Pelastuvatko kaikki?

...

Koska ev-lut. kirkon piirissä on levinnyt "Kaikki pelastuvat-oppi", tunnen aihetta ottaa asia käsittelyyn.

Jos kaikki pelastuvat, kukaan ei pelastu.


Looginen seuraus "Kaikki pelastuvat"-opista: Mitään ei siis ole tehtävissä eli on aivan sama, mitä kukin tekee - kohtalomme on oleva aina sama. Jos "Kaikki pelastuisivat, olisi sama vaikka olisimme julkijumalattomia, sarjamurhaajia tai ihmissyöjiä, -pelastuisimme. Emme siis voisi tehdä mitään joutuaksemme kadotukseen. Eikö tällainen (muistaakseni vuoden 553 kirkolliskokouksessa harhaopiksi julistettu) näkemys romuta tyystin moraaliin kytketyn henkilökohtaisen hyveellisyyden ja vastuullisuuden vaatimuksen?


"Kaikki pelastuvat"-ajatuksen taustalta löytyy Origeneen platonistinen oppi "kaiken ennalleen saattamisesta" (kreik.apokatasis, lat./engl. recapitulation).Konstantinopolin toisessa synodissa (553) tämä siis kuitenkin julistettiin harhaopiksi. Vielä tarkemmin sanottuna: harhaopiksi julistettiin itse asiassa apokatasiksen taustalla ollut platoninen ajatus jälleensyntymisestä, joka perustuu siihen oletukseen, että ihmisen sielu on aina ollut olemassa (18.9 - ns. sielujen pre-eksistenssi).Jumala sen sitten asettaa/luo maanpäälliseen ruumiiseen. Eli Jumala ei luo tyhjästä vaan eräänlaisesta maailmansielusta, jossa kaikki yksilöt=sielut ovat aina jo valmiina ikäänkuin odottamassa inkarnoitumistaan (lihaksi tuloaan).Kuollessaan tämä sielu sitten palaa takaisin alkuperäiseen, ikuiseen ja täydelliseen olotilaansa, "varastonhoitaja - Jumalansa" tykö.


Ihmisen yksilöllisen moraalin kannalta tällä - ilmeisen lohduttavalla - näkemyksellä on kuitenkin - kuten edellä kirjoitin - arvaamattoman vakavia seurauksia. Jos kerran ihmisen teoilla, tai käyttäytymisellä ei ole mitään merkitystä, ei ole minkäänlaista moraaliakaan. Sitäpaitsi se kyseenalaistaa Jumalan kaikkivaltiuden: eihän kaikkivaltias voi olla riippuvainen jostain "ikuisesti olemassaolleesta, luomattomasta 'sieluvarastosta'." Puhumattakaan siitä, että Jumala olisi platonisesti riippuvainen esimerkiksi hyvän ideasta, eikä siten loisikaan kaikkea tyhjästä eli vain omasta itsestään- ihmiselle tuntemattomasta olemuksestaan.
Pelastuvatko kaikki ihmiset Kristuksen kautta, ihan niin kuin he hukkuivat Aatamin kautta?
Eivät. Vain ne pelastuvat, jotka oikean uskon kautta ovat Kristukseen oksastettuja ja Hänen kaikkien lahjojensa vastaanottajia.[1] [1] Ma. 7:14; Joh. 1:12; 3:16,18,36; Ro. 11:16-21


Armo on toki ilmaista Lahjaa, koska se on Jumalan Lahja meille, mutta sen perustana on Jeesuksen sovintokuolema meidän puolestamme. Eli Lahjalla on mittamattoman kallis Hinta. Niin kallis, ettei Jumala voinut laittaa sitä meidän maksettavaksemme. Siksi meidän ei pidä polkea armoa maahan ja tehdä siitä halpaa armoa, ei pidä laittaa armoa alennusmyyntiin. Halpa armo on Kristuksen sovitusuhrin pilkkaamista. Suhtautumalla sallivasti ja hyväksyvästi syntiä kohtaan, halveksimme Kristuksen sovitusuhria. Yhtä lailla, jos yritämme omilla ansioillemme ansaita armoa, teemme siitä halpaa armoa.


Halpa armo olisi sanonut naiselle: ”Kaikki hyvin, jokainen on erehtyväinen, olemme kaikki heikkoja ja syntisiä, emmehän kykene muuttamaan itseämme, jatka vain entistä syntistä elämääsi, Jumalahan on rakkaus, ei Hän lopulta ketään tuomitse, unohda puheet synnistä ja tuomiosta”. Halpa armo olisi sanonut:"Älä pelkää, jatka vaan ihan rauhassa synnin tekemistä"

Mikäli tämä olisi Raamatun sanoma, niin miksi Jeesus ylipäätänsä oli kärsinyt ja kuollut? Aivan turhaan, jos kerran jokainen voisi elää niin kuin haluaa ja kuitenkin kerran kaikki pääsisivät taivaaseen.

