Minkä ikäisenä lapsi ratsastamaan

pottu

Minkä ikäisenä lapsen olisi "hyvä" aloittaa ratsastus? En siis tarkoita että olisi joku optimaalinen ikä jolloin ratsastus pitäisi aloittaa ja jos et aloita niin kaikki toivo on mennyt oppimisen kannalta? Tarkoitan siis että onko mitään järkeä viedä 3-4 vuotiasta lasta esim. talutusratsastukseen säännöllisesti? Vai tuhlaanko vain omaa ja opettajan aikaa sekä omia rahojani? Onko edes turvallista sillä iällä vai pitäisikö odottaa vielä muutama vuosi?

19

6185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei ole tärkeä

      Minusta 2-90 vuotiaan voi viedä vallan mainiosti talutustunneille ja aloittaa ratsastuksen sitä kautta. Mitä rajaa ei ole, kunhan on vanhus fyysisesti kunnossa jne

      • pottu

        kyse ei ollutkaan siitä voiko viedä vaan onko siitä mitään hyötyä?? Vai onko siitä vain se "ilo" että saa istua hevosen selässä (yhtä hyvin voisi istua vaikka keinussa) ja vanhemmat maksaa itsensä kipeäksi?


      • poniratsastus
        pottu kirjoitti:

        kyse ei ollutkaan siitä voiko viedä vaan onko siitä mitään hyötyä?? Vai onko siitä vain se "ilo" että saa istua hevosen selässä (yhtä hyvin voisi istua vaikka keinussa) ja vanhemmat maksaa itsensä kipeäksi?

        Useilla talleilla oli ikäraja ainakin aiemmin 6 vuotta. En sitten tiedä miten nyt


      • meillä
        poniratsastus kirjoitti:

        Useilla talleilla oli ikäraja ainakin aiemmin 6 vuotta. En sitten tiedä miten nyt

        Meidän tallilla talutukseen voi tulla 6 vuodesta alkaen, mutta oikealle tunnille pääsee 8 vuotiaana. Itse odottaisin vielä muutaman vuoden ennen kuin veisin tallille.


      • eeva.
        poniratsastus kirjoitti:

        Useilla talleilla oli ikäraja ainakin aiemmin 6 vuotta. En sitten tiedä miten nyt

        onko järkeä viedä ihan pikku lasta,sitä minäkin ajattelen,eihän ne edes vielä kunnolla osaa muutakaan,saati sitten ratsastaa!


    • veitikka

      oisko hyvä mittari esim. se, että jalat yltää jalustimille? (ellei tallilla ole tuota ikärajaa määritetty)

      • veitikka

        vielä lisäksi se, kuinka innokkaasti ja aktiivisesti lapsi itse "mankuu" hevosen selkään... Tietenkin, jos lapselle haluaa ko. kokemuksen antaa ilman erillistä pyyntöäkin, asia on ok. Ehkäpä kipinä siitä syttyy! :)


    • semmu

      Meinaatko että missä iässä lapsi kannattaisi viedä jotta olis jotain fyysistä hyötyä, kuten vaikka kehittymisen kannalta? Vai miltä kannalta hyvä?

      En tiedä, tarkoititko, mutta useimmat huippuratsastajat on pompanneet selkään jo ennenkuin ovat kouluun menneet. Tosin monilla talleilla on ikäraja, niitä kannattaa pitää silmällä.

    • harrastaja 2

      Nuorimmat ratsastustuntilaiset meidän tallilla on kolmivuotiaita. He ratsastavat yleensä ½ tuntia kerrallaan ja talutuksessa. He opettelevat pikkuhiljaa hevosen hallintaa (kääntämistä, pysäyttämistä liikkeelle lähtemistä, pikku pätkissä myös ravaamista. Ryhmässä yleesä 2-5 lasta. Komivuotiaana aloittanut pikkutyttö hallitsee nyt 5 vuotiaana itsenäiseti ponin kaikissa askellajeissa ja osaa ratsastaa yleisimmät radantiet.

      Lapsen selkäranka riittävän luutunut säännölliseen ratsastukseen 1½-2v iässä sen nuorempia ei tulisi ratsastuttaa muutamaa minuuttia pidempää aikaa kerrallaan.

      Yleensä lapsilla on 5-7 vuotiaina taidot jota itsenäisessä ratsastuksessa ratsastustunneilla tarvitaan (osaa noudattaa opettajan ohjeita, hahmottaa radantiet, hahmottaa nopeuden, osaa väistää muita itsenäisesti, jaksaa keskittyä tunnin ajan, lihaksississa on riittävä voima ja koorninaatio oman kehon hallitsemiseksi).

      • ihme

        alle 100 cm pitkän lapsen jalat jalustimille niin että pystyy käyttämään myös jalkojaan ratsastaessa, tai pysyy ravissa ponin selässä?


      • harrastaja 2
        ihme kirjoitti:

        alle 100 cm pitkän lapsen jalat jalustimille niin että pystyy käyttämään myös jalkojaan ratsastaessa, tai pysyy ravissa ponin selässä?

        Nimimerkille ihme

        Ei varmastikaan, jos ratsuna on iso suomenpolle, mutta shettiksen selässä metrin mittainen on ihan sopivan kokoinen ja isommallakin ponilla pystyy ratsastamaan ihan mukavasti (joskin vähän hauskan näköistä).


    • Uups

      on minunkin mielestä huomattavasti järkevämpää aloittaa ratsastus. Poni on kuitenkin aina poni, yleensä aika ovela ja kuitenkin kokoonsa nähden tosi voimakas.
      Naurettavaa kun jotkut vievät 2-3 vuotiaita lapsia ratsastustunneille, mitä jos opettelisivat vaikka luistelemaan tai pyöräilemään. Siis jotain mikä on pienemmälle lapselle sopivaa ja mikä kuuluu "joka lapsen perusvalikoimaan". Jos liikuntaa tahtoo, niin liikuntaleikkikouluun vaikka...

    • minnie

      Meillä 3-v täyttänyt tyttö pyytää itse päästä tallille mukaan ja haluaa myös ratsastaa.En ole sitä häneltä kieltänyt.Viisi minuuttiakin riittää,taluttajan kanssa.Itse kuljen vierellä ja pidän kiinni lapsen reidestä tai toppapuvun selkämyksestä yllätystilanteiden varalta.Ratsastus tapahtuu shettiksellä ratsastuskoululla.

      Ensimäisen kerran tyttö oli ponin selässä jo puolivuotiaana.Nyt 3-vuotiaana on menty jo raviakin pätkittäin ja se vasta kivaa on!=)

      Jos on mahdollista käydä esim 10-15 min talutuksissa niin ne ovat ihan riittäviä pienelle lapselle.Ja heti alas selästä jos ei meinaa jaksaa, ettei tule pakon makua.Meidän likka ratsastaa ilmaiseksi mutta autamme yhdessä hevosten ruokkimisessa...hyvin pysyy lapio pikkuisenkin kädessä kun kasaa käytävälle pudonneita heiniä ja vie luottohevosen eteen ne syötäväksi.Ilmaisesta ratsastuksesta pitää maksaa työllä!=)

    • mistymaarit

      Mä aloitin itse ratsastaan noin 8 vuotiaana. Koko peruskouluajan ratsastin oikeastaan vain sen takia, että hevosen selässä oli kiva keikkua. Tottakai halusin oppia uusia juttuja, mutta en ollut niin tosissaan kuin nyt aikuisena. Mitä nuorempana aloittaa sitä paremmin tasapaino ja määrätyt lihakset kehittyy ja lapset ei pelkää samalla tavalla tippumista kuin aikuiset.
      Jos tarkoituksena on kehittää lapsen jäntevyyttä ja tasapainoa, silloin kannattaa aloitta niin aikaisin, kun vain lapsi pysyy selässä.
      Järkevintä on käydä tallilla muutaman kerran ja katsoa miten lapsi reagoi ratsastamiseen. Jos lapsi pelkää hevosia ja ei tykkää keikkua hevosen selässä, hänestä tuskin koskaan tulee ratsastajaa. Vaikka lapsi tykkäisi ratsastaa niin viimeistään teini-iässä saattaa into lopahtaa ja rahat ovat menneet "hukkaan". Suurimmasta osasta ratsastajista ei koskaan tule kilpailijoita. Harrastus on harrastus ja silloinhan rahat menee "hukkaan", jos ei tule tuottoja.

