Alastomuudesta kysymys...

minävaan-

Tää on nyt tosi tyhmä kysymys, mutta "saako" uimahallissa uimapuvun vaihtaa jo pukuhuoneessa ja mennä sitten se päällä suihkuun, vai onko uimahallissa "pakko" käydä suihkussa alasti? :/ Kattooko muut mua pahasti jos teen noin?

En siis todellakaan halua esiintyä alasti yleisellä paikalla, enkä oo käynyt uimahalleissa sitten ala-asteen (eli n. 15 v sitten viimeksi) joten mulla ei oo hajuakaan miten siellä nykyisin toimitaan tuossa asiassa... Nyt haluisin aloittaa uintiharrastuksen, mutta tuo alastomuus ahdistaa.

17

7109

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minävaan-

      oon siis nainen, jos sillä nyt on jotain väliä.

    • höh

      Ei sua kukaan vahtaa suihkus,sama ongelma on ollu ihan pikku tytöillä,mutta menee ohi.Uimahallis käydessä uiminen on pääasia, eikä ketään naista kiinnosta vahdata sun kroppaas.Itsetuntoa hieman,alastominahan me synnytäänkin.

      • hkgghh

        "Uimahallis käydessä uiminen on pääasia, eikä ketään naista kiinnosta vahdata sun kroppaas."

        Tuskin ketään miestäkään mä vähän luulen


    • No vaikkapa

      Yleensä uimahallin säännöissä ja ohjeissa mainitaan että suihkuun on mentävä alastomana ja jokainen järkevä ja vastuullinen henkilö niin tekeekin. Uimavaatteet estävät huolellisen peseytymisen joka on ehdottoman tärkeää.

      Jos menet saunaan niin muistathan että saunaan ei missään tapauksessa saa mennä uimavaatteet päällä. Uimavaatteisiin kerääntyneet kemikaalit höyrystyvät kuumassa saunassa ja ovat terveydelle erittäin haitallisia, jopa vaarallisia.

      Joissain uimahalleissa valvonta on tiukempaa kuin toisissa, mutta jokainen järkevä ja vastuullinen henkilö noudattaa uimahallin antamia sääntöjä ja ohjeita. Säännöt ja ohjeet eivät ole turhia, niiden noudattaminen on ehdottoman tärkeää omista ajatuksista ja tuntemuksista riippumatta.

      Aika outoa tuollainen alastomuuden välttäminen uimahallissa, kysehän on täysin normaalista ja turvallisesta tilanteesta. Takuulla sinua katsotaan hämmästellen ja moittien jos et noudata erittäin tärkeitä peseytymisohjeita.

      • Kale64

        Jos pieni määrä uima-allasvettä uimahousuissa tuotuna saunaan kaasuuntuu vaarallisesti, eikö ole suorastaan tappavaa olla upotettuna tuohon nesteeseen altaan puolella?


      • naheva majava
        Kale64 kirjoitti:

        Jos pieni määrä uima-allasvettä uimahousuissa tuotuna saunaan kaasuuntuu vaarallisesti, eikö ole suorastaan tappavaa olla upotettuna tuohon nesteeseen altaan puolella?

        Voinhan minä olla väärässäkin, mutta ymmärtääkseni saunassa tuo esim. uimahousuissa sisään kannettu uima-allasvesi "kaasuuntuu" siksi, että siellä on tarpeeksi korkea lämpötila. Oletan, että altaan puolella vaille 30 asteen lämpötila ei tätä "kaasuuntumista" aiheuta.

        Vai onko jossain päin Suomea uimahalli, jossa allastilassa lämpötila on n. 70 astetta???

        Ja sitä paitsi, onhan tuon uima-altaiden höyryjen todettu altistavan astmalle, eli omasta mielestäni ei ole mitenkään kohtuutonta pyytää ihmisiä jättämään uima-asunsa saunan ulkopuolelle.


      • Kale64
        naheva majava kirjoitti:

        Voinhan minä olla väärässäkin, mutta ymmärtääkseni saunassa tuo esim. uimahousuissa sisään kannettu uima-allasvesi "kaasuuntuu" siksi, että siellä on tarpeeksi korkea lämpötila. Oletan, että altaan puolella vaille 30 asteen lämpötila ei tätä "kaasuuntumista" aiheuta.