Raamatun totuus on kuitenkin se, että Jumala, joka tietää meidän hirvittävän kohtalomme, mikäli kuolemme synneissämme ja ilman Jeesusta, oli valmis lähettämään tänne Poikansa – oikeastaan – tulemaan tänne itse ja sovittamaan meidän syntimme Golgatan ristillä. Kallis armo on maksanut Jumalalle Hänen Poikansa hengen. Niinpä tämä kallis armo sanoo naiselle: ”Minä en sinua tuomitse, mutta älä tee enää tätä syntiä”. Tämä merkitsee samalla kutsua Jeesuksen seuraamiseen ja elämän puhtauteen Hänen omanaan.

Nykyajan halvan armon julistaminen on sitä, että julistetaan syntien anteeksiantamusta yleisenä totuutena, jossa otetaan Jeesuksen sanoista vain ensimmäiset: ”Minä en sinua tuomitse”, mutta unohdetaan kokonaan Jeesuksen sanojen jälkimmäinen osa: ”Älä enää syntiä tee”. Todellinen anteeksianto synneistä koetaan siellä, missä ihminen katuu syntejänsä ja tekee niistä parannuksen ja haluaa entistä syvemmin seurata Jeesusta.

Kallis armo vihaa syntiä, mutta vanhurskauttaa katuvan syntisen, halpa armo sen sijaan vanhurskauttaakin synnin tekemällä siitä hyväksyttävän. Näin ihminen jää ilman todellista vanhurskauttamista. Ja samalla mukaan tulee ajatus: ”Eläkäämme niin kuin maailma elää, samanlaisia syntisiähän tässä kaikki ollaan, ollaan vain maailman kaltaisia ja mennään maailman arvojen mukaan”. Tällainen halpa armo on armoa ilman todellista Jeesuksen seuraamista, armoa ilman elävää, ihmiseksi tullutta Jeesusta, syntiemme Sovittajaa.

Kallis armo kutsuu meitä seuraamaan Jeesusta, maksamaan hinnan Jeesuksen seuraamisesta, repäisemään vaikkapa viettelevän silmämme, jotta säilyttäisimme puhtaan mielen ja sydämen. Tällainen armo vanhurskauttaa katuvan syntisen, se tuo anteeksiantamuksen ja lohdutuksen ahdistuneelle sielulle ja murtuneelle sydämelle. Ja se tuo meidät elävään yhteyteen Herramme kanssa.

Nykyäänkin voimme rohkeasti sanoa: ”Raamattu sanoo näin”. Tosin, mikäli sanot tämän lauseen: ”Raamattu sanoo näin”, niin saat heti vastaasi syytöksen: ”Sinä moralisoit tai sinä lyöt Raamatulla päähän”. Mutta onko se näin? Vai ovatko esim. kymmenen käskyä kumottu? Elleivät ole, mikäli ne edelleen ovat voimassa, silloinhan ne antavat meille suunnan ja vastauksen esim. siihen, miten meidän tulee elää tässä maailmassa Jeesuksen omina. Ja silloinhan ei ole moralisointia tai Raamatulla päähän lyömistä, jos me sanomme niitä ääneen.

Entä, mikäli joudumme aivan tavalliseen oikeusistuimeen, jossa tuomari lukee lakikirjasta pykälän ja tuomitsee meidät sen mukaan, niin sanommeko me tuomarille, että hän lyö meitä päähän Suomen lakikirjalla ja että hän moralisoi? En ole ainakaan itse kuullut yhdenkään tuomitun vetoavan tähän. Mutta, mikäli uskallamme ottaa esille jotakin mitä Jumala sanoo Sanassaan, niin heti tulee leima otsaan.

Meitä kutsutaan tänään Jumalan todellisen armon yhteyteen. Jeesuksen kutsuessa opetuslapsensa, nämä jättivät verkkonsa tai tulliasemansa, sanalla sanoen kaiken ja lähtivät seuraamaan Jeesusta. Ainakin Pietari tiesi, että se merkitsi kutsua myös marttyyriuteen Jeesuksen sanoessa Gennesaretin järven rannalla ylösnousemisensa jälkeen Pietarille: ”Kun tulet vanhaksi, sinä ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo. Näin Jeesus ilmaisi, millaisella kuolemalla Pietari oli kirkastava Jumalaa”. Ja tästä tiedosta huolimatta Pietari seurasi Jeesusta ja antoi elämänsä Hänen käyttöönsä. Tähän seuraamiseen meitä kutsutaan tänään.

55

1073

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uupo

      Lapsi ajattelee, että kun hän käyttäytyy hyvin, saa hän vanhemmiltaan palkinnon.

      Aikuisilta odottaisi jo vähän kypsempää käytöstä. Moraalin voi perustaa muuhunkin kuin palkinto/rangaistus -ajatteluun.

      Mutta toki on vaikea irrottautua tuosta lapsellisesta ajattelutavasta... Se kun on hallinnut maatamme yli 500 vuotta.

    • -I-

      ”Kun tulet vanhaksi, sinä ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo. Näin Jeesus ilmaisi, millaisella kuolemalla Pietari oli kirkastava Jumalaa. Ja tästä tiedosta huolimatta Pietari seurasi Jeesusta ja antoi elämänsä Hänen käyttöönsä. Tähän seuraamiseen meitä kutsutaan tänään".