    • Stella

      Sanoisin että ei ihan talutukseen, Itseni mielestä se talutus on turhaa. Noin 6 w olisi hyvä jos haluaa enää, koska talutus ei auta missään.Siis tämä oli vain mun mielipide sitten..

    • www.arteequestre.it

      Ei ole olemassa mitààn ikàrajaa milloin lapsi voi aloittaa ratsastuksen. Se riippuu lapsesta itsestààn: selkààn voi laittaa siinà vaiheessa kun lapsi sinne itse haluaa - olkoon ikàà sitten 0,5 tai 5 vuotta.
      Ihan pikkuiselle ei tietysti voi tekniseltà kannalta paljoakaan opettaa, sillà pienen lapsen psykomotoriikka ja keskittymiskyky ei siihen riità (tosin tàmàkin on yksilòkohtaista, olen nimittàin opettanut aikanaan eràstà hàdintuskin nelivuotiasta pikkutyttòà joka kykeni tekemààn HeC:n asiat ja hyppàsi pienià esteità).
      Mità nuorempana lapsen laittaa hevosen selkààn, sità parempi. Ihan pikkulapsen kanssa varsinaiseen valmennukseen ei kannata vielà rahojaan satsata, parempi mennà ottamaan tuntumaa hevoseen ratsastuskoulun tunneille tai vaikka siihen pelkkààn talutusratsastukseenkin - useimmat lapset tykkàà tosi paljon vaikka ihan vaan metsàssà tehdystà 15min kàyntitalutteluretkestà. Sitten kun lapsi tuntuu olemaan valmis vastaanottamaan teknisempàà opetusta ja nàyttàà itsekin omaavan motivaatiota oppia lisàà (ja ennenkaikkea motivaatiota nàhdà vaivaa sen oppimisen eteen) niin silloin voi alkaa miettià varsinaista valmennusta koulu- ja esteratsastuksessa.

    • aloitti noin 3 -vuotiaana

      Ja vanhempi lapsista sitten pikkuhiljaa siinä nuoremman siivellä. Ensin maastossa, talutuksessa, shetlanninponilla. Ja sitten ratsastuskoulun talutusratsastuksessa neljävuotiaasta alkaen. Nyt 5 -vuotiaana nuorempi on mennyt myös itsenäisesti tunnilla, jonka pituus on 30 minuuttia. Tämä lapsi on sujutellut polkupyörällä ilman apupyöriä jo aikoja sitten, ui asennosta riippuen 25-50 m sekä hyppii ja sukeltelee isossa altaassa, rullaluistelee kesällä ja talvella luistelee tavallisilla luistimilla. Haluaa käydä jumpalla ja futiskoulussa ja yleisurheilussa kausiluonteisesti. Haluaisi oppia purjehtimaankin. Eli mitäs sitä estelemään - kaiken minkä lapsen monipuolisiin liikuntaharrastuksiin satsaa, tulee kyllä moninkertaiena takaisin. Tärkein ikä monipuolisille liikuntakokemuksille on ikäkausi 2-7 -vuotta. Lajitaitoja on sitten helpompi harjoittaa aerobisen kunnon ohella 7-10 vuotiaana tai ainakin ennen murrosikää jkoka muuttaa liikunnan laatua taas ratkaisevasti.

    • Anonyymi

      Mut voiko ratsastuksen, maksaa käteisellä ite?

    • Anonyymi

      Itse aloitin "vasta" 9-vuotiaana, mutta en ole kyllä mistään niinkun opetuksessa jäljessä. Ammattilainen ratsastuksenopettajanikin aloitti kuulemma silloin "vasta" 9-vuotiaana, ja on siis ammattilainen! Että ihan sama milloin aloittaa, mutta joskus nuorempana (noin 8-16)-vuotiaana tai muutenkin ihan nuorempana vaan oppii yleensä helpommin ja nopeammin erilaisia harrastuksia.
      Terv. 11-vuotias ratsastaja

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3464
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2012
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1948
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1578
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1415
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1119
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1058
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      864
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe