Karppaus ja kuidut.

Luucika

Miten te karppaajat olette varmistaneet kuidun saannin, kun noista kasviksista ei sitä kuitenkaan irtoa tarvittavaa 20 grammaa päivässä?
Itse olen jättänyt kaikki muut hiilihydraatit pois, mutta syönyt kuitenkin noin viisi viipaletta täysjyväruisleipää päivässä.
Tietysti jotkut vehnäleseet olisivat parempi vaihtoehto...

35

14575

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiril

      Kyllä minulle kasvisten ja marjojen kuidut riittävät. Viljan kuituhan on enimmäkseen liukenematonta selluloosaa, jolla ei ole terveysvaikutuksia.

      • on suositus

        mutta jotkut ottavat sen ainoana totuunena. Sille ei vaan voi mitään.
        Olisivatpa ihmiset yhtä fanaattisia alkoholi ja tupakka suositusten kanssa, mutta näin ei ole, eikä tule olemaan. Silti meitä karppeja kohtaan kyllä jaksetaan hyökkäillä vaikka meitä on pieni murto osa noihin muiden suositusten rikkojiin nähden.


      • asialla?

        Mistäs sinä nyt taas tuollaista olet keksinyt?


      • Kiril
        on suositus kirjoitti:

        mutta jotkut ottavat sen ainoana totuunena. Sille ei vaan voi mitään.
        Olisivatpa ihmiset yhtä fanaattisia alkoholi ja tupakka suositusten kanssa, mutta näin ei ole, eikä tule olemaan. Silti meitä karppeja kohtaan kyllä jaksetaan hyökkäillä vaikka meitä on pieni murto osa noihin muiden suositusten rikkojiin nähden.

        Valitettavasti. Nämä virallisen linjan puolustajat eivät voi uskoa millään, että voisi olla jotain muutakin maailmassa kuin yksi ainoa Ktl:n ja sen johtajan Pekka Puskan totuus. Vhh on selvä vähemmistö, mutta meidätkin yritetään nujertaa, koska vhh on itse asiassa ainoa todellinen uhka viralliselle linjalle.


      • Kiril
        asialla? kirjoitti:

        Mistäs sinä nyt taas tuollaista olet keksinyt?

        eikä minun tarvitse keksiä mitään. Oikea tieto on jo olemassa, ei tarvitse kuin löytää se.


      • Voi,voi.
        Kiril kirjoitti:

        Valitettavasti. Nämä virallisen linjan puolustajat eivät voi uskoa millään, että voisi olla jotain muutakin maailmassa kuin yksi ainoa Ktl:n ja sen johtajan Pekka Puskan totuus. Vhh on selvä vähemmistö, mutta meidätkin yritetään nujertaa, koska vhh on itse asiassa ainoa todellinen uhka viralliselle linjalle.

        Et ole scientologiaan tutustunut? Se kuulostaisi juuri oikealta sinulle, ufoja ja kaikkee..


      • ja julista se maailmalle.
        Kiril kirjoitti:

        eikä minun tarvitse keksiä mitään. Oikea tieto on jo olemassa, ei tarvitse kuin löytää se.

        Sinustakin voi tulla kuuluisa.


      • lukee
        Voi,voi. kirjoitti:

        Et ole scientologiaan tutustunut? Se kuulostaisi juuri oikealta sinulle, ufoja ja kaikkee..

        niin uhkahan tuo tuntuu olevan.
        Mitään muuta syytä en keksi tähän hiilarien puolustajien hyökkäykselle.


      • ????
        on suositus kirjoitti:

        mutta jotkut ottavat sen ainoana totuunena. Sille ei vaan voi mitään.
        Olisivatpa ihmiset yhtä fanaattisia alkoholi ja tupakka suositusten kanssa, mutta näin ei ole, eikä tule olemaan. Silti meitä karppeja kohtaan kyllä jaksetaan hyökkäillä vaikka meitä on pieni murto osa noihin muiden suositusten rikkojiin nähden.

        Kysymyksen esittäjä ei kyllä minun nähdäkseni hyökännyt teitä karppajia kohtaan. Taidat olla vähän yliherkkä.


      • HÄNEN viestiin
        ???? kirjoitti:

        Kysymyksen esittäjä ei kyllä minun nähdäkseni hyökännyt teitä karppajia kohtaan. Taidat olla vähän yliherkkä.

        vaan puhuin yleisesti.
        Sinä tässä taidat olla yliherkkä.


      • ja ottaa selvää asioista

        ennen julistaa niitä totuutena.

        Myös ruoan liukenematon kuitu on TÄRKEÄÄ, koska huoltaa suolistoa ja uudistaa pintaa. Estää syöviltä yms.

        http://www.leipatiedotus.fi/default.aspx?path=4;175;215;291

        Kuidun tehtävät

        Liukoiset kuidut säätelevät glukoosi- ja rasva-aineenvaihduntaa. Ne lisäävät ruokamassan viskositeettia. Tämä hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja ravintoaineiden imeytymistä ohutsuolesta, mikä tasaa aterianjälkeistä verensokerin vaihtelua. Rasva-aineenvaihduntaan kuidut vaikuttavat sitomalla kolesterolia ja suoleen erittyviä sappihappoja, ja siten lisäävät kolesterolin ja sappihappojen poistumista ulosteen mukana. Tämä voi näkyä seerumin kolesterolipitoisuuden pienenemisenä.

        Liukenematon kuitu ja sulamaton tärkkelys lisäävät ulosteen massaa, pehmentävät sen rakennetta ja nopeuttavat läpikulkua. Tämä ehkäisee ummetusta ja vaikuttaa edullisesti suolen kuntoon.

        Liukenematon kuitu lisää paksusuolen bakteerien aineenvaihduntaa. Bakteerien toiminnasta syntyy kaasujen (vedyn, metaanin ja hiilidioksidin) ja lyhytketjuisten rasvahappojen (etikka-, propioni- ja voihappojen) seos. Bakteerien aineenvaihduntatuotteilla on edullinen vaikutus suoliston terveyteen, ja ne saattavat suojata suolisto-, eturauhas- ja rintasyöviltä.
        Kuitukompleksin fysiologiset vaikutukset
        Vaikutuskohta   Fysiologinen vaikutus   Mahdollinen terveysvaikutus
        Suu   Lisää ruuan pureskelun tarvetta ja syljen eritystä, laimentaa ruokamassaa.   Suojaa hammasmädältä. Pitää ikenet terveinä.
        Mahalaukku   Aktivoi mahahapon ja ruoansulatushormonien eritystä. Hidastaa ruokasulan tyhjentymistä mahalaukusta ohutsuoleen.   Pitää kylläisenä. Ehkäisee ylensyöntiä ja lihomista.
        Ohutsuoli   Säätelee suolen pH:ta. Lisää ruokasulan viskositeettia, mikä hidastaa hiilihydraattien hajoamista ja ravintoaineiden imeytymistä.   Tasaa aterianjälkeistä verensokeripitoisuuden nousua.
        Paksusuoli   Sitoo vettä, lisää suolen sisällön ja ulosteen määrää ja nopeuttaa suoliston toimintaa. Sitoo haitallisia aineita, kuten kolesterolia, ja erittää ne ulosteiden mukana pois elimistöstä. Fermentoituu erilaisiksi aineenvaihduntatuotteiksi.   Ehkäisee ummetusta. Laskee veren kolesterolipitoisuutta. Muuttaa sappihappojen aineenvaihduntaa suotuisaan suuntaan. Pienentää rinta- ja paksusuolisyövän riskiä.
        Rukiin lignaani ja sen aineenvaihduntatuotteet

        Ruis sisältää viljoista eniten fytoestrogeeneihin kuuluvia kasvilignaaneja (sekoisolarisiresinoli, SEKO ja matairesinoli, MAT). Lignaanit ovat heikkoja estrogeeneja eikä niillä ole varsinaista sukupuolihormoni-vaikutusta. Fytoestrogeenien ja myös rukiin lignaanien terveysvaikutuksia tutkitaan paljon, sillä niillä näyttäisi olevan useita kiinnostavia biologisia tehtäviä, mm. syöpäriskiä pienentävä vaikutus.

        Paksusuolen bakteerit muuntavat lignaanit hormonin kaltaisiksi, lievästi estrogeenisiksi "nisäkäs" lignaaneiksi (enterolaktoni ja enterodioli). Nämä voivat sitoutua heikosti estrogeenireseptoreihin, ja niillä on heikkoa estrogeenivaikutusta. Joidenkin ihmisten elimistössä kasvilignaanit eivät muutu "nisäkäs" lignaaneiksi. Se voi johtua suolen oikeanlaisen mikrobiflooran tuhoutumisesta jatkuvien antibioottikuurien seurauksena.
        Vilja on hyvää energiaa

        Viljatuotteet antavat energiaa ja auttavat jaksamaan. Hyviä hiilihydraatteja sisältävät täysjyväviljatuotteet, erityisesti ruisleivät ja moniviljapastat, vapauttavat energiaa tasaisesti. Liukeneva kuitu hidastaa mahalaukun tyhjentymistä ja pitää näläntunteen pitkään poissa. Vilja on vähärasvaista, eikä siinä ole turhaa energiaa. Sen takia se on erinomaista ruokaa painonhallinnassa.
        Viljan kuitu ja diabetes

        Kuitu auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Hyytelöityneen kuidun paksuntamasta ruokasulasta sokerit, kuten muutkin ravintoaineet, imeytyvät ohutsuolesta hitaammin ja tasaisemmin verenkiertoon. Tällöin aterian jälkeiset verensokerin nousut jäävät pienemmiksi ja insuliinin tarve vähenee. Runsaskuituinen ruokavalio on nopeasti lisääntyvän aikuistyypin diabeteksen ehkäisyn ja ruokavaliohoidon kulmakiviä. Ehkäisyä pidetään erityisen tärkeänä, sillä tyypin 2 diabetikoilla on suuri vaara sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkimus on osoittanut, että lisääntynyt kuidun saanti yhdistettynä laihtumiseen, rasvojen laadun muutokseen ja liikuntaan alentaa riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen alle puoleen. (Tuomilehto ym. 2001)
        Viljan kuitu ja ummetus

        Ummetus on yleinen vaiva, josta kärsii yli 20 % keski-ikäisistä naisista ja jopa 80 % laitoshoidossa olevista senioreista. Sen lääkekustannukset ovat Suomessa noin 14 milj. euroa vuodessa. Ennen lääkehoitoon turvautumista kannattaa kokeilla kotikonstia, ruisleipää. Tutkimuksen mukaan vähintään 6 viipaletta täysjyväruisleipää päivässä parantaa vatsan toimintaa. (Niemi ym. 1998). Rukiin runsas kuitu täyttää suolen ja tuo sinne "liikevaihtoa":
        Viljan kuitu ja sydäntaudit

        Ravintokuitu alentaa sydän- ja verisuonitautiriskiä useilla eri tavoilla. Suomalainen SETTI ?tutkimus osoitti, että niillä miehillä, joiden päivittäinen kuidunsaanti oli runsasta eli 35 g, oli 27 % pienempi vaara kuolla sydän- ja verisuonitautiin kuin niillä, joiden kuidunsaanti oli pienintä eli 16 g. Ruis oli kuidun ylivoimainen lähde. (Pietinen ym. 1996). Sydänterveyden suurin riskitekijä on veren kolesteroli. Hyytelöitynyt kuitu vähentää kolesterolia verenkierrosta maksan kautta ulosteisiin. Lisäksi viljan luonnostaan sisältämät kasvisterolit vähentävät kolesterolin imeytymistä.

        Viljasta elimistö saa käyttöönsä sydäntä suojaavia antioksidantteja (E-vitamiini, fenoliset yhdisteet, seleeni, sinkki), jotka estävät ?pahaa? LDL-kolesterolia hapettumasta ja tarttumasta verisuonten seinämiin plakiksi. Erittäin tärkeä sydämen suojavaikutus liittyy insuliinin tarpeen vähentämiseen: jatkuvasti koholla oleva veren insuliinimäärä on sydämelle vaarallista. Tutkimus on osoittanut, että ruisleivän hiilihydraatit vaativat haimaa tuottamaan vähemmän insuliinia kuin vehnäleipä. (Leinonen ym. 1999)
        Viljan kuitu ja suolistosyöpä

        Ravintokuitu vähentää suolistosyöpien vaaraa. Kuidun liukenematon osa puhdistaa suolistoa: se lisää suolessa kulkevaa massaa, saa vatsan toimimaan ja estää ummetusta. Tällöin ulostemassan mahdolliset haitalliset aineet laimenevat, poistuvat pian ja niiden kosketuspinta suolen limakalvoon jää vähäiseksi. Ruiskuidun liukoinen osa puolestaan toimii paksusuolen hyödyllisten bakteerien ravintona ja edistää niiden toimintakykyä. Samalla muodostuu hyödyllisiä aineita paksusuolen seinämän soluille, jotka pysyvät elinvoimaisina ja syöpäriski pienenee. Kolmas vaikutusmekanismi perustuu kuidun kykyyn sitoa ja poistaa elimistöstä haitallisiksi muuttuneita sappihappoja, jotka ovat karsinogeenisiä eli syöpää aiheuttavia.
        Viljan kuitu ja rintasyöpä

        Runsas kuidunsaanti vähentää rinta- ja eturauhassyöpien riskiä (ECP Consensus Panel 1997). Yhtenä selittävänä tekijänä pidetään rukiin kuidun sisältämiä fytoestrogeenejä, joilla on antiestrogeenisiä ja antioksidatiivisia vaikutuksia. Paksusuolen "hyvät" bakteerit irrottavat ruiskuidusta sen mukana kulkevat fytoestrogeenit, lignaanit, elimistön käyttöön ja muuttavat nämä kasvilignaanit nisäkäslignaaneiksi, enterolaktoneiksi. Nämä pystyvät vaikuttamaan elimistön hormonitasapainoon. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kun enterolaktonia on paljon veressä, sairastetaan vähemmän rinta- ja eturauhassyöpiä sekä myös sydän- ja verisuonitauteja.
        Viljan kuitu säästää hampaita

        Kuitupitoinen ruoka vaatii tehokasta pureskelua. Tämä lisää syljen eritystä ja elvyttää ikenien verenkiertoa ehkäisten ientulehduksia. Sylki huuhtelee hampaita ja neutraloi kariesbakteereiden happohyökkäyksen ehkäisten hampaiden reikiintymistä. Syljessä olevat ruoansulatusentsyymit alkavat pilkkoa hyvin pureskeltua ruokaa jo mahalaukussa.
        Kuidun negatiiviset vaikutukset

        Kuitu saattaa aiheuttaa heikkovatsaisille ruoansulatus- ja ilmavaivoja ja joissain harvoissa tapauksissa vähentää eräiden kivennäisaineiden imeytymistä.
        Kuitu ja terveysväittämät

        European Cancer Organization on todennut kokouksessaan 1997, että

        * Runsaasti viljan kuitua sisältävä ruokavalio on yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua paksu- ja peräsuolen syöpiin.
        * On viitteitä, että viljan kuitu suojaa rintasyövältä.

        FDA (US Food and Drug Administration) on hyväksynyt 1997 väittämän, jonka mukaan kauran liukoinen kuitu osana niukasti tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia sisältävää ruokavaliota voi pienentää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin.

        FDA on hyväksynyt kesällä 1999 pakkausmerkinnöissä käytettäväksi terveysväittämän, jonka mukaan ruokavalio, joka sisältää runsaasti täysjyväviljaa ja muita kasvikunnan tuotteita, mutta jossa kokonaisrasvan, tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin määrä on pieni, voi vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja tiettyihin syöpiin.


      • Kiril
        ja ottaa selvää asioista kirjoitti:

        ennen julistaa niitä totuutena.

        Myös ruoan liukenematon kuitu on TÄRKEÄÄ, koska huoltaa suolistoa ja uudistaa pintaa. Estää syöviltä yms.

        http://www.leipatiedotus.fi/default.aspx?path=4;175;215;291

        Kuidun tehtävät

        Liukoiset kuidut säätelevät glukoosi- ja rasva-aineenvaihduntaa. Ne lisäävät ruokamassan viskositeettia. Tämä hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja ravintoaineiden imeytymistä ohutsuolesta, mikä tasaa aterianjälkeistä verensokerin vaihtelua. Rasva-aineenvaihduntaan kuidut vaikuttavat sitomalla kolesterolia ja suoleen erittyviä sappihappoja, ja siten lisäävät kolesterolin ja sappihappojen poistumista ulosteen mukana. Tämä voi näkyä seerumin kolesterolipitoisuuden pienenemisenä.

        Liukenematon kuitu ja sulamaton tärkkelys lisäävät ulosteen massaa, pehmentävät sen rakennetta ja nopeuttavat läpikulkua. Tämä ehkäisee ummetusta ja vaikuttaa edullisesti suolen kuntoon.

        Liukenematon kuitu lisää paksusuolen bakteerien aineenvaihduntaa. Bakteerien toiminnasta syntyy kaasujen (vedyn, metaanin ja hiilidioksidin) ja lyhytketjuisten rasvahappojen (etikka-, propioni- ja voihappojen) seos. Bakteerien aineenvaihduntatuotteilla on edullinen vaikutus suoliston terveyteen, ja ne saattavat suojata suolisto-, eturauhas- ja rintasyöviltä.
        Kuitukompleksin fysiologiset vaikutukset
        Vaikutuskohta   Fysiologinen vaikutus   Mahdollinen terveysvaikutus
        Suu   Lisää ruuan pureskelun tarvetta ja syljen eritystä, laimentaa ruokamassaa.   Suojaa hammasmädältä. Pitää ikenet terveinä.
        Mahalaukku   Aktivoi mahahapon ja ruoansulatushormonien eritystä. Hidastaa ruokasulan tyhjentymistä mahalaukusta ohutsuoleen.   Pitää kylläisenä. Ehkäisee ylensyöntiä ja lihomista.
        Ohutsuoli   Säätelee suolen pH:ta. Lisää ruokasulan viskositeettia, mikä hidastaa hiilihydraattien hajoamista ja ravintoaineiden imeytymistä.   Tasaa aterianjälkeistä verensokeripitoisuuden nousua.
        Paksusuoli   Sitoo vettä, lisää suolen sisällön ja ulosteen määrää ja nopeuttaa suoliston toimintaa. Sitoo haitallisia aineita, kuten kolesterolia, ja erittää ne ulosteiden mukana pois elimistöstä. Fermentoituu erilaisiksi aineenvaihduntatuotteiksi.   Ehkäisee ummetusta. Laskee veren kolesterolipitoisuutta. Muuttaa sappihappojen aineenvaihduntaa suotuisaan suuntaan. Pienentää rinta- ja paksusuolisyövän riskiä.
        Rukiin lignaani ja sen aineenvaihduntatuotteet

        Ruis sisältää viljoista eniten fytoestrogeeneihin kuuluvia kasvilignaaneja (sekoisolarisiresinoli, SEKO ja matairesinoli, MAT). Lignaanit ovat heikkoja estrogeeneja eikä niillä ole varsinaista sukupuolihormoni-vaikutusta. Fytoestrogeenien ja myös rukiin lignaanien terveysvaikutuksia tutkitaan paljon, sillä niillä näyttäisi olevan useita kiinnostavia biologisia tehtäviä, mm. syöpäriskiä pienentävä vaikutus.

        Paksusuolen bakteerit muuntavat lignaanit hormonin kaltaisiksi, lievästi estrogeenisiksi "nisäkäs" lignaaneiksi (enterolaktoni ja enterodioli). Nämä voivat sitoutua heikosti estrogeenireseptoreihin, ja niillä on heikkoa estrogeenivaikutusta. Joidenkin ihmisten elimistössä kasvilignaanit eivät muutu "nisäkäs" lignaaneiksi. Se voi johtua suolen oikeanlaisen mikrobiflooran tuhoutumisesta jatkuvien antibioottikuurien seurauksena.
        Vilja on hyvää energiaa

        Viljatuotteet antavat energiaa ja auttavat jaksamaan. Hyviä hiilihydraatteja sisältävät täysjyväviljatuotteet, erityisesti ruisleivät ja moniviljapastat, vapauttavat energiaa tasaisesti. Liukeneva kuitu hidastaa mahalaukun tyhjentymistä ja pitää näläntunteen pitkään poissa. Vilja on vähärasvaista, eikä siinä ole turhaa energiaa. Sen takia se on erinomaista ruokaa painonhallinnassa.
        Viljan kuitu ja diabetes