        Vai onko jossain päin Suomea uimahalli, jossa allastilassa lämpötila on n. 70 astetta???

        Ja sitä paitsi, onhan tuon uima-altaiden höyryjen todettu altistavan astmalle, eli omasta mielestäni ei ole mitenkään kohtuutonta pyytää ihmisiä jättämään uima-asunsa saunan ulkopuolelle.

        Mielestäni uima-asun voi jättää ulos saunaan mennessä ja itsekin teen niin, mutta tähän kaasuuntumisjuttuun en usko.
        Altaassa on sentään kloorivettä n. miljoona litraa ja uimahousuissa korkeintaan 0,1 litraa.

        Itse astmaatikkona en ole uimahallissa ongelmia huomannut, pikemminkin kosteassa ilmassa ja siellä oleskelun jälkeen ongelmia on vähemmän.

        Jos jollekulle on ongelma olla ilman uima-asua, en haluaisi häneltä kieltää uimahallissa käyntiä. Alkuperäinen kysyjä sitäpaitsi kysyi vain suihkussa käymisestä uimapuku päällä, hän ei tietääkseni edes ollut menossa saunaan. Jos uimahousupoliisin täytyy siitä ottaa herne nenään, niin ompahan hänellä kadehdittavan vähän todellisia ongelmia.


    • os..

      Uima-altaassa on ollut muutaman kerran nainen, josta jää vahva hajuvana jälkeen. Se tulee pesemättömästä tukasta. Huomautin siitä kerran yhdelle naiselle ja hän raivosi hurjasti ja motkotti. Nykyään olen kadottanut hajuaistini, niin en haista enää mitään. Se on siis yksilöllistä.

      • Tzyde

        Kamalia ovat myös tyypit jotka haisevat hajuvedelle/partavedelle jo kauas. Viimeksi uimahallissa oli miesten puolella joku partavesisankari, joka taatusti ei ollut pessyt itseään kunnolla, sen verran paksu käry leijaili...
        Ja vahva tupakan haju on toinen jota joskus altaassa kohtaa. Voisi luulla että joku ui sätkä suupielessä.


      • Hiustehoitoaine

        Eräät tukkalakat ja ym hiustenhoitoaineet haisevat todella hirveästi kastuessaan. Jos vaan joutuu perässä uimaan niin on päivä pilalla. Ilmeisesti uimari ei itse sitä huomaa.


    • fusilli

      Kai sitä jotenkin pystyy peseytymään uimapuku päälläkin, vaikka kyllä se on hankalaa ja huvittavan näköistä. Mutta saunoa ei todellakaan saisi uimapuvussa, koska on myös niin,että ihosta tarttuu siellä siihen kaikki p.... ja kulkeutuu altaaseen.

      • puhtaaksiko.muka

        Huomasin sattumalta erään etelän maista tulleen miehen (eivät voine peseytyä alasti muslimiuskonnon takia) peseytyvän suihkussa uikkareissa tai niin luulen hänen tehneen. Laittoi kätensä uikkareihinsa ja kaiveli muniaan. Näytti pahalta...


    • _siivooja

      Uimapuku päällä ei saa mennä suihkuun tai saunaan. Ja peseydyttävä on aina ensimmäiseksi. Kyse ei tietenkään ole mistään kemikaaleista (mistä ne noita selityksiä keksii) vaan bakteereista. Esimerkiksi jos raja-arvo jonkin tietyn bakteeerin kohdalla ylittyy, allas tai uimahalli joudutaan sulkemaan ja altaat desinfioimaan. Jos ihminen peseytyy uima-asussa, kaikki saasta ja bakteerit jäävät uimapukuun. Ja sitten se toinen juttu. Siivosin ihmisen ulostetta saunasta tässä eräänä kauniina päivänä, enkä nyt tarkoita runoja, vaan sitä ihan itseään. Sen jälkeen olen vuorollani pitänyt huolen siitä ettei saunaan mennä uikkarit päällä.