      Onko ristinkuolema symboolinen tapahtuma vai tulevaisuutta?

    • Mona-Henrika

      Eipähän tuohon voi oikein mitään enää lisätä.

    • tpkr

      Luterilaisen kirkon piirissä ei ole LEVINNYT "kaikki pelastuvat" -oppi.

      Kristillinen näkemys pelastuksesta on tiivistetty nk. pienoisevankeliumiin (Joh. 3:16). Isän Jumalan armo ilmenee hänen Poikansa pelastavissa teoissa. Kristus on Pelastaja, Vapauttaja. Hän lunasti ristinkuolemallaan ja ylösnousemuksellaan syntiset ihmiset vapaaksi pahuuden ja kuoleman vallasta sekä sai aikaan sovinnon Isän ja luotujen välille. Pelastuksen tuo yksin Kristus, eikä muuta tietä pelastukseen ole. Ihminen pelastuu uskoessaan ja luottaessaan Kristukseen Vapahtajanaan. Tämän uskon vaikuttaa Pyhä Henki.

      Pelastus käsittää kaiken, minkä kolmiyhteinen Jumala tekee palauttaessaan ihmisen yhteyteensä: lunastuksen, sovituksen, rauhan, ilon, vanhurskauden, uuden elämän ja pyhityksen. Pelastus toteutuu jo nyt uskossa osallisuutena Jumalaan ja hänen uudeksi luovaan toimintaansa. Tämän ihmiselle tarjoavat armonvälineet eli sana ja sakramentit. Uskoessaan ihminen on sovinnossa kolmiyhteisen Jumalan kanssa ja elää hänen yhteydessään. Pelastuksen lopullinen täyttymys toteutuu ajallisen elämän päätyttyä taivaassa. Silloin ihminen elää iankaikkista elämää, Kristuksen valtakunnassa, jolla ei ole loppua.

      • uudestisyntynyt ti...

        Tässä:JEESUS vastasi hänelle:"Totisesti, totisesti:JOS IHMINEN EI SYNNYUUDESTI, YLHÄÄLTÄ, HÄN EI PÄÄSE NÄKEMÄÄN JUMALAN VALTAKUNTAA."

        Ei siis enenpää, eikä vähempää! Ja uudestisyntynyt ihminen tietää tämän, koska hänellä on todistuksen SINETTI sydämessään!


      • ...

        "Luterilaisen kirkon piirissä ei ole LEVINNYT "kaikki pelastuvat" -oppi."

        Eikös Kylliäinen olekaan ev.lut kirkon pappi?


      • tpkr
        ... kirjoitti:

        "Luterilaisen kirkon piirissä ei ole LEVINNYT "kaikki pelastuvat" -oppi."

        Eikös Kylliäinen olekaan ev.lut kirkon pappi?

        Jos YKSI pappi on kirjoittanut kirjan, jossa hän on esittänyt jotain, niin se ei tarkoita, että ko. ajattelu on 'levinnyt luterilaisen kirkon piirissä'.


      • ...
        tpkr kirjoitti:

        Jos YKSI pappi on kirjoittanut kirjan, jossa hän on esittänyt jotain, niin se ei tarkoita, että ko. ajattelu on 'levinnyt luterilaisen kirkon piirissä'.

        ole kuitenkin saanut aika myönteisen vastaanoton ev.lut kirkon piirissä?


      • uhsgdh
        ... kirjoitti:

        ole kuitenkin saanut aika myönteisen vastaanoton ev.lut kirkon piirissä?

        Ei.


      • ...
        uhsgdh kirjoitti:

        Ei.

        Koska näyttää siltä että ev.lut. kirkko on hyvää vauhtia maallistumassa. Tai oikeastaan voisi kysyä onko sen nykyistä maallisemmaksi enää maallistua. Luin tässä hiljattain laskelman jossa todettiin että 95% ev.lut. kirkon jäsenistä käy kirkossa harvemmin kuin 1 kertaa vuodessa, ja vain 5% käy kirkossa enintään 2 kertaa vuodessa. Kirkonpenkit ammottavat tyhjyyttään. Eroliike kirkosta kiihtyy yhä.

        Mutta tämä on vasta pintaa. Kuinka moni noista 5% on edes uskossa? 1% vai vielä vähemmän?

        Toisekseen, jos ajattelee Suomessa tehtäviä rikoksia, murhia, tappoja, väkivallantekoja ja omaisuusrikoksia, kaikki tekijät ovat lähes poikkeuksetta, ev. luterilaisia. Ev.lut. kirkolla on ehkä laajin jäsenistö Suomessa, mutta sitä huonommin se onkin sitten onnistunut tavoitteesaan. Ja se on huolestuttavaa. Erittäin huolestuttavaa.

        Niin paljon kuin ev.lut kirkossa korostetaan Jumalan armoa, Kylliäisen opetus:"Kaikki pelastuvat" sopii kyllä ev.lut kirkoon kuin nenä päähän.


      • Liina
        ... kirjoitti:

        Koska näyttää siltä että ev.lut. kirkko on hyvää vauhtia maallistumassa. Tai oikeastaan voisi kysyä onko sen nykyistä maallisemmaksi enää maallistua. Luin tässä hiljattain laskelman jossa todettiin että 95% ev.lut. kirkon jäsenistä käy kirkossa harvemmin kuin 1 kertaa vuodessa, ja vain 5% käy kirkossa enintään 2 kertaa vuodessa. Kirkonpenkit ammottavat tyhjyyttään. Eroliike kirkosta kiihtyy yhä.

        Mutta tämä on vasta pintaa. Kuinka moni noista 5% on edes uskossa? 1% vai vielä vähemmän?

        Toisekseen, jos ajattelee Suomessa tehtäviä rikoksia, murhia, tappoja, väkivallantekoja ja omaisuusrikoksia, kaikki tekijät ovat lähes poikkeuksetta, ev. luterilaisia. Ev.lut. kirkolla on ehkä laajin jäsenistö Suomessa, mutta sitä huonommin se onkin sitten onnistunut tavoitteesaan. Ja se on huolestuttavaa. Erittäin huolestuttavaa.

        Niin paljon kuin ev.lut kirkossa korostetaan Jumalan armoa, Kylliäisen opetus:"Kaikki pelastuvat" sopii kyllä ev.lut kirkoon kuin nenä päähän.

        Annapa linkki noille sivuille, joissa kerrotaan, että 95% kirkon jäsenistä käy kirkossa harvemmin kuin kerran vuodessa ja että "jos ajattelee Suomessa tehtäviä rikoksia, murhia, tappoja ja omaisuusrikoksia, kaikki tekijät ovat lähes poikkeuksetta ev. luterilaisia."

        Väittää voi kuka hyvänsä mitä hyvänsä, mutta olisi hyvä, jos olisi jotain faktaakin väitteidensä tueksi. Vai riittääkö se, että joku vain jotakin väittää?


      • kummaa.puuhaa
        ... kirjoitti:

        Koska näyttää siltä että ev.lut. kirkko on hyvää vauhtia maallistumassa. Tai oikeastaan voisi kysyä onko sen nykyistä maallisemmaksi enää maallistua. Luin tässä hiljattain laskelman jossa todettiin että 95% ev.lut. kirkon jäsenistä käy kirkossa harvemmin kuin 1 kertaa vuodessa, ja vain 5% käy kirkossa enintään 2 kertaa vuodessa. Kirkonpenkit ammottavat tyhjyyttään. Eroliike kirkosta kiihtyy yhä.

        Mutta tämä on vasta pintaa. Kuinka moni noista 5% on edes uskossa? 1% vai vielä vähemmän?

        Toisekseen, jos ajattelee Suomessa tehtäviä rikoksia, murhia, tappoja, väkivallantekoja ja omaisuusrikoksia, kaikki tekijät ovat lähes poikkeuksetta, ev. luterilaisia. Ev.lut. kirkolla on ehkä laajin jäsenistö Suomessa, mutta sitä huonommin se onkin sitten onnistunut tavoitteesaan. Ja se on huolestuttavaa. Erittäin huolestuttavaa.

        Niin paljon kuin ev.lut kirkossa korostetaan Jumalan armoa, Kylliäisen opetus:"Kaikki pelastuvat" sopii kyllä ev.lut kirkoon kuin nenä päähän.

        Lasketko Evlut -kirkkoon kuuluviksi rikostilastoissa myös kaikki Kirkon alaiset lahkot sekä mainitsemiesi rikosten lisäksi seksuaaliseen väkivaltaan sekä muuhun väkivaltaan syyllistyneet?

        Kirkon sivuilta copyoitua:
        Noin 3,9 miljoonaa suomalaista kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon vuonna 2018. Prosentuaalisesti kirkon jäsenyys on 71 %:lla suomalaisista.


    • Charia

      Etkö yrittäisi keskustella tästä aiheesta myös Reijo Karhusen kanssa? Olet tosi hyvä kirjoittaja. Hän on hyvin sitkeä näillä palstoilla "Kaikki pelastuvat"-opillaan. Olen lukenut hänen kirjoituksia ja ihmetellyt voiko hänet enää palauttaa eksytyksen tieltä. Hän kiertää kaikki ne raamatunkohdat jotka kumoavat hänen oppinsa eikä edes kommentoi niitä. Minäkin yritin kerran vähäsen keskustella, mutta kiersimme vain ympyrää ja yhtäkkiä hän lopetti. Pappi Kylliäinenkin herättää minussa kylmiä väreitä.

    • Janita1985

      Eivät kaikkipelastu.Raamattu sanoo niin.

      • Sen mitä viime aikoina kirkon piirissä olleena olen kuullut, niin ne pelastuvat, jotka tunnustavat syntinsä Jumalalle ja pyytävät niitä anteeksi Jeesuksen sovitustyöhön vedoten.


    • Ainakin kaikki ateistit pääsee taivaaseen, jopa useampaan. Ainakin katolisten ja luterilaisten taivaaseen on käynyt kutsu. Toinen kutsu tuli itseltään paavilta ja toinen joltain kirkon papilta, joka kirjoitti muistaakseni kirjankin, jonka nimi oli "Kaikki pääsee taivaaseen".

      Pitää vielä päättää, että kummassa taivaassa mahtaakaan olla rennompi meininki, meinaan ikuisuus on pitkä aika ja kukapa haluaisi nääntyä tylsyyteen, ikuisiksi ajoiksi.

      • Obadja151cm

        "Monet ovat kutsutut, harvat ovat valitut."

        Kutsu tulee ottaa vastaan.Kutsun vastaanottamuudesta seuraa sama kuin eksytyksen väärästä valinnasta. Helvetin kita odottaa saatanan omia, valheen lapsia.

        Raamattu kertoo miten tulee toimia.Raamattu on Jumalan ilmoitus meille ihmisille.Eksytyksen tunnistaa valheista, tottelemattomuudesta Jumalan tahdolle!


      • Obadja151cm kirjoitti:

        "Monet ovat kutsutut, harvat ovat valitut."

        Kutsu tulee ottaa vastaan.Kutsun vastaanottamuudesta seuraa sama kuin eksytyksen väärästä valinnasta. Helvetin kita odottaa saatanan omia, valheen lapsia.

        Raamattu kertoo miten tulee toimia.Raamattu on Jumalan ilmoitus meille ihmisille.Eksytyksen tunnistaa valheista, tottelemattomuudesta Jumalan tahdolle!

        Ei mitään helvettiä ole olemassakaan, kuin joidenkin jymäytettyjen mielikuvituksissa. Eikä ole kyllä taivastakaan.


      • Obadja151cm
        qwertyilija kirjoitti:

        Ei mitään helvettiä ole olemassakaan, kuin joidenkin jymäytettyjen mielikuvituksissa. Eikä ole kyllä taivastakaan.

        Olet pimeydessä! Jymäytetty olet itse! Tulet katumusta tuntemaan jollet ennen kuolemaan nukahtamistasi ota Jeesusta vastaan.Saanko rukoilla puolestasi Herralle? Minua karmii asenteesi! Tiedän helvetin olevan kauheuksien paikan, jonne et halua. Kunpa saisit kuulevat korvat.Kunpa saisit näkevät silmät, amen?


      • Obadja151cm kirjoitti:

        Olet pimeydessä! Jymäytetty olet itse! Tulet katumusta tuntemaan jollet ennen kuolemaan nukahtamistasi ota Jeesusta vastaan.Saanko rukoilla puolestasi Herralle? Minua karmii asenteesi! Tiedän helvetin olevan kauheuksien paikan, jonne et halua. Kunpa saisit kuulevat korvat.Kunpa saisit näkevät silmät, amen?

        Turha rukoilla olematonta.


      • Obadja151cm kirjoitti:

        Olet pimeydessä! Jymäytetty olet itse! Tulet katumusta tuntemaan jollet ennen kuolemaan nukahtamistasi ota Jeesusta vastaan.Saanko rukoilla puolestasi Herralle? Minua karmii asenteesi! Tiedän helvetin olevan kauheuksien paikan, jonne et halua. Kunpa saisit kuulevat korvat.Kunpa saisit näkevät silmät, amen?

        Uskokaamme edes Paavalia; jotkut eivät peri Jumalan valtakuntaa, mutta ei se ole mikään rangaistus.


    • Obadja151cm

      Aivan ihastuttava kirjoitus! Hyvältä tuntuu tällaisia lukea. Herra siunatkoon aloittajaa!

    • Uskojumalaan

      Mutta ei luterilainenkaan kirkko pelasta. Usko pelastaa muunkin kirkon jäseniä.

    • InhottavaRealistieikirj

      On kovasti epävarmaa, onko kukaan ikinä "pelastunut" hengellisesti. Koko käsite on tarkoitettu vain ihmisten manipulointiin ja siihen, että saadaan kansa toimimaan sen henkilön tahdon mukaan, joka kulloinkin sitä "pelastusta" lupailee.

      • totista.totta

        Mainitsemasi manipulointikäsitteen alla tämänkin palstan agenda aika pitkälle vaikuttaa joitakin poikkeuksia lukuunottamatta olevan. Nuo muutamat joutuvatkin sitten olemaan kyseisen uskonnollisen diktatuurin loan heiton kohteena näköjään lähes jatkuvasti, vaikka ovatkin palstan asiallisimpia kirjoittajia.


    • sekaisinpäästä

      Kaikki pelastuvat, kun epäuskoisten, helvettiin joutuvien sielujen päälle heitetään myrkkyä! Olisin mä ollut ihmeissäni, jos täältä ei olisi löytynyt kristinuskoa. Jos ei näe kristiuskon idean sairautta Jumalan tapolla ja omituisilla rituaaleillaan, niin täytyy olla päässä just näin paljon vikaa:

      Sariinilla surmannut tuomiopäivän lahkojohtaja hirtettiin Japanissa
      Korkein totuus -uskonlahko surmasi 13 ihmistä sariinikaasulla Tokion metrossa 1995.

      kuolemanrangaistus6.7.2018 klo 19:48

      Korkein totuus -uskonlahkon johtaja ja kuusi muuta jäsentä on teloitettu Japanissa perjantaina. Asian vahvisti Japanin oikeusministeri Yoko Kamikawa.

      Lahkojohtaja Shoko Asahara seuraajineen surmasi 13 ihmistä sariinikaasuiskussa Tokion metroon 1995. Kyseessä oli Japanin pahin terrori-isku. Iskussa loukkaantui noin 6 000 ihmistä.

      Shoko Asahara, 63, ja muut lahkon jäsenet olivat syyllisiä myös useisiin muihin murhiin sekä aiempaan sariini-iskuun vuonna 1994, jossa kuoli kahdeksan ja loukkaantui 600 ihmistä.

      Asaharalle langetettiin kuolemantuomio 2004. Kuolemantuomioita oli lykätty, kunnes kaikki viimeisetkin valitukset oli käsitelty eri oikeusasteissa. Kuolemantuomiot toimeenpantiin hirttämällä. Lahkon jäsenistä vielä kuusi odottaa kuolemantuomioidensa täytäntöönpanoa..

      Lopun aikojen kultti

      Aum Shinrikyo eli Korkein totuus -lahko pohjasi oppinsa buddhalaiseen ja hindulaiseen meditaatioon ja kristinuskoon sekä lopun aikojen opetukseen. Jäsenet uskoivat, että tuomiopäivä oli koittamassa ja lahkon ulkopuoliset ihmiset joutuisivat helvettiin – elleivät lahkon jäsenet surmaisi heitä.

      20. maaliskuuta 1995 lahkon jäsenet vapauttivat sariinia metrovaunuissa lävistämällä kasseja, joissa oli nestemäistä hermokaasua.

      Silminnäkijät kertoivat vuotavista pakkauksista. Pian sen jälkeen pistävät höyryt satuttivat heidän silmiään. Myrkky vaikutti sekunneissa ja aiheutti tukehtumista ja oksentelua, osa sokeutui tai halvaantui.

      Lahkojohtaja Asahara on sanonut iskun olleen pyhä yritys nostaa tuomitut sielut tästä maailmasta taivaalliseen, kertoo Japan Times. (siirryt toiseen palveluun) Murhien lopulliset motiivit jäävät kuitenkin hämärän peittoon, sillä Asahara pysytteli vaiti oikeudenkäynneissä.

      Korkein totuus perustettiin 1980-luvun puolivälissä. Huippuhetkinään lahkossa oli ainakin 10 000 jäsentä Japanissa ja muualla maailmassa.

      Osa jäsenistä asui kommuunissa Fujivuoren juurella, missä jäsenet opiskelivat Asaharan opetuksia, noudattivat erikoisia rituaaleja ja kokosivat asearsenaalin, jossa oli myös sariinia, VX-hermokaasua sekä muita kemiallisia ja biologisia aseita.

      https://yle.fi/uutiset/tuoreimmat

    • Voisiko olla siten, että taivaassa on monta huonetta ja kukin pääsee juuri itselleen sopivaan huoneeseen kaltaistensa joukkoon?

      • Hmmm, tuohan sopii myös siihen toiseen paikkaan.


    • " Pelastuvatko kaikki? "

      Eivät todellakaan!!!

      • tanssi.kenkä

        Niinpä, onko nykypäivänä yhtään sellaista Raamatullisesti pelastuskelpoista ihmistä olemassa?
        Saimme tehtäväksemme vallita maata ja nytkin jokainen meistä palstalla kirjoittelevista käyttää tuntemaamme elollista elämää tuhoavilla prosesseilla valmistetuista materiaaleista tehtyjä laitteita, joiden loppukäyttö niinikään näyttää tuhoavalta.
        Kulutamme jokainen maapallon energiavarastoja oman elintasomme ylläpitämiseen moninkertaisesti enemmän kuin esimerkiksi Afrikassa ihmiset tekevät.
        Ostamalla halpatuontimaissa ihmisoikeuksien vastaisesti valmistettuja tuotteita sekä luonnonvaroja,tuemme törkeitä ihmisoikeusrikkomuksia harjoittavia ihmisiä ja ihmisryhmiä toiminnassaan.
        Kuka meistä kermaperseistä voi siis katsoa olevansa edes Jeesuksen jalanjälkien arvoinen?


      • outoo.touhua
        tanssi.kenkä kirjoitti:

        Niinpä, onko nykypäivänä yhtään sellaista Raamatullisesti pelastuskelpoista ihmistä olemassa?
        Saimme tehtäväksemme vallita maata ja nytkin jokainen meistä palstalla kirjoittelevista käyttää tuntemaamme elollista elämää tuhoavilla prosesseilla valmistetuista materiaaleista tehtyjä laitteita, joiden loppukäyttö niinikään näyttää tuhoavalta.
        Kulutamme jokainen maapallon energiavarastoja oman elintasomme ylläpitämiseen moninkertaisesti enemmän kuin esimerkiksi Afrikassa ihmiset tekevät.
        Ostamalla halpatuontimaissa ihmisoikeuksien vastaisesti valmistettuja tuotteita sekä luonnonvaroja,tuemme törkeitä ihmisoikeusrikkomuksia harjoittavia ihmisiä ja ihmisryhmiä toiminnassaan.
        Kuka meistä kermaperseistä voi siis katsoa olevansa edes Jeesuksen jalanjälkien arvoinen?

