valikoimia: lautanen kasattiin täyteen harmaata, iljettävän näköistä, kylmää makkaraa, ja that's it! Ei mitään muuta. En ole ikinä syönyt bratwurstia sen kokemuksen jälkeen. Onneksi sitä ei juuri ole edes tarjollakaan lounaspaikoissa.


      • Iili kirjoitti:

        ...elintarviketuottajien edustaja sanoi, ettei Suomessa ole olemassakaan niin huonoa makkaraa kuin "falukorv". - Nyt varmaan on: Jauhoa, rasvaa, lisäaineita ja mahdollisesti lihaakin, mutta etupäässä kamaraa, elikoitten korvia ja silmiä, kaikkea, mikä imurilla luista irti lähtee.

        Minä en syö makkaraa enää ollenkaan lukuunottamatta Ultrakevyt-meetwurstia. Se on kutakuinkin kiinteän tuntuista, kun rasvaa on vain 9%.

        Joitakin vuosia sitten olin Münchenissä. Ravintoloissa oli Bratwurst-valikoimia: lautanen kasattiin täyteen harmaata, iljettävän näköistä, kylmää makkaraa, ja that's it! Ei mitään muuta. En ole ikinä syönyt bratwurstia sen kokemuksen jälkeen. Onneksi sitä ei juuri ole edes tarjollakaan lounaspaikoissa.

        mikään makkaran syöjä ole,mutta Prismasta olen löytänyt Savupoikien irtolenkkiä.
        Ei tunnu rasvaiselle,joskus pätkän ostan.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kokoomus haluaa leikata vielä lisää sosiaaliturvasta

      Kokoomuksen Sanni-Granhn Laasonen pyytänyt KELA:aa selvittämään mistä leikataan vähäosaisilta vielä lisää sosiaaliturvas
      Maailman menoa
      269
      1637
    2. Oletko pitkävihainen ja onko sinulla " huono muisti muisti "?

      Mitä asioita et unohda tai anna anteeksi ? Mitä asioita voit " unohtaa" tai unohtaa? Vastaa koskien kaivattuasi tai yle
      Ikävä
      37
      1512
    3. Mitä tapahtuu

      Syksyllä?
      Ikävä
      96
      1316
    4. Huomenet naiselle

      Harmittaa ettei ehkä nähdä enää koskaan. Näillä mennään sitten.
      Ikävä
      18
      1300
    5. Ikävöin sua

      Sä vaan pyörit mun mielessä, en saa sua unohdettua. Tilanteesta tekee vaikean sen kun molemmat ollaan varattuja ja tilan
      Ikävä
      6
      1217
    6. Neljä kuukautta vankeutta, kenelle?

      Kuka tuomittiin ehdottomaan neljän kuukauden vankeustuomioon ja korvauksiin?
      Suomussalmi
      10
      1037
    7. Minä täällä vaan

      Ukko jota oot joutunu joskus sietämään työnpuolesta. Toivottelen kauniita unia💛
      Ikävä
      86
      950
    8. Jos haluat jatkaa tutustumista

      Pyydä mut suoraan kunnon treffeille. En lähde mihinkään epämääräiseen viestittelyyn enää.
      Ikävä
      66
      925
    9. T, miten mun pitäis toimia

      Olen niin toivottoman ihastunut suhun...ollut jo liian,monta,vuotta. Lähestynkö viestillä? Miten? Sun katse...mä en kest
      Ikävä
      43
      901
    10. Olet huippunainen

      Ja onneksi tiedät sen itsekin.
      Ikävä
      32
      890
    Aihe