    • Herkkuperse

      No sä oot naisten pikuhuoneessa siellä ei oo pippeleitä siellä näet ainoastaan pimppejä toisten naisten pimppejä on riski että voit nähdä pikku pippeleitä jos joku tulee pienen poika lapsen kanssa joka ei vielä osaa poikien puolella olla yksin.

      Sua voodaan kyllä kattoo oudosti jos meet uimapuku päällä saunaan toisissa maissa se on ihan ok uikkari päällä saunaan mutta kun me ollaan niin niin puhtaita täällä suomessa niin ei uimapuvulla saunaan ja suihkuun bakteerien takia

    • Outoutta

      Viimeksi Espoon Leppävaaran hallissa ihmetytti, että nainen kulki miesten pukuhuoneessa tarkkailemassa asiakkaita. Tuli pesuhuoneen suunnasta. Ei ollut siivooja,
      olikohan luvallisilla asioilla.
      Naisten puolella ei taida kulkea miehiä.

      Kun miehet ovat omalla puolellaan ilman vaatteita,
      siellä kulkeva nainenkin kai voisi olla.

    • Anonyymi

      alastomuus - uikkaripakko - kloori

      Tiedätkö, miksi uimahallissa on pakko olla alasti?

      Suomessa on vahva saunomisen kulttuuri, johon erottamattomasti kuuluu alastomuus. Erityisesti uimahalleissa ihmiset ajetaan lauteille ilman rihmankiertämää, joskin pyyhe sallittaisiin, jos joku sellaisen kehtaisi ympärilleen kietoa.
      Altaaseen menoakin säädellään monissa paikoissa jokseenkin irrationaalisesti, vaatimalla uimareilta tiukasti ihonmyötäisiä asuja. Tämä ilmiö on onneksi hieman harvinaisempi kuin sauna-alastomuuden vaatimus, ja sivistyneitä eli shortseja sallivia halleja löytyy. Mutta esimerkiksi Jyväskylän Aalto Alvarissa ja Keuruun uimahallissa ovat munauikkarit pakollisia.
      Joillekin tämä on syy jättää uimahallikäynnit kokonaan väliin.
      Itse olen aktiivinen uimahallikävijä, olen vieraillut suurimmassa osassa Suomen uimahalleja sekä kylpylöitä, ja itseasiassa Keuruun uimahalli on ollut aina suosikkini Suomen halleista. Varsinkin uudistuksen jälkeen se on ollut erinomainen liikuntapaikka, jossa erityisesti siisteys on merkillepantavaa. Toki, Suomessa siisteys ja hygienia joskus lähentevät hysteriaa, ja siitä syystä meillä on esimerkiksi astmaa huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi itärajan takana Karjalassa. Tutkittu on.
      Mutta hyvästä ja vastuullisesta hoidosta huolimatta, tai ehkä juuri siitä johtuen, monissa suomalaisissa uimahalleissa elävät eräät kiellot ja säännöt, joita olisi jo korkea aika tarkastella uusiksi. Sekä puhdistustekniikka että kulttuuri ovat kehittyneet, joten käytänteiden soisi seuraavan kehitystä.
      Kuten myös Keuruun uimahallissa on, melkein kaikissa julkisissa saunoissa löylyihin on mentävä ilman uima-asua, eikä altaassakaan saa käyttää niin sanottuja uimashortseja. Perusteluina ovat vanhat hokemat, hygieniasta ja kloorin höyrystymisestä. Väitteitä, joiden todenperäisyyttä ei ole kukaan tarkistanut vuosikymmeniin, vaan ne elävät sitkeinä uskomuksina. “Kun aina on ollut niin.” Vastoin tieteellisiä todisteita.
      On totta, että kloori höyrystyy 35 asteen lämpötilassa, ja höyrystynyt kloori voi aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä ja allergikoille jopa hengityksen vaikeutumista. Kuullostaa ihan pätevältä perustelulta?
      Teoriassa asia toki on juuri noin, mutta kun katsotaan asiaa tarkemmin ja käytännössä, ollaan ihan toisella tontilla.
      Nimittäin, yhdestä litrasta nesteklooria syntyy neljäsataa litraa kloorikaasua, jonka paino on noin 1 kilogramma. Uimavedessä saa litraa kohti olla enimmillään 1,2 milligrammaa klooria, ja itseasiassa normaali “ison altaan” klooritaso on noin puolet tästä.
      Jos siis kuvitellaan yksinkertaistettu skenaario, että ihminen voi ihollaan ja uima-asuunsa sitoutuneena kantaa altaasta yhden(1) litran uimavettä mukanaan saunaan, eikä käy suihkussa siinä välissä, niin tuosta määrästä uimavettä höyrystyy noin 0,35 millilitraa kloorikaasua. Vertailun vuoksi, ihmisen keuhkojen tilavuus on 4000-6000 millilitraa.
      Seuraavaa kappaletta varten kannattaa muistaa kaava: 1 ppm = 2,95mg/mNimittäin kloorialtistuksesta työterveyslaitos sanoo tarkkaan ottaen seuraavaa:
      “Altistuminen yli 1 ppm:n pitoisuudelle voi aiheuttaa puolen tunnin jälkeen lievää hengitysteiden ärsytystä, yskimistä ja päänsärkyä. Klooripitoisuus 10 ppm aiheuttaa voimakasta silmien, nenän ja kurkunpään ärsytystä, kyynelvuotoa ja yskää. “
      Siispä, edellinen huomioiden;yhdestä litrasta 1,2 milligrammalla kloorattua uimavettä syntyy 0,0014 ppm pitoisuus höyrystynyttä klooria, jolle altistumista ei voi oikein pitää erityisenä riskinä. Todennäköisesti uimaveden muut epäpuhtaudet ja vaikkapa liukastumisriski uimahallissa ovat todennäköisempiä vahinkojen aiheuttajia.
      Riskialtistumisesta ollaan aika kaukana, joten se siitä perustelusta.Käytännössä siis uima-asussa saunomisesta ei juurikaan koidu mainittua kloorin hoyrystymisestä aiheutuvaa riskiä.

      • Anonyymi

        Toinenkielto, joka Keuruunkin uimahallissa sitkeästi elää ilman sen parempia perusteita, on uimashortsien käyttökielto. Täysin mielivaltaisiin uskomuksiin perustuvasti tätä kieltoa perustellaan milloin tarttumisriskillä, milloin hygieniäriskillä ja ties millä kuulopuheilla.
        Ja kuitenkin, lähes aukoton todistus kieltoa vastaan löytyy pääkaupunkiseudulta. Helsingin kaupungin uimahalleissa, joissa muuten käy vuodessa saman verran porukkaa kuin Keuruun uimahallissa miltei neljännesvuosisadassa, on uimashortsien käyttö ollut sallittua VIIMEISET 20 VUOTTA. Samoin ne ovat sallituja Espoon ja Vantaan uimahalleissa.
        Eikä pk-seudulla ole nähty yhtäkään sen suurempaa hygieniakriisiä tai muita riskitilanteita uimashortseihin liittyen.
        Nimeltämainitsematon viranomaislähde kommentoi kirjoittajalle tähän, että “se perse jää pesemättä sieltä uimapuvun alta jos uima-asua ei edellytetä otettavaksi pois missään vaiheessa ja nekin pöpöt kulkeutuu altaaseen. Toki ohjeistuksella tämäkin riski kai voisi olla hallittavissa. Mutta ihmiset on oikeasti uskomattoman urpoja halleissa hygienian suhteen…”
        Mitäpä tuohon lisäämään. Ihmisten vika. Ja kun näin on, niin ei siinä kai arkijärki enää auta?
        No, kannattaa kuitenkin yrittää, joten haastan tässä uimahallin henkilökunnan ja päättäjät perustelemaan asettamansa kieltonsa ja rajoituksensa valideihin tutkimuslähteisiin viitaten – tai muuttamaan ohjeistusta vapaammaksi ja olemaan esimerkkinä muutoksen mahdollisuudesta suomalaisessa julkisessa kylpykulttuurissa. Pakko-alastomuus joutaa historiaan, luottamus ihmisten tahtoon ja kykyyn huolehtia asiallisesti hygieniasta on nykyaikaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2696
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1996
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1796
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe