Kuolain Kysely

nuori hevonen

Eli millanen olis paras kuolain nuorelle, reippaalle tammalle? Menohaluja löytyy ja varsinkin maastossa voi lähteä viemään... Kuumuu herkästi, aika äskettäin ratsukoulutettu. Tavallisilla nivelkuolaimilla ei meinaa käsissä pysyä! Millanen olis hyvä, pari kaveria suosittelee olympiakuolaimia?

19

7214

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dfhdsfhdsf

      Olympiat on aika kovat, mutta jos se ei muuten käsissä pysy, niin ok, mutta voit niistä käydä pehmentämään. Kun alkaa tottelemaan, niin kevennät kuolaimia vähän, siis hankit pehmeemmät ja tota kautta hevoses alkaa toimia mukavasti.
      Mut eihän toi äkkiä käy, kärsivällisyyttä.
      Älä vaan missään nimessä käy kiskomaan sitä suusta, vaan vaikka raipalla napautat jos puree kuolaimiin kiinni ja teet helliä pidätteitä. Ja muistat kehua jos se tekee vähänkin oikein. Ja jos meinaa lähteä käsistä, peruutat sillä taaksepäin joka kerta, niin eipä tee pollen mieli enää lähteä. Tai toinen mikä voi toimia, niin käsket sitä viemistilanteessa eteenpäin silloinkin, kun heppa haluaisi pysähtyä, "Kerran halusit juosta, niin nyt sitten juostaan" -periaatteella.

    • ^FaSu^

      Ainakin sen pitäis pysähtyy käki kuolaimella.Ainakin yleensä hepat on pysähtyny tälläsellä kuolaimella.

      • Maalaisponi

        Gagia kutsutaan myös norsujarruksi, taatusti pysähtyy, mutta ei todellakaan sovi nuorelle hevoselle!! Ratsastajallakin tarvii olla vakaa käsi, kuolain nousee suussa ylöspäin pidätettäessä ja aiheuttaa painetta myös niskaan. Perusjutut kuntoon ensin kentällä ja vasta sitten maastoon, olympiaa voi kokeilla jos haluaa kovan kuolaimen. Ongelmaa se ei poista!


    • agrologi

      Pari kokeilemisen arvoista vaihtoehtoa

      Olympiakuolain kahdella ohjalla. Siis toinen ohja isossa renkaassa (samassa missä kuolain) ja toinen ohja alimmassa lenkissä. Ratsastaessa pidät isossa renkaassa olevan ohjan tuntumalla ja alimmassa lenkissä oleva ohja löysällä. Hevosen ryöstäessä pidätät tällä alemmalla ohjalla, jolloin kuolain vaikuttaa "kovana" ja saat hevosen taas hallintaan sen jälkeen käytät taas ylempää ohjaa, jolloin olympiakuolain toimii pehmeästi nivelen tavoin.

      Nivelkuolain Grmaanit "väärin käytettynä": Ratsasta maastossa graami ohja löysällä, kun hevonen ryöstää otat kiinni gramanilla (Gramaani pakottaa hevosen päätä alemmas ja turpaa kohti rintaa, jolloin hevonen ei voi ryöstää "pää pitkällä"). Kun hevonen on taas haliinnassa päästät gramaanin löysälle.

      Nämä molemmat vaihtoehdot vaatii sinulta taitoa ratsastaa kaksilla ohjilla ja salamanopeaa tilannetajua osata käyttää "kovempaa ohjaa" tarvittaessa ja taas löysätä sen kun tilanne on ohi. Mutta toisaalta eivät "turruta" hevosesi suuta turhaa.

      Muista. Mielummin kova kuolain ja pehmeä käsi kuin pehmeä kuolain ja kova käsi.

      • <mimmiz>

        En suosittele gramaanien käyttöä, jos ei ole vakaa käsi tai kokenut ratsastaja.Saa enemmän haittaa aikaiseksi, kuin oikeaa hyötyä. Koita kolmipalakuolainta ja remonntiturpista, tai meksikolaista turparemmiä. Estää kuolaimeen puremista ja suun aukomista, jolloin avut menee paremmin perille. Älä jää vetämään ohjista, vaan liikuuttele kuolainta hieman suussa. Älä kuitenkaan sahaa.


    • heppa joskus

      ..kuumuu niin maastossa että puree kiinni niveleen ja on siten hankalampi hallita. Kokeilin kerran kolmipalakuolainta ja ongelma ratkesi. Kuolaimeen vaikeampi purra kiinni ja jarru löytyi. En sitten tiedä olisiko tästä hyötyä sinulle, mun polle kun on muuten herkkä suustaan ja kolmipala kuitenkin aika iisi kuolain. Ongelma minulla kun oli vain tuo kuolaimeen kiinni pureminen. Onko hällä miten kova suu? Ehkä D-kuolaimella voisi olla jotain positiivisia tuloksia jos ei halua kovaa kuolainta mutta kuitenkin vähän jotain apua jarrun löytymiseen. Paras tapa on kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, jos kavereilla erilaisia kuolaimia, ja vielä suht sopivia kokoja, kysy lainaan. Näet sitten vähän miten tamma toimii.

      Itse kannatan menetelmää -ensin rauhassa kunnes opitaan pysähtymään-. Eli edelleen ratsastan nivelellä, mutta kävelen vaikka koko maastolenkin jos meinaa herralla nousta höyry hattuun. Sitten kun osaa oikeasti käyttäytyä niin voidaan nostaa maastolenkin nopeutta. Ja tämä on toiminut :)

      • aljkbg

        käytän kolmi palaa, ei ole sitä niveltä kovempi ja siihen vaikeampi purra kiinni. oletko varma että hevonen ei lisää vauhtia liian kovan pidätyksen takia ja lähde kuolainta pakoon? tällöin suositelisin pehmeämpää kuolainta tai kuolaimetonta veihtoehtoa oman pehmeytesi mukaan. kuolain ei ole koskaan kova mutta ratsastajan käsi voi tehdä siitä kovan ja ikävän hevoselle.


      • Anonyymi

        Kiinni purevalle hevoselle voisin suositella rolleri kuolainta jolloin kuolaimeen pureminen on lähes mahdotonta


    • ongelma

      minulla itselläni on ongelma kun hevoseni painaa kuolaimelle välillä niin paljon että meinaa itku päästä kun kädet on jo tunnottomat.. pysähtyminen on hyvin hidasta, vaikka käytän kaikki avut, tämä kaikki nii maastossa esteillä, kun koulussakin.. hevoseni on 16w ex-ravuri tamma muuten hyvin rauhallinen... tällä hetkellä on vielä omppu ravi kuolain.. kannataisiko hankkia kovempi, itselläni ei voimat riitä..?

    • someonelikeme

      Ehkä hevosesi ei ole oikein tajunnut vielä kunnolla ratsuna olemista? jos hevosesi painaa koko ajan kuolaimelle niin hevonen on varmaa oppinut väärin. minusta kovempi kuolain ei ole ehkä vastaus ongelmaasi. Kokeilisin ohjasotteiden uudelleen opettamista. Jos et osaa nii kysy joltain tai lainaa vaikka kirjastosta Tuire kaimion hevosen kanssa kirja. minulla on sama ongelma tuon pysähtymisen kanssa ex-ravurillani. Pysähtyy hyvin hitaasti. Hevonen ei osaa myöskään osaa koota itseään. ajattelin laittaa gramaanit tai thidemanit sille. Voimistuvat avut myös auttavat ja pysähtymisen harjoittelua kannattaa tehdä.

    • Ponifani95

      Mitä mieltä nuorelle 5v ponille, jolla käytetään tällä hetkellä olympioita. Mielestäni liian vahva kuolain herkkään, nuoreen suuhun, varsinkin kun aloittelijoitakin ratsastaa joskus (vetää ohjista). Ei ryöstä, mutta painaa joskus hiukan kädelle, korjaantuu käsiä kohottamalla. Perusnivelelle vähän turhan vahva. Tapana myös ravistella päätään pidättäessä (hampaat?). Olisko kolmipala mahdollisesti hyvä tai muita ehdotuksia.

    • -----------

      gägi kuolain ei pidättele kuumaa hevosta. ainakaa omaani.

    • ajatus

      mitä sanoisitte baucher kuolaimesta?

    • katherine__

      ------- //
      Ei sen kuolaimen kuulukaan hevosta pidätellä... se on ratsastajan tehtävä. Hevonen tulee OPETTAA kuuntelemaan kevyitä pidätteitä. LIian vahva kuolain voi aiheuttaa sen, että hevonen juoksee kipua pakoon, eikä ymmärrä hidastaa.



      Baucher on hyvin pehmeä kuolain ja olen nähnyt sitä monella kuumalla hevosella.

    • dsddsddfzz

      monipallonivel ? kimblewick? Ei missään tapauksessa heti olympiota. Asteittain kokeilet mikä sopii. suora kumipelham. Toisaalta kaikki vahvat kuolaimet saa kevyiksi kun osaa ratsastaa, mutta ne saa myös vahvoiksi.

    • Snowspotted

      Kuolaimen pehmeydellä/kovuudella ei ole mitään väliä, jos ratsastaja pitää hevosen suussa jatkuvaa painetta eli on kovakätinen. Jos hevosen ratsukoulutus on vielä kovin kesken, sen lihaksisto ei ole vielä kehittynyt siihen pisteeseen, että se jaksaisi kannatella itseään muodossa ja pehmeällä "kuolaintuntumalla". Hevosta ei hallita suusta, vaan jaloista tai korvien välistä (mielestä). Kyllä, hevonen pystyy myötäämään kädelle ja sitä täytyykin harjoitella, mutta ex-ravuria tai kokematonta hevosta ei voi heti pyytää kulkemaan pehmeällä kuolaintuntumalla jatkuvasti. Lihaksiston kunnon lisäksi se vaatii sen, että hevonen on rento ja herkästi kuulolla. Pahinta on, jos ratsastaja vaihtaa koko ajan kovempaan ja kovempaan kuolaimeen, koska tällöin hevonen turtuu jatkuvaan ja yhä kovenevaan paineeseen. Jos hevonen on kuuma, siihen ei auta ainakaan kovempi kuolain - syy hevosen kuumenemiselle löytyy korvien välistä, ei suusta. Näin ollen sitä voi myöskään hallita suusta käsin, vaan siihen alkuperäiseen aiheuttajaan pitäisi pystyä vaikuttamaan.

      Hevoskohtaisia eroja on toki siinä, millainen kuolain hevoselle sopii eli mikä tuntuu sen suussa parhaalta. Vaihtoehtojahan löytyy vaikka millä mitalla paksuudesta nivelien määrään ja renkaiden muotoon ja määrään. Sikäli on tietysti hyvä etsiä omalle hevoselle se parhaiten istuva kuolain, mutta ei kovuuden perusteella. :)

    • gramaanit

      EI gramaaneja sille hevoselle!

    • Lunetta

      Millainen kuolain sopisi nuorelle ja villille tammalle. On aika herkkä kuitenkin suusta.

    • Anonyymi

      Minulla on toiminut pahimpina aikoina kumipelham deltaohjilla. Ennen kuin mitään koulutusta pystyy hevoselle antamaan, pitää olla joku hallintakeino, ja muutaman kerran auton vierellä jarrutta laukanneena arvostan kyllä omaa henkeä aika lailla enemmän kuin sitä että jokin kuolain voi olla ikävä. Sellainen jarru suuhun että pysähtyy. Sitten kun on oppinut että kuolainta tulee totella ja kunnioittaa, voidaan alkaa opettaa pysähtymistä ja siirtyä pehmeämpään kuolaimeen. Johdonmukaisuus ja periksiantamattomuus sekä toistot on toimineet ainakin mulla. Kaikista vaarallisin ja huonoin vaihtoehto on jatkuva veto ja pullaus, sellainen hevosen juoksee vain pidätteistä läpi ja kun se oppii ettei kuolainta tarvitse kuunnella, alkaa meno käydä oikeasti vaarallisempi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe