erektio&sinkki

tietämätön???

Kuinka hyvin sinkkivalmisteen popsiminen auttaa erektiohäiriön hoidossa? Mikä on turvallinen määrä? farmaseutti sanoi 15mg olevan turvallinen maksimipäiväannos, mutta olen kuullut että tarvittaisiin 20-25mg päivässä, jos erektiota meinaa parantaa. Onko kenelläkään tietämystä asiasta?

13

14833

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokemusta

      Ite oon käyttäny sinkkiä pari vuotta ton 15 mg päivässä, mutta en ole kummempia vaikutuksia huomannu. Viime syksystä aloin käyttää arginiinia, minkä vaikutus alkoi heti eli aamuseisokit tulee melkein joka aamu. Kannattaa kokeilla.

      • tarvitsee

        ...tuekseen magnesiumia, että imeytyy ja siihen liitettynä l-argiini, niin pitäisi pelata jos on pelatakseen. Mikään ei välttämättä pelaa yksistään.


      • Manolito
        tarvitsee kirjoitti:

        ...tuekseen magnesiumia, että imeytyy ja siihen liitettynä l-argiini, niin pitäisi pelata jos on pelatakseen. Mikään ei välttämättä pelaa yksistään.

        arginiinitabuissa on mukana välttämätöntä magnesiumia. Olen ottanut l-arginiinia 2000 mg/pv ja lisäksi sinkkiä 30 mg/pv ja tehon kyllä huomaa. On sellainen perusjöpötys päällä koko ajan josta se kyllä sitten nousee tarvittaessa tutun naisen kanssa ilman sinisiä tai keltaisia tabujakin. Vieraan naisen kanssa kyllä tarvitsen terästystä (varmaan johtuu päästä). Mutta menipä miten vaan, niin nuo peruslääkitykset pidentävät kestoa huomattavasti.


      • manolito töriset
        Manolito kirjoitti:

        arginiinitabuissa on mukana välttämätöntä magnesiumia. Olen ottanut l-arginiinia 2000 mg/pv ja lisäksi sinkkiä 30 mg/pv ja tehon kyllä huomaa. On sellainen perusjöpötys päällä koko ajan josta se kyllä sitten nousee tarvittaessa tutun naisen kanssa ilman sinisiä tai keltaisia tabujakin. Vieraan naisen kanssa kyllä tarvitsen terästystä (varmaan johtuu päästä). Mutta menipä miten vaan, niin nuo peruslääkitykset pidentävät kestoa huomattavasti.

        ...mutta tarkkana miehenä minä ostan samat kamat osina, eli l-arginiinia saa kaikkein parhaaseen hinta/laatusuhteeseen puhtaana jauheena, jossa ei ole mankkua eikä mitään muutakaan ja silloin ne pitää eriskeen ostaa. Tarkoitinkin vaan sitä, että kun rahojaan pistää likoon, kannattaa aina vähän perehtyä/tutkia, ettei syö hyvää/kallista ainetta turhaan kun halpa buusteri (mankku) jää ottamatta.


    • sinkit

      Vaikka venäläinen sinkkisanko oli legenda ei sinkin syönti auta lerpahtaneeseen oksaan pennin vertaa. Pyydä tohtorilta Viagraa ja vetele viikseen, ottaa eteen vaikka et välttämättä haluaisikkaan. Seisoo kuin tammi, turvottaa niin että on jätettävä uimahalli reissut moneksi tunniksi.Varo kuitenkin selkääsi ja kysäise partneriltasi välillä tuntemuksia josko tarvittais jotain liukastetta lisää ettei kiini leikkaa.

    • Toktor Fil

      Sinkki on elintärkeä hivenaine

      Piilevä sinkin puute on yleistä Suomessakin. Sinkki tehostaa karnosiinin, E--vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen edullisia vaikutuksia elimistössä. Kaikki nämä luonnonaineet ehkäisevät ja hillitsevät mm. syöpä- ja tulehdustauteja. Sinkkiä ja sen kanssa synergisesti vaikuttavia ravintoaineita voidaan käyttää hyväksi myös lasten oppimis- ja keskittymisvaikeuksien itsehoidossa.

      Jos käytät sinkkiä ravintolisänä, ota aina sen kanssa karnosiinia (lue perustelut)

      Päivitetty 15.1.2006
      Sinkki pähkinänkuoressa

      Sinkki säätelee yli 300 entsyymin toimintaa ihmisen elimistössä. Siksi sillä on lukuisia elintärkeitä vaikutuksia mm. aivoissa. Sinkkiä tarvitsevat mm. A-vitamiinin, insuliinin, steroidien ja muiden hormonien sekä valkuaisaineiden tuotanto, ihon kunto ja haavojen paraneminen. Sinkki toimii parhaiten yhdessä A-vitamiinin kanssa, koska niillä on synerginen, toine toistensa tehoa lisäävä vaikutus. Itse asiassa A-vitamiinilisä ei toimi toivotulla tavalla, jos henkilöllä on sinkin puutetta. Tämä selittää monia epäonnistuneita tutkimuksia, joissa on annettu pelkästään A-vitamiinia (ilman sinkkilisää.) Sinkki edistää myös kala- ja helokkiöljyn välttämättömien rasvahappojen (GLA, EPA, DHA) vaikutusta elimistössä. Sinkillä on tärkeä merkitys masennuksen ja allergioiden ehkäisyssä sekä yleisen vastustuskyvyn ylläpidossa.

      Sinkki säätää myös testosteronin tuotantoa. Piilevä sinkin puute, joka on hyvin yleistä yli 40-vuotiailla miehillä , vähentää vanhenevien miesten testosteronin tuotantoa. Ja päinvastoin, sinkkilisä kohottaa ikääntyvien miesten seerumin testosteronia jopa yli 90% eli lähes nuorten miesten tasolle. Näin sinkillä on merkittävä vaikutus ikääntyvän miehen potenssiin, lihaskuntoon, yleiseen hyvinvointiin, virkeyteen ja henkiseen suosiotuskykyyn. Lue lisää tästä aiheesta suomeksi tai alkuperäinen tutkimusabstrakti englanniksi.

      Sinkin piilevä puute on Suomessakin yleistä. Tavallisimpia syitä siihen ovat yksipuolinen ruokahalua ja huono ruokahalu (lapset, vanhukset). Nuorilla on usein sinkin puutetta; ase ilmenee usein oppimis- ja keskittymisvaikeuksina ja levottomuutena. Esimerkiksi Britannian vankeinhoitolaitoksen tutkimus paljasti, että nuorisorikollisten sinkin saanti on vain 66 % suosituksesta, vaikka vankilan ruoka vastasi ravintosuosituksia. Nuoret eivät siis syö kaikkea heille tarjottua terveellistä ruokaa. Sinkkilisä lievittää usein ADHD:n oireita. Yhdysvalloissa lastenneurologit antavat hyvällä menestyksellä yhtaikaa sinkkiä, E-vitamiinia ja karnosiinia autistiseille lapsille (lue lisää).

      Muita puutteen syitä ovat imeytymishäiriöt (keskoset, vanhukset) ja runsas sinkin eritys (hikoilu, alkoholin käyttö, lääkitys, diabetes) sekä unihäiriöt. Rauta, kalkki, magnesium ja kasvisten fytaatit vähentävät ravinnon sinkin imeytymistä ja biologista hyväksikäyttöä.

      Sinkin vajaus voi ilmetä monin tavoin: huono iho (akne), heikot kynnet ja hiukset, makuaistin häiriöt, infektioalttius, allergiataipumus, huono yleiskunto, sairastelualttius. Imeskeltävä sinkki tarjoaa apua erityisesti kurkun ja nielun tulehdustiloissa, sillä sinkki imeytyy suoraan suun ja nielun limakalvoille, jossa se vaikuttaa suoraan viruksiin ja bakteereihin.

      Sinkistä ilmestyy uusia tutkimuksia niin, ettei tätä katsausta voida mitenkään pitää aivan ajan tasalla. Siksi kehotan lukemaan uudet sinkkitutkimukset uutisarkistostamme (klikkaamalla mustan yläpalkin Uutiset & Tiedotteet).
      Yleistä

      Ihmisen elimistössä on 2–4 grammaa sinkkiä eli yhtä paljon kuin rautaa. Sinkin merkitys biologiassa keksittiin jo 1869, jolloin havaittiin, että sinkki on elintärkeä Aspergillus niger -nimiselle sienikasville. Kesti kuitenkin 1930-luvulle asti, ennen kuin tutkijat osoittivat, että sinkki on elintärkeä myös eläinten kasvulle. Vuonna 1940 onnistuttiin eristämään ja puhdistamaan ensimmäinen sinkkipitoisen metallientsyymi. Ensimmäiset raportit sinkin puutostiloista egyptiläisillä ja iranilaisilla lapsilla saatiin 1960-luvulla. Tärkeimmät löydökset olivat kasvun hidastuminen ja puutteellinen seksuaalinen kehitys, jotka kuitenkin paranivat sinkkihoidon avulla. Seuraava sinkkitutkimuksen virstanpylväs oli vuonna 1973 tehty havainto, että harvinainen perinnöllinen acrodermatitis enteropathica -niminen tauti johtuu ilmeisesti sinkin imeytymishäiriöstä eli siis sinkin puutteesta. Tätä tautia luonnehtivat rakkulainen märkivä ihottuma, infektioalttius sekä häiriintynyt pituuskasvu. Potilaan soluvälitteinen immuunijärjestelmä toimii virheellisesti sinkin puutteen vuoksi. Sinkkiä annetaan nykyisinkin hyvällä menestyksellä tähän geneettiseen häiriöön.

      Viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana on sinkkitutkimus edennyt valtavasti. Aiheesta on julkaistu tuhansia tutkimuksia. Tähän mennessä on opittu tuntemaan yli 200 sinkkiä sisältävää tai sinkistä riippuvaista proteiinia, enimmäkseen entsyymejä. Sinkillä on todettu tärkeä merkitys lukuisille hormonaalisille säätelyprosesseille sekä hormoni- ja soluvälitteiselle immuunijärjestelmälle. Kliinisessä lääketieteessä on sinkkihoidolla tärkeä merkitys monien oireiden ja tautitilojen hoidossa. Tässä muutamia esimerkkejä:

      Kasvuhäiriöt
      Hidastunut haavojen paraneminen
      Useissa ihotaudeissa
      Sokeritauti ja muut sisäerityshäiriöt
      Maha- ja suolistotaudit (mm. ripuli)
      Hedelmällisyyshäiriöt
      Neurologiset taudit (mm. lukivaikeus, ADHD)
      Infektioherkkyys
      Erektio- ja potenssihäiriöt
      Masentuneisuus

      Ravinnon sinkki

      Lähes kaikki ravintoaineet sisältävät sinkkiä. Sitä on eniten eläinkunnan tuotteissa, kuten lihassa, kalassa ja muissa meriruuissa sekä sisäelimissä (maksa, munuainen). Kasvikunnan tuotteissa sitä on vähemmän ja niistä se imeytyy huonommin kuin lihasta. Koko- ja täysjyvävilja sisältää enemmän sinkkiä kuin valkoisista jauhoista valmistetut tuotteet.

      Tässä muutamia esimerkkejä ravintoaineiden sinkkipitoisuuksista (mg/MJ):
      Naudanmaksa    10
      Naudanliha    9
      Vasikanmaksa    17
      Sianmaksa    10
      Sianliha    4
      Kana    1,5
      Kala    1-1,5
      Maito    1,4
      Juusto    2,5
      Maissi    3
      Tomaatti    3
      Peruna    1
      Hedelmät    0,5–1
      Imeytyminen

