ylikunto

sandra

Voisiko joku kuvailla tarkasti, mitä tuntemuksia ylikuntoon liittyy? Ja kuinka usein tarvitsisi pitää ns. kevyempiä viikkoja. Normaaliviikolla mulla on yksi vapaapäivä ja muuten n. 2-4h liikuntaa päivässä, josta aerobisen (aerobic ja juoksu ja näin talvella myös hiihto) ja lihaskunnon (bodypump)) suhde on mielestäni melko kohillaan. Liikunta on ihanaa ja hyvä, kun malttaa sen yhden vapaapäivän pitää, mutta olisiko joskus useampikin vapari hyvä? Kertokaas te fiksummat.

27

60671

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • esdlfkslm

      omalla kohdallani ainakin! jotenkin tuntuu että olisi aina ylikunnossa tai tulee äärimmäisen helposti ylikuntoon, sitten kun pitää viikon lepotauon huomaa ettei tulokset sittenkään nouse joten ylikuntoa ei voi syyttää paikoillaan polkemisesta... ja harmittaa kun kallista aikaa on mennyt hukkaan... eli itselläni katkeavat ja lyhentyneet yöunet ja hikoilu on merkkejä ylikunnosta, tai sitten ihan normaaleja asioita johtuen aineenvaihdunnastani. jos tunnet puhdittomuutta, hermostuneisuutta ja motivaation puutetta ja paikat palautuu hitaasti, pidä lepoa parista päivästä viikkoon - älä tahallasi rasita itseäsi. jos ei tunnu mitään sellaista mikä voisi rasittaa jumppaamistasi, niin anna mennä vain. ylikunto selviää siis vain omaa kroppaa kuuntelemalla! pulssimittari on hyvä olla olemassa jotta havaitsee kohonneen lepopulssin, mutta loppujen lopuksi siitäkään ei kauheasti apua ole.

      • tytsy

        ainakin ylikunto tulee liiankin helposti ja ihan yksin kertaisesti sairastan..eli kuumetta nuhaa jne..


      • sandra
        tytsy kirjoitti:

        ainakin ylikunto tulee liiankin helposti ja ihan yksin kertaisesti sairastan..eli kuumetta nuhaa jne..

        Kiitos vastauksista=) Hyvä on kuunnella itseään. Mulla tuntuu toistaiseksi tuo yksikin vapaapäivä tuovan paljon lisää voimia kunhan syö monipuolisesti (mulla siihenkin menee enempi huomiota, kun olen kasvissyöjä) ja nukkuu riittävästi. Pitääkin muistaa nyt aina, että on tärkeää/hyödyllistä kuunnella kehoaan treenin aikana ja sen ulkopuolella, ettei orjallisesti noudata päiväohjelmaa... Juu, mut kiitti tiedoista.


    • over trained

      katso vaikka googlessa tai kirjastosta terveyskirjoista addisonin oireet, basedowin oireet. Saman tapaiset oireita niissä. tsekkaa liikunnan fysiologia kirjasta.

      toinen hidastaa elintoimintoja/aineenvaihduntaa, toinen kiihdyttää elintoimintoja/aineenvaihduntaa

      lopputulema on ettei treenistä saa mitään irti.
      50% treenaa liikaa ja liian kovaa, esim ensin bodypump, sitten vielä spinning tai joku aerbici tai pahimmassa tapauksessa punttis. Tai kaikkea sekaisin mutta peräkkäin samana päivänä.

      Ilman matalasykkeistä treeniä ei kunto nouse, ja mihin maitohaponsietokykyä kuntoilija tarvitsee??? Maitohaponsietokyky kilpailuihinko..nope

      • fgfgfgfgfg

        Ellei harjoittele ollenkaan maksimia (=maitohapoilla), ei maksimikuntosi kehity. Peruskunnon voi kuntoilija rakentaa hitaalla harjoittelulla, ja olla siinä hyvä, hyvä hidas kuntoilija.


      • hihuli

        Itseasiassa maitohapon sietokyky on hyvä juttu kilpailuissa, joissa taotaan 2minsaa ihan täböö toista päähän ja potkitaan torsoon, sitte snadi breikki ja taas taotaan 2 minsaa...breikki ja taas taotaan...siinä vaiheessa ja vois olla vähän hapoilla eikä jalka nouse. :)


      • neissi

        aerobinen kynnys on 140. jos syke on juoksussa 130-140 kuntto kehittyy parhaiten, eikä maitohappoa muodostu!


    • tässä yksi turvallinen

      2 tavallista harjoitusviikkoa ja 1 kevennetty viikko.

      NORMAALIVIIKKO
      2 lepopäivää, 1 päivä huoltavaa lenkkiä 30min viikossa. Jäljelle jää 4 päivää harjoittelua joita kannattaa tehdä vaikka siten että aina voimaa on alkuviikosta ja loppuviikkoa kohden kestävyyttä, viikon lopussa vaikka palauttava lenkki (30min hölkkää) lauantaina, ja 2t kävely sunnuntaina. Siinähän se rankka viikko olikin (huom! jos teet liian rankkaa ei keho palaudu ja kunto laskee).

      Kevyellä viikolla jätä kaikki pumpit,spinningit, kovat kuntosalit ja muutenkin kovat tehot pois.
      Käy rennolla hiihto-/juoksulenkillä, VENYTTELYTUNNILLA, uimassa, tai kävelyllä (1-2 tuntia) ja lepää vaikka joka toinen päivä.

      Se ei kannata että yrität normaaleilla 2 viikolla kompensoida kevyemmän viikon, silloin lihakset piiputtaa.

      Treenaa rennosti ja muista venytellä!

    • blog

      ylikunnon ensimmäisessä vaiheessa sinua nukutta kauheasti, tankkaat paljon nestettä sekä syöt valtavasti! toisessa vaiheessa tilanne kaatuu päälaelleen, eli et nuku (mutta olet väsynyt), et syö, etkä juo, sun kehosi on sanonut sopimuksen irti! palautuminen voi kestää jopa 1kk tai enemmän! suosittelen että jokainen pitää 2 pvä lepo pvä viikossa minimissään, kunto sekä lihakset kasvavat pelkästään levossa! ei se kunto juoksemalla kasva, vaan nukkumalla! tuntuu absurdilta, mutta se nyt vain pitää paikkansa! itse ollut ylikunnossa ja voin kertoa että, se oli nuoren urheilijan loppuunpalaminen! ylikuntoa on myös monen laista, on sitä ns tavallista ja sitten on kroonista. mutta tavallisen sali pojan/tytön ei kroonisesta tarvitse murehtia. se vaatii kunnolla treeniä eikä vain spinningiä tai bodypumpia! se vaatii sitä että reeni hetkellä suussa maistuu veri sekä hiki! ja että jokainen liike on silkkaa tuskaa!

      • ***

        Olen kyllä lukenut että ylikunto ei ole pelkästään tosi treenaajien tauti, vaan todellakin mahdollinen kenelle vaan liikuntaa harrastavalle. Ylikunnossa ollaan rasituttu yli omien rajojen, ja myös muut elämän osa-alueet vaikuttavat sen syntyy, vaikkapa opiskelustressi.


    • himoliikkuja

      Olen ohjannut jumppaa koko kevään ajan melkeinpä joka päivä ottaen huomioon sijaisuudet ja siihen päälle vielä omat juoksulenkit. Nyt olen sitten toista viikkoa jo levännyt ja olo on todella sairas. Tuli flunssa, joka ei ole vieläkään lähtenyt ja olo vaan on koko ajan kuin sairaalla. Mulla ei ole kuumetta, mikä on mun mielestä pahinta. Tuntuu, että sen avulla tän olonkin sais pois. Nykyinen olo on se, että joutuu huilaamaan jo lehden lukemisen jälkeen, kun on niin sairas ja väsyttävä olo. Eilen nukuin 6 tuntia keskellä päivää?! Välillä hikoilen jonkun verran... Kävin vielä pitämässä jumpan yksi päivä, kun luulin, että oloni oli parempi. Sen jälkeen olo oli aivan kaamea. Ihan kuin sydänkohtaus olisi tuloillaan tai kun olisi kuolemankipeä. Olen käynyt lääkärillä jo kahdesti ja lääkäri ei ota ylikuntoon kantaa mitenkään. Tuskin edes tietää, mikä se on. Itseänikin ihmetyttää, että mikä on, kun flunssa ei lähde milläänn...?!

      • himolenkkeilijä

        Sama homma minullakin. Flunssa kestänyt jo yli kuukauden mutta kuume ei nouse millään. Sais sillä puhdistettua elimistöä. On vaan vetämätön ja väsynyt olo. lisäksi nyt on tullut psyykkisiä oireita kuten matalaa mielialaa ja ärtyneisyyttä. Ne tosin voivat johtua siitä kun pitäs levätä mutta elimistö on koko ajan valmiustilassa liikkumiseen. Se syö elimistöstä välittäjäaineita ja ravintoaineita. No onneksi on huomenna lääkärillä käynti. Toivottavasti sais lähetteen esim. urheilulääkärille. jos ei niin sitten pitää itse varata aika yksityiselle urheilulääkärille. Pitäs löytää tasapaino urheilun, levon ja ravinnon välille. Jaksamista teille :)


      • Entinen urheilija

        Itse olen samantyyppisessä suossa. Parin viikon tauko urheilusta ja todellinen väsymys tuli esiin. Pelkkä pieni kävelylenkki vaati pitkän huilin, flunssainen ja tukkoinen olo koko ajan. Yli kuukauden olen nyt huilannut, mutta ei parannusta tilassa juurikaan. Pitäisi ilmeisesti olla aivan totaalilevossa?
        Onko muilla vastaavia kokemuksia?


      • Kohtalotoveri
        Entinen urheilija kirjoitti:

        Itse olen samantyyppisessä suossa. Parin viikon tauko urheilusta ja todellinen väsymys tuli esiin. Pelkkä pieni kävelylenkki vaati pitkän huilin, flunssainen ja tukkoinen olo koko ajan. Yli kuukauden olen nyt huilannut, mutta ei parannusta tilassa juurikaan. Pitäisi ilmeisesti olla aivan totaalilevossa?
        Onko muilla vastaavia kokemuksia?

        Minäkin pidin 3 viikon tauon, ja sen jälkeen iski mahdoton väsymys. Ei ole koskaan väsyttänyt niin paljon. Olin hyvin uupunut. Tajusin onneksi että se johtuu ylikunnosta. Mutta sekin pitää ottaa huomioon ettei se pelkällä levolla lähdekkään. Lepovaihekin pitää osata lopettaa ja alkaa taas liikkumaan NORMAALISTI, muistaen ne palauttavat lepopäivät. 3 viikon tauon jälkeen väsytti edelleen muttei enää ollut niin uupunut olo. Nyt siitä on 5 viikkoa kun uupumus tuli. Eli aloitin 3 viikon tauon päästä taas liikkumaan. Olen huomannut että väsymys lähtee pikkuhiljaa pois. Välillä ei muista väsymystä ollenkaan. Välillä se koputtelee olkapäästä. Mutta liikunta on lääke. Kun ylikunto tulee, on levättävä. Mutta että et jää siihen väsymystilaan, on sinun "herätettävä" elimistö taas liikkumaan. Mutta ylikunto opettaa että kannattaa tosiaan arvostaa niitä lepopäiviä. Palautuminen ylikunnosta ei ole helppoa vaikka kuinka haluaa. Se vaatii yhtä paljon töitä kuin kovalla treenillä ansaittu upea kroppa. Se on taitolaji!!!!!11


      • taukoa pitävä juoksijatyttö
        Kohtalotoveri kirjoitti:

        Minäkin pidin 3 viikon tauon, ja sen jälkeen iski mahdoton väsymys. Ei ole koskaan väsyttänyt niin paljon. Olin hyvin uupunut. Tajusin onneksi että se johtuu ylikunnosta. Mutta sekin pitää ottaa huomioon ettei se pelkällä levolla lähdekkään. Lepovaihekin pitää osata lopettaa ja alkaa taas liikkumaan NORMAALISTI, muistaen ne palauttavat lepopäivät. 3 viikon tauon jälkeen väsytti edelleen muttei enää ollut niin uupunut olo. Nyt siitä on 5 viikkoa kun uupumus tuli. Eli aloitin 3 viikon tauon päästä taas liikkumaan. Olen huomannut että väsymys lähtee pikkuhiljaa pois. Välillä ei muista väsymystä ollenkaan. Välillä se koputtelee olkapäästä. Mutta liikunta on lääke. Kun ylikunto tulee, on levättävä. Mutta että et jää siihen väsymystilaan, on sinun "herätettävä" elimistö taas liikkumaan. Mutta ylikunto opettaa että kannattaa tosiaan arvostaa niitä lepopäiviä. Palautuminen ylikunnosta ei ole helppoa vaikka kuinka haluaa. Se vaatii yhtä paljon töitä kuin kovalla treenillä ansaittu upea kroppa. Se on taitolaji!!!!!11

        Ylikunnosta palautuminen voi olla todella hidasta. Omalla kohdallani hermostollisen ylikunnon ensimerkit tuli helmikuun alussa. Lepoa olen pitänyt juoksusta jo yli 2kk, muttei auta. Leposyke 20-30 normaalia korkeampi, koko ajan lievää lämpöä ja sydämen tykyttelyä ja juosta ei jaksa. Masentavaa! Yritä tässä sitten parantua kun stressikin jo nostaa sykettä.


      • *********
        taukoa pitävä juoksijatyttö kirjoitti:

        Ylikunnosta palautuminen voi olla todella hidasta. Omalla kohdallani hermostollisen ylikunnon ensimerkit tuli helmikuun alussa. Lepoa olen pitänyt juoksusta jo yli 2kk, muttei auta. Leposyke 20-30 normaalia korkeampi, koko ajan lievää lämpöä ja sydämen tykyttelyä ja juosta ei jaksa. Masentavaa! Yritä tässä sitten parantua kun stressikin jo nostaa sykettä.

        Vinkiksi vain..Jos teillä on ylikunto, nii pekästään lepääminen ei riitä, vaan ravintoa pitää saada tarpeeksi.. Ylikunto on merkki siitä että keho on rääkäätty loppuun, ja keho ei ehdi palautua.. Ruokaa lepoa ja ruokaa! itselläni kesti melkein 8kk parantua kunnolla ennen kuin pääsi taas kunnolla harjottelemaan.. jaksamisia pikku jättiläisen kanssa!


      • jhh81
        ********* kirjoitti:

        Vinkiksi vain..Jos teillä on ylikunto, nii pekästään lepääminen ei riitä, vaan ravintoa pitää saada tarpeeksi.. Ylikunto on merkki siitä että keho on rääkäätty loppuun, ja keho ei ehdi palautua.. Ruokaa lepoa ja ruokaa! itselläni kesti melkein 8kk parantua kunnolla ennen kuin pääsi taas kunnolla harjottelemaan.. jaksamisia pikku jättiläisen kanssa!

        Itsellänikin jo reilut 2kk oireita. Välillä oli reilun viikon parempi jakso mutta sitten oireet iskivät uudelleen. Eli sykkeet koholla niin levossa kuin lenkillä, pelkän kävelylenkin jälkeen voi syke olla 150 ja palautuminen on hidasta. Syke on myös voimakasta niin että tuntuu selvästi varsinkin makuuasennossa niin rinnassa kuin myös niskan/takaraivon alueella. Muina oireina unettomuutta, huimausta, ruokahaluttomuutta, ahdistuneisuutta, yleinen heikko-olo ja ruumiinlämmön vaihtelu.


      • pirhonena
        jhh81 kirjoitti:

        Itsellänikin jo reilut 2kk oireita. Välillä oli reilun viikon parempi jakso mutta sitten oireet iskivät uudelleen. Eli sykkeet koholla niin levossa kuin lenkillä, pelkän kävelylenkin jälkeen voi syke olla 150 ja palautuminen on hidasta. Syke on myös voimakasta niin että tuntuu selvästi varsinkin makuuasennossa niin rinnassa kuin myös niskan/takaraivon alueella. Muina oireina unettomuutta, huimausta, ruokahaluttomuutta, ahdistuneisuutta, yleinen heikko-olo ja ruumiinlämmön vaihtelu.

        Moi kaikille!!! Oli itsekkin pakko liittyä tähän ylikuntokeskusteluun, ite kärsin aika pahasta ylikunnosta lepoa on nyt tiedossa ainakin pari viikkoa. kävin just lekurissa oli siis pakko mennä kun rintaan koskenut pari kuukautta ja ollut aivan järkytävän väsynyt/ haluton/ kiukkuinen ym ym... itselläni treeni määrät olleet aika kovia joka päivä n 4 h treeniä, punttia, judoa, juoksua, pyöräilyä, sulkapalloa, jääkiekkoa, ja muita kamppailulajeja.... elimistö oli vain niin yli treenattu et ei tullut enää yhtään mitään, vaik seurakaverit ja kaverit sano et löysää nyt helvetissä välillä, mut kun ei niitä kuunnellut niin sit kävi näin, onnes kuitenkin ei pahemmin, lääkärin pitäs viel illalla soitella et oliko sydänfilmissä viel muuta huonoo... mut nyt lepäillään ja kävellään vain jonkin aikaa


      • www.mave.foorumi.eu

      • Anonyymi

        Hyvin paljon mahdollista että olet " ylikunnossa".Toinen mikä tuli mieleen on että oletko tutkituttanut rautavarastot? Itselläni oli muutama vuosi sitten raudanpuutetta! Se selvisi aivan sattumalta kun minulta otettiin muun syyn takia verikokeita.Oireet olivat juurikin noita:voimakasta sairaudentunnetta, väsymystä joka tuntui nk.olisin jossain sumussa,heikotusta, pahoinvointia,lämpöilyä, fyysisen suorituskyvyn laskua ja saamattomuutta.Oireet korjaantuivat kun söin riittävän pitkään(n.vuoden) rautaa. Luulin ensin että kärsin ylikunnosta koska harrastin siihen aikaan kovatehoisia ja pitkäkestoisia juoksulenkkejä!Kannattaa pyytää että ottavat tk:ssa S-ferritiinin.Pvkt antaa osviittaa (pienet punasolut)jos on vaikea raudanpuute.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvin paljon mahdollista että olet " ylikunnossa".Toinen mikä tuli mieleen on että oletko tutkituttanut rautavarastot? Itselläni oli muutama vuosi sitten raudanpuutetta! Se selvisi aivan sattumalta kun minulta otettiin muun syyn takia verikokeita.Oireet olivat juurikin noita:voimakasta sairaudentunnetta, väsymystä joka tuntui nk.olisin jossain sumussa,heikotusta, pahoinvointia,lämpöilyä, fyysisen suorituskyvyn laskua ja saamattomuutta.Oireet korjaantuivat kun söin riittävän pitkään(n.vuoden) rautaa. Luulin ensin että kärsin ylikunnosta koska harrastin siihen aikaan kovatehoisia ja pitkäkestoisia juoksulenkkejä!Kannattaa pyytää että ottavat tk:ssa S-ferritiinin.Pvkt antaa osviittaa (pienet punasolut)jos on vaikea raudanpuute.

        Jos kyseinen keskustelija ei ole toipunut 9 vuodessa ylikunnosta, niin on varmaan jo kuollut. Näin vanhoihin viestiketjuihin vastaaminen on liki turhaa, koska aloittaja tuskin ainakaan enää tätä lukee.


    • SemiHevi

      Kaverit meinaa tappaa itsensä kuntoilemalla?

      Kuulostaa, että menee useampi viikko tuollaisista hurjista ylitreenaustiloista toipumiseen.
      Suosittelen erittäin kevyttä liikuntaa päivittäin (pakolliset työssä/kaupassa kävelyt), normaalia hieman vähemmän proteiinia... ja koiran halailua ja hierontoja ja seksiä paljolti... kaikkea mistä oikeasti tykkää.

    • Jeipiii

      Moro,
      Ajattelin jakaa vähän omaa kokemustani ylikunnosta. Kesällä treenasin kohtuupaljon, tein kohtuufyysistä työtä ja söin välillä huonosti ja nautin alkoholia melko usein. Seurauksena huonot yöunet, ärtyneisyys ja aluksi kunnon paraneminen nopeasti tästä huolimatta.

      Sitten syyskuun puolessavälissä tosi rankka treeni joka piti jättää kesken kun rupes tuntumaan että on kännissä ja väsyttää pirusti. Säikähtäneenä himaan ja seuraavalla viikolla edestakaisinjuoksua lääkärissä ja testeissä. Mitään ei näissä löytynyt, joten netistä löydettyjen oireiden perusteella omana diagnoosina ylikunto.

      Nyt noin 2,5 kk taukoa liikunnasta, jonka aikana aluksi ei mitään liikuntaa, sitten kävelyä ja lopulta välillä koittamassa voisiko treenata kovaa.

      Ei voinut treenata kovaa eikä usein viikossa. Lenkkeily, anaerobinen liikunta ja joskus myös lenttis saattavat vetää aivan naatiksi ja väsymys tulee. Välillä kuitenkin edes jonkunverran energiaa esim lentistä pelatessa. Riippuu paljon myös siitä kuinka hyvin on syönyt.

      Tällä hetkellä liikuntana kävelyä ja kerran viikossa lentistä. Jossei ala paranemaan niin kohta jätän lentiksenkin ja teen vain pitkiä kävelylenkkejä. Vituttaa ja väsyttää ja ei huvita liikkua kovin paljoa, leposyke onneksi laskenut sen verran alas että saa edes jotenkuten nukuttua (alkuvaiheessa ei saanut nukuttua juuri mitenkään kun leposyke yli 80).

      Kun kehoa rasittaa liikaa, oireina korkea syke, unettava fiilis, ei kuitenkaan hengästyminen. Jotenkin vaan vetää säästöliekillä. Saas nähdä miten kauan kestää tästä paskasta palautuminen :\

    • hankkus

      Itse olen nyt ylikuntotilassa. Uupunut olo, nenästä tulee verta, rintakipuja... Järjetön väsymys, jalat painaaa hirveästi kun esim nousee rappuja ylös. Ruokahalu vaihtelee. Elimistö ei kuitenkaan toimi kunnolla... Välillä menee päiviä ettei tarvi käydä isolla hädällä vaikka on syönyt kuin hevonen. Olo on senkin takia siis raskas. Kaipa elimistö ottaa takaisin energiaa.... Vaa'alla en ole käynyt mutta en usko että paino ainakaan hirveesti ois noussut. Ajattelin että selviän parin päivän levolla, mutta nyt tuntuu että taukoa täytyy pitää pitkään... Onneksi kävellä uskallan, mutta en pitkiä lenkkejä sitäkään. Väsymys on pahentunut nyt kun olen pitänyt ensimmäisiä kunnon lepopäiviä eli se kertonee jotain.

    • Anonyymi

      Jos joku tänne eksyy lukemaan, niin kirjoita nyt myös kokemuksistani. En ole täysin varma onko se ylikunto vai uupumus kun ovat hyvin samankaltaisia, mutta minulle iski sen jälkeen kun olin kauemmin pitänyt kalenterini täynnä jatkuvasti ilman lepoaikaa, ja viikkoon kuului kaiken muun lisäksi myös 5-7x treeniä joihin kuului salilla raskaat treenit ja paristi viikossa padel. Huhtikuussa iski flunssa päälle, joka ei sitten meinannut kadota. Aina kun luulin sen olevan nyt parantunut, riensin opiskelijatapahtumaan (wappu kun oli) ja se paheni. Tätä kesti 2kk kunnes tajusin että nyt ei oo kaikki hyvin ja olen luultavasti uupunut.