        Joo, mitä tämmöttellä porukalla kukaa tekis, porataan päivät pitkät jos minkämoisista asioista ja erityisesti omasta erinomasuudesta. Sitte ei kummiskaa olla valmiita tekeen asioitten eteen muuta ku valittaa toisten tekemisistä tai tekemättä jättämisistä.


      • kui2

        No ei tietenkään, sehän ny aivan ennekuulumatonta olis jos ei miljardeja rääkättäs jossain - pitäähän sitä, eihän se oma taivasosuuskaan niin makealta tuntus jos näin ei olisi? Sinä se mitä ilmeisemmin pääset kuitenkin varppena taivaaseen, olethan kelpo oikia uskovainen ja kaikki "jutut" tehnyt oikeinpäin että olet kelposuutesi saavuttanut, joo-o.


      • kui2 kirjoitti:

        No ei tietenkään, sehän ny aivan ennekuulumatonta olis jos ei miljardeja rääkättäs jossain - pitäähän sitä, eihän se oma taivasosuuskaan niin makealta tuntus jos näin ei olisi? Sinä se mitä ilmeisemmin pääset kuitenkin varppena taivaaseen, olethan kelpo oikia uskovainen ja kaikki "jutut" tehnyt oikeinpäin että olet kelposuutesi saavuttanut, joo-o.

        Onko uskova se, joka haluaa taivaseen saadakseen katsella miljardien kärsimystä ikuisesti?


      • torre12 kirjoitti:

        Onko uskova se, joka haluaa taivaseen saadakseen katsella miljardien kärsimystä ikuisesti?

        Ei, vaan se joka rakastaa Kristusta ja haluaa viettää iäisyyden Hänen kanssaan!!!


      • taskuttäynnäkiviäkö kirjoitti:

        Ei, vaan se joka rakastaa Kristusta ja haluaa viettää iäisyyden Hänen kanssaan!!!

        Tehden mitä?


      • taskuttäynnäkiviäkö kirjoitti:

        Ei, vaan se joka rakastaa Kristusta ja haluaa viettää iäisyyden Hänen kanssaan!!!

        Sen "syömärin ja juomarin" kanssa. Kivaa varmaan.


      • Eikiitosjeesus
        taskuttäynnäkiviäkö kirjoitti:

        Ei, vaan se joka rakastaa Kristusta ja haluaa viettää iäisyyden Hänen kanssaan!!!

        Sen sadistisen narsistin kanssa? No ei hemmetissä haluta! Ja itsekin voit varautua siihen että sinulle on myyty tyhjä arpa.


      • torre12 kirjoitti:

        Onko uskova se, joka haluaa taivaseen saadakseen katsella miljardien kärsimystä ikuisesti?

        Tuosta syystä sinne tuskin kukaan haluaa. En usko, että siellä katsellaan kenenkään kärsimystä.


      • Kuusenjuuret kirjoitti:

        Tuosta syystä sinne tuskin kukaan haluaa. En usko, että siellä katsellaan kenenkään kärsimystä.

        Raamattu kertoo kuinka joku näki toisen tuskissaan tuonelassa.


      • torre12 kirjoitti:

        Raamattu kertoo kuinka joku näki toisen tuskissaan tuonelassa.

        Taivaassako näki?


      • kui2
        torre12 kirjoitti:

        Onko uskova se, joka haluaa taivaseen saadakseen katsella miljardien kärsimystä ikuisesti?

        En tiiä mikä siinä vaikuttaa olevan niin kiinnipidettävää että kärsimystä vain Pitää olla., on aivan Pakko toisaalta halutaan kaikkien vaan hyvää mutta sitte kuiteskin EI missään nimessä sen siunaamaa rauhaa kaikille edes iäisyydessä :)

        Niinhän se täälläkin menee, ei nyt sentään ihan kaikille kaikkea ja ihan yhtä hyvää - ei missään nimessä, on mm. laiskoja ja kykenemättömiä yms. joille riittää kyllä muruset. :D Sellainen ihminen on ajatusmaailmaltaan, niin sitä tunnutaan ajattelevan..


    • pelastusväärätermi

      Olikos se jotain 30% suomalaisista jotka uskovat karmaan ja jälleensyntymiseen? Näille pelastus on väärä sana, oikea termi on jälleensyntymisistä vapautuminen. Luterilaisetkin on todellisuudessa usein jälleensyntymisuskoisia ja vain muodollisesti luterilaisia.

      • AteistienLäävässä

        Mitään jälleensyntymisiä ei tapahdu kuten valheenpuheella valehdellaan.Näkeehän sen niiden silmistäkin ettei kaikki ole kunnossa ja olemus on valheellinen. Valheellinen harhaoppi näkyy ihmisen silmissä ja kuuluu puheessa mutta toiset saatanan lapset tunnistavat siitä toisensa.

        Totuus , Jeesus, ärsyttää valheellisia.


      • AteistienLäävässä kirjoitti:

        Mitään jälleensyntymisiä ei tapahdu kuten valheenpuheella valehdellaan.Näkeehän sen niiden silmistäkin ettei kaikki ole kunnossa ja olemus on valheellinen. Valheellinen harhaoppi näkyy ihmisen silmissä ja kuuluu puheessa mutta toiset saatanan lapset tunnistavat siitä toisensa.

        Totuus , Jeesus, ärsyttää valheellisia.

        Moni uskova täällä karsastaa nimenomaan Jeesuksen opetuksia.


      • Eikiitosjeesus
        AteistienLäävässä kirjoitti:

        Mitään jälleensyntymisiä ei tapahdu kuten valheenpuheella valehdellaan.Näkeehän sen niiden silmistäkin ettei kaikki ole kunnossa ja olemus on valheellinen. Valheellinen harhaoppi näkyy ihmisen silmissä ja kuuluu puheessa mutta toiset saatanan lapset tunnistavat siitä toisensa.

        Totuus , Jeesus, ärsyttää valheellisia.

        Eikä jeesus ollut muuta kuin sekoileva au-kersa. Ei se tarkoita että jumala oli pukilla vaikka Marian mukaan SE olisi jumalaiselta tuntunutkin.


    • tornisoturi

      Pelastumisessa on aivan selvä hierarkia, Paavi on aina ensimmäinen, sitten joku kardinaali. Seuraavat ovat sitten muutama piispa sieltä sun täältä ympäri maailmaa. Suomesta ei ainuttakaan, ei edes piiska-Mäkistä, puhumattakaan Askolasta.

    • Olen jostakin lukenut että raamatuntuntijoiden mukaan on Raamatussa jakeita joissa annetaan ymmärtää että kaikki pelastuisivat.

      • No nämä kohdat on ainakin mainittu tässä yhteydessä:

        Johanneksen evankeliumi:
        12:32 Ja kun minut ylennetään maasta, niin minä vedän kaikki tyköni."

        1. Kor
        15:28 Ja kun kaikki on alistettu Pojan valtaan, silloin itse Poikakin alistetaan sen valtaan, joka on alistanut hänen valtaansa kaiken, että Jumala olisi kaikki kaikissa


      • No niin, siinä oli pari sellaista jotka voi ymmärtää sellaiseksi että kaikki pelastuisivat.


      • sage8 kirjoitti:

        No niin, siinä oli pari sellaista jotka voi ymmärtää sellaiseksi että kaikki pelastuisivat.

        Toki tässä voidaan otta esiin myös annihilaatio-oppi, jossa kaikki muu tuhotaan ja jäljelle jääneet kaikki pelastuvat:

        Malakia:
        4:1 Sillä katso: se päivä on tuleva, joka palaa kuin pätsi. Ja kaikki julkeat ja kaikki, jotka tekevät sitä, mikä jumalatonta on, ovat oljenkorsia; ja heidät polttaa se päivä, joka tuleva on, sanoo Herra Sebaot, niin ettei se jätä heistä juurta eikä oksaa.


      • KTS kirjoitti:

        Toki tässä voidaan otta esiin myös annihilaatio-oppi, jossa kaikki muu tuhotaan ja jäljelle jääneet kaikki pelastuvat:

        Malakia:
        4:1 Sillä katso: se päivä on tuleva, joka palaa kuin pätsi. Ja kaikki julkeat ja kaikki, jotka tekevät sitä, mikä jumalatonta on, ovat oljenkorsia; ja heidät polttaa se päivä, joka tuleva on, sanoo Herra Sebaot, niin ettei se jätä heistä juurta eikä oksaa.

        Vanha Testamentti on minulle jotenkin käsittämätön koska siellä ei puhuttu muista kuin sellaisista israelilaisista jotka kunnioittivat Jumalaa ja kaikki uppiniskaiset, niin omat israelilaiset kuin muukalaisetkin, aika helposti tuhottiin.


      • KTS kirjoitti:

        Toki tässä voidaan otta esiin myös annihilaatio-oppi, jossa kaikki muu tuhotaan ja jäljelle jääneet kaikki pelastuvat:

        Malakia:
        4:1 Sillä katso: se päivä on tuleva, joka palaa kuin pätsi. Ja kaikki julkeat ja kaikki, jotka tekevät sitä, mikä jumalatonta on, ovat oljenkorsia; ja heidät polttaa se päivä, joka tuleva on, sanoo Herra Sebaot, niin ettei se jätä heistä juurta eikä oksaa.

        Toisaalta onko Herra Sebaotiin luottamista?


    • Eikiitosjeesus

      Ei pelastu kukaan eikä tarvitsekaan. Kuolevaisia ollaan. Parasta hyväksyä se turhaa rimpuilematta.
      Ikuisen elämän optiolle kun ei lunastajaa ole - teitä on vedätetty.

      • Puhu vain omasta puolestasi 😉


      • usko.vainen kirjoitti:

        Puhu vain omasta puolestasi 😉

        Olisi mahtava nähdä kaiken ivailusi jälkeen naamasi, kun huomaat kaiken uskomisesi olleen turhaa. Niinhän meille tällä kaikille käy: kuollaan pois.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2506
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      39
      1408
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      61
      1382
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1166
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1111
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1042
    Aihe