      Vain 15–40% ravinnon sinkistä imeytyy elimistöön. Niinpä sinkin todellinen saanti riippuu suuresti ruokavaliosta. Eläinperäinen sinkki imeytyy paremmin kuin kasviperäinen. Kasvien sisältämä fytaatti estää sinkin imeytymistä. Myös kovin kuitupitoinen ruokavalio (joka muutoin on terveellinen) vähentää ravinnon sinkin imeytymistä. Näistä syistä pelkkä kasvisruokavalio ei ole ihanteellinen sinkin saannin ja imeytymisen kannalta. Monet muutkin syyt voivat vähentää ravinnon sinkin biologista hyväksikäyttöä, kuten maha-suolistosairaudet, infektiot, stressi sekä tapaturmat. Sinkin tarve lisääntyy tietyissä tiloissa, kuten lapsilla pituuskasvun aikaan sekä naisilla raskauden ja imettämisen aikana.

      Tietyt kivennäis- ja hivenaineet vaikuttavat haitallisesti sinkin imeytymiseen ja biologiseen hyväksikäyttöön: magnesium, kalsium, fosfori, kupari, nikkeli, rauta ja seleeni toimivat sinkin vastavaikuttajina.
      Tarve ja saantisuositus

      Aikuisen sinkin päivittäinen tarve on vähintään 15 mg, mikä on Suomessa voimassa oleva päivittäisen saannin suositus. Joissakin muissa maissa (esim. Britanniassa) suositus on 10 mg, joissakin taas suositellaan enemmän. Euroopassa saanti jää yleensä hiukan tätä pienemmäksi, naisilla 10 mg ja miehillä 12 mg. Vanhuksilla saanti on usein huomattavasti suositusta vähäisempää, mikä heikentää vastustuskykyä ikääntymiseen liittyviä muutoksia , kuten masentuneisuutta vastaan.

      Raskauden aikana suositellaan 3 mg:n ja imettämisen aikana 10 mg:n lisäsaantia/vrk. Raskas fyysinen työ ja kova harjoittelu (huippu-urheilu) vaativat myös lisäsinkkiä, mutta siitä ei ole annettu tarkkoja suosituksia. Samoin imeytymishäiriöissä ja kroonisissa tautitiloissa sinkin tarve lisääntyy. Sinkin vajaus lisää riskiä sairastua sydäninfarktiin sekä aivohalvaukseen, sillä sinkki on verisuonille elintärkeä antioksidantti, joka suojaa vapaiden radikaalien haittoja vastaan.

      Suomessa sai luontaisuoteissa olla enintään 15 mg sinkkiä. Nyt rajoitus on poistunut ja eräissä antioksidanttien yhdistelmissä on sinkkiä 25 mg/päiväannos. Superman sisältää 2 tabletissa 30 mg sinkkiä.
      Puutosoireet:

      Kasvuhäiriöt
      Lukihäiriöt
      Hiusten lähtö
      Hauraat kynnet
      Akne, huono iho
      "Karttakieli"
      Uusiutuva haavainen suutulehdus
      Allergiat
      Infektioherkkyys
      Krooniset hengitystiesairaudet
      Haju- ja makuaistin heikkeneminen
      Heikentynyt sokerinsieto
      Impotenssi/haluttomuus
      Ruokahaluttomuus/anoreksia/ripuli
      Muut neuro-psykiatriset oireet, oppimisvaikeudet, lovottomuss, aggressivisuus, väkivaltaisuus
      Sinkin puutteen riskiryhmiä:

      Lapset ja nuoret
      Ikääntyvät ja vanhukset
      Kasvissyöjät
      Mielenterveyspotilaat
      Alkoholin suurkuluttajat
      Yksipuolisesti syövät/anorektikot
      Odottavat ja imettävät naiset
      Diabeetikot
      Allergikot
      Reumaatikot
      Syöpäpotilaat
      Unihäiriöiset
      Munuaispotilaat
      Keliakiapotilaat
      Rautavalmisteita käyttävät sairaalapotilaat ja toipilaat
      Sinkki elimistössä

      Aikuisen noin 70 kg painavan ihmisen elimistössä on 2-4 g sinkkiä. Siitä lihaksistossa on noin 1500 mg (60%), luustossa 500-800 mg (20-30%), ihossa ja hiuksissa 210 mg (8%), maksassa 100-150 mg (4-6%) ja loput haimassa, suolistossa, keskushermostossa, munuaisissa ja veressä. Valtaosa (95%) sinkistä on solujen sisällä ja vain pieni osa solunvälitilassa ja elimistön nesteissä. Tämä seikka on tärkeä verikokeiden kannalta: sinkin mittaaminen seerumista tai plasmasta ei anna oikeaa kuvaa henkilön sinkkitilasta.
      Sinkin turvallisuus

      Verrattuna muihin kivennäis- ja hivenaineisiin sekä raskasmetalleihin sinkin myrkyllisyys on erittäin vähäinen. Elimistöön imeytynyt ylimääräinen sinkki erittyy nopeasti pois. Sinkki ei aiheuta mutaatioita, syöpää eikä sikiövaurioita. Lääkärit määräävät yleisesti sinkkiä muun muassa säärihaavan hoitoon 45-90 mg/vrk, jota pidetään turvallisena.

      Yli 150 mg:n päiväannos (10 itsehoitotablettia/vrk) voi jatkuvassa käytössä aiheuttaa anemiaa ja alentaa HDL-kolesterolia. Yli 300 mg:n päiväannokset (yli 20 itsehoitoon tarkoitettua tablettia/vrk) saattavat alentaa veren kuparipitoisuutta ja aiheuttaa pahoinvointia.

      Itsehoitoon tarkoitetuissa valmisteissa sinkkiä on enintään 15 mg, joka on Suomessa suositeltu ja täysin turvallinen päiväannos. Muualla maailmassa käytetään yleisesti suurempia päiväannoksia, kuten esimerkiksi edellä selostetussa tutkimuksessa Bangladeshissa 1-3- vuotiaille lapsille anettiin ripulin ja hengitystieinfektioiden ehkäisyyn 20 mg/vrk (Rahman ym. 2001).
      Sinkki ja raskaus

      Eläintutkimukset ovat jo kauan sitten osoittaneet, että sinkin vajaus altistaa sikiövaurioille. Ruotsissa Söderhamnin sairaalan äitiyspoliklinikalla tri Sten Jameson ja kätilö Margareta Bjurström tutkivat odottavien äitien sinkkitasapainoa ja syntyvien lasten kehitystä. Joka viidennelle äidille kehittyi 6.-10. raskausviikon aikana sinkin vajaus. Niille odottaville naisille, joiden veren sinkkipitoisuus laski, annettiin päivittäin 20 mg sinkkiä tablettina. Puutos korjaantui kaikilta.

      Sinkkilisä vähensi keskenmenoja, synnytykset sujuivat normaalisti ja lapset olivat terveitä. Yliaikaisia raskauksia oli tavallista vähemmän. Tämä tutkimus vahvistaa monia aikaisempia raportteja, joissa sinkin puute on ollut yhteydessä keskenmenoihin, verenvuotoihin, yliaikaisuuteen ja synnytyskomplikaatioihin.

      Äidin raskaudenaikainen sinkin puute voi altistaa lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana toistuville infektiotaudeille. Sinkki lisää sekä äidin että lapsen vastustuskykyä.

      Sinkki, testosteroni ja mieskuntoisuus

      Sinkillä on erityisen tärkeä merkitys mieskunnolle, sillä sinkkilisä nostaa vanhenevan miehen testosteronitasoa peräti 90% eli palauttaa sen lähes 20-vuotiaan tasolle (lue tutkimusraportti). Lisäksi sinkki lisää typpioksidin (NO) tuotantoa siittimessä; typpioksidi on välttämätöntä erektion säilyttämiseksi (lue raportti). Siksi Superman sisältää muiden vaikuttavien aineiden lisäksi myös sinkkiä.
      Sinkkihoito

      Sinkin virallinen hoitoindikaatio on harvinainen ihotauti nimeltään Acrodermatitis enteropathica. Myös Wilsonin taudissa sinkki on indisoitu. Lisäksi sinkkihoitoa annetaan maailmalla yleisesti täydentävänä hoitona akneen, Crohnin tautiin, diabetekseen, keliakiaan, psoriasikseen, herpes simplexiin, säärihaavaan sekä hiustenlähtöön. Lisäksi sinkkiä annetaan muissa tiloissa, kuten seuraavasta ilmenee.

      Sinkkiä (yhdessä A-vitamiinin kanssa) annetaan kehitysmaiden lapsille ennalta ehkäisyksi muun muassa kroonista ripulia ja hengitystieinfektioita vastaan. Esimerkiksi Dhakan kaupungin slummeissa Bangladehsissa tehdyssä kaksoissokkotutkimuksessa 800 lasta (1-3 v) sai 200 000 ky A-vitamiinia (kerta-annoksena) ja 20 mg/vrk sinkkiä, jolloin ripulointi ja suolistotulehdus (dysenteria) vähenivät merkittävästi plaseboryhmään verrattuna (British Medical Journal 2001;323:314-318).

      Hollantilaiset tutkijat suosittelevat sinkkiä ja A-vitamiinia täydentäväksi hoidoksi tuberkuloosiin, koska potilaan vastustuskyky kohenee nopeasti ja basilllit häviävät ysköksistä yli puolta nopeammin kuin pelkällä perinteisellä lääketoidolla (lue raportti).
      Sinkkiä annetaan lasten kasvuhäiriöihin

      Ravinnon lisänä nautittu sinkki parantaa lasten hidastunutta kasvua. Sinkin puute on yleinen niillä 6-24 kuukauden ikäisillä lapsilla, joiden paino alittaa alimman 5% kasvukäyrän. Päivittäinen 5 mg:n sinkkiannos lisää lapsen kasvua merkittävästi. "Sinkkihoito hyödyttää lasta, jonka kasvu on hidastunut ravitsemussyistä", sanoo tri Walravens

      Denverin yliopiston lastenklinikalta. Keskosilla ravinnon sinkin imeytyminen on normaalia vähäisempää, eikä saanti aina vastaa lapsen tarvetta. Joillakin keskosilla sinkin eritys ulosteeseen on tavallista runsaampaa, mikä lisää puutoksen mahdollisuutta.
      Anoreksia nervosa

      Ruotsin prinsessa Victoria oli takavuosina maailman kuuluisin anorektikko, joka on julkisuudessa kertonut myös lukihäiriöstään. Ruotsin lääkärilehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sinkkihoito (45 mg/vrk) on eduksi ja suositeltavaa anoreksiassa. Ruokahalu paranee, paino nousee ja tyttöjen kuukautiset tulevat takaisin. Myös Saksassa lääkärit määräävän hoidoksi sinkkiä suun kautta (15-150 mg/vrk), sillä sinkin puute on yleinen tässä taudissa. Silloin on selvää, että pelkkä psyyken hoito tuottaa kehnoja tuloksia. Myös lääketieteen johtaviin lehtiin kuuluva Lancet on jo 1980-luvulla käsitellyt sinkkihoitoa useissa kirjoituksissa, eikä sitä pidetä mitenkään pelkkänä vaihtoehtohoitona. Uuden saksalaistutkimuksen mukaan anorektikoille voi kehittyä luukatoa jo 25-vuotiaana. Luusto tarvitsee silloin kaikkia mahdollisia rakennusaineita, myös sinkkiä.

      Englannissa tehdyissä tutkimuksissa E-EPA on osoittautunut erinomaiseksi lisähoidoksi antoteksiaan. E-EPAn vaikutus tehostuu, kun sitä annetaan yhdessä sinkin ja karnosiinin kanssa. Sinkki edistää aivoissa välittäjäaineiden toimintaa, mutta silloin tarvitaam karnosiinia puskuroimaan sinkkiä (lue lisää).
      Sinkki ja masentuneisuus

      Masentuneilla ihmisillä on usein pilevää sinkin puutetta, mikä on voinut myötävaikuttaa taudin puhkeamiseen ja viivästyttää sen paranemista. Etenkin ikääntyneillä on usein sinkin puutetta ja masentuneisuutta. Silloin on väärin määrätä sinkin sijasta mielialalääkkeitä, sillä sinkki on antidepressiivinen kivennäisaine, joka tutkitusti antoganisoi NMDA-reseptoria (glutamaatti/N-metyyli-D-aspartaatti) ja indusoi aivoperäisen hermokasvutekijän (BNDF:n) geenin ilmentymistä ja nostaa synapsin sinkkipitoisuutta (Pharmacological Reports 2005). Jos otat ravintolisänä sinkkiä tai kuparia tai molempia, suosittelen ehdottomasti ottamaan suojaksi karnosiinia – jottet aiheuttaisi aivoillesi haittaa (lue lisää).
      Sinkki lisää vastustuskykyä

      Sinkkilisä parantaa merkittävästi vanhusten vastustuskykyä influenssaa ja muita hengitysteiden infektioita vastaan. Erässä tutkimuksessa kahden vuoden seuranta-aikana 725:lla yli 65-vuotiaalla henkilöllä sinkkilisä paransi vasta-ainetuotantoa influenssarokotuksen jälkeen (vastustuskyky kohosi) ja heillä oli merkittävästi vähemmän hengitystieinfektioita.

      Vanhastaan tiedetään, että sinkin puute heikentää solu- ja hormonivälitteistä immuunijärjestelmää. Interleukiini 2:n (IL-2) sekä tymuliinihormonin tuotanto kudoksissa vähenee. Uuden tutkimuksen mukaan sinkkilisä estää tulehdusta ja syöpää aiheuttavien entsyymien (COX-2) aktiivisuutta.

      Puutteen korjaaminen sinkkilisän avulla lisää vastustuskykyä tarttuvia tauteja ja allergioita vastaan. Herkästi flunssaan sairastuvat henkilöt kokevat usein vastustuskykynsä paranevan sinkin avulla. Alkava flunssa paranee tavallista nopeammin kun potilas imeskelee sinkkitabletteja. Imeskeltävät tabletit sopivat myös lapsille.
      "Karttakieli" (geographic tongue, lingua geogrpahpica)

      Kielen limakalvon pinnassa esiintyy punaisia läiskiä, usein harmaareunaisia ja vaihtelevan muotoisia karttakuvioita. Tila ilmaantuu usein jo lapsuudessa ja pysyy tavallisesti muotoaan vaihdellen koko elämän ajan.

      Karttakieli kuvattiin lääketieteessä ensimmäisen kerran jo vuonna 1831, mutta sen perimmäinen syy on edelleen tuntematon. Tila on hyvänlaatuinen, eikä se muutu pahanlaatuiseksi. Tutkimusten mukaan karttakieltä esiintyy 02.-2 prosentilla aikuisista, mutta todellinen määrä voi olla suurempikin, koska oireettomat henkilöt eivät sitä välttämättä ilmoita lääkäreille.

      Skotlantilaisessa 25 oireettoman karttakielipotilaan tutkimuksessa osoittautui, että heidän seerumin sinkkipitoisuutensa oli normaalia pienempi, ja sinkkilisä paransi useimpien kielen täysin.
      Kirjallisuutta:

      1. Ananda S Prasad Zinc deficiency BMJ 2003; 326: 409-410
      2. Schmidt, K, Bayer, W. Zink in der Medizin - aktueller wissenschaftlicher Erkenntsnisstand. VitaMinSpur 1996:11,159-185
      3. Arch Intern Med 1999;159:749-54
      4. Gibson J et al. Geographic tongue: The clinical response to zinc supplementation. J Trace Elem Experim Med 1990:3:203-8
      5. Rahman, MM, Vermud SH, Wahed MA et al. Simultaneuous zinc and vitamin A supplementation in Bangladeshi children: randomised double blind controlled trial. BMJ 2001:323:314-318
      6. Gesch CB, Hammond SM, Hampson SE, Eves A, Crowder MJ. Influence of supplementary vitamins, minerals and essential fatty acids on the antisocial behaviour of young adult prisoners. British Journal of Psychiatry 2002;181:22-28 (July 1) Lue raportti
      7. Uusia sinkkitutkimuksia pdf-versioina

      Lisätietoa englanniksi PubMed, hae "zinc", jos haluat täsmentää hakua, hae esim. "zinc; diabetes" ,"zinc; absorption" , jne.

      Tulosta sivu
      Takaisin edelliseen
      Bio-Vitan pääsivulle
         

      • on tämä?

        Yksi lause tuosta pitkästä litaniasta:
        Rauta, kalkki, MAGNESIUM ja kasvisten fytaatit vähentävät ravinnon sinkin imeytymistä ja biologista hyväksikäyttöä.


      • tavallaan
        on tämä? kirjoitti:

        Yksi lause tuosta pitkästä litaniasta:
        Rauta, kalkki, MAGNESIUM ja kasvisten fytaatit vähentävät ravinnon sinkin imeytymistä ja biologista hyväksikäyttöä.

        ristiriitaista. Kyseessä on kai yhden valmisteen suitsutus. Kuitenkin on niinkin, että esim. Argitabseihin on lisätty sinkkiä ja magnesiumia, jotka yhdessä ylläpitävät testosteronitasoa ja sinkki nimenomaan vaatii rinnalleen magnesiumin. En tiedä sitten olisiko parempi jos ottaisi mangnesiumnapin eri aikaan, että sinkki ja l-argiini ehtisi imeytä elimistöön.


      • Manolito
        tavallaan kirjoitti:

        ristiriitaista. Kyseessä on kai yhden valmisteen suitsutus. Kuitenkin on niinkin, että esim. Argitabseihin on lisätty sinkkiä ja magnesiumia, jotka yhdessä ylläpitävät testosteronitasoa ja sinkki nimenomaan vaatii rinnalleen magnesiumin. En tiedä sitten olisiko parempi jos ottaisi mangnesiumnapin eri aikaan, että sinkki ja l-argiini ehtisi imeytä elimistöön.

        että elimistössä sinkin imeytymisestä huolehtii sama mekanismi kuin esim. magnesiumin ja kuparin, joiden puutokseen pelkän sinkin syönti saattaa johtaa.


      • kiitos

        zinkoral tabletti sisältää aminokelerad zink 68mg vastaa 6,8mg sinkkiä.Onko näin?


    • kunkku^

      buahahaaahaa kun alkoi naurattamaan tuo avaus. eihän kukaan tosi mies tarvitse sinkkiä vaan muijan että seisoo. buahahahaa!

      • älykääpiöitä

        vaan riittää.


      • älykääpiö se
        älykääpiöitä kirjoitti:

        vaan riittää.

        luultavasti on.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      20
      2243
    2. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      228
      1704
    3. Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita

      Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy
      Maailman menoa
      303
      1216
    4. Miten tämä meidän tarina

      Sitten päättyy?
      Ikävä
      65
      949
    5. Kulujen jako parisuhteessa

      Hei, miten teillä jaetaan kulut parisuhteessa? Työttömyyttä ja opiskelua tulee omalla kohdalla jatkumaan vielä jonkin ai
      Parisuhde
      53
      905
    6. En todellakaan halua että

      Tämä päättyy näin
      Ikävä
      39
      834
    7. Missä olit kun tajusit, että teistä tulee joskus pari?

      Kuvaile sitä paikkaa, hetkeä ja tilannetta.
      Ikävä
      53
      815
    8. J miehelle viesti menneisyydestä

      On jo useampi vuosi, kun ollaan oltu näköyhteydessä. Jäi tyhjä olo, koska rakastin. En tietenkään sitä kertonut. Mutta e
      Ikävä
      31
      716
    9. Valitse, kenen kanssa seurustelet

      Seura turmelee, ja huono seura turmelee täysin. Vähän niin kuin valta turmelee, ja absoluuttinen valta turmelee kokonaan
      Hindulaisuus
      273
      673
    10. Paikat tapeltu

      Ei mennyt ihan persujen toiveiden mukaan Ei kait nyt 20 ääntä ja arpajais voitolla voi olla Ähtärin kaupungin puheenjoh
      Ähtäri
      33
      642
    Aihe