        Kuitu auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Hyytelöityneen kuidun paksuntamasta ruokasulasta sokerit, kuten muutkin ravintoaineet, imeytyvät ohutsuolesta hitaammin ja tasaisemmin verenkiertoon. Tällöin aterian jälkeiset verensokerin nousut jäävät pienemmiksi ja insuliinin tarve vähenee. Runsaskuituinen ruokavalio on nopeasti lisääntyvän aikuistyypin diabeteksen ehkäisyn ja ruokavaliohoidon kulmakiviä. Ehkäisyä pidetään erityisen tärkeänä, sillä tyypin 2 diabetikoilla on suuri vaara sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkimus on osoittanut, että lisääntynyt kuidun saanti yhdistettynä laihtumiseen, rasvojen laadun muutokseen ja liikuntaan alentaa riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen alle puoleen. (Tuomilehto ym. 2001)
        Viljan kuitu ja ummetus

        Ummetus on yleinen vaiva, josta kärsii yli 20 % keski-ikäisistä naisista ja jopa 80 % laitoshoidossa olevista senioreista. Sen lääkekustannukset ovat Suomessa noin 14 milj. euroa vuodessa. Ennen lääkehoitoon turvautumista kannattaa kokeilla kotikonstia, ruisleipää. Tutkimuksen mukaan vähintään 6 viipaletta täysjyväruisleipää päivässä parantaa vatsan toimintaa. (Niemi ym. 1998). Rukiin runsas kuitu täyttää suolen ja tuo sinne "liikevaihtoa":
        Viljan kuitu ja sydäntaudit

        Ravintokuitu alentaa sydän- ja verisuonitautiriskiä useilla eri tavoilla. Suomalainen SETTI ?tutkimus osoitti, että niillä miehillä, joiden päivittäinen kuidunsaanti oli runsasta eli 35 g, oli 27 % pienempi vaara kuolla sydän- ja verisuonitautiin kuin niillä, joiden kuidunsaanti oli pienintä eli 16 g. Ruis oli kuidun ylivoimainen lähde. (Pietinen ym. 1996). Sydänterveyden suurin riskitekijä on veren kolesteroli. Hyytelöitynyt kuitu vähentää kolesterolia verenkierrosta maksan kautta ulosteisiin. Lisäksi viljan luonnostaan sisältämät kasvisterolit vähentävät kolesterolin imeytymistä.

        Viljasta elimistö saa käyttöönsä sydäntä suojaavia antioksidantteja (E-vitamiini, fenoliset yhdisteet, seleeni, sinkki), jotka estävät ?pahaa? LDL-kolesterolia hapettumasta ja tarttumasta verisuonten seinämiin plakiksi. Erittäin tärkeä sydämen suojavaikutus liittyy insuliinin tarpeen vähentämiseen: jatkuvasti koholla oleva veren insuliinimäärä on sydämelle vaarallista. Tutkimus on osoittanut, että ruisleivän hiilihydraatit vaativat haimaa tuottamaan vähemmän insuliinia kuin vehnäleipä. (Leinonen ym. 1999)
        Viljan kuitu ja suolistosyöpä

        Ravintokuitu vähentää suolistosyöpien vaaraa. Kuidun liukenematon osa puhdistaa suolistoa: se lisää suolessa kulkevaa massaa, saa vatsan toimimaan ja estää ummetusta. Tällöin ulostemassan mahdolliset haitalliset aineet laimenevat, poistuvat pian ja niiden kosketuspinta suolen limakalvoon jää vähäiseksi. Ruiskuidun liukoinen osa puolestaan toimii paksusuolen hyödyllisten bakteerien ravintona ja edistää niiden toimintakykyä. Samalla muodostuu hyödyllisiä aineita paksusuolen seinämän soluille, jotka pysyvät elinvoimaisina ja syöpäriski pienenee. Kolmas vaikutusmekanismi perustuu kuidun kykyyn sitoa ja poistaa elimistöstä haitallisiksi muuttuneita sappihappoja, jotka ovat karsinogeenisiä eli syöpää aiheuttavia.
        Viljan kuitu ja rintasyöpä

        Runsas kuidunsaanti vähentää rinta- ja eturauhassyöpien riskiä (ECP Consensus Panel 1997). Yhtenä selittävänä tekijänä pidetään rukiin kuidun sisältämiä fytoestrogeenejä, joilla on antiestrogeenisiä ja antioksidatiivisia vaikutuksia. Paksusuolen "hyvät" bakteerit irrottavat ruiskuidusta sen mukana kulkevat fytoestrogeenit, lignaanit, elimistön käyttöön ja muuttavat nämä kasvilignaanit nisäkäslignaaneiksi, enterolaktoneiksi. Nämä pystyvät vaikuttamaan elimistön hormonitasapainoon. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kun enterolaktonia on paljon veressä, sairastetaan vähemmän rinta- ja eturauhassyöpiä sekä myös sydän- ja verisuonitauteja.
        Viljan kuitu säästää hampaita

        Kuitupitoinen ruoka vaatii tehokasta pureskelua. Tämä lisää syljen eritystä ja elvyttää ikenien verenkiertoa ehkäisten ientulehduksia. Sylki huuhtelee hampaita ja neutraloi kariesbakteereiden happohyökkäyksen ehkäisten hampaiden reikiintymistä. Syljessä olevat ruoansulatusentsyymit alkavat pilkkoa hyvin pureskeltua ruokaa jo mahalaukussa.
        Kuidun negatiiviset vaikutukset

        Kuitu saattaa aiheuttaa heikkovatsaisille ruoansulatus- ja ilmavaivoja ja joissain harvoissa tapauksissa vähentää eräiden kivennäisaineiden imeytymistä.
        Kuitu ja terveysväittämät

        European Cancer Organization on todennut kokouksessaan 1997, että

        * Runsaasti viljan kuitua sisältävä ruokavalio on yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua paksu- ja peräsuolen syöpiin.
        * On viitteitä, että viljan kuitu suojaa rintasyövältä.

        FDA (US Food and Drug Administration) on hyväksynyt 1997 väittämän, jonka mukaan kauran liukoinen kuitu osana niukasti tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia sisältävää ruokavaliota voi pienentää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin.

        FDA on hyväksynyt kesällä 1999 pakkausmerkinnöissä käytettäväksi terveysväittämän, jonka mukaan ruokavalio, joka sisältää runsaasti täysjyväviljaa ja muita kasvikunnan tuotteita, mutta jossa kokonaisrasvan, tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin määrä on pieni, voi vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja tiettyihin syöpiin.

        haluaa edistää leivän myyntiä ja lääketeollisuus lääkkeiden. Kumpikin julistaa omaa totuutta.


      • edistää keittokirjojen myyn...
        Kiril kirjoitti:

        haluaa edistää leivän myyntiä ja lääketeollisuus lääkkeiden. Kumpikin julistaa omaa totuutta.

        millä menestyksellä/menetyksellä?


      • Kiril
        edistää keittokirjojen myyn... kirjoitti:

        millä menestyksellä/menetyksellä?

        omaa terveyttään syömällä terveellisesti vähähiilihydraattisen ruokavalion mukaan ja keskustelee siitä vhh palstalla, jonne leipätiedotuksen agentit tuovat lihottavia hiilihydraatteja ja liukenematonta selluloosaa.


      • ei tarkoita
        ja ottaa selvää asioista kirjoitti:

        ennen julistaa niitä totuutena.

        Myös ruoan liukenematon kuitu on TÄRKEÄÄ, koska huoltaa suolistoa ja uudistaa pintaa. Estää syöviltä yms.

        http://www.leipatiedotus.fi/default.aspx?path=4;175;215;291

        Kuidun tehtävät

        Liukoiset kuidut säätelevät glukoosi- ja rasva-aineenvaihduntaa. Ne lisäävät ruokamassan viskositeettia. Tämä hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja ravintoaineiden imeytymistä ohutsuolesta, mikä tasaa aterianjälkeistä verensokerin vaihtelua. Rasva-aineenvaihduntaan kuidut vaikuttavat sitomalla kolesterolia ja suoleen erittyviä sappihappoja, ja siten lisäävät kolesterolin ja sappihappojen poistumista ulosteen mukana. Tämä voi näkyä seerumin kolesterolipitoisuuden pienenemisenä.

        Liukenematon kuitu ja sulamaton tärkkelys lisäävät ulosteen massaa, pehmentävät sen rakennetta ja nopeuttavat läpikulkua. Tämä ehkäisee ummetusta ja vaikuttaa edullisesti suolen kuntoon.

        Liukenematon kuitu lisää paksusuolen bakteerien aineenvaihduntaa. Bakteerien toiminnasta syntyy kaasujen (vedyn, metaanin ja hiilidioksidin) ja lyhytketjuisten rasvahappojen (etikka-, propioni- ja voihappojen) seos. Bakteerien aineenvaihduntatuotteilla on edullinen vaikutus suoliston terveyteen, ja ne saattavat suojata suolisto-, eturauhas- ja rintasyöviltä.
        Kuitukompleksin fysiologiset vaikutukset
        Vaikutuskohta   Fysiologinen vaikutus   Mahdollinen terveysvaikutus
        Suu   Lisää ruuan pureskelun tarvetta ja syljen eritystä, laimentaa ruokamassaa.   Suojaa hammasmädältä. Pitää ikenet terveinä.
        Mahalaukku   Aktivoi mahahapon ja ruoansulatushormonien eritystä. Hidastaa ruokasulan tyhjentymistä mahalaukusta ohutsuoleen.   Pitää kylläisenä. Ehkäisee ylensyöntiä ja lihomista.
        Ohutsuoli   Säätelee suolen pH:ta. Lisää ruokasulan viskositeettia, mikä hidastaa hiilihydraattien hajoamista ja ravintoaineiden imeytymistä.   Tasaa aterianjälkeistä verensokeripitoisuuden nousua.
        Paksusuoli   Sitoo vettä, lisää suolen sisällön ja ulosteen määrää ja nopeuttaa suoliston toimintaa. Sitoo haitallisia aineita, kuten kolesterolia, ja erittää ne ulosteiden mukana pois elimistöstä. Fermentoituu erilaisiksi aineenvaihduntatuotteiksi.   Ehkäisee ummetusta. Laskee veren kolesterolipitoisuutta. Muuttaa sappihappojen aineenvaihduntaa suotuisaan suuntaan. Pienentää rinta- ja paksusuolisyövän riskiä.
        Rukiin lignaani ja sen aineenvaihduntatuotteet

        Ruis sisältää viljoista eniten fytoestrogeeneihin kuuluvia kasvilignaaneja (sekoisolarisiresinoli, SEKO ja matairesinoli, MAT). Lignaanit ovat heikkoja estrogeeneja eikä niillä ole varsinaista sukupuolihormoni-vaikutusta. Fytoestrogeenien ja myös rukiin lignaanien terveysvaikutuksia tutkitaan paljon, sillä niillä näyttäisi olevan useita kiinnostavia biologisia tehtäviä, mm. syöpäriskiä pienentävä vaikutus.

        Paksusuolen bakteerit muuntavat lignaanit hormonin kaltaisiksi, lievästi estrogeenisiksi "nisäkäs" lignaaneiksi (enterolaktoni ja enterodioli). Nämä voivat sitoutua heikosti estrogeenireseptoreihin, ja niillä on heikkoa estrogeenivaikutusta. Joidenkin ihmisten elimistössä kasvilignaanit eivät muutu "nisäkäs" lignaaneiksi. Se voi johtua suolen oikeanlaisen mikrobiflooran tuhoutumisesta jatkuvien antibioottikuurien seurauksena.
        Vilja on hyvää energiaa

        Viljatuotteet antavat energiaa ja auttavat jaksamaan. Hyviä hiilihydraatteja sisältävät täysjyväviljatuotteet, erityisesti ruisleivät ja moniviljapastat, vapauttavat energiaa tasaisesti. Liukeneva kuitu hidastaa mahalaukun tyhjentymistä ja pitää näläntunteen pitkään poissa. Vilja on vähärasvaista, eikä siinä ole turhaa energiaa. Sen takia se on erinomaista ruokaa painonhallinnassa.
        Viljan kuitu ja diabetes

        Kuitu auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Hyytelöityneen kuidun paksuntamasta ruokasulasta sokerit, kuten muutkin ravintoaineet, imeytyvät ohutsuolesta hitaammin ja tasaisemmin verenkiertoon. Tällöin aterian jälkeiset verensokerin nousut jäävät pienemmiksi ja insuliinin tarve vähenee. Runsaskuituinen ruokavalio on nopeasti lisääntyvän aikuistyypin diabeteksen ehkäisyn ja ruokavaliohoidon kulmakiviä. Ehkäisyä pidetään erityisen tärkeänä, sillä tyypin 2 diabetikoilla on suuri vaara sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkimus on osoittanut, että lisääntynyt kuidun saanti yhdistettynä laihtumiseen, rasvojen laadun muutokseen ja liikuntaan alentaa riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen alle puoleen. (Tuomilehto ym. 2001)
        Viljan kuitu ja ummetus

        Ummetus on yleinen vaiva, josta kärsii yli 20 % keski-ikäisistä naisista ja jopa 80 % laitoshoidossa olevista senioreista. Sen lääkekustannukset ovat Suomessa noin 14 milj. euroa vuodessa. Ennen lääkehoitoon turvautumista kannattaa kokeilla kotikonstia, ruisleipää. Tutkimuksen mukaan vähintään 6 viipaletta täysjyväruisleipää päivässä parantaa vatsan toimintaa. (Niemi ym. 1998). Rukiin runsas kuitu täyttää suolen ja tuo sinne "liikevaihtoa":
        Viljan kuitu ja sydäntaudit

        Ravintokuitu alentaa sydän- ja verisuonitautiriskiä useilla eri tavoilla. Suomalainen SETTI ?tutkimus osoitti, että niillä miehillä, joiden päivittäinen kuidunsaanti oli runsasta eli 35 g, oli 27 % pienempi vaara kuolla sydän- ja verisuonitautiin kuin niillä, joiden kuidunsaanti oli pienintä eli 16 g. Ruis oli kuidun ylivoimainen lähde. (Pietinen ym. 1996). Sydänterveyden suurin riskitekijä on veren kolesteroli. Hyytelöitynyt kuitu vähentää kolesterolia verenkierrosta maksan kautta ulosteisiin. Lisäksi viljan luonnostaan sisältämät kasvisterolit vähentävät kolesterolin imeytymistä.