      Oireina sairas väsy, unettomuus ja uniongelmat (vaikee nukahtaa, jatkuvaa heräilyä ja vaikee saada unen päästä kiinni & liian aikaisin herääminen jonka jälkeen mahdoton nukahtaa vaikka kuoleman väsy) kovat sydämentykyttelyt, ahdistus, alakuloisuus, sykkeet koholla, kylmänhiki, alussa iltaisin lämpöilyä (~1,5kk), ruumiinlämmön vaihtelu eli jatkuvasti kuuma-kylmä ja sen vuoksi kylmänhiki. Sitten tämä kaikista oudoin oire mitä on vaikea kuvailla, enkä ole lukenut vastaavaa: vääntö aivoissa. Jos teen töitä, koulua, menen paikkoihin missä enemmän ihmisiä ja hälinää, niin alkaa minulla sellainen mahdottoman outo tunne päässä joka lamauttaa, minkä jälkeen on vaikeuksia puhua ja jopa hymyillä. En ole kokenut tätä ennen uupumista/ylikuntoa, ja se on niin outo. Liikunta ei vain onnistu, kävelytkin laukaisevat sen oudon olon päässä ja kylmäkuumahikijutut.. Tätä on nyt 5kk kestänyt ja alkaa loppua toivo. Huomaan onneksi että oireilu ei ole yhtä pahaa kuin alussa, mutta sitä silti on vielä sen verran, että normaali arki ei toimi.

    • Anonyymi

      Olen kahdesti elämäni aikana ajautunut ylikuntoon. Ensimmäisellä kerralla hirveä anemia, stressi, fyysisesti kova työ ja todella heikko syöminen aiheuttivat tilan. Oireina väsymys, heikotus, tukkoiset jalkalihakset, jalkojen ja käsien pistely ja kova palelu, päänsäryt, hikoilu erityisesti öisin ja sydämen tykytykset. Kurkkukipu ja kuumeinen olo ilman kuumetta, lihasten epänormaalit säryt erityisesti rasittaessa itseä. Kuuman sieto nollissa. Hermosto ja hormonit olivat ihan sekaisin, kilpirauhasarvot matalat mutta lääkkeestä ei ollut suuremmin apua. Toipuminen pelkästään työkykyiseksi vei vuosikausia, fyysisessä työssä en olisi ikinä toipunut. Vielä 5 vuotta myöhemmin tapahtui joidenkin oireiden poistumista, olon paranemista ja kilpirauhasarvojen paranemista.

      Mitä pahempaan ylikuntoon olet ajautunut, sitä kauemmin toipuminen kestää. Liikunta on aloitettava varovaisesti tai tulee takapakkia helposti.

      Paranemista nopeuttaa täyslepo aluksi, riittävä syöminen, riittävä uni ja stressityömyys. Lisäksi on selvitettävä mikä omalla kohdalla ylikunnon aiheutti. Jos on terveydellinen vaiva, se on korjattava.

      Todella veemäinen vaiva jota lääkärit eivät yleensä tunnista.

    • Anonyymi

      Toisella kerralla oireet olivat muuten samat kuin ensimmäisellä, mutta lisänä oli unen pinnallisuus, öinen heräily ja pahimmassa vaiheessa täysi unettomuus. Keho oli ylivirittynyt, kädet vapisivat. Lisäksi oli hengen ahdistusta, kurkku tuntui ahtaalta ja limakalvot olivat kuivat.

      Toipuminen pahimmasta vaiheesta oli nopeampaa kun tiesin mistä oli kyse, osasin hoitaa tilaa paremmin, syödä oikein ja olla täyslevossa, mutta kaikkien oireiden poistuminen ja raskaan rasituksen sietokyvyn saavuttaminen vei pari vuotta.

      Aluksi oireita helpotti syöminen parin tunnin välein ja magnesium. Kofeiini ja sokeri virittävät sekaisin olevaa hermostoa vain lisää.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      413
      4319
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      238
      2123
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1570
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      158
      1391
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      253
      1100
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1067
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1035
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      136
      1033
    9. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      933
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      53
      918
    Aihe