        Viljasta elimistö saa käyttöönsä sydäntä suojaavia antioksidantteja (E-vitamiini, fenoliset yhdisteet, seleeni, sinkki), jotka estävät ?pahaa? LDL-kolesterolia hapettumasta ja tarttumasta verisuonten seinämiin plakiksi. Erittäin tärkeä sydämen suojavaikutus liittyy insuliinin tarpeen vähentämiseen: jatkuvasti koholla oleva veren insuliinimäärä on sydämelle vaarallista. Tutkimus on osoittanut, että ruisleivän hiilihydraatit vaativat haimaa tuottamaan vähemmän insuliinia kuin vehnäleipä. (Leinonen ym. 1999)
        Viljan kuitu ja suolistosyöpä

        Ravintokuitu vähentää suolistosyöpien vaaraa. Kuidun liukenematon osa puhdistaa suolistoa: se lisää suolessa kulkevaa massaa, saa vatsan toimimaan ja estää ummetusta. Tällöin ulostemassan mahdolliset haitalliset aineet laimenevat, poistuvat pian ja niiden kosketuspinta suolen limakalvoon jää vähäiseksi. Ruiskuidun liukoinen osa puolestaan toimii paksusuolen hyödyllisten bakteerien ravintona ja edistää niiden toimintakykyä. Samalla muodostuu hyödyllisiä aineita paksusuolen seinämän soluille, jotka pysyvät elinvoimaisina ja syöpäriski pienenee. Kolmas vaikutusmekanismi perustuu kuidun kykyyn sitoa ja poistaa elimistöstä haitallisiksi muuttuneita sappihappoja, jotka ovat karsinogeenisiä eli syöpää aiheuttavia.
        Viljan kuitu ja rintasyöpä

        Runsas kuidunsaanti vähentää rinta- ja eturauhassyöpien riskiä (ECP Consensus Panel 1997). Yhtenä selittävänä tekijänä pidetään rukiin kuidun sisältämiä fytoestrogeenejä, joilla on antiestrogeenisiä ja antioksidatiivisia vaikutuksia. Paksusuolen "hyvät" bakteerit irrottavat ruiskuidusta sen mukana kulkevat fytoestrogeenit, lignaanit, elimistön käyttöön ja muuttavat nämä kasvilignaanit nisäkäslignaaneiksi, enterolaktoneiksi. Nämä pystyvät vaikuttamaan elimistön hormonitasapainoon. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kun enterolaktonia on paljon veressä, sairastetaan vähemmän rinta- ja eturauhassyöpiä sekä myös sydän- ja verisuonitauteja.
        Viljan kuitu säästää hampaita

        Kuitupitoinen ruoka vaatii tehokasta pureskelua. Tämä lisää syljen eritystä ja elvyttää ikenien verenkiertoa ehkäisten ientulehduksia. Sylki huuhtelee hampaita ja neutraloi kariesbakteereiden happohyökkäyksen ehkäisten hampaiden reikiintymistä. Syljessä olevat ruoansulatusentsyymit alkavat pilkkoa hyvin pureskeltua ruokaa jo mahalaukussa.
        Kuidun negatiiviset vaikutukset

        Kuitu saattaa aiheuttaa heikkovatsaisille ruoansulatus- ja ilmavaivoja ja joissain harvoissa tapauksissa vähentää eräiden kivennäisaineiden imeytymistä.
        Kuitu ja terveysväittämät

        European Cancer Organization on todennut kokouksessaan 1997, että

        * Runsaasti viljan kuitua sisältävä ruokavalio on yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua paksu- ja peräsuolen syöpiin.
        * On viitteitä, että viljan kuitu suojaa rintasyövältä.

        FDA (US Food and Drug Administration) on hyväksynyt 1997 väittämän, jonka mukaan kauran liukoinen kuitu osana niukasti tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia sisältävää ruokavaliota voi pienentää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin.

        FDA on hyväksynyt kesällä 1999 pakkausmerkinnöissä käytettäväksi terveysväittämän, jonka mukaan ruokavalio, joka sisältää runsaasti täysjyväviljaa ja muita kasvikunnan tuotteita, mutta jossa kokonaisrasvan, tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin määrä on pieni, voi vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja tiettyihin syöpiin.

        että asian ymmärtäisi.

        Ja mites se juttu niistä yli 6kk vanhoista tutkimuksista menikään?
        =) ;) =)


      • justiinamuori
        edistää keittokirjojen myyn... kirjoitti:

        millä menestyksellä/menetyksellä?

        Täällä ainakin kirjastossa niitä on kumpaistakin monet kappaleet, ja useampia kirjastojakin, joten välttämättä ei tarvitse ostaa toisaalta..


      • ei tarkoita kirjoitti:

        että asian ymmärtäisi.

        Ja mites se juttu niistä yli 6kk vanhoista tutkimuksista menikään?
        =) ;) =)

        25-vuotta tyypin 1 diabeetikkona

        --------------------------------------------------------------------------------

        Olen kohta 25-v. mitannut verensokeria koska sairastan tyypin 1 diabetesta eli joudun pistämään insuliinia elääkseni. Kun sairastuin v. 1985 niin silloin sairaalassa opetettiin mitä ovat "pitkä ja "lyhyt" kestoiset hiilarit. Silloin opin että, jos haluan mahdollisimman tasaisen verensokerikäyrän niin en koske vaaleaan vehnään(ns. tyhjiin hiilihydraatteihin) mutta täysjyväruisleipä jossa kuitua yli 10 g 100 g:ssa on yksi avaintekijä tasaisessa verensokeritasapainossa ja siten myös insuliiniä ei tarvitse niin paljoa kuin "höty" hiilariruokavaliossa. Samalla painoni on ollut hyvin tasaista BMI n. 22(pituus 183cm paino n. 75 kg). Kun olen kohta kaksikymmentä viisivuotta mittaillut verensokeria monta kertaa päivässä ja noudattanut mielestäni vähä(tai oikeasti sanottuna oikein kuitu pitoista ruokavaliota), harrastanut liikuntaa jonkin verran ja nyt yli nelikymppisenä ei ole liikaa rasvaa vartalossa(fitnesskunnossa) ja elinkomplikaatioita ei ole tullut. Munuaiset ovat "kestäneet" paljon isommat liha määrät kuin ravintosuositukset suositteelee. "Pitkä sokeri HbA1c oli viimeksi HbA1c 6,3.

        Päiväni ruokavalioon kuuluvat: Täysjyvätuotteet(tarkalla seulalla), kana, kala,porsaan liha, maituotteita(ei makeutettuja), virgino neitsytöljyä vähintään 2 rkl, porkkana(ei keitettyä mielellään), kasviksia vapaasti(ei mitään salaatin kastikkeita) , pähkinöitä, kahvia(liikaakin).

        Eli kirjoittelun pointtini on: Olen vahvasti sitä mieltä että, oikeanlaiset täysjytuotteet kuuluvat suomalaiseen ruokavalioon koska verensokeri pysyy tasaisena ja saa paljon tärkeitä kuituja ja mikä tärkeintä "ruisleipä" ei lihota vaan oikean laatuisen hiilarin ja energian saanti kulutukseen nähden pitää ihmiset normaalin kokoisena. Valitettavasti se on unohdettu jo vuosikymmeniä sitten mitä varten me ihmiset tänne maapallolle synnyttiin. Eli tekeemän töitä ruoan eteen eikä passiivisena olemiseen...


    • saa helposti

      25g kuitua päivässä. Eri asia sitten on, että tarvitaanko sitä niin paljon. Vatsa toimii pienemmälläkin määrällä ihan hyvin.

      Tässähän täytyy ottaa huomioon se, että suositukset on tehty niille, joiden ruokavalio on täysin P*****stä. Eli sisältää paljon huonoja hiilareitajoissa kuituja ei ole juuri mitään. Silloin vatsa ei toimi kunnolla, vaan tarvitaan sitä kuitua enemmän.
      Itsellä ainakin vatsa on toiminut aivan hyvin reilulla määrällä kasviksia, hiukan joitain pähkinöitä ja joskus muutama ruisleipä.

      • toimimasta

        Joo, kyllä vatsa toimii todella hyvin, kun heittää kitusiin kaalia, sipulia, lanttua jne. Harmi vain, että vatsa sitten vain toimii.... hankalampaa palvelualalla.


      • •••

        Yksi liukoisen kuidun tärkeistä tehtävistä on "estää runsaasti hiilihydraatteja sisältävän ruokavalion mahdolliset epäedulliset vaikutukset seerumin triglyseridi- ja HDL-kolesterolipitoisuuksiin". (Lähde: VTT:n raportti "Täysjyväkauran funktionaaliset yhdisteet leivonnassa".) Eli: jos ruokavalio ei sisällä runsaasti hiilihydraatteja, kuidun tarve on vähäisempi.


      • Mie1
        ••• kirjoitti:

        Yksi liukoisen kuidun tärkeistä tehtävistä on "estää runsaasti hiilihydraatteja sisältävän ruokavalion mahdolliset epäedulliset vaikutukset seerumin triglyseridi- ja HDL-kolesterolipitoisuuksiin". (Lähde: VTT:n raportti "Täysjyväkauran funktionaaliset yhdisteet leivonnassa".) Eli: jos ruokavalio ei sisällä runsaasti hiilihydraatteja, kuidun tarve on vähäisempi.

        Laittaa linkin tuohon VTT:n tutkimukseen. Kiitos!


      • •••
        Mie1 kirjoitti:

        Laittaa linkin tuohon VTT:n tutkimukseen. Kiitos!

        Näköjään raporttia ei enää löydy netistä (mulla se on imuroituna itselle). Googlettamalla löytyi vain muutama "kuollut" linkki.

        Projekti on päättynyt v. 2002. Sen tarkoitus oli kehittää leivontareseptejä, joissa kauraa saataisiin hyödynnettyä siten, että sen sisältämän betaglukaanin (=liukoista kuitua) terveyttä edistävät ominaisuudet säilyisivät mahdollisimman hyvin ja leipoutumisominaisuudet olisivat mahdollisimman hyvät.


      • justiinamuori
        toimimasta kirjoitti:

        Joo, kyllä vatsa toimii todella hyvin, kun heittää kitusiin kaalia, sipulia, lanttua jne. Harmi vain, että vatsa sitten vain toimii.... hankalampaa palvelualalla.

        Kyllä toimii ja hyvin toimiikin noilla, ja onneksi niin koska itselläni esim leivänsyönti ei tule kuuloonkaan, - vaikka vähän se keljuttaa aina välillä mutta ei auta. Omatekoista "leipää" syön aina joskus..

        Kyllä se siitä tasoittuu ajan kanssa, ..itsekin olen hmm palvelualalla, nykyään tosin enemmän ns etätyötä. Tietenkin, jos on vaikkapa kaupan kassalla, ja aloittaa sitten jonkin systeemin - oli se mikä hyvänsä - niin siitäpä ei juostakaan veskiin niin vain:)

        Radikaalit elämänmuutosten aloitukset kannattaakin ajoittaa lomien ajaksi; ehtii mukautua sitten..näin ainakin itsellä.


    • hiilareita välttävä

      Psyllium on hyvä lisä juuri liukenematonta kuitua. SItä saa kaupasta fiber huskin nimellä pussissa, tai ihan psylliumina vihreästä purkista mautehyllystä (n. 2,5e). VOi vaikka ripotella ruoan päälle. Ko. tuotteen pitäisi estää myös verensokerin nousua ja parantaa kolesteroliarvoja, tiedä nyt sitten.. Nälkää se ainakin pitää, itse laitan iltaisin sokerittomaan mehukeittoon turpoamaan ja juon aamulla. Kannattaa kokeilla mikä olisi juuri sinulle sopiva annostus.

      • Luucika

        Kiitokset kovasti vinkistä, täytyy kokeilla. Juuri tämän kaltaista tuotetta etsinkin:)


      • VHH-peikko
        Luucika kirjoitti:

        Kiitokset kovasti vinkistä, täytyy kokeilla. Juuri tämän kaltaista tuotetta etsinkin:)

        Kaupasta saa myös sokerijuurikaskuitua, Fibrex muistaakaseni nimeltään. Se on n.70% kuitua ja sitä voi käyttää ruuanlaitossa. Lähes mauton joten ruuan tai leipomusten joukosta sitä ei huomaa.
        Sisältää jonkin verran HHta, mutta ei merkittävästi.


      • •••

        Psyllium on todella suositeltavaa tavaraa, mutta korjataan nyt sen verran, että se on pääasiassa LIUKOISTA eikä liukenematonta kuitua, ja juuri siksi sillä onkin vaikutusta mm. verensokeriin ja kolesteroliin.


      • justiinamuori
        VHH-peikko kirjoitti:

        Kaupasta saa myös sokerijuurikaskuitua, Fibrex muistaakaseni nimeltään. Se on n.70% kuitua ja sitä voi käyttää ruuanlaitossa. Lähes mauton joten ruuan tai leipomusten joukosta sitä ei huomaa.
        Sisältää jonkin verran HHta, mutta ei merkittävästi.

        En muistaakseni ole tuohon törmännyt, kuullut kylläkin..
        Psyllium Husk`ia tilasin Ruotsista pari isoa purkkia, ja tuli käytettyä ne vähän ennenkuin olin vhh:sta kuullutkaan. Se toimi kuin suoliston "pulloharja." Ja siihen perään kun alkoi vhh-elämä, niin nyttemmin ei (?) tarvetta, ja tuolla on sitten melko turhaan mm tri tolosen kuitupuristeita kaapin perällä.

        Hiilareita näyttää niissä olevan 77,5 / 100g ja yhdessä tbl:ssa 601 mg, päivässä menisi 12 tbl jos laihduttaa..


      • Pelle tietäjäksi
        ••• kirjoitti:

        Psyllium on todella suositeltavaa tavaraa, mutta korjataan nyt sen verran, että se on pääasiassa LIUKOISTA eikä liukenematonta kuitua, ja juuri siksi sillä onkin vaikutusta mm. verensokeriin ja kolesteroliin.

        on aika kuvaavaa, että karppauksessa tarvitaan niin paljoin lisäravinteita, toisin kuin normaalissa ruokavaliossa.

        En tiedä tuosta psylliumlisäravinteesta, mutta nimen omaan liukenematon kuitu pitää yllä vakaata verensokeria ja hoitaa liian kolesterolin ulos kropasta.


      • •••
        Pelle tietäjäksi kirjoitti:

        on aika kuvaavaa, että karppauksessa tarvitaan niin paljoin lisäravinteita, toisin kuin normaalissa ruokavaliossa.

        En tiedä tuosta psylliumlisäravinteesta, mutta nimen omaan liukenematon kuitu pitää yllä vakaata verensokeria ja hoitaa liian kolesterolin ulos kropasta.

        Katos esim. tosta ylhäältä Leipätiedotuksen jutusta, jonka joku ketjuun kopsasi:

        Liukoiset kuidut säätelevät glukoosi- ja rasva-aineenvaihduntaa. Ne lisäävät ruokamassan viskositeettia. Tämä hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja ravintoaineiden imeytymistä ohutsuolesta, mikä tasaa aterianjälkeistä verensokerin vaihtelua. Rasva-aineenvaihduntaan kuidut vaikuttavat sitomalla kolesterolia ja suoleen erittyviä sappihappoja, ja siten lisäävät kolesterolin ja sappihappojen poistumista ulosteen mukana. Tämä voi näkyä seerumin kolesterolipitoisuuden pienenemisenä.

        Huomaatko: LIUKOISET kuidut.

        Ja psyllium ei nyt ole mikään varsinainen lisäravinne, vaan se on ihan vaan jauhettua ratamonsiementä. Eikä sitäkään karppauksessa tarvita, mutta mikään ei estä sitä käyttämästä, jos pelkää terveellisen, liukoisen kuidun saannin jäävän liian vähälle.


      • VHH-peikko
        Pelle tietäjäksi kirjoitti:

        on aika kuvaavaa, että karppauksessa tarvitaan niin paljoin lisäravinteita, toisin kuin normaalissa ruokavaliossa.

        En tiedä tuosta psylliumlisäravinteesta, mutta nimen omaan liukenematon kuitu pitää yllä vakaata verensokeria ja hoitaa liian kolesterolin ulos kropasta.

        Kertoisitko mitä tarvitaan ja miksi?

        Minä en ainakaan mitään lisäravinteita käytä vaikka laihdutankin. Yleensä noita lisäravinteita käyttävät monet ketkä urheilee paljon tai laihduttaa jollain ihme metodilla.

        Ja noin 99.9% kaikista vitamiini, kuitu sun muista lisistä on kehitetty normaalia ruokaa syöville, ei karppaajille.


      • justiinamuori
        VHH-peikko kirjoitti:

        Kertoisitko mitä tarvitaan ja miksi?

        Minä en ainakaan mitään lisäravinteita käytä vaikka laihdutankin. Yleensä noita lisäravinteita käyttävät monet ketkä urheilee paljon tai laihduttaa jollain ihme metodilla.

        Ja noin 99.9% kaikista vitamiini, kuitu sun muista lisistä on kehitetty normaalia ruokaa syöville, ei karppaajille.

        Meillä on käytössä ravintolisiä jonkin verran. Ruuan ravintoarvo on laskenut mm saasteiden ja tehoviljelyn tuloksena. Lisäksi vitamiinisyöppöjä ovat kahvi, alkoholi, stressi.. (sokerikin on suuri sellainen joten onneksi se on entistä elämää siltä osin)

        Vaikka ruokamme onkin tätä nykyä ravinteikkaampaa kuin ennen, otamme monivitamiinipillerin, c-vitaa 2 x 500 mg poreena aamuin illoin johtuen aineen 12 tunnin puoliintumisajasta, omega 3:sta tulehdusta vastaan, magnesiumia (hyvä mm vatsan toiminnalle ja unentuloon, kramppeihin, sydämelle..) ja B-vitamiiniyhdistelmää.

        Cla:ta käytettiin myös ennen vhh-elämää, muttei nyt enää sitten olla katsottu tarpeelliseksi, koska kurrit ja kengänpohjalle maistuvat juustot yms jäävät kaupan hyllyille.


    • Tigitii

      Nutriway-monikuitu on hyvä vaihtoehto.
      popsitaan päivässä 2-3 runsaan veden kanssa, TOIMII!

    • Harvard-Karppaaja

      Minä saan vehnästä (leipänä) noin 40-50g kuitua päivässä. Olen sillä Harvardin VHH-kuurilla jota tälläkin palstalla on mainostettu hyväksi VHH-dieetiksi.

    • kasviksista irtoaisi

      tuota 20 grammaa kuitua päivässä? Kyse on vaan siitä, että mitä kasviksia ja kuinka paljon niitä päivässä syö.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen

      Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️
      Ikävä
      66
      2228
    2. Onko kaivattusi

      kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.
      Ikävä
      38
      1853
    3. Vanhuksen varpaankynsien leikkaus 89 euroa...

      Huh huh.......Parturikäynti olisi varmasti ollut 250 euroa? Kallis on suomi nykyään.
      Maailman menoa
      171
      1470
    4. Viulu vaiennut

      Eikö pisnikset suju ? Vai miksi pahin yrittäjä vouhka on "kadonnu" maan alle. 🤣
      Suomussalmi
      21
      1444
    5. Anne Kukkohovi. Myy likaisia alushousujaan.

      Kuka ihme ostaa jonkun naisen likaisia alushousuja, menee lujaa kyllä tälläkin housujen myyjällä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      76
      1153
    6. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      177
      1134
    7. Kyllä tekee kipeää

      Luopua kaikesta mitä on elämässä saavuttanut😞 ei vaan ole enää yhtäkään hiljaista vuorokautta🤬
      Ikävä
      21
      1086
    8. Kauanko skuutteja on siedettävä? Ei tietoa liikennesäännöistä, ajellaan miten sattuu ja missä vain.

      Kauanko on kestettävä sähköpotkulautojen terrorismismia? Niillä ajelevat eivät tiedä, tai jos tietävätkin, niin eivät vä
      Maailman menoa
      105
      1054
    9. En mä tiedä mitä tapahtuu

      siis tykkäisitköhän musta oikeasti. Ehkä oot pelannu liikaa rahapelejä, ehkä rakastat tyhjiä arpoja.
      Ikävä
      9
      912
    10. Luotatko kaivattuusi?

      Jos et, mistä kiikastaa?
      Ikävä
      76
      909
    Aihe